Tillaga mat med bra hygien: undvik värsta misstagen

För de flesta är det säkert en självklarhet med en god hygien i köket, men vad innebär detta i praktiken? Här får du några smarta tips på renhållning i köket när du lagar mat.

Hygien vid tillagning av mat

skölja händer vid matlagningAtt hålla rent i köket är det allra viktigaste när du lagar mat. Detta för att förhindra att bakterier får en chans att växa till sig och för att maten ska hålla längre. Det är exempelvis viktigt att hålla rent skärbrädor och köksknivar, men även andra ytor i köket är viktiga att rengöra noga.

För att förhindra till exempel matförgiftning är det viktigt att se till att bakterier och parasiter inte förorenar maten. Det kan du göra med några enkla åtgärder, som dessutom gör så att maten inte blir dålig i förtid.

En god hygien i köket börjar med att tvätta händerna innan du hanterar mat och livsmedel. Tvätta alltid händerna det första du gör innan du ska laga mat och direkt efter att du hanterat till exempel rått kött.

Om du har sår på händerna, ska du undvika att dessa kommer i kontakt med maten du lagar. Du kan till exempel använda handskar eller skyddande plåster. Se dock till att dessa är rena genom att du byter dem ofta samt tvättar händerna noga.

bakterier skärbräda efter skurit kött

När du skurit kött så ska du alltid rengöra skärbräda och kniv noga för att hindra bakterietillväxt. Vissa typer av kött som t.ex. gris och kyckling har större risk att innehålla dåliga bakterier och varför dessa livsmedel även måste tillagas till rätt temperaturer för att du inte ska bli sjuk.

Därför är det god praxis att använda separata skärbrädor till kött, fisk och fågel som ska tillagas och produkter som grönsaker och frukt som inte tillagas. Både skärbrädor i trä och plast riskerar att få bakterier som sätter sig i spåren från knivarna, något diskning inte alltid löser.

Det är rekommenderat att ha en bra uppsättning skärbrädor för så väl grönsaker & frukt, kött & fisk och för servering. Olika material har olika för- och nackdelar. Om du läser vår artikel om de bästa skärbrädorna kan du lära dig mer.

Diska skärbrädorDet är viktigt att diska med diskmedel, antingen i maskin eller för hand. Det räcker inte att skölja av redskap och porslin under vattenkranen för att få bort bakterier. Byt disktrasa ofta, eller tvätta den i diskmaskin eller tvättmaskin för att få den helt ren.

Skölj alla grönsaker och all frukt under rinnande vatten innan du använder dem i matlagningen eller äter dem. På så sätt får du bort till exempel jord och smuts som kan innehålla bakterier och farliga ämnen. De bakterier som inte försvinner när du sköljer försvinner oftast när du tillagar maten med värme.

Kemikalier eller andra dåliga ämnen försvinner dock inte vid tillagning utan måste sköljas bort. Grönsaker som inte är ekologiska innehåller ofta kemikalier från besprutningsmedel och ska sköljas. Ris är ett annat exempel som behöver sköljas då det naturligt innehåller mycket arsenik som är ohälsosamt.

Hygien när du förvarar mat och köksredskap

Rent och städat kök
Ett rent och städat kök gör det lättare att ha god hygien vid matlagning. Smuts sprider sig inte till knivar och köksutrustning samtidigt som du kan tömma diskmaskinen lättare utan att riskera att bakterier sprider sig till den rena disken.

Hygien är inte bara viktigt när du tillagar maten, det är också viktigt när du förvarar den. Det gäller både råvaror och färdig mat. Ställ in maten i kylskåpet så snart som möjligt och låt inte mat stå framme i onödan.

Innan du lagar maten är det bra att låta råvarorna vara kvar i kylen så länge som möjligt. Det gäller särskilt rått kött och fisk och andra känsliga matvaror.

Diska tallrikar när du förvarat rått kött på dem. Det är viktigt att du diskar dem i maskin eller för hand med diskmedel för att få bort alla bakterier. Det gäller även skärbrädor och knivar. Lägg inte in dessa i skåp och lådor utan att ha diskat dem noggrant.

När du ska förvara tillagad mat i kylen är det viktigt att du förvarar dem i rena behållare. Se till så att burken har ett tättslutande lock och att den är ren och torr innan du ställer in till exempel en matlåda i kylen.

Du bör också se till så att maten svalnat innan du ställer in den i kylen, för att minska risken för att kylskåpets temperatur höjs allt för mycket.

Se till så att du har rätt temperatur i kyl och frys. I kylen får temperaturen gärna vara högst 4 grader. Tänk på att temperaturen kan vara olika i olika delar av kylskåpet. Det kan därför vara bra att ha en termometer för att kontrollera temperaturen exakt.

Om du håller temperaturen på en tillräckligt låg nivå i ditt kylskåp, blir det svårt för bakterier att växa och sprida sig, vilket gör att maten håller sig fräsch och färsk längre.

Tänk också på var du kastar överbliven mat och annat avfall. Låt inte matrester ligga i diskhon, då detta kan leda till att bakterier sprider sig. Släng gärna eventuellt matavfall i en behållare med lock för att undvika lukt.