Fläkt eller luftkonditionering

Fläkt, luftkylare eller riktig luftkonditionering?

Sommar och sol är underbart, men ibland kan värmen nästan bli olidlig. Särskilt när det är dags att sova eller när du försöker koncentrera dig på att jobba.

Men upplever du att hur mycket du än vädrar eller försöker stänga ute värmen så lyckas du ändå inte få ner inomhustemperaturen till en behaglig nivå?

Då kan det vara värt att investera i elektronik som är utformad för att hjälpa dig med just detta. Marknaden erbjuder såväl små och smidiga fläktar som rejäla inbyggda AC-maskiner. Vad som passar dig bäst beror på storleken på ditt hem eller din arbetsplats och vilken typ av effekt du är ute efter.

I den här artikeln kommer du därför att kunna läsa mer om skillnaden mellan olika typer av luftsvalkande elektronik och deras specifika fördelar. Förhoppningsvis kan detta hjälpa dig att hitta en passande maskin för dig!

Hur fungerar fläktar?

Om du inte har stora problem med en allt för hög inomhustemperatur och vill hitta en svalkande produkt till ett bra pris kan en fläkt vara ett passande alternativ för dig. Den är utformad för att sätta luften i rörelse, vilket i sin tur skapar ett behagligare inomhusklimat.

Luften kyls alltså inte ner, men det förbättrade luftflödet erbjuder en skönt svalkande effekt. Fläktar passar lika bra i hemmet som på arbetsplatsen och de finns tillgängliga i flera olika utföranden:

Bordsfläkt

BordsfläktDen minsta fläkttypen är den du kan ställa på bordet. Den är perfekt för exempelvis skrivbordet om du vill känna en skön bris i ansiktet när du arbetar eller nattduksbordet för att få en svalkande effekt när du ska sova.

Bordsfläktar finns i flera olika storlekar och kommer ofta med inställningar för hastighet, effekt och oscillation.

Golvfläkt

Golvfläkt för bra kylning och placeringPrecis som bordsfläkten så kommer golvfläkten i olika storlekar och med olika funktioner, vilket gör det enkelt att hitta en modell som passar just dina behov. Istället för att ställas på bordet är denna fläkt utformad för att stå stabilt på golvet och klarar av sprida luften till en större del av rummet.

Många golvmodeller har dessutom en justerbar höjd och ett huvud som går att vinkla så att du kan få den höjdnivå och riktning du önskar.

Pelarfläkt

Pelarfläkt (Tornfläkt)En annan typ av fläkt som du kan ställa på golvet är en pelarfläkt, ibland även kallad tornfläkt. Men istället för att vara utrustad med de klassiska synliga rotorbladen så är tekniken dold i pelaren eller i en förstärkarslinga.

Det gör den till ett bra val för dig som vill ha en produkt som smälter in med resten av inredningen. Tack vare att tekniken är inbyggd erbjuder pelarfläkten dessutom ofta en lägre ljudnivå, vilket kan vara skönt om du vill använda den i sovrummet eller på kontoret.

Fördelar med fläktar

 • Lätta att placera och flytta
 • Låg strömförbrukning jämfört andra lösningar
 • Billigt att köpa in

Nackdelar med fläktar

 • Ger luftdrag som kan upplevas som störande
 • Kyler aktivt inte ner luften
 • Kan upplevas som värmande vid extrema temperaturer

Hur fungerar luftkonditionering?

Luftkonditionering klarar aktivt av att kyla ner temperaturen och fungerar likadant som en AC i bilen.

Luftkonditioneringen suger in luft och där ena delen värms upp medan andra delen kyls ner. Det gör att den varma luften måste ta vägen någonstans och måste blåsas ut.

Om du har en fast installation av luftkonditionering så rör det sig förmodligen om någon Luft-Luftvärmepump som har en bra kylförmåga. Den kan då användas för att värma upp inomhustemperaturen på vintern och kyla ner luften på sommaren.

En luftvärmepump kommer monteras på utsidan av huset och har sedan ett inblås på insidan där du kan justera temperatur, luftriktning m.m. Det är en effektiv lösning och har en låg ljudnivå. Samtidigt kostar installationen en hel del och man bör räkna med en kostnad från 15 000 kronor och uppåt.

Portabel AC

Woods - Portabel AC
Portabel AC från svenska Woods som haft flera modeller som presterat bäst i test.

En portabel AC fungerar tekniskt på samma sätt men kompressorn sitter då på insidan i maskinen vilket påverkar ljudnivån avsevärt. Det ger ett buller som är svårt att isolera då kompressorn behöver kylas med luft.

Fördelen med en portabel AC är att de kan flyttas till de rum där det behövs. De kan t.ex. användas för att kyla hemmakontoret på dagen och flyttas in i sovrummet ett par timmar innan läggdags.

Just att flytta dem i förväg innan man ska vara där gör att de hinner kyla ner luften, möbler och väggar. Om du bara kylt ner luften lite snabbt kommer rummet snabbt återfå en hög temperatur så fort maskinen stängs av.

De mobila luftkonditioneringarna har inbyggt avfuktningsmetod som sänker luftfuktigheten i utblåset. Ju högre luftfuktighet det är desto jobbigare upplevs värmen (djungel-känsla). Det finns separata luftavfuktare som kan köpas också men de ger ingen aktiv kylning av temperaturen.

De portabla ac som presterat bäst i test har lyckats dämpa ljudnivån så gott det går samtidigt som man fått bort missljud från vibrationer och har en hög kyleffekt.

Fördelen med AC

 • Väldigt hög kyleffekt
 • Bästa lösningen för optimalt inomhusklimat
 • Låg ljudnivå för fast installation

Nackdelen med AC

 • Dyr installation
 • Dyr i drift (hög strömförbrukning)
 • Portabel AC är högljudd

Hur fungerar luftkylare?

Om du vill få en något mer kylande effekt än den du får från en fläkt, men samtidigt vill att maskinen ska vara nätt och flexibel kan en luftkylare vara rätt för dig.

En luftkylare fungerar precis som en vanlig fläkt men är utrustad med ytterligare en del som ska kyla luften som fläkten blåser iväg.

En vanlig lösning är att fläkten blåser luften genom kylklampar du haft i frysen och då blir luften något svalare som blåses. Det finns även modeller som använder vattentank där du byter ut vattnet mot kallt kranvatten för liknande effekt.

Fördelar med luftkylare

 • Kyligare fläktdrag än vanlig fläkt
 • Bättre än fläktar vid extrema temperaturer
 • Ger en aktiv kylning i riktningen

Nackdelar med luftkylare

 • Omständligt att byta kylklampar/kyllösning
 • Bidrar knappt till kylningen av rumstemperaturen