Att stryka kläder på traditionellt vis är inte bara tidskrävande, utan kräver också ganska mycket utrustning. En strykbräda och ett strykjärn tar upp mycket plats i skåpen och när du väl använder grejerna behöver du utnyttja ett stort utrymme i det rum du väljer att vara i.
Med traditionell strykning behöver du dessutom behålla full fokus för att inte råka skada plaggen. Lösningen? Stryk kläderna med en steamer istället!
Hur ska du gå tillväga för att få ett så bra resultat som möjligt med en steamer? I den här guiden får du en utförlig beskrivning!
Använd en steamer – steg för steg
Att stryka kläder med en steamer är väldigt okomplicerat! Det är dessutom tidsbesparande och mer skonsamt mot dina klädesplagg.
Steg 1: Fyll upp vattentanken
Steamers använder sig av het ånga för att räta ut plaggen. Därför behöver du börja med att fylla vattentanken. Så länge din bostad tillhandahåller vatten som inte är för kalkrikt eller hårt kan du använda dig av vanligt kranvatten, annars går det att köpa särskilt vatten för just steamers.
Steg 2: Preppa plagget som ska steamas
Skaka plagget lite grann och häng upp det på en galge. Du behöver även stänga eventuella dragkedjor eller knappar innan du sätter igång steamern.
Steg 3: Dags att steama
Steamern behöver först värmas upp, och när du får en indikation på att den är redo är det dags att börja steama. När du håller inne knappen pressas ånga ut ur munstycket.
Håll i nedre kanten på plagget och sträck försiktigt ut tyget innan du pressar munstycket mot insidan av plagget. Fortsätt att hålla i plagget och sträcka ut det medan du steamar, och kom ihåg att skydda händerna från den varma ångan.
Spara detaljer som manschetter eller krage till sist – precis som när du ska stryka kläder med ett vanligt strykjärn.
Steg 4: Låt plagget vila
När plagget är slätt och fint behöver det hänga kvar på galgen och svalna i några minuter innan användning.
Hur fungerar en steamer?
Begreppet steamer kommer inte helt överraskande från det engelska ordet “steam”, som betyder ånga. Steamern använder vattenånga med upp till nästan 100 graders temperatur för att svälla fibrerna i textilier och på så vis få dem att mjukna och återfå dess ursprungliga form.
Ångan tar sig ut genom ett ångmunstycke som pressas genom textilier i hög hastighet. Detta leder till att plaggen, gardinerna eller lakanen blir mjuka, skrynkelfria och följsamma. Ångan är till råga på allt väldigt skonsam mot textilierna och hjälper texturer och färger att framträda ytterligare.
När vi tittade på hur steamers presterade i tester så visade de sig fungera väldigt bra mot lättare veck och skrynklor i plaggen. Däremot har de inte samma ångkapacitet som ångstationerna och presterar inte lika bra som dem då de är både snabbare och bättre.
Steamer och ångstation – vad är skillnaden?
Steamers går att hitta i flera olika modeller på marknaden. Det finns till exempel mindre modeller som passar perfekt om du har lite utrymme, men du kan också välja att stryka med kraftfull ångstation. Dessa har en större, separat vattenbehållare som gör att du kan stryka kläder längre utan avbrott.
Ångstationer har även bättre effekt än mindre steamers eftersom ångan har ett betydligt högre tryck. Nackdelarna är dock att priset för en ångstation är betydligt högre, och den tar ganska mycket mer plats än en mindre steamer.
Du kan läsa en artikel som på djupet jämför skillnaden mellan steamer, ångstation och strykjärn om du vill lära dig mer om de olika metoderna.
Vilka textilier kan steamas?
Till skillnad från ett vanligt ångstrykjärn kan en steamer hantera de flesta typer av material och tyg med gott resultat. Såväl stickade plagg som känsliga syntetmaterial går bra att steama (däremot inte mocka eller läder).
En annan stor fördel med en steamer är att material som till exempel viskos inte får den där blanka ytan som strykjärn gärna bidrar till.
Du behöver med andra ord inte nöja dig med att steama kläder – du kan med fördel nyttja steamern på textilier som gardiner, bordsdukar eller lakan också.
Vad är fördelarna?
Om du har lite förvaringsutrymme i hemmet är det väldigt fördelaktigt att investera i en steamer istället för ett strykjärn. Steamers är ganska små och tar inte alls upp lika mycket utrymme i skåpet som en stor strykbräda och ett strykjärn.
Steamern dödar bakterier i textilier tack vare den heta ångan. Det betyder att du inte behöver tvätta plaggen varje gång de använts utan kan gå över dem med steamern istället. Det är bättre för både kläderna och miljön, samtidigt som du sparar tid på att inte låta tvättmaskinen gå lika ofta.