Löparskor dam bäst i test

Bästa Löparskor (dam)

De bästa löparskorna är de som passar just dina fötter bäst. Eftersom det finns många olika fötter är det dumt och felaktigt att kröna en enskild löparsko som bäst.

Att ta hänsyn till om skon är avsedd för neutralt eller pronerande löpsteg kan givetvis vara viktigt. På samma sätt är droppet från häl till tå relevant och skons utformning och hur mycket den väger.

Forskning visar att de löparskor som känns skönast är förmodligen ett väldigt bra val och kanske just det bästa valet för just dig. Här nedanför går vi igenom några av de mest populära löparskorna för damer som fått bra betyg och presterat i topp. De kan vara ett bra val för just dig men endast du kan avgöra om de är bäst för dig.

Att välja ut de bästa löparskorna för kvinnor är ingen magisk konst och samma grundprinciper gäller som när man väljer löparsko som man.

Löparskor med kolfiberskiva har visat sig vara effektiva för de som vill springa snabbt. Skorna är dock dyra och slits ut snabbare. Därför är det generellt dåliga råd utom för de med specifika mål eller som tävlar på hög nivå.

Hoka One One Clifton 8 – Bästa neutrala löparsko

Hoka One One Clifton 8 (dam)
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket bra betyg från löpare
 • En av de mest populära löparskorna
 • Häl till tå dropp på 5 mm
 • Relativt låg vikt
 • Bra dämpning och hög komfort

Priser för Hoka One One Clifton 8 (dam)

1 421 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Clifton 8 från Hoka One One har är en löparsko som fått toppbetyg av konsumenter som testat den. Det är också en av de löparskor som är mest populära just nu.

Löparskon är designad för dig som har ett neutralt löpsteg. Skån har en relativt låg vikt på 201 g för medelstorleken och trots det ger skon en bra dämpning i steget.

Springer du mycket på asfalt eller annat plant underlag så är Hoka One One Clifton 8 ett bra alternativ som du bör titta närmare på. Förutom bra dämpning och stabil sko är vikten något lägre vilket gör det till en väldigt balanserad modell som fungerar lika bra för träning som tävling.

Droppet mellan häl och tå är 5 mm och följer Hoka One One:s lägre nivåer. Om du är van att springa i löparskor med högre värden på ca 10 mm eller mer bör du vänja kroppen vid den förändrade belastningen genom att successivt använda skon mer. Det samma gäller såklart även om man går från andra hållet.

Hoka One One Clifton 8 är utan tvekan en av de bästa löparskorna för 2022 och en bra kandidat för ”bäst i test”. Däremot är det högst individuellt vilken som är bästa löparskon men överväg att testa Clifton 8 i jakten på bästa skon för dig.

Läs mer...

Asics Gel-Kayano 29 – Pronationsstöd

Asics Gel-Kayano 29 (dam)
 • Bra Produkt 2022
 • Löparsko som fått fina utmärkelser
 • En av de mest populära löparskorna
 • Stabil löparsko med pronationsstöd
 • Mycket bra dämpning för längre distanser
 • 10 mm häl-till-tå dropp

Priser för Asics Gel-Kayano 29 (dam)

998 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Asics Gel-Kayano 29 bygger vidare på en av Asics mest omtyckta skor genom tiderna nämligen Gel-Kayano som älskas av många som överpronerar och behöver extra stöd.

Skon är välkänd för sin väl tilltagna dämpning som också gör den mycket bra som en tränings- och tävlingssko för längre distanser.

Trots bra dämpning genom FF Blast Plus och GEL så rör det sig om en väldigt stabil löparsko och är således även bra för dig som vill känna att skon hjälper till med stabiliteten.

Asics Gel-Kayano 29 för dam har en häl-till-tå dropp på 10 mm vilket hjälper till att avlasta vaderna och ligger i stil med många traditionella och populära löparskor.

Det är inte den lättaste löparskon och således inte heller den snabbaste löparskon för kortare distanser som 5 km och 10 km. Däremot används skon av så väl motionärer som elitlöpare i så väl träning som tävling.

Om du vet med dig att du har mycket pronation där foten roterar inåt för mycket i varje steg så kan Asics Gel-Kayano 29 vara en av de bästa löparskorna. Den löser detta genom ett extra stöd i fotvalvet.

Många löpare har Asics Gel-Kayano 29 som sina favoritskor och anser att det är de bästa löparskorna som någonsin tillverkats. Det är inte säkert du kommer känna samma sak men har du behov av en stabil sko med extra stöd för pronation så är de helt klart värda att testa.

Tänk på att byte av skor och speciellt mellan skor som har och inte har pronationsstöd innebär en stor förändring i belastning för fötter och ben. Var försiktig om du börjar springa i Asics Gel-Kayano 29 och om du tidigare inte haft pronationsstöd.

Läs mer...

Saucony Guide 15 – Pronationsstöd

Saucony Guide 15 (dam)
 • Bra Produkt 2022
 • Populär löparsko med bra betyg
 • Bra sko för mängdträning
 • Stabil sko med pronationsstöd
 • 8 mm dropp

Priser för Saucony Guide 15 (dam)

1 095 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Saucony Guide 15 är en populär löparsko för damer som önskar en stabil mängdträningssko som har pronationsstöd.

Löparskon fungerar bra på de flesta fasta underlag så som asfalt, bana, grusväg och lättare stigar. Det är en pålitlig sko som kan glida på stora delar av året för de flesta träningspassen.

Överdraget på skorna är tillverkad i ett klassiskt meshmaterial som låter foten andas och röra sig på rätt sätt.

Droppet från häl till tå är 8 mm och ligger inom ramen för vad många normala löparskor har idag oavsett om de har pronationsstöd eller riktar sig till de med neutralt löpsteg.

Det finns många som hyllar Saucony Guide 15 och det är framförallt de som söker en bra löparsko med pronationsstöd. Här kan Guide 15 möjligtvis vara en av de bästa löparskorna du kan välja. Har du neutralt löpsteg är Saucony Ride ett alternativ att spana närmare på.

Läs mer...

Asics Gel-Nimbus 24 – Neutral med dämpning

Asics Gel-Nimbus 24 (dam)
 • Bra Produkt 2022
 • Extremt populär löparsko
 • Mycket bra betyg av löpare
 • Löparsko för neutralt fotsteg
 • Bra för längre distanser och mängdträning
 • Dropp på 12 mm

Priser för Asics Gel-Nimbus 24 (dam)

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

En av de mest klassiska löparskorna från Asics i sin 24:e upplaga är Gel-Nimbus (dam).

På många sätt är Asics Gel-Nimbus motsvarigheten till Asics Gel-Kayano fast för dig med neutralt löpsteg.

Du får en löparsko som hjälper dig med stabiliteten och har mycket dämpning. Det gör att skon lämpar sig väl för mängdträning och långa lopp där du önskar dämpa krafterna i löpsteget.

Nimbus som betyder moln anspelar på känslan av att springa med skorna då dämpning anses vara så bra. Asics Gel-Nimbus 24 fortsätter i dessa spår och levererar en bra och mjuk känsla i steget.

Den större dämpningen och tjockare sulan gör det även lättare att springa på grusvägar och underlag som kan vara tuffare för en tunn sula.

Asics Gel-Nimbus 24 har en häl till tå dropp på 10 mm vilket är normalt och ger en viss avlastning till vaderna vid löpning.

Vill du ha en neutral löparsko med god stabilitet och bra dämpning så kan Asics Gel-Nimbus 24 mycket väl vara den bästa löparskon du kan köpa.

Läs mer...

Adidas Ultra Boost 22 – Bra dämpning

Adidas Ultra Boost 22
 • Bra Produkt 2022
 • Populär löparsko för asfalt
 • Pronationsstöd med stöd i fotvalvet
 • Flexibel sko med PrimeKnit
 • Bra betyg av löpare som tesatt

Priser för Adidas Ultra Boost 22

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Adidas Ultra Boost 22 för dam är en löparsko från Adidas som fått väldigt bra betyg av löpare som testat skon.

Det är en flexibel löparsko med en stickad ovandel i PrimeKnit som omsluter foten på ett skönt sätt utan att den känns för trång.

Dämpningen beskrivs som väldigt bra och skon är designad för dig med ett neutralt löpsteg och som inte behöver extra stöd i fotvalvet.

Adidas Ultra Boost 22 är en löparsko som riktar sig främst till asfalt men som fungerar bra för motionsspår, grusvägar och stigar i torrt underlag också.

Har du använt Adidas löparskor tidigare och varit nöjd är detta ett bra alternativ som du borde prova. Samma gäller för dig som är lite osäker och vill känna dig fram till vilka löparskor som är bäst.

Läs mer...

Löparskor med kolfiberplatta för tävling

Nike ZoomX Vaporfly NEXT% för kvinnor
Nike ZoomX Vaporfly NEXT% för kvinnor – kolfiberplatta som ger snabbare tider och sparar på energi.

Löparskor med kolfiberplatta som Nike ZoomX Vaporfly NEXT% har varit ett hett ämne de senaste åren. Tekniken har anammats av hela branschen och nästan alla tillverkare har idag modeller med kolfiberplatta.

Kolfiberplattan gör att du som löpare blir lite mer energieffektiv vid en angiven hastighet och enligt diverse studier på ämnet har detta visat sig ligga runt 4%. Det gäller både motionärer och elitlöpare men stora skillnader kan förekomma inom respektive grupp.

Vi ger inga rekommendationer på dessa löparskor här ovan av den enkla anledningen att de är väldigt dyra, slits ut snabbare och är skor som främst riktar sig till tävling. Den enda gången du egentligen använder dem under träning är för känna på dem inför tävlingen.

Vi tycker löparskorna med kolfiberplatta främst riktar sig till elitmotionärer och elitlöpare som har svårt att flytta marginalerna med träning på kort tid. Vi vill dock gärna berätta att de finns och om du har tränat hårt länge för att komma under en drömgräns på ett lopp så kanske det är värt att överväga.

Asics Metaspeed och Magic Speed är exempel på den här typen av skor. Även Adizero Adios Pro och andra tillverkare har sina modeller.

Trailskor för terränglöpning

Trailskor löpning kvinnaTrailskor är löparskor specifikt designade för att användas i terräng där underlaget inte längre är jämnt. När du möts av stenar, rötter, lera och sluttningar som kräver bra grepp för att du inte ska halka så är det trailskor du vill titta närmare på.

Precis som med vanliga löparskor är det svårt att utse enskilda trailskor som bäst i test. Däremot finns ytterligare en parameter att ta hänsyn till och det är den faktiska greppförmågan på dubbarna som sitter under skon.

Olika trailskor har olika former och storlekar på dubbarna vilket påverkar deras förmåga i olika typer av terräng. I lera kan djupare dubbar vara en fördel medan dubbens design och greppförmåga blir avgörande på stenar och rötter.

En bra utgångspunkt är att titta på samma fabrikat som du redan har skor du trivs med. Men tveka inte att titta bortom detta då alla tillverkare inte gör bra trailskor för löpning.

En annan viktig faktor kan vara höjden på skon. I ojämnt underlag ställs dina leder inför större påfrestningar än på asfalt och risken att vricka/stuka foten ökar. Höga skor med hög sula minskar stabiliteten och förmodligen någonting du vill undvika om du har känsliga fötter medan du på asfalt kan komma undan med det.

Så väljer du den bästa löparskon

Det finns olika tillvägagångssätt för att hitta den bästa löparskon och olika ändar att börja i beroende på vad som är viktigt för dig. Löparskon ska användas av dig och det är därför viktigt att den har de egenskaper som du trivs bäst med.

Forskning som utförts på löparskor och där man titta på olika risker att dra på sig skador visar tydligt att det viktigaste är att man väljer en löparsko som känns bra och som sitter bra på foten.

Om du har lite erfarenhet är det inte bara bra att utgå från ett träningsschema för nybörjare på löpning, det är också viktigt att välja löparskor som är sköna.

Om du går in i en skoaffär och testar om du behöver pronationsstöd så kommer försäljarna trycka väldigt mycket på att du ska ha en sko baserat på det. Faktum är att om du redan sprungit och tränat i en sko tidigare innebär ett så pass tydligt byte en ökad skaderisk för dig om du tidigare haft neutrala löparskor

Det som känns bra kommer vara ganska likt det du är van vid redan och det kommer antagligen också vara den sko som ger ett bra stöd med den dämpningen du är van vid. Därför är detta just det viktigaste signalementet för att hitta den bästa löparskon.

Dämpning

Dämpning varierar kraftigt mellan olika löparskor. För motionärer och ovana löpare är det inte ovanligt att en löparsko med mer dämpning rekommenderas om du inte är van att träna i mindre.

Skons dämpning gör att steget blir mjukare och du får en mindre belastning på kroppen. Forskning visar dock tydligt att du bygger upp en tolerans för detta om du springer med mindre dämpning och varför det i slutändan inte nödvändigtvis innebär lindrigare löpning.

Den största kontrasten är skillnaden mellan barfotalöpning och ett par skor med mycket dämpning. Det är mer påfrestande att springa utan dämpning, men om kroppen byggt upp en tolerans behöver det inte innebära någon skaderisk.

Däremot om du skulle gå från en löparsko med mycket dämpning till väldigt lite och tränar alla pass med dina nya skor så finns det en markant ökad risk för skador.

Pronationsstöd

Pronationsstöd finns i en del löparskor och det går även få ett ökat stöd med hjälp av inläggssula om du tror att du behöver detta.

Ett stort problem med pronationsstöd är att slutsatsen till vad du behöver baseras på en ganska enkel undersökning i butiken där man tittar på fotvalvet och i bästa fall även hur din rörelse är vid löpning (t.ex. genom kamera).

Studier har visat att om man baserar skoval på endast på fotvalvet vilket många gör så finns det inget belägg för att detta hjälper. I en studie där detta genomfördes såg man till och med en liten nackdel i interventionsgruppen (om man tog bort alla med neutralt steg) som fick skor valda till sig baserat på fotens utformning.

Det är däremot inte sagt att pronationsstöd är dåligt, men att där finns en tydlig komplexitet i att identifiera vad som är bäst för din kropp. Därför är det oftast bäst att välja den skon som känns skönast. Skulle en ny sko böra ge problem efter en tids löpning så bör man kanske även prova något annat.

Häl-till-tå dropp

Häl-till-tå dropp är en definition som ofta syns i samband med löparskor och beskriver höjdskillnaden mellan framfoten och hälen. Normalt sätt är hälen upphöjd något vilket gör att du tenderar att mer landa på hälen vid löpning.

Det finns teoretiska fördelar här då löpning där man landar på framfoten belastar hälsenor och vaderna mycket mer än löpning där fotsteget landar mer jämt eller på hälen. Om du haft tidigare skador och har svårt att bygga upp en hög tolerans kan de vara värt att satsa på skor som har en högre häl-till-tå dropp för att avlasta de senorna/musklerna.

Samtidigt bör man komma ihåg att avlastning även innebär att man inte bygger lika mycket tolerans. Ibland är de exakt det man vill uppnå, men ibland kanske det är sämre. Det kan vara värt att bolla idén med en fysioterapeut om hur mycket avlastning som kan vara bra, om du bara ska göra det vissa träningspass eller om du istället ska bygga tolerans genom styrketräning.

Vikt

Skornas vikt kan ha stor betydelse men är också ofta direkt kopplat till mängden dämpning som erbjuds. Tävlingsskor som används bland eliten väger ofta väldigt lite och har mycket lite dämpning. Det är dock skor som ger en större påfrestning på kroppen och varför man kanske inte bör använda dessa för vanlig träning.

Men bra träningsskor varierar också i vikt och att springa med lättare skor kan vara ett sätt att bygga upp tolerans för att kunna använda tävlingsskor när det väl behövs. För motionärer och i stora drag även elitmotionärer är vikten på skon kanske inte det avgörande man bör titta på.

Vi tror att du bör hitta ett par skor som känns bra och vissa föredrar att känna lite mer av underlaget medan andra mer vill att löpningen ska kännas som man springer på moln. Känn dig fram men var medveten om att där finns en skillnad.

Tidigare skador

En av de största och viktigaste aspekterna i valet av nya löparskor är helt klart att snegla på ens tidigare löparskor och hur de är utformade. Om du sprungit en del tidigare är det dessa skor din kropp vant sig vid och byggt upp en tolerans för.

Du kan se det som att olika skor ger olika stöd för foten där kraften i löpsteget fördelas olika över foten. Även om du köper exakt samma modell som du tidigare haft så finns där normalt sätt en skillnad för du ”sprungit in” de gamla skorna. Således blir belastningen inte identisk och varför det alltid rekommenderas att vänja in sig med nya skor (alltså varva med de gamla).

Men ju större förändringar du gör i köpet av de nya skorna (ny modell, pronationsstöd, lägre/högre häl-till-tå dropp m.m.) så bör du vara mer försiktig då du kan få en store förändring i hur din fot belastas i varje löpsteg. Över 10 kilometer rör det sig ofta om över 10 000 fotisättningar och sammanlagt 700 ton belastning om du väger 70 kg. Kroppen klarar mycket men att ge den chans att anpassa sig är viktigt.

Det är egentligen liknande resonemang vid skobyte som vid kortare träningsuppehåll eller en förändring i löpteknik där du bör vänja kroppen. Skillnaden med helt nya skor är att det kan röra sig om en belastning på en del av foten som du inte alls är van vid.

Utgångna modeller

Populära löparskor för damer som utgått men som kan finnas i restlager och som av vissa anses vara bäst i test.

Nike Air Zoom Pegasus 37 – Neutral

Nike Air Zoom Pegasus 37 (dam)
 • Bra Produkt 2021
 • En väldigt populär löparsko
 • Finns även som trail-sko
 • För neutralt fotsteg
 • Relativt låg vikt

Priser för Nike Air Zoom Pegasus 37 (dam)

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Pegasus-serien från Nike har också blivit en riktigt klassiker som är ett bra val att testa om du är på jakt efter de bästa löparskorna.

Skon har en bra dämpning och rekommenderas som en mängdträningssko för de med neutralt löpsteg. Trots en relativt bra dämpning väger skon ganska lite på sina 235 gram och har ett normalt häl-till-tå dropp på 10 mm.

Skon är avsedd för att springa på hårdare underlag som asfalt, grus eller stigar och blir således också en väldigt bra mångsidig skog för den mest träningen. Skon lämpar sig också bra för den som vill springa lopp med den relativt låga vikten.

Nike Air Zoom Pegasus 37 är en favorit hos många löpare och rekommenderas starkt att prova om du vill hitta den bästa löparskon.

Nike Air Zoom Pegasus 37 finns även som en trail-variant för den som vill ha bättre grepp i skogen.

Läs mer...

Hoka One One Bondi 7 – Neutral

Hoka One One Bondi 7 (dam)
 • Bra Produkt 2021
 • Mycket populär löparsko
 • Anpassad för neutralt löpsteg
 • Rejäl sula med bra stötdämpning
 • 4 mm dropp

Priser för Hoka One One Bondi 7 (dam)

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Hoka One One Bondi 7 är en populär och stabil löparsko för de med neutralt löpsteg. Den skiljer sig från mängden med det klart lägre häl till tå dropp på endast 4 mm.

Hoka One One Bondi är framtagen för att ge en hög komfort och mycket stötdämpning. Skons vikt räknas därför inte som ett lättviktssko men gör sig väldigt bra på längre träningspass eller för dig som vill ha mer stötdämpning i skon.

Skon har snabbt blivit populärt bland löpare och Hoka One One har spridit sig till allt fler löpare i Sverige. Hoka One One Bondi 7 är en klar favorit hos många och en bra löparsko som är väl värd att testa.

Läs mer...

Så valde vi ut de bästa löparskorna

De bästa löparskorna går inte att utse baserat på tester eller betyg utan det är tydligt enligt forskning att detta är väldigt individuellt.

Löparskor kan vara utformade för att lindra eller minska belastning på vissa leder eller delar av foten, vilket även påverkar vaderna och knäna. Bortsett från att detta kan användas för att träna upp tolerans eller för att minska belastning i olika delar av kroppen så är de bästa löparskorna de du redan tränat upp tolerans för.

En tydlig aspekt som framkommit i forskning är att de bästa löparskorna är de som sitter bra på fötterna och som känns sköna. Om du redan tränat mycket med ett viss på skor tyder mycket på att liknande skor kan vara bästa alternativet om de fungerat bra.

De skor vi presenterar är istället de produkter som är väldigt populära bland löpare och som uppfattas som de bästa av väldigt många löpare. De är bra alternativ att börja testa om man inte redan har en bra uppfattning om vilken typ av sko man vill ha.

Källor & Test

Sammanställning av de källor, forskningsrapporter och tester som ligger till grund för den information vi delger oss på denna sida.

 • Skademinskning i val av skor baserat på fotens utformning – 2009 – PubMed
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att verifiera vilka löparskor som fortfarande säljs i större omfattning och vilka nya modeller som tillkommit under säsongen. Vi använder denna data för att sedan skapa oss en djupare förståelse av vilka löparskor för damer som är bäst.
 • Konsumentomdömen – 2022
  En av de viktigaste aspekterna för att hitta de löparskor för damer som är bäst i test är se hur andra löpare och konsumenter beskriver skorna. Utan konsumenters omdömen får vi i bästa fall anekdotiska uppskattningar av experter och hur de sitter och känns på deras fötter

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng