Därför är crosstrainer bra

Därför är en crosstrainer bra

Många gym har investerat i fler och fler crosstrainers och ibland även på bekostnad av färre löpband och motionscyklar, men är det bara för att de är populära eller är de faktiskt bra?

På Testat.nu har vi granskat flera crosstrainers för att se vilka som är bäst i test. Våra tester visar att crosstrainerns popularitet inte bara är en trend, utan att det finns konkreta fördelar med att använda dem.

Crosstrainern ger dig möjligheten att träna en stor del av kroppen vilket bidrar till en hög energiförbrukning (kaloriförbränning) samtidigt som du får en mer allsidig träning än t.ex. löpning och cykling.

Träningsformen är också mer skonsam mot kroppen jämfört t.ex. löpning vilket gjort att den är ett väldigt bra val för rehabilitering av skador också eller minska belastningen och risken för skador vid mycket träning. Därför har träningsmaskinen blivit allmänt populärt och används även i stor grad av löpare som behöver minska på den akuta och kroniska belastningen som uppstår av löpning.

Stora fördelar med att träna med crosstrainer

Använda CrosstrainerNär du kliver upp på en crosstrainer och börjar din träning, engagerar du inte bara benen, som många kanske tror. Faktum är att denna träningsmaskin är designad för att aktivera och engagera en överväldigande majoritet av kroppens muskler. Uppskattningsvis 80 % av musklerna i din kropp får jobba när du använder en crosstrainer till fullo.

En av de stora fördelarna med crosstrainern är dess förmåga att engagera både över- och underkroppen. När du skjuter och drar med armarna, aktiveras musklerna i dina armar, axlar och en betydande del av ryggen. Samtidigt, genom att bibehålla en rak och stabil hållning, engagerar du aktivt dina magmuskler och core. Detta, i kombination med rörelsen av benen, säkerställer att du får en balanserad och omfattande träning som omfattar stora delar av kroppen.

Men crosstrainerns flexibilitet slutar inte där. Om du vill fokusera mer på dina ben, kan du välja att minska armarnas involvering, och tvärtom. Detta ger dig möjlighet att anpassa din träning baserat på dina specifika behov och mål. Valet är ditt, och möjligheterna är många.

Skonsam mot kroppen

En crosstrainer är mycket mer skonsam mot kroppen då dina senor och muskler inte utsätts för samma belastning som man vid t.ex. löpning skulle få varje gång man sätter i foten.

Den skonsamma träningsmetoden gör att crosstrainern är ett bra val för den som vill börja träna kondition men ännu inte vant sin kropp vid t.ex. löpning. Den kan också användas som alternativ träning för löpare som vill få in mer volymträning eller för rehabilitering för den som skadat sig.

Crosstrainer som alternativ träningsform

Många löpare känner sig begränsade av mängden träning deras kroppar orkar med och en crosstrainer kan vara ett bra alternativ för den som vill få in mer volym eller effektiva intervallpass.

Springa fort sliter mer på kroppen än att springa långsamt och varför man ofta pratar om att ha maximalt 10-20 % ansträngande träning av den totala volym man springer. En crosstrainer kan göra det lättare att få in träningspass för att t.ex. träna VO2max och få upp flåset.

Crosstrainern kan även användas på vilodagar för att öka sin energiförbrukning och på så sätt få in alternativ träning utan att en hög mekanisk belastning uppstår från t.ex. löpning.

Det finns många effektiva träningspass du kan utföra på en crosstrainer varav tröskelträning och högintensiv VO2max-träning är två exempel.

Rehabilitering

Eftersom crosstrainern är väldigt skonsam mot kroppen är det ofta ett rekommenderat alternativ för den som vill träna under rehabilitering. Det är t.ex. väldigt vanligt att de som dragit på sig en skada genom löpning ganska tidigt kan börja träna med crosstrainer medan de återhämtar sig för att börja springa igen.

Genom att välja crosstrainern för du en allsidig träning, kan underhålla konditionen och det kommer bli lättare att komma tillbaka. Oavsett om du har en överbelastningsskada, muskelbristning eller något annat problem så är det inte omöjligt att just crosstrainern kommer tillåta dig att träna mer skonsamt.

Det är dock alltid rekommenderat att rådfråga din sjukgymnast om det är en lämplig träningsform och när du kan tänkas börja.

Test visar: pålitlig och stabil crosstrainer viktigt

När det kommer till att välja rätt crosstrainer för hemmaträning, är stabilitet och pålitlighet två av de mest kritiska faktorerna att beakta. En maskin som är stabil ger inte bara en säkrare träningsupplevelse, utan säkerställer också att du får mest möjliga nytta av varje träningspass.

En stabil crosstrainer minimerar risken för skador, ger en jämnare rörelse och hjälper användaren att upprätthålla korrekt form genom hela träningspasset.

Kvaliteten på en crosstrainer kan också påverka dess livslängd och prestanda över tid. En välbyggd maskin kommer att stå emot slitage bättre, vilket innebär färre reparationer och en längre livslängd.

Många tror felaktigt att en högkvalitativ crosstrainer nödvändigtvis måste vara dyr. Men sanningen är att det finns många prisvärda alternativ på marknaden som inte kompromissar med kvalitet eller prestanda.

I våra testsammanställningar har vi ägnat otaliga timmar åt att testa och analysera crosstrainers för att hitta de bästa modellerna för hemmaträning. Våra tester fokuserar inte bara på maskinens prestanda, men också på dess stabilitet, hållbarhet och prisvärdhet. Så om du letar efter en pålitlig crosstrainer som ger valuta för pengarna, kan du lita på våra rekommendationer.