Bästa Golvfläkt

Bästa Golvfläkt

Vilken golvfläkt är egentligen bäst i test och kyler optimalt med låg ljudnivå? Vi har tittat närmare på vilka som är de bästa modellerna för 2023.

En bra golvfläkt kan ge svalkande och kylande effekt när värmen är som värst. Tester visar att det finns mycket att vinna på att satsa på en smart golvfläkt med bra funktioner som underlättar användandet.

I vår granskning är det tydligt att smarta fläktar har tagit ett klart övertag och lär vara det självklara valet för de flesta.

Här nedanför kan du se vilka som presterat bäst och vad som gör dem bra.

Smartmi SmartFan 3 – Bästa Valet

Smartmi SmartFan 3
 • Bästa Valet 2023
 • Golvfläkten med bäst testresultat
 • Många smarta och bra funktioner
 • Låg ljudnivå trots relativt hög hastighet
 • Justera hastigheten i 100 steg
 • Välj konstant flöde eller brisande vind

Priser för Smartmi SmartFan 3

1 709 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
2 987 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Smartmi SmartFan 3 är den bästa golvfläkten med smarta funktioner, låg ljudnivå och bra luftflöde.

Bland testare har Smartmi SmartFan 3 fått väldigt bra betyg och även bland konsumenter som köpt och testat fläkten så har den fått otroligt bra betyg.

I grunden är golvfläkten väldesignad med ett bra stativ och väldesignade fläktblad som håller nere ljudnivån på ett bra sätt.

De smarta funktionerna är det som gör att den sticker ut jämfört många andra fläktar. Den kan anslutas till till lokala Wi-Fi och styras genom Mi Home-appen för smarta enheter. Den kan även styras genom röststyrning för Alexa eller Google Assistant.

Smartmi SmartFan 3 - Bästa golvfläkt med fjärrkontrollDet finns inget krav på att ansluta den till ett nätverk om du inte vill utan kan justera vissa inställningar direkt på fläktens panel eller genom den medföljande fjärrkontrollen. Du blir dock begränsad i antalet fläktlägen och andra grader för oscillation.

Bäst funktioner får du dock om du utnyttjar nätverket och appen som ger dig smarta funktioner som ställbar timer för att starta eller stänga av fläkten. Du kan gå och lägga dig med fläkten påslagen och efter 1-2 välja att den ska stängas av.

Andra smarta funktioner med Xiaomi Smartmi SmartFan 3 är möjligheten att välja en mer naturlig vind istället för ett konstant luftflöde. Fläkten kan vara riktad mot dig och genom att varva upp och ner så simuleras naturliga brisar av vind som drar förbi. En funktion många uppskattar.

Hastigheten går även att justera i hundra steg mellan 1-100 vilket ger dig otroligt bra kontroll. I jämförelse med andra fläktar kan du här finjustera till exakt rätt vindstyrka eller ljudnivå efter dina önskemål.

Smartmi SmartFan 3 - golvfläkt med batteriEn annan fördel med Smartmi SmartFan 3 är det inbyggda batteriet som gör att golvfläkten kan användas i upp till 20 timmar utan att vara inkopplad till eluttaget. Det gör den lätt att flytta runt och placera på ställen där man normalt sett inte hade tänkt på att använda fläkten.

Om någon nackdel ska nämnas med golvfläkten är det att höjden inte är ställbar och alltså låst i samma position. Är det en viktig faktor för dig finns det förmodligen bättre alternativ.

Sammanfattningsvis är Smartmi SmartFan 3 den bästa golvfläkten du kan köpa 2023. Med ett bra testresultat, gedigen kvalitet, smarta funktioner och låg ljudnivå gör att den vinner utmärkelsen som bästa valet.

Honeywell HSF600BE4 – Bra klassisk golvfläkt

Honeywell HSF600BE4
 • Bra Produkt 2023
 • Prisvärd golvfläkt med fjärrkontroll
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Ställbar hastighet i 5 lägen
 • Justerbar höjd och vinkel på fläkten
 • Stöd för 70 grader oscillation

Priser för Honeywell HSF600BE4

751 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Honeywell HSF600BE4 är en populär golvfläkt som är något billigare än den smarta fläkten från Smartmi.

Golvfläkten är klart enklare i sin design och räknas inte som någon smart fläkt. Den kommer dock med fjärrkontroll och har 5 hastigheter att välja mellan vilket är hyggligt men kan innebära kompromisser.

Fläkten har tre blad vilket påminner mer om en traditionell fläkt men kan ge ett mer ojämnt luftflöde från fläkten. Vi kan dock inte hitta några klagomål på det när vi granskade recensioner av de som testat den.

Du kan programmera fläkten att stängas av automatiskt efter 1, 2, 4 eller 8 timmar. Det går också att ställa in oscillation för att fläkten ska jobba över ett större område. Du kan däremot inte ställa in hur mycket oscillation du önskar vilket t.ex. Smartmi Smartfan har stöd för.

En fördel med Honeywell HSF600BE4 är att du kan justera höjden på fläkten. Det gör att den kan anpassas mer efter olika behov och miljöer. Fläkthuvudet kan också tiltas för att ändra riktning upp och ner.

Av de som köpt och testat Honeywell HSF600BE4 så beskrivs den som en ganska tyst fläkt som kan användas i miljöer där du vill ha lugn och ro som t.ex. sovrummet eller kontoret.

Av de som köpt och testat fläkten har den fått väldigt bra betyg och för dig som nöjer dig med funktionerna i denna kan den mycket väl vara en av de mest prisvärda alternativen.

Smartmi SmartFan 2S – Smart & prisvärd golvfläkt

Smartmi SmartFan 2S
 • Bra Produkt 2023
 • Smart golvfläkt till bra pris
 • Batteritid upp till 20 timmar
 • 100 ställbara hastigheter i appen
 • Flera ställbara grader oscillation i appen
 • Ställbar timer för på/av
 • Läge för naturlig vind (bris)

Priser för Smartmi SmartFan 2S

1 295 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Smartmi SmartFan 2S påminner mycket om den bästa golvfläkten från samma tillverkare men är lite enklare och saknar LED-display jämfört med SmartFan 3.

Smartmi SmartFan 2S - Smart golvfläktI övrigt har de samma funktioner med inbyggt batteri med drifttid på upp till 20 timmar, hundra ställbara hastigheter och givetvis styrning genom app på din smartphone.

Du kan välja oscillation mellan 30, 60, 90 och 120 grader på Smartmi SmartFan 2S vilket också är samma som på SmartFan 3. Du kan också styra fläkten med den medföljande fjärrkontrollen men får då inte tillgång till samma noggrannheter i hastigheter och vinklar.

Den inbyggda fläktläget för att simulera verklig vind ger en naturlig bris som verkligen känns som riktiga vindpustar som drar förbi.

Smartmi SmartFan 2S kan i vissa fall vara märkbart billigare än SmartFan 3 vilket gör att den blir klart mer prisvärd då den i praktiken har nästan identiska funktioner och design.

Bland konsumenter som testat fläkten både internationellt och i Sverige så får du väldigt bra betyg och samlar ett gemensamt toppbetyg i vår sammanställning.

Vill du investera i en prisvärd och bra fläkt med smarta funktioner så är Smartmi SmartFan 2S förmodligen det bästa köpet du kan göra.

Tänk på detta när du köper golvfläkt

Om du letar efter en bra golvfläkt finns det ett antal faktorer väl värda att se över. Här nedanför har vi sammanställt det som urskiljer olika golvfläktar och vad som utger de som är bäst i test.

Hastigheter

De flesta golvfläktar kommer med någon form av reglage för hastigheter. De enklaste modellerna kan dock i vissa fall ha endast en hastighet eller ett fåtal som du ändrar mellan direkt på fläkten.

Däremot finns det idag klart mer avancerade golvfläktar som elektroniskt kan anpassas i betydligt fler steg. Ett exempel hos vissa smarta fläktar är att du själv ställer hastigheten mellan 1-100 vilket ger en väldigt exakt kontroll. Dessutom kan du göra det på avstånd med fjärrkontroll eller smartphone.

Ljudnivå

Ljudnivån är viktig för de flesta och bra designat fläkt kan flytta mer luft innan den börjar uppnå ljudnivåer som uppfattas som störande.

Kullager, bladen på fläkten, byggkvalitet och hastighetsinställningar är exempel på faktorer som alla påverkar ljudnivån. Om du t.ex. vill ha fläkten i sovrummet så vill du antagligen att den ska vara tyst.

Rörelse & Oscillation

Golvfläktar har ofta möjligheten att röra sig fram och tillbaka. Detta beskrivs som oscillation mellan olika grader.

En fläkt som roterar och ändrar vindriktning kan uppnå en bättre rotation på luften i rummet vilket leder till att varm luft letar sig bort snabbare. Det kan också ge fläktande känsla till flera personer.

Alla fläktar har inte stöd för detta och vilka lägen och inställningar där finns för oscillation varierar.

Smarta funktioner

Smarta funktioner kanske kan tyckas onödigt om du är van med klassiska golvfläktar. Faktum är dock att av de som köpt och testat fläktar senaste tiden så är det just de smarta modellerna som presterat bäst.

De smarta funktionerna är många och inkluderar bl.a. följande:

 • Schemaläggning och timer för att starta och stänga av fläkten. Somna med fläkten påslagen men låt den sedan stängas av efter t.ex. 2 timmar.
 • Styr fläkten från smartphone genom att komma åt på/av-knapp samt inställningar direkt i appen. Du slipper gå upp från sängen, flytta dig från soffan eller vad du befinner dig vilket är bekvämt och praktiskt.
 • Stöd för röststyrning genom t.ex. Google Assistant eller Alexa. Även detta kan vara en praktisk funktion i vissa sammanhang.
 • Få naturlig vind genom smart variation av hastighet. Låt din smarta fläkt variera hastigheten för att simulera en naturlig bris som drar förbi. Du slipper den där konstanta fläktkänslan och kan lättare finna ro.
 • Avancerade inställningar av hastigheter, rotation, barnlås och andra funktioner som ger dig en större kontroll på fläkten.

För att uppnå bra nivå på smarta funktioner så ska den kunna kopplas till Wi-Fi så att den alltid blir tillgänglig som en smart enhet för ditt nätverk.

Batteri

Det finns golvfläktar med batteri som gör att de fungerar även när de inte är inkopplade till elnätet.

Xiaomi Smartmi Smartfan är exempel på en golvfläkt som finns att få med batteri för upp till 20 timmar. Dessutom är den inte speciell dyr och en funktion som uppskattas av väldigt många.

Storlek

I trånga utrymmen som mindre lägenheter, kontorslandskap eller andra platser så kan storleken på golvfläkten vara av stor betydelse.

Även om golvfläktar inte är gigantiska så har de ändå en tydlig platta och vissa modeller roterar upp till vilket gör att de inte riktigt kan placeras optimalt.

Om du vet med dig att du har små utrymmen så kan en pelarfläkt antagligen vara ett klart bättre val. Oavsett bör du mäta och se till så fläkten passar där du vill placera den.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Här hittar du vanligt ställda frågor om golvfläktar med svar.

 1. Vilken golvfläkt är bäst i test?
 2. Finns det smarta golvfläktar som styrs trådlöst?
 3. Hur effektiv är en golvfläkt vid reglering av rumstemperatur?
 4. Kan en golvfläkt användas för att förbättra inomhusluftkvaliteten?
 5. Finns det golvfläktar med luftrensningsfunktioner?
 6. Hur mycket ström drar en golvfläkt?
 7. Hur enkelt är det att installera en golvfläkt?
 8. Finns det golvfläktar som är lämpliga för större rum?

1. Vilken golvfläkt är bäst i test?

Smartmi SmartFan 3 är den bästa golvfläkten sett till funktionalitet, ljudnivå och betyg av de som testat den. Det är också den golvfläkt som vunnit vår utmärkelse ”Bästa Valet”.

Det finns andra bra golvfläktar som kan vara bra alternativ och du kan läsa om alla dessa golvfläktar överst i denna artikel.

2. Finns det smarta golvfläktar som styrs trådlöst?

Ja, det finns smarta golvfläktar som styrs trådlöst genom appar för smartphones och surfplattor. Det finns även mindre smarta golvfläktar som har fjärrkontroll som kan styras trådlöst genom dem.

Smarta golvfläktar ger ofta avancerad funktionalitet som schemaläggning för start/avstängning, röststyrning, smarta hastighetslägen för att simulera verklig vind och många andra små finesser som upplevs positivt av de som testat.

3. Hur effektiv är en golvfläkt vid reglering av rumstemperatur?

En golvfläkt är inte effektiv på att reglera rumstemperaturen. Undantaget är du placerat den för att flytta varmare eller kallare luft från en annan plats. Golvfläkten kan inte på egen hand sänka temperaturen i rummet.

Om du vill reglera rumstemperaturen är en luftvärmepump, portabel AC eller luftkylare alternativ du kan titta närmare på. Den förstnämnda är en större och dyrare installation medan portabel AC faktiskt är aircondition i en maskin som går att flytta mellan rum just för att sänka inomhustemperaturen.

4. Kan en golvfläkt användas för att förbättra inomhusluftkvaliteten?

Nej, generellt sett kan inte en vanlig golvfläkt användas för att förbättra luftkvaliteten.

För att förändra kvaliteten på luften krävs någon påverkan på partiklarna i luften och en vanlig golvfläkt flyttar endast runt luften. Faktum är att en fläkt kan dra upp partiklar som lagt sig och snarare försämra inomhuskvaliteten i vissa situationer.

En luftrenare är skapade för att rena luften från ohälsosamma partiklar. Det finns vissa pelarfläktar som kombinerar tekniker som är vanliga i luftrenare och på så sätt kan förbättra inomhuskvaliteten.

5. Finns det golvfläktar med luftrensningsfunktioner?

Ja, det finns golvfläktar som erbjuder funktioner för luftrensning. Oftast rör det sig om pelarfläktar med inbyggda filter eller UV-ljus för att döda bakterier och virus.

Generellt sett är dock luftrenare klart bättre alternativ om du främst vill rena luften på dåliga partiklar.

6. Hur mycket ström drar en golvfläkt?

De flesta golvfläktar drar mellan 15-50W i drift. Det finns dock modeller som ligger utanför detta spannet också.

Golvfläktar drar väldigt lite ström jämfört andra klimat- och ventilationsprodukter. Det gör det lättare att ha på en golvfläkt utan att det påverkar elräkningen nämnvärt.

7. Hur enkelt är det att installera en golvfläkt?

Golvfläktar är oftast väldigt enkla att montera och installera.

Foten, stången och fläkten på toppen behöver normalt sett monteras. För fläkten kan det även innebära att bladen och gallret ska monteras men det hela är ofta väldigt enkelt och kräver få verktyg.

8. Finns det golvfläktar som är lämpliga för större rum?

Det finns kraftfullare golvfläktar men problemet är nästan alltid att draget blir väldigt stort nära fläkten om den på egen hand ska fläkta ett helt rum.

Det är oftast bättre att investera i flera golvfläktar om du önskar kyla ett större rum. Vill du ha mer diskreta golvfläktar så är pelarfläktar att föredra.

Så valde vi ut bästa golvfläkt

För att välja ut den bästa golvfläkten har vi primärt tittat på följande:

 • Omdömen och betyg från de som testat
 • Smarta funktioner, inställningar och lägen
 • Ljudnivåer för olika fläktlägen
 • Prisanalys sett till vad du får

Vårt mål är att presentera de bästa golvfläktarna som på ett effektivt och tyst sätt fläktar och kyler. Vi värderar smarta funktioner och prisnivån för golvfläkten i vår värdering av vilka golvfläktar som är bäst.

Expertrecensioner och konsumentomdömen har varit viktiga för att utvärdera hur fläktar låter i praktiken, om produkten håller vad den lovar och om funktionerna är så bra som på pappret.

Oberoende tester som jämför golvfläktar och utser vilken som är bäst i test existerar inte och ett sådant underlag kan således inte användas. Däremot kan vårt övriga underlag sammanställas för att på ett bra sätt ta reda på vilka fläktar som är bra och av dem vilken som är bäst.

Källor & Test

Tester, recensioner och omdömen som ligger till grund för hur vi valt ut golvfläkt bäst i test.

 • Produktinformation – 2023
  Vi har sammanställt produktinformation från tillverkare och andra källor för att på ett bra sätt kunna jämföra fläktarna. Även data och funktioner som nämns i recensioner antecknas för en bättre överblick vad de olika fläktarna faktiskt erbjuder.
 • Konsumentomdömen – 2023
  Vi har sammanställt konsumentomdömen från flera källor och aggregerat betygen för att se vilka fläktar som är bäst. Vi har också sammanställt för- och nackdelar som lyfts fram för att om någon produkt har specifika brister.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng