Bästa Cykelvagnen

Bästa Cykelvagn

Cykelvagn eller cykelkärra är i många fall det perfekta redskapet om man vill kunna ta sina barn till dagis, affären eller på utflykter och samtidigt tänka på miljön. Vi har tittat närmare på detta praktiska verktyg för att lista de bästa cykelvagnarna.

Genom att titta på de tester som har gjorts av cykelvagnar och samtidigt väga in kundomdömen får vi ett underlag med de bästa modellerna på den svenska marknaden. Resultatet presenteras nedanför med olika cykelvagnar för såväl ett som två barn.

De bästa cykelvagnarna kostar tyvärr en del vilket tester tydligt visat och att försöka komma billigt undan kan straffa sig med lägre säkerhet för ditt barn. Längre ner på sidan hittar du mer information om det.

Thule Chariot Cross 2 – Bäst för 2 barn

Thule Chariot Cross 2
 • En av de bästa cykelvagnarna från Thule
 • Mycket populär cykelvagn med toppbetyg
 • Smarta funktioner och hög säkerhet
 • Bra stötdämpning och 5-punktssele
 • Två sittplatser för barn
 • Fungerar till cykling, promenader, löpning m.m.

Priser för Thule Chariot Cross 2

9 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
10 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
10 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Den svenska tillverkaren Thule har länge förknippats med kvalitet och deras Thule Chariot Cross 2 är förmodligen den bästa och mest säkraste cykelvagnen för två barn.

Det är en mycket gedigen produkt med säten för två barn där båda platserna har bälte. Styret på cykelvagnen är justerbart och modellen fälls enkelt ihop för att ta mindre plats vid förvaring eller transport.

Den korrekta benämningen för Thule Chariot Cross 2 är en multisportvagn som passar lika bra för cykling som för promenader, joggning och t.o.m. längdskidåkning.

Det är en modell anpassad för barnfamiljen som gillar att ha en aktiv livsstil och ta med barnen och inkludera dem så mycket som möjligt. Modellen har vadderade säten och kan även monteras av för lättare rengöring.

Stötdämpningen i modellen är också bra vilket ger en bättre komfort för barnen och vagnen har ett 5-punktsbälte som gör att barnen sitter säkert.

Vagnen rekommenderas för barn från 6 månader och uppåt och klarar en viktkapacitet på 45 kilo. Sitthöjden är angett till 68 cm och i hopfällt läge tar den 85,5 * 76 * 37,5 cm.

Detta är en av de mest populära cykelvagnarna just nu och av de kunder som testat modellen så har den fått väldigt bra betyg.

Thule Chariot Cross 1 – Bäst för ett barn

Thule Chariot Cross 1
 • Bästa cykelvagnen för 1 barn
 • Populär modell från svenska Thule
 • Smarta funktioner gör den praktisk
 • Säkert bälte och bra stötdämpning
 • Fungerar till cykling, joggning, promenader och skidåkning

Priser för Thule Chariot Cross 1

8 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Samma modell som ovan fast byggd för endast barn men med samma fördelar och kvalitet som den för två barn. Vet man med sig att man bara kommer ha ett barn eller att det första barnet växer ur cykelvagnen innan nästa ska ta vid så går det utmärkt  att satsa på en lite mindre cykelvagn som är anpassad för endast ett barn.

Även om Thule Chariot Cross 1 inte kostar mycket mindre än den större modellen så är där ändå en prisskillnad och fördelar som att den tar mindre plats och är lättare att dra.

De flesta cykelvagnar som är populär är s.k. dubbelvagnar anpassade för två barn. Detta är dock den enkelvagnen som är mest populär och det är inte så svårt att förstå varför. Den är precis som dubbelvagnen utformad för så väl cykling, joggning, promenader och skidåkning (längdskidor).

Modellen är hopfällbar vilket gör att Thule Chariot Cross 1 tar betydligt mindre plats om den ska förvaras i bilen, förrådet eller någon annan stans. Sätet är lutningsbart vilket gör att du kan ställa in det i önskat läge.

Där finns ett XL lastutrymme bakom sätet och detta kan enkelt plockas bort vid löpning så att du har mer plats åt benen. Både cykelkit och promenadkit följer med modellen. Vill du åka sidor eller springa med vagnen behöver du köpa till ett kit för det. För joggning innebär det ett större och bättre hjul fram.

Thule Coaster XT – Prisvärd för 2 barn

Thule Coaster XT
 • Prisvärd cykelvagn från Thule
 • Passar till 2 barn och max 45 kg last
 • Fälls enkelt ihop vid behov
 • Omvandlas enkelt till promenadvagn

Priser för Thule Coaster XT

3 895 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

En billigare cykelvagn med plats för två barn är Thule Coaster XT som blir en väldigt prisvärd cykelvagn när man summerar ihop den.

Den är tillverkad i väldigt hög kvalitet precis som andra cykelvagnar från Thule. Detta är dock en enklare modell som främst är avsedd som cykelvagn men som även kan göras om till en promenadvagn.

De bakre och större däcken är som förväntat luftfyllda medan det främre hjulet är i plast. Modellen rekommenderas från 6 månader upp till 3 år och tillåter en maximal vikt på 45 kg.

Promenadhjulet framtill förvaras smidigt på vagnen när det inte används. Där finns som med modellerna ovan plats för förvaring. Givetvis uppfyller vagnen också de internationella säkerhetsreglerna som ställs på cykelvagnar som ska passa till barn.

När vagnen inte används går den att fälla ihop för att ta mindre plats, något som även är praktiskt om du vill ta med dig vagnen i bilen.

Modellen saknar lite funktioner som Thule Chariot Cross har och cykelkärran lämpar sig inte till joggning eller skidåkning då dessa tillbehör saknas. Däremot är det en relativ billig och prisvärd cykelvagn och ett bra val om man endast är ute efter det.

Tittar man kundomdömen som testunderlag så är detta just ett prisvärt val. De dyrare modellerna är bättre och kan i många fall ersätta barnvagn. För den som vill ha en billig men ändå bra cykelvagn så är detta alternativet att satsa på.

Nordic Cab Explorer – Alternativ för 2 barn

Nordic Cab Explorer
 • Populärt alternativ till Thule
 • Bra cykelkärra med plats för 2 barn
 • Går att jogga med om du köper till tillbehör
 • Fälls ihop på ett smidigt sätt
 • Flera tillbehör

Priser för Nordic Cab Explorer

6 495 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Nordic Cab Explorer är ett alternativ till Thule som en del tittar på och det är absolut inget dumt val. Även om vår uppfattning efter att ha läst kundrecensioner och tester att Thule förmodligen är bättre val så är detta ingen dålig cykelvagn.

I många fall är prisskillnaden upp till de bättre modellerna hos Thule inte så stort vilket gör att många hellre satsar på det. Nordic Cab Explorer är ingen dålig cykelkärra utan fungerar väldigt bra. Den saknar dock stötdämpning/fjädring vilket de lite dyrare från Thule har.

Nordic Cab Explorer är alltså ett bra alternativ om du ska hålla dig till stadscykling men kanske ett sämre val i terräng där stötdämpning behövs.

Om du vill ut och springa går det utmärkt att köpa till ett jogging-kit vilket gör modellen lämplig även för det. Handtaget är även justerbart för att ge ett så personligt bra läge och göra körningen bekväm.

Sunbee Cruiser – Billigt alternativ

Sunbee Cruiser
 • Billig cykelvagn för 2 barn
 • Smarta funktioner och kan vikas ihop
 • Görs enkelt om till stroller vid behov

Priser för Sunbee Cruiser

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Vill du köpa en billig men ändå bra cykelvagn så är Sunbee Cruiser ett smart val. Det är en cykelkärra som ligger relativt lågt i pris men ändå inte är så billig att den börjar fallera i kvalitet och säkerhet.

Modellen är anpassad för lite äldre barn och rekommenderad användning är från 2 år och kan användas upp till ca 5 år. Det finns möjlighet att sitta två barn i cykelvagnen och är en typisk dubbelvagn.

Sunbee Cruiser lever upp till de krav som Transportstyrelsen ställer på cykelvagnar vilket inkluderar bra byggkvalitet, säkerhet och gula reflexer.

Sunbee Cruiser görs enkelt om till en stroller och det tar inte långt tid att montera på det främre däcket. Detta är mycket praktiskt i situationer där du kanske vill cykla till en viss destination för att sedan ta med dig vagnen gående.

Om du ska resa iväg eller vill förvara cykelkärran så kan du lossa hjulen och fälla ihop den så att den tar mindre plats. Modellen har många smarta funktioner vilket även inkluderar en handbroms om du framför vagnen som stroller.

Billiga cykelvagnar dras med problem

Efter att Råd & Rön testade flera cykelvagnar i olika prisgrupper är det tydligt att de billigaste modellerna inte bara dras med lite kvalitetsproblem utan kan vara direkta säkerhetsrisker för de barn som åker.

Vi rekommenderar därför inte de absolut billigaste modellerna som du skulle kunna hitta i lågpriskedjor som Biltema, Jula, ÖoB och liknande ställen. Försök alltid att hitta tester och recensioner som kan stärka upp att modellen du köper faktiskt är en bra cykelvagn.

I testet hos Råd & Rön fick t.ex. cykelvagnen från Biltema endast 10 poäng av 100 möjliga. Den klarade då inte av säkerhetstestet där ramen inte kunde motstå det tryck som den ska kunna. I praktiken skulle detta kunna innebära att ditt barn kläms om cykelvagnen välts.

Ett annat exempel som kan tas med cykelvagnen från Biltema var att den inte hade material som andades bra vilket enligt testarna ansågs öka risken för att man skapar en växthus-liknande effekt i varmt sommarväder. Med andra ord en direkt farlig miljö för barnen.

Läser man på om cykelvagnar ser man de som är villiga att investera i ett bra alternativ för ca 5000 kronor eller mer får en bra cykelvagn som håller måttet. De kanske inte är helt perfekta då det är svårt att möta alla konsumenters behov men de är fortfarande hästlängder framför de billigaste alternativen.

Så valde vi ut bästa cykelvagnarna

Att vända sig till tester utförda på cykelvagnar och cykelkärror är förmodligen det bästa sättet för att kunna hitta de absolut bästa modellerna.

Tyvärr är antalet oberoende tester av cykelvagnar väldigt få och testet från 2013 som Råd & Rön utförde testar inte någon av de tio mest populära modellerna i Sverige. Däremot var Chariot Cougar 1 CTS med vilket tillverkas av Thule och där deras Chariot-serie innehåller har flera modeller bland de mest populära modellerna. Thule Chariot Cross 2 är t.ex. en av de mest populära cykelvagnarna.

Men även om Thule är i särklass det mest populära alternativet så finns där några utmanare och det är svårt att direkt dra några slutsatser om vilken tillverkare och vilka modeller som är bäst. Vi har istället försökt titta på kundrecensioner och se vilken modell som fått bäst betyg där.

Det dröjde inte längre innan vi insåg att Thules dyrare modeller som kostar 5000 kronor och mer är favoriter bland konsumenter. Många som bytt från billigare cykelvagnar ångrar att de inte gjort det tidigare och i slutändan är det inte många modeller som kan konkurrera alls.

Källor & Test

För att kunna presentera de bästa cykelvagnarna har vi använt oss av olika källor, test och recensioner. Här har vi sammanställt dem.

 • Test av 5 olika cykelvagnar – 2013 – Råd & Rön
  Råd och Rön testade under 2013 olika cykelvagnar men kom då också fram till att det finns väldigt stora brister i vissa modeller. Det är ytterst tveksamt att alla billiga modeller klarar de säkerhetskrav som ställs på cykelvagnar. Två modeller i testet fick bottenbetyg medan tre modeller klarade sig ganska bra. Testvinnaren med 74 poäng blev Chariot Cougar 1 CTS som är anpassat för ett barn. Den vann då det var en stabil och funktionell vagn vilket är väldigt viktigt för att kunna transportera barnen säkert. Modellerna Burley Encore och Croozer Kid for 1 fick båda 70 poäng och kammade hem en delad andraplats i testet.
 • Prisjakt – 2018
  Vi har använt Prisjakt för att hitta butiker och de mest populära cykelvagnarna. Tillsammans med andra källor, butikernas egna listor så har vi kunnat skapa ett bra underlag över vilka som är de mest intressanta och bästa cykelvagnarna i Sverige.