Bästa Cykelhjälmarna

Bästa Cykelhjälmar

Vi har tagit en titt på de bästa cykelhjälmarna baserat på tester och vad som är viktigt i valet av cykelhjälm. När man köper cykelhjälm bör man se det som en bra investering för att skydda ens liv och välja de säkraste modellerna. Det skiljer helt enkelt mycket mellan dåliga och bra cykelhjälmar

Cykelhjälmen är lätt något många vuxna glömmer att använda sig av, ändå har det visat sig vara en i princip livsnödvändig utrustning vid olyckor. Det finns bra skäl till att lagen kräver att barn under 15 år ska bära cykelhjälm, men det finns inga bra skäl varför vuxna ska undvika det.

Tester som gjorts visar tydligt att skadorna som kan uppstå utan hjälm snabbt kan bli allvarliga och det krävs inte extremt mycket kraft för att orsaka hjärnskakning, allvarliga blödningar eller andra allvarliga tillstånd.

Fler tester är tydliga med att cykelhjälmar som har rotationsskydd som t.ex. MIPS bidrar väldigt mycket till hjälmens förmåga att skydda mot hjärnskador vid fall. Alla traditionella hjälmar som presterat bäst i tester är utrustade med det svenskutvecklade MIPS. Du kan läsa mer om skyddet längre ner i artikeln och här närmast en titt på några av de bästa cykelhjälmarna just nu.

Giro Aether MIPS – Bäst i Test

Giro Aether MIPS
 • Bäst i Test 2021
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Bäst i Test när Folksam testade cykelhjälmar
 • MIPS för bästa skydd mot hjärnskador
 • Lätt cykelhjälm på endast 245 gram
 • Bra ventilation och lämplig för sportcykling
 • Bra anpassningsmöjligheter

Priser för Giro Aether MIPS

3 450 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Giro Aether MIPS är en prisbelönt cykelhjälm som presterat väldigt bra i tester och som fått bra betyg från konsumenter. Det är med andra ord de faktorer som tydligt utgör de bästa cykelhjälmarna.

När Folksam under 2019 uppdaterade sitt test med cykelhjälmar så var det Giro Aether MIPS som presterade i toppen och fick mest poäng. Det inbyggda rotationsskyddet från MIPS ligger mellan två lager i hjälmen och gav ett bra skydd i de tester som utfördes.

Tittar vi på omdömen lämnade av konsumenter som testat cykelhjälmen så finner vi att den har fått toppbetyg i sin helhet och väldigt högt genomsnittsbetyg. Det är en cykelhjälm som beskrivs som lätt, bra ventilation, bra passform och säker.

Hjälmen fungerar lika bra att använda för pendling till jobbet som den fungerar för träningshungriga personer som sätter sig på sin racercykel. Med andra ord är det en mångsidig hjälm och det är inte svårt att förstå varför den blivit så omtyckt.

Priset är relativt högt, men det är också i dessa prisklasser många av de bästa cykelhjälmarna ligger. Ett sätt att resonera är att det är en investering i skydd för ens hälsa och behöver den aldrig skydda huvudet vid en smäll så är kostnaden fördelat på många år väldigt låg. Skulle du däremot trilla och slå huvudet är du tacksam för att du valt ett bra skydd.

Hövding 3.0 – Bra alternativ

Hövding 3.0
 • Bra Produkt 2021
 • Presterat bäst i vissa tester
 • Bästa testresultat hos Folksam
 • Rekommenderas av tidningen M3
 • Smidig lösning för vissa
 • Mycket bra skydd mot fallskador
 • Dyr, men kan täckas av hemförsäkring

Priser för Hövding 3.0

2 790 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
3 070 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Hövding 3.0 airbagCykelhjälmen Hövding slog igenom för några år sedan har sedan dess letat sig hem till flera jobbpendlare som använder skyddet dagligen. Hövding 3.0 är ny version som släpptes 2019 och ger flera nya bra funktioner till en redan testvinnande hjälm.

Det unika med Hövding och den svenska uppfinningen är att den är formad som en krage runt halsen. Den har sedan ett batteri och dator med sensorer som när den är aktiverad känner av om du faller med cykeln. Om du faller så kommer en airbag att utvecklas på 0,1 sekunder runt ditt huvud vilket ger extremt bra skydd mot just fallskador.

Tekniken och sensorerna är väldigt duktiga på att känna av just ett riktigt fall också jämfört mot andra rörelser och det är väldigt ovanligt att Hövding utlöser sig när du faktiskt inte faller. Cykelhjälmen har vunnit flera priser och presterar även bäst i Folksams tester för fallskador.

Men Hövding 3.0 så läses dina rörelser av 200 gånger varje sekund och om de symboliserar ett fall som uppfattas som farligt så kommer airbagen att utlösas. Detta har enligt Hövdings egna tester visat sig vara 8 gånger säkrare än en vanlig cykelhjälm, då den både stärker upp nacken och ger ett bättre skydd runt huvudet.

Med Hövding 3.0 får du nu även en smartare cykelhjälm som kommunicerar med din smartphone. Dels kan du spåra statistik för när du använder cykelhjälmen, hur långt du cyklar m.m. Men det smartaste är att du kan lägga ICE-kontakter som får SMS om din cykelhjälm skulle utlösas. De kommer då få uppmaningen att ringa dig och information om var olyckan inträffade.

Batteriet räcker till 15 timmars cykling och således räcker det för många dagliga pendlare att ladda batteriet en gång i veckan.

Hövding 3.0 kvinna cykel

Allt är däremot inte perfekt med Hövding 3.0, utan där finns nackdelar. En av de främsta nackdelarna är att den sitter ganska tight runt nacken vilket gör att bakhuvudet tar emot om du försöker titta uppåt. Detta blir ett problem om du har en racercykel eller cityhybrid där du cyklar framåtlutad. Då kommer det uppfattas som jobbigt att titta framåt. För vanliga stadscyklar är detta dock inte ett problem.

Det andra problemet är att även om Hövding 3.0 ger det bästa skyddet i fallolyckor så skyddar den inte alls om du cyklar på någonting. Kanske missar du en gren, trafikskylt eller något annat när du cyklar. Dessa brukar inte vara grund för de allvarligaste olyckorna och varför Hövding 3.0 ändå ses som ett mycket bra val som cykelhjälm.

Priset är ganska högt och om du är med om en olycka så lär din hemförsäkring täcka kostnaden för ny mot självrisk. Det gör att den faktiska kostnaden blir som en vanlig cykelhjälm eftersom även de ska bytas om de fått sig en smäll och räddat dig i ett fall.

Hövding 3.0 passar inte all cyklister, men för många kan det vara den bästa och säkraste cykelhjälmen. Vid just fallolyckor presterar den också avsevärt bättre än traditionella cykelhjälmar även om de utrustats med MIPS eller andra rotationsskydd. Det är helt enkelt inte konstigt att det var just Hövding 3 som fick överlägset bäst testresultat i Folksams test av cykelhjälmar 2020.

Scott Vivo Plus MIPS – Bra cykelhjälm

Scott Vivo Plus MIPS
 • Bra Produkt 2021
 • Utsågs till Bra Val av Folksam 2020
 • Bra skydd mot skallskador med MIPS
 • Bra täckning och ventilation
 • Storlekar för 51-61 cm

Priser för Scott Vivo Plus MIPS

1 271 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Scott Vivo Plus MIPS är en bra cykelhjälm utrustad med rotationsskyddet MIPS som kraftigt minskar risken för hjärnskador i samband med smällar mot huvudet. Det är också en cykelhjälm som tog hem betyg 4 i Folksams test vilket är det bästa betyget de ger ut och utsågs till Bra val.

Scott har under många år varit en av de ledande tillverkarna av cykelhjälmar och har haft flera hjälmar som placerat sig i topp i tester. Deras Scott Vivo Plus MIPS presterade väldigt bra jämfört med andra hjälmar i Folksams test och även mot många andra hjälmar med MIPS.

Cykelhjälm är väl designad och passar ett stort spann av vuxna huvuden från 51-61 cm, vilket även täcker innebär många äldre ungdomar. Den säljs i storlekar om S, M och L där du ska välja den som passar ditt huvud bäst. Normalt sett vill man inte kunna justera en cykelhjälm mer än några centimeter i omkrets på insidan för att de hårda delarna ska kunna ge ett så bra skydd som möjligt.

Scott Vivo Plus MIPS är designad på ett genomtänkt sätt och har även bra ventilation i hjälmen vilket är speciellt viktigt för dig som vill träna med cykeln som redskap. Det är kanske inte den mest aerodynamiska cykelhjälmen som används för tempocykling eller landsvägscykling men är i övriga fall helt klart en bra cykelhjälm.

För 2020 och de närmaste åren är det förväntat att Scott Vivo Plus MIPS räknas som en av de bästa cykelhjälmarna du kan satsa på.

Bell Super Air R MIPS – Bäst för trailcykling

Bell Super Air R MIPS
 • Bra Produkt 2021
 • Utsågs till bra val i Folksams test 2020
 • Mycket bra skydd för trailcykling
 • Bra ventilationshål ökar komforten
 • Passar omfånget 52-62 cm

Priser för Bell Super Air R MIPS

2 396 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar
3 360 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Cykelhjälmen Bell Super Air R MIPS är en av de bästa cykelhjälmen för dig som cyklar i kuperad terräng och behöver ett bättre och mer komplett skydd än vad en vanlig cykelhjälm normalt sett ger.

Bell Super Air R MIPS väger in på 410 gram och är anpassad cykling i skog, mark och terräng. Det är en bra cykelhjälm för dig som cyklar på mountainbikes och gillar att spendera tid på cykelstigar i skogen.

Hjälmen kommer med ett löstagbart käkskydd som kan kopplas loss när du inte cyklar utför i terräng. Det lågt täckande skyddet är speciellt bra för dig som gillar trailcykling och ger ett utökat skydd som vanliga cykelhjälmar inte ger. Det är också starkt rekommenderat för dig som cyklar utför.

Hjälmen är designad på ett genomtänkt sätt och har bra ventilationskanaler för att hjälpa till att kyla. Du har också kamerafäste vilket lämpar sig väl för dig som cyklar med actionkamera och vill filma din framfart.

Cykelhjälmen är även utrustat med det svenska rotationsskyddet MIPS som minskar påfrestningen på hjärnan vid fallolyckor. I Folksams test 2020 så tog den hem 4 av 4 poäng och utsågs som en av hjälmar som är ”Bra val”.

De rekommenderade storlekarna är att välja Small (S) om du har omkrets 52-56 cm, Medium (M) om du har 55-59 cm och Large (L) om du har 58-62 cm. Storlekarna överlappar något men försök välj det som du tror passar ditt huvud bäst.

Bell Helmets 4Forty MIPS – Prisvärd hjälm

Bell Helmets 4Forty MIPS
 • Mycket prisvärd cykelhjälm
 • Bra ventilation och passform
 • Bra skydd runt hela huvudet med MIPS
 • Svettskydd och passform för glasögon

Priser för Bell Helmets 4Forty MIPS

846 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar
846 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
895 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
1 070 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Bell Helmets 4Forty MIPS är en mer prisvärd cykelhjälm som presterat väldigt bra i tester och som har MIPS-skyddet.

För sin prispunkt presterar Bell Helmets 4Forty MIPS väldigt bra och ger ett bra skydd runt huvudet samtidigt som den kommer med en hel del bra funktioner så som 15 ventilationshål, passform för cykelglasögon, bra justeringar och även svettskydd för att förhindra att svett droppar ner vid ögonen.

Konsumenter som testat cykelhjälmen har på flera separata källor angivet att de är väldigt nöjda med hjälmen. Urvalet är tillräckligt stort för att ge en stark indikation på att väldigt många konsumenter blir nöjda med köpet.

Det är en cykelhjälm som fungerar bra för så väl cykelpendling som träning som i mountainbikespåret. Sammanslaget en av de bättre och mer prisvärda cykelhjälmarna.

Den tappar lite jämfört med dyrare hjälmar då den väger något mer på sina 380 gram, kunde haft bättre ventilation och bättre justeringsmöjligheter. Men för sin prisklass är det ändå en väldigt bra produkt. Det inbyggda MIPS-skyddet ger dessutom en kraftigt förbättrad skydd mot hjärnskador vid fall.

MIPS – En svenskuppfunnen säkerhetsfunktion

De bästa hjälmarna om de är normalt utformade som en hjälm som sitter på huvudet bör vara utrustade med MIPS eller en motsvarande teknik för att vara säkert. MIPS är framtaget på KTH och är en teknik som ökar säkerheten och minskar skaderisken för dig som har en cykelhjälm och utsätts för en olycka.

MIPS är en teknik som kommit fram då statistik visar att i många cykelolyckor så utsätts inte hjälmen för en rak smäll uppe på eller rakt från sidan. Utan det rör sig ofta om en sned kraft som träffar hjälmen. Det har visat sig att cykelhjälmens skydd varit mycket sämre när en sned kraft kommit in men detta är något som MIPS korrigerar.

En cykelhjälm utrustad med MIPS har ett skal som kan rotera i förhållande till huvudet vid en träff. Om en sned träff kommer in så kan huvudet förflyttas något fritt även om hjälmen i den stund den träffar marken, bilen eller något annat objekt gärna stannar upp för att ta emot smällen. Detta medför mycket mindre skador på hjärnan vid en kollision.

MIPS är ett världsomfattande patent som används i en mängd cykelhjälmar från olika tillverkare. Om en cykelhjälm saknar detta skydd måste den på något annat vis kunna medföra samma skydd något som traditionella cykelhjälmar inte gör. Därför är det naturligt för oss att de cykelhjälmar som är bäst i test ska ha MIPS. Filmen nedan är på engelska men introducerar MIPS, varför det kom till och varför det är så bra.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Att köpa cykelhjälm är inte alltid lätt. Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna som kan uppkomma.

 1. Hur ska man välja cykelhjälm till barn?
 2. Hur fungerar uppblåsbara cykelhjälmar?
 3. Hur hittar jag bra cykelhjälm för träning och tävling?
 4. Går det bra att köpa begagnad cykelhjälm?

1. Hur ska man välja cykelhjälm till barn?

Att skydda barns huvud är såklart väldigt viktigt och det finns en anledning till varför där är en lag som säger att barn ska ha hjälm.

Barnet ska givetvis ha en bra hjälm som är CE-märkt och gärna med MIPS-skydd då det minskar skadorna vid många fall och olyckor. Om du utgår från det kommer du få en helt okej hjälm men sen finns det givetvis sämre och bättre hjälmar. Märken som Giro och Scott brukar göra väldigt bra cykelhjälmar t.ex. och finns hos butikerna vi listar.

Storleken på hjälmarna varierar och för både barn och vuxna bör man mäta sitt huvud så man vet att hjälmen passar. För att få en bra passform så ska hjälmen vara utrustad med ett justerbart spänne vilket många hjälmar från 300 kr och uppåt har. Det viktigaste med en cykelhjälm är att den sitter bra så se till att ställa in den rätt när du väl fått den. Den ska inte glida runt på huvudet för då är den antingen för stor eller felaktigt inställd.

Barn under sju år bör ha en cykelhjälm med grönt spänne. Detta gröna spänne märks på detta viset för att det automatiskt går upp om ett tryck på 18 kg uppstår. Detta är för att skydda barn om den skulle leka med sin hjälm på och fastnar. Då kan fästet enkelt utlösas av sig själv vilket minskar risken att strypas avsevärt.

2. Hur fungerar uppblåsbara cykelhjälmar?

Uppblåsbara cykelhjälmar är ett relativt nytt fenomen. Den svenskutvecklade modellen Hövding är den som flest tänker på och är en cykelhjälm som kommit de senaste åren.

Hövding fungerar på så sätt att du tar på dig den som en krage runt nacken med en blixtlås som dras uppåt precis som med en jacka. Många kan uppfatta detta som lite stelt men detta är något man delvis vänjer sig vid och det är inga problem att vrida på huvudet när man har den på sig men det blir samtidigt som en tjock krage runt halsen.

Innan man beger sig av med cykeln aktiverar man skyddet genom att knäppa fast knappen som sitter på dragkedjans ”handtag”/flärp. Detta signaleras med en ljudsignal så du vet att tekniken verkligen är aktiverad och detsamma gäller om du skulle knäppa av knappen vilket då indikerar att den är avaktiverad.

När Hövding är aktiverat så kontrollerar den hela tiden tid rörelse och kommer utlösas om du befinner dig en situation som Hövding anser vara farlig. Genom att ha utfört ett stort antal tester med fall, påkörningar och krockar har de samlat in rörelsemönster för typiska situationer där skydd behövs. Detta har sedan kombinerats med vanligt användande av cykeln till vardags vilket även innefattar att t.ex. stanna och plocka upp något från marken. På så sätt ska Hövding undvika att aktiveras när du gör en normal rörelse.

Hövding marknadsförs som en airbag för cyklister och egentligen är det ett bättre namn än cykelhjälm för att beskriva den. Den ger ett väldigt bra skydd som omsluter hela huvudet utom ansikte. Airbagen är tillverkad i slitstark nylon så även om den skrapas i asfalten så ska materialet klara detta.

Förutom det något höga priset för Hövding vilket ligger på ca 2 700 kr så är den främsta nackdelen att du måste komma ihåg att ladda den. För någon som pendlar till jobbet varje dag och har en bra bit att cykla så kan det krävas mer än en laddning i månaden.

Hövding finns att köpa hos de butiker vi listar.

Här är en film som demonstrerar Hövding och hur den fungerar:

https://www.youtube.com/watch?v=2yOAkMZpbww

3. Hur hittar jag bra cykelhjälm för träning och tävling?

En av de bästa cykelhjälmarna för tävlingscyklister är Giro Synthe MIPS

Om du ska träna och tävla med din hjälm ställs det mer krav på hjälmen än vad det gör för någon som bara ska cykla ner till affären eller pendla till jobbet.

En cykelhjälm för tävling ska givetvis vara så säker som möjligt men det är andra faktorer som också är viktiga. Luftkanalerna i hjälmen måste vara utformade för att på ett bra och effektivt sätt kunna kyla ner huvudet medan man cyklar. En dålig hjälm (även om den är säker) kan lätt bli jobbig att ha på sig om man cyklar snabbt och den inte kyler tillräckligt.

På vår sida de cykelhjälmar som fått bäst i test så listar vi även riktigt bra alternativ för dig som tränar och tävlar med din cykel. Att satsa på en bra cykelhjälm borde vara lika självklart som att satsa på en bra cykel och det är en billig livsförsäkring när olyckan väl är framme.

4. Går det bra att köpa begagnad cykelhjälm?

Det går säkerligen bra att köpa den men om den kan hålla samma säkerhet som en ny hjälm av samma modell är inget som tillverkaren kommer kunna lova och du kan räkna med att alla garantier gällande detta är som bortblåsta.

Att köpa en begagnad cykelhjälm innebär att du inte vet vad den varit med om även om säljaren lovar att den inte varit med i någon olycka, aldrig hanterats felaktigt och kanske t.o.m. är nyinköpt så är detta svårt att veta med säkerhet som köpare.

Att investera i väldigt bra cykelhjälm som fått bra i tester kostar inte mer 800 kr. Det är en liten summa för att veta att man har ett bra skydd på sitt huvud.

För en vuxen person finns det inga lagar gällande krav på cykelhjälm men allt som har med säkerhet att göra bör man ta på allvar. Det finns en anledning varför bälten i en bil byts ut efter en krock även om de ser ut att fungera och det finns en anledning varför en cykelhjälm som varit med i en olycka anses vara förbrukad. Den ska bytas ut och håller inte längre samma säkerhet som när den var ny. Även gamla cykelhjälmar som är 5-6 år bör bytas ut även om de inte använts speciellt mycket.

I slutändan är det du som bestämmer. Men vi anser att man bör undvika att köpa en begagnad cykelhjälm.

Så valde vi ut de bästa cykelhjälmarna

Vi har valt ut de bästa cykelhjälmarna genom att sammanställa tester, recensioner och även konsumenternas omdömen. Genom att aggregera betyg och ta hänsyn till både testers utförligheter som fördelen med konsumenters omdöme får vi på bästa sätt fram bra köprekommendationer.

Cykelhjälmar är dock ett typiskt område där den subjektiva uppfattningen väger in en hel del. En person kan tycka att en viss modell sitter bäst medan en annan person inte alls tycker att den sitter skönt. Ska man använda en cykelhjälm regelbundet är det viktigt att den både sitter bra men också skönt på huvudet.

Vi tar ingen hänsyn till personliga preferenser här utan utgår från det praktiska. Skulle dock väldigt många konsumenter kritisera komforten är det något vi är villiga att lyfta fram som en varning då just den modellen kanske passar färre.

I övrigt är vårt mål att ge de bästa rekommendationerna och bra råd så du kan hitta en säker cykelhjälm.

Källhänvisningar för tester m.m.

Sammanställning av våra tester och andra källor som vi använt oss av för att ta fram de bästa cykelhjälmarna.

 • Test av Hövding 3.0 – 2019 – M3
  Tidningen M3 testar Hövding 3.0 genom att gå igenom cykelhjälmens smarta funktioner och för att sedan krocktesta den för att se vad som händer i ett fall. Det blir tydligt att Hövding 3.0 är bra för många olika typer av fallolyckor men det är inte utan konsekvenser. Det kommer ske en hög smäll för att hjälmen ska hinna fällas ut på 0,1 sekunder och det är något som testpersonen reagerade på. Han fick sig även en smäll mot örat, vilket man dock kanske kan ta i sammanhanget. Skyddet i sin helhet är dock väldigt imponerande.
 • Test av cykelhjälmar – 2020 – Folksam
  Folksam har grundligt testat olika cykelhjälmar och mätt hur de fungerar vid olika kollisioner. Tydligt är det att cykelhjälmar med MIPS ger bäst säkerhet, även om det inte automatiskt innebär att cykelhjälmen har bäst säkerhet. Hövding 3 presterar absolut bäst i fallolyckor och skyddar huvudet bäst men det finns många alternativ som kan passa bättre i andra situationer.
 • Test av 9 olika cykelhjälmar – 2016 – Testfakta
  Många av modellerna säljs inte längre och testet anses vara gammalt, men det är väldigt tydligt vilket bättre skydd MIPS medför på en cykelhjälm. Testfakta har testat hjälmarna i laboratorium där de utsatts för smällar och resultatet korrelerar tydligt där MIPS ger ökat skydd.
 • Prisjämförelser – 2021
  Vi har använt oss av Prisjakt och liknande tjänster för att identifiera vilka produkter som fortfarande produceras och säljs. Cykelhjälmar som utsetts till bäst i test är inga bra köprekommendationer om de inte går att få tag på.
 • Konsumentomdömen – 2021
  Omdömen från konsumenter är viktigt för att bilda sig en uppfattning om produkter över tid. Cykelhjälmar testas väldigt noga och komforten bör inte förändras allt för mycket över tid vilket gör att vi inte lägger lika mycket vikt vid konsumenternas subjektiva åsikter som vid testresultat. Men vissa komplikationer är väl värda att notera och kan påverka betygen överlag.