Bästa Elcykel

Bästa Elcyklarna

Elcyklar har slagit igenom stort i Sverige och möjligheten att transportera sig på ett billigt och miljövänligt sätt intresserar allt fler. Men vilka är egentligen de bästa elcyklarna 2020 för pendling och stadscykling? Vi har tagit en närmare titt på tester, recensioner och omdömen för att reda ut just det.

Många av de bästa elcyklarna är vanliga cyklar eller s.k. hybrider, men det finns även en del testade el-mountainbikes som är intressant alternativ om du vill cykla i väldigt tuff terräng.

Vi har i första hand valt att fokusera på elcyklar som fungerar bra för pendling och som briljerar på asfalt som underlag men samtidigt lagt vikt på hybrider som klarar av både asfalt och grusvägar. För tyngre terräng och mer ojämnt underlag så rekommenderas en bra el-mountainbike men det är inga elcyklar vi fokuserat på.

Här nedanför hittar du de elcyklar som fått utmärkelser som bäst i test eller på annat sätt placerat sig bra i tester och fått goda betyg i recensioner. Längre ner finner du mer information om vad du bör tänka på vid val av elcykel och vilka källor vi använt oss av.

Merida eSpresso 300 EQ – Bäst i Test

Merida eSpresso 300 EQ
 • Bäst i Test 2020
 • Delad andraplats i testet hos Testfakta
 • Rekommenderas av M3 i deras test
 • En av de bättre elcyklarna du kan välja
 • Elsystem från Shimano
 • 9 växlar att välja mellan, 4 hjälp-nivåer
 • Hybrid som klarar mer än bara asfalt

Priser för Merida eSpresso 300 EQ

26 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Merida eSpresso 300 EQ - Elcykel bäst i test

Merida eSpresso Steps 300 EQ är en populär elcykel som kombinerar komfort, prestanda och kvalitet på ett ypperligt sätt. Elcykeln är en form av hybridcykel med bredare däck och stötdämpande framgaffel som ger bättre komfort och gör det lättare att cykla på ojämnt underlag.

Elsystemet på elcykeln är STEPS från Shimano vilket blivit en stor succé på elcykel-marknaden. Shimano är världsledande på växlar till vanliga cyklar men anslöt sig ganska sent till elcyklarna. Shimanos elsystem är utan tvekan ett av de absolut bästa alternativen  du kan få en elcykel, men det är heller inte det billigaste och påverkar slutpriset på cykeln.

Merida eSpresso 300 EQ har snygg aluminiumram där kabeldragningen görs snyggt på insidan av cykeln. Den elektriska motorn är placerad i mitten vid vevpartiet som ger en snabb respons när du väl börjar trampa.

Batteriet på 400 Wh är ett klart godkänt batteri som tar ca 4h att ladda fullt och ger dig räckvidd på ca 4-7 mil. Om du väljer lägena normal eller high som hjälp kommer du får mer hjälp vid varje tramptag men på bekostnad av räckvidden. Det är ingen tvekan om att detta är en bra elcykel för pendling för de allra flesta.

Merida eSpresso Sport 300 SE EQElcykeln har fått mycket bra betyg i tester och hos redaktionen på M3 blev modellen snabbt en favorit som utsågs till bäst i test under 2019. Modellens höga komfort, enkelhet och låga ljudnivå gjorde cykeln till att fröjd att använda. De skriver även ”i kombination med den reaktionssnabba motorn och de effektiva hydrauliska bromsarna gör cykeln till en av de mest intressanta modellerna i år, trots den lite saftigare prislappen”.

Även Testfakta har placerat elcykeln på en väldigt välförtjänt topplacering i deras test. Den största nackdelen med elcykeln är att prisnivån ligger klart över många billigare instegsmodeller. Men för den som tänkt cykla mycket och kanske har längre sträcka till jobbet så kan det lätt vara värt det extra prispåslaget för att få en bättre elcykel.

Batavus Torino E-Go+ – Bra val

Batavus Torino E-Go+
 • Bra Produkt 2020
 • Utsågs till Bäst i Test av Aftonbladet
 • Rekommenderas av tidningen M3
 • Mycket prisvärd elcykel
 • God räckvidd med bra batteri på 400 Wh
 • 7 växlar att välja mellan

Priser för Batavus Torino E-Go+

19 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Elcykeln Torino från den Nederländska tillverkaren Batavus har visat sig vara ett väldigt populärt och prisvärt val för de som önskar att köpa en bra elcykel för stadscykling.

Batavus Torino E-Go+ har presterat väldigt bra i tester och utsågs bl.a. till bäst i test när Aftonbladet testade elcyklar inför säsongen 2020. Cykeln hade en bra balans och god räckvidd på batterierna som bidrog till att den imponerade på testpanelen.

Batavus Torino E-Go+ elcykel - batteri och pakethållareElcykeln har en räckvidd på 4-7 mil på ett fulladdat batteri och när cykeln testades hade de inga problem att köra två separata 20 km sträckor med cykeln. Det borde således vara ett bra alternativ för de som önskar att pendla dessa sträckor.

Att batteriet är avtagbart och kan laddas under arbetsdagar gör i teorin att du kan pendla väldigt långt, även om det såklart innebär lång färdtid totalt. Den totala laddningstiden är angiven till 6 h för att batteriet ska bli fulladdat.

Det följer med en cykelkorg, lampor och även ett ramlås till cykeln vid leverans. Det är smart att komplettera med ett bättre lås och även känna till att det inte finns några helt säkra cykellås. Du kan läsa mer om det längre ner på sidan.

Precis som andra elcyklar som har den en maxhastighet på 25 km/h vilket följer lagen. Du kan cykla fortare men får då ingen hjälp från motorn och du måste trampa för att motorn ska ge någon hjälp. Något som är ett krav för alla elcyklar och inte bara för Batavus Torino E-Go+.

Det är ingen tvekan om att Batavus Torino E-Go+ är ett bra val och den ger väldigt mycket elcykel för pengarna. Att den utsågs till bäst i test av Aftonbladet indikerar på att det är en bra elcykel men den fick även bra betyg när M3 testade elcyklar och rekommenderade den.

Crescent Elina – Prisvärd elcykel

Crescent Elina
 • Utsågs till bra citycykel och pendlarcykel (AB)
 • Bra omdöme från konsumenter som testat
 • Mycket prisvärd elcykel för pendling
 • Upp till 80 km assistans med batteriet
 • Pakethållare och låsbart batteri under

Priser för Crescent Elina

19 390 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Crescent Elina är en av de mest prisvärda elcyklarna du kan köpa för pendling i stadsmiljö. Crescent är ett svenskt varumärke och omtyckt för sin prisvärda kvalitet vilket även speglar av sig på deras elcyklar.

Crescent Elina använder tillverkarens egna svenskutvecklade elsystem EGOING. Systemet är specifikt framtaget just för stadsmiljöer och jämt underlag som asfalt bjuder på. Att elsystemet är helt byggda för att passa Crescents cyklar gör att det ofta känns som det passar som handsken.

Crescent Elina är en smidig damcykel som är försedd på 7 växlar och där elsystemet EGOING kan ge allt ifrån lite till mycket hjälp vid varje tramptag. På den högsta hjälpen är där inget motstånd i pedalerna och uppförsbackar kommer kännas som nedförsbackar precis som det ska i detta läget.

Du kan enkelt justera hjälpen och få det motstånd som du tycker är lagom för att cykla. På displayen ser du dels vilket effektläge du har på motorn men också i vilken hastighet du cyklar. Batteriet är avtagbart och sitter fast under pakethållaren. Du kan antingen välja att ladda batteriet direkt på plats eller ta med dig det. Räckvidden för batteriet är upp till 80 km.

I Aftonbladets test av elcyklar såg utsågs just Crescent Elina till den bästa city- och pendlarcykeln. Det är helt enkelt en mycket prisvärd modell som passar perfekt till det som Crescent avsett med sin elcykel. Elina är dammodellen och den fungerar egentligen lika bra oavsett om du man eller kvinna. Det finns däremot också modellen Elwin som är en motsvarighet till Elina fast som herrmodell.

Tänk på detta vid köp av elcykel

Tänk på vid köp av elcykel

Att köpa elcykel kan vara en miljövänlig och bra investering om man gör ett bra köp som passar ens behov. Även om vi listar flera bra elcyklar som blivit utsedda till bäst i test eller fått bra testresultat så finns det fler alternativ på marknaden och utbudet ändras snabbt.

Här nedanför går vi igenom olika aspekter av elcykeln som du bör fundera på inför ett köp. En del faktorer är mer självklara än andra men för att göra ett bra köp krävs det ofta att det är genomtänkt.

Syfte

Elektrisk mountainbike
För tuffare terräng är en eldriven mountainbike kanske bästa valet.

Vad är syftet med att köpa en elcykel? Frågan kan tyckas vara diffus men faktum är att det finns olika behov och olika elcyklar utformade baserat på detta.

De vanligaste elcyklarna är traditionella stadscyklar utrustade med en motor, batteri och andra detaljer som behövs för att det ska klassas som en elcykel. Dessa elcyklar lämpar sig väldigt bra just för stadscykeln och möjligtvis även pendling på ca 1 mil till jobb eller andra aktiviteter. Det som främst är avgörande är att underlaget till största delen består av asfalt.

För de som har mer varierad terräng mellan destinationerna där de vill cykla kanske gör sig bäst i att satsa på hybridmodell med bättre däck, kanske stötdämpning och andra funktioner som underlättar cyklandet. Cyklar man mycket på grusvägar, lite skogsstigar och annat ojämnt underlag så ställs det mer krav på cykelns design än vad en vanlig eldriven stadscykel bjuder på.

Du har också elcyklar idag som är helt anpassad för att köras i terräng. Mountainbikes utrustade med motor och batteri som gör att det är mycket enklare att cykla uppför och där man kan tillåtas njuta mer av sin naturupplevelse jämfört med en vanlig mountainbike som lätt annars blir ett träningspass.

Syftet med din elcykel är alltså det första du behöver lista ut. Skulle du köpa en elcykel som utnämnts till bäst i test med toppbetyg men syftet är fel så kommer du mer stor sannolikhet inte att bli nöjd.

Motorns kraft och placering

Inte helt oväntat finns det olika designlösningar för en elcykel som också ger olika resultat i praktiken. En sådan aspekt är motorns placering där det i praktiken finns två olika varianter med en frontmonterad motor och en centralmonterad.

elcykel motorDen frontmonterade motorn driver framhjulet och är monterat där. När du trampar skickas signalen till motorn som driver hjulet och cykeln framåt. Fördelen med konstruktionen är att elcyklarna brukar bli billigare med denna lösning. Nackdelen är att det är svårare att få en bra känsla och respons i motorn.

En centralmonterad mittmotor i vevpartiet innebär att motorn sitter direkt i anslutning till dina pedaler. Fördelen blir då istället att den lättare kan identifiera din kraft mot pedalerna och applicera en motorkraft som mer påminner om man skulle cykla normalt.

Båda alternativen fungerar men där den frontmonterade motorn lätt kan ge känslan av det inte riktigt är en cykel man sitter på. Även vikten kan påverka där den centralmonterade ger en bättre balansfördelning.

När det kommer till motorns kraft kan det vara bra att försöka se till så de har 250 W effekt eller ligger så nära som möjligt. En elcykel får nämligen inte ha en effekt över detta, men samtidigt vill man inte ha en för svag motor heller.

Växlar

Precis som vanliga cyklar så har elcykeln växlar och det är ingen dum idé att se till så att den har i alla fall 5-7 olika lägen.

Även om elmotorn i många fall kan arbeta ändå så påverkar valet av växlar cyklingen väldigt mycket. Speciellt i de tillfällen när man inte tar full hjälp av motorns kraft utan endast använder den delvis.

Växlarna kan även bidra till att motorn arbetar bättre eftersom utväxlingen av kraft som behövs varierar beroende på val av växel och nuvarande hastighet.

Bromsar

Bra bromsar är A och O när man köper fordon och en elcykel är inget undantag. Det finns elcyklar med traditionella bromsklotsar som återfinns på vanliga enklare cyklar men det bästa är helt klart någon form av skivbroms.

I och med elcykeln med enkelhet når 25 km / h så är det heller inte fel om cykeln av säkerhetsskäl är utrustad med skivbroms som ger en bättre bromsförmåga.

Batteri

elcykel batteriEtt bra batteri innebär att elcykeln går längre men det kan vara svårt att testa batteriet på förhand. Därför måste man istället luta sig på de tester som finns för specifika modeller eller läsa specifikationerna och dra slutsatser baserat på det.

Batteriets kapacitet påverkar direkt hur långt du kan cykla med din elcykel. Om du kan välja batteri till din elcykel så kommer ett kraftfullare batteri tillåta dig att cykla längre med hjälp.

Det är däremot svårt att jämföra batterier avsedda för olika cyklar då många faktorer kan påverka batteriets varaktighet. Växlar, temperatur, friktion och andra aspekter avgör hur långt man kommer att komma. Kombinerat med mindre avvikelser mellan batteriernas tillverkare så är det svårt att avgöra små skillnader.

Hur som helst vill du ändå se till så har ett batteri som fungerar till den sträckan du tänkt cykla. Eftersom man kan räkna med att batterier tappar lite i sin maxkapacitet över tid är det ingen dum idé att välja en modell har mer än vad du behöver.

Pris

Inte helt överraskande så är priset på elcykeln en viktig aspekt för många. De absolut billigaste modellerna kostar idag runt 10 000 kronor. Det är däremot sällan dessa elcyklar är bäst att satsa på.

Biltemas elcyklar är exempel på populära och billiga alternativ. För den som bara vill ha de absolut billigaste för plånboken så är det kanske svårt att argumentera att betala mer än så. Men det kan vara värt att notera att när Testfakta under 2016 testade Biltema Yosemite Low Step 28″ så klarade den inte ens EU-standarden för bromsar.

Det är inte omöjligt att Biltema korrigerat och förbättrat sina elcyklar sedan dess, men faktum kvarstår att det ofta är lägre kvalitet på deras produkter. I vissa fall kan de vara väldigt prisvärda för sitt segment men i andra fall är det produkter som inte borde säljas.

Om du funderar på att köpa en riktigt billig elcykel, oavsett om det är Biltema eller något annat fabrikat, så se till så att det är ett köp du blir nöjd med. Kolla garantier, rostskydd, service m.m. för att säkra dig om att köpet är bra. Det värsta är att lägga säg 9 000 kr på en elcykel som man 1 år senare vill sälja för att köpa en modell i prisklassen 15 000 – 20 000 kr som fått toppresultat i tester.

Många av de bästa elcyklarna ligger i den prisklassen eller över. Om ditt primära syfte inte är att köpa en så billig elcykel som möjligt så har du större möjligheter att hitta några riktigt bra.

Viktig kringutrustning till elcykeln

När du köper en elcykel är det viktigt att även tänka på att det kan krävas kringutrustning för att du ska känna att ditt elcykelköp är komplett.

Cykelhjälm

Cykelhjälmen Hövding 3
Cykelhjälmen Hövding 3 är en airbag som fälls ut vid fall och skyddar hela huvudet.

Det kan tyckas självklart för vissa men en bra cykelhjälm är guld värt om olyckan väl är framme. Det är en billig livsförsäkring som kan spridas ut på många år om du aldrig trillar eller krockar, samtidigt är det en låg kostnad att betala för att skydda för huvudet om det händer.

Idag finns det många bra alternativ både i form av vanliga klassiska cykelhjälmar med bra ventilation till Hövding som är en uppblåsbar krockkudde som skyddar vid fall och många olyckor.

Vi har tittat närmare på flera testvinnande cykelhjälmar som kanske kan hjälpa dig att hitta rätt modell för dig.

Cykellås

Ett bra cykellås gör det svårare för tjuven att stjäla din elcykel. Tyvärr bör man vara medveten om att de flesta cykellås går att ta sig förbi fort för en duktig tjuv som kan dyrka lås.

Många tjuvar har dock inte den färdigheten bemästrad vilket gör att ett bra cykellås gör att det tar längre tid att dyrka och kräver mer kraft för att ta sig igenom. Man bör således vara medveten om att parkering av sin cykel på en plats där tjuven kan arbeta ostört kraftigt ökar risken att den blir stulen.

Det finns olika cykellås att använda sig av och det är inte fel att kombinera ett par lås med kedja för bra effekt. Det kan även vara värt att titta på DNA-märkning av elcykeln.

Vi har skrivit om de bästa cykellåsen om du vill läsa vilka modeller som utnämnts till bäst i test.

Cykelkorgar

Cykelkorg på cykeln ska inte underskattas om det rör sig om en stadscykel. Oavsett om du ska på utflykt eller om du är på väg hem från jobb och behöver stanna i närbutiken så är cykelkorg något som verkligen underlättar.

En del elcyklar säljs med cykelkorgar medan andra inte gör det. Oavsett om du vill ha cykelkorgen monterad på cykeln hela tiden eller bara ibland så är det värt att utvärdera det i samband med ditt cykelköp.

Elcykelpremien – Elcykelbidraget är slut

Elcykelpremien gjorde det möjligt att få ett bidrag i form av 25 % av elcykelns pris under 2018. Regeringen beslöt om möjligheten att få bidrag på upp till 10 000 kronor vid köp av ny elcykel under höstens början hade över 50 000 svenskar utnyttjat möjligheten.

Några nya pengar har inte avsatts i budgeten för 2019 och således kommer där inte finnas någon möjlighet att få något bidrag den närmsta tiden.

Det är givetvis trevligt att kunna få tillbaka en rejäl slant när man köper sin elcykel, men vill man pendla på ett miljövänligt sätt betalar cykeln av sig tids nog ändå samtidigt som du gör ett slag för miljön.

För den som har ungefär 1 mils bilväg till jobbet och väljer att pendla med elcykel istället kan på ett år spara in kostnaden för att köpa elcykeln. Och då har man samtidigt bidragit till mycket mindre utsläpp. Förhoppningsvis kommer detta vara en morot som är stark nog ändå.

Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor sammanställda med tydliga svar för att snabbt kunna hjälpa dig med en förklaring på de vanligaste områdena.

 1. Hur snabbt går en elcykel?
 2. Kan man cykla snabbare än 25 km/h?
 3. Finns det elcyklar för terräng som t.ex mountainbikes?
 4. Måste man trampa på en elcykel?
 5. Hur ofta måste man ladda elcykeln?
 6. Hur länge håller batteriet?
 7. Kan man ladda batteriet inomhus?
 8. Vilka lagar gäller för elcyklar?
 9. Hur snabbt kan jag cykla en mil på?

1. Hur snabbt går en elcykel?

En elcykel får med hjälp av motorkraft maximalt hjälpa föraren att uppnå 25 km/h. Detta är också en hastighet de flesta elcyklar når med hjälp av högsta hjälpläget ganska enkelt.

Du kan komma upp i högre hastigheter än 25 km/h men får i så fall ingen motorkraft som hjälp för att uppnå detta. I de flesta fall är det ingen bra idé att cykla fortare än det ändå och endast på bra underlag i fin nedförsbacke kan det finnas läge att passera den hastigheten.

2. Kan man cykla snabbare än 25 km/h?

Ja, fast inte med hjälp av motorkraft. Om motorn kan hjälpa dig till högre hastigheter klassas fordonet inte längre som en cykel och kan föreligga böter för dig som framför cykeln.

Det finns dock flera exempel på tillverkare av elcyklar som inte lyckats begränsa sin motor till exakt 25 km/h och där det är möjligt att komma upp i högre hastigheter. Framförallt när elcyklarna var nya så förekom det att tester lyckades få upp dem till 30 km/h med hjälp från motorn. Detta är något som är ovanligare idag när regelverket efterföljs i större grad.

3. Finns det elcyklar för terräng som t.ex mountainbikes?

El-mountainbikes finns och har blivit ett väldigt populärt alternativ. Här kan man få hjälp att ta sig upp för jobbiga passager och lättare kunna njuta för cykling utför utan att behöva slita lika mycket som man hade behövt med en vanlig mountainbike.

En el-mountainbike kommer dock normalt sett vara en dyrare investering än en vanlig elcykel. Modellerna är mer avancerade och det finns större anledning att satsa på något väldigt bra jämfört med någon som ska pendla 5 km till jobbet.

Det har blivit vanligare med tester som inkluderar hybridcyklar som är en kombination av stadscykel och mountainbike, men också rena eldrivna mountainbikes.

4. Måste man trampa på en elcykel?

En elcykel kräver att du trampar för att få hjälp av motorn. Även om motorn teoretiskt skulle kunna köra dig utan att trampa så är detta ändå ett krav för att vara just en elcykel.

På de flesta elcyklar är motstånden extremt lågt när du väljer att få som mest hjälp. Det räcker ofta med att man trampar väldigt långsamt utan motstånd och cykeln kommer sticka iväg i bra fart.

5. Hur ofta måste man ladda elcykeln?

Det beror på hur mycket hjälp och avlastning du väljer att få från elmotorn och hur bra batteri som sitter på din elcykel.

Det är inte ovanligt att pendlare som har 5-10 km till jobbet endast behöver ladda sin elcykel en till två gånger i veckan.

6. Hur länge håller batteriet?

Batterier slits och det gäller även de på elcyklar som kommer bli sämre med tiden. I praktiken bör det innebära att du måste ladda batteriet oftare och oftare så det i sig ger dig bra varningsklocka när det är dags att byta batteri.

Exakt hur länge ett batteri håller beror på vad det är för batteri och hur ofta du laddar batteriet. Ett batteri blir normalt sätt lite sämre efter varje laddning även om det kan krävas ett par hundra sådana innan batteriet försämrats till den grad att du faktiskt märker av det.

Det är helt enkelt svårt att svara på hur länge batteriet håller. Men du bör inte räkna med att behöva byta batteriet på din elcykel under de första åren.

7. Kan man ladda batteriet inomhus?

Ett cykelbatteri går utmärkt att ladda inomhus. De flesta elcyklar av avtagbart batteri som du kan bära med dig in och ladda över natten.

Tänk på att laddning av batterier alltid innebär en viss risk. Det spelar ingen roll vad det är för batterier och det till elcykeln är inget undantag. För den som vill vara extra säker bör ladda batteriet i närheten av ett brandlarm och aldrig nära sig själv när man sover.

8. Vilka lagar gäller för elcyklar?

Transportstyrelsen beskriver elcyklar som cyklar med motorassistans. Det innebär att elmotorn först kopplas in när du trampar. Även om motorn gör allt jobbet åt dig, så måste du fortfarande trampa med pedalerna för att det ska räknas som en elcykel.

Motorns effekt får inte vara mer än 250 W och motorn får inte hjälpa dig i hastigheter över 25 km/h. Om detta sker räknas det inte längre som en elcykel utan som en moped klass II eller moped klass I. Det största problemet här är att du har krav på körkort, vara trafikförsäkrat, kräver hjälm och många andra föreskrifter som inte krävs på en cykel.

Brotten du gör dig skyldig till om din cykel inte längre räknas som en elcykel kan snabbt bli lång. Därför är det extra problematiskt att elcyklar sålts där hastigheten överstigit 25 km/h från fabrik.

Du kan läsa mer om eldrivna cyklar hos Transportstyrelsen under deras artikel informationsartikel om cyklar. Där hittar du även generella lagar och regler som gäller alla cyklar.

9. Hur snabbt kan jag cykla en mil på?

Om du har en rak cykelväg med någorlunda bra sikt och väglag så kan du förmodligen hålla en snitthastighet på 25 km/h för nästan hela sträckan.

I optimala förhållanden skulle det bara ta 24 minuter att cykla en mil på. Med maximal avlastning av elmotorn kommer det vara busenkelt och du kommer att komma fram utvilad.

Men det finns många faktorer som kan påverka hastigheten och tvinga dig att bromsa in och sänka hastigheten. Men i optimala förhållanden går det så fort. Det är inte ovanligt att det är lika mycket tid eller mindre än de som pendlar med buss om man räknar med tiden det tar att gå till busshållplatsen och vänta på bussen. Cykeln tar en också ofta enda fram till sin slutdestination eller väldigt nära inpå vilket är viktigt att räkna på om man vill ta hänsyn till transporttiden.

Hur vi valde ut de bästa elcyklarna

Att välja ut och presentera de bästa elcyklarna kan tyckas vara en enkel uppgift med tanke på att så många tester av cyklar gjorts, speciellt i samband med att elcykelpremien lanserades av Regeringen.

Men utbudet av elcyklar är enormt för 2019 och testerna som genomförts har stora brister. Cyklar i klassen för femtontusen kronor jämförs med de som är dubbelt så dyra och slutsatser dras till höger och vänster. Man får en känsla av att tidningarna som gjort de flesta tester inte riktigt tänkt igenom upplägget. Man har velat vara med på elcykel-tåget och har i alla hast slängt ihop tester. Eftersom många av dessa är gjorda under 2018 är det undre 2019 väldigt förvirrande att välja elcykel.

Det behöver inte vara konstigt att jämföra en cykel som kostar 15 000 kronor med en cykel som kostar 25 000 kronor, men förväntningarna måste ligga högre på den dyrare modellen. Men om man sedan börjar bland in modeller som kostar 50 000 kronor känns det som man sprungit iväg lite väl långt.

Vilka cyklar som är bäst inom sina prissegment är därför mycket svårare att utvärdera baserat på testerna. Tillsammans med rapporter från konsumenter där elektronik gått sönder för frekvent på vissa modeller men som fått bra betyg i tester stärker tesen om att de tester som gjorts kanske inte riktigt håller måttet.

Vårt beslut av att presentera de bästa elcyklarna för 2019 innebär därför att vi inte lägger lika stor vikt i de tester som gjorts med många olika modeller. Istället har vi försökt komplettera med recensioner och omdömen för att stärka bilden av vilken elcykel som är bäst.

Källor & Test

En sammanställning av källor för test, recension, omdömen och andra sidor som ligger till grund för vår presentation av de bästa elcyklarna.

 • Test av flera elcyklar – 2020 – M3
  Tidningen M3 har uppdaterat sitt test av elcyklar med fler modeller inför 2020. Bäst i test med 5 av 5 i betyg är Merida Espresso 300 EQ och Cortina E-Mozzo. Men flera andra modeller presterade också bra i testet och plockade hem 4 av 5 i betyg. Här finns t.ex. Batavus Razer E-Go, Batavus Torino Aubergine och Lifebike C-MUTE Speed G7. M3 tittar på flera elcyklar i olika prissegment och jämför bl.a. hur de är i komfort och hur de presterar på olika väglag.
 • 15 st elcyklar testas – 2020 – Aftonbladet
  Aftonbladet har tittat närmare på 15 stycken olika elcyklar i olika prissegment och för olika vägunderlag. Val av elcykel baserat på vilket underlag du ska cykla på är givetvis viktigt då grusvägar och skogsstigar kräver andra däck och gärna bättre fjädring. Det är tydligt att flera elcyklar håller en bra nivå och 8 st av de testade får 4 plus i betyg. Bäst i test blev Batavus Torino E-Go som bedömdes vara lättcyklad och med bra batterikapacitet. Även EcoRide Ambassador och Lifebike C-Mute UNI G7 presterade bra i elcykeltestet.
 • Stort test av 12 elcyklar – 2018 – Aftonbladet
  Aftonbladet har testat 12 olika elcyklar från olika fabrikat och för olika syften. Här ingår både enklare modeller som fungerar till vardagspendling, men också mer avancerade modeller som mountainbikes, hybrider och liknande. Bästa Mountainbike blev SCOTT – E-Scale 720 Plus S. STROMER – ST2 Syno Drive fick fina utmärkelser också men är en väldigt dyr elcykel. Bäst i test var en utmärkelse som gick till ECORIDE – Sense, men det finns många prisvärda och bra cyklar. Sämst presterade elcyklarna från Lifebike och Yosemite.
 • Test av 8 olika elcyklar – 2018 – Testfakta
  Testfakta som ett par år tidigare gjort ett test på elcyklar har tillsammans med Norska Automobilförbundet genomfört ett nytt och större test av elcyklar. Urvalet av cyklar fokuserar främst på längre pendling där man har 2 mil enkel väg till jobbet. Detta ställer alltså krav på att cykeln ska ha en bra batteriförmåga och minst 8 växlar med skivbroms. Det ska även vara bra köregenskaper och liknande. Testvinnarna är kanske inte de cyklarna som passar allas behov, men samtidigt är urvalet tydligt definierat. Bäst betyg fick Haibike Sduro Trekking 6.0 som med hela 4,7 av 5 i totalbetyg utsågs till bäst i test. Där efter kommer Scott E-Sub Cross Park, Esocride Verve S1 och Merida Espresso STePS 300 EQ Sport som alla tre fått 4,1 i betyg.
 • Prisjakt – 2020
  Vi har använt oss av Prisjakt för att få information om de populäraste elcyklarna, om någon fått dålig betyg och vilka butiker som fortfarande säljer en viss elcykel. Eftersom det är vanligt att en cykel finns som ny version varje år är det inte säkert att den modellen som testats fortfarande säljs. Ofta rör det sig däremot om väldigt få förändring och de förändringar som sker är normalt sätt förbättringar. Därför kan en testvinnande modell från 2017 räknas som ett bra köp även om det nu är 2019 års modell som säljs. Dessa aspekter har prisjämförelse-sidan kunnat hjälpa oss med.