Bästa Luftrenare

Bästa Luftrenare

Luftrenare är en smidig metod för att på ett enkelt sätt förbättra inomhusluften och minska på farliga och allergiframkallande partiklar i hushållet. Vi har granskat oberoende tester och recensioner för att presentera de bästa luftrenarna.

Förutom att vi listar de luftrenare som presterat bra i tester så har lyfter vi även fram modellerna som rekommenderas av svenska Astma- och Allergiförbundet. Deras märkning är ytterligare en garant för luftrenaren du köper fungerar bra.

Längre ner i artikeln kan du fördjupa dig hur en luftrenare kan bidra till bättre inomhusklimat och andra tips för att minska mängden mängden farliga ämnen, damm, virus och allergener i luften.

Här nedanför hittar du luftrenarna som är bäst i test för 2023.

Coway Storm AP-1516D – Bästa Luftrenare

Coway Storm AP-1516D
 • Bästa Valet 2023
 • Rekommenderas av Astma & Allergiförbundet
 • Mycket bra betyg från konsumenter som tetsat
 • Avsedd upp till 100 m². Optimal för upp till 28,5 m²
 • Flera smarta funktioner och inställningar
 • Mycket prisvärd luftrenare med flera filter

Priser för Coway Storm AP-1516D

5 147 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Coway Storm AP-1516D är den bästa luftrenaren 2023 efter vår genomgång och tester.

Coway har gång på gång visat att de kan tillverka väldigt bra luftrenare som är bäst i tester. Även konsumenterna stämmer in i detta där många är väldigt nöjda och lämnar goda omdömen. Coway Storm AP-1516D är en av deras mer kraftfulla luftrenare som är avsedd på ytor upp till 100 m².

Den goda kapaciteten med luftflöde på 492 m³ per timme gör att den har kapacitet att hantera medelstora bostäder på ett relativt bra sätt. Samtidigt kan kapaciteten skruvas ner för att arbeta tystare i t.ex. ett enskilt sovrum eller kontor.

Coway Storm AP-1516D rekommenderas även av Astma- och Allergiförbundet vid användning i driftläge 2 med rumsyta upp till 28 m². Detta motsvarar ett stort sovrum där luftrenare kan arbeta på ett rimlig ljudnivå och samtidigt upprätta hålla bra luftgenomströmning.

Luftrenare med flera hastighetslägen ger ofta ett stort spann i ljudnivå när fläkten skruvas upp och Coway Storm AP-1516D är inget undantag här. Ljudnivån på 21,6 dB i den lägsta hastigheten är väldigt låg och lämpar sig ypperligt för t.ex. sovrum medan de mer kraftfulla lägena tar ljudnivån upp till 58 dB.

Coway Storm AP-1516D i vardagsrumLuftrenaren har totalt 4 filter med ett förfilter som fångar upp det grövsta och som bör dammsugas regelbundet. Innanför det ett extra dammfilter och sedan ett deodorantfilter som består av kol vilket renar luften från lukter. Innerst finner du sedan HEPA-filtret. Dessa filter renar luften från mikropartiklar, bakterier, virus, mögelsporer, pollen, damm och mycket mer.

Precis som den andra Coway-modellen så indikerar färgerna hur ren din luft uppskattas just nu. Det blå ljuset i cirkeln indikerar att luftkvaliteten är bra medan grön signalerar viss förorening och gul att luftkvaliteten är än sämre. Röd färg lyser när luftrenare hittar stora mängder partiklar och andra ohälsosamma värden i luften.

Du kan manuellt styra fläktkurvan på luftrenare för att anpassa den efter dina behov eller låta den automatiskt styra sig själv efter mätvärdena i luften. Det finns också specifika lägen för när du vill att den ska vara tyst eller om du vill att den ska vara i mörkerläge om du t.ex. sover.

Även om energiförbrukningen för luftrenare kan anses vara försumbara för att de kan förbättra inomhusklimatet så pass mycket hade det dock varit uppskattat om Coway Storm AP-1516D kom med smart styrning genom din smartphone.

Överlag är detta dock en av de bästa luftrenarna du kan köpa med kapacitet att hantera relativt stora rum i tyst läge. De goda omdömena från konsumenterna stärker bilden av att detta är det bästa valet för många hem under 2023.

Coway AP-1008CH – Bästa Budgetval

Coway AP-1008CH
 • Bästa Budgetval 2023
 • Rekommenderas av Astma & Allergiförbundet *
 • Toppbetyg av kunder som testat
 • Tredjeplats när Testfakta testade luftrenare
 • Avsedd upp till 73 m². Optimal upp till ca 20 m²
 • Tre filter för bra luftreningskapacitet
 • Mellan 22-49 dB i ljudnivå beroende på läge
 • Mycket prisvärd luftrenare

Priser för Coway AP-1008CH

2 981 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Luftrenaren Coway AP-1008CH är en av de mest populära luftrenarna på den svenska marknaden. Det är en bra modell som ger väldigt mycket luftrenare för pengarna och ett riktigt bra val även för 2023.

Modellen plockade hem en fin tredjeplats när Testfakta testade 11 olika luftrenare och låg precis bakom tvåan i testet sett till slutpoäng. Den fick även utmärkelsen ”Bra kapacitet på låg effekt. Låg ljudnivå och låg energi-förbrukning”. Den enda nackdelen som lyftes fram av slutkommentaren var att filterbytet ansågs vara omständigt.

När luftrenaren testades i sitt tysta läge så uppmättes bara 29 dB i ljudnivå vilket är väldigt lågt och bättre än den testvinnande modellen. Däremot hanterade den inte lika mycket luft för rening och passar då bättre till en lite mindre yta på ca 20 m².

Året innan hade Testfakta även testat en mindre uppsättning luftrenare och då utsågs Coway AP-1008CH som bäst i test med väldigt bra betyg. Vi noterar dock att där är anmärkningsvärda skillnader mellan åren vilket det inte borde vara och något som antagligen bör tillskrivas slarv från de som testat. De kunder som testat luftrenare är också mycket nöjda vilket totalt sätt göra detta till en av de bästa luftrenarna där man får väldigt mycket för pengarna.

Coway AP-1008CH filterCoway AP-1008CH har tre filter som samarbetar för att förbättra ditt inomhusklimat. Det hanterar smuts, damm, pollen, allergener och lukter vilket kan göra det betydligt behagligare för allergiker och astmatiker. Det kan även minska risken att virussjukdomar sprids vilket är tacksamt speciellt på vinterhalvåret.

En mycket trevlig detalj är att luftrenaren ger ifrån sig ett färgat sken beroende på hur ren luften är. Detta är i fyra olika steg där blått är definitionen av ren luft och orange är definitionen av höga mängder damm.

Luftrenaren kan användas för ytor upp till 73 m², men det är antagligen bäst att köra luftrenare i det tysta läget för att undvika hög ljudnivå och då hanterar den antagligen ett normalstort sovrum.

För 2023 står sig fortfarande Coway AP-1008CH väldigt bra och är det bästa budgetvalet med bra kapacitet att rengöra luft i rummet med flera filter och bra omdömen från konsumenter.

* Luftrenaren rekommenderas även av Astma och Allergiförbundet. Deras rekommendation gäller Silent mode upp till 41,55 m³, vilket i en normal bostad borde vara strax under 20 kvadratmeter.

Blueair Classic 405 – Mycket bra luftrenare

Blueair Classic 405
 • Bra Produkt 2023
 • Rekommenderas av Astma & Allergiförbundet *
 • Utsågs till Bäst i test av Testfakta
 • Toppbetyg från testande konsumenter
 • Avsedd upp till 99 m². Optimalt upp till 41 m²
 • Mycket bra förmåga att rengöra luften
 • Presterar bra i tyst läge
 • Smarta funktioner och flera inställningar

Priser för Blueair Classic 405

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

En av de mest populära luftrenarna är Blueair Classic 405 som också är en av de bästa produkterna du kan köpa för att rena luften i hemmet eller på det lilla kontoret.

Testfakta utförde redan under 2017 ett test på uppdrag av just Blueair där deras Classic 405 blev utsedd till bäst i test. Luftrenaren hade både bra kapacitet och en rimlig ljudnivå i sina lägre fläktlägen.

Även när Råd & Rön testade luftrenare under 2023 så presterade den väldigt bra i testet och kammade hem utmärkelsen ”Bra köp” med sin andraplats.

Förutom att modellen blivit utsedd till bäst i test så har den även fått väldigt bra betyg från konsumenter som testat den och det sammanlagda betyget från flera källor är nära toppbetyg.

Blueair Classic 405 kontrollerTillsammans med det fina testresultatet så är detta en av de bästa luftrenarna du kan köpa. En trevlig bonus är dessutom att du kan ansluta luftrenaren till ditt WiFi och styra den med en app i telefonen.

Blueair Classic 405 är bestyckat med ett HEPA-filter som använder HEPASilent-teknologi för att minimera oväsen och maximera möjligheten att fånga upp luftföroreningar. Med olika hastighetslägen och möjligheten att filtrera bort 99,97 % av föroreningar i luften kan du vara säker på att ditt inomhusklimat förbättras.

Modellen levereras med ett medföljande HEPA-filter, men om du har problem med lukter och gaser i din bostad så kan du byta ut detta mot ett s.k. Smokestop-filter med aktivt kol för att få bättre effekt mot just detta.

När modellen jobbar på maximalt uppmättes ljudnivån till 60 dB i testet och klarar då en yta upp till 99 m². I förhållande till andra luftrenare presterande den ganska lika även om det fanns modeller som var snäppet tystare här. Om du däremot kör maskinen i det tysta läget så blir ljudnivån bara 34 dB, klarar en yta upp till 41 m² och det var den luftrenare som presterade absolut bäst i detta tysta läge.

Det har över tid kommit in rapporter om missljud kopplade till Blueair Classic 405 vilket beskrivs som ett elektriskt missljud i 50 Hz. Huruvida detta är ett tillfälligt fel för en uppsättning från fabriken eller om det är mer utspritt än så vet vi inte. Det har dock fortsatt komma in väldigt bra omdömen under tiden men det är ändå värt att lyfta fram som en varningsflagga.

* Denna luftrenare är rekommenderad av Astma och Allergiförbundet. Rekommendationen gäller driftläge 2 för 91,5 m³, vilket vi antar är det tysta läget för upp till 41 m².

Woods GRAN 900 – Bästa Premiumval

Woods GRAN 900 (ELFI-900)
 • Bästa Premiumval 2023
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Bra testresultat av amerikanska AHAM
 • Hög kapacitet med 900 m³ / h
 • Svensktillverkade HEPA-filter
 • Stöd för kolfilter
 • Upp till 10 års garanti

Priser för Woods GRAN 900 (ELFI-900)

6 790 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
7 354 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Woods GRAN 900 (ELFI-900) är en kraftfull luftrenare och ett intressant val för den som letar efter en modell med hög luftgenomströmning för större ytor.

I modellens maximala fläktläge har den en luftgenomströmning på hela 900 m³ per timme vilket enligt tillverkaren skulle ge ett maximalt arbetsområde på 120 m².

Woods GRAN 900 luftrenareEftersom man inte vill att luftrenarna konsekvent ska arbeta i de högre hastighetslägena på grund av fläktarnas betydligt högre ljudnivå där så gör sig denna luftrenare bäst i ytor mellan 60 till 80 m². I mindre ytor än så fungerar den givetvis bra också men kan då tyckas vara onödigt kraftfull.

Woods GRAN 900 kommer även utrustad med två ION HEPA-filter som är en patenterad teknik av den svenska tillverkaren. Luften får en elektrisk laddning när när de blåses in vilket gör att partiklar som damm och pollen lättare fastnar i filtren.

Har du dåliga lukter i hushållet kan du även köpa till kolfilter till Woods GRAN 900 som placeras i utflödet av luft. Luftrenaren blåser ut ren luft åt två håll och behöver ett filter i vardera kortsida vilket gäller både HEPA-filter (som ingår) och eventuella kolfilter.

Oavsett om du lider av astma eller allergi så kan Woods GRAN 900 bidra med att förbättra inomhusklimatet. Den höga kapaciteten gör att luftrenaren kan arbeta i det lägsta hastighetsläget i mindre rum men ändå vara kraftfull nog att prestera bra i en hel lägenhet.

Woods har överlag presterat väldigt bra i tester och är experter på att tillverka maskiner för att hantera inomhusklimat. Just Woods GRAN 900 har mottagit bra betyg från konsumenter som testat den och de erbjuder ett 10-årigt garantiprogram som du kan registrera dig till för luftrenare. Sammanfattningsvis är detta det bästa premiumvalet för dig som letar efter en luftrenare till hemmet.

Största nackdelarna med modellen är avsaknad av smarta funktioner och styrning via t.ex. smartphone samt även det lite högre priset jämfört med andra luftrenare. Modellen har heller inte testats av Astma- och Allergiförbundet i Sverige men har däremot fått bra prestanda i tester av amerikanska AHAM.

Smart Mi Air Purifier P2 – Portabel luftrenare

Smart Mi Air Purifier P2
 • Bra Produkt 2023
 • Bra sensorer att bedöma luftkvalitet
 • Många fläkthastigheter och lägen
 • Smarta funktioner och smidig styrning
 • Portabel och lätt att flytta i hemmet
 • Inbyggt batteri skapar flexibilitet

Priser för Smart Mi Air Purifier P2

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Smart Mi Air Purifier P2 är en ny luftrenare som lanserades under 2023. Den utmärker sig med sitt smidiga format och batteri som gör att den med enkelhet kan flyttas mellan platser i hemmet.

Vi har haft möjligheten att testa Smart Mi Air Purifier P2 och se hur bra den fungerar i praktiken. Då större och klumpigare luftrenare in lämpar sig för alla så finns det en tydlig efterfrågan bland mindre och smidigare alternativ där Air Purifier P2 fyller ett tomrum.

Luftrenaren har ett estetiskt tilltalande yttre med rostfritt stål och hög kvalitetskänsla rakt igenom som slår de andra luftrenarna vi tittat på tidigare. Med en relativt låg vikt och stilrent handtag i läder kan den enkelt flyttas och smälta in i rummens inredning.

Smart styrning av luftrenaren

Smart Mi Air Purifier P2 - Smart styrning i app
Tydliga inställningar och status för luftkvaliteten i appen.

För att styra och ställa in önskad fläktkurva och lägen kan du använda panelen direkt på luftrenaren men vi tycker man får klart bäst kontroll genom appen. Här är det även möjligt att stänga av pipljudet som sker vid varje lägesändring.

Det finns även möjlighet att koppla upp luftrenaren mot Google Connect och Alexa vilket gör att du kan komma åt basfunktionerna genom röststyrning i ditt smarta hem.

Sensorer, fläkt & ljudnivå

Det finns inbyggda sensorer i Smart Mi Air Purifier P2 som mäter av luftkvaliteten och ger feedback på displayen och i appen. Praktiskt för att få en uppfattning om mängden damm och pollen i rummet men kan även användas för att styra det automatiska fläktläget.

Andra fläktlägen du kan välja på är nattläge där luftrenaren går ner i ett tyst läge där fläkten snurrar långsamt. Det finns också en anpassat läge där du själv ställer fläktens hastighet genom ett reglage i appen.

Ljudnivån från luftrenaren är godkänd i de lägre nivåerna men blir ganska snabbt påtagligt tydlig. Ska du befinna dig i samma rum lär endast de lägsta fläktlägena fungera bra medan de andra kan fungera bra om du inte är i rummet eller håller på att städa.

Övriga funktioner

Övriga funktioner som utmärker sig är inbyggd timer för att automatiskt starta eller stänga av luftrenaren om du skulle vilja schemalägga det genom appen. Här kan du även justera färgen på ljuset från luftrenaren så den får ett passande sken till sin omgivning. Givetvis går det även att stänga av.

Det inbyggda batteriet är en av de störa fördelarna tillsammans med det smidiga formatet. Ett fulladdat batteri kan hålla 24 timmar i nattläge och 1,5 timmar i ett maximalt filtreringsläge (tillverkarnas uppgifter).

Slutsats

Smart Mi Air Purifier P2 är en liten och smidig luftrenare som konkurrerar i ett eget segment som en portabel luftrenare där få bra alternativ finns.

De smarta funktionerna i luftrenaren är också precis så bra och effektiva som vi börjat förvänta oss av Smart Mi-produkter. Här ligger de helt klart i framkant!

I jämförelse med de större luftrenarna har de dock klart högre ljudnivå och det blir klart tydligast så fort du lämnar de lägsta fläkthastigheterna. Det mindre formatet gör också att den inte har samma kapacitet att hantera större mängder luft.

Styrkan ligger därför i dess smarta funktioner och det smidiga formatet. Vill du kunna flytta luftrenaren mellan rum och platser på ett enkelt sätt? I så fall kan Smart Mi Air Purifier P2 vara den bästa lösningen.

Philips AC2889 – Mycket bra luftrenare

Philips Series 2000i AC2889
 • Bra Produkt 2023
 • Bra betyg i Råd & Röns test
 • Mycket bra betyg av konsumenter
 • Stöd för smart styrning genom app
 • 3 filter för optimal rengöring av luft
 • Automatiska lägen och sensorer

Priser för Philips Series 2000i AC2889

4 690 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Philips Series 2000i AC2889 är en luftrenare som lanserades redan 2018 men som i Råd & Röns test 2023 plockade hem en bra placering.

I testet återgav den en god luftrening samtidigt som oönskade ämnen inte existerade. Sämst delbetyg återfanns i ljudnivån där Råd & Rön varit ganska strikta då många modeller fått dåliga betyg. Luftrenare med aktiva fläktar tenderar att ge minst ett svagt brummande ljud som ökar i takt med att fläkthastigheten stiger, men det är också dessa som renar bäst.

Philips Series 2000i AC2889 är även en luftrenare som fått bra betyg från konsumenter som testat och efter att vi sammanställt omdömen var snittbetyget högt.

Bland den kritik vi funnit bland konsumenter återfinns främst anmärkningar på appen som fungerat dåligt och att nya filter till luftrenare är dyra. Däremot är väldigt många positiva och vittnar om ett klart bättre inomhusklimat efter att de köpt och använt luftrenaren.

Antalet filter i luftrenaren är 3 stycken i sin helhet där det yttersta filtret samlat upp mycket damm och enkelt kan dammsugas av. Detta filter behöver inte bytas utan agerar som ett fint galler för de andra filtrena ska hålla längre. Efterföljande filter är aktivt kolfilter som tar bort dåliga lukter och ett HEPA-filter som fångar upp mindre partiklar som virus, pollen och allergener.

Philips Series 2000i AC2889 - styra luftrenaren
Du kan styra luftrenaren genom knappar direkt på apparaten eller genom app i din smartphone.

Du har möjlighet att justera fläkthastigheten i 5 olika lägen men bör vara beredd på att de snabbare lägena resulterar snabbt i en bullernivå som stör i tysta rum. De långsamma lägena kan dock fungera bra även under natten vilket gäller framförallt ”sleep mode”.

De inbyggda sensorerna mäter damm och andra partiklar i luften i realtid och med auto-läget kan du låta luftrenaren själv justera sin fläkt för att på bästa sätt rena luften.

När vi sammanfattar testresultaten och vårt underlag är det tydligt att Philips Series 2000i AC2889 är en bra luftrenare väl värd att rekommendera. Kan du få tag på den till ett rimligt pris är den dessutom bland de bästa alternativen.

Blueair Classic 680i – Kraftfull luftrenare

Blueair Classic 680i
 • Bra Produkt 2023
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet
 • Hög kapacitet för stora rum
 • Styr via app över WiFi (om det fungerar)
 • Bra alternativ mot pollen och damm

Priser för Blueair Classic 680i

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Blueair Classic 680i från den testvinnande tillverkaren är en kraftfull luftrenare som är anpassad för väldigt stora rum.

Den höga kapaciteten gör att den lämpar sig väl för den som önskar att investera i endast en luftrenare för hushållet. Den maximala kapaciteten luft den kan rengöra är angiven till 850 m³ / h eller t.o.m. 1088 m³ / h för pollen.

Ljudnivån varierar mellan 32 – 62 dB(A) vilket inte gör det till den tystaste luftrenaren även om de lägre hastighetslägena inte lär avge mycket störande ljud och kan fungera väl även i sovrum.

Blueair Classic 680i kontrollerDu har totalt 3st hastighetslägen att välja på och kan även välja att sätta luftrenaren i auto-läge vilket då ger luftrenaren möjlighet att styra hastigheten på fläktarna baserat på luftkvaliteten.

Blueair Classic 680i har mottagit bra betyg från många konsumenter som testat men flera rapporter om problem att sammankoppla luftrenaren med smartphone har rapporterats. Det är osäkert om Blueair lyckats lösa problematiken men skulle det inte fungera ska det gå att reklamera köpet vilket är en trygghet för dig som köpare.

I övrigt har Blueair Classic 680i fått väldigt goda omdömen och rekommenderas även av Astma- och Allergiförbundet när luftrenaren används i läge 1 för upp till 90,5 m³ / h. I och med krav ställs på ljudnivån är det oftast de lägre hastighetsnivåerna som rekommenderas vilket är speciellt viktigt om den ska stå i ett arbetsrum eller sovrum.

Xiaomi Mi Air Purifier 2H – Billig luftrenare

Xiaomi Mi Air Purifier 2H
 • Billig luftrenare för små rum
 • Smarta inställningar genom app
 • Välj mellan flera fläktlägen
 • HEPA-filter och kolfilter

Priser för Xiaomi Mi Air Purifier 2H

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Om du är ute efter en billig luftrenare och har en väldigt begränsad budget så kan Xiaomi Mi Air Purifier 2H från den kinesiska tillverkaren vara ett alternativ.

För prisnivån är det en klar fördel att den är smart-anpassad och kan kopplas samman med deras app så den går att styra och schemalägga via din smartphone.

luftrenare Xiaomi Mi Air Purifier 2H i sovrumLuftrenaren är bestyckad med både HEPA-filter och kolfilter som hjälper till att filtrera bort damm, pollen, dåliga lukter m.m.

En stor brist med modellen är den begränsade luftgenomströmningen som endast är 260 m³ / h i det maximala fläktläget. Ljudnivån är angiven till 33 – 66 dB vilket även avslöjar att du antagligen vill undvika de kraftfullaste fläktlägena på grund av ljudnivån.

Luftgenomströmningen i de tystaste fläktlägena är begränsad och har även högre ljudnivån än många andra modeller. Konsumenter vittnar även om att ljudnivån tydligt märks av och stör i de högre lägena.

Konsumenterna finner det också lite störande att luftrenaren endast styrs genom appen och inte genom knappar och reglage på själva luftrenaren. Du måste alltså använda din smartphone för att välja fläktlägen.

Xiaomi Mi Air Purifier 2H är således en luftrenare som kan fungera okej för ett mindre rum om man vill hålla ljudnivån inom rimliga nivåer. Att gå upp till större modeller från Xiaomi Mi är ett alternativ även om man då närmare sig flera luftrenare som fått utmärkelser som bäst i test.

Förbättra luften inomhus

Förbättra luften inomhus

En luftrenare kan vara guld värd för att minska på föroreningar i luften, men vill vi ha ett bra inomhusklimat behöver vi göra mer än så.

Att ha en bra ventilation inomhus är väldigt viktigt för att luften ska vara bra och det gäller tyvärr även under pollensäsongen. Ventilationen ska vara ganska kraftigt och helst ska ungefär hälften av all luft i bostaden bytas ut efter en timme. Det är ett bra riktmärke och något som går att mäta. Men enligt Boverket klarar inte 78 procent av alla småhus att leva upp till detta.

Bor du i hyreslägenhet ska du vända dig till din hyresvärd som är ansvarig för att se till att ventilationen är bra nog. Skulle du börja få imma på insidan av dina fönster är detta en stark indikation på att ventilationen är dålig i din bostad.

Det finns också flera symtom på dåligt inomhusklimat som märks på individerna i bostaden. Vissa kan förväxlas och misstas för förkylning vilket kan göra lidandet utdraget.

Många bostäder har ventilationer vid fönsterna och dessa ska vara öppna. Ibland kan det krävas att man stänger någon av dem då de t.ex. kan skapa obehagligt drag vid en soffa. Men försök  ha så många som möjligt öppna.

Städa regelbundet

En luftrenare är ett av de bästa verktygen för att rena luften, men om luften konstant smutsas ner när smuts och partiklar dras runt är det en bättre effekt att städa din bostad.

Städa regelbundet och underlätta arbetet för luftrenaren samtidigt som du kan känna dig trygg att ytor, golv, textiler m.m. inte har en ansamling av farliga partiklar.

Vädra regelbundet i kombination med städning och byt även lakan och sängkläder regelbundet för att minska symtomen av pollen eller andra allergiframkallande ämnen.

Under morgonen och kvällen kan pollenhalterna minskas i luften av t.ex. dagg vilket gör att det kan vara mer lämpligt att vädra ut under dessa tider. Om det precis regnat är det också ett ypperligt tillfälle att vädra ut och städa.

Det finns flera bra tips på hur du kan effektivisera städningen så att du inte måste lägga lika mycket tid varje gång. Då är det också större chans att städningen blir av.

Du kan läsa mer i denna PDF-fil från Astma- och Allergiförbundet om hur du minskar på pollen i hemmet.

Luftrenare kan lindra astma & allergi

Luftrenare som fångar in upp till 99,97% av farliga ämnen, pollen, allergener m.m. är ett smidigt och bra sätt att lindra sina allergiska besvär.

Är man känslig mot pollen och mängden minskas i luften så reagerar man förmodligen med mildare symtom eller kanske slipper symtom helt och hållet.

Även om luftrenare är fantastiska på att hjälpa till att rena luften måste det anses som en av flera metoder för att förbättra inomhusklimatet. Astma och Allergilinjen har skrivit om hur luftrenare och luftfuktare kan lindra astma och allergi. Du kan hittas deras artikel om det här.

Även om du inte är allergiker finns det goda anledningar att försöka minska mängden dåliga partiklar som du utsätts för. Det finns många dåliga ämnen som påverkar gravida och foster negativt.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Sammanställning av vanligt ställda frågor om luftrenare.

 1. Fungerar luftrenare mot damm?
 2. Minskar luftrenare mängden pollen i luften?
 3. Hur hanterar luftrenare kvalster och allergener?
 4. Lindras allergier med luftrenare?
 5. Vilken luftrenare är bäst i test?
 6. Behöver man byta filter i luftrenare?
 7. Var ska luftrenare placeras för bäst resultat?
 8. Hur mycket ström drar en luftrenare?
 9. Finns det luftrenare inbyggda i möbler?

1. Fungerar luftrenare mot damm?

Luftrenare fungerar generellt bra mot damm och då speciellt de med HEPA-filter som tar bort de flesta av de minsta partiklarna med.

Luftrenare består normalt sett av flera filter där det första brukar vara ett enkelt dammfilter som fångar upp den största dammen. Mindre dammpartiklar och andra skadadliga partiklar tar sig dock igenom och det behövs ett HEPA-filter för att fånga upp dessa.

Om du är dammallergiker kan en luftrenare därför hjälpa dig att hålla inomhusluften i bättre skick och ett bra komplement till städning och vädring.

2. Minskar luftrenare mängden pollen i luften?

Ja, luftrenare med HEPA-filter fångar upp pollen och renare luften från det.

Om du letar efter luftrenare som fungerar bra mot pollen så kan du för säkerhetsskull titta på de med just HEPA-filter eller leta efter märkningen från Astma- och Allergiförbundet som har det som ett av sina krav.

Tänk dock på att en luftrenare fungerar bäst som komplement till vanlig städning och vädring vid rätt tider om du är pollenallergiker. Även om den på egen hand gör viss nytta så får du bäst resultat i att städa och vädra rätt.

3. Hur hanterar luftrenare kvalster och allergener?

Många små partiklar som finns i luften och som orsakar allergier kan filtreras bort av luftrenare.

Men alla allergener som vi människor kan reagera på finns inte i luften utan sitter kanske i sängkläder, sköljmedel, schampon m.m. Där har luftrenaren ingen direkt inverkan av naturliga skäl.

Kvalster som t.ex. gärna återfinns i just sängkläder är ingenting som luftrenaren kan bekämpa eller hålla nere antalet av. Där är det snarare effektivt att tvätta sängkläder, städa och vädra regelbundet. Gärna låta solen lysa om det går.

4. Lindras allergier med luftrenare?

Ja många allergier kan lindras med luftrenare. Det klassiska exemplet är pollenallergiker som kan gynnas mycket av att luftrenare renar luften och kraftigt minskar mängden pollen i inomhusluften.

Pälsdjursallergiker som inte kan vara utan husdjur kan underlätta för sig själv med luftrenare. Det är dock inte något som rekommenderas då det bästa är att inte utsätta sig för allergenerna alls.

Det finns flera metoder för att minska symtomen hos pälsdjursallergiker där luftrenare är en av många metoder. Det är oftast helheten som är avgörande där regelbunden städning är A och O för att lyckas.

Det är inte ovanligt att allergiker investerar i flera luftrenare som tillsammans renar luften. Bor du i en större lägenhet eller t.o.m. hus är det inte tillräckligt med enda luftrenare för att uppnå bra nivåer. Då kan det behövas 2-3 luftrenare.

5. Vilken luftrenare är bäst i test?

Även om det gjorts oberoende tester av luftrenare är flera av dem sponsrade vilket gör att vi ifrågasätter upplägget av testen. Beroende på hur man utformar testen så kan olika luftrenare bli bäst i test.

Vi har istället försökt sammanväga testresultat, omdömen från konsumenter, specifikationer och rekommendationer från myndigheter och förbund där t.ex. Astma- och Allergiförbundet är en bra värdering.

6. Behöver man byta filter i luftrenare?

Ja, både HEPA-filter och kolfilter har en viss livslängd. Efter det presterar de sämre och även om de i praktiken antagligen kan användas flera år så rekommenderar tillverkarna ofta byte efter ca 6 månader.

Har du stora allergiska besvär och det är säsongsbaserat kanske det är bäst att byta inför varje säsong. Om det är konstant besvär i form av allergi eller astma kanske det är bäst att följa tillverkarnas rekommendationer eller byta när du känner att effekten avtagit.

7. Var ska luftrenare placeras för bäst resultat?

I ett sovrum kan det vara bäst att möjligtvis placera luftrenaren någorlunda nära fönstret om man har insugsventil av frisk luft där. På så sätt kan luftrenare få in luften, rena den och skicka ut i rummet.

Men leker vi med tanken att du t.ex. har husdjur och villa förbättra inomhusluften från allergener så kanske den istället gör sig bäst nära dörren.

En annan vanlig plats är på gränsen mellan två rum, t.ex. mellan vardagsrum och kök. På så sätt kan luftrenare arbeta för att förbättra inomhusklimatet i båda rummen.

Beroende på var du oftast befinner dig, vad du är allergisk för och luftrenarens design så kan det skilja var den gör bäst nytta. Försök tänka utefter dessa parametrar så hittar du förmodligen rätt.

8. Hur mycket ström drar en luftrenare?

Luftrenare drar från i princip 1 W i viloläge upp till 120 W för de mer kraftfulla luftrenare i maximala fläktlägen. Eftersom väldigt få använder sina luftrenare i maximalt fläktläge kan man räkna mellan 15-50 W beroende på modell och fläktläge.

Om kostnaden för luftrenarens drift intresserar dig så bör du räkna om just din luftrenares Watt-tal genom att dividera med 1000 för att få fram kW vilket sen kan multipliceras med ditt elpriset. Det ger dig kostnaden för en timmes drift.

Räkneexempel för elkostnad:
– Luftrenare som drar 50 W och är påslagen dygnet runt
50 W / 1000 = 0,05 kW
0,05 kW * 24 h = 1,2 kWh / dygn
Med ett genomsnittligt spotpris på 100 öre / kWh så skulle luftrenaren kosta:
100 * 1,2 = 120 öre / 100 = 1,20 kr per dygn

Eftersom luftrenare främst drivs av en enkel fläkt som trycker luft genom filter krävs inte några enorma mängder el. De ska alltså inte felaktigt blandas ihop med luftkonditionering där en portabel AC kan kosta flera kronor i timmen i drift när elpriset är högt.

9. Finns det luftrenare inbyggda i möbler?

Ja, det finns luftrenare inbyggda i möbler.

IKEA och även andra fabrikat har lanserat möbler och inredningsanpassade prylar med inbyggda luftrenare.

IKEA Starkvind är exempel på ett litet sidobord med inbyggda luftrenare som är kompatibel med deras smart-lösningar som Trådfri gateway och IKEA Home.

En fördel med IKEA:s lösningar är relativt prisvärda byten av partikelfilter och kolfilter jämfört med andra tillverkare. Nackdelarna är svagare prestanda och CADR (Clean Air Delivery Rate) jämfört med luftrenare som är bäst i test.

Även IKEA Förnuftig är en luftrenare med design för att smälta in bland inredningen.

Luftrenare som avger ozon

reagerar på ozonLuftrenare har rapporterats om problem med att avge ozon i samband med att de renar luften. I ett test utfört av Testfakta 2015 fann dem att en av de sämre modellerna utsöndrade en ganska hög mängd ozon. Intaget mättes till 3,2 ppm, men när luften kom ut ren hade den hela 22 ppm av ozon vilket är väldigt högt.

Däremot låg de flesta modeller i en bra zon och det varierade med att ozon ökade något till att det minskade något efter att det passerat reningen. Detta kan uppstå för att jonisering av partiklarna görs på fel sätt och ozon bildas i processen.

Om du väljer en luftrenare som fått bäst i test är sannolikheten liten att du skulle drabbas av problem. Här nedanför går vi in närmare på exakt hur ozon påverkar din hälsa och hur du enkelt kan upptäcka om något är fel på din luftrenare. Undvik billigare och otestade modeller för att slippa problem.

Ozon och hälsorisker

Ozon är en gas uppbyggd av tre syre atomer (O3) och finns i luften på ett naturligt sätt. I naturliga fall bildas de via fotokemiska reaktioner i naturen eller vid kraftiga elektriska urladdningar som t.ex. vid blixtnedslag.

I naturliga doser är ozon inte något farligt men det kan bli ohälsosamma i större mängder med en hel del biverkningar. Som tur är kommer du antagligen upptäcka detta långt innan det är ett problem då ozon är en gas som vi kan lukta.

Från en koncentration på ca 0,1 ppm (parts per million) så kan vi människor drabbas av symtom som huvudvärk, halstorrhet m.m. men skulle nivåerna nå så högt som 100 ppm börjar även friska personer att känna av astmaliknande symtom.

Som tur är kommer du med största sannolikhet upptäcka doften av ozon redan innan den når 0,1 ppm och varför det räcker med att vara vaksam över just detta. Ozon brukar beskrivas som att de luktar lite metalliskt och/eller som klor.

Om du följer anvisningarna med att ha en bra ventilation som alla bostäder ska ha är sannolikheten ännu lägre att du skulle bygga upp så mycket ozon att det blir ett problem.

Så har vi valt ut de bästa luftrenarna

Det finns ett stort antal luftrenare på svenska marknaden och många av dem kan säkerligen göra ett dugligt jobb att förbättra inomhusklimatet genom att rena luften.

Det vi har försökt göra är att titta på flera oberoende tester för att hitta de luftrenare som presterat bäst i tester. För att komplettera resultatet har vi även tittat på konsumenters omdömen, specifikationer och andra expertrekommendationer som t.ex. Astma- och Allergiförbundet.

I de tester vi tittat på har Testfakta varit en dominant testare av luftrenare. Testfakta gör ofta tester på uppdrag åt andra företag vilket är exakt det som hänt för just luftrenare genom åren.

Totalt har de gjort 3 olika tester med uppdragsgivare Coway, Blueair och till sist Coway igen. Kanske inte helt konstigt så är vinnarna i testet samma företaget som beställt testerna.

Även om vi inte tvekar på att Testfakta gör riktiga tester och faktiskt jämför produkterna relativt rättvist så är vi övertygade om att företagen som beställer testen får vara med och utforma hur luftrenarna ska testas och vilka produkter som ska ingå. Det gör att testerna är något skeva och alla tre tester av luftrenare har t.ex. haft olika poängsättningar där olika funktioner och mätvärden vägs olika.

Vårt jobb på Testat.nu är att använda test-underlaget för vad det är och sedan komplettera med mer information från andra källor för att kunna lista de bästa luftrenarna.

Källor & Test

Källor för test, recensioner, omdömen och annat underlag som vi använt oss av för att presentera de bästa luftrenarna.

 • Test av 21 luftrenare – 2023 – Råd & Rön
  Råd & Rön har testat 21st luftrenare under 2023 och konstaterat att de bästa luftrenarna har god förmåga att avlägsna dålig gas och partiklar, medan de värsta luftrenarna försämrar luftkvaliteten. Bäst i test blev Kärcher AF 100 som en dyr luftrenare som säljs i mindre utsträckning. På andraplats med bra köp hittar vi Blueair Classic 405 som även vunnit priser i andra test. Därefter återfinns Electrolux WA71-304GY och Philips Series 2000i AC2889 medan andra testade modeller bl.a. omfattar Biltema Luftrenare Smart 35W, IKEA Starkvind, eeese Vigga, Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09 och Duux Bright Smart.
 • 15 luftrenare testade – 2022 – M3 IDG
  Tidningen M3 har testat 15 olika luftrenare inför sommaren 2022. Hur testet utförs är inte så tydligt och bilderna är väldigt spretiga varför det inte känns som de är testade i samma miljö eller av samma personer. Det är också oklart om alla modeller faktiskt har testats eller om vissa modeller endast utvärderats efter specifikationer. Luftrenare som presterat bra med gott betyg är Blueair Healthprotect 7470i (4 / 5), Electrolux Pure A9 (4 / 5), Electrolux Well A7 (4 / 5), Levoit Vista 200 (4 / 5), Philips AC3033 (4 / 5), Sensibo Pure (4 / 5), Smartmi Air Purifier 2 (5 / 5), Mi Air Purifier 2H (4 / 5), Viomi Smart Air Pro (4,5 / 5).
 • Test av 15 olika luftrenare – 2021 – Aftonbladet Plus
  Aftonbladet har testat 15 stycken olika luftrenare i hemmiljöer i närförort till Stockholm. Det är osäkert om det rör sig om en bostad eller flera olika och om i så fall alla luftrenare testats i alla miljöer. Testarna har använt sig av en partikelmätare för att identifiera hur mycket inom PM2.5 och PM10 som finns i bostaden innan luftrenaren användes och under 24 timmar när luftrenaren var påslagen. I testet blev Electrolux Pure A9 PA91-604GY utsedd till bäst i test och var även den tystaste maskinen. Dyson Pure Hot+Cool och Dyson Pure Humidify+Cool fick båda 5 av 5 i betyg i testet och snubblade på målsnöret för att bli testvinnare. Andra luftrenare som fick bra betyg (4 av 5) i testet var Philips AC0820, LightAir CellFlow Mini 100, Blueair HealthProtect 7470i, Air & Me Lendou
 • Test av 13 olika luftrenare – 2020 – Testfakta
  Testfakta har gjort ett nytt test av luftrenare men denna gång på uppdrag av Coway som då kom ut som vinnare istället för Blueair i det tidigare testet. Testerna är inte heller utförda på samma principer, betygen vägs annorlunda och valet av modeller skiljer sig trots att förra testvinnaren fortfarande säljs. Även om Testfakta utför ”oberoende test” är utformningen av testen högst sannolikt designade efter uppdragsgivaren. Coway AP-1220B blev utsedd till bäst i test medan Vax AC02AMV1 kammade hem andraplatsen och Philips AC2889/10 tredjeplatsen. Andra luftrenare i testet var Winix WACU300, Blueair Classic 280i, Woods AL 310 / ELFI 300 m.fl.
 • Äldre test av 11 olika luftrenare – 2017 – Testfakta
  Testfakta Research gjorde på uppdrag av Blueair ett test i laboratorium för jämföra olika luftrenare. Även om uppdragets utfördes av Blueair så har de inte varit inblandade i själva testandet av produkterna. I testet jämförs rengöringsförmågan, ljudnivån, energiförbrukning och användarvänligheten. Blueair Classic 405 blev bäst i test och fick full pott på förmågan att rengöra luften vilket även väger upp 60 % av slutbetyget. Philips AC3256 kom på andraplats följt av Coway AP-1008DH på tredjeplats. En tydlig aspekt i testet var att många dyrare modeller presterade bättre än de billigaste, men samtidigt är inte pris en avgörande faktor i sig.
 • Test av Coway AP-1008CH  – 2023
  Vi har testat Coway AP-1008CH för att se hur den presterar i praktiken och dess förmåga att rengöra luft. Den har en relativt låg prisnivå men erbjuder ändå bra fläkthastigheter med en rimlig ljudnivå vilket gör att den passar lika bra i sovrummet som i kontoret eller vardagsrummet. Fronten är också enkel att lossa för att rengöra och byta filter vilket är praktiskt. Även om luftrenaren är enkel i sin design och inställningar fungerar den bra och gör det den ska.
 • Test av Smart Mi Air Purifier P2 – 2023
  Vi har testat den smarta och portabla luftrenaren Smart Mi Air Purifier P2 där vi gått igenom funktionalitet, inställningar, fläktlägen och dess ljudnivå. Styrkan hos luftrenaren ligger främst i dess portabla format med batteri, låg vikt och handtag som gör att den kan flyttas mellan rum enkelt. Samtidigt är den bland de bästa luftrenarna sett till smarta inställningar som går att styra genom smartphone. Däremot är ljudprofilen hög och endast de lägsta fläktlägena arbetar i en acceptabel ljudnivå vilket drar ner helhetsbetyget då det är en mycket viktig faktor hos luftrenare.
 • Prisjakt – 2023
  Prisjakt är en prisjämförelsetjänst som vi använt oss av för att snabbt kunna identifiera vilka luftrenare som fortfarande säljs, om de utgått ur sortimentet, tillgången samt vilken prisnivå de håller. Prisjakt kan i viss mån även bidra med konsumenters omdömen och ger en snabb väg till butikerna där vi kan samla in och komplettera data.
 • Konsumentomdömen – 2023
  Konsumenters omdömen sammanställs från flera butiker och källor för att ge ett snittbetyg om vad konsumenter tycker. Vi läser även bra som dåliga omdömen för att se om felaktigheter är vanligt förekommande. Det gör att vi kan upptäcka kvalitetsbrister och andra fel som testare normalt sett inte skulle märkt under några veckors testning. Luftrenare som rekommenderas av oss behöver ha en god indikation på att konsumenterna är nöjda.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng