Tvätta fönsterna på huset

Så rengör du husets fönster

Att regelbundet tvätta fönsterna ger dig inte bara en trevligare utsikt, det är också helt nödvändigt för att solens strålar ska kunna hitta in.

Smutsiga fönster kan hämma 40–60 % av solljuset från att komma in vilket påverkar allt levande inne i bostaden. Både du själv och dina levande växter kan alltså må bättre av regelbunden fönstertvätt.

En rejäl fönstertvätt passar perfekt under årets stora vårstädning och höststädning – alltså ungefär två gånger om året.

Men hur bör du egentligen gå tillväga för att få ett så bra resultat som möjligt? I den här utförliga guiden får du konkreta tips och trix på hur du bäst putsar dina fönster.

Tips 1: Vikten av goda förberedelser

Tvätta fönster - temperatur och väderNär är det egentligen bäst tillfälle att putsa fönsterna? Det är nog många som har hört att fönsterna helst ska tvättas på en mulen dag, vilket delvis stämmer. Om du tvättar fönster när solen strålar som mest kan värmen förstöra resultatet genom att torka glaset för fort.

Det är en god idé att tajma in fönstertvätten på en molnig dag, eller helt enkelt när solen passerat fönsterna och lagt dem i skugga. Men det går naturligtvis att lösa det på andra sätt också.

Om solen skiner starkt använder du kallt vatten, medan fönsterputsning på kyliga dagar kräver extra varmt vatten. Är det minusgrader? Då bör du avvakta tills temperaturen i alla fall ligger över nollan.

Frigör alla fönsterbrädor från krukor, prydnadsföremål och bordslampor innan du sätter igång. Om du har möbler som går att flytta från fönsterna är det en god idé att göra det. Ett annat alternativ är att täcka möblerna med exempelvis gamla tidningar för att skydda dem från smuts, rengöringsmedel och vatten.

Det rekommenderas att du har gummihandskar på händerna medan du tvättar fönstren. Många av de medel som används vid en fönstertvätt kan nämligen ha skadliga effekter på huden.

Tips 2: Införskaffa bra städredskap

Fönsterskrapa bra redskap för fönstertvättInvestera i en riktig fönsterskrapa istället för att använda den gamla vanliga duschskrapan till fönstertvätten.

Med en bra fönsterskrapa minskar du risken för att fula ränder ska uppstå på fönsterna när du är klar. Andra hjälpmedel som är högst nödvändiga för ett bra resultat är diskmedel, städsvamp, disktrasor, mikrofiberduk och en hink med rent vatten.

Du kan också blanda diskmedel med vatten och hälla ner i en sprutflaska. Då kan du snabbt och enkelt spraya rengöringsmedlet direkt på fönsterna. Du lär dock ändå behöva tillgång till rent vatten för att skölja ur tvättsvampen under arbetets gång.

Om du inte vill använda diskmedel kan du göra eget rengöringsmedel med hjälp av vatten och ättika. Då blandar du en liter vatten med en matsked ättika i en sprayflaska som du sedan sprayar direkt på fönsterrutorna.

Ett annat populärt alternativ är att använda sig av fönstertvättmaskin som underlättar arbetet och minimerar risken för ränder på rutan. De kostar inte extremt mycket och kan vara en bra investering.

Tips 3: Ta bort det värsta med högtryckstvätt först

Spola av fönstret med högtryckstvättÄr fönsterna väldigt grusiga och smutsiga på utsidan? Om du har en högtryckstvätt eller vanlig vattenslang kan du med gott samvete använda den först för att få bort den värsta smutsen.

Se bara till att vattentrycket inte är för högt – börja gärna lågt och höj efterhand. Passa gärna på att rengöra fönsterbleck och de yttre ramarna ordentligt också när du ändå är igång.

Tips 4: Börja med ramar och fönsterbrädor

Tvätta fönsterramarnaOm du börjar med att putsa fönsterna för att sedan gå över till rengöring av ramar och fönsterbrädor finns det risk att du behöver börja om med fönsterputsningen igen. Börja därför med att torka av fönsterbrädorna och ramarna med en fuktig disktrasa.

Om du har fönster i flera lager, alltså med så kallade öppningsbara mellanfönster, är det en god idé att öppna hela rasket och även torka de inre ramarna innan du sätter igång med fönsterputsningen.

Tips 5: Gör så här för att rengöra fönsterrutorna

Börja med att rengöra fönsterna med varmt vatten, diskmedel eller ättiksblandning samt en städsvamp. Skrubba försiktigt men noggrant bort alla fingeravtryck och smutsfläckar. Torka sedan bort rengöringsmedlet med kallt vatten och en ren disktrasa.

Därefter är det dags att börja använda fönsterskrapan. Skrapa noggrant över fönsterrutorna och var beredd med att torka av skrapan med ett torrt papper efter varje skrapning. Om du inte torkar av skrapan är risken för ränder på rutorna betydligt större. Torka även upp eventuellt spill som råkar landa på fönsterbrädan under arbetets gång.

För att få till det där riktigt skinande resultatet kan du avsluta ditt arbete med en torr mikrofiberduk. Putsa bort eventuella vattenrester och ränder med hjälp av mikrofiberduken och se hur de tidigare smutsiga fönsterna blir vackra och skinande!

Även om traditionella redskap fungerar bra när man fått in tekniken så kan fönstertvätt-maskiner underlätta arbetet. De suger in vätskan och skrapar inte bara bort det. Således minimeras risken för ränder och efterstäd när vätskan rinner vidare.