Ultralopp ställer unika krav på utrustningen eftersom du ofta är ute i många timmar, ibland över natten och i växlande väderförhållanden. Därför är det viktigt att ha en genomtänkt packlista som balanserar behovet av att bära tillräckligt med utrustning utan att tynga ner dig mer än nödvändigt.
Här får du en översikt över vad som är absolut nödvändigt, vad som är svårt att klara sig utan, vad som kan vara avgörande beroende på väder och terräng, samt några övriga tips som kan göra din löpupplevelse bättre.
Packlista: Vad du behöver för ditt ultramaraton
Du kanske kan springa i timmar, men inte säkert du har samma tålamod här. Så låt oss presentera packlistan direkt så du kan planera eller stämma av mot din egna.
Listan är indelad i vanlig utrustning och situationsbaserad utrustning. Välj bort den utrustningen du vet att du inte behöver för sträckan du tänkt springa.
- Löparryggsäck / Löparväst: Något att bära med sig extra kläder, energi, vätska och annan utrustning som är viktig. Många ultralöpare väljer modeller med en volym på ca 10 liter eller mer för att hantera dessa behov bra. Vi har testat löparryggsäckar och löparvästar om du vill läsa det. Du kan även läsa mer ingående i hur du väljer en bra modell.
- Vätskesystem: Vätskeblåsa eller flaskor behövs för att bära med sig vatten eller energidryck. De flesta ultramaraton erbjuder någon möjlighet att fylla på längs vägen. Försök lista ut hur mycket vätska du kommer behöva för ditt ultramaraton mellan dessa anhalter.
- Energi & Nutrition: Ultralöpare är vana att magen lätt strejkar om man inte får i sig bra mat. Därför finns ofta allt från energigels som ofta konsumeras av vanliga maratonlöpare till nötter, godis, frukt och även vanlig mat med i tankarna hos ultralöpare. Saltbrist är också vanligt efter många timmar i rörelse och med enformig energi, så försök få med det i din energiplan också.
- Vindjacka: Om vinden ligger på kan du snabbt kylas av även i lite varmare temperaturer som normalt känns som svenskt ”sommarväder”. Att i alla fall ha en tunn vindjacka med sig i packningen är ofta rekommenderat och kan även skydda mot lättare regn under sommarmånaderna.
- Ombyte: Finns det risk att du blir blöt av regn eller svett och känner behov av att byta ut något plagg? Kanske väntas du springa på natten när temperaturen sjunker? Glöm inte att du tenderar att frysa mer när du varit aktiv i väldigt många timmar.
- Huvudbonad: En bra keps eller något som skärmar av solen eller fångar upp svett kan vara väldigt uppskattat under dagen. På natten och löpning i kallare klimat vill du kanske ha en löparmössa att byta om till.
- Löparhandskar: Även under sommaren kan tunnare löparhandskar vara användbara sent på kvällen och natten. Det är lätt man underskattar kroppens förmåga att hålla värmen när energin sjunker. Överväg att ta med dig ett par. De väger så lite att det inte gör så mycket om de aldrig användes.
- Skobyte: Är terrängen densamma hela vägen eller vill du byta skor av strategiska skäl? Det är svårt att bära med sig men om loppet erbjuder dropbags är detta kanske något du vill packa ned.
- Extra strumpor: Om du inte byter skor så kan byte av strumpor vara guld värt. Ett par fräscha och torra strumpor kan snabbt lyfta humöret när du passerat en station. Underskatta inte att ha ett par extra i packningen eller tillgängliga i din dropbag.
- Pannlampa: Ska du springa nattetid så är en bra pannlampa ett måste för löparen. Säkerställ att du har en som lyser upp tillräckligt för terrängen du ska ta dig igenom. Ju mer kuperad desto viktigare att den tydligt lyser upp alla hinder. Det förbrukar också mer batteritid vilket kanske kräver byta av batteri nattetid. Läs vårt test om pannlampor så du inte blir sittandes under loppet och kanske tvingas bryta. Glöm inte någon form av reservpannlampa med.
- Skavplåster & tejp: Erfarenheten säger att det är bäst att titta till skavsår efter loppet än under. Det tar tid att fixa och oftast ger det ingenting mer än smärta när foten ska tillbaka in i skon. Det finns dock undantag och att ha något tillgängligt när det krisar kan vara bra. Någon form av sporttejp eller annan tejp kan vara effektiv för att tejpa över blåsor, skavsår eller förhindra skavsår.
- Navigering: Ultrasträckor brukar sällan vara snitslade på grund av sin långa distans, men det finns undantag. Säkerställ att du är införstådd i hur du ska navigera loppet och se till så antingen har fysiska kartor eller rutten inlagd i din pulsklocka och mobiltelefon som redundans.
- Pulsklocka: Förutom navigering kan pulsklockan användas för att ge dig information om ditt tempo, kommande backar (om du har rutten inlagd) och även hjälpa dig med strikt gång/löp-fördelning. Du kan på t.ex. Garmins mer avancerade modeller ställa in att du ska få en notis vid byte mellan Gång/Löpning och sen välja t.ex. 10 min gång, 15 min löpning. Är du nybörjare inom ultralöpning och du ger dig på väldigt långa distanser är detta ett bra sätt att hålla ett jämnt tempo utan att slita ut sig för snabbt.
- Visselpipa & nödfilt: Säkerhetsutrustning som en visselpipa och en nödfilt är ofta obligatorisk för att kunna signalera och skydda dig mot kyla om du skulle behöva stanna. Visselpipor finns ibland på löparryggsäckarna och nödfilten som viks ut som en aluminiumduk skyddar bra mot värmeförlust utan att väga speciellt mycket. Det är rekommenderat även under sommarmånader.
- Salva: Idominsalva eller något liknande som kan användas för att minska friktion eller behandla områden från ljumskar till fötter kan vara bra att ha.
- Litet förta hjälpen-kit: Starkt rekommenderat även om det inte är med på någon kravlista för loppet. De tar inte mycket plats och väger knappt något men kan ge bra skydd om du slår upp ett sår eller vill hjälpa en skadad medlöpare.
- Toalettpapper: Ja, ett 20-30-tal ark i fryspåse är inget du ångrar om du måste ge dig iväg på en avstickare när magen blir körig. Det väger i princip ingenting och bör alltid kunna tryckas ned någonstans.
Situationsbaserad utrustning
Ytterligare utrustning att fundera över, men som inte lika ofta är obligatoriskt.
- Trailskor med bra dubbar: Ett par riktigt bra trailskor är guld värt om du springer mycket i terräng eller enklare stigar med mycket höjdmeter.
- Regnjacka med huva: En regnjacka som stoppar både vind och vatten bra är ofta krav i bergslopp som UTMB, men också flera svenska fjällmaraton och ultralopp. Vid kraftiga regnskurar och vind vill du inte förlita dig på en enklare vindjacka. Se till så den tål mycket regn genom att kolla på värdet för vattenpelare.
- Solkräm: Om solen står på och du springer i öppna fält så bör du ha solkräm på dig. Inte nog med att bränna sig generellt sett är dåligt, du kommer behöva mer vätska för att hantera brännskadan och samtidigt bli känsligare för skav.
- Fodrade kläder: Underskatta inte hur vinterklimatet kan påverka dig i olika delar av landet. Fodrade kläder med bra vindskydd kan ibland vara viktigare i ett kallt Skåne än i en snöig skog i Värmland.
- Underställ: Ett bra underställ i merinoull kan vara riktigt bra vid kalla dagar även för löpare.
- Hörlurar: Musik är ett kraftfullt sätt att motivera sig. Det kan vara bra att med sig från start eller att plocka upp dem i någon dropbag på vägen.
- Powerbank: De väger en del men springer du mer för upplevelse än tävling så finns det möjligtvis plats för en så du kan ladda din mobiltelefon och eventuell kameratillbehör.
- Kompass: Navigerar du med karta är kompass bra. Det blir extra viktigt i terräng och längre från civilisationen.
- Gaitors: De fästs ovanpå skorna för att skydda så inte smuts kommer in i skorna. Det är främst tänkt mot snö, men fungerar bra mot sand och även lera.
Glöm inte att tänka på efter loppet
Det finns annan utrustning som också kan vara av betydelse men samtidigt svårt att täcka in alla tänkbara behov och enskilda löpares egna önskemål. Det som däremot många glömmer att tänka på är vad du behöver efter målgång eller vid DNF.
Ett par sköna sandaler för svullna fötter med blåsor är ofta inte helt fel. Varma kläder och en hoodie som du kan ta på dig även om det är lite sommarvärme. Se till så du kan bli torr och varm, samt få dig både vätska och mat efteråt.
Eventuella transporter och andra förberedelser är också bra att ha i ordning. Lycka till och hoppas ditt ultramaraton blir en bra upplevelse!