Pulsklocka eller cykeldator

Pulsklocka eller cykeldator för träning?

En cykeldator på styret eller en klocka runt handleden? Oavsett om du bara ska pendla till jobbet, cykla för skojs skull, träna eller tävla blir cyklingen roligare med teknik.

Ju mer funktioner och finesser du vill ha, desto dyrare blir det. Du får också vara beredd att betala extra för snygg design, bra upplösning och färgskärm.

Vad du ska välja och vilket som är bäst beror på dina behov. Det finns olika för- och nackdelar och det finns de som väljer både och av just den anledningen.

Pulsklocka eller cykeldator?

När du ska välja mellan pulsklocka och cykeldator är det till slut din personliga smak, behov och budget som blir avgörande.

Den stora skillnaden är att en pulsklocka är en klart mindre enhet som sitter på armleden och fungerar till många olika sporter och aktiviteter. Den kan även användas som vardagsklocka och är på så sätt väldigt smidig.

Cykeldatorn sitter på cykelstyret, har större display och cykelspecifika funktioner som gör att den kan vara speciellt bra i vissa sammanhang.

Pulsklocka passar dig bra om:

  • Du vill kunna mäta pulsen från handleden och slippa pulsband
  • Du är ute efter en multifunktionsklocka som lämpar sig för mer än bara cykling, exempelvis löpning och simning.
  • Du ser vinsten med att ha en klocka som övervakar hela dygnet och som du alltid har med dig.

Cykeldator passar dig bra om:

  • Du vill ha en stor tydlig display som är enkel att följa under cykelturen
  • Du vill kunna mäta data som kadens & watt när du cyklar

Cykeldator

Cykeldator med tid, hastighet, sträcka och pulsCykeldatorn fästs på styret och ger dig mycket information som är lätt att se tack vare den större displayen men också dess positionering. Du behöver inte vrida handleden, släppa styret eller vinkla huvudet som med en pulsklocka.

Om du tränar mycket landsvägscykling och även i terräng med mountainbike kan cykeldatorn även användas som navigeringshjälp när du cyklar. Andra cyklister kan om du vill spåra dig och ansluta till dig för bättre gruppdynamik.

Samtidigt har cykeldatorn bra stöd för tillbehör specifikt anpassat för cyklar och cykeldatorer. Kadensmätare är ett exempel som kan mäta trampfrekvensen eller wattmätare i pedalerna som kan mäta kraften.

De flesta tävlingscyklister har någon form av cykeldator och spenderar man hundratals timmar på sin cykel är det kanske även väl värt att välja någon av de bästa cykeldatorerna med bra funktioner samt navigeringshjälp.

Nackdelar med en cykeldator:

  • Cykeldatorn kan enbart användas för cykelträning.
  • Vid pulsmätning krävs ett pulsband vilket är en extra kostnad och kan ge skav efter mycket användning.
  • Eftersom inga stöldbegärliga föremål bör lämnas på cykeln måste cykeldatorn plockas bort efter användandet. Det görs dock enkelt med snabbfästen.
  • En cykeldator är relativt dyr. Du får vara beredd att lägga minst 2000 kronor för en standardmodell med GPS och smarta funktioner. De mer avancerade modellerna kostar betydligt mer.

Vilka data kan du utläsa från cykeldatorn?

Med en billig cykeldator kan du se hur fort du trampar samt hur lång sträcka du har cyklat. De allra enklaste modellerna fäster man på styret och kopplar in med hjälp av en liten kabel till hjulet. Datorn håller sedan reda på hur många varv som hjulet snurrar. Rotation i kombination med hjulets omkrets gör att fart och distans kan räknas ut.

Dessutom har vissa enklare cykeldator:

  • Höjdmätare
  • Termometer
  • Möjlighet att individuellt anpassa skärmen
  • Kadensmätare

Kadens är ett annat ord för trampfrekvens. Måttet talar om för dig hur många varv du trampar på en minut. Det är ett intressant mått även för cykelmotionärer. Genom att lägga i en lägre växel och trampa snabbare ökar kadensen.

Kadens är ett bra mått att ha koll på. Du vill ju utnyttja energin till att driva cykeln framåt och inte till att trampa luft. Samtidigt kan hög kadens och lite motstånd användas för fysiologiska effekter som att få bort laktat och mjölksyra.

Med en avancerad modell får du vanligtvis:

  • GPS
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
  • Stöd för att ansluta trådlöst pulsband
  • Virtuella tävlingar som gör det möjligt att utmana familj och kompisar
  • Navigerings genom kartor och träna på utvalda rutter
  • Touchskärm
  • ANT+-protokoll

ANT+ är ett trådlöst alternativ till Bluetooth som används till att hämta mätdata till exempel fart, kadens, puls och andra externa tillbehör.

Pulsklocka

Ett alternativ till en cykeldator är en pulsklocka. Även här finns ett stort antal modeller i olika prisklasser att välja på. I takt med att utbudet ökar och tillgängliga funktioner blir fler kan det vara knepigt att välja rätt pulsklocka.

Pulsklocka bättre för motionscykel
Om du tänkt träna inomhus på motionscykel eller löpband så fungerar pulsklockan mycket bättre – i många fall fungerar inte cykeldatorn alls för detta.

Idag kommer många pulsklockor med inbyggd pulsmätning vid handleden. De fungerar klart sämre och ger inte lika exakta värden som ett pulsband men för just cykling verkar de fungera relativt bra för många personer. Du kan däremot enkelt välja till pulsband även till pulsklockan vilket många professionella idrottare gör för att få pålitlig data.

Pulsklockans främsta fördelar ligger i att de kan agera som vanlig klocka och till viss del som smartklocka under övrig tid på dygnet. Samtidigt har de aktivitetsprofiler för mycket mer än bara cykling där löpning och simning är de vanligaste. Det finns t.o.m. pulsklockor med inbyggda golfkartor, pistinformation för alpinåkare m.m.

Pulsklocka för multisport
För multisport som simning, cykling och löpning under triathlon så behövs ofta en mer avancerad sportklocka / pulsklocka.

För cyklister blir pulsklockan mest intressant om man utövar andra aktiviteter. Om du är triathlet vill du antagligen specifikt ha en multisportklocka som kan byta sport under samma aktivitet. Men även i dessa situationer är det troligt att du vill ha en pulskocka och en cykeldator för när du tränar cykling.

Stödet mellan cykeldator och pulsklocka är ofta väldigt bra om du väljer samma tillverkare där Garmin är en av de främsta aktörerna inom båda områdena.

Billigare pulsklockor riktar sig främst till motionärer som håller på lite löpning och andra aktiviteter. De enklaste funktionerna finns i de flesta klockor för att utföra rimliga intervallpass, träna efter puls och hålla koll på sin tid under motionslopp.

Om du tittar på de billigaste modellerna bland bäst i test-pulsklockor har de även GPS, stöd för många aktiviteter, inbyggd pulsmätning vid handleden m.m.

Nackdelar med pulsklocka:

  • Displayen är liten vilket försvårar navigering.
  • En pulsklocka som sitter runt handleden kräver att man måste vrida på huvudet. Att släppa blicken från vägen kan vara direkt farligt.
  • Avancerade funktioner som krävs vid t.ex. multisport drar upp priserna.

Funktioner som ofta finns på pulsklockor:

  • Vattentät – För dusch, svett och i många fall simning. Bättre vattentålighet återfinns i dyrare modeller där du även kan dyka med vissa modeller.
  • Bluetooth – Trådlös överföring av data till din smartphone
  • Betalningssystem – Blippa dina kort med klockan
  • Lång batteritid – Längre batteritid än smartklockor och cykeldatorer
  • Stressmätning & Hälsa – Spårar stressnivåer och andra hälsovärden dygnet runt
  • Höjdmätning – billigare förlitar sig på GPS som kräver bra satellittäckning medan dyrare klockor även har barometer för att mäta lufttrycket vilket är generellt bättre.
  • Träningsprogram – Få inspiration och träna mot vissa mål med inbyggda träningsprogram.
  • Hjärtfrekvens – Mäter vilopuls, variabel puls för att bättre förstå om du är stressad, behöver vila och hur din fysik utvecklas.
  • Sömnkvalitet – Om än inte exakt data ger många pulsklockor idag en bra uppskattning på hur du har sovit och kvaliteten på den sömnen.
  • Blodets syrehalt – Genom en pulsoximeter mäter vissa pulsklockor av syremättnaden i blodet. Värdet är tyvärr inte pålitligt för att dra några större slutsatser kring.
  • Navigering – Dyker ofta i mittensegmetet där du kan få hjälp att navigera en rutt och om du avviker från kursen. I dyrare modeller får du även kartor som bakgrund upplevelsen blir mer som en traditionell GPS-navigering.

Innan du bestämmer dig för vilken pulsklocka du ska köpa måste du fundera på vad du ska ha den till. Vilka funktioner är nödvändiga och vad kan du klara dig utan? Utifrån din budget kan du sedan välja en klocka som fyller dina behov.

När du utvecklas som cyklist kommer du att vilja ha fler funktioner. Det kan därför vara smart att satsa på en klocka som har mer än bara basfunktioner redan från början. Ju bättre du blir desto mer avancerade tekniska hjälpmedel kommer du nämligen att vilja utnyttja i din träning.