Bästa Bensindrivna Gräsklippare

Bästa Bensingräsklippare

Vi har tittat närmare på marknaden för bensindrivna gräsklippare. I tester, recensioner och omdömen har vi hittat “bäst i test” gräsklippare och likaså modeller som helt enkelt inte är tillräckligt bra.

Trots att det finns några nya test på bensingräsklippare tar majoriteten av testen främst avstamp i batteri och eldrivna gräsklippare. Vi har dock hittat ett par tester och recensioner som vi anser ger oss en väldigt bra bild av marknadsläget.

Om man ser till kraftfullhet och uthållighet är bensindrivna gräsklippare fortfarande långt framför andra alternativ på marknaden. När du ska klippa stora partier gräs eller vildvuxna områden är det en ren nödvändighet att ha en gräsklippare som kan utföra ett effektivt och avbrottsfritt jobb. För riktigt stora ytor anses åkgräsklippare vara mest effektiva men annars är den bensindrivna varianten fortfarande ett bra alternativ.

Nedan följer en kortare beskrivning av olika bensingräsklippare som har gjort sig förtjänta av att lyftas fram. Därefter har vi sammanställt information som ska göra det lättare för dig som på egen hand vill hitta en gräsklippare som är bäst för just dig.

Husqvarna LC 347 V – Bäst i Test

Husqvarna LC 347 V
 • Bäst i Test 2020
 • Utnämnd till ”Bäst i Test” av Gör det själv 2018
 • Robust konstruktion med slagtålig plastsköld
 • Dammreducerande uppsamlare på 60 liter
 • Kraftfull motor med en effekt på 2400 watt
 • Klipphöjden justeras via ett enhandsgrepp

Priser för Husqvarna LC 347 V

6 290 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Husqvarna LC 347 V är en gedigen gräsklippare som drivs av bensin. ”Gör det Själv” gav den 5/5 stjärnor i sitt test av gräsklippare 2018 och det råder ingen tvekan om att den fortfarande håller sig relevant.

Bensingräsklipparen är uppbyggd av en slagtålig plastsköld som garanterar en längre livslängd. Kompositchassin är även robust i sin utformning och den ger bästa möjliga uppsamlingsförmåga.

Klippbredden på 47 cm är fullt tillräckligt för en medelstor gräsmatta. Detsamma gäller för uppsamlaren på 60 liter som med stor sannolikhet är fullt tillräckligt, även om du ska klippa större partier gräs. Uppsamlaren är även dammreducerande vilket gör att den innesluter damm och hindrar det från att störa användaren.

Husqvarna LC 347V är självgående med variabel hastighet. Ett stort plus är att du justerar hastigheten via ett separat handtag vilket betyder att du inte behöver greja med bygeln under klippningen. När du aktiverar kopplingsbygeln håller maskinen den önskade hastigheten vilket gör det enkelt att hitta en fart som passar dig.

Motorn har en hög effekt på 2400 watt och är lätt att starta via en automatisk choke. Det enda du behöver göra är att dra i snöret för att påbörja ditt gräsklippande. Klipphöjden är lätt och bekväm att reglera genom ett enhandsgrepp. Själva klipphöjden kan justeras mellan 20–75 mm vilket ger dig stora valmöjligheter gällande längden.

Att ”Gör Det Själv utnämnde Husqvarna LC 347V till ”bäst i test” i sin artikel från 2018 känns i allra högsta grad rättmätigt. Du får en tålig bensindriven gräsklippare med en effektiv motor. Trots väldigt fina kvalitéer skjuter inte priset i höjden vilket gör att man får känslan av att detta är en av de bästa bensingräsklippare som du kan köpa.

Stihl RM 448 TC – Mycket bra val

Stihl RM 448 TC
 • Bra Produkt 2020
 • Andraplats i test av ”Gör det själv” 2020
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • God ergonomi med flertalet smarta funktioner
 • Lätt & smidig i och med enkel konstruktion
 • Kraftfull OHV-motor

Priser för Stihl RM 448 TC

4 979 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Stihl RM 448 TC är med stor sannolikhet den mest skonsamma bensingräsklipparen på marknaden. Vikten är låg, konstruktionen är smal och ljudnivån är acceptabel. Dessutom mottog den en delad andraplats i ”Gör Det Självs” test av bensingräsklippare år 2020.

Gräsklipparen har en klippbredd på 46 cm vilket betyder att den främst lämpar sig för medelstora eller små gräsmattor. Arbetsvarvtalet på 2 800 v/min innebär dock att den har en hög klippkraft vilket betyder att Stihl RM 448 TC kan plöja sig igenom en gräsmatta snabbt.

Stihl RM 448 TC - bensingräsklippare med uppsamlareUppsamlaren är på 55 liter vilket är något lägre än vad många konkurrenter erbjuder. Dock är det fullt förståeligt då det är tydligt att Stihl utformat RM 448 TC efter principen att den ska vara lätt och smidig. Om uppsamlaren hade varit större hade det blivit på bekostnad av vikten.

Stihl RM 448 TC har 1-växlad drift vilket betyder att maskinen själv hjälper till att driva gräsklipparen framåt. Maskinen drivs av en stötstångsmotor (OHV) som är framtagen för att den ska ha minskat cylinderslitage och oljeförbrukning för att på så sätt förlänga motorn livslängd. OHV-motorn är också känd för att ge högre kompression.

Som tidigare nämnt genomsyras Stihl RM 448 TC av en mycket god ergonomi. Hjulen är lättrullade, robusta och har en lång livslängd. Stihl har också tagit fram ett monohandtag som är bekvämt att köra med och väldigt greppvänligt. Inte minst finns det smarta bärhandtag som är till stor hjälp när du till exempel ska flytta gräsklipparen till förrådet.

Gräsklippare som drivs av bensin har ryktet om sig att vara trögstartade. Som motreaktion mot detta har Stihl utvecklat ett lättstartarsystem som gör att RM 448 startar enkelt både vid kall och varmstart.

Det räcker med en snabb överblick över egenskaperna hos Stihl RM 448 TC för att förstå att det är en bensindriven gräsklippare i absoluta toppklass. Den lätta konstruktionen är ett stort plus för dig som inte har en särskilt stor gräsmatta men ändå vill ha kraftfullheten bensinen innebär. Goda testresultat och kundomdömen ger sken av att detta är en gräsklippare att överväga om du går i köptankar.

Klippo Champion – Bra Bensingräsklippare

Klippo Champion
 • Bra Produkt 2020
 • Bra betyg i test av ”Gör det själv” 2020
 • Bra betyg från testande konsumenter
 • Låg vikt på 29 kilo gör den lätt att manövrera
 • Mulchningstekniken ger naturlig gödning
 • Förhållandevis tyst ljudprofil på 84 dB

Priser för Klippo Champion

5 599 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Om du söker en kraftfull bensingräsklippare trots att du har en mindre gräsmatta är Klippo Champion ett mycket prisvärt alternativ. Bland digitala omdömen blir det tydligt att testande konsumenter är nöjda med Klippo Champions enkelhet samt att den inte säljs för ett alltför dyrt pris.

Ett återkommande mönster bland de digitala recensionerna är en stor optimism kring hur lättmanövrerad Klippo Champion är. Bensingräsklipparen har en relativt låg vikt på 29 kilo och kombinerar detta med en nätt design. Den enkla konstruktionen har dock varit på bekostnad av funktioner. Det är tydligt att Klippo Champion har färre funktioner än konkurrerande modeller i den högre prisklassen.

Med en klippbredd på 48 cm har du stora möjligheter att utföra ett snabbt och effektivt arbete på en liten eller normalstor gräsmatta.

Anmärkningsvärt är också den förhållandevis tysta ljudprofilen på 84 dB. Klippo Champion har i övrigt också mycket bra ergonomi med mjuka handtag samt möjlighet till höjdjustering.

Denna bensindrivna gräsklippare använder sig av en mulchningsteknik när den klipper gräsmattan. En mulcherklippare har ett annorlunda klippsystem som gör att gräset klipps flera gånger för att sedan återgå till gräsmattan som en form av naturlig gödning. Finfördelningen innebär att gräsmattan har stora möjligheter till att snabbt bryta ner gräsresterna.

Nackdelen med mulchergräsklippare likt Klippo Champion är att den av naturliga anledningar saknar en uppsamlare. Givetvis är detta hela principen med en mulcherklippare men det är inte alla som vill att gräs ska ligga kvar efter att man har klippt. Detta blir också ett problem på senhösten eller under perioder där vädret är mycket varmt. När gräset inte är i tillväxt är nedbrytningsprocessen betydligt mer långsam vilket betyder att stora partier gräs kan hopa sig.

Trots Klippo Champions enkelhet är den populär. Gör det Själv gav den ett bra betyg i sitt test av bensindrivna gräsklippare 2020 och kundomdömena är i det stora hela positiva. Om du inte är redo att punga ut för en bensingräsklippare i premiumklassen är Klippo Champion ett högst gångbart alternativ.

AL-KO Comfort 51.0 SP-A – Bästa Budgetvalet

AL-KO Comfort 51.0 SP-A
 • Bästa Budgetval 2020
 • Bästa bensingräsklipparen i Pricerunners test
 • Generös uppsamlingsvolym på 60 liter
 • 4INONE-systemet skapar stora valmöjligheter kring avfallet
 • Klippbredd på 51 cm
 • Startar lätt med välplacerat snöre

Priser för AL-KO Comfort 51.0 SP-A

4 295 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
5 149 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Bland bensindrivna gräsklippare i budgetklassen lyser AL-KO Comfort 51.0 SP-A klart starkast. Pricerunner genomförde år 2020 ett test av 24 olika gräsklippare och AL-KO Comfort 51.0 SP-A valdes då till den bästa gräsklipparen som drivs av bensin.

AL-KO Comfort 51.0 SP-A har flertalet funktioner som gynnar användaren. Bland annat har den 7 olika höjdinställningar som lätt går att reglera via en spak. Detta betyder att du med största sannolikhet kommer hitta en bekväm arbetsställning.

Vid första anblick kan det lågt placerade startsnöret verka dåligt placerat. Så är dock inte fallet då du kan fösta startsnöret på en krok vid handtaget. Faktumet att du kan starta motorn i en stående position gör att antalet obekväma arbetsställningar minimeras.

AL-KO Comfort 51.0 SP-A - uppsamlareDet mest anmärkningsvärda med AL-KO Comfort 51.0 SP-A är 4INONE-systemet. Detta innebär att du själv får bestämma hur gräsavfallet ska hanteras. Gräsklipparen finfördelar gräset och du kan själv välja om du vill kasta ut gräset via sidoutkastet eller samla avfallet i uppsamlaren som rymmer hela 60 liter.

Mulchningstekniken där du kastar ut gräset igen är fördelaktigt under perioder där tillväxten i gräsmattan är stor. Det finklippta gräset agerar som naturlig gödning och du kan därmed få en fin och grön gräsmatta utan att behöva använda konstgödsel. Under perioder av torka eller kyla har gräsmattan svårt att bryta ner det avklippta gräset och därför är det optimalt att du även har möjligheten att samla in avfallet i uppsamlaren.

AL-KO Comfort 51.0 SP-A har en klippbredd på 51 cm vilket gör att den även lämpar sig för större gräsmattor. Precis som många andra gräsklippare som drivs av bensin har den en kraftfullhet som gör att den kan ta sig an stora områden av högt gräs.

I tester och recensioner har det funnits kritik mot byggkvalitén på AL-KO Comfort 51.0 SP-A. Enstaka kvalitetsbrister har uppdagats däribland hög ljudprofil och höga vibrationsnivåer. Trots att gräsklipparen erbjuder bakhjulsdrift är den något långsam och tung att pressa fram. Du måste med andra ord vara beredd att tillsätta lite extra muskelkraft för att få den att rulla i ett bra tempo.

Trots att AL-KO Comfort 51.0 SP-A har vissa materiella brister är helhetsbetyget högt. Nackdelarna blir också mer förståeliga om man väver in prisläget och om du inte är beredd att betala höga summor för din bensingräsklippare är detta ett av de bästa alternativen.

Att tänka på vid köp av en bensindriven gräsklippare

Även om vi har gett dig en närmare beskrivning på ett ex antal bensingräsklippare är det kanske ingen modell som du känner passar dig helt och hållet. Vi har främst utgått från testresultat och vilka funktioner som har varit framträdande i testen. Men kanske är det så att du inte har samma preferenser som testpanelen?

Vi har full förståelse för detta och därför har vi sammanställt några viktiga punkter som är bra att ha i åtanke när du själv försöker finna gräsklipparen som är bäst för dig. Förhoppningsvis ger detta tillräckligt med redskap för att du ska kunna genomsöka marknaden med en större kännedom om viktiga funktioner och egenskaper som är viktiga.

Klippbredd & Klipphöjd

En generös klippbredd effektiviserar klippningen och du behöver därmed inte gå lika många rundor i trädgården. Klippbredden avgör alltså hur brett knivarna klipper och de olika modellerna skiljer sig väldigt mycket åt på denna punkt.

Bensingräsklippare - KlippbreddBensindrivna gräsklippare är som bekant ofta mer robusta i sin konstruktion och därför känns det naturligt att samtliga modeller har en relativt generös klippbredd. I vår artikel finns det ingen gräsklippare som har en lägre klippbredd än 46 cm. De flesta gräsklipparna som mottar höga positioner i tester har en klippbredd på mellan 46 – 60 cm.

Det är viktigt att inte enbart stirra sig blind på klippbredden och därefter dra slutsatser kring gräsklipparens effektivitet. Vissa modeller har extra kamrar på sidan vilket gör att de lättare kommer åt oönskad växtlighet som hamnat nära murar och väggar. Knivarnas placeringar är med andra ord också en viktig faktor för hur effektivt en gräsklippare tar sig an växtlighet.

De flesta gräsklipparna har en inställningsbar klipphöjd. Via spakar som ofta är placerade i närhet till handtaget kan du ställa in hur pass kort eller högt du vill ha gräset. Det finns inte heller här några direkta standardmått och klipphöjden kan skilja sig mycket mellan olika modeller.

Ergonomi & Ljudnivå

Ljudnivå GräsklippareGräsklipparen ska inte stå ute i trädgården i ur och skur. Detta innebär att den måste flyttas fram och tillbaka mellan ett lämpligt utrymme och trädgården. Därför är det viktigt att gräsklipparen har ordentliga handtag och en rimlig vikt som gör att förflyttningen inte blir alltför tidskrävande och slitsam. Även under själva gräsklippningen tjänar du mycket på att gräsklipparen är bra ur ett ergonomiskt perspektiv.

Den kanske mest kännbara delen av konstruktionen är handtaget. Trots att det kan låta som en bagatell är ett bra handtag väldigt avgörande för helhetsintrycket. Bensingräsklippare tillåter långa arbetspass och om du planerar att klippa stora partier gräs vill du inte att det skaver redan efter några minuter.

En annan viktigt aspekt är styret. De allra flesta modeller har styren med många inställningsmöjligheter vilket gör att du med stor sannolikhet kommer hitta en arbetshöjd som passar dig utmärkt. Ju fler inställningsmöjligheter en gräsklippare har ju större chans är det att du slipper jobba med krökt rygg.

Tyvärr är det ett faktum att bensindrivna gräsklippare låter en hel del. Betydligt mer än batteri och eldrivna varianter. Via specifikationerna för varje produkt kan du utläsa gräsklipparens ljudnivå. Ljudnivån mäts i decibel (dB) och de flesta bensindrivna modellerna som förekommer i test har en ljudnivå på mellan 84 och 93 dB.

Då motorn är mer kraftfull tenderar bensindrivna gräsklippare till ha högre vibrationsnivåer. Detta är svårt att komma ifrån men genom en fast konstruktion och bra handtag kan man minska nivåerna något.

Funktioner

Att hålla koll på alla funktioner du kan tyckas behöva är en konst i sig. Diverse företag är snabba med att slänga ut massa information kring detaljer du inte visste att det fanns ett behov av. När det kommer till funktioner är det värt att ställa sig frågan, “vilka egenskaper är de viktigaste för mig”?

En egenskap som särskiljer de olika gräsklipparna åt är knivarna. Det mest populära är att välja en modell som antingen är utrustad med mulcher, bioclip eller en multiclip-funktion. Dessa knivarna ger i stora drag samma effekt och gör att gräset finfördelas. Processen skiljer sig från mer traditionella klipptekniker genom att gräset slungas in i maskinen en extra gång.

En mulcherklippare skär så fina snitt i gräset att många kör denna utan uppsamlare. Gräset som ligger kvar kan fungera som naturlig gödning vilket kan ge gräsmattan ett grönare och finare helhetsintryck på längre sikt.

Majoriteten av alla bensindrivna gräsklippare är utrustad med någon sorts uppsamlare. Även om det finns fördelar med mulchingtekniken föredrar vissa användare att frakta bort det överblivna avfallet. Det bör också tilläggas att mulchingtekniken främst är lämplig under perioder då gräsmattan är under tillväxt.

Uppsamlarens storlek skiljer sig mycket mellan modellerna. Fördelen med en stor uppsamlare är att du inte behöver tömma den lika ofta. Nackdelen är dock att du får en klumpigare gräsklippare som kan vara svårare att manövrera. Att gå runt med en full uppsamlare på 60 liter är inte heller alltid det lättaste. De flesta bensingräsklipparna som når höga placeringar i tester har uppsamlare på omkring 50-60 liter.

Fram eller bakhjulsdrift

Det vanligaste bland bensingräsklippare är att de har bakhjulsdrift. Då en bensindriven gräsklippare oftast väger en hel del är det väl på sin plats att få lite hjälp med att driva den framåt. Bakhjulsdriften är inte minst en räddare i nöden om din gräsmatta innehåller uppförsbackar och många svängar.

Fördelen med bakhjulsdrift jämfört med framhjulsdrift är att du har större kontroll över körningen. Den är dock något mer klumpig än en framhjulsdriven variant men överlägset bäst i uppförsbacke. En framhjulsdriven gräsklippare är lättare att manövrera och vända.

Skillnaderna mellan de två olika alternativen är egentligen små petitesser. Du bör därför inte lägga allt för mycket vikt vid om gräsklipparen är fram eller bakhjulsdriven.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av en bensindriven gräsklippare.

 1. Vad är fördelen med en bensingräsklippare jämfört med en batteri- eller sladdriven?
 2. Vilken bensin ska jag ha till min gräsklippare?
 3. Hur mycket bensin drar en gräsklippare?
 4. Hur mycket kostar en bensingräsklippare?
 5. Vilken bensindrivna gräsklippare är bäst?

1. Vad är fördelen med en bensingräsklippare jämfört med en batteri- eller sladdriven?

Fördelarna kontra nackdelarna med de olika varianterna av gräsklippare är ett flitigt omdiskuterat ämne där svaren inte alltid är självklara. Nedan kommer vi gå igenom de mest tydliga skillnaderna mellan bensin, batteri och gräsklippare som drivs med hjälp av sladd.

Batteridriven gräsklippare – Stor rörelsefrihet och effektiv på medelstora ytor

En batteridriven gräsklippare kräver något längre framförhållning då du måste se till att den ständigt är laddad när du klipper gräset. Oftast reder detta problemet ut sig själv om du har för vana att sätta den på laddning under perioder när den inte används.

Om du har stora ytor att klippa och därmed planerar att jobba i längre tidsintervaller kan det vara en idé att ha ett reservbatteri nära till hands. Det finns en klassisk tumregel som säger att batteridrivna gräsklippare främst lämpar sig för tomter mellan 800–1 000 m². Om tomten är större än så behövs generellt sett en bensindriven gräsklippare för att arbetet ska kunna vara effektivt.

Givetvis finns det batteridrivna modeller som har så pass bra kapacitet att de även kan fungera på större ytor. Om du så vill kan du som tidigare nämnt köpa multiladdare och extra batterier.

Sist men inte minst är batteridrivna gräsklippare det bästa alternativet för miljön. På den punkten har bensin väldigt svårt att mäta sig.

Om du är intresserad av att läsa mer om batteridrivna gräsklippare och vilka elektriska gräsklippare som presterat bäst i test så har vi en genomgång av de modellerna här.

Elektrisk med sladd – Billig i drift och bra för miljön

Om du har en mindre gräsmatta kan en elektrisk gräsklippare som drivs med hjälp av en sladd vara ett utmärkt alternativ. De största fördelarna är att du får en ständigt hög effekt och att du aldrig behöver oroa dig för att bränslet eller batteriet ska ta slut. Du kan med andra ord köra på i timmar utan avbrott om det skulle finnas behov.

När du tittar efter en eldriven gräsklippare är det dock viktigt att du tar hänsyn till sladdlängden. En vanlig sladd till en gräsklippare brukar vara mellan 8 till 17 meter lång. Fördelen med en lång sladd är givetvis att du får större rörelsefrihet. Sladdlängden går också att förlänga om du pluggar in kontakten i en förlängningssladd.

Det finns dock även nackdelar med en alldeles för lång sladd. Du måste alltid hålla koll på sladden för att undvika den tråkiga utgången att du kör över den. Sladden kan också hamna huller om buller på gräsmattan och den kan lätt trassla in sig. Att förvara en 17 meter lång sladd är inte heller alltid det lättaste och du måste därmed ha en anläggning där sladden är snyggt inlindad.

Du kan räkna med att en elektrisk gräsklippare gör sig bäst på gräsmattor som är omkring 400-500 m².

En elektrisk gräsklippare med sladd är i regel några tusenlappar billigare än en batteridrivna modell. Om du endast har en liten trädgård kan det vara mer kostnadseffektivt att gå för en sladdriven.

Bensindriven gräsklippare – Kraftfull och bättre lämpad för stora ytor

Den tydliga fördelen med bensindrivna gräsklippare är givetvis att den är mer kraftfull än modeller som är beroende av elektricitet. Då bensingräsklipparen varken är beroende av batteritid eller eluttag kan du täcka större ytor snabbare. En bensindriven gräsklippare är det tveklöst bästa valet om du har en gräsmatta på över 1000 m².

Nackdelen är givetvis att bensin kan bli ett relativt kostsamt alternativ. En bensindriven gräsklippare kräver också kontinuerlig service då bensinen inte är särskilt skonsam mot motorn. Servicen innefattar också byte av olja vilket måste ske med jämna mellanrum.

Kraften som bensindrivna gräsklippare besitter är fördelaktig om du har vildvuxet och högt gräs. Den tuggar sig igenom det mesta och ger nästintill alltid ett mycket bra och snabbt resultat.

Tyvärr är ljudprofilen betydligt högre bland bensingräsklippare än andra varianter. Utsläppen går inte heller att komma ifrån även om du använder alkylatbensin. Generellt sett blir vikten också högre om gräsklipparen drivs av bensin då motorn har en mer naturlig kraftfullhet.

2. Vilken bensin ska jag ha till min gräsklippare?

Det är i stora drag upp till användaren själv vilken typ av bensin man väljer att köra till sin gräsklippare. Dock är det värt att slå ett slag för alkylatbensin som är betydligt renare än vanlig bensin. Alkylatbensin är mer skonsam mot motorn vilket gör att du förlänger livslängden på din gräsklippare.

En annan fördel med alkylat är att den inte släpper ut lika mycket avgaser som annan bensin gör. Alkylatbensinen förekommer ofta i mopeder, gräsklippare och andra maskiner och fordon som saknar avgasrening. Alkylatbensin är dock dyrare än vanlig bensin men det kan vara värt ändå med tanke på att alkylaten minskar de skadliga utsläppen med upp till 80-90 procent. Detta är ett stort plus såklart med tanke på att det nog är få konsumenter som vill förpesta sin trädgård med alltför mycket avgaser.

Förenklat kan man säga att om du kör en bensingräsklippare i en timme på 95-oktanig bensin så motsvarar det ungefär 100 timmars bilavgaser.

3. Hur mycket bensin drar en gräsklippare?

Om du har en modern bensingräsklippare likt de som presenteras i vår artikel är bränsleförbrukningen relativt låg om man jämför med äldre modeller. Om du klipper gräset i en timme förbrukas ungefär 0,8 liter bensin. Detta kan sättas i relation till en modern familjebil som drar cirka 6 liter bensin på en timmes blandad körning.

En bil drar alltså ungefär 6 gånger mer bensin vilket också beror på vilken typ av bensin du använder. Att ställa en gräsklippare mot en bil är visserligen en relativt svår jämförelse. Vi lämnar åt dig som läsare att bedöma om detta är mycket eller lite.

4. Hur mycket kostar en bensingräsklippare?

Bensingräsklipparen har ett väldigt brett prisspann. Den billigaste modellen kostar runt 2000 kronor medan dyra varianter kan kosta upp till 20 000. I vår sammanställning av “bäst i test” produkter finns inga gräsklippare som varken kostar 2000 eller 20 000 kronor. De billigare modellerna har av förklarliga anledningar svårt att komma upp i nivå och du får med största sannolikhet räkna med att lägga några tusenlappar för att få en gräsklippare av acceptabel kvalité.

Om du ämnar använda din bensingräsklippare för privat bruk har vi svårt att se att du ska behöva lägga 20 000 kronor. Detta är endast rimligt om du är parkskötare eller bedriver någon annan professionell verksamhet där du tar dig an riktigt stora ytor.

I annat fall kan du med stor sannolikhet hitta en bra bensindriven gräsklippare i ett prisspann mellan 4000 och 10 000 kronor. 4000 kronor är i budgetklassen och du får då räkna med att gräsklipparen har relativt avskalade funktioner.

5. Vilken bensindrivna gräsklippare är bäst?

Att utlysa en modell som “bäst i test” och sedan tvärt utgå ifrån det är egentligen rätt knepigt. Trots att vi har lyft fram MAKITA PLM5600N2 som “bäst i test” är det inte alls säker att den passar dina preferenser. Varje konsumenter har sina enskilda behov och vissa är beredd att investera mer pengar i sin gräsklippare än andra.

Istället för att vi ger ett rakt svar på den frågan rekommenderar vi att du tar dig en titt på ovanstående artikel och själv bedömer vilka funktioner du tror dig vara i behov av. Förhoppningsvis ska du kunna hitta en modell som är bäst för just dig.

Så valde vi ut de bästa bensindrivna gräsklipparna

Vi har dammsugit marknaden för bensingräsklippare i syfte att hitta bensingräsklipparna som presterat bäst i recensioner, omdömen och test. Vi har funnit ett flertal tester som vi anser har hög relevans och som i allra högsta grad är legitima. Då vi lägger stor vikt vid att endast använda oss av opartiska tester har det funnits ett arbete i att säkerställa att skribenterna inte har ett egenintresse i produkterna.

Tester som i första anblick kan verka opartiska kan ibland vara skrivna av personer eller företag som själva säljer produkterna. Konsumentmagasinet “Gör Det Själv” är en källa vi har extra mycket tilltro till. De har i många år publicerat artiklar och tester som andas professionalitet och det är tydligt att de främst arbetar för att vägleda konsumenten i deras jakt på den bästa produkten. Vi har använt oss av två separata test från “Gör Det Själv” där det också funnits två separata författare.

Konsumentmarknaden domineras av batteri och sladdrivna gräsklippare då bensindrivna modeller främst brukar användas för professionellt bruk. Tidigare var rollerna ombytta och bensindrivna gräsklippare var de mest populära men allt eftersom batterierna blivit bättre har fler och fler valt bort bensinen. Detta har gjort att marknaden blivit mindre men kvar finns fortfarande ett antal modeller som håller mycket hög kvalité.

Det finns fortfarande fördelar med bensindrivna gräsklippare som batteri och sladdrivna modeller inte kan matcha. Vi har därför jobbat aktivt med att ta fram de modellerna som är bäst lämpade för hemmabruk. Trots att de oberoende testerna varit färre än normalt är vi övertygade om att vi funnit ett antal modeller som vi tror kommer passa dig riktigt bra.

Källor & Test

Här nedanför finner du vår sammanställning över test, recensioner och andra källor som ligger till grund för hur de bästa bensindrivna gräsklipparna valdes ut.

 • Stort test av de bästa bensindrivna gräsklipparna – 2020 – Gör Det Själv
  Gör Det Själv är ett konsumentmagasin som publicerar tester och artiklar som syftar till att vägleda hemmafixare genom marknaden. Deras tester är fria från inblandning av återförsäljare och företag som kan dra nytta av positiva testresultat. Deras opartiska arbete är ofta av stor nytta för oss på testat.nu, så även denna gång. Artikeln vi har använt oss av är från 2020 och i testet ställs 7 olika modeller mot varandra. I testet återfinns ”bäst i test” produkten MAKITA PLM5600N2 samt Stihl RM 448 TC som vi valde att kategorisera som ett ”mycket bra val”. Gör Det Själv gav också mycket bra betyg till gräsklipparen Klippo Champion som vi anser är en mycket intressant produkt. Att testet är från 2020 gör det även extra relevant utifrån ett tidsperspektiv. Det verkar dock som att testvinnaren Makita PLM5600N2 utgått.
 • De 7 bästa bensingräsklipparna på marknaden – 2018 – Gör Det Själv
  Vi har även använt oss av ett tidigare test av Gör Det Själv. Även om det är något äldre än ovanstående test är de flesta produkterna fortfarande till salu. Marknaden för bensindrivna gräsklippare är heller inte så pass snabbförändrad att massa nya funktioner hinner introduceras efter två år. Gör Det Själv utnämnde Husqvarna LC 347V till ”bäst i test”. Bensingräsklipparen fick mycket beröm för sin kompakta och robusta design samt sina smarta funktioner.
 • Bästa gräsklipparen: 24 modeller i test – 2020 – Pricerunner
  Pricerunner är inte bara en av Sveriges största hemsidor för prisjämförelser. På senare år har Pricerunner börjat genomföra egna test av diverse produkter. Denna gång har de tagit avstamp i 24 olika gräsklippare. Batteridrivna, elektriska med sladd och bensindrivna gräsklippare testas på samma grunder. Bland de bensindrivna gräsklipparna drog AL-KO Comfort 51.0 SP-A det längsta strået och fick det bästa betyget av de bensindrivna modellerna.
 • Prisjakt – 2020
  Prisjakt är tillsammans med Pricerunner störst i Sverige på prisjämförelser. Deras goda rykte har skapats genom många års hårt arbete med sitt varumärke. Vi har använt oss av Prisjakt i syfte att undersöka prisläget på de olika modellerna. Eftersom vi använt oss av ett test från 2018 har det också varit viktigt att försäkra oss om att vi endast presenterar produkter som fortfarande säljs i butik. Detta då vi endast vill publicera användbart material för våra läsare. I detta fallet har det inte funnits särskilt mycket kundomdömen att tillgå på Prisjakt. Under fliken “omdömen” brukar det normalt sett finnas en mängd konsumenter som väljer att ge sin syn på produkter. De få som har funnits har vi noterat men inte lagt särskilt mycket vikt vid. Enstaka kundomdömen kan vara missvisande så därför undviker vi att använda de som underlag.