Varmt på kontoret

Förbättra arbetsklimatet med portabel AC

Att arbeta när det är för varmt eller när luftkvaliteten är för låg kan minska produktiviteten avsevärt. Stämmer detta in på din arbetsplats, oavsett om du sitter på ett kontor eller jobbar hemifrån, kan du ta hjälp av kommande tips för att förbättra arbetsklimatet.

Hur varmt får det vara på en arbetsplats?

Det finns regler för hur varmt det faktiskt får vara vid olika typer av arbeten. Enligt Arbetsmiljöverket ska temperaturen ligga på runt 21–25 °C vid stillasittande arbete, 13–19 °C vid stående arbete och 10–17 °C vid gående arbete.

Varmt klimat på hemmakontoretSkulle temperaturen ligga utanför dessa områden kan det resultera i försämrad produktivitet och försämrad arbetsmiljö.

Även om temperaturen i sig oftast inte är den direkta orsaken till skador när den ligger inom det neutrala temperaturområdet på 10 – 30 °C, så kan det leda till problem i senare steg.

Den bristande komfort och det obehag som följer med en för hög temperatur kan till exempel göra att du tappar koncentrationen, vilket ökar risken för olyckor. En allt för låg temperatur kan i sin tur leda till försämrad ergonomi.

Skulle temperaturområdet däremot ligga utanför det neutrala kan det ha en negativ påverkan på din hälsa. Särskilt om det pågår under en längre tid.

Se därför till att säkerställa att ditt arbetsklimat är behagligt och enligt rekommendationerna från Arbetsmiljöverket. Ett sätt att göra detta kan vara att investera i en portal AC, eller bärbar luftkonditionering, som kyler ner inomhusluften under varma dagar.

Ett större kontor eller arbetslokal bör satsa på bättre kyllösningar genom t.ex. luftvärmepumpar eller aktiv kylning inbyggt i ventilationen.

Fördelar med bärbar luftkonditionering

Att ställa in en portabel AC på arbetsplatsen eller hemmakontoret gör att du effektivt kommer att kunna sänka temperaturen till önskad nivå. Den hjälper till att öka komforten, ge dig mer energi och skapa ett mer hälsosamt och bättre inomhusklimat.

Förutom att kyla luften kan vissa modeller dessutom användas för att släppa ut värme, vilket är bra de dagar när det istället är för kallt.

En stor fördel med en portabel AC är att den är enkel att flytta. Det gör att du kan placera luftkonditioneringen precis där den behövs som mest.

Arbetar du hemifrån kan du alltså låta den portabla AC:n stå på kontoret under dagen, men sedan flytta in den i sovrummet för att hålla luften behaglig och sval på natten. Det kan du inte göra med en traditionell luftkonditionering eftersom att den sitter inbyggd i väggen.

Så maximerar du effekten på din portabla AC

En portabel AC fungerar alltså som en form av klimatanläggning som skapar en kylande effekt genom att sänka temperaturen i rummet. Vissa modeller är även utformade för att ge en viss form av luftavfuktning och luftrening. De bidrar på så sätt till ett bättre inomhusklimat och är ett särskilt bra alternativ för byggnader med hög luftfuktighet.

För att du ska få ut så bra effekt som möjligt från din bärbara luftkonditionering är det viktigt att du monterar den på rätt sätt och placerar den i anslutning till ett fönster eller en dörröppning.

Den medföljande luftslangen ska nämligen föras ut genom en öppning för att kunna släppa ut den varma luften. Vissa modeller kommer dock utan slang och behöver därför bara kopplas in i ett eluttag för att effektivt börja kyla luften i rummet.

Se därför till att läsa på om olika modeller för att välja den typ som passar dina behov och din arbetsplats.

Placering av din portabla AC

Portabel AC testvinnare
Portal AC från svenska Woods – Blivit utsedd till bäst i test när portabel luftkonditionering testats

En annan sak som också är viktig att tänka på för att din portabla AC ska fungera effektivt är att ställa den på en plats där luften kan cirkulera fritt. Det får alltså inte finnas några hinder som gör att den nedkylda luften inte kan spridas vidare ut på arbetsplatsen.

Tänk också på att välja en portabel AC i den storlek som passar för det rum den är tänkt att stå i. En för liten AC kommer nämligen inte att kunna kyla all luft i rummet på ett effektivt sätt och därmed inte ge dig den effekt som du är ute efter.

Läs noggrant igenom bruksanvisningen innan du installerar och börjar använda din nya bärbara luftkonditionering. I denna kommer det stå hur du använder just den modell du har köpt och hur den bör placeras för att skapa en optimal kyleffekt i rummet.

Förhoppningsvis kommer dessa tips hjälpa dig att skapa en behagligare och mer produktiv arbetsplats. Och är det inte du som ansvarar för inomhusklimatet bör du ta kontakt med arbetsplatsens miljöombud som kan hjälpa dig vidare. Lycka till!