Bästa Tvättmaskin

Bästa Tvättmaskinerna

Funderar du på att köpa en ny bra tvättmaskin? I så fall bör du spana in vår genomgång av de bästa tvättmaskinerna i olika prisklasser.

Här går vi igenom de absolut bästa tvättmaskinerna som fått utmärkelser bäst i test, men också andra bra och prisvärda modeller som presterar bäst i sitt prissegment.

Tester som utförts visar tydligt att tvättmaskiner brottas med uppgiften att vara miljövänliga och utföra tvättar med bäst resultat. Det finns många faktorer som påverkar resultatet och det är omöjligt att få det bästa från alla världar.

Längre ner går vi igenom hur du kan resonera kring köpet av din tvättmaskin, vilka funktioner som är viktiga och vilka tillverkare som verkar lyckas bäst, men också de som lyckas sämst.

Bosch WAXH2E0LSN – Bästa Valet

Bosch WAXH2E0LSN
 • Bästa Valet 2022
 • Toppbetyg i Råd & Röns test 2022
 • Väldigt bra betyg av konsumenter som testat
 • Stor tvättkapacitet på 10 kg
 • Många bra tvättprogram och inställningar
 • 1600 rpm centrifug för snabbare tork

Priser för Bosch WAXH2E0LSN

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Bosch WAXH2E0LSN är den bästa tvättmaskinen 2022. Modellen är den tvättmaskin som har högst betyg och fortfarande är till salu i Råd & Röns stora test av tvättmaskiner.

Den frontmatade tvättmaskinen presterade väldigt bra i testet och fick nära toppbetyg i hur bra tvättmaskinen hanterade svåra fläckar. Även centrifugeringen gav maxpoäng och bidrog till det höga slutbetyget.

Är det något som sänker betyget så är det kombinationen av att sköljningen inte är optimal och att tvättprogrammen är långa i normala fall med 3 h 45 min för 40 °C bomull. Orsaken är de högre miljökraven som innebär att tillverkarnas standardprogram använder mindre vatten och körs längre att kunna hålla nere energiförbrukningen.

Problemet med långa tvättider och sämre sköljning existerar mer eller mindre bland alla tvättmaskiner idag. Genom extraprogram och tillval kan man jobba runt detta vid behov och testresultatet för Bosch WAXH2E0LSN är egentligen inte alls konstigt.

Bosch WAXH2E0LSN - tvättprogram och inställningarDet finns flera standardprogram för så bomull, easy care, fintvätt och handtvätt ylle. Sen finns ytterligare specialprogram där bl.a. Allergi+, urpumpning, centrifugering, sköljning, snabbtvätt och flera andra program återfinns.

Det finns ock ett fläckborttagningssystem med 16 olika fläckprogram som hanterar de vanligaste typerna av fläckar dina kläder kan utsättas för. Det finns också en mängd olika tillval för tvättprogrammen för att ge dig full kontroll.

Tvättmaskinen har en enormt hög kapacitet och kan hantera 10 kg tvätt vilket är bra mycket mer än de billigare maskinerna som normalt sett oftast endast tar 6-7 kg. Det gör att du kan få in mer tvätt och möjligheten att i många fall tvätta fodralet till bäddmadrasser och andra större tvättplagg som annars kan behövas lämnas iväg.

Slutsats

Det finns mycket som tyder på att Bosch WAXH2E0LSN är en riktigt bra tvättmaskin när man tittar på specifikationerna. Det goda testresultatet med toppbetyg i Råd & Röns test och i kombination med bra omdömen från konsumenter som köpt maskinen så listar vi den som bästa tvättmaskin för 2022.

Det finns andra bra utmanare i den bästa klassen med hög tvättkapacitet där t.ex. Siemens WM6HXK0LDN och Miele WSG 663 WCS är två bra alternativ som också presterat bra i tester.

Vill du ha en billigare tvättmaskin finns det också men du får då ge avkall på funktioner och får nöja dig med lägre tvättkapacitet om du vill ha en modell som fått bra betyg i tester.

Siemens WM6HXK0LDN – Mycket bra val

Siemens WM6HXK0LDN
 • Bra Produkt 2022
 • Toppbetyg i Råd & Röns test
 • Utsedd till bäst i test av danska Taenk
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Många bra program och smarta funktioner
 • Bra tvättkapacitet på 10 kg
 • Miljövänliga funktioner

Priser för Siemens WM6HXK0LDN

18 095 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Den frontmatade tvättmaskinen Siemens WM6HXK0LDN är en bra kandidat som årets bästa tvättmaskin 2022.

Modellen kom in som delad placering med Bosch WAXH2E0LSN i Råd & Röns test med exakt samma poäng i deltesterna. Tvättmaskinen utsågs även till bäst i test när danska Taenk testade tvättmaskiner.

Bosch WAXH2E0LSN och Siemens WM6HXK0LDN är väldigt lika på så väl pappret. Designen med knappar och navigering skiljer sig åt men valet av program är nära identiska.

Siemens WM6HXK0LDN IQ 700 - programval och kontrollTvättmaskinen har en kapacitet på 10 kg per tvättprogram. Du får de vanliga standardprogrammen för bomull, easy care, fintvätt samt handtvätt ylle. Dessutom får du många specialprogram beroende på vad du önskar med allt från snabbprogram till vanliga extraprogram för tömning och centrifugering.

Du får också ett automatisk doseringssystem som själv väljer mängden tvätt- och sköljmedel som behövs beroende på tvätten du har i maskinen. Funktionen som går under namnet i-Dos uppskattas av vissa konsumenter medan andra föredrar att välja själv.

En smart funktion som återfinns i Siemens WM6HXK0LDN är påfyllnadsfunktion. Om du startat maskinen men hittar ett plagg som borde åkt med kan du enkelt lägga till det utan att behöva göra någon omständlig tömning.

Siemens WM6HXK0LDN har stöd för att sammankopplas med smarta hem lösningar så du kan styra och se status för tvättmaskinen genom din smartphone.

Slutsats

I praktiken är Siemens WM6HXK0LDN väldigt likt tvättmaskinen från Bosch som är bästa tvättmaskinen för 2022. Det gör att denna Siemens i praktiken förtjänar liknande placering men får nöja sig med bra produkt.

Den största nackdelen med Siemens WM6HXK0LDN är egentligen prisnivån som är lite högre än billigare tvättmaskiner. Har du en begränsad budget och inte har behov av alla smarta funktioner eller en tvättkapacitet på 10 kg så kan du med fördel välja ett billigare alternativ.

Bosch WAU28UA8SN – Bästa Budgetval

Bosch WAU28UA8SN
 • Bästa Budgetval 2022
 • Utsedd till bra köp av Råd & Rön
 • Tystgående med snabbpass
 • Påfyllnadsfunktion är smidigt
 • Smart kontroll på vattenanvändning
 • Rymmer 8 kg tvätt

Priser för Bosch WAU28UA8SN

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Bosch har en tvättmaskin som finns i fyra olika varianter som utsågs till bra val i testet av Råd & Rön samt fått väldigt bra betyg från konsumenter som testat.

Varianterna skiljer sig något åt i modellbeteckning och bl.a. färgerna på luckan skiljer mellan modellerna. Det är WAU28UE8SN, WAU28UA8SN, WAU28UI8SN och WAU28US8SN.

När tvättmaskinerna testades så presterade de i topp på tvätt-testet men klart sämre på sköljning och tvättid. Sköljningen har visat sig vara ett återkommande problem bland många tvättmaskiner för att spara energi och få bättre betyg i energideklarationen.

Bosch WAU28UA8SN - flera valbara programEn tvättmaskin som är sparsam med sköljning innebär att det kan vara tvättmedelsrester kvar i efteråt, speciellt om man fyllt maskinen. En fördel är då om funktionen extra sköljning finns vilket det gör på denna från Bosch.

I EU:s nya energimärkning så får maskinen klassificeringen C. Det är väl egentligen varken bra eller dåligt och för sin prisklass får det ses som klart lyckat.

Tvättmaskinen försöker själv anpassa vattenmängden efter mängden tvätt för att hushålla med vattenförbrukningen vilket även gäller stora som små tvättar. Det finns även funktion för att fylla på maskinen med tvätt om man råkat starta maskinen men kort efter hittar mer tvätt.

Det är mycket som tyder på att Bosch WAU28UA8SN och de andra tre varianterna är väldigt bra tvättmaskiner sett till sitt pris. Vi bedömer att de som kandidater för bäst i test i sina prisklasser och vinner utmärkelsen ”Bästa Budgetval”.

Electrolux EW7W5268E5 – Prisvärd kombi-maskin

Electrolux EW7W5268E5
 • Bra Produkt 2022
 • Mycket bra betyg från konsumenter
 • Prisvärd tvättmaskin med torkfunktion
 • Flera valbara program med förtvättsmöjlighet
 • Tidsinställning för tvättprogrammet/torkning
 • Timer för senareläggning av start

Priser för Electrolux EW7W5268E5

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Electrolux EW7W5268E5 tvättmedelEn mycket prisvärd tvättmaskin för den som vill komma billigare undan är Electrolux EW7W5268E5 som är en frontmatad tvättmaskin som klarar upp till 8 kg tvätt.

Tvättkapaciteten är i det lägsta laget för en större familj där man kanske behöver köra fler tvättprogram än om man hade valt en tvättmaskin med 10-12 kg.

Det som kanske urskiljer Electrolux EW7W5268E5 mest från andra tvättmaskiner är att det är en kombinerad maskin för tvättning och torkning. Torkkapaciteten är dock begränsad till 4 kg vilket är ganska mycket mindre än de 7-9 kg som är normalt för en vanlig torktumlare.

För de som bor i bostadsrätter där man helt enkelt inte får plats med två maskiner kan dock en kombinationsmaskin vara det bästa alternativet. Electrolux EW7W5268E5 är dessutom en väldigt populär modell som fått bra betyg och omdöme av konsumenter som testat den.

Det finns totalt 11 tvättprogram att välja på och ytterligare 3 program för tömning, centrifugering och maskinrengöring. Du kan välja temperatur från kallt upp till 90 grader. Det finns alternativ som förtvätt, tidsinställning och timer för uppskjuten start av maskinen.

Har du ont om plats och önskar en kombimaskin som är både tvättmaskin och torktumlare så kan Electrolux EW7W5268E5 i många anseenden vara bäst i test. Tvättkapaciteten på 8 kg kommer räcka väldigt bra för en mindre familj på 3 personer.

Electrolux EW6T5226C4 – Bästa Toppmatad tvättmaskin

Electrolux EW6T5226C4
 • Bra Produkt 2022
 • Prisvärd toppmatad tvättmaskin
 • Kapacitet på 42 liter / 6 kg
 • Flera tvättprogram att välja på
 • Timer funktion för senareläggning
 • 1200 rpm centrifugering

Priser för Electrolux EW6T5226C4

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Electrolux EW6T5226C4 - liten toppmatad tvättmaskinElectrolux EW6T5226C4 är toppmatad tvättmaskin som fått bra betyg i Råd & Röns stora test av tvättmaskiner. Även om maskinen inte utsågs till bäst i test så fick den bra totalbetyg och kostar inte lika mycket som vissa andra modeller.

Fördelen med en toppmatad tvättmaskin är att de ofta kan placeras i betydligt trängre utrymmen. Dels tar upp mindre golvyta med ett mindre mått i bredd och djup men de behöver inte heller samma yta framför då luckan öppnas på toppen.

Electrolux EW6T5226C4 presterar bra i testet och även om tvättiden är modellens sämsta delpoäng så delas det av de flesta andra toppmatade maskiner. Även ljudnivå och centrifugering är sämre än en vanlig frontmatad tvättmaskin, men även det är att vänta av en toppmatad modell.

Om du har en bostad eller stuga där det endast får plats en toppmatad tvättmaskin så är tvättmaskinen Electrolux EW6T5226C4 inget dåligt val alls.

Electrolux EW6T5226C4 - panel och displayDen har en kapacitet att tvätta 6 kg per tvätt-omgång och en centrifugering på 1200 varv/minut. Det snabbaste tvättprogrammet är 14 minuter och det vanliga ECO-programmet tar 3h 17 minuter.

En tvättcykel har en effektkostnad på 0,65 kWh och använder lite drygt 40 liter vatten.

I övrigt är Electrolux EW6T5226C4 utrustad med barnlås, översvämningsskydd, löstagbart tvättmedelsfack för rengöring och flera olika tvättprogram med extra sköljning att välja på.

Letar du efter den bästa toppmatade tvättmaskinen för 2022 så är detta en bra maskin att skriva upp på listan. Det finns dyrare maskiner som fått lite bättre betyg i testet men som ger lite i praktiken.

Att tänka på vid köp av tvättmaskin

köpa tvättmaskin

Det finns en del att fundera över om man vill köpa en bra tvättmaskin och det varierar en hel del i specifikationer mellan olika tvättmaskiner samtidigt som de presterar olika bra i tester.

Här nedanför går vi igenom några av de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till när du köper en tvättmaskin. För att du ska bli nöjd med ditt köp bör du set till att din tvättmaskin har de viktigaste aspekterna.

Ljudnivå

Ljudnivån är något många underskattar när man köper en ny tvättmaskin. Har du egen tvättstuga som är isolerad bra från andra rum så kanske det inte spelar så stor roll, men om du vet med dig att din tvättmaskin idag låter mycket så är det värt att titta på.

Normalt anges ljudnivån för två olika situationer. Dels skrivs ljudnivån ut för när maskinens tvättprogram är igång och ett separat värde för när tvättmaskinen centrifugerar.

De flesta tvättmaskiner är relativt tysta under det vanliga tvättprogrammet medan centrifugeringen är det som låter absolut mest och varför den delen av tvättprogrammet vanligtvis inte är med i nattprogrammen.

Hur mycket tvättmaskiner låter under centrifugeringen varierar också en hel del mellan olika tillverkare och modeller.

Många tvättmaskiner som presterar bäst i test har en rimlig ljudnivå men det är ingen garanti då det bara göra upp en del av totalbetyget.

Tvättkapacitet

Tvättmaskinskapacitet - volymEtt av de största misstagen många gör när de köper en tvättmaskin är att inte titta på tvättkapaciteten och hur många kilo tvätt som maskinen klarar av.

En familj behöver normalt sett större tvättmaskin som kan hantera större omgångar med kläder. Det minskar inte bara mängden maskiner som måste köras utan snabbar upp hushållsarbetet.

De vanligaste tvättmaskinerna har en tvättkapacitet på mellan 6 – 9 kg och det finns även billigare tvättmaskiner som kan verka lockande som endast klarar 5 kg.

För en familj på fyra individer eller fler så rekommenderas det en tvättmaskin närmare 10 kg i tvättkapacitet. Vi skulle inte rekommendera att du väljer en tvättmaskin under 8 kg i detta läget.

Värt att nämna är att det finns bra tvättmaskiner som klarar 10 – 12 kg också, vilket är avsedda för hemmabruk. De tvättmaskiner som klarar lägre mängd tvätt passar bättre i lägenheter som 2:or och 3:or där man inte har samma mängd tvätt som i en familj.

Om du har en torktumlare bredvid kan det även vara fördelaktigt om kapaciteten är någorlunda på samma nivå. Det är smidigt att kunna flytta all tvätt direkt från tvättmaskinen till torktumlaren utan att tänka på kapaciteten.

Centrifughastighet

Tvättmaskinens centrifug gör att vattnet i kläderna tvingas ut med hjälp av centrifugalkraften. Denna kraft ökar ju snabbare tvättmaskinen snurrar och i Råd & Röns test var det tydliga skillnader upp till 1200 rpm (var per minut). Efter det var det andra faktorer som spelade störst roll och varför man inte enhälligt kan dra slutsatsen att 1600 rpm är bättre än t.ex. 1500 rpm.

Tvättmaskiner med 1200 rpm har funnits i över 10 år på marknaden och du bör inte nöja dig med något mindre. Idag är det nästan bara toppmatade tvättmaskiner som inte klarar så högt varvtal, så det borde inte vara något problem.

Idag är det mer normalt med 1400-1600 rpm för frontmatad tvättmaskin och något du bör förvänta dig bland modellerna som är bäst i test.

Funktioner

Smarta funktioner tvättmaskinDe bästa tvättmaskinerna har bra funktioner för att göra tvättandet lättare för dig. Det kan dels vara bra utbud på olika tvättprogram, men också tidsinställning och andra smarta funktioner.

Idag finns det många olika smarta funktioner där du kan uppgradera mjukvaran i din tvättmaskin själv, koppla samman den med en app och smart teknologi som minskar allergener i kläderna.

Det finns t.o.m. tvättmaskiner med torkfunktion som gör att du inte behöver ha någon torktumlare. Tester visar dock att detta lämpar sig bäst till dig som inte har plats till mer än en maskin och att det är både mer effektivt i tid  och energi att låta två separata maskiner göra uppgiften om det går. Då går det nämligen att torktumla kläder medan den andra tvättar.

Exakt vilka funktioner du behöver är något du måste fundera på. Vill du har en smart tvättmaskin så är det dessa funktioner helt avgörande för vilken tvättmaskin som är bäst för dig.

Frontmatad eller toppmatad

toppmatad tvättmaskin ovanligt
Toppmatad tvättmaskin har presterat sämre i tester men gör ändå sitt jobb – dessutom kan de vara mer praktiska i vissa situationer.

Frontmatade tvättmaskiner är de vanligaste modellerna i svenska hushåll. De har flera fördelar i form av mängden tvätt de hanterar och hur de presterar i tester.

När Råd & Rön testade tvättmaskiner så hanterade förvisso de flesta tvättmaskiner tvättningen bra men när det kom till sköljning så hade flera toppmatade och mindre tvättmaskiner problem.

Det också värt att tänka på att centrifugen arbetar i olika dimensioner om man jämför frontmatade mot toppmatad. I en toppmatad rör sig kraften utåt och kräver bättre design på tvättmaskinen. En frontmatad tvättmaskin så går centrifugens kraft uppåt, neråt och åt sidorna.

De tvättmaskiner som presterat bäst i tester är de som är frontmatade. Det utesluter inte att det går att hitta bra toppmatade modeller men det är så testresultatet ser ut. Om du däremot har ett trångt utrymme och inte har plats för en frontmatad modell är det väl värt att spana in alternativen.

Energiklass – Strömförbrukning

Energiförbrukning tvättmaskin 2021Under 2021 har EU uppgraderat deras energimärkning för bl.a. tvättmaskiner och kraven har ökat. A+++ som tidigare var det högsta betyget har styrkts och A är igen det högsta betyget enligt 2021 års skala.

Med nya och hårdare mätningar så blir det tydligare vilka tvättmaskiner som faktiskt är energieffektiva och vilka som inte är det. Genom den nya testmetoden som baseras på 100 tvättcykler för tvättmaskiner så blir värdena bättre.

Förutom en ny skala för helhetsbetyget i energiklass så anges även värden för (samma ordning som bildens symboler):

 1. Mängden tvätt som ryms i kg
 2. Programtid för ekologisk tvättprogram
 3. Vattenförbrukning i liter per tvättomgång
 4. Centrifugerings effektivitet
 5. Ljudnivå (buller) i decibel som får betyg A-D.

Du kan läsa mer om den nya energimärkning hos Energimyndigheten.

Ökade elpriser och mer fokus på miljöpåverkan gör att det idag ställs höga krav på energiförbrukningen i tester och är i många fall avgörande för att tvättmaskiner ska bli bäst i test.

Miljömärkning

Svanenmärkning EcolabelEnergiklassen är en miljömärkning som definierar driftkostnaden och energieffektiviteten av tvättmaskinen. Men den tar inte hänsyn till tillverkningen, material och andra faktorer som kan vara viktiga.

I Sverige är det därför inte fel att titta efter Svanen-märkningen eller EU:s ”Blomma” som är en symbol för att det är miljövänligt. Du kan läsa mer om det längre ner som ett svar i vår FAQ.

svanen.se kan du söka efter produkter som är miljövänliga som t.ex. tvättmedel.

Så tvättar du dina kläder rätt

Tvätta kläderna rätt

Vuxenlivet är knappast någon dans på rosor. Disk ska diskas, mat ska lagas och bostaden ska städas. När du till sist tror att du tagit itu med alla förpliktelser får du syn på tvätthögen och ljuset i tunneln börjar plötsligt kännas allt längre bort.

Känner du igen dig? Då har du kanske inte lärt dig att knäcka koden för tvättning. Även om tvättning av kläder är något av ett nödvändigt ont behöver det inte vara en särskilt stor börda.

Med en effektiv tvättmaskin och rätt kunskap kan du få turen till tvättstugan att kännas lite mindre mödosam. Tänk vad härligt om allt från tvättgrad till program och tvättmedel faller sig naturligt!

Vi vill därför erbjuda en liten guide som tar avstamp i hur du tvättar dina kläder på rätt sätt. Även om åsikterna går isär kring vad som är bra tvätthållning vill vi ge dig några generella råd som är viktiga att ha i bakhuvudet.

Tvätt och etikett

Tvättsymboler / Tvättmärkning
Klicka på bilden för att se en guide över den vanligaste tvätt-symbolerna.

Tvättmärkningen finns där för en anledning och det är så gott som alltid en dum idé att förbise rekommendationerna som finns. Även om det kan kännas lockande att blanda plagg med olika tvättsymboler kan det sluta med att du står där med en kraftigt förminskad tröja.

Tvättmärkning återfinns så gott som alltid på insidan av kläderna. På en tröja är det allra vanligast att lappen återfinns långt ner på vänster sida. När det gäller byxor återfinns tvättlappen i regel långt upp på höger sida.

Även om det för många faller sig naturligt är det inte helt givet vad alla tvättsymboler betyder. Det viktigaste är att du förhåller dig till gradtalet och du inte överskrider detta under några omständigheter.

Om det finns ett extra streck (dubbelstreck) under gradtalet betyder det att plagget ska tvättas i en halvfylld maskin med kort centrifugering. Om det är en hand istället för gradtal betyder det inte helt otippat att plagget endast tål handtvätt. Skulle det vara så att du påträffar ett kryss över vattenmärkningen betyder det att plagget inte tål vattentvätt överhuvudtaget.

Dina olika klädesplagg skiljer sig även när det kommer till torkning. Vissa tål torktumling medan andra ska hängtorkas, dropptorkas eller plantorkas.

Tyvärr är det inte alltid helt lätt att bibehålla rätt färg och nyans på ditt favoritplagg. Om du till exempel har en vit t-shirt som börjar få fula fläckar kan blekning vara en räddare i nöden. Se dock till så att du använder rätt blekmedel och att det finns en tvättmärkning som understryker att plagget är kompatibelt med blekmedel.

Att inte förhålla sig till tvättmärkningen i all ära, men undra om det största brottet inte är att felsortera tvätten. Vi är alla förmodligen bekanta med skräckhistorier där röda plagg kommit i kontakt med vita.

När det kommer till färgsortering brukar man dela in tvätten i tre kategorier. Vita, ljusa färger och mörka färger. Därefter sorterar du efter materialtyp. Indelningen kan här vara lite luddig men bomull/linne, syntet/syntetblandningar och ömtåliga material ska alltid vara separerade.

Val av tvättmedel

TvättmedelTvättmaskinen är suverän på många vis men den är relativt handlingsförlamad utan tvättmedel. Tillsammans utgör de dock en handelskraftig duo som tar sig an och förintar illaluktande och skitiga kläder.

Ditt val av tvättmedel kan även vara direkt avgörande för miljön, klädernas hållbarhet och din personliga energiförbrukning. Det är viktigt att komma ihåg att tvättmedel är koncentrerade och att en liten skopa räcker väldigt långt.

Om du överdoserar med tvättmedel kan det få motsatt effekt i form av att klumpar av tvättmedelsrester stannar i kläderna.

Det mest klassiska är tvättmedelspulver som du doserar enligt anvisningar, men det finns även kapslar och flytande tvättmedel.

I huvudsak finns det tre olika typer av tvättmedel:

Kulörtvättmedel

Likt namnet antyder är kulörtvättmedlet anpassat för färgade kläder. Medlet fungerar i regel för alla typer av färgtoner och nyanser. Dock inte vita klädesplagg då dessa tenderar att bli gråaktiga av kulörtvättmedel.

Vittvättmedel

Om det kändes uppenbart med vad kulörtvättmedel används till är vittvättmedel ännu mer solklart. Vittvättmedel ska användas till vita kläder och vita kläder endast. Detta då medlet innehåller blekmedel som gör att kulörtvätt missfärgas.

Fintvättmedel

Fintvättmedel är utformat för att användas på silke och ylle. Detta är en väldigt skonsam form av tvättmedel som inte riskerar att skada de känsliga fibrerna i kläderna.

Välj ett passande program

Tvättmaskin - välja programDet råder stor skillnad mellan olika tvättmaskiner när det kommer till hur många förinställda program du erbjuds. De mest avskalade modellerna erbjuder kanske bara kulör- eller vittvätt.

Om vi lyfter blicken från kulör- och vittvätt finns det även många tvättmaskiner som erbjuder program för fintvätt, sänglinnen, handdukar, sportkläder och specifika material. Listan kan göras hur lång som helst och det är därför viktigt att du sätter stort värde i att välja rätt.

Om du har något specialbehov är det generellt sett mycket lättare att komma i närheten av detta om du har flera alternativ att välja mellan. Om inte bör du välja ett standardprogram som du vet passar relativt bra till tvätten.

I valet kring passande program bör man även väva in tidsaspekten som en central faktor. Även om ett 3-timmars program är det bäst lämpade kanske du bara har tid att vänta i maximalt 1 timme. Att avbryta en tvätt mitt i processen är aldrig en bra idé, välj därför ett program du har tid nog att avsluta normalt.

Längre tvättprogram gör att tvätten ligger i blöt längre utan att maskinen behöver cirkulera tvätten lika frekvent, något som bidrar till minskad energiförbrukning. Många av de bästa tvättmaskinerna erbjuder många olika program beroende på textiler och dina behov.

Få bukt med svåra fläckar

Tvätta bort svåra fläckarDet finns en hel uppsjö av husmorstips som behandlar hur du bäst tar itu med svåra fläckar. Allt från citron till vinäger och filmjölk används och det är svårt att veta vilken blandning som är bäst för just din fläck.

Det finns många därute som hävdar att svåra fläckar tas bäst för hand eller genom kemtvätt. Även om det finns en viss sanning i detta är det direkt felaktigt att tvättmaskinen är oduglig för alla tuffa fläckar, tvärtom. Med hjälp av några enkla tips kan du få till riktigt kliniska resultat med din tvättmaskin.

De flesta har nog hört talas om vanish. Ett fläckborttagningsmedel med potential att utrota de allra tuffaste fläckarna. När det gäller klädesplagg finns det två olika vanish-sorter där den ena behandlar kulörtvätt och den andra vittvätt.

Vanish - borttagning svåra fläckarVanish ska gnuggas in på fläcken eller fläckarna och låta verka i fem minuter. Därefter slänger du in klädesplagget i tvättmaskinen som vanligt. Även om det inte går att ge några garantier för att fläcken är helt borta brukar de flesta fläckarna försvinna när programmet är avslutat.

Om du inte vill lägga pengar på sprejer och andra fettborttagningsmedel finns det även husmorsknep som fungerar väl tillsammans med en tvättmaskin. Två av dessa är diskmedel och mjölk.

Om du har fått en fläck av matolja kan du gnugga på fläcken med diskmedel och vatten. Släng därefter i plagget i tvättmaskinen.

När det kommer till vin och choklad kan ett paket mjölk vara din bästa vän. En vinfläck kan gå bort om du sänker ner klädesplagget i en balja med varm mjölk. Med choklad gör du precis samma sak fast du sköljer och gnuggar med kallt vatten innan du går på mjölken. Avsluta precis som vanligt med att lägga klädesplagget i tvättmaskinen och kör det vanliga programmet.

Undvik skrynkliga kläder

Nytvättade och väldoftande kläder i all ära, men skrynkliga klädesplagg lämnar alltid en bitter eftersmak. Som tur är finns det såväl preventiva som retroaktiva åtgärder att ta till för att undvika skrynklig tvätt.

Se till att centrifugeringshastigheten inte är för hög

Även om det kan kännas lockande att använda sig av ett snabbprogram för centrifugering kan detta leda till att kläderna blir skrynkliga i slutet av programmet.

Ett hett tips är därför att sänka centrifugeringshastigheten vid skontvätt. Detta är speciellt viktigt om du maskintvättar känsliga tyger såsom siden.

Lägg inte i för mycket tvätt i maskinen

Avvärjningen mellan för mycket och för lite tvätt kan vara svår. Att lägga i för lite tvätt är mindre bra ur en miljösynpunkt medan för mycket tvätt kan leda till att kläderna blir skrynkliga.

När du lägger i för mycket tvätt cirkulerar tvätten i en enda stor massa. Detta bidrar till ett för högt tryck i trumman och i sin tur till skrynkliga kläder.

Var därför noga med att inte fylla maskinen till max. Som en riktlinje kan du tänka att du endast bör fylla 2/3 av din tvättmaskin med kläder.

Stryk dina kläder

Det är inget dött lopp om du öppnar tvättmaskinen och ser att dina kläder är skrynkliga. Att stryka dina kläder är ett klockrent sätt att rädda situationen och förbyta en slarvig look till en desto mer professionell.

Det tåls även att nämnas att strykning inte endast bör betraktas som ett sätt att ”rädda situationen”. Skjortor, byxor, klänningar och gardiner blir nästan alltid lite skrynkliga oavsett hur noggrann du varit med tvättningen.

Du har därför stor nytta av att ha någon slags strykapparat i beredskap. Sen om du föredrar ett hederligt strykjärn, en ångstation eller en steamer är helt upp till dig.

FAQ – Tvättmaskiner

Sammanställning av vanliga frågor och svar om tvättmaskiner.

 1. Hur lång livslängd har en tvättmaskin?
 2. Vilka är tysta tvättmaskiner?
 3. Är kombinerad tvättmaskin och torktumlare bra?
 4. Ska man välja frontmatad eller toppmatad tvättmaskin?
 5. Vilka är de bästa tillverkarna av tvättmaskiner?
 6. Hur mycket centrifugering bör maskinen ha?
 7. Hur tvättar man mest miljövänligt med tvättmaskin?

1. Hur lång livslängd har en tvättmaskin?

Tvättmaskin HållbarhetBåde tvättmaskin och torktumlare har en förväntad medellivslängd på ca 8-10 år.

Billigare modeller kan förväntas gå sönder tidigare än så medan mer påkostade modeller bör klara det betydligt längre än så. Men det varierar kraftigt och har man otur går tvättmaskinen sönder betydligt tidigare och kanske strax efter garantitiden.

Många bra tvättmaskiner säljs med motorgaranti på 10 år vilket är en bra garanti som skyddar mot det som är dyrast att laga i en tvättmaskin. Men andra delar kan också gå sönder med allt ifrån vattenpump till annan elektronik.

Har man otur är det något annat än motorn som går sönder redan efter 3-4 år och då står man utan garanti. Detta räknas dock inte till det normala och en tvättmaskin väntas som sagt hålla längre än så, men du är normalt sett inte garanterad 8-10 år. Detta gäller även om du köper någon tvättmaskin som fått utmärkelsen bäst i test.

Medianåldern för när vitvaror kasseras är något som El-Kretsen rapporterat om under våren 2021, något bl.a. SVT skrivit om. För tvättmaskiner gäller en medianålder på 8 år och är klart kortare än de 13 år för torktumlare. En stor orsak är antagligen att en tvättmaskin används mer frekvent och centrifugeringen sliter på maskinen.

2. Vilka är tysta tvättmaskiner?

DecibelskalanTvättmaskiner kommer normalt sett med information om ljudnivå vid 2 olika lägen där det lägsta läget är vid vanligt tvättprogram och det andra vid centrifugering.

Centrifugeringen är det som låter absolut mest och en tyst tvättmaskin ligger runt 70 dB här, men man ska komma ihåg att det behöver inte vara så självklart som att välja den tystaste här.

Flera lyxigare modeller som t.ex. erbjuder 1600 rpm centrifugering anses vara relativt tysta med sina 70-72 dB, men om du sänker varvtalet för centrifugeringen till 1400 eller lägre så sjunker också ljudnivån mer där en testvinnare t.ex. fick 66 dB.

Eftersom varje 3 steg på decibelskalan motsvarar en dubbling i ljudnivå så är är skillnaden mellan 66 och 70 dB mer än dubbel ljudstyrka från tvättmaskinen. Även om en lyxig premiumtvättmaskin inte är någon garanti för att det ska vara tyst så korrelerar det tydligt där du får en bättre tvättmaskin här.

Känner du ett stort behov av att köpa en tyst tvättmaskin så kan det vara värt att köpa några av de dyrare tvättmaskinerna som fått bäst i test.

3. Är kombinerad tvättmaskin och torktumlare bra?

En tvättmaskin som även kan torktumla är ett bra alternativ för de som endast får plats med en maskin. Det kan också vara en nödlösning om man inte har råd att köpa två separata maskiner då det finns många kombinationsmaskiner som är relativt prisvärda.

Att välja en kombinerad maskin är dock inte utan sina kompromisser. Det är inte ovanligt att man får lägre specifikationer på tvättkapacitet och torkkapaciteten.

Även om många har en tvättkapacitet på 7-8 kg så klarar de flesta bara av 4-6 kg i torkkapacitet. Det finns dock större och mer kapabla modeller med t.ex. 12/8 kg vilket är relativt bra. Men det hör inte till vanligheterna.

4. Ska man välja frontmatad eller toppmatad tvättmaskin?

Toppmatad tvättmaskinFrontmatad tvättmaskin är den vanligaste varianten och är normalt sätt större med bättre kapacitet jämfört med en toppmatad.

Pris, storlek och en mängd funktioner varierar mellan modellerna. Har man bra med plats för en normalstor frontmatad tvättmaskin så ger det bäst tvättmöjligheter. Toppmatad kan dock vara alternativ när detta inte går.

När Råd & Rön testade tvättmaskiner fann de stora brister i många toppmatade modeller som inte klarade av att skölja tvätten tillräckligt bra.

Även frontmatade tvättmaskiner sköljer tvätten sämre på de rekommenderade ECO-programmen. Men de tenderar att ändå att prestera bättre än toppmatad i tester.

5. Vilka är de bästa tillverkarna av tvättmaskiner?

Det finns många väldigt bra tillverkare av tvättmaskiner. Ledande under 2019 och inför 2020 är tydligt LG, Samsung, Miele tätt följt av Electroluc, Bosch, Siemens och möjligt Whirlpool.

Tillverkare som AEG, Asko, Grundig, Cylinda, Gorenje m.fl. tillhör de som presterar sämre i tester. Samtidigt går det inte att dra så generella linjer då Electrolux, Whirlpool och andra bra tillverkare har dåliga tvättmaskiner i sitt sortiment också. Modeller som helt enkelt hamnar i botten av testresultaten.

Därför är det viktigt att titta på enskilda tvättmaskiner och hur bra de faktiskt är. Det är också därför du bör vända dig till tester som på tar fram de bästa tvättmaskinerna för att se vilka som verkligen är bäst i test.

6. Hur mycket centrifugering bör maskinen ha?

Centrifugeringen är viktig för att kläderna ska bli så torra som möjligt efter ett avslutat tvättprogram. I tester har det visat sig att centrifugering över 1200 rpm inte alltid gynnar de med mest varvtal utan där andra funktioner spelar roll.

Vår rekommendation är att välja en tvättmaskin som klarar minst 1200 rpm och gärna mer. Ett bra sätt att sänka ljudnivån på en tvättmaskin som klarar många varv per minut är att sänka varvtalet för centrifugeringen. Som exempel skulle en tvättmaskin som klarar 1600 varv per minut låta betydligt mindre om den bara utförde 1200 rpm.

Varvtal under 1200 rpm märks det tydligt att det är varvtalet som är den dominerande faktorn i hur fuktiga kläderna är efteråt.

7. Hur tvättar man mest miljövänligt med tvättmaskin?

Miljövänlig tvättmaskin - EU
Blomman – EU-märkning för miljövänliga tvättmaskiner

De långa tvättprogrammen är oftast de mest miljövänliga. Detta uppnås genom att man låter kläderna ligga längre i blött för att lösa upp fläckar vilket gör att maskinen behöver använda mindre vatten och vända plaggen mer sällan.

Man bör också fylla tvättmaskinen lagom mycket. Att köra en tvättmaskin med för lite kläder är dåligt för miljön och att köra en överfull maskin kan både skada maskinen och vara svårt att få rent, något som skulle kunna innebära att man måste tvätta en gång till.

Välja en bra tvättmaskin när det är dags att byta ut den gamla är A och O för att lyckas tvätt miljövänligt. Här vill du gärna ha bra energimärkning och miljömärkning.

EU har tagit fram en certifiering som säkerställer att tvättmaskiner är miljövänliga och sparar på jordens resurser. Tvättmaskiner som säljs med blomman till höger lever upp till de krav som ställs. Blomman är EU:s motsvarighet till Svanen-märkningen i Sverige.

Du kan läsa mer om EU Ecolabel för tvättmaskiner om du vill sätta dig in mer i ämnet.

Så valde vi ut de bästa tvättmaskinerna

Vi har sammanställt de bästa oberoende testerna av tvättmaskiner för att få en uppfattning om vilka som är de bästa produkterna på marknaden baserat på det.

Detta resultat har sedan sammanvävts med vår sammanställning över konsumenters omdömen och betyg över tvättmaskiner. Tillsammans får vi ett resultat som visar de absolut bästa tvättmaskinerna och inte endast de som presterat bäst i enskilda test.

Samtidigt har vi undvikit att lägga vikt vid enskilda konsumenters negativa omdömen. Det krävs helt enkelt mer än endast en anekdot för att vi ska avrekommendera en produkt. I de fall en tvättmaskin fått flera dåliga recensioner lämnade från konsumenter så finns det däremot belägg för att se det som problematiskt.

För oss är den sammanslagna bilden viktigast för att verkligen kunna identifiera vilka tvättmaskiner som är bäst i test.

Vi kommer successivt att uppdatera och underhålla denna information för att de tvättmaskiner som rekommenderas är bra alternativ.

Källor & Test

Sammanställning av de test, recensioner och omdömen som ligger till grund för valet av de bästa tvättmaskinerna.

 • 99 tvättmaskiner testade – 2022 – Råd & Rön
  Råd & Rön har uppdaterat sitt test av tvättmaskiner med nya modeller inför 2022. I stora drag görs samma konstaterande som tidigare år men fler modeller har tillkommit. Bäst i testet är fortfarande LG FH6F9BDS2 men modellen har utgått och säljs inte längre. Däremot kom flera tvättmaskiner bara ett poäng bakom så som Bosch WAXH2E0LSN / WAXH2KB0SN / WAXH2KOLSN, Miele WCG670 / WEG675 / WSG663 / WWG760 WCS TDos och Siemens WM6HXE0LDN / WM6HXK0LDN / WM6HXKE0DN. Alla dessa maskiner är relativt stora med en tvättkapacitet på 9-10 kg och det är först när vi letar oss ner i listan vi hittar modeller som får utmärkelsen ”Bra köp” som är billigare alternativ med lite mindre kapacitet på 6-7 kg. Här återfinns t.ex. Bosch WAU28UA8SN / WAU28UE8SN / WAU28US8SN. Den bästa toppmatade tvättmaskinen är AEG L6TDN641G som även den utgått.
 • 84 tvättmaskiner testade – 2021 – Råd & Rön
  Råd & Rön testar regelbundet tvättmaskiner och gör det lättare för konsumenter att hitta rätt tvättmaskin. Det är ingen dum idé att läsa deras analys och gräva ner sig i deras detaljerade testresultat för den som är på jakt efter en ny tvättmaskin. Råd & Rön lägger störst vikt på tvättförmågan vilket kanske kan ses som en självklarhet då det är den primära funktionen av en tvättmaskin. Detta görs i 40 grader för så väl syntet som bomull. Stor vikt läggs även vid sköljning, centrifugering och tid åtgång för tvättprogrammen. Även andra delmoment som kan vara intresse är något som tas upp och väl värt att läsa. Bäst i testet blev LG FH6F9BDS2 följt av Bosch WAXH2E0LSN / WAXH2KB0SN / WAXH2KOLSN på andraplats. Även Siemens WM6HXE0LDN / WM6HXK0LDN / WM6HXKE0DN kommer in på delad andraplats. På tredjeplats i listan återfinns Miele WCF370 WCS PWash / WSF363 WC SP / WWD 660 WCS / WWF360 WCS PWash.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Konsumenters betyg på tvättmaskiner är en viktig aspekt för att hitta de bästa modellerna. Genom att sammanställa betyg och aggregera resultatet så får vi en bra helhetsbild över vilka tvättmaskiner som är bäst baserat på konsumenternas egna upplevelser. För att fånga upp återkommande problem läser vi även negativa recensioner för att ta reda på om enskilda modeller dras med kvalitetsproblem, designmissar eller andra felaktigheter som diskvalificerar dem från att utses till bäst i test.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att hitta information om vilka av de bästa tvättmaskinerna som fortfarande säljs, vilka som är de populäraste modellerna och vilka butiker som säljer tvättmaskiner. Till en viss mån har Prisjakt även kunnat bistå med lite information om vad konsumenter anser om tvättmaskiner även om detta har varit en liten del av de sammanslagna omdömena från konsumenter.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng