Guide: vandra med familjen

Guide: Tälta och vandra med familjen

Att vandra hela familjen är en trevlig aktivitet och kan bli en äventyrlig semester om man så vill. I denna artikel går vi igenom det viktigaste du behöver tänka på när du planerar vandringen.

1. Barnens ålder och kapacitet

Visst kan man vandra även med riktigt små barn om man bara anpassar turen efter omständigheterna. De minsta bärs i bärsele på magen medan barn som passerat ett år kan sitta i en bärstol på ryggen.

Här är det viktigt att pausa då och då så att barnet får komma ner och röra på sig och byta ställning så att blodflödet i armar och ben säkras. Tänk på de är stillasittande och kan bli kalla, och i soligt väder för varma. Solhatt eller solskydd rekommenderas då.

Om ni räknar med att bära på barn är det svårt att få med sig all utrustning som behövs för dagsbehov och övernattning. Ett bra sätt är att vandra en led med stugor som ni kan check in på, äta gott och övernatta vid.

Oavsett om det är barn som precis kommit upp i skolåldern eller lite äldre barn så är det smart att först börja med dagsutflykter. Det går även att utföra kortare vandringar med tält och en natts övernattning men välj gärna en plats där ni har nära till bilen om något verkligen skulle krisa och ni behöver köra hem.

Ju äldre barnen blir och ju mer erfarenhet de får ju större äventyr kan ni ge er ut på.

2. Förbered, planera och prova hemma

Tält med familjen på vandringOm ni har möjlighet att resa vandringstältet på hemmaplan tillsammans med barnen är det en stor fördel. Allra bäst om ni kan sova i det en natt också så att de får tillfälle att prova ut liggunderlag och sovsäckar och uppleva hur mysigt det är att tälta.

Annan utrustning, som vandringsryggsäcken och kängorna, är också bra att introducera tidigt så att de blir sugna på att ge sig ut. Vandringskängorna kan ni med fördel gå in på förhand och användas till vardags lite vid behov. Risken för skavsår minskar rejält om skorna inte är helt nya.

Mindre barn som kanske är lite osäkra inför nya rutiner kan behöva besöka den utsedda tältplatsen i förväg. Kanske ni sedan kan återkomma för att sova över med mer självförtroende. Detta om ni planerat ett fast basläger relativt nära hemmet och tänker göra dagsutflykter.

Är de vuxna pålästa och trygga blir barnen lugna. Lägg ner lite tid på att hitta just den typ av vandring med familj som passar just er, där det är oproblematiskt att tälta. Planera rutten så att ni känner er säkra på att ni klarar av den utan stress och press, oavsett vilket väder som bjuds.

Det finns gott om vandringsleder som är anpassade för vandring med familj, utan osäkra vattendrag eller onödigt tunga stigningar.

3. Kläder

Bra kläder är A och O när man är ute i naturen och uttrycket ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” kommer väl till pass.

Att vara torr och inte frysa är en av de viktigaste aspekterna under vandringar och här gäller det att ha rätt kläder med rätt material för att lyckas bra.

Bomullskläder är generellt sett väldigt dåligt då de suger åt sig vätska och gör dig kall. Det behöver inte bara vara regn utan kan även vara svett varför bomull heller inte används i träningskläder.

Istället vill du använda kläder av syntetmaterial som polyester eller ren ull där marinoull är mycket populärt. Dessa material transporterar bort vätskan och gör att du håller dig varm samtidigt som de inte möglar och luktar illa lika fort.

Att välja kläder vid vandring är generellt sett ganska enkelt och du kan utgå från lager-på lager-principen. Vandrar du på hösten och vintern är underställ, tjockare plagg och vattenavstötande plagg viktigt.

På sommaren klarar du bättre med lite tunnare kläder men även här kan temperaturen sjunka och regnställ samt vindjacka är bra att ha med sig även på kortare turer.

Barn kan behöva mer kläder än vuxna och ska man vandra i lite tuffare förhållanden blir det extra viktigt att tänka på. Tänk på att extra ombyten så man få torra kläder är viktigt om ni vandrar långa heldagar eller övernattar.

Här är ytterligare några tips på vad man kan hitta i barnpackningen:

  • Extra stövlar. Skrymmande, men om ni riskerar blött väder är det bara gummistöveln som kan hålla en barnfot riktigt torr.
  • Extra lätt sko/toffel. Efter en vandringsdag är det skönt med något lättare.
  • Extra många strumpor (ull).
  • Glöm inte mössa, buff, keps.
  • Handskar/vantar, helst vattentäta. 2 par.
  • Sovmask eller pannband om det är svårt att somna ljusa nätter.

Annat barnrelaterat:

  • Gosedjur som luktar hemma.
  • Lätta pixiböcker för sagoläsning.
  • Kortspel, resespel för tidsfördriv. Eller smartphone / surfplatta om ni tillåter det.

4. Tälta och mat

Tält och mat på vandring med familjSe till att ha ett funktionellt vandringstält för den typ av vandring ni gör och för hur många ni är. Det är viktigt att barnen trivs i tältet och ser fram emot att tälta. Då är det en fördel med ett tält med väl tilltagen absid som ger plats för att äta om det är ruggigt och där man kan placera packningen.

Kupoltält och tunneltält är de vanligaste typerna av vandringstält medan familjetält är för tunga för att bära med sig. De fungerar dock vid campingplatser dit ni kör med bil och kan vandra ifrån som en basstation om ni vill.

Om du inte vill lägga pengar på barnsovsäckar kan du korta av en stor sovsäck genom att spänna ett skärp eller spännband runt om en bit ner. Liggunderlag av cellplast brukar fungera bra för barn och är även billiga att köpa in. Dyrare upplåsbara liggunderlag är dock rekommenderat för kallare klimat eller när barnen blir äldre (tonåringar).

Om ni vandrar med enklare liggunderlag som cellplast är det viktigt att välja bra och jämna lägerplatser där ni reser tältet. Ojämnheter känns mycket lättare på den typen av liggunderlag.

Ett hett tips vad gäller mat är att servera säkra kort som ni vet att barnen gillar. Det viktiga är att få i dem näring och energi så att de orkar. Frystorkade produkter bör ni kanske prova hemma först för att vara säkra på att de går ner.

Energihöjare, som nötblandningar, russin, kex, choklad och annat snacks är viktigt att ha med. Pulversaft och varm choklad brukar också gillas.

Glöm dock inte bort de vuxna i familjen så fundera på snabbkaffe och liknande lösningar för er.

5. Packfördelning

En rimlig packfördelning är viktig när man vandrar med familjen. Barn som vandrar på egen hand bör ha en egen vandringsryggsäck även om de inte kan bära tungt. I början kanske det räcker med gosedjuret, vattenflaskan och en extra tröja.

De vuxna bär det mesta av barnens saker och den starkaste bär mest. Storleken på vandringsryggsäcken beror förstås på vandringens längd.

Från skolåldern och uppåt är det lättare att vandra lite längre och låta barnen bära lite mer av sin egen packning. Det bör dock ökas på successivt och börja med lite första gången om barnen inte redan är tonåringar.

Om barnen ska bära egen packning så träna tillsammans på hur ni packar rätt inför vandring. När barnen är så pass gamla att de kan bära sin egen packning är det också bra om de vet var sakerna ligger och hur det ska se ut.

6. Tid att fika, utforska och leka

Fika och utforska

Ett bra tips är att ha goda marginaler när ni ska ta er från punkt A till punkt B. På det viset blir det inte störande med en extra paus eller om barnen vill leka en stund på någon plats de gillar.

Går ni i terräng där det är svårt att hitta skydd mot vinden kan en tarp vara lösningen. Det är ett portabelt vindskydd man lätt spänner upp om man behöver lä under fikapausen eller klädbytet. Det kan också ge skydd från regn och sol vilket också kan vara bra.

Ha gärna med en fågel- eller växtbok och passa på att botanisera lite, eller ta fram kartan och undersök var ni är och vart ni är på väg. Det kan vara både roligt och lärorikt att följa en karta som barn.

Att fritt undersöka omgivningarna och leka i naturen gör ofta barn harmoniska. Då blir de också mer mottagliga för att lära sig något nytt om naturen, som nya namn på växter till exempel.

Presentera sedan äventyret att ta sig till nästa tältplats eller delmål på kartan som en spännande lek så blir de förhoppningsvis engagerade och får förnyad lust att ta sig framåt.

7. Tuffare terräng och utmaningar

Med äldre barn så öppnas möjligheten att vandra i tuffare klimat och mer utmanande äventyr kan göras möjligt. Tonåringar kan absolut vara ute flera dagar med vuxet sällskap i fjällen då de är starka nog att bära mycket av sin egna packning och mogna för utmaningen.

Oavsett om man är vuxen eller barn är det rimligt att ha tränat för tuffare vandringar. Att spontant utan erfarenhet försöka sig på en tuffare utmaning är inte rekommenderat. Försök i så fall att få in dagsutflykter följt av helgvandringar innan resans avgång.

Ni bör också samla på er erfarenheter och läsa tips om fjällvandring för underlätta för er.

Vid tuffare terräng, mer vildmark och längre från civilisationen ni kommer desto högre krav ställs det på säkerhet och vad som kan behöva göras. Att ha en säkerhetsgenomgång med vad man bör göra i olika situationer är starkt rekommenderat.

Några funderingar värda att tänka på:

  • Alla på vandringen bör veta var man är och vart man är på väg. Var är närmsta vägen till hjälp? Hur långt är det kvar till vår tänkta lägerplats?
  • Var kan vi fylla på vatten?
  • Finns det risk att stöta på rovdjur, hur agerar man då?
  • Vem har första förband och hur använder man det? Vad gör du för att stoppa en blödning och hur hanterar du bäst en stukad fot?
  • Finns det mobiltäckning i området?
  • Hur ska en bra lägerplats se ut med minimal risk för vattensamlingar och hög vind? I vilken riktning bör tältet monteras i förhållande till vinden?

Det finns mycket ni kan fördjupa er i och ju fler som kan göra alla moment själva, desto tryggare och säkrare blir vandringen. Även på enklare vandringsleder kan olyckan vara framme där man trampar snett eller tappar balansen.