Kyla sovrummet på sommaren

Kyla sovrummet på sommaren

Sommaren bjuder på efterlängtat solsken, lediga dagar och tid för återhämtning, men också nätter ibland så varma att det kan vara svårt att sova. Känner du igen dig?

För många är det nämligen inte bara det ökade antalet ljusa timmar som kan störa nattsömnen och göra det svårt att varva ner. För även om de flesta av oss njuter av alla de fördelar som det varma vädret bjuder på under dagtid så är det många som förknippar denna årstid med sömnlösa nätter.

Så behöver det dock inte vara. I den här artikeln får du värdefulla tips och råd på hur du kan kyla ner sovrummet och slippa vrida och vända på dig i timmar. Sov gott!

Varför är det svårt att somna när det är varmt?

För att du verkligen ska förstå fördelarna med att hålla sovrummet svalt och behagligt kan det vara bra att först ta reda på vad det egentligen är som gör det svårare att sova på sommaren.

Under hela dagen följer vår kropp ett mönster som kallas för den cirkadiska rytmen. Det är denna som styr metabolismen, hormonerna, kroppstemperaturen och även sömnbehovet. Under sommaren när dagarna plötsligt blir längre och vi bryter vårt normala mönster kan därför den cirkadiska rytmen ha svårt att reglera dessa funktioner.

För att kroppen ska förstå att det är dags att sova trots att det inte är mörkt utanför fönstret är det viktigt att sovrummet är ordentligt mörkt när du ska gå och lägga dig. Investera därför gärna i bra mörkläggningsgardiner eller rullgardiner.

Kyla på varma sommarnätterUtöver ljuset är det som tidigare nämnt heller inte helt ovanligt att värmen under sommaren kan göra det svårare att somna. Under resten av året blir det vanligtvis betydligt kallare framåt kvällen, men under sommaren kan utomhustemperaturen vara fortsatt hög.

Bra temperaturnivåer är också en viktig del i att få ett bra inomhusklimat och bara viktigt för att kunna sova gott om nätterna.

Temperaturen spelar en viktig roll i hur bra du sover och faktum är att kroppstemperaturen måste sjunka för att du ens ska kunna somna. Så om du ligger och vrider dig och svettas är risken stor att det blir en jobbig och långdragen process.

En lägre kroppstemperatur minskar dessutom antalet uppvaknanden under natten och förbättrar djupet på sömnen. Nedan kommer därför några bra tips på hur du kan kyla sovrummet på sommaren – både med och utan maskiner.

Kyl sovrummet med maskiner

Oavsett om du funderar på en inbyggd eller portabel lösning så finns det flera effektiva typer av svalkande produkter på marknaden. Nedan följer några av de vanligaste maskinerna som kan hjälpa dig att få ett svalare sovrum.

Det finns stora skillnader mellan luftkonditionering, fläkt och lyftkylare och det är väl värt förstå för- och nackdelar för dessa innan du köper något dyrt.

Portabel AC

Luftkonditionering, eller Air-condition (AC) som det heter på engelska, kan vara ovärderlig under årets varmaste månader. En AC är helt klart ett av de dyrare alternativen för att hålla hemmet svalt, men också det mest effektiva.

Air-conditioners är en typ av klimatanläggningar som kyler luften med hjälp av kylmedel och kan därmed sänka temperaturen i rummet. En portabel AC kan användas både i lägenheter och hus och går dessutom att flytta runt och placera där du behöver den som mest.

Installationen är enkel – det enda du behöver är ett vägguttag och ett fönster för att kunna leda ut den varma luften genom den medföljande slangen. Nackdelen med en portabel AC är att den tar upp rätt mycket plats och låter högre än exempelvis en mindre fläkt.

Luft-luftvärmepump

Luftvärmepump för kylning med airconditionEtt populärt val för inbyggd luftkonditionering är en luft-luftvärmepump. Precis som den portabla AC:n så kyler den luften och upprätthåller en behaglig och sval temperatur i hemmet.

Luft-luftvärmepumpen består av två delar – en inomhusdel och en utomhusdel. Utomhusdelen fångar upp luft utifrån för att sedan, med hjälp av ett köldmedium, transportera energin till inomhusdelen som sprider den kylda luften i hemmet. En luft-luftvärmepump kan även ställas in på att värma luften under årets kyligare månader.

En luft-luftvärmepump tar precis som den portabla AC:n upp en del plats och kräver ytterligare installation eftersom den består av två delar och måste monteras på en vägg inomhus och på fasaden utomhus.

Fläkt

Önskar du ett lite nättare och mer prisvänligt alternativ, men som ändå kan hjälpa dig att kyla luften i sovrummet bör du titta närmare på alla de fläktar som finns på marknaden.

De kommer i form av alltifrån bordsfläktar som kan ställas på nattduksbordet till större pelarfläktar som kan sprida luften runt i hela rummet.

Till skillnad från AC och luft-luftvärmepumpar så har inte fläktarna en faktisk kyleffekt. De får endast luften i rörelse, men denna luftbris kan göra en stor skillnad i sovrummet och få det att inte kännas lika outhärdligt varmt.

Luftkylare

Precis som en AC så klarar en luftkylare av att kyla luften och sänka temperaturen i rummet, men det som skiljer dem åt är hur de gör det.

En AC använder alltså ett kylmedel vilket är väldigt effektivt, medan en luftkylare använder en mindre effektiv teknik.

Luftkylaren utnyttjar en vattentank där luften passerar vid. När vattnet avdunstar och ökar luftfuktigheten så krävs energi som sänker temperaturen på luften. Resultatet är en svalkande bris från fläkten som är svalare än en vanlig fläkt.

Vissa luftkylare kan kombineras med frysklampar för ytterligare kyleffekt. Fördelen med dem är att de är mer energieffektiva, tystare och billigare. De kyler dock inte alls lika bra som en portabel AC.

Du kan läsa om de bästa luftkylarna i vårt test för en bättre förståelse över alternativen och vad du bör tänka på.

Kyl sovrummet utan maskiner

Vill du inte lägga pengar på luftkonditionering eller fläktar? Lugn, det finns flera helt kostnadsfria sätt att kyla sovrummet innan du ska gå och lägga dig.

Vädra ur

Vädra ut den varma luftenOm sovrummet är svalt när du går och lägger dig påskyndar du de naturliga processerna i kroppen som hjälper dig att somna. Det påstås att en perfekt sovrumstemperatur är vara mellan 14 och 18 grader. Ett bra tips kan därför vara att öppna fönstren och vädra ur sovrummet ordentligt innan det är dags att sova.

Även om kvällarna är varma så har dagarna förmodligen varit varme och värmt upp huset. Att vädra igenom huset och öppna på flera sidor ett par timmar innan du ska sova kan göra det mycket mer behagligt att sova.

Mörklägg

Om solen lyser in i ditt sovrum under större delen av dagen är det ett bra tips att dra för gardinerna eller på andra sätt hålla det mörkt under dagen. På så sätt ökar du chanserna för att det är skönt och svalt lagom till att du ska gå och lägga dig.

Flaskor med fryst vatten

Ett annat knep du kan använda dig av är att frysa in flaskor med vatten och sedan lägga dessa under täcket. När du ska sova plockar du helt enkelt bort dem och kan lägga dig mellan svala lakan. Eller varför inte testa att lägga en kyldyna för husdjur mellan madrassen och underlakanet?

En skål med is

Har du redan en fläkt, men upplever att den inte kyler dig ordentligt kan du prova att placera en grund skål med mycket is framför den. När fläkten blåser på den avdunstande isen kommer den kalla luften att spridas i resten av rummet.

Metoden är inte så effektiv för att kyla ner hela rummet men kan ge en direktverkande effekt dit den blåser. Om du har fullt i frysen och behöver göra is så kan möjligtvis en ismaskin skapa is snabbt som du kan placera i skål framför fläkten.