Vad krävs för att du ska ha en fin och frisk gräsmatta? Vi kommer här gå igenom 10 tips för hur du sköter om gräsmattan så att grannarna börjar fråga hur du gör.
Att få en snygg gräsmatta kan ta tid och ska du inte rulla ut en helt ny gräsmatta bör du räkna med ett riktigt bra resultat först till nästa säsong. Om du börjar på hösten kan resultatet dock bli väldigt bra redan till nästa vår/sommar.
En fin gräsmatta är mycket lättare att underhålla än en dålig gräsmatta. Du får alltså inte bara njuta av en finare gräsmatta utan det blir även mindre underhållsjobb.
Här är 10 tips du bör se över:
- Klippa gräsmattan
- Lufta gräsmattan
- Gödsla med mer näring
- Stödså för tätare gräsmatta
- Städa gräsmattan
- Jämna ut gräsmattan
- Ta bort mossa
- Vattna under torrperioden
- Toppdressa för extra näring
- Kalka gräsmattan
1. Klippa gräsmattan
Klippa gräsmattan med gräsklippare gör nog de flesta, men de flesta tänker nog inte på att klippa på rätt sätt. Under sommaren bör du klippa gräset ofta snarare än mycket åt gången. Ungefär en till två gånger i veckan är lagom när gräset växer som mest.
Du kan använda en gräsklippare med uppsamlare eller utan, det är en smaksak. En gräsmatta med uppsamlare gör att du slipper att räfsa gräs efter klippningen.
En gräsklippare utan uppsamlare kan lämna kvar gräsklippet som naturlig näring åt gräsmattan. Uppsamlaren är dock avtagbar och sällan något du måste ha monterat på om du inte vill.
Olika gräsklippares fördelar
De bästa elgräsklipparna och även bensingräsklipparna har mulchfunktion (multiclip) som klipper det avklippta gräset i flera delar. Det gör att det lättare kan spridas ut i gräsmattan för att snabbt bli gödning.
Robotgräsklipparna har fördelen att de klipper så regelbundet att de enkelt kan låta topparna återgå till gödning. Tester visar tydligt att gräsmattor som klippa regelbundet av robotgräsklippare får ett väldigt fint resultat.
De bästa robotgräsklipparna klarar idag av att klippa väldigt stora gräsmattor på 1 000 – 1 500 m², hanterar lutningar bra och kan ta över gräsklippning för de flesta gräsmattor som ligger i anslutning till bostäder och byggnader. Väldigt stora gräsytor och som speciellt ligger långt från en bostad hanteras fortfarande bäst av en åkgräsklippare.
Om du behöver köpa en ny gräsklippare kan du läsa vår artikel om hur du väljer bästa gräsklipparen för dina behov.
Det kan också vara bra att ha en grästrimmer för att klippa kanter runt till exempel rabatter, buskar och träd för ett jämnt resultat.
Så kort ska du klippa
Klipp aldrig av mer än en tredjedel av gräsets längd med gräsklipparen. Om du klipper ofta och lite stimuleras gräsets tillväxt och så kallade sidoskott uppstår, vilket gör gräsmattan tätare och finare.
Om du nyligen sått gräset är det bra att vänta tills det är åtminstone 6 cm högt innan du klipper första gången.
2. Lufta gräsmattan
Lufta gräsmattan är bra för att luft och näring ska komma ner i marken. Detta görs lättast genom att köra med en vertikalskärare som med knivar skär i marken och skapar lufthål.
Vertikalskäraren kapar även gräsets rötter vilket gör att nya skott kommer till och växer upp. Det gör att du på sikt får en tätare och snyggare gräsmatta.
Det är bra att lufta gräsmattan innan gödsling. Då får gräset får en chans att tillgodogöra sig gödslet på ett bra sätt. Beroende på jordtyp kan du behöva lufta din gräsmatta 1–2 gånger varje år. Detta gäller särskilt om du har en mer kompakt jordtyp i din trädgård.
När du kör med vertikalskärare/mossrivare får du räkna med att din gräsmatta efteråt ser värre ut än när du började. Det är inte ovanligt att gräsmattan känns väldig gles och känslan av att man förstört sin gräsmatta kan infinna sig. Det är oftast helt normalt!
Glöm dock inte bort att gödsla, ströså och toppdressa gräsmattan görs bäst efteråt vilket ger god möjlighet att få en vinare gräsmatta.
3. Gödsla med mer näring
För att gräsmattan ska må bra och bättre stå emot till exempel mossa och ogräs, är det bra om du gödslar regelbundet. Ett bra riktmärke är att tillsätta gödsel minst 2 gånger varje år.
Ett bra tips är att gödsla på våren när gräset ska börja växa igen efter vintern och sedan igen när gräset växer som snabbast under tidig sommar.
Det kan också vara bra att gödsla en extra gång på hösten för att ge gräset lite hjälp på traven inför vintern. Innan du gödslar kan det vara fördelaktigt att lufta gräsmattan med en vertikalskärare.
4. Stödså för tätare gräsmatta
Att stödså gräsmattan är precis vad det låter som: att ge gräsmattan lite extra stöd i form av nya frön.
Stödså med lite extra gräsfrö kan man göra både på hösten och på våren. När man stödsår vill man framför allt jämna ut gräsmattan om man fått slitna eller helt kala partier. Det är viktigt att inte bara strö ut frön på dessa partier för då kan gräsmattan växa ojämnt. Strö därför ut gräsfrö över hela gräsmattan.
Vill du ha ett snabbt resultat av sådden kan du välja en gräsblandning som är anpassad för just att stödså. De kallas ofta reparationsblandning och består av olika sorters gräs med egenskapen att gro och växa fort.
Har du en större yta där du behöver så nytt gräs kan du läsa mer om hur du sår nytt gräs i denna artikel.
5. Städa gräsmattan
Innan trädgården går in i vintervila är det bra att städa av gräsmattan, för att den ska kunna växa bra nästkommande vår. Räfsa bort löv som fallit ner från träden, plocka upp eventuell frukt från fruktträd och klipp gräsmattan en sista gång innan vintern. Du kan också passa på att lufta och gödsla gräsmattan i samband med höststädningen.
6. Jämna ut gräsmattan
Gräsmattor får ibland gropar och andra ojämnheter av olika skäl. För att inte riskera att vatten samlas i groparna är det bra om du jämnar ut gräsmattan.
Det kan göras med jord och görs med fördel i samband med gödsling eller när man stödsår. Genom att jämna ut gräsmattan får du ett vackrare gräs som låter regnvatten och smält snö rinna av.
7. Ta bort mossa
Det allra bästa sättet att bli av med mossa i gräsmattan är att ge själva gräset de bästa förutsättningarna för att växa och frodas, och därmed konkurrera ut mossan ut gräsmattan.
Du kan använda en mossrivare för att dra upp mossan från gräsmattan. Det lämnar dock ibland mycket yta som behöver stödsås på nytt och görs därför bäst på hösten.
Klipp gräsmattan ofta för att stimulera gräset. Du kan även ge gräsmattan näring och använda mossbekämpningsmedel. Idag finns ofta kombinerat gödsel som motverkar mossa samtidigt som gräset får näringen som behövs för att växa sig starkt.
8. Vattna under torrperioden
En gräsmatta behöver vatten för att hålla sig grön och frisk. Det är därför en god idé att vattna gräsmattan under torra och varma sommarperioder. Du ska även vattna gräsmattan när du har gödslat, för att inte gödslet ska bränna gräsmattan i solen.
9. Toppdressa för extra näring
Har du en sliten gräsmatta som behöver lite extra omsorg, kan det vara bra att toppdressa. Genom att toppdressa hjälper du gräsmattan att ta emot näring från till exempel gödsel och att samtidigt hålla kvar fukt i gräset. Toppdressa behöver du oftast inte göra mer än var fjärde år.
Du kan också med fördel använda toppdress innan du sår gräsfrön när du stödsår, för att både jämna ut gräsmattan och göra så att fröna lättare gror.
10. Kalka gräsmattan
Om jorden i trädgården är för sur, så kan det bli svårt för gräset att ta upp näring från till exempel gödsel. Detta kan motverkas genom att du kalkar gräsmattan.
Olika typer av jord kan behöva olika mycket kalk för att få rätt pH-värde. Dun kan kalka när som helst under säsongen, men det är bra att göra det på hösten, då regnet hjälper till att få ner kalken i jorden under gräset. Du kan kalka för hand eller med en kalkspridare, beroende på hur stor gräsmatta du har.