Bästa Elcykel för pendling

Bästa Elcykel för pendling

Elcyklar har slagit igenom stort i Sverige och möjligheten att transportera sig på ett billigt och miljövänligt sätt intresserar allt fler. Men vilka är egentligen de bästa elcyklarna 2022 för pendling och stadscykling? Vi har tagit en närmare titt på tester, recensioner och omdömen för att reda ut just det.

Många av de bästa elcyklarna är vanliga stadscyklar eller s.k. hybrider, men det finns även en del testade el-mountainbikes som är intressant alternativ om du vill cykla i väldigt tuff terräng.

Vi har i första hand valt att fokusera på elcyklar som fungerar bäst på asfalt men som också hanterar lite ojämnt underlag som kullersten och grusvägar på ett bra sätt. För tuffare terräng krävs mer anpassningar som de flesta pendlare inte har behov av.

Här nedanför kan du läsa om de elcyklar som är bäst i test eller som på annat sätt presterat bra i oberoende tester de senaste åren.

Scott Sub Active eRide – Bäst i Test

Scott Sub Active eRide USX
  • Bäst i Test 2022
  • Utsedd till Bäst i Test av Aftonbladet
  • Hög byggkvalitet och bra val av komponenter
  • Väldigt bra räckvidd på upp till 90 km
  • Stötdämpning i framgaffeln ger bra komfort
  • Dubbla bromssystem med skivbromsar

Priser för Scott Sub Active eRide USX

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Scott Sub Active eRide är en elcykel som blev utsedd till bäst i test när Aftonbladet testade elcyklar under 2021. Elcykeln har många bra funktioner och står kvar som bästa elcykeln 2022 efter vår granskning.

Scott Sub Active eRide - bäst i testCykeln finns i 3 varianter (herr, dam och unisex) och det var USX (unisex-modellen) som testades. Här fick Scott Sub Active eRide USX toppbetyg med 5 av 5 i totalbetyg och det var framför allt i deltesterna för funktioner och användning som den var bäst.

Testarna imponerandes av hur lättcyklad den och som inte bromsar dig som cyklist även när du kommer upp i över 25 km/h som vissa elcyklar tenderar att göra. Cykelns mittmotor från Bosch beskrivs helt enkelt som väldigt bra i testet.

Funktionsmässigt har cykeln integrerad LED-belysning, cykelstöd, godkänt cykellås, pakethållare och en dämpad framgaffel. Dämpningen i framgaffeln bidrar till klart bättre komfort vid cyklning på t.ex. kullersten eller grusvägar vilket även lyftes fram när den testades.

Batteriet i Scott Sub Active eRide USX är på 400 Wh och är integrerat. Fördelarna ligger i att vikten bidrar till en mer centrerad vikt samtidigt som batteriet på egen hand inte lika lätt kan stjälas. Dessutom är batteriet avtagbart om du skulle vilja ta med dig för t.ex. laddning.

Med en bra räckvidd på maximalt 90 km och i genomsnitt 70 km kommer du väldigt långt på en laddning och bör räck tur-retur för de flesta cykelpendlare med god marginal.

Elcykeln kommer med två handbromsar som är kopplade till skivbromsar från Shimano (BR-M200 Disc) vilket är väldigt bra bromskraft och du slipper fotbromsen som som så många idag vill undvika. Många upplever fotbromsen som onaturlig och svår att få bra bromskraft i på ett snabbt sätt vilket försämrar säkerheten vid cykling. Därför är dubbla handbromsar där ena går till bakhjulet och andra till framhjulet en bättre lösning.

Givetvis kommer elcykeln också med en display och knappar för att justera hastighet och avlastning när du använder den.

Sammanfattning

Scott Sub Active eRide är en mycket bra elcykel som fått bra betyg i tester och som på pappret framstår som en av de bästa elcyklarna för pendling. Bra kvalitet, god räckvidd, hög komfort och genomtänkt säkerhet gör cykeln till den bästa elcykeln 2022.

Största nackdelen med Scott Sub Active eRide är förmodligen prisnivån som ändå ligger en bra bit över budgetalternativen. Samtidigt är det tydliga kompromisser som görs om du väljer en elcykel i prissegmentet runt 20 000 kr där de billigare alternativen ofta ligger.

Läs mer...

Merida eSpresso 300 EQ – Mycket bra elcykel

Merida eSpresso 300 EQ
  • Bra Produkt 2022
  • Delad andraplats i testet hos Testfakta
  • En av de bättre elcyklarna du kan välja
  • Elsystem från Shimano
  • 9 växlar att välja mellan, 4 hjälp-nivåer
  • Hybrid som klarar mer än bara asfalt

Priser för Merida eSpresso 300 EQ

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Merida eSpresso 300 EQ - Elcykel bäst i test

Merida eSpresso 300 EQ är en elcykel som tidigt imponerade i flera oberoende tester.

Elcykeln har fortsatt att utvecklas och är ett bra val även när vi tittar på elcyklar för 2022.

För ett par år sedan var Merida eSpresso 300 EQ elcykeln som fick titulera sig med utmärkelsen bäst i test men har sedan dessa tappat tronen.

En orsak till detta är nyare tester med fler elcyklar och där Merida eSpresso 300 EQ inte kammat hem topplaceringen utan fått nöja sig med ett bra betyg. Det är fortfarande en populär elcykel som kombinerar komfort, prestanda och kvalitet på ett ypperligt sätt.

Elcykeln är en form av hybridcykel med bredare däck och stötdämpande framgaffel som ger bättre komfort och gör det lättare att cykla på ojämnt underlag.

Elsystemet på elcykeln är STEPS från Shimano vilket blivit en stor succé på elcykel-marknaden. Shimanos elsystem är utan tvekan ett av de absolut bästa alternativen  du kan få en elcykel, men det är heller inte det billigaste och påverkar slutpriset på cykeln.

Merida eSpresso 300 EQ har snygg aluminiumram där kabeldragningen görs snyggt på insidan av cykeln. Den elektriska motorn är placerad i mitten vid vevpartiet som ger en snabb respons när du väl börjar trampa.

Batteriet på 418 Wh är ett klart godkänt batteri som tar ca 4h att ladda fullt och ger dig räckvidd på ca 4-7 mil. Om du väljer lägena normal eller high som hjälp kommer du får mer hjälp vid varje tramptag men på bekostnad av räckvidden.

Merida eSpresso Sport 300 SE EQElcykeln har fått mycket bra betyg i tester och hos redaktionen på M3 blev modellen snabbt en favorit som utsågs till bäst i test under 2019. I senare test under 2022 har konkurrensen ökat och cykeln får nu nöja sig med genomsnittligt bra betyg.

Modellens höga komfort, enkelhet och låga ljudnivå gjorde cykeln till att fröjd att använda. De skriver även ”i kombination med den reaktionssnabba motorn och de effektiva hydrauliska bromsarna gör cykeln till en av de mest intressanta modellerna i år, trots den lite saftigare prislappen”.

Även Testfakta har placerat elcykeln på en väldigt välförtjänt topplacering i deras test.

Slutsats

Merida eSpresso 300 EQ är en bra elcykel för pendling med en god räckvidd på 4-7 mil. Samtidigt är designen genomtänkt med bra komponenter och motor från Shimano. Stötdämpningen i framgaffeln gör att elcykeln lämpar sig bra för cykling på lite mer ojämnt underlag som kullersten, grusvägar och t.o.m. stigar.

Den största nackdelen med elcykeln är att prisnivån ligger över många billigare instegsmodeller. Men för den som tänkt cykla mycket och kanske har längre sträcka till jobbet så kan det lätt vara värt det extra prispåslaget för att få en bättre elcykel.

Läs mer...

Batavus Torino E-Go+ – Bra elcykel

Batavus Torino E-Go+
  • Bra Produkt 2022
  • Utsedd till Bäst i Test i äldre test
  • Rekommenderas av tidningen M3
  • Mycket prisvärd elcykel
  • God räckvidd med bra batteri på 400 Wh
  • 7 växlar att välja mellan

Priser för Batavus Torino E-Go+

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Elcykeln Torino från den Nederländska tillverkaren Batavus har visat sig vara ett väldigt populärt och prisvärt val för de som önskar att köpa en bra elcykel för stadscykling.

Batavus Torino E-Go+ har presterat väldigt bra i tester och utsågs bl.a. till bäst i test när Aftonbladet testade elcyklar inför säsongen 2020. Cykeln hade en bra balans och god räckvidd på batterierna som bidrog till att den imponerade på testpanelen.

Batavus Torino E-Go+ elcykel - batteri och pakethållareElcykeln har en räckvidd på 4-7 mil på ett fulladdat batteri och när cykeln testades hade de inga problem att köra två separata 20 km sträckor med cykeln. Det borde således vara ett bra alternativ för de som önskar att pendla dessa sträckor.

Att batteriet är avtagbart och kan laddas under arbetsdagar gör i teorin att du kan pendla väldigt långt, även om det såklart innebär lång färdtid totalt. Den totala laddningstiden är angiven till 6 h för att batteriet ska bli fulladdat.

Det följer med en cykelkorg, lampor och även ett ramlås till cykeln vid leverans. Det är smart att komplettera med ett bättre lås och även känna till att det inte finns några helt säkra cykellås. Du kan läsa mer om det längre ner på sidan.

Precis som andra elcyklar som har den en maxhastighet på 25 km/h vilket följer lagen. Du kan cykla fortare men får då ingen hjälp från motorn och du måste trampa för att motorn ska ge någon hjälp. Något som är ett krav för alla elcyklar och inte bara för Batavus Torino E-Go+.

Det är ingen tvekan om att Batavus Torino E-Go+ är ett bra val och den ger väldigt mycket elcykel för pengarna. Att den utsågs till bäst i test av Aftonbladet indikerar på att det är en bra elcykel men den fick även bra betyg när M3 testade elcyklar och rekommenderade den.

Läs mer...

Crescent Elina – Prisvärd elcykel

Crescent Elina
  • Utsågs till bra citycykel och pendlarcykel (AB)
  • Bra omdöme från konsumenter som testat
  • Mycket prisvärd elcykel för pendling
  • Upp till 80 km assistans med batteriet
  • Pakethållare och låsbart batteri under

Priser för Crescent Elina

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Crescent Elina är en av de mest prisvärda elcyklarna du kan köpa för pendling i stadsmiljö. Crescent är ett svenskt varumärke och omtyckt för sin prisvärda kvalitet vilket även speglar av sig på deras elcyklar.

Crescent Elina använder tillverkarens egna svenskutvecklade elsystem EGOING. Systemet är specifikt framtaget just för stadsmiljöer och jämt underlag som asfalt bjuder på. Att elsystemet är helt byggda för att passa Crescents cyklar gör att det ofta känns som det passar som handsken.

Crescent Elina är en smidig damcykel som är försedd på 7 växlar och där elsystemet EGOING kan ge allt ifrån lite till mycket hjälp vid varje tramptag. På den högsta hjälpen är där inget motstånd i pedalerna och uppförsbackar kommer kännas som nedförsbackar precis som det ska i detta läget.

Du kan enkelt justera hjälpen och få det motstånd som du tycker är lagom för att cykla. På displayen ser du dels vilket effektläge du har på motorn men också i vilken hastighet du cyklar. Batteriet är avtagbart och sitter fast under pakethållaren. Du kan antingen välja att ladda batteriet direkt på plats eller ta med dig det. Räckvidden för batteriet är upp till 80 km.

I Aftonbladets test av elcyklar såg utsågs just Crescent Elina till den bästa city- och pendlarcykeln. Det är helt enkelt en mycket prisvärd modell som passar perfekt till det som Crescent avsett med sin elcykel. Elina är dammodellen och den fungerar egentligen lika bra oavsett om du man eller kvinna. Det finns däremot också modellen Elwin som är en motsvarighet till Elina fast som herrmodell.

Läs mer...

Tänk på detta vid köp av elcykel

Tänk på vid köp av elcykel

Att köpa elcykel kan vara en miljövänlig och bra investering om man gör ett bra köp som passar ens behov. Även om vi listar flera bra elcyklar som blivit utsedda till bäst i test eller fått bra testresultat så finns det fler alternativ på marknaden och utbudet ändras snabbt.

Här nedanför går vi igenom olika aspekter som du bör fundera på inför ett köp av elcykel. En del faktorer är mer självklara än andra men för att göra ett bra köp krävs det ofta att det är genomtänkt.

Syfte

Elektrisk mountainbike
För tuffare terräng är en eldriven mountainbike kanske bästa valet.

Vad är syftet med att köpa en elcykel? Frågan kan tyckas vara diffus men faktum är att det finns olika behov och olika elcyklar utformade baserat på detta.

De vanligaste elcyklarna är traditionella stadscyklar utrustade med en motor, batteri och andra detaljer som behövs för att det ska klassas som en elcykel.

Dessa elcyklar lämpar sig väldigt bra just för stadscykeln och möjligtvis även pendling på ca 1 mil till jobb eller andra aktiviteter. Det som främst är avgörande är att underlaget till största delen består av asfalt. Om du vill använda elcykeln för pendling finns det flera viktiga tips att tänka på.

För de som har mer varierad terräng mellan destinationerna där de vill cykla kanske gör sig bäst i att satsa på hybridmodell med bättre däck, kanske stötdämpning och andra funktioner som underlättar cyklandet. Cyklar man mycket på grusvägar, lite skogsstigar och annat ojämnt underlag så ställs det mer krav på cykelns design än vad en vanlig eldriven stadscykel bjuder på.

Du har också elcyklar idag som är helt anpassad för att köras i terräng. Mountainbikes utrustade med motor och batteri som gör att det är mycket enklare att cykla uppför och där man kan tillåtas njuta mer av sin naturupplevelse jämfört med en vanlig mountainbike som lätt annars blir ett träningspass.

Syftet med din elcykel är alltså det första du behöver lista ut. Skulle du köpa en elcykel som utnämnts till bäst i test med toppbetyg men syftet är fel så kommer du mer stor sannolikhet inte att bli nöjd.

Motorns kraft och placering

Inte helt oväntat finns det olika designlösningar för en elcykel som också ger olika resultat i praktiken. En sådan aspekt är motorns placering där det i praktiken finns två olika varianter med en frontmonterad motor och en centralmonterad.

elcykel motorDen frontmonterade motorn driver framhjulet och är monterat där. När du trampar skickas signalen till motorn som driver hjulet och cykeln framåt. Fördelen med konstruktionen är att elcyklarna brukar bli billigare med denna lösning. Nackdelen är att det är svårare att få en bra känsla och respons i motorn.

En centralmonterad mittmotor i vevpartiet innebär att motorn sitter direkt i anslutning till dina pedaler. Fördelen blir då istället att den lättare kan identifiera din kraft mot pedalerna och applicera en motorkraft som mer påminner om man skulle cykla normalt.

Båda alternativen fungerar men där den frontmonterade motorn lätt kan ge känslan av det inte riktigt är en cykel man sitter på. Även vikten kan påverka där den centralmonterade ger en bättre balansfördelning.

När det kommer till motorns kraft kan det vara bra att försöka se till så de har 250 W effekt eller ligger så nära som möjligt. En elcykel får nämligen inte ha en effekt över detta, men samtidigt vill man inte ha en för svag motor heller.

Växlar

Precis som vanliga cyklar så har elcykeln växlar och det är ingen dum idé att se till så att den har i alla fall 5-7 olika lägen.

Även om elmotorn i många fall kan arbeta ändå så påverkar valet av växlar cyklingen väldigt mycket. Speciellt i de tillfällen när man inte tar full hjälp av motorns kraft utan endast använder den delvis.

Växlarna kan även bidra till att motorn arbetar bättre eftersom utväxlingen av kraft som behövs varierar beroende på val av växel och nuvarande hastighet.

Bromsar

Bra bromsar är A och O när man köper fordon och en elcykel är inget undantag. Det finns elcyklar med traditionella bromsklotsar som återfinns på vanliga enklare cyklar men det bästa är helt klart någon form av skivbroms.

I och med elcykeln med enkelhet når 25 km / h så är det heller inte fel om cykeln av säkerhetsskäl är utrustad med skivbroms som ger en bättre bromsförmåga.

Batteri

elcykel batteriEtt bra batteri innebär att elcykeln går längre men det kan vara svårt att testa batteriet på förhand. Därför måste man istället luta sig på de tester som finns för specifika modeller eller läsa specifikationerna och dra slutsatser baserat på det.

Batteriets kapacitet påverkar direkt hur långt du kan cykla med din elcykel. Om du kan välja batteri till din elcykel så kommer ett kraftfullare batteri tillåta dig att cykla längre med hjälp.

Det är däremot svårt att jämföra batterier avsedda för olika cyklar då många faktorer kan påverka batteriets varaktighet. Växlar, temperatur, friktion och andra aspekter avgör hur långt man kommer att komma. Kombinerat med mindre avvikelser mellan batteriernas tillverkare så är det svårt att avgöra små skillnader.

Hur som helst vill du ändå se till så har ett batteri som fungerar till den sträckan du tänkt cykla. Eftersom man kan räkna med att batterier tappar lite i sin maxkapacitet över tid är det ingen dum idé att välja en modell har mer än vad du behöver.

Pris

Inte helt överraskande så är priset på elcykeln en viktig aspekt för många. De absolut billigaste modellerna kostar idag runt 10 000 kronor. Det är däremot sällan dessa elcyklar är bäst att satsa på.

Biltemas elcyklar är exempel på populära och billiga alternativ. För den som bara vill ha de absolut billigaste för plånboken så är det kanske svårt att argumentera att betala mer än så. Men det kan vara värt att notera att när Testfakta under 2016 testade Biltema Yosemite Low Step 28″ så klarade den inte ens EU-standarden för bromsar.

Det är inte omöjligt att Biltema korrigerat och förbättrat sina elcyklar sedan dess, men faktum kvarstår att det ofta är lägre kvalitet på deras produkter. I vissa fall kan de vara väldigt prisvärda för sitt segment men i andra fall är det produkter som inte borde säljas.

Om du funderar på att köpa en riktigt billig elcykel, oavsett om det är Biltema eller något annat fabrikat, så se till så att det är ett köp du blir nöjd med. Kolla garantier, rostskydd, service m.m. för att säkra dig om att köpet är bra. Det värsta är att lägga säg 9 000 kr på en elcykel som man 1 år senare vill sälja för att köpa en modell i prisklassen 15 000 – 20 000 kr som fått toppresultat i tester.

Många av de bästa elcyklarna ligger i den prisklassen eller över. Om ditt primära syfte inte är att köpa en så billig elcykel som möjligt så har du större möjligheter att hitta några riktigt bra.

Viktig kringutrustning till elcykeln

När du köper en elcykel är det viktigt att även tänka på att det kan krävas kringutrustning för att du ska känna att ditt elcykelköp är komplett.

Cykelhjälm

Cykelhjälmen Hövding 3
Cykelhjälmen Hövding 3 är en airbag som fälls ut vid fall och skyddar hela huvudet.

Det kan tyckas självklart för vissa men en bra cykelhjälmen är ett ovärderligt skydd mot allvarliga cykelskador.

Elcyklarna väger mer och går fort vilket gör säkerheten viktig. Att cykla med hjälm är mycket viktigt för att kunna cykla säkert i trafiken och skydda dig själv mot huvudskador.

Idag finns det många bra alternativ både i form av vanliga klassiska cykelhjälmar med bra ventilation till Hövding som är en uppblåsbar krockkudde som skyddar vid fall och många olyckor.

Vi har tittat närmare på flera testvinnande cykelhjälmar som kanske kan hjälpa dig att hitta rätt modell för dig.

Cykellås

Ett bra cykellås gör det svårare för tjuven att stjäla cykeln och är en mycket viktig del i att skydda din cykel mot stöld.

Även om det inte finns några helt säkra cykellås är skillnaden mellan billiga och bra cykellås väldigt stor. Ett bra cykellås går t.ex. inte att klippa upp med bultsax, är svårt att dyrka upp och håller för olika typer av mekaniska krafter.

När vi tittade på de bästa cykellåsen baserat på tester är det tydligt att bra cykellås är viktigt men också hur de används för att t.ex. låsa fast cykeln i objekt. Samtidigt går det inte att skydda sig helt och kan tjuven få arbeta ostört med t.ex. en vinkelslip så ger det flesta cykellås upp inom ett par minuter – det gäller även de bästa.

Således är viktigt att utöka skyddet med t.ex. DNA-märkning och se till så att du inte parkerar cykeln på platser där tjuven kan förvänta sig arbeta ostört.

Cykelkorgar

Cykelkorg på cykeln ska inte underskattas om det rör sig om en stadscykel. Oavsett om du ska på utflykt eller om du är på väg hem från jobb och behöver stanna i närbutiken så är cykelkorg något som verkligen underlättar.

En del elcyklar säljs med cykelkorgar medan andra inte gör det. Oavsett om du vill ha cykelkorgen monterad på cykeln hela tiden eller bara ibland så är det värt att utvärdera det i samband med ditt cykelköp.

Cykelvagnar

Cykelvagnen gör det möjligt att pendla med barn där du på ett enkelt och säkert sätt kan cykla med 1-3 barn genom att kombinera cykelvagn och cykelsits.

En bra cykelvagn kostar förvisso en slant men är också ett mångsidigt tillbehör som kan komma väl till pass i flera situationer.

Förutom vardagspendling till och från förskolan kan du cykla med barnen till stan, köpcentret eller annan plats. När du väl parkerat och låst fast din elcykel kan en bra cykelvagn ofta agera barnvagn (stroller) framme vid destinationen.

Cykelvagnar som har bra stötdämpning kan ofta även används som joggingvagn. Ett bra sätt att möjliggöra träning även under klockslagen när du ansvarar för barnen och behöver ha dem under uppsikt.

Elcykelpremien – Elcykelbidraget är slut

Elcykelpremien gjorde det möjligt att få ett bidrag i form av 25 % av elcykelns pris under 2018. Regeringen beslöt om möjligheten att få bidrag på upp till 10 000 kronor vid köp av ny elcykel under höstens början hade över 50 000 svenskar utnyttjat möjligheten.

Några nya pengar har inte avsatts i budgeten för 2019 och således kommer där inte finnas någon möjlighet att få något bidrag den närmsta tiden.

Det är givetvis trevligt att kunna få tillbaka en rejäl slant när man köper sin elcykel, men vill man pendla på ett miljövänligt sätt betalar cykeln av sig tids nog ändå samtidigt som du gör ett slag för miljön.

För den som har ungefär 1 mils bilväg till jobbet och väljer att pendla med elcykel istället kan på ett år spara in kostnaden för att köpa elcykeln. Och då har man samtidigt bidragit till mycket mindre utsläpp. Förhoppningsvis kommer detta vara en morot som är stark nog ändå.

Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor sammanställda med tydliga svar för att snabbt kunna hjälpa dig med en förklaring på de vanligaste områdena.

  1. Hur snabbt går en elcykel?
  2. Kan man cykla snabbare än 25 km/h?
  3. Finns det elcyklar för terräng som t.ex mountainbikes?
  4. Måste man trampa på en elcykel?
  5. Hur ofta måste man ladda elcykeln?
  6. Hur länge håller batteriet?
  7. Kan man ladda batteriet inomhus?
  8. Vilka lagar gäller för elcyklar?
  9. Hur snabbt kan jag cykla en mil på?

1. Hur snabbt går en elcykel?

En elcykel får med hjälp av motorkraft maximalt hjälpa föraren att uppnå 25 km/h. Detta är också en hastighet de flesta elcyklar når med hjälp av högsta hjälpläget ganska enkelt.

Du kan komma upp i högre hastigheter än 25 km/h men får i så fall ingen motorkraft som hjälp för att uppnå detta. I de flesta fall är det ingen bra idé att cykla fortare än det ändå och endast på bra underlag i fin nedförsbacke kan det finnas läge att passera den hastigheten.

2. Kan man cykla snabbare än 25 km/h?

Ja, fast inte med hjälp av motorkraft. Om motorn kan hjälpa dig till högre hastigheter klassas fordonet inte längre som en cykel och kan föreligga böter för dig som framför cykeln.

Det finns dock flera exempel på tillverkare av elcyklar som inte lyckats begränsa sin motor till exakt 25 km/h och där det är möjligt att komma upp i högre hastigheter. Framförallt när elcyklarna var nya så förekom det att tester lyckades få upp dem till 30 km/h med hjälp från motorn. Detta är något som är ovanligare idag när regelverket efterföljs i större grad.

3. Finns det elcyklar för terräng som t.ex mountainbikes?

El-mountainbikes finns och har blivit ett väldigt populärt alternativ. Här kan man få hjälp att ta sig upp för jobbiga passager och lättare kunna njuta för cykling utför utan att behöva slita lika mycket som man hade behövt med en vanlig mountainbike.

En el-mountainbike kommer dock normalt sett vara en dyrare investering än en vanlig elcykel. Modellerna är mer avancerade och det finns större anledning att satsa på något väldigt bra jämfört med någon som ska pendla 5 km till jobbet.

Det har blivit vanligare med tester som inkluderar hybridcyklar som är en kombination av stadscykel och mountainbike, men också rena eldrivna mountainbikes.

4. Måste man trampa på en elcykel?

En elcykel kräver att du trampar för att få hjälp av motorn. Även om motorn teoretiskt skulle kunna köra dig utan att trampa så är detta ändå ett krav för att vara just en elcykel.

På de flesta elcyklar är motstånden extremt lågt när du väljer att få som mest hjälp. Det räcker ofta med att man trampar väldigt långsamt utan motstånd och cykeln kommer sticka iväg i bra fart.

5. Hur ofta måste man ladda elcykeln?

Det beror på hur mycket hjälp och avlastning du väljer att få från elmotorn och hur bra batteri som sitter på din elcykel.

Det är inte ovanligt att pendlare som har 5-10 km till jobbet endast behöver ladda sin elcykel en till två gånger i veckan.

6. Hur länge håller batteriet?

Batterier slits och det gäller även de på elcyklar som kommer bli sämre med tiden. I praktiken bör det innebära att du måste ladda batteriet oftare och oftare så det i sig ger dig bra varningsklocka när det är dags att byta batteri.

Exakt hur länge ett batteri håller beror på vad det är för batteri och hur ofta du laddar batteriet. Ett batteri blir normalt sätt lite sämre efter varje laddning även om det kan krävas ett par hundra sådana innan batteriet försämrats till den grad att du faktiskt märker av det.

Det är helt enkelt svårt att svara på hur länge batteriet håller. Men du bör inte räkna med att behöva byta batteriet på din elcykel under de första åren.

7. Kan man ladda batteriet inomhus?

Ett cykelbatteri går utmärkt att ladda inomhus. De flesta elcyklar av avtagbart batteri som du kan bära med dig in och ladda över natten.

Tänk på att laddning av batterier alltid innebär en viss risk. Det spelar ingen roll vad det är för batterier och det till elcykeln är inget undantag. För den som vill vara extra säker bör ladda batteriet i närheten av ett brandlarm och aldrig nära sig själv när man sover.

8. Vilka lagar gäller för elcyklar?

Transportstyrelsen beskriver elcyklar som cyklar med motorassistans. Det innebär att elmotorn först kopplas in när du trampar. Även om motorn gör allt jobbet åt dig, så måste du fortfarande trampa med pedalerna för att det ska räknas som en elcykel.

Motorns effekt får inte vara mer än 250 W och motorn får inte hjälpa dig i hastigheter över 25 km/h. Om detta sker räknas det inte längre som en elcykel utan som en moped klass II eller moped klass I. Det största problemet här är att du har krav på körkort, vara trafikförsäkrat, kräver hjälm och många andra föreskrifter som inte krävs på en cykel.

Brotten du gör dig skyldig till om din cykel inte längre räknas som en elcykel kan snabbt bli lång. Därför är det extra problematiskt att elcyklar sålts där hastigheten överstigit 25 km/h från fabrik.

Du kan läsa mer om eldrivna cyklar hos Transportstyrelsen under deras artikel informationsartikel om cyklar. Där hittar du även generella lagar och regler som gäller alla cyklar.

9. Hur snabbt kan jag cykla en mil på?

Om du har en rak cykelväg med någorlunda bra sikt och väglag så kan du förmodligen hålla en snitthastighet på 25 km/h för nästan hela sträckan.

I optimala förhållanden skulle det bara ta 24 minuter att cykla en mil på. Med maximal avlastning av elmotorn kommer det vara busenkelt och du kommer att komma fram utvilad.

Men det finns många faktorer som kan påverka hastigheten och tvinga dig att bromsa in och sänka hastigheten. Men i optimala förhållanden går det så fort. Det är inte ovanligt att det är lika mycket tid eller mindre än de som pendlar med buss om man räknar med tiden det tar att gå till busshållplatsen och vänta på bussen. Cykeln tar en också ofta enda fram till sin slutdestination eller väldigt nära inpå vilket är viktigt att räkna på om man vill ta hänsyn till transporttiden.

Hur vi valde ut de bästa elcyklarna

Att välja ut och presentera de bästa elcyklarna kan tyckas vara en enkel uppgift med tanke på att så många tester av cyklar gjorts, speciellt i samband med att elcykelpremien lanserades av Regeringen.

Men utbudet av elcyklar är enormt för 2019 och testerna som genomförts har stora brister. Cyklar i klassen för femtontusen kronor jämförs med de som är dubbelt så dyra och slutsatser dras till höger och vänster. Man får en känsla av att tidningarna som gjort de flesta tester inte riktigt tänkt igenom upplägget. Man har velat vara med på elcykel-tåget och har i alla hast slängt ihop tester. Eftersom många av dessa är gjorda under 2018 är det undre 2019 väldigt förvirrande att välja elcykel.

Det behöver inte vara konstigt att jämföra en cykel som kostar 15 000 kronor med en cykel som kostar 25 000 kronor, men förväntningarna måste ligga högre på den dyrare modellen. Men om man sedan börjar bland in modeller som kostar 50 000 kronor känns det som man sprungit iväg lite väl långt.

Vilka cyklar som är bäst inom sina prissegment är därför mycket svårare att utvärdera baserat på testerna. Tillsammans med rapporter från konsumenter där elektronik gått sönder för frekvent på vissa modeller men som fått bra betyg i tester stärker tesen om att de tester som gjorts kanske inte riktigt håller måttet.

Vårt beslut av att presentera de bästa elcyklarna för 2019 innebär därför att vi inte lägger lika stor vikt i de tester som gjorts med många olika modeller. Istället har vi försökt komplettera med recensioner och omdömen för att stärka bilden av vilken elcykel som är bäst.

Källor & Test

En sammanställning av källor för test, recension, omdömen och andra sidor som ligger till grund för vår presentation av de bästa elcyklarna.

  • Test av flera elcyklar – 2022 – M3
    Tidningen M3 har testat elcyklar och uppdaterat sitt test med nya cyklar inför 2022. I praktiken är Vanmoof X3 bäst i test som enda cykel som fick 5 av 5 i betyg. Den har dock flera nackdelar och är inte nödvändigtvis det självklara valet. Andra elcyklar som presterade väldigt bra var Cowboy 3 och Lifebike C-Mute Uni G8 som båda fick 4,5 i betyg och fick utmärkelsen ”Rekommenderas”. I övrigt rekommenderades elcyklarna Batavus Torino E-Go+, Ecoride Ambassador och Tripper HS M-10. Ingen elcykel är bäst på allt utan det finns klara för- och nackdelar med olika modeller. Andra elcyklar som testades var t.ex. populära Crescent Elina 2020 som fick 3 av 5 i betyg samt Winora Tria 8, Merida Eone-Sixty 500, Merida Espresso m.fl.
  • 7 elcyklar testade – 2021 – Testfakta
    Testfakta har under 2021 testat 7 elcyklar på uppdrag av Nordisk Media och följt upp fjolårets test från samma uppdragsgivare. Testet utförs bl.a. på Velotech, ett tyskt labb som specificerat sig på att testa cyklar. Bäst i test blev Ortler Lyon med 8,0 i betyg tätt följt av Giant Explore E+ 3GTS och Evobike SPORT-8 Mid-Drive 250W som kammade hem andra- och tredjeplats i testet. Sämst i testet var Crescent Elis där tillverkaren och Testfakta haft olika uppfattningar om bromsarna som underpresterade i testet.
  • 19 elcyklar i stort test – 2021 – Aftonbladet Plus
    Aftonbladet har utökat och förbättrat sitt test från 2020 med ytterligare cyklar och nu ingår 19 elcyklar i testet. Scott Sub Active eRide USX  är elcykeln som fick bäst betyg i testet och kom ut vinnare med utmärkelsen ”Bäst i Test” trots det högre priset med maxbetyg 5 av 5. Andra elcyklar som presterade bra i testet var Batavus Harlem E-Go Dam, Ecoride Ambassador AXS H8/M8, Evobike Sport-8 Dam och Scott Addict E-ride 20 som alla fick 4 av 5 i betyg. Det är tydligt att olika elcyklar har olika problem samt fördelar vilket gör det viktigt att identifiera köparens behov.
  • 15 st elcyklar testas – 2020 – Aftonbladet
    Aftonbladet har tittat närmare på 15 stycken olika elcyklar i olika prissegment och för olika vägunderlag. Val av elcykel baserat på vilket underlag du ska cykla på är givetvis viktigt då grusvägar och skogsstigar kräver andra däck och gärna bättre fjädring. Det är tydligt att flera elcyklar håller en bra nivå och 8 st av de testade får 4 plus i betyg. Bäst i test blev Batavus Torino E-Go som bedömdes vara lättcyklad och med bra batterikapacitet. Även EcoRide Ambassador och Lifebike C-Mute UNI G7 presterade bra i elcykeltestet.
  • Stort test av 12 elcyklar – 2018 – Aftonbladet
    Aftonbladet har testat 12 olika elcyklar från olika fabrikat och för olika syften. Här ingår både enklare modeller som fungerar till vardagspendling, men också mer avancerade modeller som mountainbikes, hybrider och liknande. Bästa Mountainbike blev SCOTT – E-Scale 720 Plus S. STROMER – ST2 Syno Drive fick fina utmärkelser också men är en väldigt dyr elcykel. Bäst i test var en utmärkelse som gick till ECORIDE – Sense, men det finns många prisvärda och bra cyklar. Sämst presterade elcyklarna från Lifebike och Yosemite.
  • Test av 8 olika elcyklar – 2018 – Testfakta
    Testfakta som ett par år tidigare gjort ett test på elcyklar har tillsammans med Norska Automobilförbundet genomfört ett nytt och större test av elcyklar. Urvalet av cyklar fokuserar främst på längre pendling där man har 2 mil enkel väg till jobbet. Detta ställer alltså krav på att cykeln ska ha en bra batteriförmåga och minst 8 växlar med skivbroms. Det ska även vara bra köregenskaper och liknande. Testvinnarna är kanske inte de cyklarna som passar allas behov, men samtidigt är urvalet tydligt definierat. Bäst betyg fick Haibike Sduro Trekking 6.0 som med hela 4,7 av 5 i totalbetyg utsågs till bäst i test. Där efter kommer Scott E-Sub Cross Park, Esocride Verve S1 och Merida Espresso STePS 300 EQ Sport som alla tre fått 4,1 i betyg.
  • Konsumentomdömen – 2022
    Konsumenters omdömen är viktiga och det gäller även för elcyklar även om underlaget är klart mindre än för många andra produkter. Konsumenter använder produkterna frekvent under längre tid än tester och kan hitta problem som testare normalt sett inte gör. Därför samlar vi in och aggregerar så väl omdömena som recensionerna som en extra kvalitetssäkring över vilka elcyklar som är bäst.
  • Prisjakt – 2022
    Prisjakt är en av Sveriges främsta prisjämförelsetjänster och ett bra verktyg för att snabbt få information om vilka butiker som fortfarande säljer produkter. Det ger oss information om utgående produkter, prishistorik och i vissa fall även konsumenters omdömen direkt samt indirekt genom butikerna. Denna data används för att utvärdera vilka elcyklar som rekommenderas.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng