Många fantiserar om att bygga ett komplett hemmagym och på så sätt helt kunna undvika gymkortet. Ett komplett hemmagym blir snabbt dyrt och varför det kanske är bäst att börja med det mest väsentliga.
Innan du bestämmer dig för att investera i utrustning för ditt hemmagym, kan det vara värt att kolla in omfattande tester. Vi har jämfört och testat olika träningsmaskiner och redskap för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.
Samtidigt är medlemskort på gym för två personer ganska dyrt och blir många tusenlappar om året. Pengar som kan finansiera ett bra hemmagym över tid.
Inledning och kostnad för hemmagym
Att bygga ett bra hemmagym kostar pengar och hur du vill designa det, vilka träningsredskap och maskiner som ska var tillgängliga är helt avgörande för slutpriset.
I underrubrikerna nedan går vi igenom några av de viktigaste delarna i ett hemmagym. Det finns givetvis massor av träningstillbehör som det går att komplettera med men mycket går också att köpa till efterhand att man inser att man saknar något.
I första exemplet tittar vi på ett hemmagym med multigym och en träningsmaskin. En form av billigare lösning men som ändå kan ge allsidig träning. I det andra exemplet tittar vi istället på ett lite mer omfattande grundpaket med fria vikter istället för multigym.
Hemmagym med multigym
När du väljer ett multigym, är det viktigt att basera ditt val på pålitliga tester. Du vill helst undvika de sämre multigymmen som har ojämnt motstånd, dåliga vajrar och ett rörelsemönster som känns onaturligt.
Multigymmets fördel är samma viktskivor oftast kan användas till väldigt många av övningarna vilket håller nere kostnaden jämfört med att köpa in enskilda träningsmaskiner som dessutom hade tagit upp en enorm plats.
Multigymmet är även bekvämt för de som av olika anledningar föredrar kontrollerade maskiner och rörelser framför fria vikter.
Vi har räknat på ett vanligt normalstort sovrum om 12 kvadratmeter för att få plats med multigymmet och ett löpband i rummet.
- Golvskydd för 12 m² – ca 4 500 kr
- Multigym – ca 11 000 kr
- Träningsmaskin för kondition – ca 10 000 kr
Totalkostnad på ca 25 000 kr för att komma igång. Dyrare multigym eller kompletterande träningsutrustning kommer göra att priset ökar. Men detta ger dig möjligheten att träna både styrka och kondition i ett hemmagym till ett relativt lågt pris.
Är du intresserad av att köpa ett multigym? Vi har skrivit om multigymmen som är bäst i test och som är värda att titta närmare på.
Hemmagym med fria vikter
Att bygga sitt hemmagym med fria vikter har många fördelar framför att använda ett multigym. Dels blir du inte begränsad i vilka övningar du kan göra och dels är hållbarheten för fria vikter extremt bra och i princip livslånga om du tar hand om dem.
Att ha bra utrustning kan även göra träningen roligare och för den som är seriös i sin satsning så rekommenderar vi fria vikter även om det lämnar ett betydligt större hål i plånboken. Här nedanför kan du se en uppskattning av dessa kostnader:
- Golvskydd för 12 m² – ca 4 500 kr
- Skivstångsställning – från ca 2 500 kr
- Träningsbänk – från ca 2 000 kr
- Skivstång – från ca 1 500 kr
- Set med fria vikter till stång – från ca 7 000 kr
- 2 st hantlar med justerbar vikt – från ca 2 000 kr
- 3 st Kettlebells – ca 2 000 kr
- Träningsmaskin för kondition – 10 000 kr
Avrundat uppåt landar du på 32 000 kronor för detta. Priserna är inte räknade på de billigaste alternativen utan på prisvärda kvalitetsprodukter som kommer fungera bra. Går man upp något i kvalitet på produkterna, väljer ett större rum och köper till fler träningstillbehör så hamnar ganska snabbt på 50 000 kr för ett ”välutrustat” hemmagym som fokuserat på basövningar.
Det kan tyckas vara mycket men för två vuxna som betalar 4 000 kr vardera i årsavgift till gymmet och kanske bensinkostnader och parkeringskostnader när man väl är där ibland så tar det inte så många år även för ett väldigt påkostat hemmagym att ”betala av sig”.
Mutligym bästa alternativ?
För motionärer kan ett bra multigym vara det bästa styrketräningsalternativet och det gäller kanske speciellt om du redan är van och känner dig bekväm med maskiner för att träna styrka.
Flera av de bästa multigymmen ger dig möjligheten att träna i princip hela kroppen upp till en viss nivå och blir mer eller mindre en all-in-one-lösning för styrkemaskiner.
Nackdelen med multigym är att det kan också vara väldigt begränsande i vilka övningar du gör och att du kanske endast kan träna en person åt gången. En annan nackdel med multigymmen är att de kan ta väldigt mycket plats och tvingas vara placerade så man kommer åt flera sidor.
Om du känner dig bekväm med att träna med lösa vikter som skivstänger, hantlar och kettlebells så kan det faktiskt vara ett bättre alternativ om du vill ha ett komplett hemmagym. De ger dig möjligheten att variera extremt många olika övningar. Det behöver heller inte vara svårt och det finns massor med bra övningsvideos på båda svenska och engelska att få tag på.
Mutligymmen är begränsade till att träna de rörelser som maskinen tillåter. Du får också hjälp med stabilitet vilket minskar träningen av balans och småmuskler i övningar. Däremot kanske det som är bäst för dig. Det ger en trygghet att få stöd och är du pensionär som inte tränat tidigare är träningsmaskiner oftast bättre att börja med.
Träningsbänk och ställningar
För att kunna utnyttja fria vikter på ett optimalt sätt så behöver du också några tillbehör i form av racks/ställningar och sitsar som används i övningar.
En bra skivstångsställning kan höjas högt så du kan placera skivstången vid axlarna inför t.ex. benböj men kan också sänkas och användas för bänkpress-övningar tillsammans med en träningsbänk.
En skivstång, skivstångsställning och träningsbänk är alltså tillräckligt för att kunna variera träningen väldigt mycket och få ett riktigt bra basutbud av möjligheter. Med 5-6 genomtänkta styrkeövningar kan du få till ett helkroppspass som tränar majoriteten av musklerna.
Kostnaden för skivstångsställning är inte extremt mycket och du kan ofta köpa ställning + bänk för ca 5 000 kr.
Skivstång & vikter
Skivstången är en väsentlig del i träning med fria vikter. Även om man teoretiskt kan klara sig med antingen bara hantlar+kettlebells eller skivstång så kompletterar de varandra rätt bra då vissa övningar är mycket lättare att göra med det enda.
En bra skivstång kostar inte extremt mycket även om de med internationella standarder kostar något mer. Du kan köpa en klart prisvärd skivstång på 20 kg och som har en diameter på 50 mm för viktskivor för runt 1 500 kr. Det är alltså samma vikt och storlek som de stora skivstängerna på gym.
Det finns även t.ex. curlstång som är kortare väger runt 10 kg och som kan användas lättare för t.ex biceps-curls eller triceps-curls. Detta är inget som behövs för basövningar men kan vara ett intressant komplement för den som vill kunna välja på lite olika grepp.
Vikterna är det som normalt sett är dyrast och kan dra iväg priset rejält. Därför kan det även vara smart att alltid satsa på 50 mm viktskivor och använda det till alla skivstänger. Det är inte omöjligt att ett set med viktskivor i stil med detta nedan kostar från ca 7 000 kr och uppåt:
- 2 × 1,25 kg
- 2 × 2,50 kg
- 2 × 5 kg
- 2 × 10 kg
- 2 × 15 kg
- 2 × 20 kg
Med skivstångens vikt hade det dock inneburit en totalvikt på som mest 127,5 kg vilket räcker för väldigt många.
Hantlar & kettlebells
Både hantlar och kettlebells är bra träningsutrustning som kan användas för väldigt många övningar. Vissa övningar som benböj går även att utföra med detta även om det är svårt att komma upp i den extra vikt som går med t.ex. skivstång. På samma sätt kan en skivstång vara otymplig för många armövningar och axelövningar där hantlar och kettlebells fungerar bättre.
Hantlar finns i fasta varianter där en hantel har en exakt vikt och går inte att justera. Det gör att du snabbt kan byta vikt och träningen kan bli mer effektiv. Men det drar också upp priset att köpa en stort urval av hantlar. Det andra alternativet är att satsa på en hantel där du kan ta av små viktskivor precis som på en skivstång.
Moderna hantlar har nya funktioner som gör att du snabbt kan knipsa av viktskivor så att du får en hantel som är exakt i den vikt du behöver. Den äldre och mer klassiska metoden innebär att du får ta av viktskivor och räkna själv så det blir rätt.
Kettlebells är ett annat bra träningsredskap och finns i olika vikter. Om du gillar att träna med Kettlebells kan man komma ganska långt på att börja köpa in 2-4 olika vikter. På så sätt springer inte kostnaden iväg allt för mycket och du har ändå möjligheten att variera din styrketräning med kettlebells. Variation är både bra och gör det roligare att träna oavsett om du är på det lokala gymmet eller i ditt hemmagym.
Konditionsträning
Träningsmaskiner för att träna konditionsträning är bra alternativ men ska de användas i någon större utsträckning är det värt att dyka djupare in i testresultat så du kan få en maskin som passar dig.
Det är t.ex. inte ovanligt att köpare av löpband blir besvikna på bandets längd och bredd, eller att motorn är så svag att kraften i ditt fotsteg stoppar bandet vid varje fotisättning. Detta är något du kan undvika om du väljer modell baserat på tester av löpband och liknande problemområden finns för andra maskiner.
Vi har gjort testsammanställningar för de mest populära träningsmaskinerna så som crosstrainers, motionscyklar, spinningcyklar och roddmaskiner.
För mer specifik träning finns det möjlighet att köpa t.ex. trappmaskin, stakmaskin för att träna skidåkning eller en cykeltrainer för att kunna konditionsträna på din racercykel inomhus.
Valmöjligheterna är många även om det är svårt att välja allt så kan du välja den typ av träning du helst vill utföra. Gillar man t.ex. att springa utomhus på sommaren så är ett löpband och crosstrainer smarta alternativ för att hålla igång konditionen på ett så snarlikt sätt som möjligt under vinterhalvåret.
De träningsmaskiner som presterat bäst i test kostar en slant och drar såklart upp priset för hela hemmagymmet ganska rejält. Men det är nog ändå bättre att satsa på få bra träningsmaskiner än att försöka köpa in många olika budgetalternativ.
Skyddsmattor
Om du ska bygga ett hemmagym så har du antingen avsett ett rum eller en del av ett rum till detta. Att köpa in gummimattor avsedda för gym är rekommenderat även om du skulle träna i garaget på slitet betonggolv.
Även om du väljer att köpa ett multigym så är golvmattor som skyddar starkt rekommenderat. Små vibrationer sliter på underlaget och du får en mycket bättre ljudisolering i rummet med dessa mattor.
Kostnaden för detta är inte så dyrt per förpackning men det blir ändå en slant om man ska lägga matta i ett helt rum. Räkna med en kostnad på runt 300-400 kr per kvadratmeter.