Så gräsmatta - steg för steg

Så gräsmatta: steg för steg-guide

Om du har en ny trädgård som behöver lite mer grönska, eller om du ska förvandla något område i din befintliga trädgård till gräsmatta, så kan du ganska enkelt så en gräsmatta själv.

Gräsmatta kan du så både på våren och på hösten, men tänk på att det måste vara ungefär 10 grader eller varmare för att gräsfröna ska kunna gro. Följ stegen nedan för att snabbt skapa en frisk och vacker gräsmatta.

Innan du sår gräsmatta i en nyanlagd trädgård, kan det vara bra att planera runt gräsmattan innan du sår. Om du vill ha rabatter runt gräsmattan, träd eller buskar i gräsmattan eller olika typer av gångar och stigar, kan det vara bra att göra en skiss över trädgården. Märk sedan ut eventuella. rabatter och buskar på marken innan du sår. Sedan är det bara att sätta i gång!

1. Förbered marken

Se till så att marken är fri från ogräs och större stenar. Jämna gärna ut marken och lägg ut ett lager jord. Jorden bör luckras något, men ska inte vara för ”lös”.  Det är viktigt att underlaget är så pass jämnt att regnvatten kan rinna av gräsmattan när den växt upp, för att förhindra pölar och vattensamlingar.

2. Gödsla

Blanda gärna i gödsel i jorden redan innan du sår. Du kan använda vanlig trädgårdsgödsel, men olika typer av gräs och trädgårdar kan må bra av lite olika gödsel. Kontrollera vilken gödsel dina gräsfrön mår bäst av.

3. Så med fröer

Det finns en uppsjö olika grästyper och fröblandningar på marknaden, så välj en sort som passar just din trädgård och vad du ska använda gräsmattan till. Det finns sorter som klarar slitage bra, sådana som växer fort och sådana som står emot mossväxt lite extra bra, för att nämna några.

Så gräsmatta med fröerDela gärna i gräsmattan i ”rutor” innan du sår. Då får du kontroll över mängden frön du använder så att gräsmattan blir jämnt sådd. Du kan så för hand, eller använda en särskild såmaskin, beroende på hur stor yta du ska täcka.

Det går åt ungefär 1,5 kilo gräsfrö för 100 kvadratmeter gräsmatta, men det är alltid bra att ha lite extra om du skulle behöva fylla på. När du sått gräsfröna är det bra att använda en lövräfsa för att vända runt jorden lite så att fröna kommer ner ordentligt och kan gro.

Du kan också använda gräs på rulle, vilket är ett snabbt och enkelt sätt att få en färdig gräsmatta. Att rulla ut ny gräsmatta på rulle kräver dock också en del underhåll efteråt, för att gräsrullarna ska etablera sig ordentligt. Du behöver göra samma förarbete som när du sår gräsfrö. Vattna ordentligt de närmaste veckorna efter utrullningen.

4. Vattna

Det är viktigt att det nysådda gräset inte torkar ut innan det gror, så därför behöver du vattna varje dag till dess att fröna grott. Du kan sedan vattna lite mer sällan.

5. Klippning

När gräset blivit ungefär 6 cm högt är det dags att klippa med gräsklippare för första gången. Klipp ungefär en centimeter. Kom sedan ihåg att klippa gräset ofta och lite, för att det ska växa och må så bra som möjligt.

Om du klipper lite kan du låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan för att ge näring. Du kan använda en elgräsklippare eller en bensingräsklippare, beroende på vad som passar bäst. Idag finns även robotklippare på marknaden, som kan underlätta när gräset behöver klippas lite oftare.

6. Gödsla

Gödsla gräsmattanNär du klippt första gången är det dags att gödsla gräset igen. Efter gödsling är det viktigt att vattna ordentligt, för att inte gödseln ska ”brännas fast” på ytan av gräset om marken är torr.

Du kan sedan gödsla en gång i månaden första säsongen. Har du en mycket kompakt jord kan du också behöva använda en vertikalskärare för att lufta gräsmattan den första hösten efter sådd.

Sköta om gräsmattan

En gräsmatta, oavsett om du sått en ny, eller om du vill ta hand om din gamla gräsmatta på ett bra sätt, ska klippas ungefär 1-2 gånger i veckan under säsongen. Du bör också gödsla din gräsmatta regelbundet.

På våren kan det dessutom vara bra att lufta gräsmattan innan gödslingen, för att syre ska nå ner till gräsets rötter. Detta kan du till exempel göra med en bra vertikalskärare, som har vertikala knivar som skär lufthål i jorden. Efter att du luftat gräsmattan kan du behöva stödså för att täcka eventuella kala fläckar som uppstått.

Om du gör ett grundligt förarbete och sedan tar hand om din nysådda gräsmatta på rätt sätt, så kan du njuta av en tät och grön gräsmatta varje år.