I takt med att cyklar blir mer avancerade och dyra så ökar också stölderna. I vissa fall räcker det inte med att låsa cykeln för att den inte ska försvinna.
I denna guide kommer vi att gå igenom lite tips som ökar sannolikheten för att du ska få ha din cykel ifred. Sorgligt nog så klaras i princip inga cykelstölder upp trots att dessa brott är extremt vanliga.
Det bästa tipset för att undvika att få sin cykel stulen är alltså att göra det så svårt som möjligt för tjuven.
14 tips för bättre stöldskydd
En del tips kanske du redan känner till medan andra är nya för dig. Genom en bredare förståelse av lås, säkerhet och tjuvarnas beteende kan du öka skyddet.
1. Använd bra cykellås
Det säger sig kanske själv men använd bra cykellås och gärna ett par stycken då det snabbt blir mer omständigt för tjuven.
Vi har gått igenom de bästa cykellåsen på marknaden och även tittat på tester för vad som krävs för att en tjuv ändå ska lyckas bryta låset. Tyvärr handlar allt om tid och med rätt utrustning går det fort även med de bästa cykellåsen.
Däremot är det stor skillnad om tjuven måste ha en högljudd vinkelslip som väcker grannarna och om det tar 10 sekunder eller 2 minuter att bryta låset. Vid brott blir tiden en viktig faktor och det blir snabbt obekvämt att vara tjuv.
Ett säkert lås skyddar således avsevärt mycket bättre då det är svårt att dyrka upp och omöjligt att klippa med bultsax.
2. Säkra stöldskyddet vid hemmet
De flesta cykelstölder sker i anslutning till hemmet där cykeln oftast står som längst förvarad utan att den används.
Värdefulla cyklar som står låsta utomhus i cykelställ brukar inte klara sig särskilt bra. Medan äldre och mycket enklare cyklar inte har samma stöldbenägenhet kan klara sig klart bättre.
Ett låst cykelförråd, eget förråd eller att ta in cykeln i bostaden är exempel på bättre alternativ. Även lås som kräver vinkelslip (för oväsen) är bra skydd som gör att det kanske är just din cykel som står kvar.
Även om du låser cykeln i ett cykelförråd så försök lås fast cykeln i ett cykelställ också. Om det blir inbrott kan tjuvarna inte bara bära bort din cykel.
3. Förvara värdefulla cyklar inne i bostaden
Vanliga cyklar tenderar man sällan att ta in i bostaden medan dyrare tävlingscyklar ofta kan få en lämplig boplats i ett sovrum eller träningsrum.
Har du dyrare cyklar av högre värde så kan det vara klokast att förvara dem inne i bostaden, källaren eller i ett säkert garage. Se även till att de är försäkrade och att övriga tips följs.
Har cyklarna ett extra värde för dig som ägare kan du låsa fast dem även om de är i bostaden. Få tjuvar kommer förberedda på det och inbrott i bostäder brukar gå fort och då har de inte tid att bryta låset.
4. Lås fast cykeln i objekt
Detta är en självklarhet för de flesta cyklister när de parkerar utomhus vid skola, jobb, gymmet eller affären. Låser du fast cykeln i t.ex. ett cykelställ eller lyktstolpe är risken liten att cykeln stjäls på kort tid.
Men även vid längre förvaring som när cykeln parkeras i anslutning till hemmet så är det viktigt att den låses fast och inte bara kan bäras bort.
Att bryta upp en vanlig förrådsdörr är väldigt enkelt och tar inte lång tid. Om dyra prylar kan bäras bort gör man det lätt för tjuven.
5. Parkera inte på dåligt belysta platser på kvällen
Platser som är dåligt belysta har oftast även mindre människor i rörelse och risken att en cykelstöld inträffar ökar.
I mörker är det svårare att se vad människor gör och tjuven kan ha längre tid på sig att arbeta ostört. Det är också svårare att identifiera tjuvar även om du skulle se en stöld ske.
6. Lämna inte cykeln ute över natten
Tyvärr finns det inga säkra cykellås som gör det omöjligt för tjuven att stjäla cykeln.
Mycket handlar om vilka verktyg tjuven behöver ta till och hur lång tid denne har på sig. En vinkelslip låter en hel del men tar sig igenom även de bästa cykellåsen på maximalt ett par minuter.
Enklare cykellås kan klippas upp med bultsax och gör mindre ljud ifrån sig samtidigt som det kan göras på under 20 sekunder.
I stora städer i anslutning till tågstationer finns ibland cykelgarage som är övervakade. Liknande platser är godkända alternativ till att låsa in cykeln i cykelförråd hemma.
7. Ta av sadeln
Ett klassiskt exempel för att minska stöldbenägenheten är att ta av sadeln.
Ligor som snor cyklar bryr sig dock lite om detta. För den spontana tjuven som behöver ett tillfälligt transportmedel eller som vill sälja cykeln snabbt är det dock ett hinder.
8. Ta bort batteriet på elcyklar
Har du en elcykel så ta bort batteriet från cykeln när den är parkerad. Ta med batteriet upp till kontoret eller lås in i skolskåpet.
Du kan även göra samma sak hemmavid där du alltid tar bort batteriet från cykeln för att minska värdet på cykeln. Har du en lägenhet är det speciellt smart att ta med batteriet upp.
9. Synlig stöldskyddsmärkning
Har du stöldskyddsmärkning så se till så det syns tydligt. Vissa tjuvar ser det som omständligt att arbeta runt och undviker att stjäla just dessa objekt.
DNA-märkning görs med fördel på flera ställen på cykeln och gör det lättare för cykeln att hitta tillbaka till dig som ägare om den återfinns.
10. Montera dold GPS-spårning
Med modern teknik kommer nya möjligheter och att kunna spåra cykeln med GPS finns. Tekniken kan även döljas relativt väl om du vill.
GPS-spårning kräver dock extra utrustning och ska det fungera effektivt så behövs även simkort som kan kommunicera digitalt med Internet och skicka koordinaterna till dig.
Detta kan vara ett alternativ om din cykel är extremt värdefull vilket normalt sett endast gäller avancerade mountainbikes och tävlingscyklar.
11. Dölj dyra varumärken
Varumärken i all ära men vissa märken symboliserar direkt värdefulla objekt i tjuvens ögon och kan utan att kolla estimera ett minimumvärde på cykeln.
Har du goda anledningar att vilja dölja detta så överväg att måla om cykeln eller täcka märkena med dekaler.
12. Lås fast flera cyklar i varandra
Förutom att du kan låsa fast din cykel i ett cykelställ så kan du även låsa fast din cykel i en annan cykel. Om ni cyklar ett gäng eller är en grupp människor som pendlar tillsammans så passa på att utnyttja detta. Samma sak om du pendlar med barn och har med dig en cykelvagn så kan du låsa allt tillsammans.
Det kan också vara ett alternativ om ni kör en längre after work eller vet med er att ni ska cykla hem senare på kvällen / natten.
Om tjuven lyckas ta loss den ena cykeln från cykelstället är cykeln också fast i nästa cykel. Då måste tjuven även lossa där för att ta med sig cykeln.
Kombinerar du detta med säkra cykellås av hög kvalitet så blir det omständligt att stjäla.
13. Lås inte fast cykeln på samma ställe varje dag.
Om du byter plats då och då minskar risken för att du ska råka ut för en planerad cykelstöld.
Detta gäller speciellt dig som har en värdefull cykel. Om du kanske pendlar med en värdefull elcykel eller racercykel till jobb så kan tjuven ha lagt märke till att den alltid är låst på ungefär samma ställe.
14. Lås alltid cykeln även om du bara ska vara borta sekunder
Ungefär en tredjedel av alla cykelstölder klassas som tillfällighetsbrott. Om du vill undvika att tillfället gör tjuven ska du alltså låsa cykeln noga varje gång du ställer den ifrån dig.
Glömde du en vara på bandet efter kassan och springer in för att hämta det utan att låsa cykeln? Eller kan du tänka dig att beställa en korv medan cykeln stor olåst 10 meter bakom dig?
Känslan av att cykeln är säker, ingen hinner stjäla den eller ingen skulle våga är tyvärr inte sant.
Stöldskyddsmärkning av cykeln
Har du inte stöldmärkt din cykel ska du åtminstone se till att anteckna ramnumret. Det är dessutom en förutsättning för att du ska kunna få ersättning från försäkringsbolaget om cykeln blir stulen.
När du stöldskyddsmärker cykeln registreras den i en internationell databas. Skulle cykeln bli upphittad kan du snabbt återfå den av polisen och tjuven kan bindas vid brottet.
Vid DNA-märkning används en osynlig vätska som appliceras på cykeln. Polisen kan sedan identifiera din cykel genom att lysa med ett speciellt UV-ljus på märkningen.
För att du ska kunna identifiera cykeln i efterhand är det bra att kunna visa upp ett fotografi. Kanske har cykeln några speciella kännetecken som gör att den kan matchas mot din bild?
Vad är ett godkänt cykellås?
Ett godkänt cykellås är ett lås som är accepterad av försäkringsbolagen. I princip innebär det att låset följer de riktlinjer som har satts upp av Stöldskyddsföreningen SSF.
Det finns några typer av lås som vanligtvis är SSF-godkända:
- Bygellås. Ett bygellås har en grov ram som man sätter runt cykelns ram och något fast föremål. Tack vare en dubbel låsning som är dold inne i en låskista får låset en väldigt bra motståndskraft. Har du ett bygellås på cykeln är det svårt för tjuven att vrida eller slå upp. Låsmekaniken skiljer sig avsevärt mellan billiga och dyrare cykellås. Även materialets hårdhet där vissa sämre bygellås kan klippas upp medan bättre cykellås kräver vinkelslip eller att låset dyrkas upp.
- Kättinglås. Ett kättinglås är en grov kedja eller en pansarkabel i specialhärdat stål. Fördelen med ett kättinglås är att det går att sätta fast i föremål en bit bort från cykeln och ska inte gå att klippa upp med vanlig bultsax.
- Vikbara lås kan vikas ihop och bli så litet att det många gånger går att fästa på cykelramen. Där kan det sedan sitta under cykelturen. När det vikbara låset vecklas ut till full storlek kan det användas för att säkert låsa fast cykeln vid ett fast föremål.
- Ett ramlås monteras på cykelns ram vid bakgaffeln. Ett ramlås finns ofta på enklare cyklar när man köper dem. För att säkra upp cykeln räcker det inte med att använda enbart ett ramlås. Ramlåset bör kompletteras med ett vajerlås som går att förankra i ett fast föremål.
Det finns undersökningar som visar att det mest säkra låset är bygellåset. En tumregel säger att ungefär tio procents värde av cykeln bör investeras i ett låsskydd. Även om tjuven teoretiskt kan bryta upp låset har det även en avskräckande effekt. Kanske väljer tjuven helt enkelt att ta en annan cykel istället?
Vad är tjuven ute efter?
- Det finns tjuvar som är ute efter attraktiva cykeldelar. Det kan vara en sadel, ett däck eller någon annan värdefull del som kan säljas. Ibland stjäl tjuven hela cykeln för att kunna slakta den och sälja vidare delarna.
- Tjuvar letar ständigt efter särskilt eftertraktade modeller och trendiga cyklar. Kort sagt cyklar som är lätta att sälja vidare. Nu är till exempel elcyklar eftertraktade objekt som kan ge mycket pengar när de säljs på Blocket.
- När man äger en helt ny och dyr cykel så riskerar man alltid att bli av med den. Tjuven vet precis vad han ska leta efter.
- Det är inte ovanligt att cyklar stjäls för behovet av transportmedel. Det är vanligt på nätter och av alkoholpåverkade personer som vill transportera sig snabbare än till fots. Ett bra lås gör det mycket svårt för denna grupp att stjäla då de inte har med sig vinkelslip.
Tecken på att cykeln kan vara stulen
Lika lite som du vill att någon stjäl din cykel, lika lite vill du köpa en som olovligt har tagits från någon annan.
Nedan får du en kort checklista som är enkel att följa när du står inför valet att köpa en begagnad cykel.
- Be om ett kvitto. Köper du en cykel på en köp- och säljsajt ska du alltid fråga efter originalkvittot.
- Kolla på ramnumret. Om det är en stulen cykel är det troligt att ramnumret har filats bort eller målats över. Då bör du omedelbart bli på din vakt.
- Ställ kontrollfrågor om cykeln.
- Verkar det vara ett väldigt lågt pris är det antagligen något lurt. Det finns nämligen en fungerande andrahandsmarknad som reglerar marknadspriset på attraktiva cyklar.
- Kontrollera om cykeln har någon stöldskyddsmärkning som kan skrivas över på dig.