Bästa Robotgräsklippare

Bästa Robotgräsklippare

Robotgräsklippare har slagit igenom stort och gör att många nu slipper bege sig ut regelbundet för att klippa sin gräsmatta. Men vilken är egentligen den bästa modellen och vad skiljer de mest populära robotgräsklipparna åt? Det har vi tittat närmare på.

Svenska tillverkaren Husqvarna har ett bra grepp om marknaden och flera av de mest populära robotgräsklipparna kommer från dem, men även Bosch, Robotmow och några andra tillverkare har lyckats ta fram bra modeller.

Här nedanför går vi igenom de robotgräsklippare som fått bäst betyg i tester och som är mest populära bland dagens konsumenter. Vi reder ut skillnader och för vilka tomter de rekommenderas till.

Husqvarna Automower 315X – Bästa Robotgräsklippare

Husqvarna Automower 315X
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Äldre Automower 315 blev bäst i test flera gånger
 • Klarar gräsmattor upp till 1600 m²
 • GPS och bra app-stöd till telefonen
 • Bra timer- & väderinställningar
 • Klarar lutning upp till 22 ° (40 %)

Priser för Husqvarna Automower 315X

22 159 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Husqvarna Automower 315X är en nyare och bättre robotgräsklippare än den prisbelönta 315 som blivit testvinnare ett par år i rad. Det finns flera fördelar med 315X, men den kostar också en slant extra och varför vi fortfarande listar den vanliga Automower 315 som bra köp.

En av de stora skillnaderna är att Automower 315X kommer med inbyggt stöd för Automower® Connect, vilket är en funktion för kunna styra sin robotgräsklippare med en app i telefonen. Du kan alltså välja att starta, stoppa och parkera den oavsett var du är.

Husqvarna Automower 315X trädgårdTillsammans med inbyggt GPS-stöd kan du även alltid se vad robotgräsklippare är vilket arbetar tillsammans med stöldskyddet och gör den svårare att stjäla. Om din robotgräsklippare skulle fastna eller om andra problem uppstår kan du både se var den är och läsa felmeddelandet i din smartphone.

En annan förbättring är att modellen också har gummistötfångare monterat och är bestyckat med nyare teknik för att få bättre kommunikation. Arbetsområdet har också ökat något till 1600 m² och den kommer bestyckad med en LED-strålkastare.

I övrigt klipper båda modellerna gräsmatten till en bredd av 22 cm och klarar en maximal lutning på 22 grader. Klippresultatet är mycket bra och den hanterar många hinder på ett väldigt bra sätt.

Laddstationen kommer med guidekabel som gör det lättare för robotgräsklipparen att hitta tillbaka. Det finns vädertimer som gör att robotgräsklipparen anpassar sin klippning efter väder och du kan välja upp till tre olika startpunkter för klippningen.

Konsumenterna som provat den nya Automower 315X är väldigt nöjda och när vi sammanställer resultatet är det inget annat än ett fint toppbetyg. Allt tyder på att Husqvarna har byggt vidare på sin robotgräsklippare som fått bäst i test och gjort den ännu bättre.

En liten nackdel är att slingkabel / guidekabel inte följer med, men och andra sidan kan du köpa till startpaket med det så du får så mycket som du behöver för din trädgård. Priset kan också avskräcka de med mindre trädgårdar då andra modeller kan bli mer prisvärda. Även om Husqvarna har väldigt bra kvalitet är det trots allt många tusenlappar över billigare modeller.

Robomow RS615 – Testvinnare

Robomow RS615
 • Utsågs till bäst i test av Råd & Rön
 • Bästa robotgräsklippare hos danska Taenk
 • Bra betyg (7 av 10) när M3 testade
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Går att styra med app i telefonen
 • Följer med begränsningskabel

Priser för Robomow RS615

16 795 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
21 499 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 365 dagar

Produktbeskrivning

Robomow RS615 finns i ett par olika utföranden där RS615u är en lite nerbantad version till ett lägre pris, men där du fortfarande får väldigt mycket robotgräsklippare för pengarna. RS615 Pro är däremot en lite dyrare modell som även bjuder på röststyrning genom Alexa och tillgång till MyRobomow webbapp.

Webbappen ska dock inte förväxlas med deras Robomow App 2.0 som låter dig styra och övervaka din robotgräsklippare med en app i telefonen. Detta finns nämligen för båda modellerna men i Pro-modellen får du även ett utökat webbstöd här.

Robomow RS615u trädgårdEftersom RS615u är en betydligt mer prisvärd modell faller det för oss som en självklarhet att främst rekommendera den. Går du upp i pris till Pro-modellen konkurrerar den genast i annat segment.

Måtten mellan RS615u och RS615 Pro är identiska. De har båda en klippbredd på hela 56 cm och en klipphöjd på 20 – 80 mm som du kan välja. Du har möjligheten att välja 4 olika utgångspunkter för klippningen och rekommenderad yta är angiven till 1600 m².

Batteriet orkar med en klipptid på 55-70 minuter och det tar 90-110 minuter att ladda batteriet till fullt. Ljudnivån är angiven till 66 dB för eco-läget och bör inte uppfattas som högre än 70 dBA för operatören. Detta är ändå väldigt mycket högre värden än t.ex Husqvarnas Automower 315X som har maximalt 60 dBA.

Det följer med begränsningskabel till 275 meter i RS615u vilket bör vara tillräckligt för att täcka in gräsmatta enligt var robotgräsklipparen är angiven för. När det kommer till lutning så klarar modellen av 20 ° (36%).

Det är ingen tvekan om att att Robomow RS615u en prisvärd och bra robotgräsklippare som du absolut bör överväga om du vill ha en bra modell. Den har både presterat bra i tester och fått fint betyg av konsumenter som testat den.

Husqvarna Automower 430X – Bästa lyxgräsklippare

Husqvarna Automower 430X
 • Bäst i test när Aftonbladet testade
 • Bästa premiumval i testet av Pricerunner
 • Absolut toppbetyg från konsumenter som testat
 • Väldigt bra prestanda över stor klippyta
 • Smarta inställningar med GPS-stöd & Mobilapp
 • Dubbla guidelinor till laddstationen

Priser för Husqvarna Automower 430X

27 495 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
29 850 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Husqvarna Automower 430X gräsmattaEn av de absolut bästa robotgräsklipparna är Husqvarna Automower 430X som utsågs till bäst i test när Aftonbladet testade robotgräsklippare. Den utsågs även till bästa Premium-val när Pricerunner testade olika modeller.

Även konsumenterna som testat den är väldigt nöjda med sin robotgräsklippare och den rekommenderas starkt från många olika håll. Det är inte så svårt att förstå, men samtidigt speglar det sig i priset vilket gör detta till ett bra premiumval för den som vill ha en mer påkostad modell med bättre prestanda och funktioner.

Med Husqvarna Automower 430X får du en robotgräsklippare som klarar upp till 3200 m² och har ett större kapacitet på batteriet som räcker till hela 145 minuters klippning. Den klarar också lite mer lutning än den billigare 315X och som här är angett till 24 ° ( 44,5 %).

Automower 430X från Husqvarna har och en lite större klippbredd på 26 cm och en inställningsbar klipphöjd på 20 – 60 mm. Även ljudnivån tar ett kliv neråt och är angiven till maximalt 58 dBA vilket helt klart är trevligt det med.

Husqvarna Automower 430X GPS

Bortsett från den bättre kapaciteten att klippa gräset snabbare och över större ytor så har den även andra fördelar jämfört med den billigare 315X som också är populär. Du får fem möjliga startpunkter istället för tre, bakgrundsbelyst display, elektrisk höjdjustering och dubbla guidekablar till laddstationen.

Med testresultat i absolut toppklass och extremt bra kundrecensioner lämnade så är det ingen tvekan om att Husqvarna Automower 430X tillhör de absolut bästa robotgräsklipparna. Den främsta nackdelen speglar däremot av sig i priset. Du kommer även behöva köpa till begränsningskabel vilket normalt säljs som startpaket och tillval.

Gardena R100Li SILENO – Prisvärd & Populär

Gardena R100Li SILENO
 • Mycket prisvärd robotgräsklippare
 • Tredjeplats i testet hos Aftonbladet
 • Bra omdöme från konsumenter som testat
 • Klarar upp till 1000 m²
 • Begränsningskabel på 200 m medföljer
 • Bra funktioner och inställningar

Priser för Gardena R100Li SILENO

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Robotgräsklipparen R100Li SILENO från Gardena är ett populärt och prisvärt val om din gräsmatta inte är allt för stor. Den klarar upp till 1000 m² och bör vara tillräckligt för många normalstora tomter.

Det lägre priset tillsammans med mycket goda omdömen från konsumenter gör detta till en mycket intressant robotgräsklippare för många. Även i Aftonbladets test av robotgräsklippare så presterade den bra och tog hem en tredjeplats. Däremot var test inte så bra utfört och man bör kanske inte lägga för mycket vikt i deras enskilda test.

Gardena R100Li SILENO konfigureraArbetsbredden är 22 cm och klipphöjden kan du ställa in från 20 – 60 mm. Det finns goda möjligheter att konfigurera Gardena R100Li SILENO som du vill där du t.ex. kan välja vilka dagar i veckan den ska klippa gräset på och mellan vilka tider.

Den är försedd med stöldskyddslarm, lyftsensor och handtag. Laddningsstationen har en guidekabel som gör att den lättare kan hitta tillbaka av sig själv och det följer med 200 m begränsningskabel. Den klarar av köra upp för lutningar på 20 ° ( 35 %) och lämpar sig således inte så bra för trädgårdar med sluttningar över det.

Både drift och laddtiden är angiven till 60 minuter samtidigt som ljudnivån anges till 60 dBA.

För den som är på jakt efter en prisvärd robotgräsklippare så är detta absolut inget dumt val. Det är dock framför allt de goda kundrecensionerna från flera källor lyfter modellen. Den saknar stöd för mobilappar och mer avancerade funktioner som du hittar i dyrare modeller.

McCulloch Rob R600 – Bästa budgetval

McCulloch Rob R600
 • Bästa budgetval av robotgräsklippare
 • Tredjeplats i testet hos Pricerunner
 • Bra betyg när T3 testade den
 • Väldigt goda betyg från konsumenter
 • Enkel att installera och konfigurera

Priser för McCulloch Rob R600

9 222 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

McCulloch Rob R600 gräsmattaDet finns många bra robotgräsklippare, men är man ute efter ett väldigt bra budgetval är alternativen inte lika många. McCulloch ROB R600 är ett bra val för de med mindre trädgårdar och som inte vill investera en förmögenhet på sin robotgräsklippare.

I testet hos Pricerunner kammade McCulloch ROB R600 hem en tredjeplats och utsågs även där som bästa budgetval. Även om de kommer fram till att det inte är den bästa robotgräsklipparen så är det ändå en kompetent och prisvärd modell som bl.a. är användarvänlig, lättinstallerad och driftsäker. Den har även testats av e-tidningen T3 där den också fått bra betyg men konstaterar också att det är en enklare modell avsedd för mindre trädgårdar.

Robotgräsklipparen är givetvis självgående och den är både enkel att installera samt konfigurera. Den klarar av trädgårdar upp till 600 m², har en klippbredd på 17 cm och du kan ställa in klipphöjd på 20-50 mm själv.

McCulloch Rob R600 displayDet följer med 150 m begränsningskabel vilket borde räcka för de flesta trädgårdar som är maximalt 600 kvadratmeter. Om du har lutning i din gräsmatta som var säker på att den inte överstiger 14 ° (25 %) vilket är modellens maxgräns.

Robotgräsklipparen kommer orka med en normal klippning i ungefär 60 minuter innan den återvänder till laddstationen där du kan räkna med ca 50  min för en typisk laddning.

Främsta nackdelarna som lyfts fram i tester är behovet av guidekabel även om man har liten trädgård. Robotgräsklipparen är alltså inte kapabel att hitta hem på egen hand utan den. Den har också dåligt stöd för lutningar och har få funktioner. Men för små tomter är det trots allt ett bra budgetval.

Bosch Indego 400 Connect – Billigt alternativ

Bosch Indego 400 Connect
 • Billig robotgräsklippare
 • Bra betyg och recensioner
 • Perfekt för små gräsmattor
 • Går att styra med hjälp av mobilapp
 • Bra inställningsmöjligheter & funktioner

Priser för Bosch Indego 400 Connect

10 449 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Bosch Indego 400 Connect är en uppgradering och förbättrad robotgräsklippare jämfört med de äldre Indego-modellerna som fått ganska dåligt betyg. Vi tycker det är något klantigt av Bosch att fortsätta i samma namnschema när de äldre modellerna inte blev någon succé.

Däremot lanserades Bosch Indego 400 Connect under 2017 och har sjunkit i pris sedan dess för att nu vara ett väldigt billigt och prisvärt alternativ för mindre trädgårdar. Har du en liten och platt gräsmatta som är maximalt 400 m² så går det inte att bortse från att denna är en prisvärd budgetmodell.

Bosch Indego 400 Connect laddstationRobotgräsklipparen har en klippbredd på 19 cm och en klipphöjd på 30 – 50 mm som är inställningsbar. Det följer med en begränsningskabel på 125 meter vilket borde räcka gott och väl till 400 m². Den klarar också av lutningar på upp till 15 ° (27 %).

Drifttiden är angiven till ca 30 minuter och är den inte klar med din gräsmatta på den tiden så behöver den ladda 45 minuter innan den fortsätter att arbeta. I jämförelse med andra robotgräsklippare är detta givetvis lågt, men för små trädgårdar räcker detta långt.

Bosch Indego 400 Connect har fått ett bra betyg men vi har också utläst missnöjda konsumenter som blandar ihop denna med den äldre Indego-modellerna vilket gör att det finns negativa recensioner som ser felplacerade ut. Men det betyder heller inte att allt är guld och gröna skogar. Modellen saknar regnsensor och kommer inte bry sig om det faktiskt regnar och försöka klippa gräset ändå, något som resulterar i att gräset fastnar och du kommer behöva rengöra robotgräsklipparen själv.

En fördel med nya Bosch Indego 400 Connect är att den har fått en förbättrad ljudnivå, många barnsjukdomar lösta och den går att styra med hjälp av mobilapp. Sammanfattningsvis blir det ett billigt och prisvärt alternativ för de med små gräsmattor.

Robomow RC308u – Bästa Budgetval för större tomter

Robomow RC308u
 • Mycket prisvärd robotgräsklippare
 • Fått väldigt bra betyg av konsumenter som testat
 • Många smarta funktioner
 • Bra batterikapacitet
 • Klarar gräsmattor upp till 1500 m²

Priser för Robomow RC308u

10 988 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
19 561 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Robomow RC308u laddstationRobomow RC308u lanserades under 2017 och har snabbt blivit ett populärt alternativ för många. Detta är en robotgräsklippare där ett bra pris möter många funktioner och bra klippegenskaper.

Den maximala klippytan är angiven till 1500 m² och kommer förmodligen fungera riktigt bra om din gräsmatta är en bit under den arean. Klippbredden är 28 cm, du kan ställa in klipphöjden mellan 15 och 60 mm och den klarar lutningar upp till 19,8 ° (36 %).

Robomow RC308u mobilappDet följer också med en begränsningsslinga på 250 meter vilket borde vara tillräckligt för många gräsmattor, men har du en större tomt kan det vara värt att mäta. Drifttiden är angiven till 70 minuter och skulle den inte klippt klart din trädgård på den tiden så kommer den återvända till laddstationen tills batteriet är laddat innan den fortsätter, något som tar ca 90 minuter.

Robotgräsklipparen har stöd för GSM-kort, pinkod för att komma åt inställningar, barnlås, regnsensor och stöldskyddslarm. Du kan även styra den med din mobilapp så du kan verkligen få full kontroll på den.

Det är inte svårt att förstå hur Robomow RC308u så snabbt växt fram till en populär och prisvärd robotgräsklippare. I sitt prissegment är det en av de bästa modellerna du kan välja, något som stärks av de konsumentomdömen som testat modellen.

Husqvarna Automower 105 – Bra budgetval

Husqvarna Automower 105
 • Fått bra betyg av konsumenter som testat
 • Bra och billig robotgräsklippare
 • Klipper enkelt mindre gräsmattor automatiskt
 • Mycket bra batterikapacitet

Priser för Husqvarna Automower 105

8 795 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Husqvarna Automower 105 är ett annat bra budgetval du kan satsa på men lämpar sig absolut bäst för mindre trädgårdar och du kommer inte få lika många funktioner som i de nyare och mer kraftfulla robotgräsklipparna från Husqvarna.

Denna betydligt mindre robotgräsklippare lämpar sig bäst för gräsmattor upp till 600 m² och du bör inte har någon lutning som överstiger 14 ° (24,9%) i trädgården. Husqvarna Automower 105 klipper med en arbetsbredd på 17 cm och du kan ställa in höjd på 20-50 mm.

Husqvarna Automower 105 gräsmattaEn fördel mot andra billiga robotgräsklippare är att denna har ett relativt kraftfullt batteri som ger 65 minuters klippning och laddas upp till fullt på ca 50 minuter.

Förutom de kraftfulla möjligheterna att klippa större ytor och hantera kraftigare lutningar så saknar den även en del funktioner. Exempel på detta är vädertimer, strålkastare, automatisk passagehantering, GPS och stöd för att styras genom mobilapp.

Det följer inte med någon begränsningskabel så du behöver köpa till det som ett startpaket. Detta föreslås normalt som tillbehör hos de flesta e-butiker, men ökar kostnaden något jämfört med andra liknande modeller.

Husqvarna Automower 105 har inte blivit utsedd till bäst i test eller placerat sig i toppen vilket dels beror på enkelheten men också att den inte varit en del av så många test. De konsumenter som testat verkar i stor del nöjda. I detta prissegment kan vi dock bara konstatera att det finns andra bra alternativ också. Husqvarnas modeller tenderar att skina mer jämfört med konkurrenter i de högre prisklasserna.

Husqvarna Automower 315 – Bra Robotgräsklippare

Husqvarna Automower 315
 • Bäst i test hos Pricerunners test
 • Mycket bra kundomdömen från de som testat
 • En av de bästa robotgräsklipparna
 • Gräsmattor upp till 1500 m²
 • Mobilapp fungerar medan den står i laddstation
 • Hanterar många gräsmattor på ett bra sätt

Priser för Husqvarna Automower 315

17 595 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Husqvarna Automower 315 trädgårdHusqvarna Automower 315 är en populär robotgräsklippare som blivit utsedd till bäst i test flera år i rad hos Pricerunner. Det skulle kunna vara det självklara valet för medelstora gräsmattor, men vi anser att den nyare 315X är ett bättre val.

Robotgräsklipparen Automower 315 lanserades under 2015 och den har minst sagt fått väldigt bra betyg. Men nu, flera år senare har bra och konkurrenskraftiga alternativ dykt upp och modellen är inte längre lika överlägsen i sitt segment.

Men känner man inget behov av att kunna kontrollera sin robotgräsklippare när den är ute och kör och man inte har något behov av GPS-stödd navigering, LED-strålkastare, bättre kommunikation och bättre stöldskydd tack vare GPS så är detta helt klart ett billigare val.

Husqvarna Automower 315 display

Det är ingen tvekan om att Husqvarna Automower 315 är en av de bästa robotgräsklipparna i sitt prissegment, men där finns idag också rimliga alternativ. Samtidigt saknar den många moderna funktioner som 315X och andra moderna robotgräsklippare har.

Känner du inget behov alls av funktioner du får extra på 315X så är detta kanske ändå det bästa köpet. Om du däremot känner att du vill ha det, men inte tycker det är värt prisskillnaden som ändå är ganska tydlig, då finns det andra modeller att fundera över som alternativ. Även om Husqvarna Automower 315 gör ett bra jobb, så hamnar den lite mellan stolarna känns det som.

Även om du inte kan styra Husqvarna Automower 315 när den är ute och kör, så har du åtkomst till den via app när den står i laddstationen.

Varning – Modeller att undvika

En robotgräsklippare har varit med i ett test och tagit en topplacering med bra betyg, kanske har den t.o.m. fått en utmärkelse om ”bäst i test”. I ett sådant läge är det väl bara att köpa? Vad kan egentligen gå fel? Väldigt mycket tyvärr…

Det är inte ovanligt att produkter som testas får väldigt bra betyg, konsumenterna litar på detta och köper produkten för att sedan inse att den inte alls borde förtjänat den där utmärkelsen.

Orsaken kan vara brister i testet, kvalitetsproblem som inte visat sig eller andra fel på produkten som kräver ett längre brukande innan det framkommer. Om man t.ex. testar robotgräsklippare över några veckor är det svårt att avgöra hur snabbt de slits, om de läcker in vatten på sikt och andra problem som du som konsument inte vill stöta på.

Av denna anledning listar vi modeller som av någon anledning presterat bra i tester, men där allt tyder på att dessa modeller kanske inte är så bra som det verkar. Där många konsumenter helt enkelt är missnöjda med en robotgräsklippare som marknadsfört som bra eller t.o.m. bäst.

Worx WG791E.1

Worx WG791E.1Robotgräsklipparen Worx WG791E.1 är ett exempel på en modell som prisats väldigt mycket i vissa tester. Både i Aftonbladets test (som förvisso hade stora brister) och i danska Taenk så placerade denna modellen sig bra och fick fint betyg. Detta i sin tur gjorde att den rekommenderades som köp.

En fördel med Worx WG791E.1 är att den är prisvärd i inköpspris men många konsumenter är ändå missnöjda med den. Kvalitetsproblem, läcker in vatten och slutar fungera långt tidigare än vad den borde.

Tittar man på de positiva omdömena har de lämnats inom ett par månader från inköpet, medan de negativa oftast är 1-2 år när maskinen helt slutat fungera. Vi känner att det är värt att höja en varningens finger för modellen baserat på att så stor del av omdömena som lämnats är negativa.

Eftersom modellen är så billig jämfört med andra robotgräsklippare är det kanske inte hela världen att prova den. Det kan i så fall vara värt att försöka minimera problemen genom att bygga ett bra tak till den under laddningsstationen och ta in den i förvaring så snabbt som möjligt efter att hösten är ett faktum.

Men samtidigt går det inte från vår sida att stämpla denna som en av de bästa robotgräsklipparna. Den håller helt enkelt inte måttet för det.

Så får du ut mest av robotgräsklipparen

Robotgräsklippare

Att köpa och investera i en bra robotgräsklippare är givetvis ett viktigt delmoment för att få en snygg klippt gräsmatta per automatik under sommarhalvåret, men det är inte den enda faktorn som spelar roll.

Att lägga tid på planering och installation av robotgräsklipparen kommer göra att du slipper mycket huvudbry i efterhand. Detta gäller så väl placering av laddningsstationen, men också hur du monterar begränsningsslingan.

Även ett bra underhåll av din robotgräsklippare kommer göra att du får en bättre klippt gräsmatta och det har ofta en mycket större betydelse än vad många tror.

Placering av laddningsstationen

Robotgräsklippare laddstationAtt lägga tid på att planera och installera robotgräsklipparen är guld värt. Det är ett engångsarbete som lätt kan ta flera timmar, men det är värt det i det långa loppet.

Placeringen av laddningsstationen spelar stor roll och det skiljer sig lite mellan olika modeller var man bäst placerar sin robotgräsklippare. Vissa laddningsstationer har en eller två guidelinor som kan grävas ner medan andra modeller helt saknar detta.

Har du inga guidelinor som hjälper din robotgräsklippare att hitta tillbaka så bör du placera din laddningsstation så centralt du kan. Har du däremot en guidelina så är det bättre att placera laddningsstationen i en ände av gräsmattan och sedan dra guidelinan centralt genom din gräsmatta. På så sätt är det lättare för din robotgräsklippare att hitta tillbaka vilket effektiviserar klippningen.

Vissa robotgräsklippare kommer med två guidelinor som du kan gräva ner och då får du en helt annan frihet att välja plats för din laddningsstation. Skulle du vilja placera den centralt kan du dra guidelinorna åt vars ett håll.

I övrigt rekommenderas det starkt att placera laddningsstationen i skugga och gärna under tak som du rätt enkelt kan bygga själv om du önskar.

Begränsningsslinga för din robotgräsklippare

Begränsningsslinga robotgräsklippareFör att din robotgräsklippare inte ska köra ut i rabatten eller försöka ta sig in till grannens gräsmatta så använder man sig av en begränsningsslinga. Normalt sätt grävs denna ner men det finns även moderna alternativ där den trycks fast i gräsmattan med ”stift”.

Robotgräsklipparen kommer inte att vilja passera begränsningsslingan och därför bör den monteras på det vis som anges i manualen. Läs noggrant och gör ett noggrant arbete när du lägger ut begränsningsslingan i trädgården.

Det kan variera hur långt från kanten du bör lägga slingan beroende på tillverkare och modell, så var noga med att du läser i manualen för din robotgräsklippare för att nå bästa resultat.

Det kan vara svårt att få robotgräsklipparen till att klippa kanterna och det är inte rekommenderat att försöka sig på det om du inte skulle ha en modell som specifikt anger att det går.

Om du däremot har lagt en stenkant eller liknande som avskiljer gräsmattan mot rabatten så kan det vara möjligt att dra slingan lite närmare så att robotgräsklipparen kör lite på stenarna och på så sätt kan klippa kanten. Har du däremot rabatt direkt är risken stor att robotgräsklipparen kör fast för eller senare.

Rengöring & underhåll

Om du passerar robotgräsklipparen, ta en snabb titt på den så där inte fastnat blött gräs eller liknande under den. Dra i så fall bort det då det kommer göra att din robotgräsklippare inte sliter lika mycket på batteriet.

Rengöringen behöver inte vara noggrant gjord, utan dra bara bort det värsta med handen och ställ tillbaka gräsklipparen.

Att byta knivar är också en rekommenderad underhållsaspekt man bör ta hänsyn till. Det beror lite på vad du har för robotgräsklippare, men att byta knivblad kan innebär att gräset skärs av på elegant vis jämfört med om knivarna är lite trubbiga och den måste hugga bort det.

Resultatet kan i ett första ögonkast vara detsamma, men ju bättre skäret är desto mindre skadat blir gräset. Ett skadat grässtrå kan lätt bli gult i toppen och det är lättare att hålla en snygg och grön gräsmatta om gräset klipps på bästa sätt.

Ju mer kottar, kvistar och liknande föremål som robotgräsklipparen måste hantera, desto mer slits bladen och för en stor tomt kan det vara optimalt att byta så ofta som 1-2 gånger per månad. Men i andra fall kan man komma undan med att byta i mitten på säsongen och/eller endast inför säsongen.

Installationsvideo

Här nedanför hittar du installationsvideo för Husqvarnas robotgräsklippare. Det ger en bra och tydlig bild för hur du bör installera den och dra begränsningskabeln i trädgården.

Så valde vi ut de bästa robotgräsklipparna

För att utse de bästa robotgräsklipparna har vi valt att titta på vilka modeller som fått utmärkelser om bäst i test och vilka som placerat sig bra i tester där många modeller har testats.

Hur testen utförts har också varit en betydande faktor där Råd & Rön t.ex. utfört betydligt mer vetenskapliga test jämfört med t.ex. Aftonbladet som bara tilldelat olika familjer vars en robotgräsklippare. I det senare exemplet utsätts dem för olika utmaningar samtidigt som handhavandet och bedömningen är högst subjektiv.

Men även Råd & Röns test dras av stora brister då de byggt upp mer eller mindre identiska ytor som varje robotgräsklippare körde på. Det ger en bra möjlighet att jämföra resultatet, men om inte ytan är tillräckligt utmanande blir resultatet bristfälligt. Här hade Råd & Rön t.ex. väldigt få utmaningar för robotgräsklipparen och ingen som helst lutning.

För att stärka upp resultaten har det varit viktigt att komplettera testen med recensioner för robotgräsklippare där enskilda modeller testas och betygsätts. Detta kan ge en bättre inblick i hur modellen fungerar och presterar vilket kan matchas med de slutsatser den fått i andra test.

Kundomdömen är också en viktig aspekt att titta på. De flesta tester som utförs görs på kort sikt och då är det svårt att få en uppfattning om kvalitet och hur den håller över tid. Detta är något konsumenterna är betydligt bättre på att återge och dåliga modeller tenderar att samla på sig dåliga betyg här.

Priset spelar också en viss roll. Det finns väldigt liten anledning att utse en robotgräsklippare som kostar 40 000 kronor som ”bäst i test”. Den ger antagligen mycket lite extra jämfört med de modeller som kostar hälften så mycket.

Källor & Test

Sammanställning av de tester, recensioner och andra källor som vi använt oss av för att presentera de bästa robotgräsklipparna.

 • Test av 30 olika robotgräsklippare – 2018 – Råd & Rön
  Råd & Rön gör ett stort test av robotgräsklippare och kommer fram till ett resultat som inte stämmer så bra överens med vad andra tester och konsumenter kommit fram till. I deras test blev Robomow RS 615 bäst i test med 78 poäng av 100 möjliga. På andra plats strax efter med 76 poäng kom Viking Garden MI 632. Modeller från Husqvarna, Stiga och Gardena presterade sämst vilket är intressant då just Husqvarnas robotgräsklippare tenderar att vinna många utmärkelser och är populära val av konsumenter.
 • Test av 16 olika Robotgräsklippare – 2018 – Pricerunner
  Pricerunner och deras bäst i test sida har genomfört ett test av 16 olika robotgräsklippare. De utsåg den populära modellen Husqvarna Automower 315 till bäst i test och den mer lyxiga modellen 430X utsågs till bästa premiumval. Robotgräsklipparen McCulloch Rob R600 utsågs till bästa budgetval
 • Test av robotgräsklippare från olika tillverkare – 2017 – Aftonbladet
  Totalt testades 7 olika robotgräsklippare av Aftonbladet och testarna är relativt nöjda med resultatet rakt igenom. Det är ingen av modellerna som ansågs vara en stor besvikelse, men det finns givetvis ändå en variation mellan modellerna. Det var Husqvarna Automover 430x som fick utmärkelsen bäst i test, men med anmärkningen att det är en dyr pjäs. Worx Landroid M WG791E överraskade och plockade hem fyra av fem i betyg. Även Gardena Sileno fick bra betyg i testet. En stor brist i Aftonbladets test är att de haft olika testare, olika trädgårdar och olika platser för varje robotgräsklippare. De har alltså inte utsatts för samma test och bedömningen har gjorts av olika personer.
 • Stort test med 19 olika robotgräsklippare – 2017 – Taenk.dk
  Danska Taenk har testat ett stort antal robotgräsklippare under 2017 och uppdaterat med någon ny modell under 2018. Det är möjligt att de i sin första testsvit samarbetade med svenska Råd & Rön men att resultaten har kompletteras i efterhand på sina egna håll. Därför är det inte helt oväntat att Robomow RS 615 går ut som bäst i test här också. Däremot refereras det till John Deere Tango E5-serie II som andraplats och Worx WG791E.1 på tredjeplats.
 • Test av McCulloch ROB R600 – 2017 – T3.com
  McCulloch ROB R600 testas grundligt i en egen recension. Modellen ställs inte mot andra robotgräsklippare men T3 kan ändå konstatera att den är enkel att installera, har bra display med inställningar, 60 minuters klipptid, stöldskydd och att den arbetar relativt tyst. Nackdelen med robotgräsklipparen framställs som att det fortfarande är en ganska dyr investering trots att den tillhör de billigare alternativen, men också att den inte är lika lämplig för större trädgårdar då den bara rekommenderas upp till 600 m².
 • Test av Robomow RS615 – 2016 – M3
  Tidningen M3 har testat Robomow RS615 och kommer fram till att det är en bra robotgräsklippare även om de hade problem att installera GSM och att de tyckte installationspanelen var bristfällig. Robotgräsklipparen började även sladda på hösten när löven trillat ner över gräsmattan. Totalt sätt fick den 7 av 10 i betyg i testet.