Transportera cyklarna på bilen

5 olika typer av cykelhållare till bilen

En cykelhållare ger dig den praktiska fördelen att enkelt transportera cykeln på bilen. Vi går i denna artikel igenom de olika typerna av cykelhållare och vilka för- och nackdelar de har.

Vi har granskat de bästa cykelhållarna baserat på tester och det är tydligt att det finns stora skillnader mellan så väl modeller som tillverkare.

Här nedanför kan du läsa mer om olika lösningar som lämpar sig bra för så väl hämta upp en enskild cykel som att ta med många cyklar på semester och utflykter.

1. Takmonterad cykelhållare

Montera cykel på taket på bilenOm du har ett takräcke kan du överväga att transportera cykeln på taket. Det låter kanske avancerat men är i själva verket mycket smidigt. Med en takmonterad cykelhållare är det lätt att få med cyklarna på semestern eller till cykelloppet.

Vissa takmonterade cykelhållare kräver att framhjulet tas bort. Cykeln sätts då fast i framgaffeln. Det finns även modeller där cykelhjulet sitter kvar. Att transportera cykeln på taket är smidigt om du har en bil med låg takhöjd. Då går det lätt att få upp cyklarna på taket.

Fördel men takmonterade cykelhållare:

 • Det går att transportera två cyklar samtidigt.
 • Bilen behöver inte ha dragkrok.
 • Du har full tillgång till bagageluckan.

2. Dragkroksmonterad cykelhållare

Cykelhållare till bilens dragkrokEn dragkroksmonterad cykelhållare är den vanligaste typen av cykelhållare. Det är ett lämpligt alternativ om din bil redan är utrustad med dragkrok.

Med en dragkroksmonterad cykelhållare kan du få med dig hela fyra cyklar på samma gång. Det är en enkel och mycket smidig lösning som även gör det lätt att bära av och på cyklarna om du har många stopp på semestern.

Tänk på att en cykel med breda däck som exempelvis en mountainbike, är mer skrymmande än en vanlig cykel. Har du denna typ av cykel är det troligtvis inte möjligt att få på max antal cyklar på hållaren.

Fördel med en dragkroksmonterad cykelhållare:

 • fungerar till de flesta bilmodeller som har en dragkrok
 • passar när man vill transportera många cyklar
 • gör det möjligt att kunna lasta av och på cyklarna snabbt och smidigt
 • är ett billigt alternativ.

3. Cykelhållare som monteras i bagageluckan

Har du ingen dragkrok men ändå vill transportera cyklarna baktill? Lugn, det finns cykelhållare som monteras i bagageluckan. Ett mycket smidigt alternativ som fungerar för mellan en och tre cyklar.

Det är enkelt att vika ihop den här typen av cykelhållare. Efter användning kan den stuvas in och förvaras i bagageutrymmet.

Innan du köper en cykelhållare som ska fästas i bagageluckan måste du försäkra dig om att den är anpassad för din bagagelucka.

Tänk på om att om cykelhållaren skymmer bilens registreringsnummer måste du ha en extra nummerplåt.

Cykelhållare med bagagelucka montage passar om

 • bilen saknar dragkrok
 • du inte vill transportera cyklar på taket
 • du ska åka med max tre cyklar
 • du söker en billig lösning.

4. Vippbar cykelhållare

En lyxvariant av cykelupphängning är den som kan vippas. En vippbar cykelhållare gör det möjligt att öppna bagageluckan utan att först plocka av cyklarna. Det krävs att hållaren är av bra kvalitet och relativt kraftig för att klara att vippas med fyra cyklar. Det medför att cykelhållaren tenderar att bli otymplig och därför passar den här lyxvarianten bäst när man ska åka längre sträckor.

Vippbar cykelhållare passar om du

 • ska transportera många cyklar
 • vill ha full access till bagageluckan
 • ska ut på en längre bilresa .

5. Cykelstativ

Ett populärt cykelstativ är den så kallade saxmodellen. Det är en otroligt smart och enkel anordning. Med saxmodellen kan du transportera en eller två cyklar på ett billigt och säkert sätt. Saxmodellen är perfekt att montera på dragkroken om du ska ut på en kortare tur och vill ha med dig cykeln.

Du bör dock iaktta en viss försiktighet när du använder ett cykelstativ. Se till att cyklarna säkras ordentligt!

Saxmodellen passar om du

 • ska åka kortare turer
 • vill ha en billig lösning
 • ska transportera en eller två cyklar.

Så väljer du rätt cykelhållare

En bra cykelhållare behöver inte vara dyr och det finns enklare modeller som fått väldigt bra betyg i tester.

De enklaste modellerna som transporterar 1-2 cyklar fungerar bäst för kortare transporter och kan t.ex. användas om du vill hämta cykeln med bil efter t.ex. ha pendlat till jobbet med elcykeln.

Tänk på att låsa fast cykeln på cykelhållaren om du lämnar den obevakad så cykeln inte blir stulen. Det krävs inte mycket tid att lossa en olåst cykel och det är tillfället som gör tjuven i många fall.

Vissa vanliga cykellås kan användas för att låsa fast cykeln på cykelhållaren men det kan också behövas en speciell låsanordning eller hänglås för att låsa fast cykelhållaren till bilen.