Bästa Cykelhjälm

När det kommer till säkerhet så kan man aldrig vara för noga och det samma gäller cykelhjälmen som skyddar kroppens mest vitala del. Att vara snål när det kommer till ens hälsa och liv är inte rätt och att ha en riktigt bra cykelhjälm är viktigt. Vi har här sammanställt resultat från flera tester för att kunna visa på bra cykelhjälmar som du bör överväga att välja mellan.

Tester av cykelhjälmar görs på olika vis och därför kommer olika testvinnare att finnas. Inga tester innefattar t.ex. alla cykelhjälmar som finns utan de brukar ha ett urval av hjälmar som testas som t.ex. bästsäljarna inom en viss prisgrupp.

Vår sammanställning kommer därför innebära att flera hjälmar lyfts fram och vi ser det som förslag på flera bra modeller där du som konsument kan göra det avgörande valet. Kanske är utseende och design viktigt och då kan du gå efter det eller så är pris en viktig faktor som du kan ta hänsyn till.

Cykelhjälmar som är bäst i test

Följande cykelhjälmar har fått utmärkelsen bäst i test. Vi anger vilket test när du läser texten och i botten på denna sida hittar du källhänvisningarna till dessa tester om du vill läsa mer.

Giro – Trinity MIPS (Bäst i test 2017)

Giro Trinity MIPS – Testvinnare

Trinity är en cykelhjälm som tillverkas av Giro som gör väldigt många bra hjälmar. Just denna modell finns med och utan MIPS men det är alltså den med MIPS du vill ha eftersom det ger ökat skydd mot huvudrotation i samband med en träff.

Trinity MIPS från Giro placerade sig bäst i test hos Testfakta¹ 2016. De gjorde utförliga tester där 9 hjälmar från olika tillverkare utsattes för träffar i 20 km/h med både raka och sneda träffar.

Trinity är en välkonstruerad hjälm med bra ventilationshål för att fläkta och kyla ner huvudet under sommarmånaderna. Den finns i flera färger och är relativt stilren med ett något sportigt intryck. Perfekt hjälm för vardagscykling, pendling och kanske även för träning med landsvägscykling.

Priser för Giro Trinity MIPS
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
895 krTill Butik

I testet gick andra- och tredjeplats till Spectra Urbana EV1 MIPS och Scott Arx plus MIPS

Hövding 2.0 – Bäst i test hos Folksam

Hövding placerade sig bäst!

Under 2015 genomförde försäkringsbolaget Folksam² ett omfattande test av cykelhjälmar där en mängd cykelhjälmar var med. Hövding 2.0 fick tillsammans med några andra modeller dela på topplaceringen med rekommendationen ”Bra Val” av Folksam. Dock var det Hövding 2.0 som uppmätte bästa värdena i alla tester!

Hövding 2.0 är ingen enkel cykelhjälm och skiljer sig helt från traditionella cykelhjälmar. Det är en krage som du har på dig och innan du cyklar iväg ”aktiverar” du den. Om du skulle falla, trilla eller krocka med något under färd så kommer ett blixtsnabbt skydd att utlösas som fälls upp runt och över ditt huvud.

Det är en svensk uppfinning och fungerar väldigt bra. Modellen är speciellt eftertraktad av de som pendlar men som då slipper ha en hjälm som förstör frisyren. Den främsta nackdelen med Hövding 2.0 är att den måste laddas och lämpar sig bäst för vanlig cykling som t.ex. pendling. En laddning håller dock ganska länge och en vardagspendlare kan räkna med att behöva ladda den ungefär en till två gånger i månaden beroende på hur lång pendlingstid man har.

Hövding 2.0 är en dyr hjälm i förhållande till många andra hjälmar. Däremot gäller garanti om den utlöses när det inte var tänkt och skulle du vid en krock eller olycka utlösa hjälmen så får du ofta en ny till självrisken hos ditt försäkringsbolag (kan vara värt att dubbelkolla).

Andra hjälmar som fick bra betyg hos Folksam var: Giro Savant MIPS, Bell Stoker MIPS, POC Octal AVIP Mips och Spectra Urbana MIPS

Giro Synthe MIPS (bäst för sport)

Anses av flera vara en av de bästa hjälmarna för cyklister som tränar och tävlar.

Giro ligger bakom flera bra hjälmar där bl.a. Trinity fick bäst i test av Testfakta. Deras bästa hjälm avsedd för träning och sport är Giro Synthe MIPS. Den finns både med och utan MIPS och priset här skiljer sig en del men det är med MIPS du vill ha för bäst säkerhet.

När det kommer till sport och träning är säkerhet givetvis lika viktigt som annars men det är även viktigt att hjälmen är bekväm, lätt och har bra luftkanaler som kyler huvudet. MIPS bidrar till lite sämre luftgenomflöde men med ökad säkerhet vid olycka så här är en avvägning man som cyklist måste göra.

Av flera tidningar så har Giro Synthe MIPS utsetts till den bästa cykelhjälmen för 2016. Ibland som ett urval av flera hjälmar men ibland som den enskilt bästa hjälmen. Bikeradar³ gav full poäng för Giro Synthe och togs senare ut bland urvalet av de bästa hjälmarna för 2016.

En av fördelarna är att den har extremt bra ventilation och väger endast 209 gram. För att läsa hela recensionen och se länk till utdraget av bästa hjälmarna så se våra källhänvisningar i botten.

Priser för Giro Synthe MIPS
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 60 dagar
2 089 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
2 995 krTill Butik

MIPS – En svenskuppfunnen säkerhetsfunktion

De bästa hjälmarna om de är normalt utformade som en hjälm som sitter på huvudet bör vara utrustade med MIPS eller en motsvarande teknik för att vara säkert. MIPS är framtaget på KTH och är en teknik som ökar säkerheten och minskar skaderisken för dig som har en cykelhjälm och utsätts för en olycka.

MIPS är en teknik som kommit fram då statistik visar att i många cykelolyckor så utsätts inte hjälmen för en rak smäll uppe på eller rakt från sidan. Utan det rör sig ofta om en sned kraft som träffar hjälmen. Det har visat sig att cykelhjälmens skydd varit mycket sämre när en sned kraft kommit in men detta är något som MIPS korrigerar.

En cykelhjälm utrustad med MIPS har ett skal som kan rotera i förhållande till huvudet vid en träff. Om en sned träff kommer in så kan huvudet förflyttas något fritt även om hjälmen i den stund den träffar marken, bilen eller något annat objekt gärna stannar upp för att ta emot smällen. Detta medför mycket mindre skador på hjärnan vid en kollision.

MIPS är ett världsomfattande patent som används i en mängd cykelhjälmar från olika tillverkare. Om en cykelhjälm saknar detta skydd måste den på något annat vis kunna medföra samma skydd något som traditionella cykelhjälmar inte gör. Därför är det naturligt för oss att de cykelhjälmar som är bäst i test ska ha MIPS. Filmen nedan är på engelska men introducerar MIPS, varför det kom till och varför det är så bra.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Att köpa cykelhjälm är inte alltid lätt. Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna som kan uppkomma.

Hur ska man välja cykelhjälm till barn?

Att skydda barns huvud är såklart väldigt viktigt och det finns en anledning till varför där är en lag som säger att barn ska ha hjälm.

Barnet ska givetvis ha en bra hjälm som är CE-märkt och gärna med MIPS skydd då det minskar skadorna vid många fall och olyckor. Om du utgår från det kommer du få en helt okej hjälm men sen finns det givetvis sämre och bättre hjälmar. Märken som Giro och Scott brukar göra väldigt bra cykelhjälmar t.ex. och finns hos butikerna vi listar.

Storleken på hjälmarna varierar och för både barn och vuxna bör man mäta sitt huvud så man vet att hjälmen passar. För att få en bra passform så ska hjälmen vara utrustad med ett justerbart spänne vilket många hjälmar från 300 kr och uppåt har. Det viktigaste med en cykelhjälm är att den sitter bra så se till att ställa in den rätt när du väl fått den. Den ska inte glida runt på huvudet för då är den antingen för stor eller felaktigt inställd.

Barn under sju år bör ha en cykelhjälm med grönt spänne. Detta gröna spänne märks på detta viset för att det automatiskt går upp om ett tryck på 18 kg uppstår. Detta är för att skydda barn om den skulle leka med sin hjälm på och fastnar. Då kan fästet enkelt utlösas av sig själv vilket minskar risken att strypas avsevärt.

Hur fungerar uppblåsbara cykelhjälmar?

Uppblåsbara cykelhjälmar är ett relativt nytt fenomen. Den svenskutvecklade modellen Hövding är den som flest tänker på och är en cykelhjälm som kommit de senaste åren.

Hövding fungerar på så sätt att du tar på dig den som en krage runt nacken med en blixtlås som dras uppåt precis som med en jacka. Många kan uppfatta detta som lite stelt men detta är något man delvis vänjer sig vid och det är inga problem att vrida på huvudet när man har den på sig men det blir samtidigt som en tjock krage runt halsen.

Innan man beger sig av med cykeln aktiverar man skyddet genom att knäppa fast knappen som sitter på dragkedjans ”handtag”/flärp. Detta signaleras med en ljudsignal så du vet att tekniken verkligen är aktiverad och detsamma gäller om du skulle knäppa av knappen vilket då indikerar att den är avaktiverad.

När Hövding är aktiverat så kontrollerar den hela tiden tid rörelse och kommer utlösas om du befinner dig en situation som Hövding anser vara farlig. Genom att ha utfört ett stort antal tester med fall, påkörningar och krockar har de samlat in rörelsemönster för typiska situationer där skydd behövs. Detta har sedan kombinerats med vanligt användande av cykeln till vardags vilket även innefattar att t.ex. stanna och plocka upp något från marken. På så sätt ska Hövding undvika att aktiveras när du gör en normal rörelse.

Hövding marknadsförs som en airbag för cyklister och egentligen är det ett bättre namn än cykelhjälm för att beskriva den. Den ger ett väldigt bra skydd som omsluter hela huvudet utom ansikte. Airbagen är tillverkad i slitstark nylon så även om den skrapas i asfalten så ska materialet klara detta.

Förutom det något höga priset för Hövding vilket ligger på ca 2 700 kr så är den främsta nackdelen att du måste komma ihåg att ladda den. För någon som pendlar till jobbet varje dag och har en bra bit att cykla så kan det krävas mer än en laddning i månaden.

Hövding finns att köpa hos de butiker vi listar.

Här är en film som demonstrerar Hövding och hur den fungerar:

Hur hittar jag bra cykelhjälm för träning och tävling?

En av de bästa cykelhjälmarna för tävlingscyklister är Giro Synthe MIPS som säljs hos bl.a. Cykelkraft

Om du ska träna och tävla med din hjälm ställs det mer krav på hjälmen än vad det gör för någon som bara ska cykla ner till affären eller pendla till jobbet.

En cykelhjälm för tävling ska givetvis vara så säker som möjligt men det är andra faktorer som också är viktiga. Luftkanalerna i hjälmen måste vara utformade för att på ett bra och effektivt sätt kunna kyla ner huvudet medan man cyklar. En dålig hjälm (även om den är säker) kan lätt bli jobbig att ha på sig om man cyklar snabbt och den inte kyler tillräckligt.

På vår sida de cykelhjälmar som fått bäst i test så listar vi även riktigt bra alternativ för dig som tränar och tävlar med din cykel. Att satsa på en bra cykelhjälm borde vara lika självklart som att satsa på en bra cykel och det är en billig livsförsäkring när olyckan väl är framme.

Går det bra att köpa begagnad cykelhjälm?

Det går säkerligen bra att köpa den men om den kan hålla samma säkerhet som en ny hjälm av samma modell är inget som tillverkaren kommer kunna lova och du kan räkna med att alla garantier gällande detta är som bortblåsta.

Att köpa en begagnad cykelhjälm innebär att du inte vet vad den varit med om även om säljaren lovar att den inte varit med i någon olycka, aldrig hanterats felaktigt och kanske t.o.m. är nyinköpt så är detta svårt att veta med säkerhet som köpare.

Att investera i väldigt bra cykelhjälm som fått bra i tester kostar inte mer 800 kr. Det är en liten summa för att veta att man har ett bra skydd på sitt huvud.

För en vuxen person finns det inga lagar gällande krav på cykelhjälm men allt som har med säkerhet att göra bör man ta på allvar. Det finns en anledning varför bälten i en bil byts ut efter en krock även om de ser ut att fungera och det finns en anledning varför en cykelhjälm som varit med i en olycka anses vara förbrukad. Den ska bytas ut och håller inte längre samma säkerhet som när den var ny. Även gamla cykelhjälmar som är 5-6 år bör bytas ut även om de inte använts speciellt mycket.

I slutändan är det du som bestämmer. Men vi anser att man bör undvika att köpa en begagnad cykelhjälm.

Källhänvisningar för tester och recensioner

 1. Testfakta 2016
  http://www.testfakta.se/sites/default/files/tittbild_grafik160517.pdf
 2. Folksam 2015
  http://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/cykelhjalmar-for-vuxna
 3. Bikeradar 2016
  http://www.bikeradar.com/road/gear/article/best-road-cycling-helmets-47705/
  http://www.bikeradar.com/road/gear/category/helmets-and-protection/helmet-standard/product/review-giro-synthe-helmet-48905/