Energigels Bäst i Test

Bästa Energigel för träning och tävling

Vi har tittat närmare på bästa energigel för löpare, cyklister och andra konditionsidrottare som är aktiva länge. Vi har sammanställt många idrottares betyg och upplevelser, samt tittat närmare på innehållet för att se vilka som är bäst.

Gels eller Energigel och Energy gel som de också kallas är små förpackningar av trögt flytande gel fylld med kolhydrater och snabb energi. Smaker, konsistens, energifördelning och pris är de största skillnaderna mellan olika gels.

Här nedanför hittar du de energigels som uppfattas som bäst i test. Längre ner i artikeln kan du läsa mer om hur du hittar exakt rätt val för dig.

Maurten Gel 100 – Bästa Valet

Maurten Gel 100 (12-pack)
 • Bästa Valet 2023
 • Enligt många: världens bästa gel
 • 25 gram kolhydrater per portion
 • 50 mg salt per portion
 • Optimal nivå av fruktos och glukos (0.8:1)
 • Mild och söt smak
 • Finns även med koffein (vit förpackning)

Priser för Maurten Gel 100 (12-pack)

35 krTill Butik
 • Gratis frakt över 1000 kr
 • Öppet köp i 14 dagar

Maurten Gel 100 är den bästa energigelen efter att vi sammanställt vårt material.

En bra gel ska inte bara ha rätt näring och energi, den ska även smaka bra oavsett om du tar den efter 5 km eller efter 80 km. Dessutom är det klart fördelaktigt om kolhydraterna är optimalt fördelade för att ge snabbt med energi samtidigt som det är skonsamt för magen. Detta är något Maurten Gel 100 lyckas väldigt bra med och gör att många ser den som den bästa gelen för att prestera på topp.

Den vattenbaserade gelen innehåller 6 ingredienser där de viktigaste är glukos och fruktos som gör upp energin. Fördelningen mellan dessa är 0,8 fruktos för varje 1 glukos (ratio 0.8:1).

Fördelningen av kolhydratsmixen anses vara den optimala nivån mellan maltodextrin (glukos) och fruktos för att optimera upptaget av energi. Det minskar också mängden magproblem som många idrottare kan uppleva. Just Maurten Gel 100 har beskrivits som väldigt bra för magen.

De övriga ämnena är kalciumkarbonat, glukonsyra och natriumalginat som bidrar till förtjockningen av vattnet samt salter. Det finns också en version av gelen som har koffein (Maurten Gel 100 Caf 100) som har 100 mg koffein per portion.

Varje gel har ett innehåll på 40 gram som ger 25 gram kolhydrater och 50 mg salt.

Springer du ett maraton kan du förmodligen klara dig bra på att ta en gel varje halvtimme medan distanser där du är aktiv längre än 4 timmar kräver större intag.

Den största nackdelen med Maurten Gel 100 är priset som ligger en bit över andra konkurrerande fabrikat. För ett längre lopp med många portioner springer kostnaden snabbt iväg vilket är en av anledningarna varför en del väljer bort Maurten.

Maurten har dock enligt många idrottare och framför allt inom löparvärlden utvecklat den bästa energigelen. Att den även används av den yttersta eliten är ett ytterligare tecken på att det är en mycket välfungerande gel.

Enervit Sport Gel – Mycket populär gel

Enervit Sport Gel
 • Bra Produkt 2023
 • Mycket populär energigel
 • 20 gram kolhydrater per portion
 • Finns med och utan koffein
 • Berikad med vitaminer och salt

Priser för Enervit Sport Gel

30 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Enervit Sport GelEnervit Gel är en av de mest populära energigels och är relativt lätt att få tag på då många e-butiker och även vanliga matvarubutiker säljer dem. Gelsen är väldigt populära inom cyklingvärlden och marknadsförs främst där även om många olika atleter från olika idrotter använder dem.

Varje portion gel har ett innehåll på 25 ml och 20 gram kolhydrater. I jämförelse med Maurten så är Enervit Sport Gel mer högkoncentrerad på kolhydrater.

Huvudingredienserna i gelen är glukos och fruktos som kommer från följande ämnen: glukossirap DP4, fruktossirap, maltodextrin, trehalos och isomaltos.

I övrigt hittar vi salt, tiamin, niacin och vitamin B6, samt en del andra ämnen för konservering och förtjockande effekt.

Fördelningen mellan kolhydraterna beskrivs som en innovativ formeln DP4 som de inte går in närmare på exakt hur den är uppbyggd. Det verkar dock råda en viss konsensus att Enervit Sport Gel inte går att konsumera i riktigt samma mängd som Maurten och andra gels som följer förhållandet 0.8/1.0.

En annan nackdel med gelen är att mängden salt är relativt lågt och det gör det viktigt att hitta andra saltkällor för dig som är aktiv och tävlar väldigt många timmar åt gången (tänk ultramaraton, Ironman och liknande).

Den finns både med koffein och smakerna citron och hallon, samt utan koffein med smakerna cola, apelsin, tropiska frukter och ananas.

Överlag är detta en av de mest använda gels och kan vara ett bra alternativ både under träning och tävling. Som vanligt bör du testa dig fram och vänja magen vid dem under träning så du är redo på tävlingsdagen.

Den stora fördelen med Enervit Sport Gel är att de är lättillgängliga, fått relativt bra betyg och ger bra med kolhydrater per krona. Det är inte konstigt att dem används av väldigt många idrottare med gott resultat.

Vitargo Gel – Prisvärd gel

Vitargo Gel
 • Bra Produkt 2023
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
 • Bra med kolhydrater (energi) per gel
 • Finns i flera smaker att välja på
 • Extremt bra (höga) nivåer av salt

Priser för Vitargo Gel

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Vitargo Gel är en annan väldigt populär energigel som är välbeprövad av många idrottare och relativt lättillgänglig.

Volymen på 45 gram och kolhydratsdensiteten påminner en hel del om Maurten, däremot är fördelningen mellan fruktos och glukos annorlunda.

Totalt sätt innehåller varje portion 24 gram kolhydrater varav 20,5 g är sockerarter. Av dessa är 12,75 g glukos och 7,75 g fruktos, vilket ger ett förhållande på 0,6 g fruktos för varje gram glukos.

Vitargo Gel har således inte samma förhållande som de energigels som anses bäst där förhållandet är 0.8:1. Det kan leda till sämre än optimal upptagning och eventuellt magproblem om de tas i större mängder under lång tid.

En tydlig fördel med Vitargo Gel är ett relativt högt värde av salter som uppgår till hela 250 mg per portion. Det är ca 5 gånger mer än i Maurten Gel 100 fast mindre än vad som återfinns i t.ex. Umara U-gel.

De innehåller vanligtvis även koffein om 50 mg vilket kan vara bra om du även vill få i dig det. Det finns också flera smaker att välja på där Apelsin, Citron och Cola är de vanligaste.

Tittar vi på betygen som Vitargo Gel har fått så är dem bra och rekommenderas av många. Det tyder på att bra smaker och att de även fungerar bra för mångas magar. Det finns även flera exempel på yttersta elitidrottare som använt Vitargo Gel med gott resultat även om andra fabrikat är mer vanliga idag.

Sammanfattningsvis är Vitargo Gel ett mycket bra val och relativt prisvärt sett till kostnad per mängd kolhydrater du får. Med bra betyg av de som testat står det sig som en bra energigel för dig som letar efter alternativ till så väl träning som tävling.

Skip Energy Gel – Populär energigel

Skip Energy Gel
 • Bra Produkt 2023
 • Högkoncentrerad på energi
 • Välj mellan flera smaker
 • Finns med och utan koffein
 • Relativt prisvärd energigel

Priser för Skip Energy Gel

199 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Skip Energy Gel är en svenskutvecklad energigel som håller ett lågt pris per gel.

Varje gel har ett viktinnehåll på 40 g och varav hela 29 g är kolhydrater. Det gör den till en av de mest högkoncentrerade energigels på marknaden sett till energi per vikt.

Energins primära källor som gör upp kolhydratsmixen är glukossirap, maltodextrin och fruktossirap. Däremot framgår det inte exakt vilket förhållande mellan glukos och fruktos det resulterar i.

Skip Energy Gel har relativt låga nivåer av saltnivåer om 120 mg per gel vilket gör att du bör tillsätta salt på andra vägar om du är aktiv i många timmar.

Andra ämnen som återfinns i gelen är kalcium, klorid, magnesium, kalium och fosfor. På dessa punkterna skiljer de sig lite från enklare energikällor.

Skip Energy Gel är inte lika väl testad som andra energigels. Det är också svårt att exakt utvärdera förhållanden mellan glukos och fruktos vilket gör att de inte kan anses som bäst i test om du vill optimera energiupptag.

Det lägre priset och en bra nivå av kolhydrater och salter gör det dock som ett tänkbart alternativ för så väl träningspass som tävlingar.

Umara U-Gel – Mycket bra val

Umara U-Gel
 • Bra Produkt 2023
 • Mycket populärt bland svenska idrottare
 • Bra koncentration av energi (kolhydrater)
 • Bra förhållande mellan glukos/fruktos (1.0:0.8)
 • Mycket bra saltnivåer
 • Innehåller andra viktiga mineraler

Priser för Umara U-Gel

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Umara U-Gel är en annan energigel som precis som Maurten valt att satsa på fördelningen 1:0.8 i förhållandet mellan glukos och fruktos.

Umara som varumärke för energi har växt fram som ett mycket populärt alternativ inom ultralöningsvärlden i Sverige. Mycket tack vare deras genomtänkta produkter som är lätta att hantera och som har bra näringsvärden.

Deras energigel Umara U-Gel har en volym på 33 ml med hela 20 g kolhydrater vilket gör att den bedöms som högkoncentrerad sett till energi. Detta fördelas med ratio av 0.8 gram fruktos för varje gram glukos vilket visat sig ge bäst upptag.

Förutom en genomtänkt koncentration av kolhydrater får du 700 mg salt, 9 mg kalcium, 29 mg kalium och 3 mg magnesium per gel.

Energigelen finns i smakerna Citron, Cola och Hallon. Cola-gelen är plusmärkt (+) och innebär att den även innehåller koffein om 21 mg. Det är inga extrema nivåer koffein men kan tillsammans med andra källor bistå med ett effektivt intag.

Många anser att Umara U-Gel är den bästa energigelen på marknaden och det är absolut ett bra val. Genomtänkta förhållande mellan glukos och fruktos, bra energikoncentration och höga saltnivåer gör den till ett bra val. Saltnivåerna kraftigt minskar risken för saltbrist under långa aktiviteter och du lär behöva klart mindre salttillskott jämfört andra gels.

Så väljer du rätt energigel

Att välja rätt energigel behöver inte vara komplicerat om du inte vill. De flesta produkter fungerar bra och ger ett bra tillskott av energi. Så länge din mage och smaklökar uppskattar produkten, fungerar de ofta bra upp till ganska långa distanser och utmaningar.

För elitidrottare och för de som tävlar längre distanser blir det dock viktigare med mer optimala intag av så väl kolhydrater som mineraler.

Energi

Mängden energi (kolhydrater) per gel är av betydelse för att du ska få i dig tillräckligt med energi för att slutföra tävlingen eller träningen på bästa tänkbara sätt.

Energigels med färre kolhydrater kommer behöva tas mer regelbundet jämfört med gels som är mer energirika.

Under längre tävlingar är det fördelaktigt om du kan få i dig mellan 70 – 100 gram kolhydrater per timme. Desto kortare tävlingstid desto mindre viktigt är det att du får i dig optimala nivåer. Tävlingar under 1h 30 minuter behöver generellt sett ingen tillförsel av energi om du har laddat glykogenförråden.

En grov generalisering för många lopp är att ta en gel var 30:e minut vilket tillsammans med energidryck andra energikällor ger ett fullgott intag.

Kolhydratsfördelning

Fördelningen av kolhydrater har varit ett diskuterat ämne under en längre tid. Hur mycket fruktos i förhållande till glukos är optimalt för en energigel?

Forskning och tester har visat på att 1 gram glukos för varje 0,8 gram fruktos är nära ett optimalt förhållande för många.

Orsaken till den optimala fördelningen är att olika transportörer (system om man så vill) bryter ner och tar upp energin från fruktos och glukos. Glukos tas upp snabbare av ett system medan fruktos använder ett annat.

Förhållandet 0.8:1 är optimerat för att mätta båda systemen när du får i dig 90-100 gram kolhydrater per timme. Eftersom energibrist är ett vanligt problem och en begränsande faktor i längre lopp så blir detta viktigt.

Koffein

Koffein är vanligt förkommande i energigels och energidrycker. Vi ser ingen direkt nackdel med att koffein finns med men som idrottare kan det vara fördelaktigt att ha koll på vilka nivåer du får i dig.

För att få en bra effekt av koffein vill du få ett tillskott som är betydande jämfört med vad du vant dig vid. I korta lopp vill du antagligen ha den effekten direkt eller väldigt tidigt i loppet och att det varar genom hela loppet. I längre lopp vill du kanske att effekten kickar in senare för att ge en extra kick.

Att ha koffein i gels kan hjälpa vissa medan andra föredrar att ha en extern källa i form av koffeintabletter för att själv optimera och bestämma intaget.

Mineraler

Det är vanligt att gels har mineraler tillsatta med allt från salt till kalium, magnesium och andra nödvändiga mineraler som kan nå låga nivåer under fysisk aktivitet.

Salt beskrivs ofta som en viktig mineral att få i sig under längre lopp och det är sant med en viss modifikation. Hur mycket salt du behöver påverkas av hur mycket du dricker. Desto mer du dricker desto mer salt behöver du för att hålla en bra nivå av elektrolyter.

Saltbrist under lopp uppstår normalt sett för att du druckit för mycket men tillsatt för lite salt. Om du svettas lite och inte dricker mycket kan du komma extremt långt utan att nå för låga saltnivåer men detta är väldigt individuellt.

Springer du ett längre lopp och konsekvent får i dig vätska blir det per automatik extremt viktigt att du även tillsätter salt och med fördel även andra mineraler.

När vi granskade energigels var det tydligt att det finns stora skillnader mellan produkterna. Nivåerna av salt varierar kraftigt och vissa gels innehåller flera extra mineraler medan andra inte gör det.

Smaker

Vanliga smaker på energigels är citron, cola, hallon och apelsin. Det finns även mer neutrala smaker.

Det kan vara av stor fördel att testa sig fram till vilka smaker du gillar innan tävling och att variera smaker kan också vara bra.

Det är inte säkert att den smak som är godast vid 10 km är samma smak du föredrar vid 40 km eller 80 km. Testa, utvärdera och ta även höjd för att du till sist kanske inte kan (vill) få i dig mer energi genom gels.

Pris

Energigels är knappast det billigaste sättet att få i sig energi. Det är dock det enklaste och mest praktiska om du vill göra det medan du springer, cyklar eller utför andra aktiviteter.

Att ta hänsyn till priset ser de flesta som en självklarhet och med ett relativt högt pris per mängd kolhydrater är det väl värt att jämföra priser.

Källor & Test

Källor för recensioner, tester och omdömen som vi använt oss av för att hitta bästa energigels.

 • Produktinformation – 2023
  Vi har samlat in produktinformation för att kunna jämföra olika energigels och utvärdera vilka som innehållsmässigt är bäst i test.
 • Facebookgrupper – 2023
  Vi har samlat in information från flera Facebookgrupper gällande löpning, ultralöpning, cykling och triathlon gällande vilka energigels de anser vara bäst. Detta har vi sedan vägt in i vår utvärdering.
 • Kundomdömen – 2023
  Konsumenters omdömen och produktomdömen för olika gels har sammanställts från flera källor för att ge ett aggregerat resultat. Även denna data har vi tagit hänsyn till i våra rekommendationer.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng