Därför är crosstrainer bra

Därför är en crosstrainer bra

Många gym har investerat i fler och fler crosstrainers och ibland även på bekostnad av färre löpband och motionscyklar, men är det bara för att de är populära eller är de faktiskt bra?

Crosstrainern ger dig möjligheten att träna en stor del av kroppen vilket bidrar till en hög energiförbrukning (kaloriförbränning) samtidigt som du får en mer allsidig träning än t.ex. löpning och cykling.

Träningsformen är också mer skonsam mot kroppen vilket gör att den passar bra i många olika sammanhang. Det går utmärkt att använda crosstrainern för att få upp sin puls eller för att under en längre tid förbränna många kalorier.

Tränar ca 80 % av kroppens muskler

Använda Crosstrainer

Crosstrainern låter dig använda armarna och en del av ryggen när du använder träningsmaskinen fullt ut. Ungefär 80 % av kroppens muskler aktiveras när du använder en crosstrainer även om du har möjligheten att styra mycket själv.

Genom att aktivera magmuskler och core för att ha en rak hållning så kan du tillsammans med ben och armar uppnå en jämn och mycket bra träning för stora delar av kroppen. Men du kan också välja att inte hjälpa till med armarna och på så sätt få mer träning för benen och vice versa. Det är helt upp till dig.

Skonsam mot kroppen

En crosstrainer är mycket mer skonsam mot kroppen då dina senor och muskler inte utsätts för samma belastning som man vid t.ex. löpning skulle få varje gång man sätter i foten.

Den skonsamma träningsmetoden gör att crosstrainern är ett bra val för den som vill börja träna kondition men ännu inte vant sin kropp vid t.ex. löpning. Den kan också användas som alternativ träning för löpare som vill få in mer volymträning eller för rehabilitering för den som skadat sig.

Alternativ träning

Många löpare känner sig begränsade av mängden träning deras kroppar orkar med och en crosstrainer kan vara ett bra alternativ för den som vill få in mer volym eller effektiva intervallpass.

Springa fort sliter mer på kroppen än att springa långsamt och varför man ofta pratar om att ha maximalt 10-20 % ansträngande träning av den totala volym man springer. En crosstrainer kan göra det lättare att få in träningspass för att t.ex. träna VO2max och få upp flåset.

Crosstrainern kan även användas på vilodagar för att öka sin energiförbrukning och på så sätt få in alternativ träning utan att en hög mekanisk belastning uppstår från t.ex. löpning.

Det finns många effektiva träningspass du kan utföra på en crosstrainer varav tröskelträning och högintensiv VO2max-träning är två exempel.

Rehabilitering

Eftersom crosstrainern är väldigt skonsam mot kroppen är det ofta ett rekommenderat alternativ för den som vill träna under rehabilitering. Det är t.ex. väldigt vanligt att de som dragit på sig en skada genom löpning ganska tidigt kan börja träna med crosstrainer medan de återhämtar sig för att börja springa igen.

Genom att välja crosstrainern för du en allsidig träning, kan underhålla konditionen och det kommer bli lättare att komma tillbaka. Oavsett om du har en överbelastningsskada, muskelbristning eller något annat problem så är det inte omöjligt att just crosstrainern kommer tillåta dig att träna mer skonsamt.

Det är dock alltid rekommenderat att rådfråga din sjukgymnast om det är en lämplig träningsform och när du kan tänkas börja.