Bästa Luftavfuktare

Luftavfuktare – Dessa är bäst i test

En bra avfuktare kan hjälpa till att förbättra inomhusklimatet både för trivsels skull, men även för att minska risken för mögelangrepp och minimera uppvärmningskostnaderna för bostaden.

Vi har tagit en titt på de bästa luftavfuktarna på den svenska marknaden och sammanställt de som är bäst i test eller placerat sig bra i tester. Vi har även tittat på vad konsumenterna tycker för att säkerställa att flera källor är överens om vilka luftavfuktare som är bäst.

Kapaciteten mellan olika avfuktare varierar kraftigt och det är viktigt att välja en modell som är anpassad för den yta du önskar att avfukta. Samtidigt är energiförbrukningen en viktig aspekt då detta styr driftkostnaden över tid.

Vi har försökt ta hänsyn till de viktigaste aspekterna och lyfta fram de bästa luftavfuktarna för olika situationer och behov.

Woods SW38FW – Bästa Luftavfuktare

Woods SW38FW
 • Bästa Valet 2022
 • Testvinnande tillverkare med 6 års garanti
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Rekommenderas för källare, förråd & garage
 • Extremt bra kapacitet och energieffektivitet
 • Relativt låg ljudnivå vid drift
 • Avfuktar maximalt 140 m² och 19 liter per dygn

Priser för Woods SW38FW

5 199 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Woods är en testvinnande tillverkare av luftavfuktare som har flera modeller som placerat sig väldigt bra i tester. Det är också en svensk tillverkare som erbjuder bra garantier för sina produkter. Woods SW38FW är en av de bästa luftavfuktarna i det lägre prissegmentet och har en kapacitet på att avfukta 19 liter per dygn.

Woods SW38FW kontroll

Modellen är främst anpassad för placeras i källaren eller garaget. Har du tvättstugan i källaren så bistår avfuktaren även med att hjälpa till att torka upphängd tvätt snabbare.

Modellen är utvecklad för att vara energieffektiv och drar bara 320 W samtidigt som ljudnivån är relativt låg på 56 dB. Woods SW38FW är också anpassad för ytor upp till 140 m² samtidigt som den arbetar bra i temperaturintervallet +2°C till +35°C.

Vattenbehållaren har en kapacitet på 11,4 liter och klarar således av att minska mängden fukt i luften en hel del innan den behöver tömmas. Om luftavfuktaren placeras i ett extremt scenario kan den dock behöva tömmas regelbundet då den maximala kapaciteten är 19 liter avfuktning per dygn.

Även om modellen är framtagen för att användas i främst garage eller källare så kan den placeras i andra utrymmen också. Hjulen på modellen gör att den är lätt att flytta på samma våningsplan. För den som letar efter en luftavfuktare för en krypgrund rekommenderas en modell som är specifikt avsedd för detta.

Woods SW38FW - Svensk luftavfuktareWoods fina garanti på 6 år, den bra byggkvaliteten och att tillverkaren har många modeller som placerar sig bra i tester gör att vi anser att Woods SW38FW är en av de bästa luftavfuktarna för förråd, garage, källare och liknande utrymmen.

Konsumenterna som testat Woods SW38FW har också gett ett väldigt bra betyg där de beskriver bättre klimat i källare med mindre luftfuktighet, fått bort dofter, undvikit mögel samtidigt som den agerar hjälpmedel för att påskynda torkning av tvätt.

Ska man lyfta fram någonting negativt om Woods SW38FW så är det möjligtvis att det ”bara” finns två fläktlägen där det högsta fläktläget har en relativt hög ljudnivå på 56 dB. Det högsta fläktläget är avsett för att avfukta maximalt vilket rekommenderas om du t.ex. har fuktproblem där du snabbt vill avfukta ett område och varför detta i praktiken kanske inte är så stort problem.

Slutsats

Woods SW38FW är en av de bästa all round luftavfuktare du kan köpa för 2022 och en av de modeller som fått absolut bäst betyg av testare.

Vill du ha en allsidig av maskin som hanterar badrummet, källaren och garaget på ett bra sätt så är detta en värdig modell att investera i. Avfuktaren får av oss utmärkelsen ”Bästa Valet 2022” och bibehåller sin titel från tidigare år.

Woods DSC50FM – Bäst för krypgrund

Woods DSC50FM
 • Bra Produkt 2022
 • Toppbetyg från konsumenter som testat avfuktaren
 • Mycket prisvärd avfuktare för krypgrund
 • Bra metod för att bekämpa mögelangrepp i krypgrund
 • Låg energiåtgång på 308W och mycket energieffektiv
 • Max område angett till 100 m²
 • Rekommenderat arbetsområde på 10-60m²

Priser för Woods DSC50FM

5 663 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
7 070 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Woods DSC50FM källareWoods har flera bra avfuktare för krypgrunder och deras DSC50FM är bland de mest populära alternativen. Modellen är specifikt utvecklad för att placeras i en krypgrund och jobbar aktivt med att minska fukten och minimera problem med t.ex. mögel.

Även om Woods DSC50FM är en av de bästa avfuktare för krypgrunder så bör du välja en modell baserad på hur din krypgrund ser ut. Just Woods DSC50FM rekommenderas främst till en rektangulär grund med två rum/sektioner där avfuktaren kan placeras mellan dessa för att skapa cirkulation mellan de två sektionerna.

Om du har en vinkelhus där din grund blir L-formad rekommenderas snarare avfuktaren Woods DSC-70ES och om din rektangulära grund har flera avgränsande rum (t.ex. 4) så är Woods DSC-90ES ett bättre val. Båda dessa modeller är dyrare men L-formade krypgrunder och krypgrunder med fler sektioner kommer kräva en större kapacitet och annan design på avfuktaren.

Woods DSC50FM krypgrundMen det är inte heller ovanligt att en krypgrund har mögelangrepp i en del av krypgrunden och därför kan det mycket väl räcka med Woods DSC50FM för att hantera den delen optimalt. Just DSC50FM är både billigare i inköp och i drift än de andra modellerna vilket är två viktiga aspekter att ta hänsyn till.

Att hantera fukt i krypgrunder till hus är något vi rekommenderar att man bör överlåta till experter på området. Det är helt enkelt en mer omständlig installation än att bara koppla in en avfuktare i en källare. Samtidigt är placering och val av avfuktare viktigt för att få optimala resultat. Detta gäller speciellt dig som redan har mögelproblem och vill få bukt med det på ett effektivt sätt.

Att Woods DSC50FM däremot är en bra avfuktare och kan i flera fall hantera avfuktning i hela grunden eller i kritiska delar av det är det ingen tvekan om. Avfuktaren har även fått ett väldigt bra betyg från de konsumenter som testat den. De beskriver den som väldigt enkel att installera och sköter sig i princip själv samtidigt som ljudnivån är låg inte kan höras i huset.

Slutsats

Att välja en bra avfuktare för krypgrunden och få bukt med mögelangrepp och fuktskador är inte helt lätt. Woods DSC50FM är dock ett bra val för att komma i bukt med just dessa problem och enligt oss den bästa avfuktaren för krypgrunder under 2022.

Det finns givetvis alternativ beroende på hur din krypgrund ser ut och dess omfattning så ska du behandla existerande fuktskador så välj maskin som lämpar sig för din bostad.

Woods MDK21 – Prisvärd luftavfuktare

Woods MDK21
 • Bra Produkt 2022
 • Kraftfull luftavfuktare för hemmet
 • Passar badrum, tvättstuga, torkrum m.m.
 • Fungerar upp till maximalt 100 m2
 • Utblås för att torka tvätt snabbare
 • Mycket lätt att använda med tydlig display

Priser för Woods MDK21

3 688 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Woods MDK21 är en luftavfuktare framtagen för att användas i tvättstugor och torkrum. Modellen är relativt kompakt och smidig, vilket gör att den även går att flytta mellan utrymmen vid behov.

Avfuktaren är något större än t.ex. M10G som också lämpar sig väl för t.ex. badrum eller andra mindre utrymmen. Däremot har Woods MDK21 betydligt bättre kapacitet och klarar av att avfukta mycket mer luft på en mycket större yta.

Woods MDK21 - bra luftavfuktareWoods MDK21 väger in på totalt 15 kg vilket fortfarande är så pass lite att den går att flytta mellan tvättstuga, badrum och kontor vid behov. Den har ett maximalt luftflöde på 482 m³ och lämpar sig på ytor upp till maximalt 100 m². Med andra ord har den kapacitet nog att arbeta i stora rum eller t.o.m. medelstora lägenheter.

Som mest klarar avfuktaren av att avfukta 20 liter vätska per dygn. I extrema situationer skulle det innebära en tömning av vattentanken på 4 liter var 5:e timme ungefär. Ljudnivån är angiven till 48 dB vilket kanske inte gör den som mest optimal att ha igång under natten i sovrummet. Samtidigt är den betydligt tystare än en luftkonditionering och kan tillsammans med en fläkt agera komplement under varma sommarnätter.

Woods MDK21 är en bra luftavfuktare som fungerar bra att flytta mellan utrymmen i bostaden där det behöver avfuktas. Det spelar ingen roll om det är en tvättstuga med mycket fuktighet på grund av det eller om det är varma sommardagar som känns klibbiga så kan denna hjälpa till.

Med bra avfuktningskapacitet kan avfuktaren öka komforten under sommaren i bostäder, men många hade nog känt än mer ökad komfort med portabel AC som kan sänka den faktiska temperaturen också. Däremot skulle en AC innebära avsevärt högre ljudnivå och kräva ett frånluftsrör för varmluft. Även om avfuktarna kan användas för att förbättra komforten under sommaren inomhus så är deras främsta uppgift att minska fuktigheten i utrymmen som kan behöva den hjälpen.

Slutsats

Woods MDK21 är en enklare avfuktare som kan användas för att minska så väl den mest påträngande luftfuktigheten under varma sommardagar i så väl kontoret som i sovrummet. Det är också en maskin som med enkelhet kan placeras i badrummet för att minska fuktigheten där och påskynda tork av tvätt.

Bland de enklare modellerna är dock Woods MDK21 en av de bästa alternativen och ett bra val för dig som inte har några extrema behov eller fuktskador som ska bearbetas.

eeese Emil 10L – Liten avfuktare

eeese Emil 10L
 • Liten luftavfuktare
 • Torkläge för kläder
 • Automatiskt avfuktning
 • 2 fläktlägen och timer
 • Relativt tyst med 36-40 dB

Priser för eeese Emil 10L

2 075 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

eeese Emil 10L - luftavfuktare kontrollpaneleeese Emil 10L är en avfuktare som fungerar bra i de lite mindre utrymmena i bostaden och där man främst vill ha hjälp att avfukta t.ex. fuktig sommarluft eller hålla nere luftfuktigheten i tvättstugan.

Den lägre ljudnivån på 36 dB gör att den fungerar någorlunda bra i vanliga rum och den har en avfuktningskapacitet på 10 liter per dygn. Det maximala arbetsområdet är angivet till 40 m² och ska man uppnå riktigt bra resultat gör den sig nog bäst i rum mindre det.

Vattentanken rymmer endast 2,6 liter vilket gör att i de mest extrema förhållanden med hög luftfuktighet och där avfuktaren kan arbeta effektivt så behöver den tömmas ungefär var 6:e timme. Vanligtvis lär det gå betydligt längre tid innan tanken är full.

Det finns ett smidigt automatiskt läge som gör att den arbetar vid behov och inte annars. Det kan vara smidigt om man t.ex. hängt upp tvätt i en tvättstuga och vill påskynda torkningen. Hänga upp tvätt i stängda utrymmen som inte ventileras är också ett klassiskt problem där man kan få fuktproblem och där en luftavfuktare kan hjälpa till.

eeese Emil 10L är ingen dålig luftavfuktare och fungerar bäst för de mer vanliga utrymmena i en bostad (inkl. tvättstuga). Men den kan även vid behov placeras i garage och källare. Har du dock fuktproblem som du vill åtgärda är en kraftfullare avfuktare starkt rekommenderat.

Woods M10G – För mindre utrymmen

Woods M10G
 • Liten och kompakt avfuktare från Woods
 • Lämpar sig väl för badrum och mindre utrymmen
 • Avfuktar upp till 10 liter per dygn
 • Lämplig för upp till ca 30 m2
 • 2 liters vattentank

Priser för Woods M10G

1 500 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 590 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
1 699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar

Woods M10G avfuktare för badrumWoods M10G är en mindre avfuktare som lämpar sig väl för mindre utrymmen som t.ex. ett badrum eller en liten tvättstuga. Det är även en tänkbar modell att använda sig av om man önskar att avfukta ett sovrum under sommarmånaderna när luftfuktigheten kan bli väldigt hög.

Luftavfuktaren är väldigt kompakt i sin design jämfört med många större modeller och lämpar sig därför bättre för mindre rum och utrymmen. Avfuktaren kan enkelt flyttas till det utrymme där man önskar att minska luftfuktigheten med sin någorlunda lätta vikt på 10 kg.

Luftgenomströmningen är 150 m³ / h och lämpar sig bra för arbetsområden upp till maximalt ca 40 m². Bäst effekt får man antagligen i ytor som är ca 25 m² eller mindre och där avfuktaren har kapacitet att bearbeta luften i rummet.

Vid varmt klimat på ca 30 grader och en hög luftfuktighet på 80 % RF så klarar Woods M10G av att utvinna 10 liter vatten / dygn från luften. Med en tankvolym på 2 liter skulle det innebära tömning ungefär var 5:e timme.

Ljudnivån är angiven till ca 42 dB vilket får anses vara någorlunda lågt. I jämförelse med t.ex. portabel luftkonditionering så är det väldigt lågt och gör det betydligt lättare att ha den igång medan man sover. Du har däremot ingen möjlighet att justera fläkten utan det finns endast ett läge att välja på.

Detta är en liten luftavfuktare som lämpar sig bra till mindre utrymmen precis som Woods själva anger. Om du behöver en kompakt avfuktare för badrummet och som du även kan använda i sovrummet eller i kontoret när luftfuktigheten blir jobbig så är detta inget dumt val. För dig som behöver en luftavfuktare som står på dygnet runt och som ska arbeta väldigt långa pass så är detta antagligen en modell som kommer slitas ut onödigt snabbt.

Så väljer du bästa luftavfuktaren

Så väljer du rätt avfuktare

Vi går igenom flera luftavfuktare som på många sätt och vis är de bästa modellerna på marknaden enligt så väl tester som recensioner, men det behöver inte vara perfekta valet för dig.

Om du ska köpa en luftavfuktare finns det flera saker att tänka över innan du köper en. För att göra det lättare för dig som konsument väljer vi att ta upp flera viktiga aspekter här.

Placering – Var och hur

Woods LD24 - avfuktare i tvättrum
Woods LD24 är en multifunktionell avfuktare som bl.a. kan placeras i tvättstugan.

Vilken avfuktare som är bäst för dig beror främst på var den ska placeras någonstans och det är stor skillnad på om den ska placeras i tvättstugan, källaren, krypgrunden eller på vinden.

En luftavfuktare som blivit utsedd till bäst i test för att den är optimerad som en avfuktare för tvättstugan behöver inte ens vara ett bra val till krypgrunden.

Även krypgrunder kan skilja sig beroende på husets formation och hur luften där förflyttar sig. I många fall vill du att all luft kan cirkulera och avfuktas och att inte någon del av grunden knappt påverkas. Väljer du fel luftavfuktare finns det risk att så blir fallet.

Woods DSC50FM som vi listat som bäst för krypgrund är designad för att kunna få bra rotation på luften i en krypgrund även om där är vinklar. För väldigt stora krypgrunder över 200 m² eller för krypgrunder som är uppdelade i flera sektioner kan deras DSC-70ES vara ett bättre alternativ.

Vattentank eller slang

Tömma vattentank på luftavfuktareHur stor vattentank din luftavfuktare har påverkar hur ofta den måste tömmas.

Vanliga konsumentprodukter som riktar sig till lättare avfuktning använder nästan alltid endast vattentank som lösning för att transportera bort vätskan.

Avfuktare som ska placeras på vinden eller i grunden har ofta lösning genom att med slang kunna föra bort vätskan så du inte behöver tömma vattentanken hela tiden. Fukten leds normalt sett bort till ett avlopp eller ned i marken om möjligt.

Syfte

Vad är syftet med avfuktaren? Ska du ha en avfuktare som hjälper dig att avfukta tvättstugan eller badrummet så att t.ex. kläder som hänger på tork torkar fortare? I så fall behöver du inte vara lika noggrann med vad du väljer.

Ska du behandla mögelangrepp, fuktskador eller andra problem i så väl väggar som grund så blir valet viktigare.

Effekt

Effekten avger luftavfuktarens förmåga att avfukta luften och en modell med högre effekt kommer göra jobbet snabbare. I större utrymmen eller i specifika fall kan enklare modeller endast bidra med att minska fuktigheten utan att nå optimala nivåer vilket är kritiskt om du t.ex. vill ha åtgärder mot fuktskador.

Woods DSC50FM placerad i krypgrund
En avfuktare som ska placeras i en krypgrund lär behöva högre effekt än en mindre modell avsedd för tvättrummet.

Om du t.ex. letare efter enklare modell till tvättstugan fungerar även lite enklare modeller men resultatet blir inte lika effektivt och snabbt. Ska du torka tvätt kommer en kraftfullare luftavfuktare att göra jobbet snabbare.

 

Oavsett om det är för att torka tvätt eller behandla fuktskador är det bättre att välja en avfuktare med lite högre effekt och kapacitet än vad man egentligen behöver. Då upplevs produkten oftast som mest effektiv och kan på många sätt anses vara bästa valet för dina behov.

Det är också viktigt att tänka på att testresultat och mätresultat som anger hur bra avfuktare är kan utgå från perfekta situationer som kanske inte överensstämmer med dig. Välj därför hellre en lite kraftfullare modeller och anta att du inte ha idealiska förhållanden.

Elförbrukning

Elförbrukningen har större betydelse om du behöver ha igång din maskin för avfuktning hela tiden eller stora delar av dygnet.

Avfuktare avsedda för större ytor har större fläktar för att kunna cirkulera mer luft varje timme vilket drar upp elförbrukningen. Det är dock inte alls säkert att mängden vatten per timme som kan avfuktas påverkar elförbrukningen och maskinens effekt (W) lika mycket.

Du kan därför ha en avfuktare som är effektiv på att avfukta luften fast endast på en liten yta och komma undan med relativt låg elförbrukning. Kostnaden blir främst kännbar när avfuktaren står på stora delar av dygnet under månader eller år.

Inomhusklimat känsligt för luftfuktighet

Luftfuktighet kan vara ett problematiskt område då de ideala förhållanden är någonstans mellan torr och fuktig luft – eller lagom som vi gärna skulle beskriva det i Sverige.

En bra balans gäller för att få bra inomhusklimat oavsett om det kommer till luftfuktighet, vädring eller temperatur.

Under sommarhalvåret kan luftfuktigheten stiga ganska högt i Sverige och det är inte ovanligt med luftfuktighet som är 90 % vilket indikerar hur mycket vatten luften kan bära vid en viss temperatur.

Den faktiska mängden fukt som luft kan bära stiger ju varmare det blir, det är därför också som luftfuktigheten sjunker när man tar in kall luft och värmer upp på vinterhalvåret. När den värmts upp så kan den bära mer vatten och således har mätvärdet sjunkit.

För att förstå problematiken med hög luftfuktighet så kan det vara värt att nämna att vid 60 procent börjar järn och stål att rosta. Inte svårt att förstå varför grillen tar stryk om den inte är behandlad och står ute? Men redan vid 70 grader börjar mögel att trivas och risken ökar markant för problem.

Optimal luftfuktighet inomhus

Hygrometer
Luftfuktighet kan mätas med hjälp av hygrometer. Allt ifrån enkla analoga mätinstrument till mer avancerade digitala lösningar finns.

Luftfuktigheten inomhus kommer variera över säsongen och varför man kan uppfatta inomhusluften som varierande i kvalitet. Den påverkas väldigt mycket av vilken luft som finns utomhus, dess temperatur och fuktighet.

Optimala värden för inomhusluften anses vara mellan 40 – 60 % RH vilket anses bidra till ett gott inomhusklimat. Du kan ligga strax utanför detta utan att det nödvändigtvis är problematiskt. Det är dock inte ovanligt att luftfuktigheten på vintern kan sjunka så lågt som 20 % och ibland under vilket ger en väldigt torr luft.

På sommarhalvåret är det vanligare med fuktigare luft och då kan nivåer över 70 % nås och varför en avfuktare kan vara en bra investering för ren bekvämlighet. När det är väldigt varm och fuktig luft så att det känns som man vistas i en tropisk regnskog så hjälper det väldigt mycket att avfukta luften. Värmen kommer inte vara lika jobbig och ett bra alternativ om man inte har någon AC hemma som kan både sänka temperaturen och avfukta.

Samma problematik gäller andra delar av bostaden också. En källare kan lätt tendera att bli fuktigare än andra delar av bostaden. Samma sak gäller tvättstuga och i vissa fall även grunden till huset.

Mögelangrepp inomhus är någonting man vill undvika och varför en bra avfuktare i t.ex. källaren, tvättstugan eller krypgrunden kan vara en mycket smart investering.

Fel luftfuktighet påverkar immunförsvaret, kvalster, mögel, svampangrepp och mycket mer i din bostad. Du vill inte ha för torr luft och du vill inte ha för fuktig luft. Även om det finns några naturliga sätt att påverka detta är luftavfuktare och luftfuktare de mest effektiva metoderna.

Undvik fuktskador och mögel med avfuktare

Mögelangrepp inomhus
Exempel på mögelangrepp som kan uppstå vid fuktskador och för hög luftfuktighet.

Om det är för hög luftfuktighet under för lång tid så ökar risken markant för att du ska få fuktskador och mögel. Det är inte ovanligt att detta kan drabba tvättstugor, garage, källare och krypgrunder som utsätts för mer fukta.

Tvättstugor har en risk för hög fukta på grund av uppgifterna som görs där. Källare kan ha sämre ventilation och påverkas av fukt utifrån precis som en krypgrund där vatten i marken kan trycka mot grunden där betongen absorberar fukta. Allt detta kan leda till mögelangrepp och allvarliga skador.

Med hjälp av en avfuktare kan du bromsa/behandla angrepp men framför allt förebygga att det inte sprider sig eller kommer från första början.

I en krypgrund eller källare där väggarna utsätts för fukt från marken utifrån så är ett bra inomhusklimat kritiskt för att det inte ska bli problem på väggarna.

Vid uppkomna skador rekommenderas det att du tar kontakt med en fackman som kan hjälpa dig att lösa dina problem på bästa sätt. Det är inte säkert att det räcker med att bara placera en avfuktare där och du vill ha en modell som lämpar sig väl för det område.

I krypgrunder varierar det vilken typ av avfuktare du ska välja och hur den placeras beroende på utformningen av grunden. Risken är annars att luften inte roterar rätt och att således inte all luft avfuktas på ett optimalt sätt.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar om luftfuktighet och avfuktare.

 1. Vilka konsekvenser får en för hög luftfuktighet?
 2. Vilka konsekvenser får en för låg luftfuktighet?
 3. Hur mycket vatten kan en luftavfuktare avfukta?
 4. Hur lång tid tar det innan avfuktare är klar?
 5. Vad kostar en bra avfuktare?
 6. Hur mycket el drar en luftavfuktare?

1. Vilka konsekvenser får en för hög luftfuktighet?

En hög luftfuktighet anses vara över 60 % RH (relativt värde) vilket leder till sämre inomhusklimat.

Här ökar risken för spridning av virus och bakterier vilket sätter immunförsvaret på prov.

Även svamp och således mögel har en ökad risk över 60 % RH. Riskerna ökar i takt med att luftfuktigheten ökar och över 90 % räknas som hög risk.

Allergier och astma kan även förvärras när luftfuktigheten förändras. Den är känslig på båda hållen och här anses 50 % RH vara optimalt. Men onödigt riskfyllt över 70 % RH.

Du har även en ökad ozonproduktion när luftfuktigheten är hög. Detta kanske kan tolkas som bra om man tänker på att atmosfären förstörts och saknar ozon. Men av hälsoskäl i hushållet är det dåligt med för höga nivåer av ozon.

Alla dessa risker kan minimeras och kontrolleras med en luftavfuktare på sommarhalvåret som håller luftfuktigheten under 60 % RH.

2. Vilka konsekvenser får en för låg luftfuktighet?

När luftfuktigheten sjunker under 40 % RH (relativt värde) anses det vara låg luftfuktighet.

Precis som vid hög luftfuktighet så påverkas spridning av bakterier och virus. Framförallt virus gillar luftfuktighet under 40% och en möjlig delförklaring till varför det lättare sprids på vinterhalvåret.

Risken för luftvägsinfektioner ökar successivt så fort luftfuktigheten sjunker under 50 % RH. Med andra ord är där en ökad risk även om man ligger inom optimala nivåer på 40 – 60 % RH.

Samma sak gäller allergier och astma där man trivs bäst i runt 50 % RH. Det spelar ingen roll om det sjunker eller ökar så blir det successivt sämre förhållanden.

Du har också en ökad kemisk påverkan från t.ex. kemikalier i produkter. Ju lägre luftfuktighet ju större risk att de påverkar dig. Risken börjar egentligen under 70 % RH och ökar sedan ju lägre luftfuktigheten blir. Däremot anser man inte att det är tillräckligt stora problem förrän under 40 % RH.

3. Hur mycket vatten kan en luftavfuktare avfukta?

Det varierar kraftigt mellan olika modeller. Det finns små avfuktare som avfuktar några liter per dygn och som kan lämpa sig i t.ex. en liten tvättstuga för att hålla ner luftfuktigheten där.

Det finns också lite större modeller där t.ex. Woods SW38FW fick bäst i test och klarar 19 liter per dygn. Det är en modell som rekommenderas i utrymmen som förråd, källare och garage.

Men det finns också kraftfullare maskiner än så.

4. Hur lång tid tar det innan avfuktaren är klar?

Avfuktning sker hela tiden där vatten från luften extraheras och sparas i en behållare. I en tvättstuga kan avfuktaren bli klar med sin uppgift när luftfuktigheten återgått till normalt, men för att skydda en källare, vindsförråd, andra förråd eller en krypgrund mot fukt så står de normalt sätt på hela tiden eller i omgångar.

5. Vad kostar en bra avfuktare?

Från ca 4 000 – 5 000 kronor och uppåt för en bra luftavfuktare som klarar relativt stora yta som t.ex. en krypgrund eller källare.

Men det finns också väldigt mycket dyrare alternativ för den som är i behov av speciella funktioner eller en mer kraftfull maskin.

6. Hur mycket el drar en luftavfuktare?

Om vi tar testvinnaren Woods SW38FW som exempel så använder den 320 W i drift och kan nå 425 W vid maximal belastning.

320 W kan omvandlas till 0,32 kWh för varje timme som avfuktaren står på. Med ett elpris på 1,50 kr per kWh så kostar den 11,52 kr / dygn i elkostnad. Detta är dock bara ett räkneexempel för att ge en indikation på hur mycket elkostnaden blir för att driva en bra avfuktare.

Så valde vi ut de bästa luftavfuktarna

För att välja ut de bästa avfuktarna för bostäder har vi fått titta på tester över olika användningsområden. En enkel avfuktare som ska stå i tvättstugan har inte samma behov som en avfuktare som ska hantera hela källaren eller en krypgrund.

De olika behoven ställer alltså krav på att vi delar in dem baserat på detta och kan sen lista de bästa avfuktarna för respektive område.

Oberoende tester av luftavfuktare har varit vår viktigaste källa, men även kundomdömen och expertrecensioner över enskilda produkter väger in.

Efter sammanställning har vi sedan lyft fram ett antal olika produkter som presterar väldigt bra och i vissa fall blivit utnämnda till bäst i test.

Källor

Vi har sammanställt de källor för test, recensioner och omdömen som vi använt oss av för att kunna välja ut de bästa luftavfuktarna.

 • Test av sex olika luftavfuktare – 2016 – Villalivet
  Olika populära luftavfuktare testas i olika temperaturer där effektivitet och användande mäts. I testet ingår modellerna Woods ED-50 som fick utmärkelsen bäst i test. Även Woods MRD-20, Mitsubishi Electric MJ-E14CG, Mill TG10B, Meaco 20L Platinum och Sandström SDH20L13E är luftavfuktare som ingår i testet. Tystaste luftavfuktaren i testet blev Mitsubishi Electric MJ-E14CG när man läser av tabellen, men i texten lyfts MILL TG-10B fram som den tystaste modellen. De hävdar också i testet att ljudnivån följer effektivitetskurvan av de olika modellerna men det tycker inte vi det ser ut som baserat på den data de publicerar. Avslutningsvis skriver de också att ”ED-50 är helt överlägsen i alla kategorier”. Det stämmer uppenbarligen inte om ljudnivån är högst på den enheten. Nu har Woods som tillverkare fått bra betyg från andra tester, men de specifika slutsatserna i detta test är tveksamma.
 • Test av luftavfuktare – 2016 – Energimyndigheten
  Energimyndigheten har testat tre olika typer av luftavfuktare och konstaterar att de kan förbättra inomhusmiljön om de placeras på rätt ställe. Luftavfuktarna som testades var en handfull modeller avsedda för källare, uthus och krypgrunder. Energimyndigheten har i sitt test tagit med Stadler Form Albert, Electrolux EXD20DN3W, Canvac Q Air D220, Woods TDR28FS, Ahlsell/KCC 16 AJ, Echodry Combi II, Qlima DD108, Sandström SDH08L5E, Drybox X3, Acetec PD250, Woods WP-200AP. Priserna har varierat från under 2 000 kr till ca 14 000 kr mellan modellerna. Användningsområdena har också varit olika och varför detta testet är något spretigt. Vissa modeller är Kondensavfuktare, andra har kombi-lösning och vissa Sorption. Energimyndigheten uppmätte en stor variation i ljudnivå på 52 – 64 dB vilket är en väldigt stor skillnad där den mest högljudda låter mer än 4 gånger så mycket som den tystaste. Testet finns inte längre publicerat hos Energimyndigheten.
 • Fixa fräsch luft inne – 2015 – Råd & Rön
  Råd & Rön är kända för sina tester men de har inte utfört några på avfuktare än. Däremot har de en informativ artikel som hur man ser till att ha fräsch luft inomhus så man minimerar risken för astma-symptom och allergier.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att identifiera vilka luftavfuktare som fortfarande säljs och vill vilket pris. Vi har också använt oss av deras genvägar till butikerna för att samla in omdömen och få en bättre uppfattning om vilka avfuktare som är bäst enligt konsumenterna.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Konsumentomdömen och recensioner är en viktig del i att säkerställa luftavfuktarens kvalitet, funktion och hållbarhet över tid. Konsumenterna är väldigt duktiga på att medge om produkten levde upp till förväntningarna och om den fungerar även under en längre tid i drift. Oberoende tester brukar inte pågå mer än någon vecka medan konsumenter kan upptäcka om en produkter går sönder efter månader i drift.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng