Bästa Spinningcykel

Bästa Spinningcyklar

Vi har tagit ett djupdyk i tester, recensioner och omdömen för att hitta de bästa spinningcyklarna på marknaden. Motionscykeln har i många år varit den ohotade herren på täppan men de senaste åren har spinningcykeln vunnit alltmer mark, både på gymmen och i privatpersoners hem.

Spinningcykeln är kraftfull i sin konstruktion då den är byggd för att klara högintensiv träning och erbjuda tufft motstånd till användaren. Motståndet regleras manuellt genom att man vrider på en ratt vilket ger ett mer naturtroget motstånd än vad motionscyklar kan erbjuda.

Spinningpass anordnas med jämna mellanrum på i princip alla större gym världen över. Detta beror på att spinning är ett av de mest effektiva träningssätten för att öka både konditionen och förbränningen. Ett spinningprogram inbegriper allt som oftast intervaller vilket är en mer högintensiv och högeffektiv träning.

Bland ”bäst i test” produkterna som återfinns i nedanstående lista finns det modeller som både har tunga likväl som lätta svänghjul. Det råder delade meningar kring om det ger bättre motstånd med ett tungt svänghjul eller ej. Därför kommer vi senare i artikeln gå igenom de olika teorierna kring svänghjulens effekt.

Abilica Racer CG – Bäst i Test

Abilica Racer CG
 • Bäst i Test 2020
 • Utsedd till bäst i test
 • Bra betyg av testande konsumenter
 • Inställningsmöjligheter som möjliggör bättre ergonomi
 • Relativt tyst i och med remdriften

Priser för Abilica Racer CG

7 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Bland spinningcyklar i den absoluta toppen lyser Abilica Racer CG starkast. Den har fått höga betyg i flertalet test och kundomdömena är alltjämt mycket positiva. Den har flera gånger utnämnts till ”bäst i test” och många lyfter fram det låga priset och den enkla konstruktionen.

Abilica Racer CG är Abilica Racer Wmn fast i en förnyad design. Den enda egentliga skillnaden är färgen CoolGrey som är något mer diskret än vad den lila Abilica Racer Wmn var.

Det är enkelt att träna ergonomiskt med Abilica Racer CG då både sadel och styre kan justeras i sid och höjdled. Detta gör det möjligt för korta likväl som långa användare att hitta sin optimala träningsställning. Det noga framtagna racingstyret är smalt vilket gör det lättare och mer bekvämt att köra längre träningspass.

Abilica Racer CG har även kombipedaler vilket gör att du får bra känsla oavsett om du använder cykelskor eller dina vanliga träningsskor.

Spinningcykeln från Abilica kommer med ett fast nav vilket innebär att pedalerna hela tiden rullar i takt med hjulet. Du kan med andra ord aldrig slappna av och bara rulla med, perfekt ur en träningssynpunkt men desto sämre om du planerar att ta genvägar i din träning.

Det 22-kilo tunga svänghjulet öppnar upp möjligheterna till att få ordentligt motstånd om så skulle önskas. Vidare är Abilica Racer CG utrustad med remdrift vilket gör att spinningcykeln är något mer tystlåten än spinningcyklar som har kedjedrift.

Av kundrecensioner och oberoende tester att döma är Abilica Racer CG en spinningcykel av mycket hög kvalité. Trots väldigt många goda egenskaper och bra inställningsmöjligheter är Abilica Racer CG inte särskilt dyr om man jämför med andra modeller på marknaden.

KEISER Indoor Bike M3i – Bästa Premiumval

KEISER Indoor Bike M3i
 • Bästa Premiumval 2020
 • Högt betyg av testande konsumenter på Amazon
 • Utrustad med virvelströmsbromsar som förlänger livslängden
 • Välutvecklad dator med bluetooth-funktion
 • Möjlighet att justera sadel och styre

Priser för KEISER Indoor Bike M3i

28 000 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Om du är beredd att investera en extra slant i din spinningcykel bör du överväga KEISER Indoor Bike M3i. På Amazon.com har 86 procent av testande konsumenter gett den 5/5 stjärnor och många oberoende testhemsidor ger den mycket höga betyg.

Det mest anmärkningsvärda med KEISER Indoor Bike M3i är bromsarna som i branschtermer går under namnet eddy current magnetic resistance system. På svenska heter det virvelströmsbromsar som genom elektromagnetism hindrar föremål från att röra sig. Virvelströmsbromsar kan upplevas mer fördelaktiga än vanliga mekaniska bromsar då de varierar motståndskraften i maskinen. Detta minimerar skaderisken då hastighetsförändringarna inte blir så hastiga när du väljer att bromsa.

Virvelströmsbromsarna gör också att behovet av underhåll och service generellt sett blir mindre. Detta eftersom att de rörliga delarna i drivsystemet aldrig vidrör varandra när du exempelvis byter växel eller när du flyttar svänghjulet.

De allra flesta spinningcyklarna är inte utrustade med en dator. KEISER Indoor Bike M3i är i detta avseendet något unik då den har en förhållandevis välutvecklad träningsdator. Datorn har bluetooth-funktion vilket gör att den är kompatibel med diverse träningsappar som du kan ha i mobilen. KEISER Indoor Bike M3i sparar också på batteriet genom att först aktivera displayens bakgrundsbelysning när det är mörkt i rummet.

Svänghjulens jobb är att stimulera känslan under en utomhuscykeltur. För många cykelfantaster är det inpräntat sedan länge att svänghjulen ska ha en betydande vikt. KEISER har valt att revoltera mot denna norm genom att få svänghjulet att endast väga 3,5 kilo. Vikten har inverkan på hur mycket energi som kan lagras i hjulet, om det är bättre eller sämre med hög vikt råder det delade meningar om.

KEISER Indoor Bike M3i är utformad för att kunna passa alla användare. Det är därför enkelt att ställa in både sadel och styre. Den enda egentliga nackdelen som är värd att lyfta fram är att den lodräta justeringen inte är steglös vilket gör att det blir svårare att hitta sin optimala inställning.

Summan av det hela är att KEISER Indoor Bike M3i är en högklassig premiumcykel med många fina kvalitéer. Den enda egentliga invändningen är priset som dessvärre är i det högsta prisregementet. Om du inte blir avskräckt av priset hittar du förmodligen få spinningcyklar på marknaden som håller samma kvalité.

Titan Life Trainer S’11 – Bästa Budgetvalet

Titan Life Trainer S'11
 • Bästa Budgetval 2020
 • Mycket prisvärd spinningcykel
 • Bra betyg från konsumenter som testat
 • Klarar maxvikt på 125 kg
 • Dator visar tid, hastighet, distans
 • Justerbart styre och sadel

Priser för Titan Life Trainer S'11

3 557 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Titan Life Trainer S’11 har fått goda betyg i konsumentomdömen och likaså i tester. Den kommer i en stilren svart färg och den är relativt liten i modellen. Om du är ute efter en lite billigare spinningcykel är detta förmodligen ett mycket bra alternativ.

Med Titan Life Trainer S’11 får du inga extravaganta kvalitéer men du får en genomgående bra spinningcykel till ett billigt pris. Spinningcykeln är utrustad med remdrift vilket innebär att den är något mer tystgående än modeller med kedjedrift.

Titan Life Trainer S’11 är utrustad med en träningsdator, om än en avskalad sådan. Datorn erbjuder grundläggande information såsom hastighet, distans, tid och kaloriförbrukning.

Spinningcykeln från Titan Life erbjuder i de flesta fall tillräckligt motstånd i och med det 13 kg tunga svänghjulet. Motståndet kan också regleras vilket görs genom en steglös rattjustering. Rattjusteringen är placerad på en lättåtkomlig höjd vilket gör att du med enkelhet kan ändra motstånd under träningspasset.

Det är i sin helhet enkelt att hitta en sittinställning som är ergonomiskt gångbar. Den särskilda sportsadeln är bekväm och öppnar upp för lite längre turer. Styret erbjuder också ett ex antal olika greppmöjligheter vilket gör det enkelt att byta till stående ställning under träningspassets gång.

Titan Life Trainer S’11 är som tidigare nämnt relativt liten i modellen vilket gör att den inte tar lika stor plats i hemmet. Spinningcykeln är även utrustad med två transporthjul och detta i kombination med den låga maskinvikten gör att den är enkel att flytta runt.

Det finns dock en tydlig nackdel med att Titan Life Trainer S’11 har låg maskinvikt och att den är lite mindre. Nämligen att den inte lämpar sig för personer över 190 cm eller de som väger över 125 kilo.

Det råder inga tvivel om att du får mycket för pengarna med Titan Life Trainer S’11. Även om den funktionsmässigt har mer att önska måste man sätta den i relation till priset. Om du är ”amatör” och söker en spinningcykel till hemmabruk är Titan Life Trainer S’11 förmodligen fullt tillräcklig.

Abilica Premium Pro Bike – Bra val

Abilica Premium Pro Bike
 • Bra Produkt 2020
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • Svänghjul på 15 kg för hård träning
 • Välj mellan 32 olika motståndinställningar
 • Kombinationspedaler med SPD
 • 12 olika förinställda träningsprogram

Priser för Abilica Premium Pro Bike

14 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
16 150 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
18 899 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Det norska företaget Abilica har specialiserat sig på hemträningsutrustning sedan 90-talet. Spinningcykeln Abilica Pro är ur de flesta avseenden ett bra och pålitligt val vilket de goda kundrecensionerna även indikerar.

Abilica Premium Pro Bike har fått goda resultat i ett flertal oberoende tester. Det som främst lyftes fram i tester och omdömen är de noggrant utvalda materialvalen. Allt som allt har spinningcykeln en tålig och stabil konstruktion som i sin tur ger en längre hållbarhet.

Svänghjulet har en tyngd på hela 15 kg vilket möjliggör intensiv träning med hårt motstånd. Du kan enkelt justera motståndsinställningar via en ratt och du har 32 olika motståndsnivåer att välja mellan. Bromsarna är magnetiska vilket ger tystare träning då de bromsar utan kontakt. Den obefintliga kontakten ökar även på maskinens hållbarhet.

Både sadel och styre kan justeras i vågräta och lodräta positioner. Detta möjliggör att träningen blir desto mer ergonomiskt. Själva styret är i relation till andra spinningcyklar något mer robust vilket bidrar till en mer stabil träning. Användare kan känna sig trygga med att luta sig mot styret och lägga mycket kraft vid intensiv träning.

Abilica Premium Pro Bike har kombinationspedaler med SPD som är till för användare med cykelskor. Kombinationspedalerna innebär såklart att du inte nödvändigtvis behöver ha cykelskor för att använda Abilica Premium Pro Bike.

Denna spinningcykel från Abilica är utrustad med en väldigt enkel men praktisk cykeldator. Den har funktioner som gör det möjligt att läsa av avstånd, hastighet, puls, watt-belastning o.s.v. Utöver detta kan du också göra din träning roligare genom att följa något av de 12 olika förinställda träningsprogrammen.

Allt som allt är Abilica Premium Pro Bike en mycket bra spinningcykel. Abilica erbjuder dock bara en garanti på 1 år vilket vi kan tycka är lite väl snålt. Om du ska köpa en spinningcykel och vill ha en produkt av hög kvalité är detta med säkerhet en produkt du bör överväga.

Att tänka på vid köp av en spinningcykel

En spinningcykel är en optimal träningsmaskin att ha i sitt hem. Den är lätt att flytta runt och du kan lätt anpassa motståndet om ni är flera som ska använda maskinen.

Med en spinningcykel har du alla möjligheter till att genomföra intensiva träningspass som bättrar på konditionen likväl som kaloriförbränningen. Med hjälp av fasta eller portabla handdatorer kan du även träna enligt pass eller följa hastigheten och kaloriförbränningen.

Likt många andra träningsmaskiner finns det en mängd olika modeller att tillgå på marknaden. Vi har gjort vårt bästa för att ta fram alternativ som presterat bra i test och omdömen men vi har full förståelse för att du själv vill fördjupa dig i ämnet innan du gör ditt beslut. Nedan kommer vi gå igenom olika aspekter och egenskaper som kan vara bra att ha koll på inför köpet av en spinningcykel.

Vikt

Det finns både för och nackdelar med en hög kontra låg vikt på spinningcykeln. Det positiva med en lite högre vikt är att stabiliteten förbättras markant. Om du vet med dig att spinningcykeln kommer flyttas runt mycket i hemmet finns det såklart stora fördelar med att ha en lite lättare spinningcykel.

Det är även viktigt att ta hänsyn till den maximala användarvikten. De billigare modellerna tenderar att ha en relativt låg maxvikt, ibland så låg som 90 kg. Om denna överskrids riskerar spinningcykeln att bli väldigt instabil.

Funktioner

Även om spinningcyklar generellt sett är väldigt avskalade i sin konstruktion finns det några funktioner som underlättar och gör spinningpasset desto roligare.

En högst underlättande faktor är displayen där du kan följa din kaloriförbrukning och hastighet samt delta i träningsprogram om det finns.

Vissa spinningcyklar är utrustade med bluetooth vilket gör att man kan koppla cykeln till mobilen och träna genom appar. De olika apparna är ofta roliga och via de har du möjlighet att träna med andra och följa varandras resultat.

En vanlig funktion som man kan räkna med att alla spinningcyklar innehar är möjligheten att mäta sin puls. Pulsmätningen kan dock vara upplagt på olika sätt. Vissa spinningcyklar har en integrerad pulskontroll i handtagen vilket registreras och mäts via sensorer. En annan möjlighet är att spinningcykeln är kompatibel med ett pulsbälte. I vissa fall medföljer ett pulsbälte vid köp men i de allra flesta fall behöver du köpa detta separat.

Ergonomi & säkerhet

En av de viktigaste punkterna när det kommer till träningsredskap är ergonomi. Genom felaktiga inställningar och rörelser kan du belasta kroppen fel och skador kan komma som en direkt konsekvens av detta.

Att välja en spinningcykel med många inställningsmöjligheter är optimalt oavsett om den enbart är avsedd till dig eller om den ska delas mellan många användare. Sadeln ska gärna gå att sänka i både höjd och sidled för att du ska kunna hitta en position där ditt knä är så sträckt som möjligt. Om inte denna möjligheten finns kan ditt knä utsättas för en belastning som vid intensiv användning kan ge upphov till skador.

Styret bör också vara justerbart så du inte behöver huka ryggen eller sträcka dig onödigt mycket uppåt. En sak man inte ofta tänker på är vikten av att ha en bekväm sadel. Även om du ofta växlar mellan stående och sittande position är det påfrestande för rumpan att hela tiden dunsta ner i en stenhård sadel. Vikten av detta blir också mer betydelsefull när man tänker på att ett spinningpass inte sällan pågår i runt en timmes tid.

Ur ett ergonomiskt perspektiv är det mest fördelaktigt när bromsarna är av magnetisk motståndsreglering. Detta gör att inbromsningen inte blir lika abrupt vilket minskar risken för förslitningsskador. Den magnetiska bromsen är också mer behaglig när det kommer till ljudnivå.

Svänghjul

Vi kommer först och främst ta det säkra före det osäkra och anta att några av er läsare inte tidigare är bekant med vilken funktion svänghjulet har i en spinningcykel.

Svänghjulet är förmodligen den viktigaste delen av en spinningcykel och också den delen som gör att man känner märkbar skillnad mellan de olika modellerna. Svänghjulet finns till för att stimulera känslan av att träna på en riktig cykel utomhus. Detta fungerar genom att svänghjulet lagrar energin som uppstår när du trampar och använder sedan samma energi för att jämna ut cykelrörelsen. Detta främjar ett läge där dina ben snurrar i samma hastighet när de trampar.

Ett bra svänghjul är beroende av att du tillsätter lite kraft för att det ska börja snurra. Detta blir mer lättförståeligt om du väver in motståndet du upplever alldeles i början när du försöker trampa igång din vanliga utomhuscykel. Svänghjulets roll är att försöka kopiera detta motstånd och varva det med ett rimligt motstånd under passets gång.

Som vi tidigare nämnde längre upp i testet råder det delade meningar kring vad som är svänghjulets optimala vikt. Den mest allmänna och bekräftade uppfattningen kring detta är att det är bättre med ett tungt svänghjul. På senare år har det dock lanserats modeller i den högre prisklassen som har lättare svänghjul. I och med detta har det kommit nya rön om att detta är bättre för träningen. Vi såg det därför relevant att klargöra vilka för och nackdelar det finns med tunga, respektive lätta svänghjul.

Lättare eller tyngre svänghjul?

Fysiken när det kommer till svänghjul är enkel. Om du tar ett tungt svänghjul och fördubblar vikten kommer hjulet lagra dubbelt så mycket energi under förutsättningarna att du håller samma höga hastighet.

Om du istället tar ett lättare svänghjul som du har potential att snurra dubbelt så snabbt kommer du att fyrdubbla den lagrade energin. Av denna anledning använder racingbilar och höghastighetscyklar hellre lättare svänghjul än väldigt tunga.

Vad som är bäst för just dig är svårt att avgöra. Ett tyngre svänghjul är mer fördelaktigt för cykling i lägre hastigheter medan ett lättare svänghjul fungerar mycket bra om du kör väldigt intensiv träning.

Om du står i valet och kvalet mellan om du ska välja en modell med tungt respektive lätt svänghjul rekommenderar vi dig att uppsöka en återförsäljare och själv testa skillnaden.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av en spinningcykel.

 1. Vad är skillnaden mellan en spinningcykel och en motionscykel?
 2. Vad menas med SPD-pedaler?
 3. Vilken spinningcykel är bäst?

1. Vad är skillnaden mellan en spinningcykel och en motionscykel?

Motionscykeln har länge varit den mest populära träningscykeln att ha i sitt hem. På senare år har dock spinningcykeln vunnit mark och många väljer idag en spinningcykel framför den klassiska motionscykeln.

I mångt och mycket är motionscykeln och spinningcykeln väldigt lika varandra i konstruktion. Den största skillnaden ligger i att spinningcykeln i större grad är avsedd för hård träning. Motståndet avgörs genom reglering av ett svänghjul och på en spinningcykel sker detta manuellt via en ratt medan det på motionscykeln sker genom datorn. Motståndet är högre i en spinningcykel då den som tidigare nämnt är avsedd för lite tuffare träning.

På en spinningcykel förväntas användaren växla mellan stående och sittande position. Den stående positionen är mer påfrestande för maskinen vilket gör att spinningcykeln har en mer robust och stabil konstruktion.

En motionscykel är optimal när det kommer till uppvärmning och om du planerar att använda den till rehab. Den kan också upplevas något mer skonsam om du inte är van vid att träna särskilt mycket.

En motionscykel är i regel också utrustad med en dator som har olika träningsprogram förinstallerade. Dessa är ofta välprogrammerade och du kan i många fall också bygga upp ditt egna träningsprogram. När det gäller tekniska färdigheter är spinningcykeln mer avskalad, datorn har främst funktioner som visar tid, distans och hjärtfrekvens.

2. Vad menas med SPD-pedaler?

SPD-pedaler återfinns i regel på spinningcyklar i den lite dyrare prisklassen. Pedalsystemet används ihop med cykelskor som har SPD-klossar. Kombinationen mellan dessa ger ett bra grepp och därmed större kontroll.

Bland spinningcyklar som återfinns i mitten och i det lägre prisregementet är kombinationspedaler det vanligaste. Om ni är många som ska använda spinningcykeln är detta förmodligen det smartaste alternativet. Detta då kombinationspedaler både tillåter dig att använda både cykelskor och vanliga skor.

3. Vilken spinningcykel är bäst?

Prisskillnaderna mellan de olika spinningcyklarna är väldigt stora. Från toppen till botten skiljer det sig inte sällan 15–20 000 kronor. Skillnader i preferenser från användare till användare kan vara minst lika stora vilket gör det väldigt svårt att säga att en viss produkt är bäst för just dig.

I testet återfinns spinningcyklar i både den övre och lägre prisklassen. Om du är en person som inte blir avskräckt av höga prislappar är förmodligen premiumvalet ett mycket bra alternativ. Om du är ute efter att införskaffa en spinningcykel i syfte att prova på är budgetvalet förmodligen inte helt fel.

Så valde vi ut bästa spinningcykel

I arbetet med att välja ut de bästa spinningcyklarna på marknaden har det krävts ett djupdyk i flertalet oberoende tester och recensioner. Marknaden är inte lika snabbförändrad som vissa andra vilket gör att lite äldre modeller fortfarande håller måttet.

Trots att en spinningcykel utsetts till bäst i test av en oberoende testpanel betyder det inte att detta är samstämmigt med vad andra tester säger. Vi är därför noggranna med att dubbelchecka resultaten och sätta de i relation till andra tester eller omdömen.

Allt som allt har det varit en utmaning att ta fram de bästa spinningcyklarna då underlaget på vissa produkter varit något skralt. Testvinnaren i vår artikel återkommer dock i så gott som varje test och artikel som rör spinningcyklar.

Som tidigare nämnt förlitar vi oss inte enbart på oberoende tester. En högst betydande anledning till detta är att tester allt som oftast inte säger så mycket om hur kvalitén utvecklar sig över tid. Ur detta avseende är kundrecensioner speciellt intressant då testande konsumenter brukar vara väldigt duktiga på att publicera information kring produkternas hållbarhet. Om det finns en återkommande kritik är det ibland möjligt att se mönster som kan vara värda att ta i beaktning och dra slutsatser av.

Källor & Test

Sammanställning av oberoende tester, recensioner och andra källor som legat till grund för hur vi valt u de bästa spinningcyklarna.

 • Test av spinningcyklar – 2019 – bäst-i-test
  Bäst-i-test är en svensk konsumentsite som genomför oberoende tester av diverse produkter. Testet vi har kikat på tar avstamp i spinningcyklar och i artikeln presenteras ”bäst i test” spinningcyklar likväl som budgetmodeller. Själva testteamet består av vanliga hobbymotionärer likväl som experter på ämnet. I deras test utnämndes Abilica Premium Pro Bike till bäst i test, en modell som vi kategoriserade som ”bra val” i vår artikel. Då testet har utförts av en oberoende panel ansåg vi det ha hög relevans. Faktumet att testet utfördes 2019 innebär att det är tidsenligt och att det ger en bra bild av marknaden. Deras testresultat har kompletterats med uppgifter från prisjakt och internationella tester för att vi se så att deras resultat inte är tvärt avvikande från andras.
 • Best spin bike review – 2020 – Groom+Style
  Groom+Style är ett online magasin som framförallt inriktar sig på stil, skönhet, träning och hemmet. På deras hemsida finns det mängder med tester, recensioner och artiklar som berör dessa ämnen. Testerna utförs av en oberoende testpanel som sedan tidigare oftast har bra koll på ämnet. I testet vi har använt oss av testas 8 olika spinningcyklar. Skribenten skriver ingående om varje produkt och hur han upplevt dess funktionalitet.  Vi har använt oss av testet från Groom+Style i syfte att komplettera andra tester och omdömen och vi anser att deras arbete varit till stor hjälp i vår process.
 • Prisjakt – 2020
  Prisjakt är en av Sveriges största hemsidor för prisjämförelser. Vi har använt prisjakt i syfte att undersöka prisläget på de olika modellerna och för att försäkra oss om att spinningcyklarna vi framhåller fortfarande är till salu. Via prisjakt har man även möjligheten att få sig en överblick över marknaden och även vad testande konsumenter har tycker om de olika modellerna. Fliken vid namn ”omdömen” är speciellt fördelaktig då konsumenter enkelt kan lämna en stjärna som stämmer överens med deras bild av spinningcykeln. Ett problem med spinningcyklar är att underlaget här är ganska skralt. Vi har därför i vissa fall vänt oss direkt till återförsäljares hemsidor där det också skrivs kundrecensioner på produkterna.