baka bröd med bakmaskin

Så bakar du bröd med bakmaskin

Har du bakat bröd i en bakmaskin någon gång? Det är ett mycket smidigt och enkelt sätt att få nybakat bröd till frukost utan att behöva gå upp i ottan.

Du fyller helt enkelt bakmaskinen med alla ingredienser, startar den och sedan njuter du av resultatet – nybakat bröd. Blir det bröd över kan du skiva upp detta med hjälp av en skärmaskin och frysa in.

I den här guiden kan du läsa mer om bakmaskiner, hur de fungerar samt för- och nackdelar.

Vad är en bakmaskin?

vad är en bakmaskinEn bakmaskin är en köksmaskin som kan knåda, jäsa och baka bröd. Du behöver bara hälla i alla ingredienser och sedan sköter bakmaskinen resten – i alla fall om du valt en bra modell.

Bakmaskiner varierar en hel del och det är rekommenderat att inte välja de billigaste alternativen där flera presterat sämre i tester. Det finns flera bra och prisvärda bakmaskiner som är bäst i test du kan välja på istället.

I de flesta bakmaskiner tar det mellan tre till fyra timmar för brödet att bli klart. Det finns också bakmaskiner med snabbprogram och då kan du får ett nybakat bröd på ungefär en timme. Konsistensen och även smaken blir ofta något sämre när du väljer ett kort program.

Bakmaskiner har också en timerfunktion. Du kan alltså schemalägga när brödet ska bli färdigt. Du förbereder bakmaskinen på kvällen genom att fylla den med alla ingredienser och ställer in tiden. När du vaknar på morgon doftar det gott av nybakat bröd.

Du kan också programmera bakmaskinen så att det finns nybakat bröd när barnen kommer hem från skolan. Det är ett smidigt sätt att baka och servera bröd på.

När du använder timerfunktionen ska du inte använda ingredienser som mjölk och yoghurt i brödet. Dessa produkter bör nämligen inte stå framme i rumstemperatur för länge. Baka då hellre bröd med vatten.

Baka bröd med en bakmaskin

Läs bruksanvisningen noggrant och följ de råd och rekommendation som står där.

Har du aldrig använt en brödmaskin förut är det bäst att följa olika recept för att lära känna bakmaskinen. När du är mer säker på hur den fungerar kan du börja experimentera med olika mjölsorter och smaksättningar.

ingredienser i bakmaskin

Alla ingredienser som du lägger ner i bakmaskinen ska vara rumstempererade för att jäsningen ska bli så bra som möjligt. De flesta recept på bröd i bakmaskin innehåller torrjäst. Det går dock också att baka bröd med färsk jäst i en bakmaskin.

Lägg i ingredienserna i den ordning de står i receptet. Var noga med mängderna så att degen inte blir för stor och sväller över kanterna. Du kan smörja formen och degkrokarna med lite olja eller smör för att lättare får ut brödet när det är klart.

färdigt bröd i bakmaskinAnvänd råvaror av hög kvalitet för bättre smak och struktur. Brödet håller sig mjukt i några dagar i en tätt försluten plastpåse. Får du mycket bröd över kan du skiva det, gärna med en skärmaskin, och lägga in i frysen. Perfekt att plocka fram till mellanmål eller till soppmiddagen!

Vänta till bakmaskinen helt har svalnat innan du startar den igen med ett nytt brödbak. Temperaturen kan annars störa nästa brödstats.

Olika funktioner och inställningar på bakmaskiner

Det finns många olika bakmaskiner att välja på. En del är små, andra stora. En del är enkla men få inställningar och andra har många funktioner och inställningar. Här listar vi saker som kan vara bra att tänka på före ett köp av en bakmaskin.

Pris

Det finns bakmaskiner för några hundralappar och det finns bakmaskiner för flera tusen kronor. Fundera över hur stor bakmaskin du behöver och hur många funktioner och inställningar du önskar. Det är onödigt att betala för avancerade funktioner som du aldrig använder.

Storlek

Bakmaskinens storlek och kapacitet varierar. Bakar du ofta till en stor familj behöver du en större maskin. Bakmaskiner kan oftast baka bröd som väger från 1 kg upp till 3 kg.

Vikt

En bakmaskin väger några kilo och tar dessutom plats på köksbänken och i skåpet. Kontrollera att måtten på maskinen överensstämmer med utrymmet där du tänkt förvara den.

Användarvänlighet

De flesta bakmaskiner är enkla att använda med många automatiska funktioner. Innan du köper en bakmaskin är det bra att fundera över vilka inställningar och funktioner som du vill att bakmaskinen har.

Visningsfönster

Det är trevligt om bakmaskinen har ett visningsfönster där du kan följa brödets utveckling.

Antal cyklar

De flesta bakmaskiner har en grundcykel och en degcykel. Grundcykeln innefattar knådning, jäsning och bakning. Detta använder du när du ska baka matbröd.

En del bakmaskiner har även förprogrammerade brödcyklar för olika typer av bröd. Speciella degcyklar finns om du vill använda maskinen till bland annat bullar och pizzadeg. Degcykeln innefattar endast knådning.

Olika sorters bröd

Vill du kunna baka olika sorters bröd och kakor bör du välja en modell med flera program. Med många förinställda bakprogram ökar flexibiliteten. Det finns bakmaskiner som klarar grovt bröd och glutenfritt bröd. Det finns till och med avancerade bakmaskiner som klarar surdegsbröd.

Gräddningsnivå

Många bakmaskiner har en inställning för brödets skorpa, alltså gräddningsnivån. Välj om du vill ha ett hårt eller mjukt gräddat bröd genom att välja vilken färg på skorpan du önskar, från ljust till medium. Nästan alla modeller erbjuder två eller tre inställningar.

Automatiska ingrediensbehållare (dispenser)

Vill du baka mer avancerade bröd med olika smakförhöjare finns bakmaskiner med automatiska ingrediensbehållare. Du fyller på behållaren med det du önskar, till exempel nötter, torkad frukt och olika sorters fröer, och maskinen kommer då att tillsätta dessa till degen vid rätt tidpunkt.

Med en bakmaskin med separat jästbehållare kan bakmaskinen tillsätta jästen under en senare del av processen. Detta hindrar jästen från att aktiveras för tidigt.

Varmhållningsfunktion

På många brödmaskiner finns en varmhållningsfunktion. Det nybakade brödet hålls då varmt i ungefär en timme.

Sylt- och marmeladprogram

Det finns bakmaskiner som du också kan koka marmelader och sylter i.

Rengöring

En köksmaskin som är krånglig att rengöra slutar man ofta att använda. De flesta bakmaskiner är dock enkla att diska.

Efter baket tar du bort brödformen och degkroken ur bakmaskinen. Diska efter instruktionerna som följde med vid köpet av bakmaskinen.

På vissa maskiner kan formen och kroken diskas i diskmaskinen annars diskar du med ljummet vatten och lite diskmedel. Om brödformen har en non stick-beläggning är det viktigt att du är extra försiktig för att inte repa ytan. Själva maskinen torkar du av med en trasa.

För- och nackdelar med en bakmaskin

Här är några för- och nackdelar med att baka eget bröd i bakmaskin.

Fördelar

  • doften av nybakat bröd
  • liten egen arbetsinsats
  • tidsbesparande
  • kontroll på brödets innehåll
  • enkel rengöring
  • billigare än att köpa bröd i mataffären.

Nackdelar

  • tar plats i köksskåpen
  • inköpskostnaden
  • alla bröd får samma form
  • ljudnivån.