För att få en fin och tät gräsmatta gäller det att klippa gräset ofta och regelbundet. Under högsäsong kan du ibland behöva klippa gräset två gånger i veckan för att den ska skapa sidoskott som gör att den blir tät och växer bra.
Även om det är viktigt att så gräsmattan bra och inför våren gödsla samt lufta gräsmattan så är gräsklippningen som sker regelbundet under säsongen väldigt viktigt.
Problemet är nog att många av oss inte tycker att gräsklippning är någon särskilt rolig fritidsaktivitet. För att klippningen ska bli så smidig som möjligt, är det därför bra om du väljer en gräsklippare som passar just dig och din trädgård.
Men hur väljer man rätt gräsklippare när det finns så otroligt många olika alternativ att välja på? Nedan jämför vi de allra vanligaste typerna av gräsklippare, för att du ska kunna hitta den gräsklippare som fungerar bäst för just din gräsmatta.
Handgräsklippare
En handgräsklippare är precis vad det låter som, en gräsklippare som drivs manuellt och som inte har en motor. Du får i stället klippa gräset för hand.
Fördelarna med en handgräsklippare är att den inte låter särskilt mycket och den har inte någon motor som behöver tas om hand.
Den behöver heller inte tankas eller ha tillgång till el för att fungera samt att den tar inte särskilt mycket plats vid förvaring. Den får ofta plats i ett ganska litet trädgårdsförråd.
Dessutom får du motion när du klipper gräset. En handgräsklippare kan användas även av den som inte känner sig bekväm alls med motorer då den knappt behöver underhållas.
För att handgräsklipparen ska fungera bäst bör du dock slipa bladen så att de alltid är vassa.
Nackdelen med en handgräsklippare är att det kan bli slitsamt att klippa stora gräsmattor med den.
Bensingräsklippare
När man tänker på en gräsklippare, så är det förmodligen bilden av en traditionell bensindriven gräsklippare som dyker upp i huvudet. Det är framför allt bekvämt att klippa gräsmattan med en bensingräsklippare, då de inte behöver tankas så ofta.
Idag har dessutom de flesta bensindrivna gräsklippare en teknik som gör dem självdrivande, så att klippningen blir mycket lättare.
En bensingräsklippare klarar av att klippa stora ytor och lämpar sig väl för dig som har en stor gräsmatta.
De främsta nackdelarna med en bensindriven gräsklippare är framför allt just bensinen. Gräsklipparen både låter och avger en del avgaser. Dessutom kostar de litegrann att tanka, beroende på priset på drivmedel.
De kan också vara lite tunga att manövrera på mindre gräsmattor, där du behöver svänga ofta.
Elgräsklippare
Om du vill slippa att tanka din gräsklippare med bensin så är en eldriven gräsklippare ett alternativ. En elgräsklippare är oftast lite lättare än en bensingräsklippare, och fungerar därför bra om du har en lite mindre gräsmatta, där du behöver svänga ofta.
Tack vare den låga vikten är den också lätt att dra över gräsmattan, vilket gör klippningen bekväm och enkel. Elgräsklippare är också ofta tystare än bensingräsklippare, vilket är en fördel om du inte vill störa grannarna i radhus- eller villaområdet.
Det största problemet med en eldriven gräsklippare är förstås elförsörjningen. En del av dessa gräsklippare har sladd, vilket betyder att du måste vara försiktig med var sladden hamnar när du klipper.
Du måste också se till så att du har ett eluttag som sitter bra till för klippningen. Det finns också gräsklippare med batteri, vilket gör att du slipper problemet med sladden.
Nackdelen med dessa är att de ofta behöver laddas ganska länge för att kunna användas. Därför rekommenderas dubbla uppsättningar batterier om du har en lite större tomt.
Om du skaffar en batterigräsklippare bör du tänka på att ta hand om batteriet så att det inte förstörs av exempelvis kylan vintertid. Batterierna kan också vara ganska kostsamma att byta ut när de är uttjänta.
Robotgräsklippare
Vill du inte klippa gräset själv alls, utan föredrar att det sker av sig själv, ja då är en robotgräsklippare ett bekvämt alternativ.
Det finns olika varianter av robotgräsklippare, men gemensamt för dem är att de just klipper gräset själva.
Det finns varianter som laddar sig själva och varianter där du själv måste sätta gräsklipparen på laddning.
Med en robotgräsklippare slipper du också komma ihåg att faktiskt klippa gräset så ofta som rekommenderas, då de ofta kan programmeras.
En robotgräsklippare är tystare än en bensindriven gräsklippare, och behöver förstås inte tankas med bensin.
Nackdelarna med en robotgräsklippare är att de kan vara ganska dyra i inköp, särskilt om du har en större yta som ska klippas. De kräver också en del inställningar innan de klipper som du vill och din tomt måste vara ganska plan för att de flesta robotgräsklippare ska fungera.
Åkgräsklippare
Har du en riktigt stor gräsmatta som ska klippas kan en åkgräsklippare vara ett bra val. Det är ett bekvämare sätt att klippa, och du kan täcka stora ytor när du klipper.
Du orkar förstås också klippa längre stunder i sträck, vilket gör att jobbet blir snabbare gjort.
Åkgräsklippare har dock några nackdelar.
En nackdel är att de är ganska dyra och kräver en hel del underhåll för att fungera bra. De är heller inte så väl lämpade för små gräsmattor och ”finliret” runt kanter. Där kan du med fördel i stället använda en grästrimmer.
Grästrimmer
De flesta gräsklippare är inte så bra på att klippa snyggt runt rabatter, träd, buskar och kanter. Här är det en bra idé att istället använda en så kallad grästrimmer, som även de finns i olika modeller och typer.
Beroende på hur behovet ser ut så finns grästrimmer både som bensindrivna och som eldrivna. Fördelen med de eldrivna är att de är tystare, men de kan förstås behöva laddas mellan användningarna.
Det finns också en del tillbehör till grästrimmers, så att du kan anpassa din grästrimmer efter just de behov din trädgård har.
Sammanfattningsvis kan man säga att vilken gräsklippare som är rätt val för just dig beror på två saker: hur stor trädgård du har och hur mycket jobb du vill lägga ner. Väg dessa faktorer mot varandra så hittar du den gräsklippare som passar just dig och din trädgård bäst.