Portabel AC Bäst i Test

Bästa Portabel AC för hem & kontor

Vill du kyla ner kontoret eller sovrummet när sommarvärmen trycker på? Portabel AC ger dig möjligheten att effektivt sänka lufttemperaturen där du vill och vi har tittat närmare på vilka luftkonditioneringar som är bäst i test 2023.

Kylkapaciteten, ljudnivån och smarta funktioner är några av de viktigaste egenskaperna tillsammans med tillbehör och prisnivå. Här finns dock stora variationer mellan olika modeller.

Våra tester av portabla AC-maskiner visar tydligt på att ljudnivån är hög och kompressorn går inte att tysta till den grad att det är lämplig att ha igång medan man sover. Samtidigt skiljer sig ljudnivån mycket och de bästa modellerna är betydligt lättare att ha i samma rum som du befinner dig i.

Här nedanför kan du läsa mer om vilka modeller som presterat bäst och längre ner hittar du mer fördjupande information om vad du bör tänka på.

Woods Cortina Silent 12K WiFi – Bäst i Test

Woods Cortina Silent 12K WiFi
Utmärkelse Bäst i Test 2023 av Testat.nu
 • Bästa portabla AC i vår granskning & test
 • Testvinnare i Aftonbladets test av luftkonditionering
 • Bra betyg i Råd & Röns test av portabel AC
Fördelar
 • Sänker snabbt temperaturen i ett sovrum eller kontorsrum
 • Relativt låg ljudnivå jämfört andra modeller
 • Enkel att använda och ställa in önskade funktioner
 • Stöd för Wi-Fi och åtkomst med app finner vi klart fördelaktigt
 • Bra kapacitet för avfuktning ger bättre kyleffekt i vissa klimat
Nackdelar
 • Inga nämnvärda nackdelar

Priser för Woods Cortina Silent 12K WiFi

5 390 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
5 489 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
6 160 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Woods Cortina Silent 12K WiFi är den bästa portabla luftkonditioneringen 2023 efter vår granskning inför sommaren.

Modellen bygger vidare på den testvinnande luftkonditioneringen Woods Cortina Silent G 12K men har fått utökad funktionalitet med Wi-Fi och kan styras när du inte är hemma.

Woods Cortina Silent 12K WiFi - bästa luftkonditionering för kontor och hemMöjligheten att styra sin luftkonditionering med smartphone när du inte är hemma ska inte underskattas om du har möjligheten att ha den installerad när du inte är hemma. På så sätt kan du starta den när du är på väg hem från stranden eller innan du vänder hemåt efter en trevlig kväll i sommarvärmen med vännerna.

Om du inte har behov av Wi-Fi så kan du spara en liten slant på köpa Woods Cortina Silent G 12K som i övrigt har samma kapacitet och goda kylförmåga.

Det som utmärker dessa portabla AC är dess relativt låga ljudnivå jämfört flera konkurrerande luftkonditioneringar. Det bör dock poängteras att en portabel AC alltid låter en hel del på grund av kompressorn som arbetar. Ljudnivån är specificerad till mellan 53 och 64 dB vilket är bra och gör det lättare att ha Woods Cortina Silent 12K i kontorsrummet jämfört flera mer högljudda alternativ.

Kylförmågan på 12 000 BTU (3 500 W) är bland det bästa vi sett i normalstora portabla luftkonditioneringar även om det finns kraftfullare alternativ, som t.ex. Woods Venezia 18K. Däremot räcker den väldigt bra för normalstora kontorsrum och sovrum.

Förutom kylningskapacitet kan den även avfukta luften vilket inte ska underskattas. Hög lufttemperatur och hög luftfuktighet är en jobbig kombination och Woods Cortina Silent 12K WiFi kan avfukta upp till 33,6 liter per dygn.

Woods Cortina Silent 12K WiFi - display och kontroll av portabel ACPrecis som med många andra portabla AC följer det med enklare fjärrkontroll som kan användas i samma rum för att kontrollera maskinen, om du inte föredrar knapparna direkt på maskinen. I övrigt kan du använda appen för att kontrollera och se status på lufttemperatur och fuktighet.

Det följer med fönstertätningskitt men beroende på vilken fönster du har kan du behöva köpa till ett mer optimalt tätningskitt som passar ditt fönster.

De senaste åren har den portabla luftkonditioneringen Woods Cortina Silent G 12K presterat bäst i test i våra granskningar och även så när Aftonbladet testade. Även konsumenter har gett den väldigt bra betyg även om vi sett ett mönster att vissa hoppats på att den skulle vara ännu tystare med tanke på namnet.

Sammanfattningsvis är Woods Cortina Silent 12K WiFi den bästa portabla AC för 2023 som kombinerar bra kylförmåga med bra byggkvalitet och genomtänkta funktioner. Den enklare modellen utan Wi-Fi (Woods Cortina Silent G 12K) är ett mycket bra val om du inte känner behovet av trådlös styrning och vill spara en slant.

Tristar AC-5529 – Bästa Budgetval

Tristar AC-5529
Utmärkelse Mest Prisvärd 2023 av Testat.nu
 • Bäst betyg bland de billigaste alternativen
 • Utsågs till bäst i test av Byggahus.se
Fördelar
 • Relativt bra kylförmåga i mindre och medelstora rum
 • Varmluftsrör som dras ut genom dörr eller fönster
 • Enkla inställningar för fläktlägen och avfuktning
 • Kan relativt lätt rullas på plant underlag
Nackdelar
 • Inte speciellt låg ljudnivå jämfört andra modeller

Priser för Tristar AC-5529

3 021 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
3 232 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Tristar AC-5529 kontrollerDen portabla AC:n Tristar AC-5529 utsågs till bäst i test när Byggahus.se testade 5 olika flyttbara luftkonditioneringar.

Modellens design är ganska enkelt utformad och tack vare hjulen är den inte så svår att flytta mellan rum på samma våningsplan i ditt hem.

Det är inga konstigheter om hur man monterar och använder maskinen vilket gör användandet enkelt. Kyleffekten är angiven till 2630 W och den drar 980 W när den är i drift vilket inte heller är några siffror som sticker ut jämfört med andra portabla AC:s.

Den maximala angivna ytan för luftkonditioneringen är angiven till 25 m² så den kommer inte kunna kyla ner en hel lägenhet. Ett större sovrum hanterar den antagligen relativt bra och i testet sänktes temperaturen ungefär en grad varje timme.

Kylförmågan i testet är ännu en indikation på att dessa måste stå på ganska länge för att uppnå bästa resultat och varför det är viktigt att försöka minimera mängden varm luft som kommer in i rummet.

Detta är en klassisk portabel AC bestyckad med ett varmluftsrör som tyvärr sällan passar in i inredningen. Men det är i princip samma koncept med alla maskiner och deras främsta syfte är att förbättra klimatet och öka komforten i hemmet när det är för varmt, inte att agera inredningsdekoration.

Ljudnivån är som att väntat ganska hög på 65 dB, men enligt testet var det ett jämt ljud vilket är viktigt för att kunna lära sig acceptera det.

Sammanfattning

Vi ser denna luftkonditionering som ett typexempel på en prisvärd och bra portabel AC som med lätthet kan användas i hemmet. Det finns många liknande modeller från andra tillverkare som lär vara bra alternativ men det kan vara tryggt att köpa en modell som blev testvinnare.

För dig som är ute efter en luftkonditionering som presterat väldigt bra i test och fått bra betyg av många konsumenter, så är Tristar AC-5529 en prisvärd portabel AC. Priset är så pass lågt att vi även valt att lista den som mest prisvärd för dig som vill köpa en billig luftkonditionering.

Woods Venezia 18K G – Bäst för större rum

Woods Venezia 18K G
Utmärkelse Bästa Premiumval 2023 av Testat.nu
 • En av de mest kraftfulla portabla AC på marknaden
 • Tredjeplats i Aftonbladets test av AC
Fördelar
 • Otrolig bra kylkapacitet för större rum i bostäder och kontor
 • Mycket god avfuktningskapacitet märks vid fuktigt klimat
 • Enkel att justera inställningar på genom display eller fjärrkontroll
 • Bra ljudnivå trots sin storlek och kylkapacitet
Nackdelar
 • Kritiserat fönsterkitt för utblåset som fungerar dåligt med svenska fönster

Priser för Woods Venezia 18K G

6 945 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
11 395 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Woods Venezia 18K G - Portabel AC - kraftfullMånga luftkonditioneringar är lämpliga för medelstora rum som ett kontor eller sovrum, men här skiljer sig Woods Venezia 18K G som har betydligt bättre kapacitet med sina 5 200 W.

Woods Venezia 18K G är endast marginellt större än vanliga portabla AC som används för hemmabruk och i mindre kontor. Den har dock en mycket större kylkapacitet på 18 000 BTU eller 5 200 W i kyleffekt.

Det högsta luftflödet som uppnås med fläktarna på max är 680 m³/h, vilket tydligt visar på att den klarar av att omsätta luften i ett normalstort rum flera gånger i timmen utan problem. Hastigheten på fläktarna välj i tre steg och värt att komma ihåg är att det inte är säkert att du får bäst kyleffekt i rummet om du har fläkten i maximalt läge.

Den rekommenderas till ytor på upp till 52 m², men bäst effekt kommer du säkerligen nå en bit under det. Det är alltså högst troligt att Woods Venezia 18K G klarar av att kyla rum/bostäder på 30-40 m² vilket i praktiken är nästan dubbelt så mycket som många andra luftkonditioneringar.

Woods Venezia 18K G panel

Förutom möjligheten att sänka temperaturen med AC-funktionen så kan den även avfukta och sänka luftfuktigheten i rummet. Även här imponerar modellen med en kapacitet på 52,8 liter dag.

Bullernivån varierar mellan 56 till 65 dB och ligger precis som vanligt i klass med många andra portabla AC:s som tvingas ha kompressorn inbyggd. Det är helt enkelt svårt att isolera ljudnivån och man bör räkna med att den således avger oväsen.

Konsumenter som testat luftkonditioneringen vittnar om att det är en väldigt bra produkt för större rum. Även i mindre rum arbetar den mer effektivt och kan sänka temperaturen mer och snabbare än andra modeller.

Sammanfattning

Få flyttbara luftkonditioneringar har så hög kapacitet som Woods Venezia 18K G. För dig med stort kontor eller en lägenhet där du vill kyla mer än ett rum så är denna portabla AC ett mycket bra val.

I jämförelse med andra modeller på marknaden står det tydligt att detta är en av de mest kraftfulla flyttbara lösningar och bästa luftkonditioneringen för rum upp till ca 50 m².

Woods Venezia 18K G har fått bra betyg av konsumenter och tillverkaren har plockat hem utmärkelsen ”bäst i test” för en annan modell. För dig som letar efter en kraftig portabel AC är detta ett av de bästa valen för 2023.

Whirlpool PACW29COL – Bra Testresultat

Whirlpool PACW29COL
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Bra betyg i vårt test & granskning av AC
 • Andraplats i Råd & Röns test av portabel AC
 • Bra betyg av konsumenter som testat
Fördelar
 • Mycket bra kylningsförmåga i tester
 • Bra ljudnivåer för att vara en AC
 • Lätt att rulla på plana ytor
 • Prisvärd sett till vad du får
 • Fönstertätningskitt medföljer
Nackdelar
 • Klumpigt designad panel för inställningar
 • Tung och otymplig att flytta över trösklar

Priser för Whirlpool PACW29COL

8 254 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Whirlpool PACW29COL är en av de bästa mobila luftkonditioneringarna på marknaden. Produkten har en mycket bra kylningsförmåga som visat sig både i oberoende tester och bland konsumenter som köpt och testat den.

Den plockade även hem en andraplats i Råd & Röns test av portabla AC. Testet bekräftar lägre ljudnivåer än flera andra modeller samtidigt som en god och stabil kylningsförmåga visas.

Whirlpool PACW29COL - bra portabel AC i vardagsrumHjulen gör det lätt att rulla maskinen mellan rum men samtidigt gör vikten den något klumpig att lyfta över trösklar. Extra tydligt blir det om du vill bära den i trappan men här är ingen portabel AC speciellt bra, även om det finns bättre och sämre grepp i designvalen.

En fördel vi gillar med Whirlpool PACW29COL är det inbyggda HEPA-filtret som förbättrar inomhusklimatet genom bättre luftkvalitet.

Det följer med ett fönstertätningskitt men det är inte säkert det passar alla fönster optimalt.

I övrigt följer det med en fjärrkontroll som gör det relativt enkelt att styra maskinen om du är i samma rum. Några mer avancerade funktion och appstöd finns inte i denna lite enklare modell.

Överlag är dock prestandan bra och vi rekommenderar den baserat på bra testresultat, kylförmåga, rimligare ljudnivå och till en bra prisnivå.

eeese Nora – Prisvärd AC

eeese Nora
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Skandinavisk tillverkare av klimatprodukter
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
Fördelar
 • Bra kylkapacitet för relativt stora rum
 • God avfuktningsförmåga och stor vattentank
 • Fjärrkontroll och timerfunktion
 • Fönsterkitt ingår
Nackdelar
 • Priset har gått upp, gör den mindre prisvärd

Priser för eeese Nora

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

eeese Nora - snygg portabel ACLuftkonditioneringen eeese Nora är ett bra alternativ att titta närmare på från en ny nordisk tillverkare med fokus på flexibla och prisvärda klimatlösningar inomhus som kombineras med skandinavisk design.

Modellen eeese Nora har en bra kyleffekt på 12 000 BTU och lämpar sig väl för rum upp till 35 m². Den angivna effekten vid elförbrukning är angiven till 1 340 W vilket trots allt får ses som effektivt jämfört med många sämre airconditions.

eeese Nora har även stöd för avfuktning och hanterar upp till 28 liter per dygn med den funktionen. Den stora vattentanken på just 28 liter innebär att även vid den mest extrema luftfuktigheten är luftkonditioneringen arbetar med avfuktning som mest så kommer du inte behöva tömma den mer än maximalt en gång per dag. I normalt automatiskt läge lär du inte behöva tömma tanken alls ofta.

eeese Nora - sovrum luftkonditioneringEn mer ovanlig funktion som inte finns på alla portabla AC:s är möjligheten att använda den för uppvärmning. Det kan vara praktiskt om du köper luftkonditioneringen till sommarstugan, men även vill kunna använda den för uppvärmning under andra delar av året när det behovet existerar istället.

Luftkonditioneringen styrs antingen direkt genom knapparna på panelen som sitter på maskinen eller genom den medföljande fjärrkontrollen. Det ingår även ett fönsterkitt som gör att du lättare kan montera varmluftsröret ut genom fönstret.

För dig som letar portabel AC inför 2023 är det ingen tvekan om att eeese Nora är ett bra alternativ att titta närmare på. Den är lämplig för att kyla så väl små lägenheter eller medelstora rum i hus och villor.

Electrolux EXP35U538CW – Mycket bra AC

Electrolux EXP35U538CW
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Populärt alternativ med bra betyg från konsumenter
 • Bra betyg i vår granskning och test av AC
Fördelar
 • Mycket bra kyleffekt i små till medelstora rum
 • Relativt tystlåten tack vare bra byggkvalitet
 • Enkel att använda och ställa in
 • Bra avfuktning ger snabbt ett bättre resultat i fuktigt klimat
Nackdelar
 • Inte helt tätt frånluftsrör
 • Fönstertätning medföljer inte för att ansluta frånluftsröret

Priser för Electrolux EXP35U538CW

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Electrolux har flera portabla AC som absolut kan vara värda att titta på och Electrolux EXP35U538CW är ett populärt val. Det är dessutom en lätt apparat att hantera och ser inte alls så dum ut som vissa andra AC:s.

Electrolux EXP35U538CW inomhusDet följer med en fjärrkontroll likt många andra modeller men dessa brukar ha begränsad räckvidd och fungerar bäst om man är i samma rum. Men det kan vara ett skönt alternativ att ha om man har AC:n på innan man sover, stänger av den när man lägger sig och sedan kan starta den igen vid behov under natten om värmen blir för olidlig.

Precis som alla andra AC bör man vara medveten om att det är en högljudd apparat som man i bästa fall kan vänja sig vid. Energimärkningen på produkten är väldigt bra och den använder R290 som gas istället för R410a och minskar den globala uppvärmningspotentialen (GWP) med 99,8% på så sätt.

Modellen har fått lite orättvist betyg i butiker och hos Electrolux själva. Man kan inte enligt oss köpa en portabel AC och förvänta sig en tyst maskin. Vi kan också identifiera att att flera omdömen med dålig betyg lämnats av samma användare vilket gör den första anblicken på kundrecensionerna tveksam.

Däremot har vi kunnat bekräfta en dålig detalj och det är att produkten marknadsförs med ett s.k. fönster-kit som man sätter i glipan till fönstret så att man inte släpper in varm luft igen. Detta följer inte med vilket är minst sagt frustrerande. Däremot kan det köpas till enligt Electrolux uppgifter.

AC:n har timer, avfuktningsfunktion, ställbara grader och sömnläge. I praktiken fungerar den som många andra mobila luftkonditioneringar avsedda för hemmet eller kontoret.

Electrolux EXP26U338CW – Bra Luftkonditionering

Electrolux EXP26U338CW
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Bra omdöme från konsumenter som testat
 • Mycket bra portabel AC
 • Kylningskapacitet på 2600 W
 • Tre fläkthastigheter att välja på
 • Välj specifika lägen eller automatiskt läge
 • Smidig timer-funktion för av eller på.
Fördelar
 • Mycket bra kylförmåga för sin storlek
 • Välj mellan kyla, avfuktning, fläktläge och värme
 • Varningslampa för filterbyte är bra
 • Stilren design ger bonuspoäng
Nackdelar
 • Fläktvarv går inte att manuellt styra i AC-läge
 • Mer högljudd än väntat (delvis på grund av fläktlägena)

Priser för Electrolux EXP26U338CW

4 966 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Electrolux EXP26U338CW inställningarElectrolux EXP26U338CW är en portabel AC som har en kylningseffekt på 2600 W och en maximal avfuktningsmöjlighet på 28,8 liter varje dygn.

Modellen lanserades under 2019 och har fått flera omdömen från konsumenter sedan dess.

Förutom att att ha en bra kylförmåga som rekommenderas att användas i rum upp till max 40 m² så har den även en snygg design som gör att den lättare passar in i modern hem där flera andra portabla AC ser ut som en efterlämning från 90-talet.

Avfuktningskapaciteten på 1,2 liter per timme hjälper till att göra varm och klippig sommarluft betydligt mer behaglig. Att den samtidigt kyler luften vilket såklart är det man förväntar sig av en AC så blir resultatet väldigt bra.

Electrolux EXP26U338CW vardagsrum kylaPå många sätt skiljer sig inte Electrolux EXP26U338CW speciellt mycket i praktiken från andra luftkonditioneringar från t.ex. Electrolux. Kapaciteten på 2600 W är ett bra riktvärde mot andra modeller och ljudnivån går upp til 64 dB med högsta fläktläge.

För att vara en portabel AC krävs det hjul under vilket även denna har som gör att du kan flytta den till de ytor eller rum som behöver kylas ner. Under dagen kanske det är ett arbetsrum eller vardagsrum, medan det framåt kvällen är dags att kyla ner sovrummet. På så sätt är de smidigare än luftvärmepumpar.

För smidig användning finns där automatiskt läge, kyla, fläkt och avfuktning för den som önskar en specifik funktion. Timer-läget gör det möjligt att starta AC:n efter en viss tid eller att den stängs av efter önskad tid.

En nackdel med modellen är att fönsterkit inte medföljer. Ett fönsterkit håller värmen som blåses ut borta från att komma in igen. Detta går att köpa till eller så kan man bygga ett eget om man är lite händig. Resultatet blir mycket bättre om du kan hindra värmen från att komma in snabbt igen.

Sammanfattning

Det är ingen tvekan om att Electrolux EXP26U338CW kommer gör att ett bra jobb att kyla ner rum och bistå med bättre inomhusklimat under varma och fuktiga sommardagar.

Många konsumenter uppskattat designen mer jämfört andra modeller och samtidigt har den bra kylförmåga. Det är ett bra val för dig som letar portabel AC inför säsongen 2023.

iiglo IIAC7000 – Billig Portabel AC

iiglo IIAC7000
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Mycket prisvärd portabel AC i vår granskning
 • Hyggligt betyg för sin prisnivå
Fördelar
 • Lämplig för små sovrum eller mindre kontorsrum
 • Lägre kylförmåga ger lägre strömförbrukning vilket kan vara klart positivt
 • Stöd för WiFi klart positivt sett till prisbilden
 • Fjärrkontroll medföljer för styrning i samma rum
Nackdelar
 • Sämre kylförmåga gör att den inte klarar speciellt stora rum
 • Inte speciellt tystlåten

Priser för iiglo IIAC7000

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Ett bra budgetalternativ för dig som vill hålla i pengarna är att satsa på iiglo IIAC7000 som både har ett relativt lågt pris men som också drar mindre el med sin strömförbrukning på 780 W.

Det kommer dock på bekostnad av kylförmågan som ”endast” är 7 000 BTU vilket förvisso räcker till att kyla ett mindre rum men du får helt enkelt inte samma effekt som med de mer kraftfulla modellerna.

Med höga elpriser kan det dock vara lockande med så väl en billig portabel AC som en modell som inte kostar lika mycket i drift. Om du endast tänkt kyla ett mindre kontorsrum eller liknande är det dock inte ett dåligt val. iiglo IIAC7000 är specificerad till att klara av att kyla rum upp till 15 m².

iiglo IIAC7000 - portabel ac med displayTrots det låga priset imponerar specifikationerna med tillgången till Wi-Fi så att du kan slå på och stänga av AC genom din smartphone. Du har också en fjärrkontroll så du kan styra temperatur, timer, läge och drift på avstånd.

Det finns också avfuktningsfunktion vilket förvisso är vanligt på luftkonditionering men genom att minska luftfuktigheten i rummet biter inte värmen på samma sätt vilket gör det mer behagligt.

Precis som med andra portabla AC för du bort varmluften med ett rör som du behöver dra till ett fönster eller dörr. Det följer inte med något fönsterkit som hindrar värmen utifrån från att komma tillbaka in men det går oftast att lösa på olika sätt för den händige.

Med en ljudnivå på 65 dB ligger den i klass med många andra modeller och det är helt enkelt svårt att tysta kompressorn även om det finns modeller som låter klart mindre.

Sammanfattning

iiglo IIAC7000 är en billig portabel AC som gör jobbet men du bör kanske inte förvänta dig mycket mer än så. Fördelarna ligger i det låga inköpspriset i kombination med lägre driftkostnad då den inte har samma kylkapacitet.

Nackdelarna ligger i att den lär ha svårt att kyla ett större rum, det följer inte med något fönsterkit och ljudnivån tillhör inte de lägsta.

DeLonghi PAC N93 ECO – Populär portabel AC

DeLonghi PAC N93 ECO
 • Mycket bra betyg i vår granskning av portabel AC
 • Bra betyg från konsumenter som testat
Fördelar
 • Lätt att rulla på plant underlag med bra hjul
 • Mycket bra kylkapacitet för medelstora sovrum och kontorsrum
 • Praktiskt filter som går att rengöra
 • Godkänd ljudnivå jämfört andra modeller
Nackdelar
 • Otymplig vikt och klumpig att flytta över trösklar och längre sträckor
 • Inte den mest prisvärda AC:n

Priser för DeLonghi PAC N93 ECO

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

DeLonghi PAC N93 ECO - Tyst luftkonditioneringEn populär portabel AC från de Italienska varumärket DeLonghi med en god kylförmåga på 10 500 BTU (2 600 W) och har samtidigt en kraftig avfuktningskapacitet på 36 liter per dygn.

Den angivna kapaciteten är enligt specifikationerna avsedd för upp till 25 m², men som vi sett från tester är många av dessa portabla AC bäst i mindre rum än vad som specificeras. Vår uppskattning är därför att modellen lämpar sig bättre för rum på ca 16 m² eller mindre.

Filtret för insug av luft går att ta loss och rengöra vilket kan vara praktiskt för att underhålla maskinen. Det följer med en fjärrkontroll där du kan ställa in timer, temperatur, läge och såklart även starta eller stänga maskinen.

Den maximala ljudnivån är 64 dB vilket är i klass med många andra luftkonditioneringar. Även om modellen är namngiven för att vara tyst är detta främst anspelning på fläktlägena. Det finns angivelser att den skulle göra så lite som 50 dB ifrån sig i tyst läge. Det är dock osäkert om det är med kylning från AC eller bara i fläktläge. Kompressorn tenderar att bullra en del oavsett vilken aircondition man väljer.

Luftkonditioneringen är lätt att flytta tack vare sina hjul och bör därför inte vara svår att flytta mellan rummen under dagen. Däremot väger den 30 kg och kan vara problematisk att flytta själv mellan våningsplan.

De få konsumenter som testat DeLonghi PAC N93 ECO verkar väldigt positiva och den gör helt klart sitt jobb som en bra AC.

Så väljer du den bästa AC:n

En portabel AC med bra kylförmåga kommer använda air-condition som teknologi där någon av gaserna R410A eller R290 (Propan) normalt används. Det är samma teknik som används i bilar och fungerar väldigt bra med möjligheterna att sänka inomhustemperaturen i ett rum med upp till ca 10 grader.

Den största nackdelen med tekniken är att du får ett ganska högljutt moment när luften ska kylas (vi skriver mer om det i nästa sektion) och det är inte speciellt miljövänligt. Nya köldmedium försöker leta sig in på marknaden som har en mindre miljöpåverkan men detta kan ta tid.

Luftkonditionering med kylklampar

luftkonditionering med kylklamparDet finns luftkonditionering som endast är en fläkt som blåser luft via en kylklamp eller vattentank för att kyla ner luften. De benämns ofta som luftkylare då de inte är någon luftkonditionering (AC). Faktum är att väldigt många konsumenter valt att köpa detta i tron om att de kan sänka rumstemperaturen mycket, men istället blivit besvikna.

Fördelen med tekniken är en mycket lägre ljudnivå som mer låter som en vanlig bordsfläkt. Nackdelen är att kyleffekten är mycket liten och de bästa modellerna kyler ner lufttemperaturen marginellt. Däremot kan de riktas mot där du sitter eller ligger för att ge en svalare upplevelse.

De flesta upplever den bästa kyleffekten kommer från vindpusten i sig vilket då gör att en vanlig bordsfläkt eller takfläkt kanske är minst lika bra.

Flyttbar AC för olika ytor

En portabel AC kommer ha all utrustning monterad i en maskin som normalt är monterat på hjul för att du ska kunna flytta den inom din bostad där du vill ha mer behaglig rumstemperatur. På så sätt kommer du heller inte ifrån ljudnivån vilket är en av de största anledningarna varför konsumenter är missnöjda.

Bortsett från ljudnivån kommer olika luftkonditioneringar vara avsedda för olika stora ytor. Normalt sätt är dessa mått angivna med viss optimism från tillverkarna. En AC som klarar av 30 m² kommer antagligen fungera bättre i ett mindre rum än så.

Positionering och montering

ac varmluftEn annan faktor man bör vara medveten om vid köpet av sin första portabla AC är att du alltid kommer ha ett utblås för den kalla luften och ett utblås för den varma luften. För att en del av luften som sugs in ska kunna kylas, så kommer en annan del att värmas upp. Normalt sätt avlägsnas den varma luften med en slang till ett fönster eller dörr.

För bästa effekt bör man köpa till ett fönster/dörr-tillbehör som täcker hela gluggen i fönstret som uppstår. På så sätt minimerar du att mycket luft utomhus blåses in igen, vilket är extra varm eftersom du även där blåser ut den varma luften. Dessa tillbehör följer ibland med, men det är snarare standard att de inte gör det.

Få tester på portabla AC-enheter

Eftersom det finns en begränsad mängd tester och så få portabla AC som utsetts till ”bäst i test” kommer det vara svårt att köpa en testvinnare. Många modeller stannar bara ett år eller två på marknaden också vilket gör att alla test bör vara relativt nya för att du som köpare ens ska kunna hitta dem i butik.

Av den anledningen tror vi att det är bäst att du som köpare känner till de vanliga fallgroparna med en AC så du lättare kan leta efter en produkt som passar dig. Många alternativ säljs även slut snabbt under sommarmånaderna så det är inte säkert man har stora valmöjligheter när man i stundens hetta inser att man vill köpa en.

Ljudnivån ofta hög hos portabla AC

Högt ljud med ACTekniken som används för att kyla luften innebär tyvärr att en portabel AC ofta blir ganska högljudd.

Det är av denna anledning som många hotell utomlands har en del av AC:n monterad på utsidan av byggnaden så att ljudnivån inom inte blir så hög. Samma metod används även för värmepumpar där man monterar en del av maskinen utomhus.

Så det kommer antagligen inte spela någon roll vilken portabel AC du väljer så kommer den låta väldigt mycket. Med det nämnt finns det givetvis olika ljudnivåer men många tycker det låter för mycket för att ha den på medan man sover.

Om man vill använda en portabel AC för att kyla bostaden och t.ex. sovrummet för att få ner temperaturen under värmeböljor så bör man aktivera sin AC i god tid innan läggdags. Det är inte bara luften du vill sänka temperaturen på utan även på inredningen samt rummets väggar och golv. På så sätt kommer det ta längre tid för temperaturen att återgå.

Om det är för extrem värme kan man antingen vänja sig vid den högre ljudnivån eller använda t.ex. öronproppar för att minimera hur man uppfattar ljudet. Om du befinner dig på kontoret och vill använda portabel AC kan du försöka minska ljudnivån med bra placering, bra hörlurar och möjligtvis musik om du kan arbeta till det.

Även om ljudnivån kan anses vara problematisk så är det trots allt ändå den bästa metoden för att kyla ner varma lokaler när temperaturen utomhus är hög.

Förstå Decibel för att göra ett bra köp

Decibel (dB) är det mått som används för att ange ljudnivån. De flesta apparater som för oväsen brukar märkas ut med vilken ljudnivå i form av decibel som apparaten avger.

Den viktigaste faktorn att förstå är att decibel är en logaritmisk skala. Det innebär att för varje steg du tar i skalan ju större ökning blir varje steg.

Ljudnivån ökar alltså mycket mer om det går från 50 till 55 dB än om det hade gått från 20 till 25 dB trots att ökning är 5 dB i båda fallen.

Det lättaste sättet att förstå skalan för decibel är att tänka för varje 3 steg upp på skalan så ökar ljudnivån dubbelt så mycket. Det betyder att en ökning från 50 till 53 dB är en dubbling i ljudnivå. Om det sedan ökar till 56 dB så dubblas ljudnivån igen och är nu fyra gånger så högt som 50 dB.

Men även om ljudnivån dubblas vart tredje steg krävs det generellt sett 8-10 högre decibel för att man som användare ska uppskatta ljudet till ungefär dubbelt så högt. Det handlar om hur vi som människor uppfattar ljud och det varierar en del beroende på vilken typ av ljud det är.

När man jämför produkter och tittar på deras ljudnivå kan det därför se ut som att det inte är så stora skillnader för att det bara skiljer några få dB. Men det kan alltså vara väldigt stora skillnader och varför tester av luftkonditionering är viktiga för att se de faktiska ljudnivåerna i olika fläktlägen.

Portabel AC skapar undertryck i rum

luftflöde portabel AC
Den gula pilen symboliserar där all luft sugs in i luftkonditioneringen. Denna luft delar på sig där en del kyls ner och blåses ut i rummet (blå pil) medan övrig luft är varm och blåses ut ur bostaden (röd pil).

Ett av de största problemen med portabel AC är att de är designade på ett sätt som gör att det skapas undertryck i rummet. Detta är ett problem som försämrar effektiviteten hos luftkonditioneringen.

De flesta portabla AC är designade för att suga in luft på baksidan av maskinen där en del av luften kyls ner medan en annan del värms upp. Den kylda luften blåses ut i rummet igen medan den varma luften förs bort genom ett rör och vanligtvis ut genom ett fönster.

Problemet som uppstår är att om 1 liter luft sugs in och det endast blåses ut 0,5 liter kall luft i rummet medan andra 0,5 liter förs ut ur rummet så ”saknas” det 0,5 liter luft. På så sätt skapas ett undertryck i rummet och luft kommer sugas in från andra håll. Vanligtvis sker detta från fönstret eller från glipan i t.ex. innerdörren till andra rum.

Den luften som fylls på är inte nedkyld och under varma sommardagar är det förmodligen varm luft som tillförs vilket försämrar effekten av luftkonditioneringen avsevärt ju varmare det är i intilliggande rum eller utomhus.

Lösning på undertrycket

Det finns en del händiga människor som löser problemet genom att skapa ett övertryck i rummet istället. Då kommer förvisso kall luft att sippra ut men någon varm luft kommer inte att släppas in på grund av undertryck vilket ger en bättre effekt.

För att lösa detta vill du se till så att luftkonditioneringen hämtar luften som ska kylas utifrån. På så sätt skapas inget underskott av luft i rummet. Tyvärr finns det inga direkta färdiga lösningar för detta hos de portabla systemen men du kan bygga ett själv om du vill.

Köp ett rör och isolera insuget till din luftkonditionering så luften måste hämtas genom röret. Detta kan göras allt ifrån väldigt graciöst till mindre graciöst med t.ex. silvertejp och ett rör (frånluftsrör eller tilluftsrör).

Vill man ha en tät och bra lösning kan man även bygga ett smidigt fack som placeras i fönstret där både insugs- och utsugsröet då kan ansluta samtidigt som andra glipor i stora drag täcks till.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Sammanställning av vanligt ställda frågor och svar om luftkonditionering och portabel AC.

 1. Hur fungerar en Air-Condition?
 2. Finns det alternativ till luftkonditionering?
 3. Hur bra kyler en portabel AC?
 4. Hur mycket ström drar en portabel AC?
 5. Hur länge håller en portabel AC?
 6. Vilka portabla AC är bäst?
 7. Vilken driftkostnad har en portabel AC?
 8. Vad skiljer en portabel AC från luftkylare?
 9. Går det att sova med luftkonditioneringen igång?

1. Hur fungerar en Air-Condition?

En enkel förklaring av hur AC fungerar är att se det som ett slutet system av rör som en gas/vätska pumpas runt i. Vätskan kommer att avdunsta till gas i samband med att det pumpas runt i systemet och denna kemiska reaktion gör att rören kyls ner.

Genom att en fläkt blåser luft mot rör-gallret där vätskan och gasen pumpas runt så kyls luften av, vilket är den luft som blåser in i hemmet. Samtidigt används en kompressor för att göra om gasen till vätska och denna blir i processen väldigt varm och varför en AC också kommer avge varm luft. Det är också kompressorn som kommer låta mest vilket gör att det är svårt att komma ifrån den höga ljudnivån oavsett vilken portabel AC du väljer att ha hemma.

En AC kommer utsöndra mer varm luft än kall luft på grund av fysikens lagar, därför är det viktigt att på ett effektivt sätt avlägsna den varma luften genom t.ex. ett rör för utblås av varmluft.

2. Finns det alternativ till luftkonditionering?

Det finns många sätt att förbättra inomhusklimatet men för att den upplevda värmen ska minska är man begränsad till ett fåtal metoder.

Som alternativ till att aktivt kyla med air-condition kan du använda dig av fläktar. Här finns både enklare bordsfläktar och golvfläktar som du kan använda dig av men även takfläktar kan vara en lösning.

Om luftfuktigheten är hög under sommaren blir värmen mer bitande och jobbig. Då kan du även använda en luftavfuktare vilket sänker den upplevda värmen.

3. Hur bra kyler en portabel AC?

En portabel AC kyler bäst ner ett enskilt rum.

Kyleffekten skiljer sig mellan 2000 – 5000 W för konsumentmodeller. De flesta portabla AC ligger runt 2600 – 3000 W vilket lämpar sig väldigt bra för ett större sovrum.

Vill du kyla en hel bostad behöver den antingen vara ganska liten och gärna bra isolerad från direkt solljus så den inte värms upp snabbare än den kan kylas ner.

4. Hur mycket ström drar en portabel AC?

De kraftfullaste portabla AC ligger på upp runt 2000 W för kylning. De vanligaste modellerna ligger runt 1000 W för drift med kylning.

1000 W motsvarar 1kW och har du igång den en timme blir det 1kWh som du enkelt kan jämföra med ditt pris hos elbolaget. Generellt sett är priset lågt på sommaren och om du har rörligt pris behöver det inte bli så dyrt.

5. Hur länge håller en portabel AC?

En portabel AC har en livslängd på ett par år upp till väldigt många år. Det är svårt att säga exakt hur länge de fungerar och avgörs oftast av hur bra tätning den har för kylmedium.

Det är ingen slump att bilar med tiden behöver laga sin luftkonditionering. Samma sak gäller för portabla AC för hem men när det väl är dags är det oftast billigast att köpa en helt ny.

Kylmediumet som används är normalt sätt R290 i moderna luftkonditioneringar. Det är en gas som är helt inlåst i ett slutet system som pumpas runt för att kyla luften utanför rören. Så länge inte något läckage uppstår där gasen kan fly så kommer antagligen din luftkonditionering att fungera. En annan mekanisk del som skulle kunna lägga av är kompressorn som ”pumpar runt” kylmediumet.

6. Vilka portabla AC är bäst?

Den bästa portabla AC:n beror på dina behov för så väl smarta funktioner som ljudnivå och kylkapaciteten.

Vi gått igenom flera testvinnare och andra flyttbara luftkonditioneringar som presterat bra i tester överst i artikeln.

7. Vilken driftkostnad har en portabel AC?

Driftkostnaden påverkas av elpriset och varierar kraftigt hur bra tillgängligheten är i nätet. En portabel AC har en strömförbrukning på ca 0,8 – 1,5 kWh och kostar då normalt allt mellan 20 öre och 5 kronor per timme i drift.

Eftersom ditt elpris varierar beroende på din elleverantör och avtal samt att det finns olika kraftfulla modeller så varierar priset en hel del.

8. Vad skiljer en portabel AC från luftkylare?

Skillnaden mellan en portabel AC och en luftkylare är att luftkylaren inte har något aktivt kylmedium konsekvent kan användas för att kyla luften. Istället används kylklampar, vatten eller andra egenskaper för att sänka den upplevda värmen från brisen som fläkten ger.

En luftfuktares fördel är den lägre ljudnivån och klart lägre inköpspriset men du behöver rikta fläkten mot dig för att uppleva någon nedkylning.

9. Går det att sova med luftkonditioneringen igång?

Ja, det går att sova med portabel AC igång i sovrummet men det är ett störande buller från kompressorn som för många kräver öronproppar.

En portabel AC kan användas för att kyla ned sovrummet genom att stå på 2 timmar innan läggdags. Då sjunker lufttemperaturen och temperaturen på möbler, väggar och inredning så pass mycket att de flesta kan somna in behagligt trots att AC:n stängs av när man lägger sig.

Ett alternativ är att använda luftkylare eller en bra golvfläkt för att nämna andra metoder för att minska upplevelsen av enorm hetta.

Utgångna modeller

Produkter som utgått ur sortimentet.

Andersson ARC 2.4 – Mycket prisvärd AC

Andersson ARC 2.4
 • Bästa Budgetval 2021
 • Mycket bra kylkapacitet på 2900 W
 • Fjärrkontroll för enklare kontroll
 • Avfuktning, kylning och vanligt fläktläge
 • Avsedd för upp till 41 m2

Priser för Andersson ARC 2.4

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Andersson ARC 2.4 är en nyare version av den tidigare mycket populära och prisvärda luftkonditioneringen ARC 2.3. På pappret skiljer sig inte modellerna direkt åt och de använder samma skal. Det signalerar även om att funktionalitet är väldigt snarlik om inte identisk med den tidigare versionen.

Andersson ARC 2.3 - Portabel AC kontroll / display

För sin prisnivå erbjuder Andersson ARC 2.4 väldigt mycket kyleffekt för pengarna på 2900 W (10 000 BTU). Modellen är välanpassad för att kyla normalstora sovrum och klarar få ner temperaturen på ett bra och effektivt sätt. Det är en av de bästa portabla AC i sitt prissegment för 2021.

Den idealiska ytan för rum att kyla är angiven som upp till 41 m². Vi uppskattar dock att detta inte är helt rimligt under väldigt varma dagar. Även om luftflödet på 340 m³ är bra nog för en sådan yta är det tveksamt om kylkapaciteten är bra nog att hantera högsommarvärme på sådan stor yta.

Ljudnivån på Andersson ARC 2.4 är ganska hög och angiven till 65 dB men det är ändå i en nivå där man kan förvänta sig att luftkonditionering ligger. Det går helt enkelt inte att komma bort från att en portabel Air-condition kommer att låta en hel del och kan vara svår att sova till. Vilket också är anledningen varför man bör låta den kyla ner sovrummet innan man lägger sig.

Andersson ARC 2.4 är snyggt designad och känns som en modern maskin när man tar i den. Även om den är tillverkad i plast känns det som en relativt hög kvalitet på produkten. Det är egentligen bara fjärrkontrollen som har låg kvalitet men det verkar vara ett återkommande faktum bland portabla AC.

Den medföljande fjärrkontrollen kan användas för att styra de olika lägena som kylning, avfuktning och fläkt. Du kan även justera fläkthastigheten och ställa in en timer om du vill att AC:n stänger av eller startar efter en angiven tid.

Luftkonditioneringen Andersson ARC 2.4 är en mycket prisvärd modell som ger bra med kapacitet för pengarna. Den större kapaciteten jämfört med den billiga Andersson ARC 1.3 gör den till ett bättre val för de flesta situationer.

Märket säljs exklusivt hos NetOnNet och produkterna har inte varit med i något stort oberoende test än. Vi har dock själva testat modeller i serien och de framstår som bra och prisvärda budgetalternativ.

Andersson ARC 1.3 – Väldigt Billig AC

Andersson ARC 1.3
 • Mycket prisvärd AC
 • Passar väldigt bra i mindre rum
 • Avfuktningsfunktion
 • Medföljande fjärrkontroll
 • Flera lägen och fläkthastigheter

Priser för Andersson ARC 1.3

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Tillverkaren Andersson har produkter som säljs exklusivt hos NetOnNet. Det brukar inte ha de absolut bästa produkterna, men det är inte ovanligt att de tillhandahåller prisvärda alternativ.

Deras billigaste portabla AC vid namn Andersson ARC 1.3 är ett sådant exempel. Produkten är så pass populär att den ofta säljs ut tidigt på våren och sedan kan det vara svårt att få tag på den.

Den är som bäst lämpade för mindre rum på 10-16 m², men kan såklart hjälpa till även i lite större rum även om man bör räkna med sämre resultat. Många stora sovrum är på 20 m² eller mer och om det är väldigt varmt utomhus kan modellen få det svårt i dessa scenarion.

Andersson ARC 1.3 AC - DisplayKyleffekten är angiven till 2050 W (7000 BTU) vilket är bland det minsta man kan hitta på portabla AC, men vår uppskattning är ändå att Andersson inte överdrivet storleken på rummen som den rekommenderas för och det ger ett extra plus.

Ljudnivån är ganska hög och angiven till 65 dB, vilket är precis i nivå med de flesta andra AC:s. De väsnas helt enkelt på grund av kompressorn och att sänka fläkthastigheten påverkar ljudnivån oftast bara markant lite.

Vi tror att Andersson ARC 1.3 är en av de bättre portabla luftkonditioneringar du kan kan köpa i den lägre prisklassen. Däremot är deras större modeller som t.ex. Andersson ARC 2.3 lite mer kraftfulla och kanske värt ett litet extra påslag i pris för att få en bättre kyleffekt. Men för de som vill köpa en billig AC är denna modell ett av de bättre alternativen sett till omdömen från konsumenter som testat.

Så valde vi ut de bästa produkterna

Det finns stora problem och svårigheter med att presentera de bästa portabla AC:s som du kan köpa för hemmet eller kontoret.

Det första är att antalet gjorda tester är mycket begränsade och det finns helt enkelt inte mycket att basera resultatet på. En annan faktor är att många luftkonditioneringar säljs endast i ett fåtal butiker och byts även ut väldigt ofta mot nya produkter. Man hade kunnat tro att detta var en marknad med stabila produkter som säljs under många år, men så verkar inte fallet vara.

Vi har förvisso valt att lyfta fram produkter som antingen blivit utsedda till bäst i test eller på annat sätt förtjänar att presenteras här på sidan. Däremot är vi tydliga med att det finns många bra alternativ. När sommaren kommer tenderar många modeller att säljas slut och går inte längre att få tag på, därför har vi försökt att även fokusera på hur man kan resonera i valet av köpa en bra AC. Det är helt enkelt väldigt svårt att försöka köpa en testvinnande modell som antingen sålt sluts eller försvunnit från marknaden.

Källor & Test

En sammanställning av test, recensioner, omdömen och andra källor som vi använt oss av för att presentera den bästa luftkonditioneringen och portabla AC:n.

 • 24 portabla AC i stort test – 2023 – Råd & Rön
  Råd & Rön har under 2023 uppdaterat sitt test med portabla AC. 4 nya modeller har letat sig in i testresultatet sedan fjolåret. Electrolux ChillFlex Pro EXP26U558HW blev utsedd till bäst i test följt av Whirlpool PACW29COL som kammade hem andraplats och fick utmärkelsen ”bra köp” med sitt lägre pris. Andra luftkonditioneringar som presterat bra i testet är Electrolux ChillFlex Pro EXP26U758CW, Whirlpool PACW212CO, Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW, Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW, Whirlpool PACB212HP, Whirlpool PACW212HP och Woods Cortina Silent G 12K. Råd & Rön konstaterar i sitt test att alla modeller låter mycket, vissa dock mer än andra. Dessutom är de ganska dyra i drift och använder en hel del elektricitet när kompressorn kyler.
 • 11 portabla luftkonditioneringar i test – 2021 – Aftonbladet
  I ett uppdaterat test har Aftonbladet tittat på hur 11 olika portabla luftkonditioneringar och luftkylare presterar i test. Detta året har de fått lite bättre spridning på modellerna även om vissa frågetecken kvarstår i urvalet. Vi misstänker att de testar produkterna som företagen är villiga att skicka till dem istället för t.ex. ta med de mest populära från andra test eller mest populära på prisjämförelsesajter. Istället har de valt några udda modeller som är svåra att få tag på som konsument. Bäst i Test blev Lyfco OL-BKYR25-A5A2 med sin kylkapacitet på 12 000 BTU. Aftonbladet belyser dock själv att den endast säljs av en butik som fått många kritiserade omdömen av konsumenter. Fjolårets testvinnare Woods AC Cortina Silent plockar fortfarande hem 5 av 5 stjärnor och får således toppbetyg i testet. Andra portabla luftkonditioneringar som presterat bra var Woods AC Venezia 18K G, Andersson ARC 1.3, Canvac 5121v, Lyfco OL-BKY20-A010E, Andersson ARC 3.3 WIFI, Cotech 16 m² och Sandstrøm SAC10C19E. Dyson Pure Humidify + Cool, Electrolux EXP26U758CW och Dyson Pure Hot+Cool presterade sämst i testet och fick endast 3 av 5 i totalbetyg.
 • Test av portabla luftkonditioneringar – 2020 – Aftonbladet
  Tidningen Aftonbladet har inför sommaren 2020 testat portabla luftkonditioneringar och även fläktar som kyler, s.k. luftkylare. Woods AC Cortina Silent G blev bäst i testet med 5 av 5 i betyg och ansågs vara den bästa portabla AC sett till prestanda, funktioner och pris. Den större modellen Woods AC Venezia 18K G från samma tillverkare kammade hem 4 av 5 stjärnor men tappade poäng för den är klart dyrare samtidigt som kylkapaciteten är klart bättre och hanterar således större rum. Andra luftkonditioneringar som presterade bra i testet var Lyfco Portabel AC och Canvac CPA3802V som båda fick 4 av 5 stjärnor. Även Andersson ARC 1.3 fick samma betyg och mycket tack vare sitt låga pris då det är en klart enklare modell. Andra produkter som testades var t.ex. Tristar AC-5477, Sandstrøm SAC10C19E, Andersson ARC 2.3, Canvac 5121v m.fl. Luftkylarna som använder kylklampar presterade som väntat klart sämre än riktigt luftkonditionering. Kritik i testet kan riktas till urvalet av produkter där man t.ex. fått med 3 modeller från Canvac men ingen från Electrolux för att ta ett exempel. Utbudet av modeller är skevt i förhållande till vad som annars är populärt på marknaden.
 • Test av luftkonditionering – 2019 – Aftonbladet
  Aftonbladet tog hettan på allvar under 2018 och gjorde ett rejält test av luftkonditionering inför sommaren 2019. Sex modeller testades och endast en kom ut som cool vinnare på andra sidan. Woods AC Cortina Silent G blev modellen som utsågs till bäst i test av tidningen följt av Canvac CPA3802V och den betydligt kraftfullare Woods AC Venezia 18KG.
 • Test av 5 olika portabla AC – 2017 – Byggahus.se
  I testet jämföres fem olika modeller på ett väldigt enkelt och praktiskt sätt. Tristar AC-5529 fick bäst i test och Andersson ARC 1.2 samt Electrolux EXP09HSECI fick bra betyg i testet. Däremot fick de två andra modellerna Nordic Home Culture Medvind och Honeywell CS10XE inte alls bra betyg då de inte kylde alls. En bra aspekt med detta test är att de förutom tittat på direkta mätvärden som kyleffekt och decibel i ljudnivå även beskrivit hur ljudnivån uppfattas. Ett oregelbundet ljud kan t.ex. vara mer störande än ett högre ljud som håller jämt.
 • Konsumentomdömen – 2023
  För att hitta de bästa portabla AC är det viktigt att ta hänsyn till konsumenternas egna omdömen. Deras inköp och drift ger bra underlag för hur luftkonditioneringen fungerar och om de lever upp till förväntningarna. Det är bra resultat för att komplettera testresultat och andra recensioner.
 • Prisjakt – 2023
  Vi har använt oss av Prisjakt för att hitta de mest populära modellerna och de AC:s som faktiskt säljs hos ett större antal butiker. Vi har också kunnat identifiera utgångna modeller vilket tyvärr är mer vanligt än man hade önskat. Prisjakt har även via sina egna omdömen och butikernas omdömen kunnat bistå med indikationer på de bästa mobila luftkonditioneringarna för hemmet.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng