Vi svenskar spenderar en hel del tid inomhus, särskilt under vinterhalvåret när det ofta är kallt och blött utomhus. Därför är det extra viktigt att du har ett bra inomhusklimat för att du ska må så bra som möjligt.
Ett dåligt inomhusklimat kan nämligen ha en negativ inverkan på din hälsa och orsaka alltifrån torra och irriterade slemhinnor till huvudvärk, trötthet och allergiska reaktioner.
Läs vidare för att ta reda på vad som ofta orsakar ett dåligt inomhusklimat och vad du kan ta hjälp av för att förbättra det.
Vanliga orsaker till ett dåligt inomhusklimat
Nedan följer några av de vanligaste anledningarna till att miljön i ditt hem eller på din arbetsplats inte är optimal:
- Det är för varmt
- Det är för kallt
- Luftkvaliteten är dålig
- Det är för hög eller för låg luftfuktighet
Tips på hur du förbättrar ditt inomhusklimat
Oavsett om det är för varmt, för kallt, för hög eller låg luftfuktighet eller om luften innehåller en stor mängd föroreningar försämrar det både din komfort och ditt mående.
Här är 5 tips på hur du kan skapa en trivsammare och hälsosammare inomhusmiljö:
1. Luftrenare
Att besväras av allergiska reaktioner eller symtom som huvudvärk, trötthet, nysningar, kliande ögon, astma och andningssvårigheter kan vara ett tecken på en dålig luftkvalitet. Runt omkring dig finns nämligen mängder av olika partiklar, gaser och flyktiga organiska ämnen som har en negativ effekt på din kropp.
Inomhusluften påverkas mycket av de luftföroreningar som kommer utifrån men de kan också komma från byggnadsmaterial, möbler, matlagning och husdjur.
En bra och modern luftrenare kan både identifiera luftkvaliteten men också rengöra inomhusluften. De bästa luftrenarna har 3 filter som dammfilter, kolfilter och HEPA-filter.
Dammfiltret fångar upp damm i luften och tar bort större partiklar som tillexempel djurhår. Kolfiltret renar luften från dåliga lukter och HEPA-filtret fångar upp mycket små partiklar och till viss del även virus och bakterier.
2. Luftfuktare
Som tidigare nämnt är en för låg luftkvalitet en vanlig orsak till ett dåligt inomhusklimat. Det kan leda till torr hy, torrt hår och irriterade slemhinnor. Det kan också leda till ihållande hosta och därmed sömnsvårigheter.
Ett tips är då att köpa en luftfuktare som ökar luftfuktigheten genom att tillsätta fukta från vattentanken. Vissa modeller erbjuder även luftrening, vilket är ett bra alternativ om luften både är torr och förorenad.
Luftkvaliteten i ditt hem bör vara omkring 45 % för att anses som en bra nivå. En lagom hög luftfuktighet hjälper inte bara till att lindra torra slemhinnor, astma och allergier, utan kommer också uppskattas av dina växter. Och som du säkert vet är växter ett annat bra sätt att förbättra luftkvaliteten i hemmet.
3. Luftavfuktare
Skulle du däremot ha alldeles för hög luftfuktighet i hemmet eller på arbetsplatsen bör du istället satsa på en luftavfuktare.
Precis som namnet antyder hjälper den till att ta bort, eller absorbera, fukt från luften och därmed sänka luftfuktigheten till normala nivåer.
En för hög luftfuktighet kan leda till mögelbildning och skador på möbler och inredning.
Håll utkik efter kondens på insidan av fönster eller andra glaspartier eftersom det kan vara ett tydligt tecken på att du behöver ta hjälp av en luftavfuktare.
4. Luftkonditionering
Under sommarhalvåret kan den höga temperaturen utomhus göra att det är alldeles för varmt där hemma.
Den höga temperaturen kan även innebära att sommarnätterna blir extremt varma och påverkar sömnen negativt. Det kan då vara värt att göra allt du kan för att sänka temperaturen i sovrummet.
Ett bra tips som många gjort är att investera i kvalitativ luftkonditionering såsom en portabel AC eller luftvärmepump. Dessa ger en riktig kyleffekt i ett rum till skillnad från fläktar som endast sätter luften i rörelse, vilket får den att kännas svalare.
Var dock försiktig så att du inte ställer in luftkonditioneringen på en allt för låg temperatur. Detta kan nämligen leda till så kallad AC-förkylning och istället göra inomhusklimatet obehagligt kallt.
Om du inte vill använda portabel AC så finns det andra alternativ som låter mindre så som vanliga fläktar och luftkylare. Du kan läsa en jämförelse för att hitta bästa alternativet för dig.
5. Ventilation
Det sista viktiga tipset på förbättrat inomhusklimat är att kontrollera din ventilation. Byggnadens ventilationssystem är det som ser till att den använda luften förs ut och att ny luft släpps in. Är den inte korrekt inställd eller är trasig kommer luften att försämras.
En ventilationskontrollant kan hjälpa dig att besiktiga ventilationssystemet och kommer att berätta för dig om eventuella åtgärder som behöver vidtas. Det kan till exempel finnas områden som inte är täta i väggar, tak eller fönster som släpper in förorenad luft utifrån.
När du vet att din ventilation fungerar optimalt är det även viktigt att inte placera några föremål framför ventilationsdonen för att luften ska kunna flöda fritt.
Den svenska myndigheten Boverket har information om luft och ventilation i bostäder som du kan fördjupa dig för att säkerställa att du har bra luft i hemmet.