Det är både roligare och enklare att arbeta i köket om köksknivarna är vassa. Visste du att det faktiskt också är säkrare? Det är större risk att du skär dig på en slö kniv än en vass.
Många konsumenter väljer att investera i testvinnande köksknivar men glömmer hur viktigt det är att ta hand om de på rätt sätt.
Det är viktigt att kunna förvara köksknivarna bra så de håller sig vassa länge. Här finns det flera bra sätt att välja på och de flesta har någon personlig preferens som passar i köket.
Det är också viktigt att använda sig av en bra skärbräda som inte sliter onödigt mycket på dina köksknivar. När köksknivarna väl trubbats av är det dags att slipa dem och det kan du läsa mer om här nedanför.
Olika typer av köksknivar
Ibland brukar man skilja på japanska och europeiska knivar. Japanska knivar är tillverkade av hårdare material och kan slipas i en skarpare vinkel. Europeiska knivar är ofta lite mjukare med tjockare blad och eggen är slipad i större vinkel. Olika sliptekniker passar olika knivar.
Slipa med slipsten
Att slipa köksknivar med hjälp av en slipsten ger ett mycket bra resultat. Du kan slipa alla typer av knivar, både japanska och europeiska, med en slipsten.
Det kan krävas lite tålamod och framför allt är det viktigt att du är noggrann så att knivarna inte blir ojämna. Ta det försiktigt och slipa lite i taget.
När du ska använda en slipsten fuktar du den först. Sedan drar du kniven på slipsten och i den sörjan som bildas på ytan. Det är viktigt att hålla kniven i rätt vinkel.
Slipstenar finns i olika grovlekar. Den grövsta slipstenen kan du använda om du fått ett hack i eggen på kniven. En medelfin slipsten används för att vässa kniven och göra den skarp. Den finaste slipstenen används för att polera knivar och ta bort repor.
Slipa med knivslip
Slipstenen kräver en viss teknik för att resultatet ska bli riktigt lyckat. En knivslip är ett enklare sätt att få vassa knivar. Du behöver inte tänka på att kniven ska vara i någon speciell vinkel när du använder en knivslip. Dessutom går det riktigt snabbt. Ibland kallas en knivslip för en rullslip.
En knivslip har en skåra där du placerar kniven och sedan drar du den fram och tillbaka. Det finns olika typer av knivslipar som passar olika typer av knivar. Det är vinkeln i slipen som skiljer sig åt mellan olika knivslipar. Använder du fel knivslip blir resultatet inte lika bra.
Bryna med brynstål
Slipeffekten blir inte riktigt lika stor med ett brynstål som med slipsten eller knivslip. Det beror på att man faktiskt inte slipar kniven med ett bryne – man bryner den. Det är en slags rengöring där små mikroskopiska partiklar avlägsnas.
Brynstålet ser ut som en pinne i stål med ett handtag. Den kan vara tillverkad av stål, keramik eller diamant. Vilket som passar bäst beror på vilka knivar du har hemma.
Ett bryne i stål klarar till exempel inte hårda japanska knivar i metall. Det är helt enkelt för mjukt. Då behöver du istället ett keramikbryne och diamantbryne. Ett keramikbryne och ett diamantbryne kan användas på både europeiska och japanska knivar.
Ett enkelt sätt att använda ett bryne är att hålla det vertikalt i handen. Låt brynets spets vila mot till exempel en skärbräda. Lägg kniven mot brynet. Tillsammans formar det då ett kors.
Vinkla sedan bladet så att bara knivens egg nuddar brynet. Dra kniven mot brynet som i en båge. Spetsen på kniven är det sista som ska röra brynet. Det låter mer komplicerat än det är. Prova några gånger så får du snabbt in tekniken.
Professionell slipning
Du kan också välja att lämna in dina köksknivar och få en professionell slipning. Det finns butiker som erbjuder knivslipning men det finns också företag som du kan skicka dina knivar till på posten.
Det kan vara en god idé att med jämna mellanrum låta en professionell knivslipare slipa dina köksknivar. Mellan dessa tillfällen underhåller du knivarna själv med en slipsten, knivslip eller med ett brynstål.
Hur ofta ska man slipa köksknivarna?
Om du tar hand om dina knivar ökar hållbarheten och livslängden. Det kan låta svårt och lite krångligt att slipa sina köksknivar men det är det faktiskt inte. Med lite tålamod har du snabbt fått in rätt teknik.
Knivslipen är det enklaste sättet att slipa sina knivar på men för den lite mer intresserade kan en slipsten eller ett bryne vara aktuellt. Vill du inte slipa dina knivar själv lämnar du dem till en professionell knivslipare.
En kniv behöver inte slipas särskilt ofta men det beror förstås på hur mycket du använder den. En gång per år eller vartannat år brukar vara lagom.
En kniv kan slipas hur många gånger som helst – helt enkelt tills kniven är så tunn att den går av.