Vätska på längre löprundor och lopp

Ta med vätska på längre löprundor & lopp

Har du börjat springa längre eller i varme klimat och känner att du behöver ta med dig vätska? Det finns flera bra lösningar för detta och är starkt rekommenderat.

Beroende på vilken nivå du befinner dig på kan behovet av vätska uppstå för olika distanser. En motionär kan mycket väl känna behovet redan vid 10 km och speciellt en varm sommardag medan elitlöpare kanske inte behöver vätska förrän vid 25-30 km.

Även intensiteten har såklart betydelse och ju fortare du springer desto tidigare kommer du känna törsten komma.

Det finns egentligen fyra olika produkter som gör det möjligt att ta med sig vätska på löprundor och vi kommer gå igenom dem här nedan. Alla metoder har sina för- och nackdelar så välj det som passar dig bäst.

Vätskebälte

Vätskebälte löpningDen kanske mest klassiska metoden för att ta med sig vätska på löprundor eller lopp är ett vätskebälte.

Vätskebältet består vanligtvis fack som har plats för en till flera skor. Om det bara är en flaska är det vanligtvis en lite större volym på ca 0,5 liter medan flera mindre flaskor ofta har volym på 150-250 ml.

De klassiska modellerna har ofta flaskor i hårdplast vilket kan medföra skvalpande oljud om de är halvfulla vilket kan vara störigt. Det finns dock nyare vätskebälten med mjuka flaskor som inte har det problemet.

Varje flaska kan blandas efter eget bevåg vilket gör det möjligt att ta med sig så väl rent vatten som blandad energidryck.

Det är inte ovanligt att vätskebältet även har fack för förvaring där du t.ex. kan ha någon nyckel, energigel eller i vissa fall även mobiltelefon.

Vätskebältet fästs vid midjan precis som ett vanligt bälte och sitter utanpå löparkläderna.

Fördelar med vätskebälte:

 • Ta med olika drycker genom att blanda varje flaska efter eget behov
 • Smidigt att bära med sig och medför inte mycket extra vikt

Nackdelar med vätskebälte:

 • Många känner behovet att tömma flaskan så fort man druckit lite då flaskorna i hårdplast ofta avger skvalpande ljud från vätskan som annars är kvar
 • Dåligt med förvaringsutrymme för andra prylar och förnödenheter
 • Begränsad mängd vätska som ofta är totalt 0,5 – 0,8 liter

Löparryggsäck

Löparryggsäcken har länge varit löparens bästa vän om man önskar ta med sig lite mer vätska och även ha plats till andra prylar.

Det finns löparryggsäckar i olika storlekar beroende på hur mycket du vill ta med dig. För ett långpass i skogen på sommaren klarar sig många med en mindre modell medan ett längre ultraopp ställer sina krav.

Många löparryggsäckar använder sig av en vätskeblåsa med slang som går fram på bröstet där du dricker ifrån. En enkel och bekväm lösning som dock tar lite längre tid att fylla på jämfört med flaskor.

Vätskeblåsorna rymmer normalt sett 1,5 – 2,5 liter beroende på modell. Detta kan kombineras med mjuka flaskor på bröstet för ytterligare vätska.

Springer man mycket i skogen, gillar äventyr eller längre ultralopp så är en löparryggsäck eller löparväst ett måste. Du kan få med dig förnödenheter som vindjacka, första hjälpen, stavar, lite mat och annat som du kan tänkas behöva längs rutten.

Vissa löparryggsäckar finns även designade specifikt för kvinnor där t.ex. bröstspännet sitter annorlunda.

Fördelar med löparryggsäck

 • Rymmer mycket extra packning
 • Plats för mer vätska
 • Designad för att klara mycket vikt
 • Kan vara svalare än löparvästar

Nackdelar med löparryggsäck:

 • Onödigt klumpig för kortare sträckor
 • Kan vara svåråtkomlig i rörelse

Löparväst

Löparväst med vätskeblåsa
Löparväst med vätskeblåsa som är lättillgänglig genom slang.

Löparvästen har blivit väldigt populär och är på mångt och mycket de mest använda av löpare i ultralopp.

Designen påminner mycket om en löparryggsäck men där finns skillnader mellan löparvästen och löparryggsäcken. Löparvästen är designad som just en väst vilket blir mer omslutande samt att den är betydligt mjukare i sin helhet.

Traditionellt kommer många löparvästar med två mjuka flaskor på bröstet om ca 0,5 liter vardera (finns mindre också) men där du kan köpa till vätskeblåsa också.

Löparvästen blir ofta lite som ett extra klädesplagg men ger tillgång på fickor och förvaringsutrymmen som du lättare kommer åt medan du är i rörelse. Har du bra rörlighet i överkroppen och armar kan du även komma åt mycket innehåll på ryggen.

I och med det finns olika storlekar och designer så är det smart att överväga vilken löparväst som passar bäst för ultralopp om du tänkt springa det.

Fördelar med löparväst:

 • Omslutande design på överkroppen
 • Lätt att komma åt de flesta förvaringsfack
 • Balanserad vikt runt överkroppen

Nackdelar med löparväst:

 • Omslutande design kan bidra till oönskad värmeisolering
 • Större risk för skavsår mot armar
 • Designen kan bli otymplig om du vill bära extremt mycket

Vattenflaska

Vattenflaska vid löpningEtt populärt alternativ som används av så väl motionärer som elitlöpare är handhållen flaska som är designad för att bäras. Det finns även vattenflaska som kan fästas i ett bälte så du slipper hålla i den.

Här slipper du i princip all extra vikt jämfört ryggsäck och bär med dig en flaska som du kan dricka från vid behov.

Flaskan är designad med spänne som gör att du inte behöver greppa flaskan medan du springer. Däremot kan vikten från flaskan bli jobbig efter ett tag och varför den inte fått så stort genombrott bland löpare.

Vissa ultralopp med regelbundna vätskestationer har lockat fram alternativet hos elitlöpare som då regelbundet kan fylla på vätskan. Har man support i lopp så kan man ha två flaskor som man varvar för ett snabbt byte.

Ska du köpa en handhållen flaska, försök hitta en som har en mjuk flaska inuti sig. En mjuk flaska krymper i takt med att innehållet töms och du slipper det skvalpande ljudet från vätskan.

Om du är en nybörjare till löpning och endast springer några kilometer kan du börja med en helt vanlig vattenflaska eller en mindre pet-flaska om du känner att du vill ha med dig vätska.

Fördelar med handhållen flaska:

 • Lätt att bära med sig
 • Låg vikt i förhållande till andra lösningar
 • Lätt att fylla på

Nackdelar med handhållen flaska:

 • Kan vara otymplig att springa med
 • Begränsad mängd vätska
 • Ingen plats för extra utrustning