Rulla ut ny gräsmatta

Så rullar du ut gräsmatta på rulle

Rulla ut färdig gräsmatta är det snabbaste sättet att få en helt ny och fin gräsmatta på plats. Vi går går här igenom vad du behöver göra för att lyckas med utrullningen.

Kostnaden är högre att rulla ut gräsmatta än att så gräsmattan förhand. Däremot går det mycket fortare och du slipper vänta på att fröna ska gro.

Även om du väljer att rulla ut gräsmattan kommer den behöva vattnas och skötas om. En bra gräsklippare för klippning av gräsmattan är viktig och en möjligheten att köra med vertikalskärare redan efter någon vecka efter utläggningen kan förbättra resultatet.

Här nedanför går vi igenom stegen som du behöver ta för att snabbt får gräsmattan på plats:

1. Förbereda marken

Förarbetet är lika viktigt när du rullar ut gräs på rulle som när du sår gräsmatta. Om du lägger tid på att göra förarbetet bra blir slutresultatet bättre och mer hållbart.

Den bästa tiden att lägga en ny gräsmatta är på hösten då den längre tid på sig att sätta sig innan en varm sommar kommer. Det går bra att rulla ut gräsmattan under våren också men ju närmare sommaren och högsommarvärme du kommer desto större risk blir det.

Platta till underlaget för gräsmattanSe till så att marken är jämn och dränerad, för att inte vattenansamlingar i gräsmattan ska uppstå och för att den färdiga gräsmattan ska rota sig jämnt.

Du kan även rulla ut gräsmatta i tänkta sluttningar men se till så underlaget är tillplattat enligt dina önskemål innan du applicerar näringsrik jord och gödsel.

Använd en kratta eller en jordfräs för att luckra upp jorden. Tillsätt sedan gärna torvmull och gödsel som krattas ner i den uppluckrade jorden så att marken blir näringsrik.

Därefter ska ytan jämnas till igen. Det kan du både göra ”för hand” (med fötterna) eller med en maskin.

2. Rulla ut gräset

Det är viktigt att rulla ut gräsrullarna direkt, för att undvika att de torkar. Om det är varmt kan de torka fort, så börja direkt vid leverans eller inom 24 timmar. Om du inte kan rulla ut dem direkt är det viktigt att se till att de hålls fuktiga och skyddade från stark sol.

Börja med att vattna marken, och börja sedan rulla ut gräset. Börja gärna vid en rak kant och se till så att de rullas ut i samma riktning, för att gräset ska ”växa ihop” på ett bra sätt. Kanterna på rullarna ska ligga tätt, men får inte ligga på varandra.

Gräsmatta på rulle - rulla ut gräsmattanNär du rullar ut gräset, kan du tänka ungefär som när du lägger golv, ändarna på rullarna bör inte hamna bredvid varandra.

Ändarna ska läggas omlott för att inte gräsmattan ska glida isär. När alla rullar är utrullade kan du beskära kanterna med en vass kniv eller liknande.

3. Vattna regelbundet

Du ska också vattna det utrullade gräset ordentligt första tiden. Se till så att gräsmattan är ordentligt genomvattnad, så att vattnet når genom hela gräslagret.

Undvik att vattna mitt på dagen om temperaturerna börjar bli höga och solen står på. Passa på att vattna på kvällen och ju senare på våren du lägger gräsmattan ju oftare kan du behöva vattna i början.

Tills dess att gräsmattan etablerat sig, ska du försöka undvika att gå på det nya gräset.

4. Klippa gräset

När gräset börjat växa och nått en höjd om ungefär 6 centimeter, är det dags att ta fram din gräsklippare. Klipp gräset ofta hellre än mycket och använd gärna en robotgräsklippare eller elgräsklippare.

Om du rullat ut en ny gräsmatta är det väldigt praktiskt att installera en robotgräsklippare också. De sliter inte lika mycket på gräsmattan i och med sin lägre vikt samtidigt som de kan klippa regelbundet och låta avklippta gräset återgå som gödning.

När du klippt första gången bör du gödsla och tillsätta näring till din gräsmatta första gången. Därefter är det viktigt att du gödslar åtminstone varje år.

På våren kan du med fördel använda en vertikalskärare för att lufta gräsmattan innan du gödslar den. Vertikalskäraren kapar rötterna på gräset och gör att det växer upp nytt vilket ger en tätare och finare gräsmatta.

Robotgräsklippare kan ge bättre resultat

Vill du har en fin gräsmatta är det lägligt att även passa på att investera i en bra robotgräsklippare. Tester visar tydligt att resultatet blir bättre jämfört med vanliga gräsklippare för de flesta.

Anledningen är att robotgräsklipparen kan klippa gräset regelbundet på utsatta tider vilket gör att gräset hela tiden hålls i en bra höjd. Det lilla som klipps av läggs i gräsmattan och blir snabbt gödning. Samtidigt har svampar, ogräs och blommor svårt att få fäste då de klipps av tidigt.

Priset för robotgräsklippare är förvisso högre än en bra elgräsklippare eller bensingräsklippare. Men du får också räkna med att du kan få mer tid tillbaka till annat då du slipper klippa för hand.

Av de testade robotgräsklipparna finns det billigare alternativ på 7 000 – 10 000 kr som fungerar bra till de med mindre tomter.