Navigering med en pulsklocka kan vara en ovärderlig funktion för löpare, vandrare och cyklister som vill hålla sig på rätt spår, oavsett om det är i skogen, på landsbygden eller i en stad.
Det är dock inte alla pulsklockor som erbjuder navigeringsmöjligheter, och bland de som gör det finns det stora skillnader i funktionalitet. Den största distinktionen är mellan klockor som har inbyggda kartor och de som bara använder rutter utan grafiskt kartstöd. En klocka med kartor gör det möjligt att se din position i relation till omgivningen på en riktig karta, medan enklare modeller endast visar en linje att följa.
I denna guide använder vi Garmin Fenix 7 Pro som exempel på en klocka med avancerade navigeringsfunktioner, men vi håller även genomgången generell för att passa användare med andra märken och modeller. Du kommer lära dig hur du använder din pulsklocka för att navigera effektivt och vilka funktioner du bör hålla utkik efter.
1. Vad innebär navigering med en pulsklocka?
Navigering med en pulsklocka innebär vanligtvis att du kan följa en förutbestämd rutt, antingen genom att ladda upp en färdig rutt från en app eller genom att skapa en egen.
En typisk navigationsfunktion kan visa en linje på skärmen som representerar rutten, medan vissa mer avancerade klockor kan erbjuda detaljerade kartor. Du kan ofta se din nuvarande position i förhållande till rutten och få varningar när du kommer för långt ifrån den.
Vanliga funktioner inkluderar:
- Ruttnavigering: Följa en linje eller rutt som laddats in i klockan.
- Kompassfunktion: Hålla rätt riktning utan behov av kartor.
- Turn-by-turn-instruktioner: Vissa klockor ger sväng för sväng-anvisningar, vilket gör det lättare att navigera i områden med många vägskäl eller avfarter.
- Back-to-start: Med denna funktion kan du lätt navigera tillbaka till startpunkten, något som är användbart vid vandringar eller löpturer i okända områden.
- Automatisk omdragning av rutt: Pulsklockan har data över lämpliga vägar att ta för den valda aktiviteten och kan automatiskt dra en ny rutt automatiskt. Det gör det möjligt att t.ex. springa en specifik distans där klockan hela tiden justerar rutten för att komma så nära den tänkta distansen som möjligt.
2. Steg-för-steg: Hur man navigerar med en pulsklocka
Här nedanför är stegen för hur du kan navigera med din pulsklocka och vad du behöver göra för att få det att fungera.
2.1. Ladda upp eller skapa en rutt

Innan du kan börja navigera, behöver du antingen ladda upp en förutbestämd rutt till din pulsklocka eller skapa en egen. De flesta pulsklockor som stödjer navigering har sina egna tillhörande appar, som Garmin Connect, Polar Flow eller Suunto App, där du kan skapa rutter och enkelt skicka över dem till din klocka.
Alternativt kan du ladda ner rutter från tredjepartsplattformar som Strava eller Komoot och importera dem till din klocka.
Oavsett vilken plattform du använder är processen oftast ganska lik:
- Skapa eller välj en rutt i appen.
- Synkronisera klockan med appen så att rutten överförs till klockan.
- Välj rutten på klockan och starta navigeringen.
2.2. Starta navigeringen
När du väl har laddat upp en rutt och synkroniserat den med din klocka, är det dags att starta navigeringen. I de flesta fall hittar du navigationsalternativen genom att börja en ny aktivitet, exempelvis löpning eller cykling, och sedan välja den rutt du vill följa.
Så här gör du i stora drag:
- Öppna menyn för den aktivitet du vill navigera under (t.ex. löpning, cykling, vandring).
- Välj ruttnavigering eller kartnavigering om din klocka stödjer det. För Garmin håller vi inne upp-knappen för att få en meny över aktiviteten där vi kan välja navigering och sedan vilken rutt vi önskar.
- När rutten är vald, starta din aktivitet. Klockan kommer nu visa rutten och ge dig navigeringsinstruktioner.
2.3. Följ kartan eller rutten
Beroende på vilken typ av klocka du har kan navigeringen se olika ut. På en avancerad klocka med inbyggda kartor, som Garmin Fenix 7 Pro, visas din position som en prick på kartan, och rutten som en linje du ska följa.
Om din klocka inte har kartor, kommer du istället att följa en linje på skärmen som representerar rutten, tillsammans med indikatorer som visar i vilken riktning du ska springa eller gå.
Några viktiga funktioner som kan hjälpa dig under navigeringen:
- Zooma in och ut på kartan: Om din klocka har kartor kan du zooma in och ut för att få en bättre överblick över din omgivning.
- Turn-by-turn-instruktioner: Om din klocka stöder turn-by-turn-navigering, kommer du att få varningar när det är dags att svänga eller byta riktning. Detta är särskilt användbart i områden med många vägval.
- Avstånd till nästa vägskäl: Många klockor visar hur långt det är till nästa vägskäl eller sväng, vilket ger dig en uppfattning om hur länge du ska hålla samma riktning.
2.4. Hantera avvikelser från rutten
Under navigering kan det ibland hända att du måste avvika från den planerade rutten, kanske på grund av ett hinder eller en avstängd väg. Vissa klockor, som de mer avancerade modellerna från Garmin, kan automatiskt anpassa rutten om du tar en omväg för att ändå nå din planerade distans.
Om din klocka inte har en sådan funktion, kan du använda kompassfunktionen eller ”back-to-start”-läget för att hitta tillbaka till rutten eller din startpunkt.
2.5. Återvänd till startpunkten
En mycket användbar funktion på många pulsklockor är möjligheten att återvända till din startpunkt med hjälp av en ”back-to-start”-funktion. Den här funktionen använder GPS för att visa dig den snabbaste vägen tillbaka till var du började din aktivitet, oavsett om du följt en rutt eller bara sprungit fritt.
3. Att tänka på vid navigering
När du använder en pulsklocka för att navigera, finns det flera faktorer att ha i åtanke för att få ut så mycket som möjligt av funktionerna och för att undvika problem under dina aktiviteter. Nedan är några viktiga aspekter att överväga:
3.1. Batteritid
Navigering, särskilt om den använder GPS och kartor, kan tömma batteriet snabbt. Många moderna pulsklockor har inställningar som kan optimera batteritiden, som att justera GPS-noggrannheten eller stänga av onödiga sensorer under aktiviteten.
Om du planerar längre turer, se till att din klocka har tillräckligt med batteri och överväg att använda energisparlägen eller GPS-lägen som bara aktiveras intermittently. Som tur är har pulsklockorna blivit mycket bättre de senaste åren och kan nu ha kartor och navigering igång som även klarar extra ultralopp i löpning.
3.2. GPS-noggrannhet
Pulsklockor erbjuder ofta olika GPS-lägen, till exempel “GPS only”, “GPS + GLONASS”, eller “GPS + Galileo”. Dessa olika lägen kan påverka noggrannheten och batteritiden. I områden med tät skog eller i städer med höga byggnader kan det vara fördelaktigt att använda fler satellitnätverk (som GLONASS eller Galileo) för att få bättre täckning. Om du är ute i mer öppna landskap kan du ställa in klockan på “GPS only” för att spara batteri. Även dualband GPS har en stor inverkan på noggrannheten.
Toppmodeller från flera tillverkare erbjuder dig att byta batteriprofiler under pågående aktiviteter. Det gör det möjligt att ha mer exakt mätning i områden där du känner behovet för det.
3.3. Avstånd och höjdskillnader
Beroende på terräng och din planerade rutt är det viktigt att ta hänsyn till både avstånd och höjdskillnader. Vissa klockor visar en detaljerad profil över rutten, inklusive stigningar och nedförsbackar. Detta kan vara särskilt användbart vid vandring i berg eller kuperad terräng. Planera din rutt med detta i åtanke och använd höjddata för att undvika överraskningar.
T.ex. kan Garmin ge information om nästa backe/stigning i form av hur långt innan den börjar, hur lång stigningen är och antalet höjdmeter. I så väl ultralopp som tärning kan detta användas för att strategiskt planera energin.
3.4. Terrängens påverkan på signalstyrka
GPS-signaler kan påverkas av omgivningens geografi. Tät skog, djupa dalar eller stora berg kan försämra signalstyrkan och därmed påverka navigeringens noggrannhet. Om du vet att du kommer befinna dig i sådan terräng, se till att du har laddat ner kartor eller förinställt din rutt för att säkerställa att du kan navigera även utan konstant GPS-signal.
3.5. Omvägar och anpassning av rutter
Ibland kan du behöva ta en omväg från din planerade rutt, kanske på grund av en avstängd väg, hinder, eller för att du spontant väljer att utforska ett nytt område. Många pulsklockor kan justera din rutt för att hjälpa dig nå ditt planerade mål, även om du tar en omväg. Om din klocka har den här funktionen kan den hjälpa dig att justera din kurs och säkerställa att du ändå når den tänkta distansen.
3.6. Spara kartor för offline-användning
Om din pulsklocka har inbyggda kartor, se till att du har rätt kartor nedladdade för det område du ska navigera i, särskilt om du inte har tillgång till mobilnät eller internet under din aktivitet. Detta säkerställer att du kan fortsätta navigera även om GPS-signalen tillfälligt försvinner eller om du befinner dig utanför täckning.
3.7. ”Back-to-start”-funktionen
En av de mest praktiska funktionerna för navigering är möjligheten att hitta tillbaka till startpunkten med hjälp av en ”back-to-start”-funktion. Oavsett om du har följt en rutt eller bara improviserat, kan den här funktionen hjälpa dig att snabbt och effektivt återvända till där du började, vilket ger trygghet under längre eller okända turer.
Om din pulsklocka har inbyggda kartor så känner den även till vägar och stigar som kan användas för att navigera tillbaka. Om pulsklockan inte har kartor så får du bara redan på i vilken riktning och hur långt du ska springa.
Cykeldator bättre för navigering med cykel
En pulsklocka kan användas av cyklister för navigering också, men de är inte alls lika bra som en cykeldator.
Cykeldatorn har fördelen att kunna sitta fastmonterad på styret med en större display som gör det lättare att läsa medan du har båda händerna på styret. Oavsett om du cyklar i terräng med din mountainbike eller vill navigera landsvägscykling så är cykeldatorn rekommenderat köp här.
En pulsklocka kan dock hantera större variation och om du håller på med multisport som t.ex. triathlon så är en bra pulsklocka dock väldigt bra att ha här då du har med dig samma utrustning i alla aktiviteter (inkl. cykling).
Sammanfattning
Flera av de bästa pulsklockorna erbjuder idag väldigt avancerad funktionalitet för att navigera rutter oavsett om du springer, cyklar eller vandrar. Att välja rätt klocka kan vara viktigt för att du ska få den funktionalitet som du önskar, i alla fall om just navigering är en viktig aspekt för dig.