Familjecamping utrustning

Utrustning för familjecamping

Att ge sig ut på familjecamping är en utmärkt idé. Att umgås med familjen under nya eller nygamla förutsättningar stärker relationer och för in ny energi i familjelivet. För att upplevelsen ska bli en succé krävs lite planering och koll på vilken utrustning som behövs.

Den här guiden ska försöka ta upp grundläggande teman och visa vilken utrustning som kan vara fundamental för en fungerande vistelse på familjecampingen.

I punktform ser det ut såhär:

Tält

Familjetält på campingplatsVi börjar med tältet som självklart är den centrala punkten i det hela. Hur många är ni, hur länge ska ni campa och hur vana är ni vid friluftsliv?

Tänk på att olika typer av tält passar för olika situationer. Ett familjetält är ofta en bra lösning om man kör med bil dit man ska montera tältet då de är stora och robusta me hög komfort som lämpar sig väl för campingplatser.

Mindre tält som kupoltält eller tunneltält kan också fungera på familjecamping men de erbjuder mest bara sovutrymme och någon stor innergård. Däremot är de mycket mindre i packvolym och vikt där vissa även fungerar att ta med på vandring vilket då ofta beskrivs som vandringstält.

Ett rymligt familjetält med ståhöjd och gott om sovplats skapar förutsättningar för en lyckad campingupplevelse, speciellt om ni planerar stanna längre än bara ett par dagar. Ett stort allrum där campingmöblerna kan sättas upp är väldigt praktiskt om det kommer regn och ni vill äta och umgås under tak.

Liggunderlag och sovsäck

Luftmadrass och sovsäck i tältSovkomforten är naturligtvis av stor betydelse och här har underlaget och sovsäcken stor betydelse.

Ett av de vanligaste underlagen för att öka komforten är en vanlig luftmadrass. De är relativt billiga och tåliga vilket gör dem till pålitliga alternativ. De väger dock mycket vilket gör dem mindre smidiga om du vill hålla packningen lätt.

Uppblåsbara liggunderlag kombinerar hög komfort med låg vikt men de är ömtåligare än en luftmadrass och klart dyrare. Det är dock viktigt om du även tänkt använda det för vandring.

Klassiska liggunderlag i skumgummi som inte är uppblåsbara ger inte så hög komfort men om underlaget är plant kan det vara ett alternativ om du gillar det.

Ofta campar man med familjen under sommarhalvåret och det ställs inte lika stora krav på sovsäcken då. Det bästa är om det är en s.k. 3-säsong sovsäck som ger bra isolering från våren till hösten.

Har ni små barn kan det vara lämpligt att ta med en extra sovsäck om en olycka skulle vara framme.

Köket

Många väljer att tillaga sin egen mat när de campar med familjen. Det gör att man kan vara nära barnen medan de leker och matlagningen har sin charm den också.

gasolkök för camping
Ett gasolkök för camping som snabbt blir varmt.

Oavsett om du ska laga alla eller bara vissa måltider själv behöver du köksredskap och värmare likt stormkök eller gasolkök.

Även om man bara väljer att tillaga frukosten i tältet så kan uppvärmning av tevatten eller kokning av ägg en trevlig möjlighet. Att satsa på ett stormkök som använder gasol är ett smidigt sätt att snabbt få en platta eller kastrull varm likt spisen hemma.

Förutom själva köket behövs det såklart köksredskap, behållare, tallrikar, bestick, glas och mycket mer. Är du osäker på dina behov för familjen så ta lite tid att gå igenom köket och de redskap du har hemma. Förmodligen hittar du skärbrädor, knivar, durkslag, kapsylöppnare och andra bra redskap du vill ta med dig.

Om du vill grilla någon kväll kan engångsgrillar vara ett alternativ. Engångsgrillar påverkar dock miljön ganska negativt och kan man undvika det är det bra. Kolla om det finns färdiga grillplatser på campingplatsen eller fundera över en mindre bordsgrill eller annan grillösning.

Avslutningsvis är kylväskan en mycket väsentlig och viktig del i campinglivet. Du vill förmodligen bevara pålägg, dryck och andra livsmedel kallt. Om du har en stor och traditionell kylväska behöver du kylklampar och de går oftast att byta på bemannade campingplatser mot en liten avgift.

Elektriska kylväskor har dock blivit mer populära och fler och fler tältplatser erbjuds med el. Det är då möjligt att ha en elektrisk kylväska istället för kylklampar och samtidigt ladda mobiltelefoner, surfplattor och andra prylar.

Belysning

Belysning campingTältlyktor, som hängs upp eller placeras på marknivå, ficklampor och pannlampor är nödvändigheter på familjecampingen.

Effektiv belysning förhöjer mysfaktorn och bidrar till bättre humör. Pannlampan är oväntat välkommen när du vill ha händerna fria vid exempelvis sena toalettbesök med barn.

Observera att det finns lyktor som förutom ljus också ger värme, vilket kan vara toppen om ni råkar ut för kallt och fuktigt väder. LED-belysning är modernt och praktiskt men ger kanske inte samma mysiga sken.

Campingmöbler

CampingmöblerEn viktig del av campinglivet är kopplad till måltiderna och umgänget kring familjespel som kortspel och pussel.

Smarta och lättviktiga campingmöbler är viktiga ingredienser som kommer att prägla vistelsen. Att rigga dem på uteplatsen eller inne i familjetältet ramar in aktiviteterna, skänker stabilitet och gör campinglivet enklare.

En förvaringsmöbel i förtältet kan också vara praktisk, särskilt om ni är en stor familj med behov av att stuva undan alla prylar. Leksaker, fotbollar och extra kläder kan vara bra att få undan på ett enkelt sätt.

Kläder och tvätt

Med barn är det förstås alltid aktuellt med extra ombyten. Med en tvättbalja och tvättmedel är ni garderade mot att ta med överdrivet mycket.

En del familjecampingar har tvättservice som uthyrning av tvättmaskin eller att man lämnar in en påse tvätt och får tillbaka rent och vikt. Om inte är tvättlina (eller torkvinda) och klädnypor ett hett tips.

Vid fint väder är kläder sällan ett problem, men gummistövlar och regnställ bör inte glömmas bort.

Cykelhållare

Cykelhållare semesterAtt ta med en eller flera cyklar till familjecampingen kan vara en höjdare. Om barnen precis lärt sig cykla blir det en perfekt ingrediens i äventyret.

Oavsett bil går det att få tag på en lämplig cykelhållare som möjliggör att ta med så många cyklar ni vill.

Det finns i stort sett tre typer av cykelhållare och de placeras på olika sätt. Modellen för biltaket fästs på ett takräcke och har fördelen att bakluckan är fri. Annars placeras upphängningsanordningen på dragkroken eller vid bakluckan. Bästa valet beror på antalet cyklar och hur ofta de ska transporteras.

För att skydda cyklarna och bilen mot skador är det bra att investera i cykelhållare som fått bäst i test. De håller en hög kvalitet och kan användas under decennier.

Lek och förströelser

Lek och förströelse är för varje dag, inte bara för regnigt väder, när man campar med familjen. Olika typer av bordsspel passar perfekt – ta med favoriten! Kortspel är väldigt lämpligt eftersom en kortlek inte tar någon plats alls.

Andra typer av leksaker tar du med i mån av plats – ju mindre de är desto bättre. Böcker är så klart bra, speciellt om du har för vana att läsa en saga innan insomnandet. Växt- och fågelböcker i kombination med kikare och lupp kan vara utbildande om ni tar naturpromenader.

Många familjecampingar har öppna områden och fotbollsplaner så fotboll, frisbee, badminton- och bouleset passar perfekt på campingäventyret. Leken är det som öppnar upp och ger energi till semestern, så spara inte på krutet!