Tips köp av elcykel

10 saker du måste veta vid köp av elcykel

Att cykla på elcykel är ett suveränt sätt att arbetspendla och transportera sig. Du slipper att komma till jobbet varm och svettig. På elcykeln tar du dig lätt fram oavsett om det blåser motvind eller om vägen är full av uppförsbackar.

Att cykla på elcykel är även socialt. Det spelar inte så stor roll om alla i sällskapet har samma kondition.

Att köpa en ny elcykel är en dyr investering och det är väl värt att tänka igenom köpet. Ett bra sätt är att utgå efter elcyklar som visat sig bäst i test men exakt vilken elcykel som är bäst för dig beror på mycket på dina behov.

Här nedanför hittar du flera viktiga faktorer att överväga om du ska köpa en ny elcykel.

1.  Typ av elcykel

Ta reda på vilken typ av elcykel som passar dig bäst. Det finns nämligen olika sorter och de skiljer sig åt.

Klassisk stadscykel

Elcykel damcykel citycykelEn klassisk cykel som finns i både herr- och dammodell. Dessa modeller var de första elcyklarna som kom ut och är även de mest populära. Det är också de mest testade elcyklarna så det finns bra underlag för dig som vill köpa något prisvärt och bra.

Modellen lämpar sig väldigt bra för cykling i stadsmiljö men kan till viss del även ta sig an bra grusvägar.

Designen är bekväm att cykla på och du sitter någorlunda rak i ryggen. Herrcyklarna tenderar att ha styret lite lägre men båda medför att det är enkelt att titta framåt när du cyklar utan att anstränga nacken.

Båda modellerna tenderar också att komma med pakethållare, stänkskärmar, cykelstöd och allt annat som du förväntar dig av en normal cykel. För elcyklar är det även vanligt att de kommer med belysning som är direkt kopplad till elcykelns batteri.

I ojämn terräng fungerar cykeln sämre då de flesta modeller saknar stötdämpning.

Elhybrid

Hybridcyklar och i detta fallet elhybrid är en mix mellan citycykeln och mountainbike.

Här får du en cykel som hanterar både cykling i stadsmiljö men som även hanterar lite tuffare terräng än asfalt och cykelvägar på ett bättre sätt.

Vissa modeller av elhybrider har även stötdämpning

Elhybrid är en variant som har ett lite sportigare utseende. Elhybriden har smala däck vilket gör det möjligt att cykla snabbare än på en citycykel. Det är vanligt att elhybriden har stötdämpning i framgaffeln så att du kan cykla bekvämt även på grus och i skog.

El-mountainbike

El-mountainbike kör uppför stigEn el-mountainbike är passar bra att köra ute i terrängen. Den här typen av cykel ska stå pall för tuffa förhållanden och är ofta utrustad med stötdämpning både fram- och baktill. Eldrivna MTB-cyklar har också starkare motorer än citycyklar och elhybrider.

En eldriven mountainbike har fördelarna att avlasta ansträngningen uppför vilket ger mer kraft och energi att cykla utför vilket också är påfrestande.

Vikbara och små elcyklar

Liten elcykelEn fjärde typ av elcykel är den vikbara modellen eller i alla fall mindre modell. Det är en lättviktig cykel som är mycket smidig att packa in i bilen och ta med på resan eller förvara i lägenheten. Denna modell har relativt små hjul och är därför inte lika bekväm att cykla på som de övriga modellerna.

De vikbara elcyklarna ska inte förvecklas med elscooter utan har också sadel och trampor men modellen är mindre jämfört en vanlig cykel.

2.  Antal växlar

Precis som med traditionella cyklar så kan du välja en elcykel med få eller många växlar. En elcykel med flera växlar är mer lättåkt än en elcykel med färre växlar.

Det är vanligt att en elcykel har mellan 3 och 11 växlar. Syftet med många växlar är att man ska kunna hitta ett läge där det är bekvämt att trampa. Motståndet kan justeras i uppförsbackar eller när underlaget planar ut.

Man skiljer även på utanpåliggande växlar och så kallade navväxlar. En utanpåliggande växel har fördelen att den ger bättre effekt och dessutom är billigare än navväxeln. En navväxel å andra sidan kräver mindre underhåll. Dyra cyklar idag kan även vara utrustade med elektroniska växlar.

3.  Placering av motor och batteri

Elcykel med motor placerad på bakhjulet
Motor placerad på bakhjulet på elcykeln

En elcykel kan ha motorn placerad fram, bak eller på mitten av ramen. Var motorn placeras påverkar hur lättåkt cykeln upplevs. Ett bra tips är att testköra de olika alternativen innan du bestämmer dig. Om motorn är placerad där bak kan den upplevas som stabilare men mer baktung jämfört med om motorn är placerad där fram.

På billigare elcyklar är det vanligt att motorn är placerad vid framhjulet. Somliga upplever det som svårcyklat. Det gäller speciellt under vintern och på dåligt underlag.

När motorn är placerad i framhjulet kan elcykeln utrustas med en fotbroms. Är fotbroms något som du gärna vill ha ska du alltså välja en elcykel som har motorn placerad där fram.

Mittmotorer är vanligast på dyrare modeller. När motorn är placerad i mitten blir tyngden jämnt centrerad. Eftersom även batteriet oftast sitter i mitten får elcykeln bra stabilitet. En stor fördel med att motorn sitter i mitten är att det blir enklare att laga punktering på bak- och framhjul.

4.  Motorkapacitet

Det viktigaste i valet av motor är att välja en motor som lever upp till kraven som ställs på elcyklarna enligt lag.

En motor på en elcykel får:

  • ge maximalt en maxhastighet på 25 km/h
  • ha en kontinuerlig märkeffekt på högst 250 watt
  • endast arbeta om tramporna används

Skulle elcykeln inte följa detta räknas det förmodligen som en moped och föraren måste då var 15 år, ha förarbevis, bära mopedhjälm och även krav på registreringsbevis kan gälla.

5.  Krav på batteri

Ladda batteri elcykelBatteriets livslängd i kombination med motorn avgör elcykelns räckvidd. Normalt sett kan du köpa elcyklar som utlovar allt mellan 3 och 12 mil.

I själva verket är det dock många faktorer som avgör hur långt du till slut kommer utan att ladda batteriet. Hur mycket du själv hjälper till genom att trampa påverkar liksom hur kuperad terrängen är. Kör du mycket i uppförsbackar tar batteriet slut fortare.

På vissa cyklar sitter batteriet under sadeln. Det som främst rekommenderas är att batteriet placeras på ramen. Det gör nämligen att tyngdpunkten blir lägre. Att satsa på ett batteri som har hög effekt är smart för du slipper ladda batteriet så ofta. Det tenderar också bidra till längre hållbarhet.

Dessutom är det dyrt att köpa ett nytt större batteri. Det är mer ekonomiskt att köpa ett stort batteri från början. Räkna med att batteriet också tappar lite kapacitet med tiden så välj ett batteri där du klarar dig på 80% av maxkapaciteten.

6.  Typ av bromsar

Skivbroms för cykel
Skivbromsen är väldigt effektiv och ger normalt väldigt bra bromsförmåga året runt. Lämpar sig bra för alla cyklar men är lite dyrare.

Det är såklart oerhört viktigt att elcykeln är utrustad med bra bromsar.

  • V-broms är en typ av fälgbroms som bygger på att en kloss kläms åt kring hjulet så att farten sänks. Man ska vara medveten om att det finns en risk att den här typen av broms blir för svag för en elcykel. V-bromsen slits också snabbt vilket gör den till ett sämre alternativ.
  • Skivbroms finns i två utföranden, hydrauliska och mekaniska. Skivbromsar fungerar oavsett väder. Speciellt hydrauliska skivbromsar är väldigt effektiva på vintern. Skivbromsen är den vanligaste bromsen på dagens elcyklar.
  • Rullbroms kräver inte så mycket underhåll. Dessvärre kan det uppstå problem när rullbromsar ska låsa hjulet vilket gör att bromseffekten blir sämre.
  • Fotbroms är effektivt men om pedalerna hamnar i fel läge är det svårt att bromsa snabbt och med full effekt.

7. Kedje- eller remdrift

En nymodighet som har blivit allt populärare på elcyklar är remdrift. Det innebär att den traditionella cykelkedjan har ersatts av en rem. Den stora fördelen med remdrift är att det kräver mycket mindre drift än vad en cykelkedja gör. En annan fördel är att det är mer tystgående att cykla med en rem jämfört med en kedja.

8. Testresultat – Bäst i Test

Att välja rätt elcykel med rätt design och komponenter är svårt. Lättare blir det heller inte när det varierar hur bra de fungerar i praktiken.

Att titta på testresultat där oberoende aktörer jämfört och testat elcyklarna för att se vilka som är bäst kan vara en bra utgångspunkt för att lista ut vad du själv behöver.

I vår sammanställning över de bästa elcyklarna går vi igenom de modeller som presterat bäst i oberoende tester de senaste åren.

9. Tillbehör

Om du köper en ny elcykel är det sannolikt att du även behöver bra tillbehör. Elcykeln gör att du cyklar fortare och kommer med mer kraft så att se över så du har en bra cykelhjälm vid olycka är starkt rekommenderat.

Låsa elcykelnElcykeln är också klart dyrare än många vanliga citycyklar och således mer värdefulla och attraktiva stöldgods. Ett eller flera bra cykellås är därför också en god investering för att minska stöldrisken.

Värt att känna till gällande cykellås är att även om du köper det bästa cykellåset är rör det sig om minuter för en tjuv mer rätt verktyg. Däremot kan 2 minuter vara väldigt jobbigt för tjuv om den tvingas för oväsen med vinkelslip jämfört med att på 10 sekunder klippa upp ett cykellås med bultsax.

Om du har barn och vill transportera dem bekvämt och säkert till förskolan så är en cykelvagn smidigt. Cykelvagnen är även bra om du skulle vilja storhandla med cykeln då du kan transportera hem varor ganska enkelt.

De bästa cykelvagnarna kostar förvisso en slant men väl värt om de används många gånger i veckan.

10. Service och garanti

Köper du en cykel från ett välkänt varumärke kan du vara relativt säker att det finns reservdelar att köpa om cykeln går sönder. Att köpa en cykel från ett etablerat varumärke underlättar också den dag du behöver service. Det är vanligt att det ingår 1–2 års garanti på hela cykeln. Vissa varumärken erbjuder garanti enbart på delar av cykeln, exempelvis elsystemet.

11. Vad ingår i hemförsäkringen?

Elcyklar är extremt stöldbegärliga så det är klokt att kolla vad som täcks av hemförsäkringen. De flesta hemförsäkringar skiljer inte på cyklar och elcyklar. Däremot kan det finnas ett maxtak på ersättningsbeloppet.