Bästa Kylskåp

Bästa Kylskåpen

Kylskåpet är en stor investering till köket och ska helst hålla ett par decennier innan de behöver bytas ut. Vi har därför tittat närmare på några av de bästa men också mest prisvärda kylskåpen på marknaden.

Utbudet av oberoende tester är minst sagt undermåligt när det kommer till kylskåp. Även om vi hittat bra underlag så blir det snabbt utdaterade med modeller som försvinner och i bästa fall ersätts av en ny version. Vi har därför inte valt ut något kylskåp som är ”bäst i test” eftersom vi inte kan hänvisa till det.

Tillverkare och bra kylskåp som presterat bra i tester har i främsta hand legat till grund för urvalet vi valt fram. Men vi har även kombinerat det med modeller som i stor omfång fått väldigt bra betyg från konsumenter som köpt dem. Urvalet av rekommenderade kylskåp är således även begränsat.

Förutom att vi valt ut några bra kylskåp att köpa så har vi även fördjupat oss i aspekter som du bör ta hänsyn till om du ska köpa ett nytt kylskåp till köket. Det är rekommenderat att tänka igenom sitt köp då det enkelt kan bli fel samtidigt som det är omständliga produkter att returnera för byte.

Bosch KSV36VI3P – Bra kylskåp

Bosch KSV36VI3P
 • Bra Produkt 2020
 • Bra betyg i Råd & Röns test
 • Bra omdöme från konsumenter som testat
 • Omhängbar dörr - välj hur dörren ska öppnas
 • Dynamisk kylning med kylfläkt
 • Bra energiklass och ljudnivå

Priser för Bosch KSV36VI3P

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Bosch KSV36VI3P - Bra kylskåpBosch KSV36VI3P är ett kylskåp som plockade hem en bra placering när Råd & Rön testade kylskåp under 2019. Det är också ett kylskåp som lyckats få flera goda omdömen från konsumenter som testat det vilket gör att det ser ut att vara ett väldigt bra köp.

Modellen är tillverkad i en rostfri finish men finns också i vitt och svart. Designmässigt är det ett väldigt stilrent kylskåp som även är behandlat med anti-fingeravtryck för att minska de där fula fläckarna som annars lätt samlar sig på kylskåpet.

Kylskåpet är ventilerat vilket innebär att fläkt gör att luften i kylskåpet förflyttar sig vilket skapar ett mycket jämnare klimat inne i kylskåpet och det är lättare att få rätt temperatur överallt. Temperaturen ställs in med hjälp av en digital temperaturinställning vilket underlättar kraftigt jämfört med analoga vridhjul.

Energiklassen för Bosch KSV36VI3P är angiven till A++ vilket får anses vara bra men tillhör samtidigt inte de absolut bästa på marknaden. Den årliga energiförbrukningen är angiven till 112 kWh och är för sin energiklass väntad. Även ljudnivån är relativt låg med sina 39 dB(A).

Bosch KSV36VI3P digital temperatur

I övrigt har Bosch KSV36VI3P LED-belysning vilket förlänger livslängden på ljuset och dörren är omhängbar så du kan få den att öppnas på vilket håll du önskar. Detta är en viktig aspekt som inte bör underskattas i valet av kylskåp.

Prisnivån är relativt bra för kylskåpet och tillhör knappast de absolut dyraste kylskåpen. Samtidigt är det ingen tvekan om at du får väldigt mycket för pengarna. Även om det finns billigare kylskåp så är det tveksamt om du får samma mängd funktioner och kvalitet som med Bosch KSV36VI3P.

Siemens KS36VAI4P – Toppbetyg

Siemens KS36VAI4P
 • Bra Produkt 2020
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Väldigt låg energiförbrukning (A+++)
 • Bra sensorer, varningslarm och god kylförmåga
 • Omhängbar dörr och kan placeras i hörn
 • LED-belysning, flaskställ, SuperCooling m.m.

Priser för Siemens KS36VAI4P

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Siemens KS36VAI4P - Bra kylskåpSiemens KS36VAI4P är ett kylskåp som mottagit mycket goda omdömen från väldigt många konsumenter som testat det. Det finns många orsaker till att Siemens KS36VAI4P presterar väldigt bra och kan vara ett säkert val för dig som letar efter att av de bättre kylskåpen.

Ett av kylskåpets paradgrenar är utan tvekan energiförbrukningen som är väldigt bra. Kylskåpet har en energiklass på A+++ och förbrukar endast 75 kWh / år. På denna front är det ett av de bästa kylskåpen på marknaden under 2020 och många andra modeller med så bra resultat kostar betydligt mer.

Den mest populära modellen är tillverkad i rostfritt stål och passar bra i vilket modernt kök som helst. Modellen finns dock även i den mer klassiska vita färgen för den som önskar det. Kylskåpsdörren är behandlad med anti-fingeravtryck för att du ska få betydligt färre fläckiga och fula fingeravtryck på kylen.

Siemens KS36VAI4P - hyperFresh för frukt och grönsakerSiemens KS36VAI4P är bestyckat med Siemens freshSense-teknolgi som snabbt känner av om temperaturen sjunker i kylskåpet för att påbörja kylning. Detta är t.ex. smidigt om man öppnar och stänger kylskåpet ofta under en period.

Även teknologin hyperFresh finns vilket innebär att luftfuktigheten kan anpassas för lådan med grönsaker och frukter vilket förbättrar deras hållbarhet.

Dörren är vänsterhängd men kan hängas om till andra sidan om så önskar vilket är essentiellt för att ett kylskåp ska kvalificera in sig som bästa kylskåpet. Skulle dörren inte stängas kommer kylskåpet att börja pipa för att signalera detta.

Kylskåpet Siemens KS36VAI4P är helt klart ett väldigt intressant alternativ under 2020 med bra funktioner och energiförbrukning i toppklass vilket är skonsamt både för miljön och elräkningen.

Electrolux ERF4114AOX – Billigt kylskåp

Electrolux ERF4114AOX
 • Bästa Budgetval 2020
 • Utsågs till bra köp i äldre test
 • Godkänt betyg från konsumenter som testat
 • Bra energiförbrukning (A++)
 • Bra funktioner för billigt kylskåp

Priser för Electrolux ERF4114AOX

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Kylskåpet Electrolux ERF4114AOX är ett mycket populärt och relativt billigt kylskåp från populära Electrolux. Kylskåpet utsågs till ”Bra köp” när Råd & Rön testade kylskåp under 2016.

En hel del konsumenter ger även kylskåpet ett bra betyg men det finns också de som varit kritiska och haft problem. Vi kan dock inte riktigt ser någon röd tråd i kritiken och överlag är väldigt många nöjda med kylskåpet.

Electrolux ERF4114AOX flaskställ

För sin prisklass erbjuder Electrolux ERF4114AOX väldigt mycket för pengarna och bör väl ses som ett av de bättre kylskåpen för just denna prisklass. Det är ingen tvekan att du antagligen får ett bättre kylskåp om du lägger till pengar men om du behöver ett billigt alternativ så är detta just det.

Förutom att kylskåpet finns som rostfritt alternativ så finns det även med vit färg för dig som önskar en mer traditionell design på kylskåpet. Kylskåpets energiklass är angiven till A++ och får också anses vara klart godkänt även om det finns bättre alternativ på denna front. Energiförbrukningen är angiven till 116 kWh/år vilket är helt i linje med vad man kan förvänta sig av energiklassen.

Electrolux ERF4114AOX kommer utrustad med dynamisk kylning som aktivt flyttar luften inom kylskåpet och jämnar ut temperaturen. Temperaturen kan enkelt ställas in digitalt och det finns funktion för att snabbt kyla ner matvaror vilket kan vara praktiskt efter inköp så de snabbare kommer ner till en hållbar temperatur.

Dörren är omhängbar så du har goda möjligheter att konfigurera kylskåpet så det passar dina behov. Kylen kommer också bestyckad med ett flaskställ som gör det smidigare att förvara flaskor och sparar även utrymmet.

Tänk på detta inför köp

Tips inför köp av kylskåp

Om du funderar på att köpa ett nytt kylskåp finns det några viktiga aspekter att ta hänsyn till så att chansen ökar att du blir nöjd med ditt kylskåp.

Dörrens gångjärn & omhängbar

Kylskåp - dörr öppnas - omhängbarDet är inte ovanligt att detta blir fel vid köp av kylskåp och det är väldigt frustrerande när man inser att dörren inte öppnas på rätt håll och den inte går att hänga på andra sidan.

När du köper ett kylskåp så gör du det antagligen för att den ska stå på ett specifikt ställe. Tänk noga igenom hur du vill att dörren ska öppnas så du får det som du vill.

Föreställ dig att du öppnar kylskåpet och vill kunna ta ut matvaror eller lasta in. På vilket håll öppnas dörren bäst för att den inte ska vara i vägen? Se också till så att den faktiskt kan öppnas ditåt. Ett kylskåp placerat i ett hörn kan ha svårt att öppna dörren med handtaget mot väggen då det kan slå emot.

Långt ifrån alla kylskåp har dörrar som är omhängbara och en viktig aspekt för att du ska kunna hitta det bästa kylskåpet till ditt kök.

Energiklass

Det går att värna om miljön och spara kronor på elräkningen om man väljer ett kylskåp som har bra energiklass. Faktum är att det skiljer ganska mycket i strömförbrukning mellan A+ och A+++ vilket lätt kan resultera i ett par tusen kronor i elkostnad under 20 års drift.

Under 2020 så ligger väldigt många kylskåp i energiklass A++ och förbrukar runt 110-120 kWh/år. Men man bör vara vaksam då det finns modeller med märkning A+ som ligger långt över det och de rekommenderas inte.

De bästa kylskåpen har idag energiklass A+++ och de kan ha så lite som 75 kWh i drift per år. Här återfinns flera kylskåp i premiumsegmentet men även flera prisvärda modeller har börjat få detta.

Funktioner

Det finns unika funktioner med kylskåp som kan vara värt att fundera över inför ett köp. En del är praktiska medan andra är mer estetiska men om något är viktigt för dig så gör en anteckning med dina behov så du inte missar något.

 • Flaskställ – Möjligheten att lägga flaskor ner. Flaskstället ligger ofta strax under ett annat hyllplan och utnyttjar ytan bra förutsatt att man har flera flaskor att lägga där.
 • Glashyllor – Många kylskåp har idag glashyllor vilket är lätta att torka av och ger ett trevligare intryck än vitmålat galler som annars kan återfinnas i billiga kylskåp.
 • Dynamisk kylning – Med hjälp av en fläkt flyttas luften runt i kylskåpet vilket ger en jämnare temperatur i hela kylskåpet.
 • Dörrlarm – Om du glömmer stänga kylskåpet så börjar det efter ett tag att pipa för att göra dig uppmärksam.
 • Digital LCD-termometer – Se temperaturen i kylskåpet med hjälp av inbyggd digital termometer som visas på en LCD-display.
 • Frysfack – Fullstora kylskåp har normalt sett inte frysfack, men mindre kylskåp kan ha. Frysfack kan dock vara väldigt bra om man letar efter ett litet kylskåp och inte har plats till frys.
 • Nollzon / ZeroZone – En zon (ofta låda) i kylen som håller en temperatur runt 0 grader vilket lämpar sig bra för känsligare råvaror som t.ex. kött och fisk. Funktionen kan även benämnas som Chef Zone.
 • Antifingeravtryck (ytfinish) – För att undvika fettiga fingeravtryck på kylskåpet som ger fula märken när ljuset ligger på så har vissa kylskåp behandlat ytan med något som ska undvika att fingeravtryck sätter sig på samma vis.

Ljudnivå

Ett tyst kylskåp ska inte underskattas om det står i köket. Kompressorn och fläkten som arbetar för att kyla ner kylskåpets luft gör ljud ifrån sig och det är inte konstigare än att olika fabrikat och modeller varierar i ljudnivå.

Många modeller ligger nära varandra i ljudnivå. För den som vet med sig att detta är viktigt kan absolut slänga ett extra öga på detta vid köp. Det är också viktigt att komma ihåg att en liten skillnad i decibelskalan (som är logaritmisk) kan göra stor skillnad i hur man uppfattar ljudnivån.

Ett av de kanske största problemen som konsumenter stöter på är när ett kylskåp börjar vibrera när kompressorn arbetar vilket skapar missljud som gör att det låter betydligt mer än vad det borde. Detta händer normalt sett oftare på väldigt billiga kylskåp jämfört med kvalitetsprodukter från kända tillverkare. Men även här kan man ha oturen att få ett måndagsexemplar.

Material & Färg

Många kylskåp och även de som placerat sig bäst i tester kommer i flera olika färger och material. Det är värt att påminnas om att modellbeteckningen på produkterna ändras oftast när färgen ändras.

Om du läser om ett kylskåp som utsetts till bäst i test och som du vill köpa så ser man ofta ett modellnummer. Även om det är exakt samma kylskåp förutom färg så varierar modellnumret och ibland även priserna.

Vanligaste alternativen när det kommer till kylskåp och liknande vitvaror är att kylskåpen finns i vitt och svart samt även i rostfri yta.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Sammanställning av vanligt ställda frågor med svar som dyker upp i samband med köp av nytt kylskåp.

 1. Hur fungerar ett kylskåp?
 2. Hur länge ska kylskåpet stå efter transport?
 3. Hur kallt ska ett kylskåp vara?
 4. Hur mycket el drar ett kylskåp?
 5. Vilket kylskåp är bäst enligt tester?

1. Hur fungerar ett kylskåp?

Ett kylskåps konstruktion är egentligen ganska enkel och fungerar som en AC.

En kompressor tvingar kylmedium till en viss form (t.ex. från gas till flytande) som pumpas ut i en radiator där luft blåses över. Här tvingas luften frige energi till kylmedium vilket kyler ner luften och kan skickas in i kylskåpet. Kylmediumet återgår till sin ursprungliga form och skickas tillbaka till kompressorn.

Ett bra kylskåp ska dock ha en genomtänkt design med bra cirkulation och god isolering. Kylningen ska också göras med miljövänlig gas och så energieffektivt som möjligt.

2. Hur länge ska kylskåpet stå efter transport?

Ett kylskåp bör stå upprätt när det transporteras för att undvika att behöva låta kylskåpet stå och vila efter det transporterats.

Om du transporterar ditt kylskåp liggandes bör du låta det stå upprätt innan det kopplas in. Det är inte ovanligt att rekommendationer på minst 6 timmar ges här.

Orsaken är att bl.a. att oljan till kompressorn ska rinna tillbaka och lägga sig rätt. Startar man kylskåpet direkt kan man ha oturen att förstöra kompressorn eller förkorta dess livslängd.

3. Hur kallt ska ett kylskåp vara?

Det raka svaret är att temperaturen aldrig bör överstiga 8 grader då många råvaror snabbt kan försämras här. Mejeriprodukter är exempel på produkter som snabbt kan ta stryk här.

Riktmärken på 3-5 grader är inte ovanligt att se, men du kan gå kallare än så också. Det är däremot inte rekommenderat att gå under 2-3 grader då det kan innebära att de kallaste delarna av kylskåpet når fryspunkten, något som kan skada och förstöra råvaror.

Ju lägre temperatur du har desto bättre håller dina råvaror. En kall kyl gör också att många drycker blir betydligt mer svalkande och goda.

4. Hur mycket el drar ett kylskåp?

Många av kylskåpen som säljs under 2020 har en energimärkning på A++ och drar ca 110-120 kWh/år. Det är inte speciellt mycket men det är högre än de bästa kylskåpen sett till energiförbrukning.

Det finns idag ganska många alternativ av kylskåp som har en energimärkning på A+++ och ligger så lågt som 75 kWh/år. Även om det är vanligare att dessa kylskåp tillhör premiumklassen med ett pris över 10 000 kronor så finns det flera prisvärda modeller som ligger i bättre nivåer.

5. Vilket kylskåp är bäst enligt tester?

Vi försöker lista kylskåpen som är bäst i test och som på annat sätt visar att de är bra investeringar. Ett stort problem vi funnit är dock att vissa fabrikat har modeller som snabbt försvinner ur sortimentet. Det gör det svårt att skapa en bra lista med med modeller som presterat bäst och som även är bäst just nu.

Så valde vi ut de bästa kylskåpen

För att välja ut de bästa kylskåpen har vi i första hand tittat på oberoende tester som på ett bra sätt jämför och testar flera kylskåp. Genom att kylskåp ställs mot varandra är det oftast lättare att hitta brister och se smarta lösningar som annars hade kunnat passerat förbi vid en vanlig recension.

Vi har också tittat mycket på omdömen från konsumenter som valt att köpa och recensera sitt kylskåp online. Detta är ett bra sätt för att fånga upp kylskåp som inte håller måttet. Normalt är konsumenter positivt inställda till deras köp men om en produkt har större brister märks det tydligt med en tydlig ton av negativa omdömen.

Avslutningsvis har vi även tittat på kylskåpens specifikationer, deras kapacitet och energiklass.

Kylskåp från IKEA har tyvärr inte kunnat tas med då vi saknar underlag för dessa vitvaror. IKEA anses ofta vara väldigt prisvärt alternativ för att renovera kök och deras vitvaror kan vara ett rimligt alternativ men det är inget vi har kunnat utvärdera.

Källor & Test

Sammanställning av tester, recensioner, omdömen från konsumenter och andra källor som har legat till grund för hur vi valt ut de bästa kylskåpen.

 • Test av 23 Kylskåp – 2019 – Råd & Rön
  Stort test med kylskåp från flera kända tillverkare. Råd & Rön har gjort ett bra test där de testat alla kylskåp i klimatkammare så de kan garantera att yttertemperaturen är samma vilket ger samma förutsättningar när alla kylskåp ska testas. På så sätt kan man t.ex. avläsa hur bra kylskåpet håller den rekommenderade temperaturen, skillnader i kylskåpet och den faktiska energiförbrukningen i detta scenario. Bäst i test blev Samsung RR40M7165WW följt av LG GL5241PZJZ1/GL5241SWJZ1 på andraplats. På tredjeplats återfinns Scandomestic SKS 450. Andra modeller som testades var t.ex. Bosch KSV36VI3P/KSV36VW3P/KSV36VB3P,  Liebherr SK 4260, Elvita CKS4185V, AEG RKE73924MX m.fl. Trots att testet är nytt har flera modeller försvunnit från marknaden helt eller är svåra att få tag på.
 • Konsumentomdömen – 2020
  Ett mycket viktigt underlag har varit att titta på konsumenternas omdömen av kylskåp. Vissa modeller har mottagit väldigt många recensioner lämnade av konsumenter som testat dem och kan på så sätt vara ett viktigt signalement till vilket som är det bästa kylskåpet.
 • Prisjakt – 2020
  Prisjakt har kunnat bistå med assistans för att ge information om vilka kylskåp som fortfarande säljs och går att få tag på. De har också kunnat vara en portal där vi snabbt kunnat granska kundomdömen hos flera e-butiker på ett snabbt och enkelt sätt, något som kunnat kombineras med andra källor för än bättre underlag. Några av de mest populära fullstora kylskåpen hos Prisjakt är idag Electrolux ERF4114AOW som bl.a. utsågs till bra köp när Råd & Rön testade kylskåp under 2016. Siemens KS36VAI4P är ett annat kylskåp som är populärt för dess goda betyg, bra energinivå och prisnivå. Även Bosch KSV36VI3P som placerade sig relativt bra i Råd & Röns nyare test verkar vara ett populärt alternativ. Andra kylskåp som dyker upp är Miele K 28202 D edt/cs, Samsung RR40M7165WW, Electrolux ERE3666MFW.