Bästa Spinningcykel

Bästa Spinningcyklar

Spinningcyklar är avsedda för högintensiv cykling inomhus och det har kommit många bra modeller till marknaden de senaste åren. Vi har därför valt att titta närmare på vilka spinning cyklar som är bäst i test för de olika prissegmenten.

Till skillnad från motionscyklar erbjuder spinningcykeln en mer framåtlutad position avsedd för tuffare träning. Ett par premiummodeller har även börjat rikta sig till professionella cyklister som vill maximera känslan med att träna och tävla utomhus – samtidigt har de bra stöd för Zwift som en virtuell värld att cykla i.

Även om spinningcyklar länge varit populära träningsmaskiner för gymmens spinningpass har fler och fler börjat se fördelarna med en bra spinningcykel hemma. Det kan ta träningen till nya nivåer och du har möjligheten att anpassa träningen efter dina mål.

Här nedanför går vi in närmare på vilka spinningcyklar som är bäst i så väl de lägre prisklasserna som är de övre avsedda för de som cyklar mycket. Längre ner i artikeln kan du få hjälp med mer information om hur du väljer en bra spinningcykel.

Tacx Neo Bike Smart T8000 – Bästa spinningcykel

Tacx Neo Bike Smart T8000
 • Bästa Valet 2022
 • Toppbetyg i oberoende test
 • Bra betyg från cyklister som provat
 • Mycket låg och jämn ljudnivå
 • Ställ in egna kassetter och växlar
 • Bra stöd för Zwift

Priser för Tacx Neo Bike Smart T8000

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Tacx Neo Bike Smart T8000 är den bästa spinningcykeln för 2022. Den har flyttat ribban långt framåt för vad som definierar en bra spinningcykel och modellerna som tidigare ansågs vara avancerade ses nu lätt som reptiler.

Spinningcykeln är designad för att ge en komplett upplevelse av att cykla utomhus på en racercykel eller tempocykel. Detta kombineras med moderna funktioner och en väldigt bra känsla för att simulera cykling så väl uppför som utför.

I tester har den presterat väldigt bra och anses av många vara en av de bästa spinningcyklarna du kan köpa.

Inställningar och anpassningar

Tacx Neo Bike Smart - sadel med bra inställningarBåde styre och sadel går att justera i tre dimensioner på Tacx Neo Bike Smart T8000. Du har möjligheten att sänka/höja för att få exakt rätt anpassning till din kropp och även avståndet fram/bak så avståndet blir anpassat för dig.

På en vanlig cykel är det viktigt att välja rätt ramstorlek som är anpassad för kroppen men eftersom vikten och luftmotståndet inte är viktigt på en träningsmaskin kan spinningcykeln anpassas efter ”alla” kroppsstorlekar och önskemål.

Även sadeln går att tilta och använder samma fäste som på en vanlig racercykel vilket gör att du kan byta ut den efter egna preferenser.

I jämförelse med andra spinningcyklar är Tacx Neo Bike Smart T8000 väldigt anpassningsbar och tillhör de absolut bästa modellerna på marknaden.

styre med växlar och broms - Tacx Neo Bike Smart T8000För att träningen på Tacx Neo Bike Smart T8000 ska bli så lik din vanliga cykel för landsväg så kan du genom mjukvaran själv ställa in kassetten med antal växlar m.m. Dessutom erbjuds en väldigt uppskattad vibration vid växelbyte som ger liknande feedbackkänsla som en vanlig cykel.

Det finns även andra inställningar och där du t.ex. i mjukvaran anger kroppsvikt som också påverkar upplevelsen när du väl cyklar.

Display

Tacx Neo Bike Smart T8000 - Display och fläktarDisplayen på Tacx Neo Bike Smart T8000 visar de mest väsentliga uppgifterna som du kan tänkas behöva.

Hastighet, kraft (watt), puls, val av växel och liknande information syns på displayen när du använder den.

Om du kopplar upp dig mot Zwift ändras displayen dock där viss information som hastighet istället visas på skärmen medan cykeln egna display visar växlar och övrig information som inte Zwift visar.

Ljudnivå

Ljudnivån på Tacx Neo Bike Smart T8000 är väldigt bra och även om den inte är helt tyst är det generellt ett lugnt hummande ljud som enligt tester påminner lite om en mikrovågsugn som är igång.

Med en bra matta mot vibrationer och små rörelser är det med andra ord inga problem att använda denna i en lägenhet med sovande grannar. Även familjemedlemmar i sammahushåll lär kunna sova om cykeln står i ett avskilt rum från övriga sovrum.

Fullt stöd för Zwift

spinningcykel med ZwiftZwift är en mjukvara som simulerar en 3D-värld där du kan cykla och springa i när du tränar på träningsmaskiner inomhus. Det ger ökad stimulans och motivation samtidigt som det även arrangeras tävlingar man kan delta i med ett växande gemenskap kring.

För att det du gör på cykeln ska överföras till Zwift och ge en så verklig känsla som möjligt så behövs det bra stöd från träningsmaskinen. Tacx Neo Bike Smart T8000 har just detta där kadens, kraftkällan (wattmätare) och även styrbar hjälp finns.

Det innebär att Zwift får informationen om hur snabbt du trampar och med vilken kraft vilket är tillräckligt för en hyfsad upplevelse. Tillsammans med att den även kan hjälpa dig med motståndet i nedförsbackar genom den elektriska motorn blir likheten med att cykla på riktigt extremt snarlik.

Pulsmätning är också något du vill para ihop men görs bäst med ett eget pulsbälte som du förhoppningsvis redan äger.

Övriga funktioner

Det finns två stora fläktar monterade framtill som har för avsikt att kyla ner dig. Även om de är klart bättre än många enklare spinningcyklar så rekommenderas ändå extra fläkt för att få en bra kylning när du cyklar.

Precis som med vissa cykeltrainers från Tacx så finns där en belysning nedtill som anpassas efter kraftansträngning. Den rör sig från blått (låg effekt) till röd (hög effekt) och kan både vara stämningsfullt men också praktiskt vid intensiva sektioner i träningen.

Sammanfattning

Tacx Neo Bike Smart T8000 är efter vår granskning den bästa spinningcykeln 2022 men moderna funktioner, gedigen konstruktion, bra inställningar och fullt stöd för Zwift-mjukvaran som många efterfrågar idag.

Även om det finns små detaljer att anmärka på i testerna vi gått igenom är det generellt sett en väldigt spinningcykel och starkt rekommenderad till dig som vill lägga många timmar i veckan på cykelträning.

Det höga priset gör det givetvis till ett alternativ att köpa en cykeltrainer och använda sin racer- eller tempocykel istället. Men det är klumpigare, betydligt mer högljudd och sämre stöd för t.ex. Zwift.

För dig som endast vill ha en enkel spinningcykel som alternativ träning ett par timmar i veckan är priset kanske oförsvarbart. Då finns det enklare modeller utan alla avancerade funktioner som är klart billigare.

Abilica Racer CG – Bästa Budgetval

Abilica Racer CG
 • Bästa Budgetval 2022
 • Utsedd till bäst i test
 • Bra betyg av testande konsumenter
 • Inställningsmöjligheter som möjliggör bättre ergonomi
 • Relativt tyst i och med remdriften

Priser för Abilica Racer CG

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Bland spinningcyklar i den lägre prisklassen lyser Abilica Racer CG starkast. Den har fått höga betyg i flertalet test och kundomdömena är alltjämt mycket positiva. Det är en spinningcykel som utsetts till ”bäst i test” och ett mycket bra val.

Abilica Racer CG är Abilica Racer Wmn fast i en förnyad design. Den enda egentliga skillnaden är färgen CoolGrey som är något mer diskret än vad den lila Abilica Racer Wmn var.

Det är enkelt att träna ergonomiskt med Abilica Racer CG då både sadel och styre kan justeras i sid och höjdled. Detta gör det möjligt för korta likväl som långa användare att hitta sin optimala träningsställning. Det noga framtagna racingstyret är smalt vilket gör det lättare och mer bekvämt att köra längre träningspass.

Abilica Racer CG har även kombipedaler vilket gör att du får bra känsla oavsett om du använder cykelskor eller dina vanliga träningsskor.

Spinningcykeln från Abilica kommer med ett fast nav vilket innebär att pedalerna hela tiden rullar i takt med hjulet. Du kan med andra ord aldrig slappna av och bara rulla med, perfekt ur en träningssynpunkt men desto sämre om du planerar att ta genvägar i din träning.

Det 22-kilo tunga svänghjulet öppnar upp möjligheterna till att få ordentligt motstånd om så skulle önskas. Vidare är Abilica Racer CG utrustad med remdrift vilket gör att spinningcykeln är något mer tystlåten än spinningcyklar som har kedjedrift.

Sammanfattning

Abilica Racer CG är en gedigen spinningcykel med hög kvalitet med en klart med traditionell design och funktioner. Genom att bemästra de enklaste funktionerna med hög kvalitet får du en mycket bra spinningcykel i en rimlig prisklass.

I jämförelse med de bästa spinningcyklarna så saknas många avancerade funktioner och du lär ha svårt att efterlikna upplevelsen med din vanliga racercykel. Om du inte känner något behov av dessa och endast tänkt träna intensivt ett par timmar i veckan så räcker Abilica Racer CG väldigt långt.

Det finns billigare spinningcyklar men det börjar då bli tydligt att kompromisser sker på områden som kanske är mindre önskvärda för att det ska räknas som en riktigt bra spinningcykel.

KEISER Indoor Bike M3i – Bra spinningcykel

KEISER Indoor Bike M3i
 • Bra Produkt 2022
 • Högt betyg av testande konsumenter på Amazon
 • Utrustad med virvelströmsbromsar som förlänger livslängden
 • Välutvecklad dator med bluetooth-funktion
 • Möjlighet att justera sadel och styre

Priser för KEISER Indoor Bike M3i

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Om du är beredd att investera en extra slant i din spinningcykel bör du överväga KEISER Indoor Bike M3i. På Amazon.com har 86 procent av testande konsumenter gett den 5/5 stjärnor och många oberoende testhemsidor ger den mycket höga betyg.

Det mest anmärkningsvärda med KEISER Indoor Bike M3i är bromsarna som i branschtermer går under namnet eddy current magnetic resistance system. På svenska heter det virvelströmsbromsar som genom elektromagnetism hindrar föremål från att röra sig. Virvelströmsbromsar kan upplevas mer fördelaktiga än vanliga mekaniska bromsar då de varierar motståndskraften i maskinen. Detta minimerar skaderisken då hastighetsförändringarna inte blir så hastiga när du väljer att bromsa.

Virvelströmsbromsarna gör också att behovet av underhåll och service generellt sett blir mindre. Detta eftersom att de rörliga delarna i drivsystemet aldrig vidrör varandra när du exempelvis byter växel eller när du flyttar svänghjulet.

De allra flesta spinningcyklarna är inte utrustade med en dator. KEISER Indoor Bike M3i är i detta avseendet något unik då den har en förhållandevis välutvecklad träningsdator. Datorn har bluetooth-funktion vilket gör att den är kompatibel med diverse träningsappar som du kan ha i mobilen. KEISER Indoor Bike M3i sparar också på batteriet genom att först aktivera displayens bakgrundsbelysning när det är mörkt i rummet.

Svänghjulens jobb är att stimulera känslan under en utomhuscykeltur. För många cykelfantaster är det inpräntat sedan länge att svänghjulen ska ha en betydande vikt. KEISER har valt att revoltera mot denna norm genom att få svänghjulet att endast väga 3,5 kilo. Vikten har inverkan på hur mycket energi som kan lagras i hjulet, om det är bättre eller sämre med hög vikt råder det delade meningar om.

KEISER Indoor Bike M3i är utformad för att kunna passa alla användare. Det är därför enkelt att ställa in både sadel och styre. Den enda egentliga nackdelen som är värd att lyfta fram är att den lodräta justeringen inte är steglös vilket gör att det blir svårare att hitta sin optimala inställning.

Summan av det hela är att KEISER Indoor Bike M3i är en högklassig premiumcykel med många fina kvalitéer. Den enda egentliga invändningen är priset som dessvärre är i det högsta prisregementet. Om du inte blir avskräckt av priset hittar du förmodligen få spinningcyklar på marknaden som håller samma kvalité.

Titan Life Trainer S’11 – Billig spinningcykel

Titan Life Trainer S'11
 • Mycket prisvärd spinningcykel
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Klarar maxvikt på 125 kg
 • Dator visar tid, hastighet, distans
 • Justerbart styre och sadel

Priser för Titan Life Trainer S'11

3 699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
4 299 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Titan Life Trainer S’11 har fått goda betyg i konsumentomdömen och likaså i tester. Den kommer i en stilren svart färg och den är relativt liten i modellen. Om du är ute efter en lite billigare spinningcykel är detta förmodligen ett mycket bra alternativ.

Med Titan Life Trainer S’11 får du inga extravaganta kvalitéer men du får en genomgående bra spinningcykel till ett billigt pris. Spinningcykeln är utrustad med remdrift vilket innebär att den är något mer tystgående än modeller med kedjedrift.

Titan Life Trainer S’11 är utrustad med en träningsdator, om än en avskalad sådan. Datorn erbjuder grundläggande information såsom hastighet, distans, tid och kaloriförbrukning.

Spinningcykeln från Titan Life erbjuder i de flesta fall tillräckligt motstånd i och med det 13 kg tunga svänghjulet. Motståndet kan också regleras vilket görs genom en steglös rattjustering. Rattjusteringen är placerad på en lättåtkomlig höjd vilket gör att du med enkelhet kan ändra motstånd under träningspasset.

Det är i sin helhet enkelt att hitta en sittinställning som är ergonomiskt gångbar. Den särskilda sportsadeln är bekväm och öppnar upp för lite längre turer. Styret erbjuder också ett ex antal olika greppmöjligheter vilket gör det enkelt att byta till stående ställning under träningspassets gång.

Titan Life Trainer S’11 är som tidigare nämnt relativt liten i modellen vilket gör att den inte tar lika stor plats i hemmet. Spinningcykeln är även utrustad med två transporthjul och detta i kombination med den låga maskinvikten gör att den är enkel att flytta runt.

Det finns dock en tydlig nackdel med att Titan Life Trainer S’11 har låg maskinvikt och att den är lite mindre. Nämligen att den inte lämpar sig för personer över 190 cm eller de som väger över 125 kilo.

Det råder inga tvivel om att du får mycket för pengarna med Titan Life Trainer S’11. Även om den funktionsmässigt har mer att önska måste man sätta den i relation till priset. Om du är ”amatör” och söker en spinningcykel till hemmabruk är Titan Life Trainer S’11 förmodligen fullt tillräcklig.

Abilica Premium Pro Bike – Mycket bra spinningcykel

Abilica Premium Pro Bike
 • Bra Produkt 2020
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • Svänghjul på 15 kg för hård träning
 • Välj mellan 32 olika motståndinställningar
 • Kombinationspedaler med SPD
 • 12 olika förinställda träningsprogram

Priser för Abilica Premium Pro Bike

16 799 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Det norska företaget Abilica har specialiserat sig på hemträningsutrustning sedan 90-talet. Spinningcykeln Abilica Pro är ur de flesta avseenden ett bra och pålitligt val vilket de goda kundrecensionerna även indikerar.

Abilica Premium Pro Bike har fått goda resultat i ett flertal oberoende tester. Det som främst lyftes fram i tester och omdömen är de noggrant utvalda materialvalen. Allt som allt har spinningcykeln en tålig och stabil konstruktion som i sin tur ger en längre hållbarhet.

Svänghjulet har en tyngd på hela 15 kg vilket möjliggör intensiv träning med hårt motstånd. Du kan enkelt justera motståndsinställningar via en ratt och du har 32 olika motståndsnivåer att välja mellan. Bromsarna är magnetiska vilket ger tystare träning då de bromsar utan kontakt. Den obefintliga kontakten ökar även på maskinens hållbarhet.

Både sadel och styre kan justeras i vågräta och lodräta positioner. Detta möjliggör att träningen blir desto mer ergonomiskt. Själva styret är i relation till andra spinningcyklar något mer robust vilket bidrar till en mer stabil träning. Användare kan känna sig trygga med att luta sig mot styret och lägga mycket kraft vid intensiv träning.

Abilica Premium Pro Bike har kombinationspedaler med SPD som är till för användare med cykelskor. Kombinationspedalerna innebär såklart att du inte nödvändigtvis behöver ha cykelskor för att använda Abilica Premium Pro Bike.

Denna spinningcykel från Abilica är utrustad med en väldigt enkel men praktisk cykeldator. Den har funktioner som gör det möjligt att läsa av avstånd, hastighet, puls, watt-belastning o.s.v. Utöver detta kan du också göra din träning roligare genom att följa något av de 12 olika förinställda träningsprogrammen.

Allt som allt är Abilica Premium Pro Bike en mycket bra spinningcykel. Abilica erbjuder dock bara en garanti på 1 år vilket vi kan tycka är lite väl snålt. Om du ska köpa en spinningcykel och vill ha en produkt av hög kvalité är detta med säkerhet en produkt du bör överväga.

Att tänka på vid köp av en spinningcykel

En spinningcykel är en optimal träningsmaskin att ha i sitt hem. Den är lätt att flytta runt och du kan lätt anpassa motståndet om ni är flera som ska använda maskinen.

Med en spinningcykel har du alla möjligheter till att genomföra intensiva träningspass som bättrar på konditionen likväl som kaloriförbränningen. Med hjälp av fasta eller portabla handdatorer kan du även träna enligt pass eller följa hastigheten och kaloriförbränningen.

Likt många andra träningsmaskiner finns det en mängd olika modeller att tillgå på marknaden. Vi har gjort vårt bästa för att ta fram alternativ som presterat bra i test och omdömen men vi har full förståelse för att du själv vill fördjupa dig i ämnet innan du gör ditt beslut. Nedan kommer vi gå igenom olika aspekter och egenskaper som kan vara bra att ha koll på inför köpet av en spinningcykel.

Vikt

Det finns både för och nackdelar med en hög kontra låg vikt på spinningcykeln. Det positiva med en lite högre vikt är att stabiliteten förbättras markant. Om du vet med dig att spinningcykeln kommer flyttas runt mycket i hemmet finns det såklart stora fördelar med att ha en lite lättare spinningcykel.

Det är även viktigt att ta hänsyn till den maximala användarvikten. De billigare modellerna tenderar att ha en relativt låg maxvikt, ibland så låg som 90 kg. Om denna överskrids riskerar spinningcykeln att bli väldigt instabil.

Funktioner

Även om spinningcyklar generellt sett är väldigt avskalade i sin konstruktion finns det några funktioner som underlättar och gör spinningpasset desto roligare.

En högst underlättande faktor är displayen där du kan följa din kaloriförbrukning och hastighet samt delta i träningsprogram om det finns.

Vissa spinningcyklar är utrustade med bluetooth vilket gör att man kan koppla cykeln till mobilen och träna genom appar. De olika apparna är ofta roliga och via de har du möjlighet att träna med andra och följa varandras resultat.

En vanlig funktion som man kan räkna med att alla spinningcyklar innehar är möjligheten att mäta sin puls. Pulsmätningen kan dock vara upplagt på olika sätt. Vissa spinningcyklar har en integrerad pulskontroll i handtagen vilket registreras och mäts via sensorer. En annan möjlighet är att spinningcykeln är kompatibel med ett pulsbälte. I vissa fall medföljer ett pulsbälte vid köp men i de allra flesta fall behöver du köpa detta separat.

Ergonomi & säkerhet

En av de viktigaste punkterna när det kommer till träningsredskap är ergonomi. Genom felaktiga inställningar och rörelser kan du belasta kroppen fel och skador kan komma som en direkt konsekvens av detta.

Att välja en spinningcykel med många inställningsmöjligheter är optimalt oavsett om den enbart är avsedd till dig eller om den ska delas mellan många användare. Sadeln ska gärna gå att sänka i både höjd och sidled för att du ska kunna hitta en position där ditt knä är så sträckt som möjligt. Om inte denna möjligheten finns kan ditt knä utsättas för en belastning som vid intensiv användning kan ge upphov till skador.

Styret bör också vara justerbart så du inte behöver huka ryggen eller sträcka dig onödigt mycket uppåt. En sak man inte ofta tänker på är vikten av att ha en bekväm sadel. Även om du ofta växlar mellan stående och sittande position är det påfrestande för rumpan att hela tiden dunsta ner i en stenhård sadel. Vikten av detta blir också mer betydelsefull när man tänker på att ett spinningpass inte sällan pågår i runt en timmes tid.

Ur ett ergonomiskt perspektiv är det mest fördelaktigt när bromsarna är av magnetisk motståndsreglering. Detta gör att inbromsningen inte blir lika abrupt vilket minskar risken för förslitningsskador. Den magnetiska bromsen är också mer behaglig när det kommer till ljudnivå.

Svänghjul

Vi kommer först och främst ta det säkra före det osäkra och anta att några av er läsare inte tidigare är bekant med vilken funktion svänghjulet har i en spinningcykel.

Svänghjulet är förmodligen den viktigaste delen av en spinningcykel och också den delen som gör att man känner märkbar skillnad mellan de olika modellerna. Svänghjulet finns till för att stimulera känslan av att träna på en riktig cykel utomhus. Detta fungerar genom att svänghjulet lagrar energin som uppstår när du trampar och använder sedan samma energi för att jämna ut cykelrörelsen. Detta främjar ett läge där dina ben snurrar i samma hastighet när de trampar.

Ett bra svänghjul är beroende av att du tillsätter lite kraft för att det ska börja snurra. Detta blir mer lättförståeligt om du väver in motståndet du upplever alldeles i början när du försöker trampa igång din vanliga utomhuscykel. Svänghjulets roll är att försöka kopiera detta motstånd och varva det med ett rimligt motstånd under passets gång.

Som vi tidigare nämnde längre upp i testet råder det delade meningar kring vad som är svänghjulets optimala vikt. Den mest allmänna och bekräftade uppfattningen kring detta är att det är bättre med ett tungt svänghjul. På senare år har det dock lanserats modeller i den högre prisklassen som har lättare svänghjul. I och med detta har det kommit nya rön om att detta är bättre för träningen. Vi såg det därför relevant att klargöra vilka för och nackdelar det finns med tunga, respektive lätta svänghjul.

Lättare eller tyngre svänghjul?

Fysiken när det kommer till svänghjul är enkel. Om du tar ett tungt svänghjul och fördubblar vikten kommer hjulet lagra dubbelt så mycket energi under förutsättningarna att du håller samma höga hastighet.

Om du istället tar ett lättare svänghjul som du har potential att snurra dubbelt så snabbt kommer du att fyrdubbla den lagrade energin. Av denna anledning använder racingbilar och höghastighetscyklar hellre lättare svänghjul än väldigt tunga.

Vad som är bäst för just dig är svårt att avgöra. Ett tyngre svänghjul är mer fördelaktigt för cykling i lägre hastigheter medan ett lättare svänghjul fungerar mycket bra om du kör väldigt intensiv träning.

Om du står i valet och kvalet mellan om du ska välja en modell med tungt respektive lätt svänghjul rekommenderar vi dig att uppsöka en återförsäljare och själv testa skillnaden.

Spinning som träningsform – Varför?

Både på Tv och på gymmet ser du hurtiga träningsfantaster som trampar på för glatta livet. Inte sällan leds spinningpassen av en instruktör som uppmanar deltagarna till att pusha hårdare och ge det där lilla extra.

För betraktaren ser förmodligen ett spinningpass både svettigt, kämpigt och belastande ut, och det är det! Tacksamt nog är spinning en träningsform där du får mycket tillbaka för all möda du lägger ner.

I denna del kommer vi ta en närmare titt på vilka hälso- och träningsfördelar det finns med spinning.

Öka benstyrkan

Det primära syftet med ett vanligt spinningpass är sällan att träna ren och skär benstyrka. Att du även tränar ben bör ses som en bonus och något du får på köpet.

Det går dock att anpassa spinningpasset så att det utformas mer mot distansträning och ren muskelstyrka i benen. Detta gör du genom att öka motståndet och sänka farten. På så sätt blir det mer muskeluppbyggnad och mindre fettförbränning.

Om du verkligen vill avgränsa och koncentrera träningen mot vader, baksida lår och rumpa bör du införskaffa ett par cykelskor. Med ett par cykelskor sitter du mer ”fast” i pedalerna och du kan därför köra tyngre motstånd samtidigt som du kan ”dra upp” pedalerna ordentligt.

I ett vanligt spinningpass är rörelsen mer att pedalen trycks framåt och sedan neråt. Med cykelskor kan du få till ett mer cirkulerande arbetsmönster.

Förbättra konditionen

Kondition är även något som bör betraktas som en bonus när du kör ett spinningpass.

Under ett vanligt spinningpass arbetar du i intervaller. De snabba sprintarna med högt motstånd varvas med perioder av lägre tempo och intensitet.

Att högintensiv träning förbättrar konditionen är allmänt vedertaget. I enlighet med Sveriges Centrum För Idrottsforskning ger intervallträning liknande träningseffekt som när man genomför uthållighetsträning.

Högintensiv träning i form av ett spinningpass är både ett mindre tidskrävande och effektivare sätt att bedriva konditionsträning. Även om uthållighetsträning har flera andra fördelar är det en träningsform som av naturliga skäl är mer tidskrävande.

Öka syreupptagningsförmågan

Jämsides med kondition är din syreupptagningsförmåga en av de viktigaste och mest bärande grundstenarna till en bra prestation.

Din individuella syreupptagningsförmåga används ofta som ett mått för att avgöra kroppens fysiska ålder. När man mäter syreupptagningsförmåga tittar man på hur mycket syre din kropp använder när den anstränger sig maximalt.

Inom träningsvärlden pratas det ofta om vo2max vilket är mätvärde för den maximala syreupptagningsförmågan hos en idrottare eller individ. Det är en färskvara som många konditionsidrottare tränar upp några månader inför högsäsongen.

Få bättre puls

Puls är något som är väldigt svårt att jämföra mot andra då det finns stora genetiska skillnader i både maxpuls och vilopuls.

Maxpulsen är definitionen av hur snabbt ditt hjärta kan slå per minut. En mycket förenklad och populär men samtidig felaktig formel är att använda sig av 220 – ålder (år). Någon som är 30 år gammal ska enligt den formeln har ca 190 puls men en 30-åring kan lika gärna ha 170 som 210 i maxpuls.

Vilopulsen är också genetisk men denna går att träna. En låg vilopuls brukar vara förknippat med en vältränad person.

Vill du hålla koll och spåra din puls medan du tränar så rekommenderas en pulsklocka vilket generellt är ett bra redskap för att hålla koll på sin utveckling, kondition och hälsa.

Bränn kalorier och fett

Ett svettigt spinningpass är ett utmärkt sätt att bränna kalorier och fett. Om du är ute efter att tappa vikt finns det få träningsformer som är lika effektiva som spinning.

Under en timmes ordentlig spinning har du potential att förbränna så mycket som 800–1000 kalorier om du är en större man. Det är dock inte ovanligt att man ligger i spannet 500-800 kcal.

Grundregeln för att gå ner i vikt är att du ska förbruka fler kalorier än du konsumerar. I enlighet med att medelålders män och kvinnor bör åtminstone få i sig 2300 respektive 1800 kalorier. Med ett spinningpass har du i princip förbrukat hälften av kalorierna du får i dig på en dag. Resterande del förbrukar du förmodligen på annat.

Även om en varierad kost med tillräckligt mycket energi och protein är att rekommendera för den som tränar hårt så finns det sätt att påskynda viktminskning genom kosten. Här kan t.ex. både måltidsersättning och lågkalorimat vara intressant att titta närmare på.

Minska risken för sjukdom

Förutom att träning boostar både humör och självförtroende minskar du risken för både hjärt-kärlsjukdomar och metabola sjukdomar.

Konditionsträning likt spinning är speciellt bra ur denna synvinkel då du stärker både hjärta och hjärna. På så sätt kan kroppen fungera bättre och du blir mer motståndskraftig mot diverse sjukdomar.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av en spinningcykel.

 1. Vad är skillnaden mellan en spinningcykel och en motionscykel?
 2. Vad menas med SPD-pedaler?
 3. Hur ökar man livslängden på sin spinningcykel?
 4. Vilka tillbehör är bra till spinningcykeln?
 5. Varför finns det ingen sadel som är bekväm?
 6. Hur mycket kostar en spinningcykel?
 7. Vilken spinningcykel är bäst?

1. Vad är skillnaden mellan en spinningcykel och en motionscykel?

Motionscykeln har länge varit den mest populära träningscykeln att ha i sitt hem. På senare år har dock spinningcykeln vunnit mark och många väljer idag en spinningcykel framför den klassiska motionscykeln.

I mångt och mycket är motionscykeln och spinningcykeln väldigt lika varandra i konstruktion. Den största skillnaden ligger i att spinningcykeln i större grad är avsedd för hård träning. Motståndet avgörs genom reglering av ett svänghjul och på en spinningcykel sker detta manuellt via en ratt medan det på motionscykeln sker genom datorn. Motståndet är högre i en spinningcykel då den som tidigare nämnt är avsedd för lite tuffare träning.

På en spinningcykel förväntas användaren växla mellan stående och sittande position. Den stående positionen är mer påfrestande för maskinen vilket gör att spinningcykeln har en mer robust och stabil konstruktion.

En motionscykel är optimal när det kommer till uppvärmning och om du planerar att använda den till rehab. Den kan också upplevas något mer skonsam om du inte är van vid att träna särskilt mycket.

En motionscykel är i regel också utrustad med en dator som har olika träningsprogram förinstallerade. Dessa är ofta välprogrammerade och du kan i många fall också bygga upp ditt egna träningsprogram. När det gäller tekniska färdigheter är spinningcykeln mer avskalad, datorn har främst funktioner som visar tid, distans och hjärtfrekvens.

2. Vad menas med SPD-pedaler?

SPD-pedaler återfinns i regel på spinningcyklar i den lite dyrare prisklassen. Pedalsystemet används ihop med cykelskor som har SPD-klossar. Kombinationen mellan dessa ger ett bra grepp och därmed större kontroll.

Bland spinningcyklar som återfinns i mitten och i det lägre prisregementet är kombinationspedaler det vanligaste. Om ni är många som ska använda spinningcykeln är detta förmodligen det smartaste alternativet. Detta då kombinationspedaler både tillåter dig att använda både cykelskor och vanliga skor.

3. Hur ökar man livslängden på sin spinningcykel?

En spinningcykel är en långsiktig investering som bör tåla år av användning. Lika givet är det att du som användare måste ta hänsyn till vissa aspekter för att livslängden ska maximeras.

Ett ordentligt spinningpass framkallar inte sällan en hel del svett. Detta är givetvis positivt ur en ren träningssynpunkt men det kan vara förödande för maskininen i sig.

Svett innehåller mycket salt och saltet kan i värsta fall fräta sönder viktiga komponenter. Att torka av spinningcykeln med trasa och rengöringsmedel efter varje träningspass är en av de viktigaste åtgärderna du kan till.

Vidare är det även viktigt att rengöra cykeln mer ingående med jämna mellanrum. Detta inbegriper bland annat att plocka bort alla löstagbara delar och smörja in de med jämna mellanrum. Med en bra smörjd cykel får du samma fina snurr vid varje spinningpass.

Även om spinningcykeln ska tåla en hög belastning kan det vara en idé att kontrollera skruvarna med jämna mellanrum. Detta för att alltid kunna vara säker på att alla komponenter är fastskruvade ordentligt. Särskilt viktigt är det att se till att pedalerna sitter fast ordentligt, särskilt när du behöver genomföra ett byte.

Så länge du inte använder din spinningcykel utomhus behöver du aldrig oroa dig för att smuts och lera sätter sig på cykeln. Om du dessutom använder din spinningcykel enligt instruktionerna är det också liten risk att den plötsligt går sönder.

4. Vilka tillbehör är bra till spinningcykeln?

Om du vill maximera din användarupplevelse är det en god idé att införskaffa några smarta och bekväma tillbehör.

Vi alla vet att en passande outfit och teknologiska tillbehör gör träningen roligare och får dig att känna dig mer proffsig. Införskaffa därför ett par cykelbyxor och en ovandel som andas väl. Vidare kan det också vara en god idé att införskaffa ett par cykelskor för att kunna nå din maximala kapacitet.

För många är det även viktigt att kunna kartlägga sin träning genom diverse teknologiska tillbehör. Bland marknadens alla tillbehör är pulsband, pulsbälte eller en träningsklocka ofta de populäraste.

Vidare är det inte en så dålig idé att lägga pengar på en underlagsmatta. Denna gör att spinningcykeln står mer stabilt samtidigt som du skyddar golvet från oönskade märken.

Sist men inte minst har du stor nytta av att ha en uppsättning rengöringstillbehör nära till hands. Dessa behöver dock inte vara skräddarsydda efter just en träningscykel. Men en passande trasa och smörjmedel bör du alltid ha i beredskap.

5. Varför finns det ingen sadel som är bekväm?

Tyvärr har spinningcykeln samma problem som en vanlig sportcykel – det vill säga att sadeln inte är så bekväm. Den är smal och hård och för en ovan användare kan detta vara jättejobbigt.

Tyvärr är det inte möjligt att få en bekväm sadel utan att försämra träningskvalitén. En smal och hård sadel gör att du får maximal kraft från höften och rumpan och kraften kanaliseras då rakt ner i pedalen.

Om tillverkarna istället designat en mjuk och bred sadel hade kraften blivit spridd på ”fel” ställen. Detta ger en negativ inverkan på resultatet och dina ben kommer bli tröttare snabbare.

Det enda botemedlet mot den obekväma sadeln är att använda din spinningcykel mer. På så sätt härdar du rumpan och gör den mer motståndskraftig mot den obekväma utformningen.

6. Hur mycket kostar en spinningcykel?

Prisskillnaderna mellan de olika spinningcyklarna är väldigt stora. Från toppen till botten kan det skilja så mycket som 20 000 kronor.

När vi tagit en närmare titt på marknaden har det blivit väldigt tydligt att det finns en stor korrelation mellan pris och kvalité. En spinningcykel för några tusenlappar kan givetvis vara bra men det går inte att jämföra med en modell som kostar fem gånger så mycket.

7. Vilken spinningcykel är bäst?

Som tidigare nämnt kan det skilja sig mycket mellan spinningcyklar i det dyrare respektive billigare prisregementet. Skillnader i preferenser från användare till användare kan vara minst lika stora vilket gör det väldigt svårt att säga att en viss produkt är bäst för just dig.

I testet återfinns spinningcyklar i både den övre och lägre prisklassen. Om du är en person som inte blir avskräckt av höga prislappar är förmodligen premiumvalet ett mycket bra alternativ. Om du är ute efter att införskaffa en spinningcykel i syfte att prova på är budgetvalet förmodligen inte helt fel.

När det kommer till spinningcyklar för hemmabruk finns det några varumärken som sticker ut lite extra. Abilica, KEISER och Titan har visat sig hålla en hög kvalité och det är därmed inte helt otänkbart att dessa varumärken kan erbjuda en spinningcykel som är bäst för just dig.

Så valde vi ut bästa spinningcykel

I arbetet med att välja ut de bästa spinningcyklarna på marknaden har det krävts ett djupdyk i flertalet oberoende tester och recensioner. Marknaden är inte lika snabbförändrad som vissa andra vilket gör att lite äldre modeller fortfarande håller måttet.

Trots att en spinningcykel utsetts till bäst i test av en oberoende testpanel betyder det inte att detta är samstämmigt med vad andra tester säger. Vi är därför noggranna med att dubbelchecka resultaten och sätta de i relation till andra tester eller omdömen.

Allt som allt har det varit en utmaning att ta fram de bästa spinningcyklarna då underlaget på vissa produkter varit något skralt. Testvinnaren i vår artikel återkommer dock i så gott som varje test och artikel som rör spinningcyklar.

Som tidigare nämnt förlitar vi oss inte enbart på oberoende tester. En högst betydande anledning till detta är att tester allt som oftast inte säger så mycket om hur kvalitén utvecklar sig över tid. Ur detta avseende är kundrecensioner speciellt intressant då testande konsumenter brukar vara väldigt duktiga på att publicera information kring produkternas hållbarhet. Om det finns en återkommande kritik är det ibland möjligt att se mönster som kan vara värda att ta i beaktning och dra slutsatser av.

Källor & Test

Sammanställning av oberoende tester, recensioner och andra källor som legat till grund för hur vi valt u de bästa spinningcyklarna.

 • Recension och test av Tacx Neo Bike Smart T8000 – 2019 – DC Rainmaker
  DC Rainmaker har gjort en djupgående test av Tacx Neo Bike Smart T8000 som imponerar på väldigt många plan och visar vägen för kommande bra spinningcyklar. Med många funktioner, genomtänkt design, bra ljudnivå och känsla så plockar den hem ett väldigt bra betyg i testet. Däremot är inte allt guld och gröna skogar i testet och där finns anmärkningar. Mycket är enkla småfixar som tillverkaren kan göra i konstruktionen eller mjukvarufixar som förhoppningsvis har fixats sedan lanseringen. Överlag är det dock inga stora problem vilket gör att Tacx Neo Bike Smart T8000 är en av de bästa spinningcyklarna för inomhusträning som på ett bra sätt kan efterlikna cykla utomhus.
 • Test av spinningcyklar – 2019 – bäst-i-test
  Bäst-i-test är en svensk konsumentsite som genomför oberoende tester av diverse produkter. Testet vi har kikat på tar avstamp i spinningcyklar och i artikeln presenteras ”bäst i test” spinningcyklar likväl som budgetmodeller. Själva testteamet består av vanliga hobbymotionärer likväl som experter på ämnet. I deras test utnämndes Abilica Premium Pro Bike till bäst i test, en modell som vi kategoriserade som ”bra val” i vår artikel. Då testet har utförts av en oberoende panel ansåg vi det ha hög relevans. Faktumet att testet utfördes 2019 innebär att det är tidsenligt och att det ger en bra bild av marknaden. Deras testresultat har kompletterats med uppgifter från prisjakt och internationella tester för att vi se så att deras resultat inte är tvärt avvikande från andras.
 • Best spin bike review – 2020 – Groom+Style
  Groom+Style är ett online magasin som framförallt inriktar sig på stil, skönhet, träning och hemmet. På deras hemsida finns det mängder med tester, recensioner och artiklar som berör dessa ämnen. Testerna utförs av en oberoende testpanel som sedan tidigare oftast har bra koll på ämnet. I testet vi har använt oss av testas 8 olika spinningcyklar. Skribenten skriver ingående om varje produkt och hur han upplevt dess funktionalitet.  Vi har använt oss av testet från Groom+Style i syfte att komplettera andra tester och omdömen och vi anser att deras arbete varit till stor hjälp i vår process.
 • Prisjakt – 2022
  Prisjakt är en av Sveriges största hemsidor för prisjämförelser. Vi har använt prisjakt i syfte att undersöka prisläget på de olika modellerna och för att försäkra oss om att spinningcyklarna vi framhåller fortfarande är till salu. Via prisjakt har man även möjligheten att få sig en överblick över marknaden och även vad testande konsumenter har tycker om de olika modellerna. Fliken vid namn ”omdömen” är speciellt fördelaktig då konsumenter enkelt kan lämna en stjärna som stämmer överens med deras bild av spinningcykeln. Ett problem med spinningcyklar är att underlaget här är ganska skralt. Vi har därför i vissa fall vänt oss direkt till återförsäljares hemsidor där det också skrivs kundrecensioner på produkterna.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng