Bästa Elcykel

Bästa Elcyklarna

Elcyklar har slagit igenom stort i Sverige och möjligheten att transportera sig på ett billigt och miljövänligt sätt intresserar allt fler. Men vilka är egentligen de bästa elcyklarna 2019? Vi har tagit en närmare titt på tester, recensioner och omdömen för att reda ut just det.

Många av de bästa elcyklarna är vanliga cyklar eller s.k. hybrider, men det finns även en del testade el-mountainbikes som är intressant alternativ om du vill cykla i väldigt tuff terräng.

Vårt främsta fokus på vilka elcyklar som rekommenderas som de bästa är avsett för att hjälpa de som vill pendla till och från jobb, men samtidigt ha alternativ för dig som bara cyklar på asfalt eller för dig som även cyklar på grusvägar och sämre underlag.

Merida eSpresso 300 EQ – Bästa elcykeln

Merida eSpresso 300 EQ
 • Delad andraplats i testet hos Testfakta
 • Rekommenderas av M3 i deras test
 • En av de bättre elcyklarna du kan välja
 • Elsystem från Shimano
 • 9 växlar att välja mellan, 4 hjälp-nivåer
 • Hybrid som klarar mer än bara asfalt

Priser för Merida eSpresso 300 EQ

24 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Merida eSpresso Steps 300 EQ är en populär elcykel som kombinerar komfort, prestanda och kvalitet på ett ypperligt sätt. Elcykeln är en form av hybridcykel med bredare däck och stötdämpande framgaffel som ger bättre komfort och gör det lättare att cykla på ojämnt underlag.

Elsystemet på elcykeln är STEPS från Shimano vilket blivit en stor succé på elcykel-marknaden. Shimano är världsledande på växlar till vanliga cyklar men anslöt sig ganska sent till elcyklarna. Shimanos elsystem är utan tvekan ett av de absolut bästa alternativen  du kan få en elcykel under 2019, men det är heller inte det billigaste och påverkar slutpriset på cykeln.

Merida eSpresso 300 EQ har snygg aluminiumram där kabeldragningen görs snyggt på insidan av cykeln. Den elektriska motorn är placerad i mitten vid vevpartiet som ger en snabb respons när du väl börjar trampa.

Batteriet på 500 Wh är ett klart godkänt batteri som tar ca 5h att ladda fullt och ger dig upp till ca 12 mil assistans på eco-läget. Om du väljer lägena normal eller high som hjälp kommer du får mer hjälp vid varje tramptag men på bekostnad av räckvidden. Det är ingen tvekan om att detta är en bra elcykel för pendling för de allra flesta.

Elcykeln har fått mycket bra betyg i tester och hos redaktionen på M3 blev modellen snabbt en favorit. Modellens höga komfort, enkelhet och låga ljudnivå gjorde cykeln till att fröjd att använda. De skriver även ”i kombination med den reaktionssnabba motorn och de effektiva hydrauliska bromsarna gör cykeln till en av de mest intressanta modellerna i år, trots den lite saftigare prislappen”.

Även Testfakta har placerat elcykeln på en väldigt välförtjänt topplacering i deras test. Den största nackdelen med elcykeln är att prisnivån ligger klart över många billigare instegsmodeller. Men för den som tänkt cykla mycket och kanske har längre sträcka till jobbet så kan det lätt vara värt det extra prispåslaget för att få en bättre elcykel.

Crescent Elina – Mycket prisvärd

Crescent Elina
 • Utsågs till bra citycykel och pendlarcykel (AB)
 • Bra omdöme från konsumenter som testat
 • Mycket prisvärd elcykel för pendling
 • Upp till 80 km assistans med batteriet
 • Pakethållare och låsbart batteri under

Priser för Crescent Elina

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Crescent Elina är en av de mest prisvärda elcyklarna du kan köpa för pendling i stadsmiljö under 2019. Crescent är ett svenskt varumärke och omtyckt för sin prisvärda kvalitet vilket även speglar av sig på deras elcyklar.

Crescent Elina använder tillverkarens egna svenskutvecklade elsystem EGOING. Systemet är specifikt framtaget just för stadsmiljöer och jämt underlag som asfalt bjuder på. Att elsystemet är helt byggda för att passa Crescents cyklar gör att det ofta känns som det passar som handsken.

Crescent Elina är en smidig damcykel som är försedd på 7 växlar och där elsystemet EGOING kan ge allt ifrån lite till mycket hjälp vid varje tramptag. På den högsta hjälpen är där inget motstånd i pedalerna och uppförsbackar kommer kännas som nedförsbackar precis som det ska i detta läget.

Du kan enkelt justera hjälpen och få det motstånd som du tycker är lagom för att cykla. På displayen ser du dels vilket effektläge du har på motorn men också i vilken hastighet du cyklar. Batteriet är avtagbart och sitter fast under pakethållaren. Du kan antingen välja att ladda batteriet direkt på plats eller ta med dig det. Räckvidden för batteriet är upp till 80 km.

I Aftonbladets test av elcyklar såg utsågs just Crescent Elina till den bästa city- och pendlarcykeln. Det är helt enkelt en mycket prisvärd modell som passar perfekt till det som Crescent avsett med sin elcykel. Elina är dammodellen och den fungerar egentligen lika bra oavsett om du man eller kvinna. Det finns däremot också modellen Elwin som är en motsvarighet till Elina fast som herrmodell.

Scott E-Sub Cross 20 – För tuffare underlag

Scott E-Sub Cross 20
 • Andraplats i testet hos Testfakta
 • Bra köregenskaper och räckvidd
 • Hanterar tuffare underlag
 • Stötdämpning i framgaffeln
 • 9 växlar från Shimano

Priser för Scott E-Sub Cross 20

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Behöver du en elcykel som kan ta sig fram på lite tuffare underlag som grusvägar och skogsstigar så är detta ett bra val för dig. Den fungerar utmärkt som pendling till och från jobb för den som har annat än bara asfalt som underlag och är en cykel som klarar många underlag.

De grövre däcken och framgaffelns stötdämpning gör att du lätt kan ta dig fram även på lite gropiga och ojämna banor. Elcykeln är också bestyckad med elsystem från tyska Bosch vilket kombineras med 9 växlar från Shimano.

Batteriet sitter monterat på ramen och har 400 Wh som kapacitet vilket ger en maximal räckvidd på 100 km om du väljer den lägsta assistansnivån. Genomsnittlig räckvidd är angett till ca 60 km vilket motsvarar en medelnivå på assistansen från motorn. Men det bör räcka gott och väl för många som pendlar eller som vill ge sig ut på en behaglig cykelrunda.

När Testfakta testade elcyklar under 2018 kammade denna modell hem delad andraplats i testet med 4,1 av 5 poäng. Den fick utmärkelsen ”Bra köregenskaper och okej räckvidd” och där den tappade mest mot modellen som fick bäst i test var egentligen på bromsarna. Däremot var betyget ändå klart godkänt på denna punkt.

Crescent Elis – Bra hybrid-elcykel

Crescent Elis
 • Utsågs till prisvärd hybridpendlare
 • 4 av 5 i betyg hos Aftonbladets test
 • Mycket prisvärd hybridcykel med elmotor
 • 24 växlar ger dig fler alternativ
 • Anpassat för mer än bara stadscykling

Priser för Crescent Elis

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

För den som vill ha en bra hybrid som elcykel och samtidigt hitta ett prisvärt alternativ så kan den svenska tillverkaren Crescent bistå med ett alternativ där också.

Modellen Elis är nämligen en hybridcykel bestyckad med en motor i bakhjulet och ett batteri på 418 Wh som sitter på det under ramröret. Det är en balanserad cykel som klarar av lite tuffare underlag tack vare stötdämpningen i framgaffeln och de tjockare däcken.

Du har totalt 24 växlar att använda dig av och du kan i kombination med det använda elmotorn för att hjälpa dig i olika steg. Den maximala räckvidden är angiven till 85 km men på ett fulladdat batteri bör du i normala fall kanske räkna med ca 50 km med normal assistans påslaget.

Cykeln saknar pakethållare men det är något du kan köpa till om du vill. Stänkskärmar sitter monterade både fram och bak så det i sig gör cykeln redo för pendling utan att man kommer fram allt för nedsmutsad.

Crescent Elis har presterat väldigt bra och blev utsedd till att vara en prisvärd hybridpendlare, vilket innebär att det är en bra elcykel för dig som måste lämna asfalten för att ge sig på någon grusväg. De 24 växlarna gör även att du får en större kontroll för att hitta ett lämpligt motstånd för olika situationer.

I Aftonbladets test presterade elcykeln bra och plockade hem 4 av 5 i betyg. Displayen visar tydligt vilket hastighet du rör dig och vilket effektläge du valt på elmotorn för att avlasta. Även batteriets laddningsnivå syns.

Bland prisvärda hybridcyklar med elmotor är Crescent Elis och Elly ett av de bästa alternativen för 2019.

Modellen finns även som en damvariant under modellnamnet Elly.

Elcykelpremien – Elcykelbidraget är slut

Elcykelpremien gjorde det möjligt att få ett bidrag i form av 25 % av elcykelns pris under 2018. Regeringen beslöt om möjligheten att få bidrag på upp till 10 000 kronor vid köp av ny elcykel under höstens början hade över 50 000 svenskar utnyttjat möjligheten.

Några nya pengar har inte avsatts i budgeten för 2019 och således kommer där inte finnas någon möjlighet att få något bidrag den närmsta tiden.

Det är givetvis trevligt att kunna få tillbaka en rejäl slant när man köper sin elcykel, men vill man pendla på ett miljövänligt sätt betalar cykeln av sig tids nog ändå samtidigt som du gör ett slag för miljön.

För den som har ungefär 1 mils bilväg till jobbet och väljer att pendla med elcykel istället kan på ett år spara in kostnaden för att köpa elcykeln. Och då har man samtidigt bidragit till mycket mindre utsläpp. Förhoppningsvis kommer detta vara en morot som är stark nog ändå.

Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor sammanställda med tydliga svar för att snabbt kunna hjälpa dig med en förklaring på de vanligaste områdena.

 1. Hur snabbt går en elcykel?
 2. Kan man cykla snabbare än 25 km/h?
 3. Finns det elcyklar för terräng som t.ex mountainbikes?
 4. Måste man trampa på en elcykel?
 5. Hur ofta måste man ladda elcykeln?
 6. Hur länge håller batteriet?
 7. Kan man ladda batteriet inomhus?
 8. Vilka lagar gäller för elcyklar?
 9. Hur snabbt kan jag cykla en mil på?

1. Hur snabbt går en elcykel?

En elcykel får med hjälp av motorkraft maximalt hjälpa föraren att uppnå 25 km/h. Detta är också en hastighet de flesta elcyklar når med hjälp av högsta hjälpläget ganska enkelt.

Du kan komma upp i högre hastigheter än 25 km/h men får i så fall ingen motorkraft som hjälp för att uppnå detta. I de flesta fall är det ingen bra idé att cykla fortare än det ändå och endast på bra underlag i fin nedförsbacke kan det finnas läge att passera den hastigheten.

2. Kan man cykla snabbare än 25 km/h?

Ja, fast inte med hjälp av motorkraft. Om motorn kan hjälpa dig till högre hastigheter klassas fordonet inte längre som en cykel och kan föreligga böter för dig som framför cykeln.

Det finns dock flera exempel på tillverkare av elcyklar som inte lyckats begränsa sin motor till exakt 25 km/h och där det är möjligt att komma upp i högre hastigheter. Däremot har pressen ökat på tillverkarna av elcyklar vilket förhoppningsvis lätt till bättre kontroller redan i fabrik.

3. Finns det elcyklar för terräng som t.ex mountainbikes?

El-mountainbikes finns och har blivit ett väldigt populärt alternativ. Här kan man få hjälp att ta sig upp för jobbiga passager och lättare kunna njuta för cykling utför utan att behöva slita lika mycket som man hade behövt med en vanlig mountainbike.

En el-mountainbike kommer dock normalt sätt vara en dyrare investering än en vanlig elcykel. Modellerna är mer avancerade och det finns större anledning att satsa på något väldigt bra jämfört med någon som ska pendla 5 km till jobbet.

4. Måste man trampa på en elcykel?

En elcykel kräver att du trampar för att få hjälp av motorn. Även om motorn teoretiskt skulle kunna köra dig utan att trampa så är detta ändå ett krav för att vara just en elcykel.

På de flesta elcyklar är motstånden extremt lågt när du väljer att få som mest hjälp. Det räcker ofta med att man trampar väldigt långsamt utan motstånd och cykeln kommer sticka iväg i bra fart.

5. Hur ofta måste man ladda elcykeln?

Det beror på hur mycket hjälp och avlastning du väljer att få från elmotorn och hur bra batteri som sitter på din elcykel.

Det är inte ovanligt att pendlare som har 5-10 km till jobbet endast behöver ladda sin elcykel en till två gånger i veckan.

6. Hur länge håller batteriet?

Batterier slits och det gäller även de på elcyklar som kommer bli sämre med tiden. I praktiken bör det innebära att du måste ladda batteriet oftare och oftare så det i sig ger dig bra varningsklocka när det är dags att byta batteri.

Exakt hur länge ett batteri håller beror på vad det är för batteri och hur ofta du laddar batteriet. Ett batteri blir normalt sätt lite sämre efter varje laddning även om det kan krävas ett par hundra sådana innan batteriet försämrats till den grad att du faktiskt märker av det.

Det är helt enkelt svårt att svara på hur länge batteriet håller. Men du bör inte räkna med att behöva byta batteriet på din elcykel under de första åren.

7. Kan man ladda batteriet inomhus?

Ett cykelbatteri går utmärkt att ladda inomhus. De flesta elcyklar av avtagbart batteri som du kan bära med dig in och ladda över natten.

Tänk på att laddning av batterier alltid innebär en viss risk. Det spelar ingen roll vad det är för batterier och det till elcykeln är inget undantag. För den som vill vara extra säker bör ladda batteriet i närheten av ett brandlarm och aldrig nära sig själv när man sover.

8. Vilka lagar gäller för elcyklar?

Transportstyrelsen beskriver elcyklar som cyklar med motorassistans. Det innebär att elmotorn först kopplas in när du trampar. Även om motorn gör allt jobbet åt dig, så måste du fortfarande trampa med pedalerna för att det ska räknas som en elcykel.

Motorns effekt får inte vara mer än 250 W och motorn får inte hjälpa dig i hastigheter över 25 km/h. Om detta sker räknas det inte längre som en elcykel utan som en moped klass II eller moped klass I. Det största problemet här är att du har krav på körkort, vara trafikförsäkrat, kräver hjälm och många andra föreskrifter som inte krävs på en cykel.

Brotten du gör dig skyldig till om din cykel inte längre räknas som en elcykel kan snabbt bli lång. Därför är det extra problematiskt att elcyklar sålts där hastigheten överstigit 25 km/h från fabrik.

9. Hur snabbt kan jag cykla en mil på?

Om du har en rak cykelväg med någorlunda bra sikt och väglag så kan du förmodligen hålla en snitthastighet på 25 km/h för nästan hela sträckan.

I optimala förhållanden skulle det bara ta 24 minuter att cykla en mil på. Med maximal avlastning av elmotorn kommer det vara busenkelt och du kommer att komma fram utvilad.

Men det finns många faktorer som kan påverka hastigheten och tvinga dig att bromsa in och sänka hastigheten. Men i optimala förhållanden så tar det så lång tid.

Hur vi valde ut de bästa elcyklarna

Att välja ut och presentera de bästa elcyklarna kan tyckas vara en enkel uppgift med tanke på att så många tester av cyklar gjorts, speciellt i samband med att elcykelpremien lanserades av Regeringen.

Men utbudet av elcyklar är enormt för 2019 och testerna som genomförts har stora brister. Cyklar i klassen för femtontusen kronor jämförs med de som är dubbelt så dyra och slutsatser dras till höger och vänster. Man får en känsla av att tidningarna som gjort de flesta tester inte riktigt tänkt igenom upplägget. Man har velat vara med på elcykel-tåget och har i alla hast slängt ihop tester. Eftersom många av dessa är gjorda under 2018 är det undre 2019 väldigt förvirrande att välja elcykel.

Det behöver inte vara konstigt att jämföra en cykel som kostar 15 000 kronor med en cykel som kostar 25 000 kronor, men förväntningarna måste ligga högre på den dyrare modellen. Men om man sedan börjar bland in modeller som kostar 50 000 kronor känns det som man sprungit iväg lite väl långt.

Vilka cyklar som är bäst inom sina prissegment är därför mycket svårare att utvärdera baserat på testerna. Tillsammans med rapporter från konsumenter där elektronik gått sönder för frekvent på vissa modeller men som fått bra betyg i tester stärker tesen om att de tester som gjorts kanske inte riktigt håller måttet.

Vårt beslut av att presentera de bästa elcyklarna för 2019 innebär därför att vi inte lägger lika stor vikt i de tester som gjorts med många olika modeller. Istället har vi försökt komplettera med recensioner och omdömen för att stärka bilden av vilken elcykel som är bäst.

Källor & Test

En sammanställning av källor för test, recension, omdömen och andra sidor som ligger till grund för vår presentation av de bästa elcyklarna.

 • Test av flera elcyklar – 2018 – M3
  Tidningen M3 har uppdaterat sitt test av elcyklar med fler modeller inför 2018. Många av modellerna kommer vara aktuella även under 2019 och kommande år även om förbättringar från år till år kan förekomma utan att cyklarna byter namn. Testet visar bl.a. att cyklar som Merida Espresso 300 EQ, Scott E-Genius 730 Plus och Stromer ST2 är rekommenderade elcyklar som håller en hög nivå.
 • Stort test av 12 elcyklar – 2018 – Aftonbladet
  Aftonbladet har testat 12 olika elcyklar från olika fabrikat och för olika syften. Här ingår både enklare modeller som fungerar till vardagspendling, men också mer avancerade modeller som mountainbikes, hybrider och liknande. Bästa Mountainbike blev SCOTT – E-Scale 720 Plus S. STROMER – ST2 Syno Drive fick fina utmärkelser också men är en väldigt dyr elcykel. Bäst i test var en utmärkelse som gick till ECORIDE – Sense, men det finns många prisvärda och bra cyklar. Sämst presterade elcyklarna från Lifebike och Yosemite.
 • Test av 8 olika elcyklar – 2018 – Testfakta
  Testfakta som ett par år tidigare gjort ett test på elcyklar har tillsammans med Norska Automobilförbundet genomfört ett nytt och större test av elcyklar. Urvalet av cyklar fokuserar främst på längre pendling där man har 2 mil enkel väg till jobbet. Detta ställer alltså krav på att cykeln ska ha en bra batteriförmåga och minst 8 växlar med skivbroms. Det ska även vara bra köregenskaper och liknande. Testvinnarna är kanske inte de cyklarna som passar allas behov, men samtidigt är urvalet tydligt definierat. Bäst betyg fick Haibike Sduro Trekking 6.0 som med hela 4,7 av 5 i totalbetyg utsågs till bäst i test. Där efter kommer Scott E-Sub Cross Park, Esocride Verve S1 och Merida Espresso STePS 300 EQ Sport som alla tre fått 4,1 i betyg.
 • Prisjakt – 2019
  Vi har använt oss av Prisjakt för att få information om de populäraste elcyklarna, om någon fått dålig betyg och vilka butiker som fortfarande säljer en viss elcykel. Eftersom det är vanligt att en cykel finns som ny version varje år är det inte säkert att den modellen som testats fortfarande säljs. Ofta rör det sig däremot om väldigt få förändring och de förändringar som sker är normalt sätt förbättringar. Därför kan en testvinnande modell från 2017 räknas som ett bra köp även om det nu är 2019 års modell som säljs. Dessa aspekter har prisjämförelse-sidan kunnat hjälpa oss med.