Luftkylare Bäst i Test

Bästa Luftkylare

Vi har tittat närmare på de bästa luftkylarna som du kan använda för att få en svalkande bris de stunder du fått nog av värmen på sommaren.

Luftkylare skiljer sig väldigt mycket i funktionalitet och kapacitet från portabel AC men har fördelen att vara tystare och billigare. Det är dock viktigt att du som konsument förstå skillnaden då många blir besvikna på luftkylarna då de inte kan ge samma kylkapacitet.

En bra luftkylare kan dock under en längre tid ge tydligt svalkande effekt vilket kan användas när du kollar på TV, läser en bok, äter middag eller ska gå och lägga dig.

Här nedan presenterar vi de bästa luftkylarna för 2023. Längre ner i artikeln hittar du fördjupande information som kan hjälpa dig att välja rätt.

Nedis COOL116CWT – Bra Luftkylare

Nedis COOL116CWT
 • Bra Produkt 2023
 • Bra betyg av de som testat
 • Välj mellan flera hastigheter
 • Kyler genom frysklampar och vatten
 • Timerfunktioner för automatisk avstängning
 • Prisvärd och billig i drift

Priser för Nedis COOL116CWT

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Nedis COOL116CWT är en luftkylare som överlag fått väldigt bra betyg av de som testat den.

Luftkylaren har fler en kapacitet på att cirkulera 215 m³ luft per timme vilket tyder på en relativt bra fläkt. Luften riktning går att justera och ställa in till att den svänger för varierat flöde.

Även själva fläkthastigheten går att ställa in i tre olika lägen. Det finns även möjlighet att aktivera jonisatorfunktion som hjälper till att fånga upp partiklar för renare luft.

De två kylklamparna som medföljer används för att kyla ner luften och tillsammans med vattentanken kan ytterligare kyla uppnås om du har torr luft i rummet. Samtidigt hjälper det till att öka luftfuktigheten något för bättre inomhusklimat.

Du kan styra Nedis COOL116CWT direkt på apparatens panel eller använda den medföljande fjärrkontrollen. Det finns också en timerfunktion som ger automatisk avstängning vilket kan vara bra om du använder den när du går och lägger dig.

Den har transporthjul som gör den lätt att flytta och den relativt låga vikten på knappt 4 kg gör den lätt att hantera för de flesta.

Antalet recensioner i vårt underlag är bra gällande Nedis COOL116CWT och många är nöjda med kyleffekten och hur den presterar sett till prisnivån. Precis som med andra luftkylare påpekas det dock att den inte har alls samma kapacitet att kyla rummet som en portabel AC.

Sammanfattningsvis är det dock ingen tvekan om att Nedis COOL116CWT är en bra luftkylare och kan ge svala brisar av luft när det är som varmast.

Olimpia Splendid Peler 20 – Premiumval

Olimpia Splendid Peler 20
 • Bra Produkt 2023
 • Bra betyg bland konsumenter som testat
 • Flera fläkthastigheter att välja mellan
 • Vattentank på 3,5 liter
 • Timer för avstängning

Priser för Olimpia Splendid Peler 20

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Olimpia Splendid Peler 20 är en luftkylare som endast arbetar med vattentank och du slipper således använda frysklampar. Nackdelen är dock lite sämre effekt och speciellt om luftfuktigheten redan är hög.

När torr luft binder åt sig vattenmolekyler krävs energi som tas från luften vilket gör att lufttemperaturen sjunker. Detta fungerar relativt bra om luftfuktigheten är låg och det är en torr sommarvärme som ligger på, i annat fall fungerar det dock klart sämre.

Det finns flera olika fläkthastigheter att välja mellan och ljudnivån anses vara rimlig enligt de uppgifter vi lyckats samla in. Det finns timerfunktion för automatisk avstängning och apparaten kan styras genom fjärrkontroll.

Den totala effekten som används vid drift är endast 65 W och en mycket liten bråkdel jämfört riktig luftkonditionering som är klart dyrare.

Den har filter som fångar upp dammpartiklar och annan smuts vid insuget vilket även kan bidra till bättre inomhusklimat över tid.

Olimpia Splendid Peler 20 har fått bra betyg och kan vara ett bra alternativ för rätt situationer. Det klart högre priset gör dock att den inte ligger långt ifrån vad portabel luftkonditionering kostar.

Evapolar EvaLight Plus – Portabel luftkylare

Evapolar EvaLight Plus
 • Bra Produkt 2023
 • Smidig luftkylare i praktiskt format
 • Ställbar fläktkurva i flera steg
 • Vattentank på 1 liter räcker i 3-8 h
 • Låg energiförbrukning

Priser för Evapolar EvaLight Plus

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Evapolar EvaLight Plus är en mindre och portabel luftkylare som är lätt att flytta mellan sängbord, skrivbord eller var du befinner dig.

Luftkylaren använder sig av en vattentank och teknik för att kyla luften genom avdunstning av vattnet. Det fungerar klart bäst i varma och torra klimat medan fuktiga klimat inte har någon nämnvärd effekt mer än att den fläktar.

Den är inte dyr i drift och använder endast ca 10 W medan den är igång vilket är mindre än större luftkylare och enormt mycket bättre än luftkonditionering.

Ljudnivån är angiven till endast 25 dB vilket är väldigt lågt och även det klart mindre än andra luftkylare.

Vattentanken rymmer 1 liter och behöver fyllas på efter 3-8 timmar beroende på hur mycket vatten som avdunstar. Du kan även justera fläktes hastighet i flera lägen för att hitta en nivå som passar dig.

Evapolar EvaLight Plus har inbyggt LED-ljus som kan anpassas efter olika färger för att passa in i omgivningen. Det går även att stänga av om du finner det störigt.

Vi ställer oss lite kritiska till marknadsföringen då den framställs som nästan lika bra som luftkonditionering men det är den inte. I perfekta förhållande kan den ge en kylande bris.

Den kan dock vara ett bra alternativ och på vintern när luften inomhus är torr kan den även användas för att öka luftfuktigheten vilket kan vara bra. Största fördelarna med Evapolar EvaLight Plus är dock dess storlek.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Vanligt ställda frågor om luftkylare och luftkonditionering av konsumenter som letar köpråd.

 1. Vilken luftkylare är bäst i test?
 2. Vad skiljer luftkylare och portabel AC?
 3. Hur bra kyler en luftkylare?
 4. Kan luftkylare kyla ner hela rum?
 5. Hur fungerar en luftkylare?
 6. Hur länge kan luftkylaren ge kyla?
 7. Vad är fördelarna med en luftkylare?
 8. Hur mycket låter en luftkylare?
 9. Hur använder jag bäst en luftkylare?

1. Vilken luftkylare är bäst i test?

Den bästa luftkylaren kombinerar en relativt bra kylförmåga och låg ljudnivå till ett rimligt pris.

Här ovanför kan du läsa om flera luftkylare som effektivt har presterat bra i tester som utvärderar pris, effektivitet och funktioner. Det är dock viktigt att välja en som passar ens egna krav och behov.

Många funktioner kan skilja mellan olika luftkylare där vissa modeller kan rena luften med filter precis som en luftrenare. Andra modeller kan öka luftfuktigheten som en luftfuktare och alla dessa funktioner kan vara avgörande eller helt onödiga beroende på dina behov.

2. Vad skiljer luftkylare och portabel AC?

Skillnaden mellan en luftkylare och en portabel AC är i huvudsak hur de kyler ner luften. En luftkylare använder vatten eller frysklampar för att kyla ner luften och drar in den varma luften från rummet genom fläktar. En portabel AC använder en kylkompressor som kyler ner luften och kan sänka temperaturen i ett rum på ett mer effektivt sätt än en luftkylare.

En annan skillnad är att en portabel AC vanligtvis är tyngre och större än en luftkylare, vilket gör den mindre portabel. En luftkylare är vanligtvis tystare än en portabel AC eftersom den inte har någon kompressor som arbetar. Slutligen är en portabel AC ofta dyrare än en luftkylare, vilket kan påverka valet för konsumenter som har en begränsad budget.

Du hittar mer information om portabel AC i vårt test där vi tittar närmare på vilka som är bäst i test och som är bra köp.

3. Hur bra kyler en luftkylare?

Hur bra en luftkylare kyler beror på flera faktorer så som avstånd, rummets storlek, luftfuktighet och tiden sedan kallt vatten eller frysklampar bytts ut.

En luftkylare fungerar genom att suga in varm luft från rummet och blåsa den genom kallt vatten eller frysklampar, vilket gör att luften kyls ner. Detta skapar en svalare bris i den riktning den blåser. Man kan se det som en vanlig golvfläkt men där vinden kylts av lite mer.

En luftkylare har inte tillräckligt med kylkapacitet för att kyla ner ett helt rum på egen hand. Den ska därför ses som riktade kylare för att svalka en människa. Vill du kyla ner ett helt rum så är en portabel luftkonditionering rätt väg att gå.

Osäker på om luftkylare är rätt alternativ? Läs vår artikeln som jämför alternativen luftkylare, fläkt och AC.

4. Kan luftkylare kyla ner hela rum?

Nej, en luftkylare klarar inte av att kyla ner ett helt rum effektivt.

Teoretiskt sätt kyls rumstemperaturen ner något men kyleffekten är inte tillräcklig för att uppnå en tydlig sänkning av rumstemperaturen.

5. Hur fungerar en luftkylare?

En luftkylare fungerar på samma sätt som en vanlig golvfläkt men luften passerar kallt vatten eller frysklampar vilket gör att luften kyls ner något innan den blåses iväg.

Frysklamparna agerar direkt kyla till luften och sänker temperaturen något. Vattnet (om det är svalt) kan göra samma sak men har ytterligare en funktion om luften i rummet är torr. Då ökas luftfuktigheten vilket kräver energi och då sänks temperaturen på luften i samband med att de binder åt sig vattenpartiklar.

Resultatet är svalare bris än vad en vanlig fläkt klarar av att uppnå. Därför fungerar luftkylare bäst när luftfuktigheten är låg och luften anses torr.

Vissa luftkylare har även möjlighet att öka luftfuktigheten och andra kommer med filter för att förbättra luftkvaliteten något.

6. Hur länge kan luftkylaren ge kyla?

En luftkylare kan i vanliga fall fungera effektivt i 2-10 timmar. Den vanligaste orsaken är att frysklampen blivit varm men i torrare klimat kan vattnet i vattentanken också ta slut vilket kraftigt minskar effekten.

Det går dock bra att byta ut dem mot nya frysklampar eller hälla i nytt kallt vatten för att förlänga tiden. Generellt sett fungerar de bra för att minska effekten av värmen när man kollar på TV, arbetar, läser en bok eller ska lägga sig.

7. Vad är fördelarna med en luftkylare?

Luftkylarenas fördel är att de inte drar i närheten av samma mängd energi som en portabel AC och är således klart billigare i drift. De är även billigare att köpa då priset ofta är en bråkdel jämfört en portabel AC. Samtidigt är ljudnivån mycket lägre och du lär inte störas av buller på samma sätt.

8. Hur mycket låter en luftkylare?

En luftkylare låter inte speciellt mycket utan kan likställas med en vanlig fläkt. Fläktljudet kan dock variera en hel del mellan olika modeller men kommer inte i närheten av den bullernivå som en portabel AC har.

9. Hur använder jag bäst en luftkylare?

En luftkylare används bäst i de situationer när du känner att värmen är olidlig. Placera kalla frysklampar i luftkylaren och rikta fläkten mot platsen där du sitter för att få en svalkande bris mot dig. Justera avståndet och fläktkurvan för att uppnå önskad kyleffekt.

En portabel AC har förmågan att kyla ner hela rum och måste inte riktas direkt mot dig som person. På så sätt skiljer det sig en hel del mellan placeringen och hur effektiva dem kan vara i olika situationer.

Så valde vi ut bästa luftkylaren

Vi har samlat in underlag och utvärderat flera parametrar när vi listat de bästa luftkylarna.

Till skillnad från riktigt luftkonditionering så finns det inget bra underlag av oberoende tester som gjort kliniska tester med mätverktyg för att se vilken som är bäst i test.

Vi har därför vänt oss till recensioner och omdömen där vi utvärderat ljudnivå, användarvänlighet, upplevd kylförmåga och andra funktioner som utmärker sig.

Vi har också aggregerat konsumenters omdömen från flera källor för att identifiera de mest bäst betyg och även vilka som dras med problem. Ett stort problem med just luftkylare är dock att en hel del konsumenter förväntar sig kylprestanda som luftkonditionering (AC) vilket resulterar i sämre betyg än vad produkterna kanske egentligen förtjänar. Det är något vi har fått ta i beaktning också.

Källor & Test

Sammanfattning av de tester, recensioner och andra källor vi använt oss av för att hitta de bästa luftkylarna.

 • Produktinformation & Prishistorik – 2023 – Prisjakt & Pricerunner
  Vi har samlat in produktinformation, prishistorik och information om vilka butiker som säljer luftkylarna för att på ett bättre sätt kunna utvärdera vilka som är de bästa modellerna.
 • Konsumentomdömen & Recensioner – 2023
  Vi har sammanställt recensioner och konsumenters omdömen för att få bättre koll på vilka luftkylare som är bäst i test. Data har sammanslagits från flera källor för att få ett bra underlag över genomsnittligt omdöme. Vi har även satt oss in i recensioner för att få en bättre förståelse över hur luftkylarna presterar och om de lever upp till förväntningarna.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng