Roddmaskin Bäst i Test

Bästa Roddmaskin

Roddmaskin är en träningsmaskin som ger nära inpå heltäckande träning för hela kroppen. Vi har tittat närmare på vilka modeller som presterat bäst i test.

Det är tydligt att det ställs höga krav på en roddmaskin för att de ska fungera bra vilket även märks på priset efter vår granskning där de billigaste modellerna inte går att rekommendera.

Här är det stor skillnad mot andra träningsmaskiner som t.ex. motionscykel eller crosstrainer där det går att få tag på en helt okej modell till lägre pris.

Roddmaskinerna är dock populära alternativ och ger en bra helhetsträning där många muskler aktiveras och där du kan träna både styrka och kondition.

Här nedanför hittade du de bästa roddmaskinerna efter vår granskning.

Concept2 Model D/E – Bästa Roddmaskin

Concept2 Model D
 • Bästa Valet 2022
 • Toppbetyg av roddare och konsumenter
 • Toppbetyg i recension och tester
 • Ergonomisk design med hög kvalitet
 • Bra luftbroms med skön roddkänsla
 • Display som visar allt du behöver
 • Riktigt bra online-tjänster

Priser för Concept2 Model D

14 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Concept2 Model D/E har tagit plats som en av de mest populära roddmaskinerna på marknaden och används av så väl motionärer som gym och professionella roddare.

Concept2 Model D har mottagit bra betyg i tester och tusentals konsumenter ger roddmaskinen toppbetyg. Det är en genomtänkt maskin med hög kvalitet samt bra design och funktioner.

Concept2 Model D - hopfälld

Concept2 Model D använder sig av en luftbroms vilket alla bättre roddmaskiner gör. Undantaget är vattenbroms som också fungerar bra medan magnetiska bromsar dras med många problem som även återfinns på de billigare roddmaskinerna.

En bra funktion med roddmaskinen är att den också är hopfällbar vilket sparar plats när den inte används.

Förutom att Concept2 Model D är en väldigt ergonomiskt bra roddmaskin så är den även bestyckad med deras PM5-skärm som visar exakt data medan du tränar. Du ser enkelt träningstiden, distansen, hastighet och vilken kaloriförbrukning du har.

Med pulsband kan du även se vilken puls du har vilket möjliggör träning vid en viss pulsnivå. Förutom detta kan du även se effekten i Watt, drag per minut och även synkronisera din data med deras online-tjänster.

Din träningsdata kan du synkronisera med din loggbok online vilket är ett bra sätt att kunna se tillbaka och utvärdera sin träning och se hur man har förbättrats.

Förutom det så har de även en rankinglista där man kan se statistik hur man ligger till i jämförelse med andra som ror med Concept2. Det finns också utmaningar både för individer och lag som körs regelbundet under året vilket kan utmana och motivera dig att hålla igång träningen.

Oavsett om du vill träna rodd regelbundet eller använda det som ett alternativ förcross-training så är Concept2 Model D ett av de bästa valen. Även om inköpspriset kan tyckas vara högt så har den historisk bibehållit ett bra andrahandsvärde vilket uppskattas av köpare.

Master Fitness R6030 – Bästa Budgetval

Master Fitness R6030
 • Bästa Budgetval 2022
 • Bra betyg från de som provat maskinen
 • Går att fälla ihop och rulla med transporthjulen
 • 15 förinställda program att ro efter
 • Display visar träningsinformation för passet
 • Stöd för pulsbälte

Priser för Master Fitness R6030

10 159 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
10 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
10 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Det är inte lätt att rekommendera en billigare men ändå bra roddmaskin. Master Fitness R6030 är den modell som blir mest lämpad att ta hem bästa budgetval för den som vill spara några tusenlappar på sitt köp av roddmaskin.

Många modeller under 5000 kronor håller inte måttet, ger en dålig känsla vid rodd och har betydligt sämre hållbarhet. Det ställs helt enkelt mycket krav på en roddmaskin för att den ska fungera bra.

Master Fitness R6030 kombinerar den billigare magnetbromsen med en luftbroms vilket ger ett helt okej resultat om man läser recensioner online. Känslan i jämnheten i draget ska vara bra och vi hittar inga direkta klagomål på kvalitetsproblem.

Master Fitness R6030 har trevliga funktioner som en tydlig och välplacerad skärm där du kan välja upp till 15 olika förinställda program vilket kan vara ett bra sätt att variera träningen.

Du kommer också där se din tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning och puls om du har ett pulsband på dig (medföljer ej). Förutom detta kan du se effekten i dina drag i enheten Watt och du får också information om dina drag per minut (RPM).

Maskinen väger totalt 40 kg och kan förflyttas med hjälp av de inbyggda transporthjulen. Maximal användarvikt är 135 kg. Dessutom går det att fälla ihop roddmaskinen när den inte används vilket även gör att den tar mindre plats.

Master Fitness R6030 är inget dumt val och kommer vara en träningsmaskin som fungerar bra i hemmet. Modellen är enklare i mycket jämfört med de populära Concept2 som blev utsedda till bäst i test men den kostar också några tusenlappar mindre vilket är anledningen till att vi utser denna roddmaskin till bästa budgetval.

Titan Fitness Life Rower R22 – Billig roddmaskin

Titan Fitness Life Rower R22
 • Bra betyg från de som testat roddmaskinen
 • Verkligt motstånd med vatten ger bra känsla
 • Display visar tid, distans, hastighet, rpm m.m.
 • 15 stycken program att välja på
 • Maximal användarvikt på 120 kg

Priser för Titan Fitness Life Rower R22

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Titan Fitness Life Rower R22II är en roddmaskin som ger en realistisk och utmanande träningsupplevelse hemma till ett lågt pris.

Det här är en uppdaterad version av den tidigare modellen R22 och innehåller en stor LCD-skärm som tydligt visar din prestanda och träningsstatistik, såsom antal rörelser, tid, hastighet, distans och kaloriförbrukning. En nackdel är dock att effekten i watt inte syns.

Sätet på roddmaskinen är tillverkat av ett bekvämt PU-material som ger bra komfort och har en bra slitstyrka. Fotplattan följer dina rörelser och dina fötter fästs på plats med justerbara remmar.

Motståndet i Titan Fitness Life Rower R22 är vattenbaserat vilket ger en realistisk känsla. Ju hårdare du tar desto större är motståndet. I den lägre prisklassen brukar inte magnetiskt motstånd prestera speciellt bra och varför vattenmotståndet är extra uppskattat.

För dig som vill variera träningen så har datorn inbyggt 15 olika program att välja på. Vill du spåra din puls kan du ansluta pulsband trådlöst till maskinen (ingår dock inte).

Roddmaskinen går till vis mån att fälla ihop för att den ska ta mindre plats. Det sitter även transporthjul på för att du lättare ska kunna flytta den till rätt plats vid användning.

En prisvärd roddmaskin behöver ha ett jämt motstånd, en rimlig kvalitet och en stabil konstruktion. Allt detta lyckas Titan Fitness Life Rower R22 uppnå och till ett rimligt pris vilket gör den till bra val för dig som letar efter en billig roddmaskin.

Det är dock fortfarande en tydligt skillnad jämfört Concept2 Model D/E som trots sitt luftmotstånd anses vara den bästa roddmaskinen. Ska du träna mycket och vill investera i en riktig kvalitetsprodukt kan det vara värt att gå upp i pris.

Modeller att undvika

Dåliga roddmaskiner finns det tyvärr många av vilket gör det svårt att köpa en bra roddmaskin också. Efter att ha tittat närmare på vilka betyg de billigare modellerna får och hur många uttrycker sig i forum och på andra mötesplatser inser vi att det är svårt att bygga en bra roddmaskin för några tusenlappar. Resultatet tyder på att ingen lyckats än.

Men det finns modeller som ändå lyfts fram som bra val av olika sidor även om det snarare är modeller som inte borde rekommenderas alls. Här nedanför har vi valt att sammanställa roddmaskiner som rekommenderas men som inte håller måttet. Att enskilda personer haft problem händer även de bästa produkterna men att majoriteten känner kvalitetsproblem eller andra brister är inte acceptabelt.

Master Fitness R610 – Dåligt betyg

Master Fitness R610Master Fitness R610 är en billig roddmaskin som fått utmärkelsen ”bästa budgetval”. Trots detta rapporterar många om problem och att egentligen hela konstruktionen av roddmaskin är billig och dålig.

Ett problem med maskinen är att det inte är en stabil konstruktion och att den använder de sämre magnetbromsarna. Den väger förvisso in på 28 kg men många upplever ändå att den rör på sig när man tar i och det finns t.o.m. rapporter på att den lyfter från golvet och ger en duns när den landar igen.

Konstruktionen är billig och sämre än andra modeller vilket även märks i att konsumenter börjar klaga på missljud, gnissel, knarrande och andra störiga ljud som uppstår efter en tids användande.

Att modellen lyfts fram som ett bra budgetval av flera svenska återförsäljare är inget annat än ett skämt om du frågar oss. Detta är en extremt billig modell och inte värd att lägga pengarna på. En modell som vi direkt ger underkänt!

Så väljer du en bra roddmaskin

En roddmaskin måste fungera som det är tänkt för att upplevelsen ska kännas bra och för att det ska vara ett bra träningsredskap. Ju närmare maskinen kan efterlikna vanlig rodd desto bättre betyg får maskinen.

En roddmaskin måste vara en stabil konstruktion för att du ska kunna ro på ett normalt sätt. Det kommer ske en ganska kraftig energiutväxling när du ror och du kommer använda ben, säte, rygg och armar för att utföra rörelsen. I princip hela kroppen kommer att arbeta för att ”årorna” ska röra på sig och föra dig ”framåt”.

En roddmaskin som inte står stabilt är som är tillverkat på dåligt sätt tenderar att flytta på sig eller ge ifrån sig konstiga missljud. Missljud kan vara acceptabelt en kort stund men det kommer antagligen sluta med att du inte står ut och kommer inte vilja sätta dig på en roddmaskin igen. Om man jämför den känslan med t.ex. WaterRower där du sitter riktigt bra i en stabil maskin och där ljudet av paddlarna i vattnet ger en skön känsla för sinnet så målas lätt två olika bilder upp.

Billigare roddmaskiner försöker även vara praktiska genom att göra modellen hopfällbar. Men detta ställer normalt sätt ännu högre krav på bra gångjärn och bra konstruktion för att dessa delarna inte ska börja göra ljud ifrån sig eller röra på sig på ett felaktigt sätt. Precis om att de billigaste löpbanden är riktigt dåliga så är roddmaskiner det också. Vill man investera i en bra träningsmaskin för sin hälsa gäller det att inte vara dumsnål från första början.

Typ av broms har stor betydelse i val av roddmaskin. Vattenbromsen är tillsammans med luftbroms de två bromsmetoderna som ger en bra känsla när man ror. Det är även de som håller bäst och är mycket bättre alternativ än magnetbromsen som återfinns på de billigare modellerna.

En display som visar träningsdata är såklart viktigt för många. Det ger dig dels information om i vilken hastighet du ror, vilket effekt du utövar och hur långt du rott (tid och distans). Detta är faktorer som man dels vill ha under träningspasset men även kunna spara ner för att utvärdera sin träning och hur man förbättras.

Online-tjänster och där statistiken flyttas över automatiskt i en digital log är såklart riktigt trevligt och användbart. Här skiner Concept2 med sina lösningar och vill man ha rodd som ett regelbundet träningsredskap är detta maskinen att satsa på. Sammanfattningsvis är det inte svårt att förstå varför Concept2 Model D/E blev utsedda till bäst i test då de har den bästa all-around-lösning med hög kvalitet.

Rätt teknik vid roddmaskin

Att sätta sig i en roddmaskin är bra första steg för att få en effektiv träning som tränar hela kroppen. Just rodd är ett av få träningssätt som faktiskt kan ge dig en komplett träning med både styrka och kondition där ben, core-muskler, rygg och armar tränas.

Men man bör vara beredd på att rodd också är en del teknik och kan kräva rörlighetsträning för att få rätt teknik. Vi ska inte skrämma upp dig för mycket men är du ny på rodd så är det smart att träna teknik innan du bara kör på för det kommer vara mycket svårare att rätta till tekniken om du tränat in fel vana och du skulle kunna skada dig också.

Att försöka vara rak och ha en ganska stolt hållning brukar var ett bra grundläggande steg samtidigt som du försöker utföra rörelsen i ett där både ben och armar ror tillsammans. Med andra ord försök hitta ett rytm där du dels trycker ifrån med benen samtidigt som du drar årorna mot dig.

När du är ny på rodd så börja i väldigt lugnt tempo och låt det ta lite tid att återgå till rätt utgångsläge. Det är bättre tekniken i själv draget och återgången är bra och sedan kommer du successivt att hitta en naturlig rytm i rodden. Att låta återgången ta längre tid än när du drar och trycker ifrån med kraft är helt naturligt så stressa inte.

Ju mer säker du blir i rörelsen ju mer kan du trycka ifrån och öka tempot. Om du köper en Concept2 eller annan bra roddmaskin kommer den visa RPM (eller spm för Strokes Per Minute) . Detta är inget värde du borde använda för att mäta hur stark eller vältränad du är utan kan ge en indikation om ditt tempo stämmer överens med ungefär var du bör ligga för att ha en bra teknik.

Concept2 egna hemsida har en bra genomgång av spm och vad olika nivåer kan vara bar för. För enkelhetens skull kan man säga att 18-22 spm innebär att tempot är lugnt och varje tag du tar blir väldigt tungt. Fördelen här är att du kan dels använda detta tempot för att träna mer explosiv träning men det är också en bra nivå för teknikträning. Detta är alltså inte ett tempo du vill hålla för långpassen.

Vid 24-28 spm får du en bättre rytm och kan användas för längre träningspass. Över 30 spm börjar du nå en rytm som är effektiv om du ska maximera din prestation på kortare sträcker. Kanske är du sugen på att veta hur snabbt du kan ro 2000 m eller liknande.

Hur mycket kraft du kan producera i ett tag är istället ett mätvärde för hur vältränad du är. På displayen syns detta som Watt vilket indikerar din energiutväxling när du ror. Hitta en rytm och beroende på hur långt du vill ror anpassar du kraften i varje tag för nå ditt mål.

Utgågna modeller

Roddmaskiner som utsetts till bäst i test eller på annat sätt presterat bra men som utgått från svenska e-handlares sortiment.

WaterRower S4 – Toppbetyg

WaterRower S4
 • Bra Produkt 2021
 • Toppbetyg på 4,6 av 5 med över 100 recensenter hos Amazon
 • Maxbetyget 5 av 5 i recension
 • Byggd med förnyelsebart trä
 • Fantastisk känsla och ljud vid rodd
 • Hög kvalitet och populärt val
 • Display med träningsinformation

Priser för WaterRower S4

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

WaterRower är en annan populär roddmaskin som är helt klart värt att spana in. Maskinen fick ett stort lyft i intresse efter att modellen används av Kevin Spacey karaktär Frank Underwood i TV-serien House of Cards.

Men roddmaskinen WaterRower är intressant ur många andra perspektiv också. Maskinerna byggs för hand av återanvändbart trä och modellnamnet avger vad för träsort som används i produkten. WaterRower som tillverkare har blivit väldigt kända för deras fina byggen som håller en hög kvalitet.

WaterRower - stilren roddmaskin med vattenmotstånd

Motståndet som används i WaterRower är paddlar som roterar i en vattenbehållare som du har framför dig när du ror. Denna rotation i vattnet skapar ett speciellt ljud som många uppfattar som mediterande och lugnande.

När detta kopplas ihop med känslan av att ro så uppfattar många det som positivt och det finns till och med dem som beskrivit det som man hamnar i trans och det blir lätt att ro.

På WaterRower S4 sitter där en display so berättar om din tid, distans, puls och kaloriförbrukning. Den visar även effekten i watt och hur många drag per minut du gör. I praktiken visas allting som gör att du kan tävla mot dig själv och se hur du utvecklas. Pulsbältet ingår dock inte utan måste köpas till separat men det kan vara ett bra sätt om du vill träna i en viss pulszon eller se till så att du kommer upp i hög puls under hårdare träningspass.

Roddmaskinen har transporthjul som du kan använda om du vill rulla fram maskinen när du använder den. Den väger totalt 47 kg när den är fylld med 17 liter vatten och bör inte vara något problem att rulla fram så länge man inte ska över trösklar eller andra hinder. Den maximala användarvikten är angiven till hela 317 kg.

En fördel med vattenmotståndet är att det är justerbart. I manualen får du information om hur du fyller tanken för att det ska bli en bra upplevelse för dig och din fysiska styrka just nu. Ju mer vatten du fyller i tanken ju hårdare motstånd kommer det bli, precis som om du försökte flytta en tyngre båt.

WaterRower är en annan typ av roddmaskin med annan känsla än Concept2. Denna saknar dock de online-funktioner med loggbok och möjligheten att tävla mot andra. Däremot har den andra fördelar som att hela maskinen är ett fint hantverk i sig och att känslan av ro upplevs som unik och mediterande.

Så valde vi ut de bästa roddmaskinerna

Det finns en hel del olika roddmaskiner på marknaden men tyvärr håller få måttet för vad som krävs för att man ska kunna använda den som ett bra träningsredskap där hemma.

Billigare modeller dras med problem som är direkt kopplat till kvaliteten av roddmaskinen. Stabilitet, missljud och dålig hållbarhet tycks vara återkommande problem för modeller under 5000 kronor. Men det är inte så konstigt att så är fallet och oavsett om man köper ett löpband, motionscykel eller roddmaskin så tjänar man ofta på att göra en smart investering och de kostar oftast en del tusenlappar.

Concept2 har varit det självklara valet för entusiaster under många år och idag finns dem i många hem, på gym och även på roddklubbar. Concept2 är inte bara den roddmaskin som har bäst kvalitet från vad vi kommit fram till, den är också den modell som gör det roligast.

För att kunna presentera de bästa roddmaskinerna har vi ställt krav på följande:

 • Bra och stabil konstruktion
  Roddmaskinen ska stå bra och stabilt på golvet. När du utväxlar mycket energi i ditt drag ska inget oväntat uppstå där maskinen är instabil. Den ska stå där den står och den ska inte röra sig eller vicka på något konstigt sätt.
 • Ljud
  Ljudnivån från roddmaskinen ska vara bra och inte olidlig på något vis. Givetvis kommer maskinen att låta men det ska låta på rätt sätt. Knarrande ljus, gnissel eller orimligt högt oväsen är totalt oacceptabelt.
 • Bra mekanism
  Tekniken bakom roddmaskinen ska vara bra. Det ska ge ett jämt motstånd där vajer, pallen och handtaget fungerar bra ihop samtidigt som bromsen gör sitt.
 • Kvalitet
  En roddmaskin ska hålla mer än någon månad. Vi ställer krav på att roddmaskinen har en hög kvalitet för att vi ens ska kunna rekommendera den.

För att komma fram till vårt resultat och de modeller vi lyft fram så har vi tittat på produktrecensioner av roddmaskinerna men också kundomdömen. Det är framför allt kundomdömen från många olika sidor som gör oss trygga med att antingen rekommendera en produkt eller att direkt avrekommendera den.

Källor & Test

Källor och test som ligger till grund för valet av den bästa roddmaskinen.

 • Recension av Concept2 Model D – 2017 – Rowingmachineking.com
  Detaljerad recension och genomgång av Concept2 Model D som är en av de mest populära roddmaskinerna. Slutsatsen är att maskinen lämpar sig väl får så väl nybörjare som atleter. Det är också en av de bästa roddmaskinerna och där deras egna community som växt fram runt Concept2 Model D/E visat sig bidra väldigt mycket till detta.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt för att få en uppfattning om vilka roddmaskiner som fortfarande är till salu och vilka populära modeller som finns på svenska marknaden. Prisjakt har även varit en del av källorna för konsumentomdömen vilket är viktiga aspekter för att kunna utse de bästa roddmaskinerna.
 • Konsumentomdömen – 2022
  Konsumentomdömen är kritiska för att utvärdera vilken roddmaskin som är bäst. Vi har aggregerat omdömen från flera butiker och källor för att få ett bättre underlag till vilken som är den bästa roddmaskinen baserat på detta. Detta värde kombineras sedan med testresultat från recensioner och oberoende tester för att ge en bättre helhetsbild över vilken roddmaskin som presterar bäst.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng