Bästa Kylskåp

Bästa Kylskåpen

Kylskåpet är en stor investering till köket och ska helst hålla ett par decennier innan de behöver bytas ut. Vi har därför tittat närmare på några av de bästa men också mest prisvärda kylskåpen på marknaden.

Utbudet av oberoende tester är minst sagt undermåligt när det kommer till kylskåp. Även om vi hittat bra underlag så blir det snabbt utdaterade med modeller som försvinner och i bästa fall ersätts av en ny version. Vi har därför inte valt ut något kylskåp som är ”bäst i test” eftersom vi inte kan hänvisa till det.

Tillverkare och bra kylskåp som presterat bra i tester har i främsta hand legat till grund för urvalet vi valt fram. Men vi har även kombinerat det med modeller som i stor omfång fått väldigt bra betyg från konsumenter som köpt dem. Urvalet av rekommenderade kylskåp är således även begränsat.

Förutom att vi valt ut några bra kylskåp att köpa så har vi även fördjupat oss i aspekter som du bör ta hänsyn till om du ska köpa ett nytt kylskåp till köket. Det är rekommenderat att tänka igenom sitt köp då det enkelt kan bli fel samtidigt som det är omständliga produkter att returnera för byte.

Miele K 28202 D edt/cs – Bästa Valet

Miele K 28202 D edt/cs
 • Bästa Valet 2021
 • Utsedd till Bäst i Test tidigare av Taenk
 • Mycket bra betyg av konsumenter som köpt
 • Låg ljudnivå och klart godkänd energiförbrukning
 • Bra funktioner och omhängbar dörr
 • Smarta funktioner med kvalitetskänsla

Priser för Miele K 28202 D edt/cs

10 238 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
10 238 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
10 525 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
14 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Miele K 28202 D edt/cs är ett kylskåp som blivit väldigt populärt och fått bra betyg av konsumenter som köpt och testat det.

Miele K 28202 D edt/cs kylskåpÄven när danska testföretaget Taenk testade kylskåp så presterade Miele K 28202 D bra och den äldre modellen utsågs även som bäst i test 2017.

Kylskåpet håller en hög kvalitet med en låg ljudnivå på 34 dB och har en relativt låg energiförbrukning på 116 kWh/år. Den får dock bara F i den nya skalan över energiklasser för 2021 och framåt. Enligt den äldre energiskalan för kylskåp så hade den A++ men reglerna har gjorts om för att ställa högre krav på kylskåpen.

Den totala volymen är på 381 liter vilket är i klass med andra fullstora kylskåp. Den har också de funktioner man kan förvänta sig i form av dörrlarm, flaskställ, LED-belysning och även en LCD-display som visar temperaturen.

Ofta är det små detaljer som kan få konsumenter att överraskas positivt av ett köp som t.ex. att frukt- och grönsakslådan går på räls och gör att den är mycket smidigare att hantera med Miele K 28202 D.

Med Miele K 28202 D edt/cs får du även möjligheten att hänga dörren på vilken sida du önskar då de är omhängningsbara.

Med bra betyg från så väl konsumenter som i oberoende testresultat så är det svårt att inte rekommendera Miele K 28202 D edt/cs som förmodligen är en av de bästa kylskåpen i sin prisklass.

LG GLT51PZGSZ – Bra val

LG GLT51PZGSZ
 • Bra Produkt 2021
 • Bra betyg i Råd & Röns test
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Bra energiklass enligt 2021 standard
 • LED-belysning och Zero-zone-låda
 • Omhängbar dörr

Priser för LG GLT51PZGSZ

9 630 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
11 309 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
11 787 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

LG GLT51PZGSZ är bra och ganska prisvärt kylskåp som även plockat hem bra betyg i Råd & Röns test av kylskåp under 2021.

Den totala poängen som kylskåpet plockade hem i Råd & Röns test får anses vara relativt bra och endast ett fåtal modeller lyckades placera sig bättre (där majoriteten utgått redan).

Energiförbrukningen som är angiven till 121 kWh/år får anses klart godkänt och det var även en stark fördel för kylskåpet i testet. Energimärkningen enligt de nya reglerna för 2021 ger den betyget E på skalan A-G vilket är väldigt bra.

LG GLT51PZGSZ kylskåpDen totala volymen är angiven till 386 liter och får anses vara väldigt rymligt för ett fullstort kylskåp.

Dörren är omhängbar efter behov och kommer levererad som högerhängd. Du har alltså möjligheten att hänga om dörren om det passar ditt kök bättre.

Ljudnivån är angiven till 38 dB vilket inte kan anses som lågt för ett kylskåp då det finns tystare modeller. Även i Energimärkningen för EU så anges ljudnivån där den får C i betyg på den 4-gradiga märkningen A-D.

Även om ljudnivån är något högre hos LG GLT51PZGSZ än  hos flera andra modeller är det tveksamt om det faktiskt stör nämnvärt. Kylskåpet har mottagit väldigt bra betyg från flera konsumenter som provat så något stort störmoment tycks det inte vara.

Letar du efter kylskåp till en liten lägenhet där du sover nära köket kanske det är säkrare att välja en tystare modell. I övrigt tyder det mesta på att LG GLT51PZGSZ är ett riktigt bra val som fått ett högt snittbetyg.

Siemens KS36VFIEV IQ300 – Bra val

Siemens KS36VFIEV IQ300
 • Bra Produkt 2021
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • E-märkning på nya energiklassen
 • Bra energiförbrukning på 116 kWh/år
 • Bra funktioner för modernt kylskåp
 • Omhängbar dörr

Priser för Siemens KS36VFIEV IQ300

7 699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
10 269 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Siemens KS36VFIEV är ett populärt kylskåp som fått väldigt bra betyg från konsumenter som köpt och testat det både i Sverige och internationellt.

Kylskåpet har en volym på 346 liter vilket i jämförelse med rymliga kylskåp i fullstor design är något mindre. Det finns dock fler kylskåp som ligger i samma volym eller lägre än Siemens KS36VFIEV så det är inte på något vis ett litet kylskåp.

Kylskåpet är E-klassat enligt den nya energiklassen för EU 2021 med en energiförbrukning på 116 kWh/år. Det får anses vara bra även om det finns klart bättre modeller som dock kostar betydligt mer då.

Dörren på kylskåpet är vänsterhängd men kan hängas om vid behov vilket såklart är bra och i många fall förväntat av konsumenten.

Siemens KS36VFIEV använder sig av LED-teknik som ger bra ljus, är energieffektivt och avger inte onödigt mycket värme i kylskåpet.

Ljudnivån är angiven till 39 dB vilket inte kan anses som lågt men heller inte extremt högt. Det ger dock bara kylskåpet en C-märkning på den delen. Vi hade därför inte rekommenderat det om du t.ex. sover nära köket som i en 1-rumslägenhet.

I övrigt har den flera bra funktioner som en hyperFresh-låda som hjälper till att hålla frukt och grönsaker fräscha längre. Kylskåpet har även egen termostat för en grönsakslåda och övrig temperatur kan kontrolleras elektroniskt och läsas av på en display.

På många sätt ger Siemens KS36VFIEV mycket för pengarna och är ett bra kylskåp att överväga under 2021.

Tänk på detta inför köp

Tips inför köp av kylskåp

Om du funderar på att köpa ett nytt kylskåp finns det några viktiga aspekter att ta hänsyn till så att chansen ökar att du blir nöjd med ditt kylskåp.

Dörrens gångjärn & omhängbar

Kylskåp - dörr öppnas - omhängbarDet är inte ovanligt att detta blir fel vid köp av kylskåp och det är väldigt frustrerande när man inser att dörren inte öppnas på rätt håll och den inte går att hänga på andra sidan.

När du köper ett kylskåp så gör du det antagligen för att den ska stå på ett specifikt ställe. Tänk noga igenom hur du vill att dörren ska öppnas så du får det som du vill.

Föreställ dig att du öppnar kylskåpet och vill kunna ta ut matvaror eller lasta in. På vilket håll öppnas dörren bäst för att den inte ska vara i vägen? Se också till så att den faktiskt kan öppnas ditåt. Ett kylskåp placerat i ett hörn kan ha svårt att öppna dörren med handtaget mot väggen då det kan slå emot.

Långt ifrån alla kylskåp har dörrar som är omhängbara och en viktig aspekt för att du ska kunna hitta det bästa kylskåpet till ditt kök.

Energiklass

Där är en ny energiklass för 2021 framtagen av EU vilket ersätter den äldre skalan. Alla butiker ska byta ut till den nya men det förekommer missar och det är värt att ha ögonen på det.

Den tidigare skalan hade som bäst A+++ medan den nya endast har A som bäst. Skalan går från A-G där bokstäverna symboliserar de olika nivåerna. Du kan läsa mer om energimärkningen för kyl och frys hos Energimyndigheten.

Kraven har helt enkelt skärpts för den nya skalan och de flesta kylskåpet klarar bara kraven för att få som bäst E-D-märkning som energiklass.

Det finns dock kylskåp som har en väldigt bra energiklass och energiförbrukning som når C-märkning. Det är dock ofta väldigt dyra kylskåp som kostar flera tusenlappar mer än andra de prisvärda konsumentmodellerna.

Kylskåp har en förväntad livslängd på ca 20 år och att göra ett medvetet val om att förbruka mindre energi är bra. Vissa kan tänka sig betala extra för det medan andra vill spara in mellanskillnaden på strömförbrukningen inom rimlig tid och då blir valet svårare.

Hur som helst är energiklassen intressant och väl värd att titta på oavsett vilket kylskåp du tänkt köpa.

Funktioner

Det finns unika funktioner med kylskåp som kan vara värt att fundera över inför ett köp. En del är praktiska medan andra är mer estetiska men om något är viktigt för dig så gör en anteckning med dina behov så du inte missar något.

 • Flaskställ – Möjligheten att lägga flaskor ner. Flaskstället ligger ofta strax under ett annat hyllplan och utnyttjar ytan bra förutsatt att man har flera flaskor att lägga där.
 • Glashyllor – Många kylskåp har idag glashyllor vilket är lätta att torka av och ger ett trevligare intryck än vitmålat galler som annars kan återfinnas i billiga kylskåp.
 • Dynamisk kylning – Med hjälp av en fläkt flyttas luften runt i kylskåpet vilket ger en jämnare temperatur i hela kylskåpet.
 • Dörrlarm – Om du glömmer stänga kylskåpet så börjar det efter ett tag att pipa för att göra dig uppmärksam.
 • Digital LCD-termometer – Se temperaturen i kylskåpet med hjälp av inbyggd digital termometer som visas på en LCD-display.
 • Frysfack – Fullstora kylskåp har normalt sett inte frysfack, men mindre kylskåp kan ha. Frysfack kan dock vara väldigt bra om man letar efter ett litet kylskåp och inte har plats till frys.
 • Nollzon / ZeroZone – En zon (ofta låda) i kylen som håller en temperatur runt 0 grader vilket lämpar sig bra för känsligare råvaror som t.ex. kött och fisk. Funktionen kan även benämnas som Chef Zone.
 • Antifingeravtryck (ytfinish) – För att undvika fettiga fingeravtryck på kylskåpet som ger fula märken när ljuset ligger på så har vissa kylskåp behandlat ytan med något som ska undvika att fingeravtryck sätter sig på samma vis.

Ljudnivå

Ett tyst kylskåp ska inte underskattas om det står i köket. Kompressorn och fläkten som arbetar för att kyla ner kylskåpets luft gör ljud ifrån sig och det är inte konstigare än att olika fabrikat och modeller varierar i ljudnivå.

Många modeller ligger nära varandra i ljudnivå. För den som vet med sig att detta är viktigt kan absolut slänga ett extra öga på detta vid köp. Det är också viktigt att komma ihåg att en liten skillnad i decibelskalan (som är logaritmisk) kan göra stor skillnad i hur man uppfattar ljudnivån.

Ett av de kanske största problemen som konsumenter stöter på är när ett kylskåp börjar vibrera när kompressorn arbetar vilket skapar missljud som gör att det låter betydligt mer än vad det borde. Detta händer normalt sett oftare på väldigt billiga kylskåp jämfört med kvalitetsprodukter från kända tillverkare. Men även här kan man ha oturen att få ett måndagsexemplar.

Material & Färg

Många kylskåp och även de som placerat sig bäst i tester kommer i flera olika färger och material. Det är värt att påminnas om att modellbeteckningen på produkterna ändras oftast när färgen ändras.

Om du läser om ett kylskåp som utsetts till bäst i test och som du vill köpa så ser man ofta ett modellnummer. Även om det är exakt samma kylskåp förutom färg så varierar modellnumret och ibland även priserna.

Vanligaste alternativen när det kommer till kylskåp och liknande vitvaror är att kylskåpen finns i vitt och svart samt även i rostfri yta.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Sammanställning av vanligt ställda frågor med svar som dyker upp i samband med köp av nytt kylskåp.

 1. Hur fungerar ett kylskåp?
 2. Hur länge ska kylskåpet stå efter transport?
 3. Hur kallt ska ett kylskåp vara?
 4. Hur mycket el drar ett kylskåp?
 5. Vilket kylskåp är bäst enligt tester?

1. Hur fungerar ett kylskåp?

Ett kylskåps konstruktion är egentligen ganska enkel och fungerar som en AC.

En kompressor tvingar kylmedium till en viss form (t.ex. från gas till flytande) som pumpas ut i en radiator där luft blåses över. Här tvingas luften frige energi till kylmedium vilket kyler ner luften och kan skickas in i kylskåpet. Kylmediumet återgår till sin ursprungliga form och skickas tillbaka till kompressorn.

Ett bra kylskåp ska dock ha en genomtänkt design med bra cirkulation och god isolering. Kylningen ska också göras med miljövänlig gas och så energieffektivt som möjligt.

2. Hur länge ska kylskåpet stå efter transport?

Ett kylskåp bör stå upprätt när det transporteras för att undvika att behöva låta kylskåpet stå och vila efter det transporterats.

Om du transporterar ditt kylskåp liggandes bör du låta det stå upprätt innan det kopplas in. Det är inte ovanligt att rekommendationer på minst 6 timmar ges här.

Orsaken är att bl.a. att oljan till kompressorn ska rinna tillbaka och lägga sig rätt. Startar man kylskåpet direkt kan man ha oturen att förstöra kompressorn eller förkorta dess livslängd.

3. Hur kallt ska ett kylskåp vara?

Det raka svaret är att temperaturen aldrig bör överstiga 8 grader då många råvaror snabbt kan försämras här. Mejeriprodukter är exempel på produkter som snabbt kan ta stryk här.

Riktmärken på 3-5 grader är inte ovanligt att se, men du kan gå kallare än så också. Det är däremot inte rekommenderat att gå under 2-3 grader då det kan innebära att de kallaste delarna av kylskåpet når fryspunkten, något som kan skada och förstöra råvaror.

Ju lägre temperatur du har desto bättre håller dina råvaror. En kall kyl gör också att många drycker blir betydligt mer svalkande och goda.

4. Hur mycket el drar ett kylskåp?

Många av kylskåpen som säljs under 2020 har en energimärkning på A++ och drar ca 110-120 kWh/år. Det är inte speciellt mycket men det är högre än de bästa kylskåpen sett till energiförbrukning.

Det finns idag ganska många alternativ av kylskåp som har en energimärkning på A+++ och ligger så lågt som 75 kWh/år. Även om det är vanligare att dessa kylskåp tillhör premiumklassen med ett pris över 10 000 kronor så finns det flera prisvärda modeller som ligger i bättre nivåer.

5. Vilket kylskåp är bäst enligt tester?

Vi försöker lista kylskåpen som är bäst i test och som på annat sätt visar att de är bra investeringar. Ett stort problem vi funnit är dock att vissa fabrikat har modeller som snabbt försvinner ur sortimentet. Det gör det svårt att skapa en bra lista med med modeller som presterat bäst och som även är bäst just nu.

Så valde vi ut de bästa kylskåpen

För att välja ut de bästa kylskåpen har vi i första hand tittat på oberoende tester som på ett bra sätt jämför och testar flera kylskåp. Genom att kylskåp ställs mot varandra är det oftast lättare att hitta brister och se smarta lösningar som annars hade kunnat passerat förbi vid en vanlig recension.

Vi har också tittat mycket på omdömen från konsumenter som valt att köpa och recensera sitt kylskåp online. Detta är ett bra sätt för att fånga upp kylskåp som inte håller måttet. Normalt är konsumenter positivt inställda till deras köp men om en produkt har större brister märks det tydligt med en tydlig ton av negativa omdömen.

Avslutningsvis har vi även tittat på kylskåpens specifikationer, deras kapacitet och energiklass.

Kylskåp från IKEA har tyvärr inte kunnat tas med då vi saknar underlag för dessa vitvaror. IKEA anses ofta vara väldigt prisvärt alternativ för att renovera kök och deras vitvaror kan vara ett rimligt alternativ men det är inget vi har kunnat utvärdera.

Källor & Test

Sammanställning av tester, recensioner, omdömen från konsumenter och andra källor som har legat till grund för hur vi valt ut de bästa kylskåpen.

 • Test av 38 Kylskåp – 2021 – Råd & Rön
  Råd & Rön har uppdaterat sitt test och har nu data på över 38 olika kylskåp. Råd & Rön har testat hur bra kylskåpet är på att hålla temperaturen, hur snabbt de kyler maten, ljudnivå, energiförbrukning och en hel del andra parametrar. En liten nackdel med Råd & Röns test är att flera modeller som rankas i toppen har utgått och säljs i bästa fall hos en enskild butik och ofta till överpris jämfört med förr. Samsung RR40M7165WW som lanserades under 2019 har bäst betyg och fått utmärkelsen bäst i test. Det följs upp av LG GL5241PZJZ1/LG GL5241SWJZ1 på delad andraplats. Först på delad tredjeplats återfinns ett kylskåp som är lätt att få tag på vilket är LG GLT51PZGSZ/LG GLT51SWGSZ. Andra kylskåp i testet är t.ex. Bosch KSV36VBEP/KSV36VIEP/KSV36VWEP och Samsung Bespoke RR39T746334/RR39T746334/RR39T746338/RR39T746339 som fått hyggligt betyg.
 • Konsumentomdömen – 2021
  Ett mycket viktigt underlag har varit att titta på konsumenternas omdömen av kylskåp. Vissa modeller har mottagit väldigt många recensioner lämnade av konsumenter som testat dem och kan på så sätt vara ett viktigt signalement till vilket som är det bästa kylskåpet.
 • Prisjakt – 2021
  Prisjakt har kunnat bistå med assistans för att ge information om vilka kylskåp som fortfarande säljs och går att få tag på. De har också kunnat vara en portal där vi snabbt kunnat granska kundomdömen hos flera e-butiker på ett snabbt och enkelt sätt, något som kunnat kombineras med andra källor för än bättre underlag. Några av de mest populära fullstora kylskåpen hos Prisjakt är idag Miele K 28202 D edt/cs, Samsung RR39M7545SA, Siemens KI81RAFE1, Electrolux LRC5MF34X, Electrolux LRB2DF32W och flera andra modeller.