Elgräsklippare – Bäst i Test

Bästa Elgräsklippare med batteri / sladd

Vi har tittat närmare på de bästa elgräsklipparna för 2023 som du kan köpa för såväl små som lite större tomter.

Ett stort fokus ligger på att lyfta fram batteridrivna gräsklippare, men där finns även några elektriska modeller som använder sladd i rekommendationerna.

Utbudet av batteridrivna gräsklippare är enormt och de senaste årens tester visar att det finns väldigt många bra modeller att välja på. Batteriformatet gör dock att du som konsument gärna vill hålla dig till en eller ett par tillverkare så du kan dela på batterier mellan trädgårdsmaskiner.

De batteridrivna gräsklipparna har på allvar utmanat bensindrivna modeller även om de sistnämnda fortfarande är bäst för tungt jobb och större ytor. Här nedanför kan du se de elgräsklippare som presterat bäst, samt vilka för- och nackdelar de har.

Husqvarna LC 347iVX – Bäst i Test

Husqvarna LC 347iVX
Utmärkelse Bäst i Test 2023 av Testat.nu
 • Mycket bra betyg i vår granskning av elgräsklippare
 • Utsedd till Bäst i Test av Gör Det Själv
 • Toppbetyg i Råd & Röns test
Fördelar
 • Optimal klippförmåga och hantering
 • Uppsamlare, BioClip-stöd & Bakutkast är smidiga funktioner
 • Självgående gör den enkel att föra fram över gräset
 • Mycket bra batteritid som täcker stora ytor
 • Mycket hög kvalitetskänsla på hela produkten
Nackdelar
 • Högt pris gör att den lämnar avtryck i plånboken

Priser för Husqvarna LC 347iVX

8 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Husqvarna LC 347iVX är en batteridriven elgräsklippare som imponerat i de senaste testerna där den plockat hem ett väldigt högt totaltbetyg.

När tidningen Gör Det Själv testade elgräsklippare inför sommaren 2021 så placerade sig Husqvarna LC 347iVX bäst i testet med ett väldigt högt betyg jämfört med andra testade modeller. Den fick högsta betyg i delmomenten för klippresultat och helhetsintryck samt bra resultat i andra deltesterna.

Även när Råd & Rön testade gräsklippare så fick den väldigt bra betyg där den goda klippförmågan och hanterbarheten bekräftades.

Störst problem för Husqvarna LC 347iVX verkade uppstå med batteritiden i Råd & Röns test där en laddning räckte till 18 minuters klippning motsvarande ca 260 m² gräsmatta. Det framgår inte vilket batteri de använt i testet men vi misstänker att det är ett BLi20 på 4,0 Ah.

Husqvarna LC 347iVX - dubbla batterierHusqvarna LC 347iVX har plats för två batterier men du behöver bara ett batteri för använda produkten. Dubbla batterier ger bättre drifttid så du har bra möjligheter att få en lång batteritid med rätt batterier. Husqvarna själva specificerar upp till 800 m² vilket bör ses som maximal klippyta på en laddning med bra och dubbla batterier.

Husqvarna själva anger batteritid på 43 min för ett vanligt BLi30 batteri på 7,7 Ah. Kör du gräsklipparen i energisparläget SavE så uppges 62 minuters drift. Detta kan du dubbla med två batterier.

Elgräsklipparen har också drivning på bakhjulen och kan aktiveras på handtaget. Du har också möjligheten att välja hastighet på drivningen i fyra olika steg.

Husqvarna LC 347iVX - elgräsklippare bäst i testGräsklipparen har en klippbredd på 47 cm och klipphöjden kan justeras mellan 2,0-7,5 cm. Den har också stöd för flera klippmetoder som med uppsamlare, bakutkast och BioClip.

Husqvarna LC 347iVX har de flesta funktionerna du kan tänkas behöva där tester starkt indikerar på god klippförmåga och enkel att använda.

Priset är förmodligen gräsklipparen främsta nackdel och eftersom den även säljs utan batterier blir det en rejäl slant om du tidigare inte äger några. Det är dock ingen annan elgräsklippare som presterat så konsekvent bra som Husqvarna LC 347iVX vilket gör att den får vår utmärkelse som ”Bäst i Test 2023”.

Husqvarna LC 347iVX är ett mycket bra val för dig som har en lite större trädgård och vill klippa gräsmattan förhand. Med bra batterier får du en väldigt bra kapacitet samtidigt som jobbet blir enkelt.

Har du en mindre gräsmatta och vill ha en mer prisvärd elgräsklippare är det förmodligen inte det bästa köpet. Då lär istället Makita DLM432PT2 vara ett mycket bättre alternativ.

AL-KO Comfort 38.5 Li – Bästa Budgetval

AL-KO Comfort 38.5 Li
Utmärkelse Mest Prisvärd 2023 av Testat.nu
 • Utsågs till bra köp i testet hos Gör Det Själv
 • Billig gräsklippare med bra betyg av konsumenter
Fördelar
 • Bra klippresultat i tester
 • Prisvärd gräsklippare med batteri
 • Ergonomiskt styre med gummihandtag
 • Kort laddningstid på 1,5 h gör att du snabbt kan klippa igen
Nackdelar
 • Endast lämpligt för mindre tomter upp till 300m²
 • Priser
 • Egenskaper
3 624 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
TillverkareAL-KO
ModellComfort 38.5 Li
KlippteknikRotorklippare
Arbetsbredd37 cm
Klipphöjd2.5 - 7,5 cm
UppsamlareJa, 45 liter
FunktionerHopfällbart handtag, multiklipp
Batteri1st 36 V 4,0 Ah
Batteritid20 min

Letar du efter en bra och billig elgräsklippare i budgetklassen är AL-KO Comfort 38.5 ett högst gångbart alternativ. Tidningen gör det själv belönade i sitt test av elgräsklippare  AL-KO Comfort 38,5 med epitet “bra köp” och framhöll just det billiga priset.

AL-KO Comfort är en del av EnergyFlex serien vilket betyder att elgräsklipparen är utrustad med batterier av en relativt hög prestanda. Litiumjonbatterierna ökar energitätheten och adderat till detta saknar även batterierna minneseffekt vilket betyder att batterierna inte är självurladdande. I nästa led förlänger detta livslängden på dina batterier. Laddningstiden är förhållandevis kort och den ska vara fulladdad på 1,5 timme. Väljer du att köpa fler produkter i AL-KOs Energy-Flex serie kan du använda dig av samma batteri vilket gör att du kan använda medföljande batterier till andra maskiner som du nyttjar i ditt trädgårdsarbete.

Denna eldrivna gräsklippare från AL-KO är även sladdlös men har dock inte lika lång räckvidd som Makita DLM431PT2 som vi korade till bäst i test. AL-KO Comfort 38.5 Li lämpar sig för gräsmattor på upp till 300 m² och har en uppsamlingsvolym på 45 liter.

Vidare har det även framgått via kundrecensioner att många är nöjda med det mått av komfort modellen från AL-KO erbjuder. Det är ett ergonomiskt, vikbart styre med skumgummihandtag och den är även designad med ett par större hjul vilket ökar bekvämligheten vid körning. Om ditt garage ligger avskilt från gräsmattan kan du med enkelhet förflytta elgräsklipparen då AL-KO Comfort 38.5 Li är utrustad med ett praktiskt bärhandtag.

AL-KO Comfort 38.5 Li är ett av de bästa budgetvalen du kan välja och lämpar sig väl för dig som inte har alltför stora ytor att jobba med. Faktumet att elgräsklipparen är en del av AL-KOs Energy-Flex serie gör att du även kommer ha mångfacetterade arbetsmöjligheter med medföljande batterier.

Makita DLM432PT2 – Prisvärd elgräsklippare

Makita DLM432PT2
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Testvinnande modell i äldre oberoende test
 • Mycket bra betyg i vår granskning av elgräsklippare
 • Bra betyg av konsumenter som köpt och testat den
Fördelar
 • Mycket bra klippresultat trots en smalare klippbredd på 43 cm
 • Väldigt bra med många ställbara klipphöjder
 • Fungerar väldigt bra upp till ca 450-475m² gräsmattor
 • Batteri och laddare medföljer i PT2-modellen
Nackdelar
 • Något högt pris för en elgräsklippare i denna kaliber
 • Priser
 • Egenskaper
6 299 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
8 906 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
TillverkareMakita
ModellDLM432PT2
KlippteknikRotorklippare
Arbetsbredd43 cm
Klipphöjd2 - 7,5 cm (13 steg)
UppsamlareJa, 50 liter
FunktionerHopfällbart handtag, multiklipp
Batteri36 V (2 st 18 V)
BatteritidUpp till 30 min (2st 5Ah-batterier)
LaddtidI genomsnitt 90 min enligt tillverkare. Kortare i test.

Makita DLM432PT2/DLM432Z är en relativt ny batteridriven elgräsklippare som lanserades under våren 2020 och ersatte den äldre testvinnaren Makita DLM431PT2/DLM431Z.

När tidningsmagasinet Gör Det Själv testade elgräsklippare under 2019 så var det DLM431Z som utnämndes till ”bäst i test”. Skillnaden mellan Z- och PT2-modellen är bara att den förstnämnda kommer utan laddare och batterier.

Även konsumenter som testat Makitas elgräsklippare har funnit de mycket bra och prisvärda vilket är en extra garant för att även du ska bli nöjd med ditt köp. Just att den är sladdlös samt lätt att använda är något som uppskattas av många.

Makita DLM432PT2 - elgräsklippare med batteriGräsklipparens förhållandevis låga pris förhåller sig bra i relation till vilken teknisk nivå den uppnår. Den är utrustad med XPT vilket förbättrar damm och vattentåligheten samt en uppsamlare på 50 liter.

Vidare har elgräsklipparen en klippbredd på 43 cm och kan justera klipphöjden i 13 olika steg. Den lämpar sig främst för gräsmattor på upp till 475m² men fungerar även till större tomter om man räknar med batteribyte. De två 5 Ah batterierna + laddare som medföljer har en snabb laddningsprocess på 45 minuter och passar även till andra maskiner från märket Makita.

När den äldre modellen DLM431Z testades var det den korta laddtiden och att båda 18V-batterier kunde laddas samtidigt som bidrog till det fina betyget. Att det just är 2 st 18V-batterier är praktiskt då du även kan använda en av dem till andra 18V-maskiner från Makita. Även i andra delmoment presterade gräsklipparen bra och fick höga poäng.

Eftersom den nya modellen DLM432PT2 inte haft några omfattande förändringar känns det tryggt för oss att även rekommendera den.

Makita DLM432PT2 är en mycket bra elgräsklippare som under 2020-2021 bar vår utmärkelse som ”Bäst i Test” då den kombinerar bra pris med bra funktioner. Den är fortfarande ett väldigt bra val och en av de bästa elgräsklipparna i sitt prissegment.

Det är inte riktigt rättvist att jämföra Husqvarna LC 347iVX med Makita DLM432PT2 då den förstnämnda är en mycket kraftfullare elgräsklippare med fler funktioner. Den har t.ex. kullager och drivning på bakhjulen som gör det mycket lättare att framföra.  En bättre utmanare från Makita hade förmodligen varit DLM460Z som står sig bättre där.

Husqvarna LC 353iVX – Bästa Premiumval

Husqvarna LC 353iVX
Utmärkelse Bästa Premiumval 2023 av Testat.nu
 • Mycket bra betyg i vår granskning av batteridrivna modeller
 • Bra betyg av konsumenter som köpt och testat
Fördelar
 • En mycket kraftfull gräsklippare för större tomter
 • Väldigt bra klippresultat med god kapacitet
 • Självgående och bra klippbredd gör arbetet lättare och snabbare
 • Bra ergonomi och lätt att köra fram trots större maskin
 • Väldigt hög kvalitetskänsla på maskinen
Nackdelar
 • För effektiv användning krävs stora batterier som drar upp priset
 • Priser
 • Egenskaper
9 190 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
TillverkareHusqvarna
ModellLC 353iVX
KlippteknikRotorklippare
Arbetsbredd53 cm
Klipphöjd2 - 7,5 cm
UppsamlareJa, 60 liter
FunktionerSjälvgående, multiklipp
Batteri36 V och dubbla batterifack - följer inte med
BatteritidMed batteriet Bli 300 räcker den till ca 600 m2, eller 40-50 min klippning när den inte är självgående.

Husqvarna LC 353iVX är en batteridriven gräsklippare med kraftfull kapacitet som lämpar sig för gräsmattor i den lite större modellen och blir vårt bästa premiumval. Den har fått ett genomgående bra betyg från konsumenter vilket tyder på att Husqvarna fortfarande befinner sig bland eliten när det kommer till maskintillverkning.

Framtagandet av Husqvarnas modell LC 353iVX innebar ett förbättrande av klippbredden vilket nu ligger på hela 53 cm. Uppsamlaren som rymmer spektakulära 60 liter är även dammreducerad vilket gör att dammet inte påverkar användaren. Du kan med andra ord förlita dig på att du kan klippa stora mängder gräs innan det är dags att tömma uppsamlaren.

Husqvarna LC 353iVXFaktumet att LC 353iVX är gjord för större tomter har gjort att Husqvarna varit illa tvungna att designa den utifrån att konsumenten ska klara av att använda den länge utan att kropp och knopp tar skada. Det är förmodligen en av de bakomliggande skälen till den ergonomiska vinkeln på handtaget vilket gör din körning betydligt mer okomplicerad. Adderat till detta är även reglagen lättåtkomliga och med dessa kan du bland annat höjdjustera handtagen efter behov och preferens.

Den stora fördelen med Husqvarna LC 353iVX kan även vara dess största nackdel. I vår genomgång ä denna batteridrivna gräsklippare en av de som lämpar sig bäst för stora tomter. Den är som tidigare nämnt kraftfull och den har en generös uppsamlare. Den största nackdelen blir då att den är stor, något otymplig i kontrast till andra på listan samt att den florerar i det dyrare prisregementet. Att med lätta stuva in en 33 kilos gräsklippare i förrådet är inte det allra lättaste. Husqvarna lC 353iVX rekommenderas främst till de som har goda förvaringsmöjligheter samt möjlighet att via handtaget lyfta ut den till användningsområdet.

Viktigt att poängtera är att denna gräsklippare säljs utan batteri och laddare. Husqvarnas andra batterier passar dock till gräsklipparen. Glädjande nyheter för dig som redan har batteridriven utrustning från Husqvarna eller vill satsa på att investera i Husqvarnas produkter för eldrivna trädgårdsredskap. Dessvärre en nackdel för dig som inte gör det.

För att gräsklipparen ska fungera bra på större tomter rekommenderas även de större batterierna som t.ex. Husqvarna Bli 300, 36V, 9,3 Ah. Det är också värt att notera att modellen har dubbla batterifack och kan således ge dubbel så lång räckvidd om du köper och använder två batterier. Få andra batteridrivna gräsklippare matchar detta.

Slutorden blir att Husqvarna LC 353iVX förmodligen är det bästa alternativet för dig som ämnar att klippa stora partier gräs, tack vare sin enorma kapacitet med stöd för dubbla batterier vid behov. Den är kraftfull och om man ska förlita sig på kundrecensioner kommer den serva din gräsmatta med bravur.

AL-KO Energy Flex 42.9 Li SP – Mycket bra gräsklippare

AL-KO Energy Flex 42.9 Li SP
Utmärkelse Rekommenderas 2023 av Testat.nu
 • Toppbetyg i Gör Det Självs test
 • Mycket bra betyg av konsumenter som köpt och testat
Fördelar
 • Mycket bra klippresultat när maskinen testats
 • Lätt att styra, men ingen självdrivning
 • Mycket hög kvalitetskänsla på alla delar
 • Klarar klippa stor yta (500+ m2) per laddning batteri
Nackdelar
 • Inte självgående vilket kräver lite mer arbete
 • Saknar sidoutkast och bioklipp

Priser för AL-KO Energy Flex 42.9 Li SP

6 430 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar
7 395 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

AL-KO Energy Flex 42.9 Li SP är en av de allra bästa batteridrivna gräsklipparna på marknaden. Den har fått ett mycket högt betyg i flera stora tester av elektriska gräsklippare, inklusive Gör Det Själv-testet som utsåg den till den bästa batteridrivna gräsklipparen för 2023.

Egenskaperna som verkligen sticker ut för AL-KO Energy Flex 42.9 Li SP är dess fantastiska klippresultat och höga kvalitet på alla delar. Enheten har en effektiv batteritid som möjliggör klippning av större ytor, såsom 500+ kvadratmeter, på en enda laddning. Stålplåtkåpan ger maskinen en robust struktur samtidigt som det ergonomiska greppet och de kullagerförsedda hjulen gör klippningen både bekväm och lätt att styra.

När det gäller nackdelar så är AL-KO Energy Flex 42.9 Li SP inte självgående vilket kan kräva något mer arbete. En annan nackdel är att det saknas sidoutkast och bioklipp, som kanske är en viktig funktion för vissa konsumenter.

Det följer med en uppsamlare som rymmer 60 liter vilket är bra och den är även relativt enkel att hantera. Har du en kompost där du vill återvinna gräset till gödning så blir ni snabbt bra vänner i trädgården.

Med toppbetyg i Gör Det Självs test och höga betyg av kunderna, är det ingen tvekan om att AL-KO Energy Flex 42.9 Li SP är en av de bästa batteridrivna gräsklippare för 2023. Den får därför vår utmärkelse ”Rekommenderas” för ett väldigt bra helhetsbetyg.

Bosch Rotak 32 Li – Prisvärd elgräsklippare

Bosch Rotak 32 Li
 • Toppbetyg hos konsumenter som testat
 • Väldigt prisvärd batteridriven elgräsklippare
Fördelar
 • Designad för urbana miljöer med liten tomt
 • Laddas snabbt till fullt på 70 minuter
 • Lämplig upp till max 300 m2
 • Lätt att transportera
Nackdelar
 • Något dyr med tanke på begränsad kapacitet
 • Inte samma kvalitetskänsla som testvinnarna
 • Priser
 • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
TillverkareBosch
ModellRotak 32 Li
KlippteknikRotorklippare
Arbetsbredd32 cm
Klipphöjd3 - 6 cm
UppsamlareJa, 31 liter
FunktionerHopfällbart handtag
Batteri36 V 2 Ah
BatteritidUpp till 30 min

Bosch Rotak 32 Li knäpper sina konkurrenter på näsan när det kommer till den mest prisvärda gräsklipparen. Denna batteridrivna elgräsklippare är designad för att ta sig an urbana miljöer och är i sin tur utrustad med Ergoflex-handtag vilket möjliggör manövrering runt svåra hinder.

Testande konsumenter har lämnat goda recensioner och den största anledningen till detta är förmodligen det förhållandevis billiga priset samt dess låga vikt på 10,4 kilo. Likt ovanstående modell från AL-KO är elgräsklipparen lätt att transportera i och med de infällda handtagen. Enligt Bosch egna utsago är den designad för radhus eller sommarhus där varken trädgården eller utrymmet i garaget är särskilt stort.

Bosch Rotak 32 Li är även liksom många av sina konkurrenter utrustad med litiumjonmotor vilket innebär avsaknad av minneseffekt och i nästa led förlängd livslängd på dina batterier.

Laddningstiden på 70 minuter innebär att den visserligen inte slår tungviktarna i det högre prisregementet men det är ändå värt att konstatera att det fortfarande är en snabbare laddningstid än de flesta i samma priskategori. Medföljer gör också 1 styck 1,3 Ah litiumbatteri.

Batterikapaciteten för denna elgräsklippare från Bosch ligger på 36 V vilket varken är något att skryta med men samtidigt inte heller något att förminska.

Även om elgräsklipparen erhållit mestadels goda recensioner finns det några negativa invändningar som är värda att nämna.

Det har bland annat riktats kritiska röster mot att Bosch beskriver den som en tyst elgräsklippare men att den för ifrån sig lite för mycket ljud för att kategoriseras som en “tyst” gräsklippare. Med detta sagt är inte bullernivåerna på Bosch Rotak 32 Li särskilt höga i jämförelse med andra elgräsklippare och ljudet kan också variera beroende på vilken miljö den används i.

Uppsamlingsvolymen på 31 liter är även i det minsta laget men det är å andra sidan en direktkonsekvens av att den just är designad för att vara liten och smidig.

Bosch Rotak 32 Li är en mycket prisvärd och smidig elgräsklippare som är idealisk för sommarhuset eller om du har en mindre trädgård.

Gardena PowerMax 1600/37 – Bästa med sladd

Gardena PowerMax 1600/37
 • Bästa elgräsklippare med sladd
 • Bra betyg i Råd & Röns test
Fördelar
 • Fungerar bra för små tomter när man lärt sig tekniken
 • Relativt låg vikt gör att den är lätt att lyfta
 • Uppsamlaren på 45 liter är positiv
Nackdelar
 • Kan vara otympligt att klippa med sladd
 • 32 cm klippbredd är i lägsta laget
 • Plastig känsla på gräsklipparen
 • Priser
 • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
TillverkareGardena
ModellPowerMax 1600/37
KlippteknikRotorklippare
Arbetsbredd37 cm
Klipphöjd2 - 6 cm
UppsamlareJa, 45 liter
Funktioner Multiklipp
BatteriNej, eldriven genom sladd

Vill du komma ner i pris och letar efter en gräsklippare som är eldriven är Gardena PowerMax 1600/37 ett bra alternativ. Elektriska gräsklippare med sladd likt denna är betydligt billigare än batteridrivna varianter och om du har en liten gräsmatta är en sladdriven elgräsklippare ingen dum idé.

Gardena PowerMax 1600/37 har fått bra betyg i flertalet test. Bland annat i Råd och Röns test av eldrivna gräsklippare. De goda testresultaten grundar sig i mångt och mycket på att den anses vara optimal för mindre tomter och gräsmattor samt att den har en hög effekt på 1600 watt.

Gardena PowerMax 1600/37 elgräsklippareDenna elektriska gräsklippare har en förhållandevis låg vikt på 13,7 kilo samt en uppsamlare på gentila 45 liter. Även om elgräsklippare med sladd främst lämpar sig för mindre gräsmattor har Gardena PowerMax 1600/37 en kapacitet på 500 m². Faktum är att detta är mer generöst än vad många batteridrivna modeller erbjuder.

Vidare är denna elgräsklippare från Gardena utrustad med ett par härdade DuraEdge-skärblad som är utvecklade för att utföra ett effektivt skär. Det finns även extra kammar på sidan vilket gör att gräsklipparen kan angripa växtlighet som ligger nära väggar och murar. Klippbredden är på 32 cm vilket inte är så mycket att skryta om.

Varumärket Gardena som måste anses vara en tungviktare på trädgårdsmarknaden har utvecklat ett innovativt QuickFit-Plus-system som även finns inmonterat i PowerMax 1600/37. Denna funktion inbegriper bland annat att höjdjusteringen sker centraliserat och att den är ställbar i mellan 20-60mm.

De tydliga nackdelarna med Gardenas gräsklippare är svåra att urskilja och merparten av testande konsumenterna ger den tummen upp. Givetvis finns det karakteristiska invändningar mot att gräsklippare med sladd tenderar till att trassla ihop sig men det är såklart inte något man kommer ifrån när man väljer en elektrisk gräsklippare med sladd.

Allt som allt är detta en reko elgräsklippare och du bör inte räkna ut Gardena PowerMax 1600/37 om du går i köptankar. Den utmärker sig inte speciellt på någon front men det mesta tyder på att Gardena gjort ett genomgående bra jobb när de tillverkat PowerMax 1600/37.

 

Att tänka på vid köp av elgräsklippare

Välja rätt elgräsklippare

Även om vi försöker ge dig ett bra förslag på några av de absolut bästa elgräsklippare ovan, så kanske inte någon modell känns helt rätt för dig.

Här nedanför går vi igenom några av de faktorer som kan vara värt att tänka på om du på egen hand vill hitta en bra gräsklippare.

Tänk på att det är fler moment än klippning som ingår i att få en grön gräsmatta, så som att lufta gräsmattan med vertikalskärare. Det kan även vara lämpligt att toppdressa gräsmattan på nytt och så nytt gräs vid behov.

Batteridriven eller elektrisk med sladd?

gräsklippare med sladd eller batteri?Om du har en mindre gräsmatta kan en gräsklippare med sladd vara ett utmärkt alternativ. Så länge sladden är tillräckligt lång finns det ingen gräns på hur länge du kan klippa. En vanlig sladd brukar vara mellan 8 och 17 meter lång och även om det kan kännas lockande är det viktigt att inte köpa en gräsklippare med onödigt lång sladd. Konsekvensen kan i så fall bli att den är svår att hålla koll och svårare att förvara. Det är i så fall bättre att använda en förlängningssladd för de delar som är längst bort.

Om du väljer att köpa en sladdriven gräsklippare måste du även vara noggrann med att hela tiden ha koll på var du har sladden i förhållande till gräsklipparen. Tänk på att alltid placera sladden i områden där du redan har klippt för att på så sätt motverka den tråkiga utgången att du kör över den. Ett sätt är att klippa bort från uttaget och helt enkelt använda en annan process än vad man normalt sätt använder.

En batteridriven gräsklippare kräver lite mer framförhållning då du måste se till att batterierna är tillräckligt laddade innan du drar igång. Ett bra tips är att ha ett reservbatteri nära till hands så du inte riskerar att behöva avsluta klippningen mitt i till följd av batteribrist. Av förklarliga skäl lämpar sig batteridrivna gräsklippare bättre för gräsmattor av den lite större storleken eller där det är svårt att använda en elektrisk med sladd. Det är också en gräsklippare som ger mer komfort då du slipper hålla koll på sladden under klippningen.

Vissa batteridrivna gräsklippare som är listade i här ovan har kompatibla batterier som funkar utmärkt till andra trädgårdsredskap också. Ett hett tips är därför att ta en titt i redskapsförrådet innan köp för att på så sätt ta reda på om du redan har batterier som funkar till gräsklipparen du planerar att köpa.

Normalt sett är en batteridriven elgräsklippare några tusenlappar dyrare än en elektrisk med sladd. Det kan alltså vara ett mer prisvärt val att köpa en sådan modell om man har en mindre trädgård.

Klippbredd & Klipphöjd

Klippbredd elgräsklippareKlippbredden avgör hur brett knivarna kan klippa. Det finns inget uttalat standardmått på denna fronten och klippbredden kan skilja sig markant från gräsklippare till gräsklippare. Av modellerna ovan florerar de allra flesta i ett omfång mellan 32 och 56 cm.

Generellt sett så gör en bredare klippyta att du snabbare klipper en avsedd yta och varför de bredaste modellerna främst lämpar sig till större gräsmattor.

Det är även värt att poängtera att klippbredden inte är allt. Vissa gräsklippare har extra kammar på sidan vilket gör att du som användare lättare kan komma åt växtlighet som ligger nära murar och väggar. Knivarna och dess placeringar är alltså en minst lika viktig faktor som avgör hur effektivt oönskad växtlighet skördas.

Klipphöjden avgör hur pass kort maskinen klipper gräset. På de allra flesta gräsklippare är klipphöjden justerbar via lättåtkomliga spakar. Här finns det heller inga direkta standardmått men de flesta gräsklipparna som placerat sig bra i tester erbjuder en klipphöjd mellan 2-6 cm.

Ett märke för all batteridriven trädgårdsutrustning?

Du som konsument kan tjäna mycket pengar på att investera i produkter av samma varumärke. De flesta företagen som omnämns ovan och presterat bra i tester erbjuder en mångfald av trädgårdsredskap med enhetliga batteriuppsättningar. Detta gör att du kan använda batterierna mellan maskinerna och på så sätt sänka totalkostnaden och i nästa led bespara vår miljö. Därigenom kan det vara en stor fördel att köpa produkter från ett företag du har stor tilltro till.

Värt att notera är att den tillverkare som utsetts till bäst i test inte nödvändigtvis har all elektrisk trädgårdsutrustning som du kanske behöver. Det är därför inte dumt att göra research på andra produkter eller kanske hålla sig till två märken för att inte fylla förrådet med för många laddare och batterier.

Batterier & Laddning

Husqvarna Bli 300 batteriAmperetimmar (Ah) är måttet för den lagrade energin vilket delvis motsvarar plattornas yta i batteriet men också vilken teknik som används. Andelen Ah avgör batteriets kapacitet vilket i nästa led bestämmer batteriets drifttid. Alltså,  amperetimmar är som namnet antyder ett teoretiskt mått på hur många ampere ett batteri kan leverera på en timme.

Batterier kan skilja sig mycket från varumärke till varumärke och därför vill vi än en gång slå ett slag för att du borde kolla upp vilka batterier som dina andra maskiner innehar. Om du redan äger batterier från något fabrikat kan dessa även passa till gräsklipparen du planerar att köpa.

Det är heller inte ovanligt att elgräsklippare behöver kraftfullare batterier med mer amperetimmar än vad andra batteridrivna trädgårdsredskap behöver. Det kan resultera i att du ändå tvingas köpa fler batterier, men kan således trösta dig med att du klarar dig bra med en bra laddare.

Ergonomi & Ljudnivå

Hög ljudnivå
Gräsklippare kan lätt ge ifrån sig oväsen som stör familjemedlemmar och grannar. Att välja en tystare modell kan hjälpa en hel del.

Att kånka fram gräsklipparen från garaget kan vara både mödosamt och tidskrävande. Väl ute på gräsmattan kan körningen vara slitsam och direkt farlig för din kropp. Därför är det viktigt att du väljer en modell som är ergonomiskt utformad och lätt att använda.

Skillnaderna mellan handtag och handtag kan vara många och vissa är helt enkelt inte tillräckligt bekväma. De flesta elgräsklippare som utsetts till bra produkter eller ”bäst i test” erbjuder justerbara styren så att du inte ska behöva arbeta med krökt rygg. Vikten på själva gräsklipparen skiljer sig också mycket mellan modellerna och en lägre vikt minimerar andelen tunga lyft.

Bland specifikationerna på återförsäljarnas hemsidor finns information kring gräsklipparnas ljudnivå. Ljudnivån mäts i decibel och de flesta produkterna vi har listat ligger på nivåer kring 90 dB. Eldrivna gräsklippare är betydligt mer tystgående än bensindrivna varianter. Nivåerna av vibration är även generellt lägre hos elgräsklippare.

Hur ljudet uppfattas kan skilja sig mycket mellan modeller trots att de ligger på samma mängd decibel under drift. Det är alltså svårt att helt och hållet förlita sig på den informationen. Däremot kan man räkna med stor skillnad för en gräsklippare som har endast 80 dB jämfört med en som har 90 dB, detta eftersom decibelskalan är logaritmisk och var tredje decibel dubblar ljudstyrkan.

Funktioner

Gräsklippare funktionerIbland kan det vara svårt att veta vilka funktioner du kommer ha nytta av under gräsklippningen. Många gräsklippare har likartade och traditionella funktioner men titt som tätt kanske det dyker upp funktioner du inte känner till?

En sak som kan skilja sig mycket åt inom gräsklipperiet är knivarna. Att välja en gräsklippare med mulcher, bioclip eller multiclip funktion är i regel att föredra. Samtliga ger i princip samma effekt och leder till att gräset finfördelas jämnt vilket ger ett finare helhetsintryck. Klipptekniken innebär lite förenklat att gräset slungas in i klippaggregatet en extra gång vilket ger ett snyggare och mer genomarbetat snitt. Detta fungerar även som en naturlig gödning av gräsmattan och du behöver inte samla ihop gräset till en kompost.

De allra flesta gräsklippare är även utrustade med en uppsamlare. I denna hamnar överblivet gräs och andra mindre önskvärda produkter som kommer i din väg. Själva volymen på uppsamlaren varierar kraftigt mellan olika modeller. Uppsamlare är praktiskt om din gräset är för långt för att det ska räcka med att det Multiclips och sprids ut över gräsmattan. Även om man har en kompost där man vill tillsätta näring till förmultningsprocessen så kan gräset i uppsamlaren fungera väldigt bra.

Det andra alternativet är att ha ett bakutkast vilket innebär att gräset skjuts ut ur maskinen igen efter att det blivit klippt. Ut kommer även stenar, grus och annat oönskat innehåll. Denna lösning är för dig som bara vill tuta och köra utan att behöva greja med något. Den direkta konsekvensen blir dock att gräset kan lägga sig i stora högar vilket i sin tur försvårar nästa omgång av gräsklippningen alternativt dödar gräset som ligger under.

Även om det är tydligt att gräsklippare generellt sett får bättre betyg om de har stöd för funktioner som t.ex. Multiclip och har en uppsamlare som man kan använda vid behov. De flesta modeller som presterat bra i tester kommer även med dessa funktioner.

Självgående – Styr endast gräsklipparen

En omgång av gräsklippning behöver inte kräva så mycket kraft om du väljer en självgående variant. En gräsklippare som är självgående kräver endast att du styr åt vilket håll du önskar klippa.

Större gräsklippare som ska användas över en större tomt bör gärna ha denna funktionen om arbetet ska bli lätt. Däremot kommer en självgående gräsklippare att använda sig av mer batteri eftersom drivningen framåt tar kraft.

Om di gräsmatta är medelstor och lite backig kan även detta vara en mycket trevlig funktion där du slår på funktionen i uppförsbackar och kan i övrigt ha det avstängt.

Elektrisk- eller bensindriven gräsklippare?

En elektrisk gräsklippare har både för och nackdelar gentemot bensindrivna varianter. För att välja rätt gräsklippare är det första du bör göra är att ta reda på hur stort område du ämnar att klippa.

En klassisk tumregel är att om tomten är mellan 800–1 000 m² är en batteridriven gräsklippare ett bra alternativ. En elklippare med sladd gör sig bäst för tomter upp till ca 400-500 m² kvadrat medan bensindrivna gräsklippare är bästa valet för ytor på över 1000 m².

Det finns enstaka elgräsklippare med batteri som har väldigt bra kapacitet och kan fungera över större ytor. Det går även att köpa multiladdare och extra batterier så man enkelt kan byta batterier och på så sätt även klippa ännu större ytor miljövänligt.

Elektrisk gräsklippare – Bäst för miljön och billigare i drift

Den elektriska gräsklipparen är ofta mycket lättare att manövrera än en bensindriven variant. Elgräsklipparen har i regel en lägre vikt och är alltjämt trygg att använda. Den är inte heller beroende av drivmedel vilket gör att omkostnaderna är lägre. Servicen kan även ske något mer sporadiskt då detta inte innefattar byte av olja. Ur en miljöaspekt är även den elektriska att föredra då utsläppen minskar avsevärt. Även om alla gräsklippare ger ifrån sig bullerljud är dB-nivåerna i regel lägre hos en batteridriven gräsklippare.

Bensindriven gräsklippare – Kraftfull och bättre för stora ytor

Den bensindrivna gräsklipparen är mer kraftfull än elektriska varianter. Eftersom bensingräsklipparen inte är beroende av varken batteritid eller sladdlängd klarar den även att klippa större partier gräs. Den negativa miljöpåverkan går att komma runt något om du väljer alkylatbensin som drivmedel. Alkylat släpper inte ut lika mycket avgaser och är även mer skonsam mot motorn.

Robotgräsklippare – Automatisera klippningen helt

RobotgräsklippareRobotgräsklipparen är det smarta och moderna valet för dig som vill ha tid över till annat. Med timer-funktionen väljer du själv hur ofta den ska vara i bruk och när den inte används kan du låta den vila på laddningsstationen.

Det finns även studier som pekar på att robotgräsklippare ger en grönare gräsmatta. Detta då konsumenten tenderar att klippa gräset oftare vilket gör att gräset inte hinner bli så långt. När man klipper av ett decimeterlångt grässtrå på mitten går mycket vätska förlorad och konsekvensen blir då att gräset gulnar. En sista och betydande fördel är också faktumet att robotgräsklipparen är väldigt tyst i kontrast till el- och bensindrivna varianter.

Vi har gått igenom de bästa robotgräsklipparna baserat på tester, vilket du bör läsa om du lockas av tanken att en gräsklippare frekvent klipper din gräsmatta automatiskt.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Samling av vanliga frågor med svar som kan dyka upp inför köpet av en gräsklippare.

 1. Hur fungerar en gräsklippare?
 2. Vilken batteridriven gräsklippare är bäst?
 3. Hur ofta måste jag byta olja på elgräsklippare?
 4. Hur länge håller batteriet i en gräsklippare?
 5. Vilken gräsklippare för liten gräsmatta till radhus?
 6. Finns det någon tyst gräsklippare?
 7. Hur ofta bör man lämna gräsklipparen på service?
 8. Varför ska jag lämna min gräsklippare på service?

1. Hur fungerar en gräsklippare?

Den traditionella formen av gräsklippning innebar att man behövde skjuta gräsklipparen framåt för att de mekaniska bladen skulle sättas i rullning. Dagens varianter drivs i regel på elektricitet eller bensin för att få ruljans på knivarna som skär av gräset till en jämn höjd. På dagens marknad finns det två dominerande typer av klippblad som på olika sätt tar sig an gräsmattan. Rotorklipparen har ett eller två blad som roterar runt en enda axel. Den andra typen har ett multipelt bladaggregat som har rotation runt en enda horisontell axel vilket kallas för cylinder eller rullgräsklippare.

2. Vilken batteridriven gräsklippare är bäst?

Att utse en enskild gräsklippare till att vara bäst förutsätter att alla maskiner är framtagna för samma syfte. Om du har en väldigt liten tomt så är den bästa batteridrivna gräsklipparen antagligen inte samma som för någon med stor tomt, eller någon med backig tomt.

Många av de elgräsklippare som vi tar upp på denna sida tillhör de mest populära alternativen på marknaden och flera av dem har fått bra betyg i tester, blivit utsedda till “bäst i test” eller på annat sätt utmärkt sig för att vara väldigt bra.

3. Hur ofta måste jag byta olja på elgräsklippare?

Oljebyte behövs inte på elektriska motorer. Det är dock viktigt att tillgodose en längre livslängd genom att regelbundet serva motorn med speciellt smörjfett som är avsett för detta. Det är även av stor vikt att regelbundet se över batterierna för att på så sätt försäkra sig om att dessa fungerar som de ska. Utöver det gäller vanliga riktlinjer gällande att underhålla maskinen och rengöra diverse kontinuerligt. Om du vill ha expertis på området kan du välja dig till återförsäljaren eller i vissa fall direkt till företaget där du köpte maskinen.

4. Hur länge håller batteriet i en gräsklippare?

Hur länge ditt batteri håller i gräsklipparen beror helt och hållet på batteriets kapacitet och hur mycket din gräsklippare gör av med. Med du bör räkna med från ca 30 min drifttid.

En större gräsklippare med stor klippbredd förbrukar mer energi än en mindre gräsklippare som inte klipper lika brett. Det finns också självgående gräsklippare som driver framåt på en axel, vilket gör att den är väldigt mycket lättare att framföra, men som då behöver mer energi eftersom gräsklipparen “kör” själv och allt du behöver göra är att styra och hjälpa till lite ibland.

Alla dessa faktorer påverkar gräsklipparens batteritid. Om du däremot väljer batterier med den kapacitet som rekommenderas eller högre så är 30 till 60 minuter inte ovanliga siffror. Aktiverar du motorn för att den ska köra själv så blir det kortare, men det är väldigt varierande mellan olika gräsklippare.

5. Vilken gräsklippare för liten gräsmatta till radhus?

En elektrisk gräsklippare med sladd lämpar sig utmärkt för dig som har mindre ytor att jobba med. Du behöver inte oroa dig för batteritiden och du kan enkelt och effektivt klippa avsedda områden. En mindre batteridriven modell är å andra sidan inte heller att utesluta och du får genast större rörelsefrihet när du skippar sladden. Om du har en lättskött gräsmatta i den mindre modellen kan du även räkna med att batteritiden räcker till hela klippningsprocessen.

6. Finns det någon tyst gräsklippare?

Nej, alla motordrivna gräsklippare låter mycket! Det finns modeller som låter mindre än andra där t.ex. elektriska samt batteridrivna gräsklippare tenderar att låta mycket mindre än bensindrivna. Däremot hade det varit fel att kalla dem för ‘tysta’ i en allmän benämning.

Skillnaden mellan 80 och 90 decibel väldigt mycket. Tre steg på decibelskalan innebär nämligen en dubbling i ljudnivå och varför 90 decibel är ljud som är 10 gånger mer effektfullt än 80 decibel. Däremot behöver det inte uppfattas av öronen som 10 gånger högre då man ofta refererar till dB(A) och andra referensvärden för att mäta det. Det du däremot kan vara säker på är att det är en väldigt stor ljudskillnad. Örat kommer dessutom tydligt höra skillnad på några enstaka steg på decibelskalan.

En annan populär jämförelse brukar vara att ett normalt samtal ligger ofta på 50-60 decibel, ett disco på ca 100 decibel och en jetmotor på flygplan på 140 decibel. Att baserat på det välja en tystare gräsklippare kan vara trevligt både för dig som framför den, men också för dina grannar.

7. Hur ofta bör man lämna gräsklipparen på service?

En gräsklippare innehar knappast lika många tekniska finesser som en bil och ännu finns det ingen gräsklippare som har en servicelampa som indikerar att det är dags för service. I de flesta fall går det utmärkt att serva gräsklipparen själv då merparten av underhållet rör byte av olja, filter och rengöring av maskin. Om du känner dig mer bekväm med att få den servad hos ett proffs finns otaliga möjligheter till detta. Vissa varumärken erbjuder fri service de tre första åren och i andra fall kan du vända dig direkt till återförsäljaren. Man beräknar att en gräsklippare som utsätts för normalt slitage behöver byta olja var 50:e timme. Som tidigare nämnt berör oljebyte inte elektriska motorer. Rengöring av maskinen behövs göras mer kontinuerligt och du borde även se över filtret med jämna mellanrum.

8. Varför ska jag lämna min gräsklippare på service?

Genom att kontinuerligt serva din gräsmatta ser du till att livslängden förlängs och att resultat på gräsklipparen bibehålls. Det finns även en säkerhetsrisk med gräsklippare som har stått för länge utan tillsyn.

Så valde vi ut de bästa elgräsklipparna

För att välja ut de bästa elgräsklipparna har vi tittat på flera test som jämfört elektriska och batteridrivna gräsklippare. Det är tydligt att tillverkarna gör nya framsteg ofta och att produkter snabbt kan fasas ut och ersättas av nyare modeller.

Trots att vissa gräsklippare utsetts till bäst i test så kan de ha slutat att säljas kort efter att testresultaten presenterats. Den bästa gräsklipparen blir således den som har bäst betyg i testerna och som klarat av uppgifterna bra. Vi finner också att resultaten är något spretiga där testvinnare presterar sämre i andra test och det har inte varit en enkel uppgift att ta fram rekommendationer.

Normalt lägger vi en stor vikt vid konsumenternas omdömen också, då det är en viktig faktor för att kunna identifiera om gräsklippare har kvalitetsproblem som visar sig efter ett tag. En gräsklippare utsätts dessutom för en hel del påfrestningar när den används, precis som många andra verktyg och varför det är så viktigt att kunna säkerställa att de håller över en längre tid. Detta har vi funnit varit svårt då underlaget är litet.

Källor & Test

Här nedanför finner du vår sammanställning av tester, recensioner och andra källor som vi använt oss av för att kunna presentera de bästa elgräsklipparna.

 • 7 batteridrivna elgräsklippare testade – 2022 – Gör Det Själv
  Magasinet Gör Det Själv har gjort ett test med 7 batteridrivna modeller inför 2022. I testet inkluderas modellerna SKIL 0140 CA, AL-KO Energy Flex 42.9 Li SP, BILTEMA CLM 36, BLACK+DECKER BCMW3318L2, BOSCH EasyRotak 36-550, STIGA SLM 544 AE och STIHL RMA 235. Testvinnaren blev SKIL 0140 CA som kammade hem ett toppbetyg på hela 9,6 av 10. Andra modeller som presterade bra var AL-KO Energy Flex 42.9 Li SP som också utmärkte sig med ett högt betyg. Betygsättningen har prioriterat klippkvalitet, räckvidd och sist funktioner och hastighet.
 • Test av 88 olika gräsklippare – 2021 – Råd & Rön
  Råd & Rön har testat 88 olika gräsklippare varav 41st är batteridrivna elgräsklippare och 23st är elektriska med sladd. Bland de batteridrivna elgräsklipparna så fick EGO Power LM1701E-SP och STIHL RMA 339 C bäst betyg i testet. Kort efter placerade sig bl.a. Bosch AdvancedRotak 36-650, Makita DLM460PT2 och Husqvarna LC 347iVX. Många modeller ligger sedan tätt efter i poäng och det är tydligt att alternativen av bra batteridrivna gräsklippare har blivit många där fabrikat som Worx, AL-KO, Gardena, Stiga m.fl. också har bra modeller. De elektriska gräsklipparna med sladd har generellt sämre betyg men även där finns många bra modeller. Den bästa elektriska gräsklipparen med sladd är Bosch AdvancedRotak 750 följt av 3 andra modeller från Bosch (AdvancedRotak 650, 500 & 490). Först på 5:e och 6:e plats återfinns annat fabrikat i form av Makita ELM3720 och WOLF-Garten Ambition 400 E.
 • Test av 7 batteridrivna gräsklippare – 2021 – Gör Det Själv
  Gör det Själv har testat 7st batteridrivna gräsklippare inför sommarsäsongen 2021 där Husqvarna LC 347iVX kommer ut som bäst i test med imponerande klippresultat och helhetsintyg i topp. Även räckvidden och funktionerna anses vara bra vilket gjorde att den blev testvinnare. Einhell GE-CM 36/47 S HW Li fick bra betyg och plockade hem utmärkelsen ”Bra Köp” där den framförallt imponerade i antalet funktioner. Poängmässigt gick dock andraplatsen till Ryobi RY36LMX51A och tätt följt av Makita DLM460PT2.
 • Batteridrivna gräsklippare i test – 2019 – Gör Det Själv
  Gör Det Själv är magasinet för de händiga som gillar att göra mycket själv. De har än en gång tittat på batteridrivna gräsklippare  från flera tillverkare. Bäst i test blev Makita Twin DLM431Z som plockade hem 9,0 av 10 i betyg. På andraplats i testet med 8,3 i betyg hittar vi Stiga SLM 4048 AE och på tredjeplats STIHL RMA 235 som plockar hem 7,6 i betyg. Däremot var det AL-KO Comfort 38.5 Li som plockade hem utmärkelsen bra köp med sitt 7,2 i betyg. Stor anledning till detta kan tillskrivas det lägre priset som gör modellen väldigt prisvärd. Andra elgräsklippare som testats är Ryobi RLM18X41H240F och Bosch Rotak 430 Li.
 • Test av 77 olika gräsklippare – 2018 – Råd & Rön
  Råd & Rön testar regelbundet nya gräsklippare och sätter in dem i sin sammanställning. Det är starkt rekommenderat att bege sig över till deras sida om du funderar på att köpa en ny gräsklippare, oavsett om den är elektrisk eller bensindriven. Under 2018 var den bästa gräsklipparen en batteridriven modell vid namn Bosch Rotak 43 Li som fick utmärkelsen bäst i test. Det är också tydligt att även de bästa gräsklipparna har en bra bit till toppbetyget som Råd & Rön kan dela ut och mycket grundar sig ljudnivån som är hög på gräsklipparna. På andraplats i testet av de elektriska och batteridrivna modellerna så finner vi Gardena Powermax 37 E, en modell som utgått men som fått en uppgraderad ersättare i form av Gardena PowerMax 1600/37. Även den testvinnande batteridrivna modellen har en ren elektrisk modell med sladd vid namn Bosch Rotak 43 som fick lika bra betyg. Denna modell har dock fasats ut mot den batteridrivna. Även Wolf Garten 72V Li-Ion Power 37 fick väldigt bra betyg och skulle kunna anses hålla tredjeplatsen av de elektriska modellerna idag.
 • Test av 7 stycken batteridrivna gräsklippare – 2017 – Gör Det Själv
  Tidningen Gör Det Själv har testat 7 stycken olika batteridrivna gräsklippare. Tidningen konstaterar att de bästa batteridrivna gräsklipparna är väldigt bra och ger dig fördelen av att de går lika tyst som elektriska med sladd och är lika kraftfulla som bensindrivna gräsklippare. Det är helt enkelt ett miljövänligt och hälsovänligt val. Den något dyra Stiga Combi 48 S AE blev utsedd till bäst i test, men det är en gräsklippare som inte längre säljs. På delad andraplats i testet hittar vi Makita Twin DLM431Z och Bosch Rotak 43 Li. Gräsklipparen Ryobi RLM18C36H225F placerade sig ganska bra och blev utsedd till bra köp och är relativt prisvärd.
 • Amazon – 2023
  VI har använt oss av Amazon för att få en bra uppfattning om vad konsumenter tycker om elgräsklippare som säljs på den internationella marknaden. Här är t.ex. Bosch Rotak 32 Li ett populärt val med snittbetyget 4,3 av 5 hos tyska Amazon med över 580 recensioner. Även Ryobi RLM18C36H225F har fått ett bra betyg från konsumenterna som köpt gräsklipparen.
 • Prisjakt – 2023
  Vi har använt oss av Prisjakt för hitta några av de mest populära modellerna på marknaden just nu. Vi har också kunna verifiera vilka gräsklippare som fortfarande säljs så vi inte ger rekommendationer till produkter som slutat säljas. Prisjakt har till viss mån även kunnat bistå med lite insikt i vad några konsumenter tycker om olika elgräsklippare.

Modeller som utgått

Elgräsklippare som utgått nyligen.

Wolf Garten 72V Li-Ion Power 37 – Bra batteridriven

Wolf Garten 72V Li-Ion Power 37
 • Bra betyg i Råd & Röns test
 • Relativt billig batteridriven gräsklippare
 • 3 års garanti
 • Mulchingfunktionen gör att gräset finfördelas
 • Priser
 • Egenskaper
Vi saknar priser för denna produkten just nu.
TillverkareWolf Garten
Modell72V Li-Ion Power 37
KlippteknikRotorklippare
Arbetsbredd37 cm
Klipphöjd2,5 - 7,5 cm
UppsamlareJa, 40 liter
FunktionerHopfällbart handtag, multiklipp
Batteri72 V
BatteritidRäcker upp till ca 300 m2 (Tid okänd)

Den batteridrivna gräsklipparen Wolf Garten 72V Li-lon Power 37 är en inte alltför dyr klippare med flera bra funktioner. Den ges ut i färgerna röd och gul vilket ger en härlig färgklick i förrådet.

Wolf Garten 72 Li-lon Power 37 har mottagit bra betyg i den ansedda konsumenttidskriften Råd & Röns test. Garantin är på generösa 3 år vilket betyder att du kan känna dig trygg med att gräsklipparen följer med dig över flertalet somrar.

Längre upp i artikeln presenterade vi en annan kraftfull batteridriven gräsklippare vid namn Stiga Multiclip 50 Pro S AE. I denna gick vi igenom hur en klippare med mulchingfunktion finfördelar gräset och på så sätt ger gräsmattan en jämnare yta. Wolf Garten 72 Li-lon Power 37 är utrustad med samma typ av klippaggregat vilket betyder att du även här får en klippare som jobbar sig igenom innehållet en extra gång.

Adderat till detta besitter även gräsklipparen från Wolf Garten en 3-in-1 funktion vilket ger dig som brukare extra stora valmöjligheter. Med denna funktion kan du själv välja om du vill att gräsklipparen samlar upp gräset, kastar ut det genom öppningen eller samlar upp innehållet via uppsamlaren. Uppsamlaren är för övrigt på 40 liter vilket är en helt klart godtagbar mängd och gör att du som användare enbart behöver tömma gräset vid sporadiska tillfällen. Wolf Garten 71 Li-lon ger även tydliga signaler via fyllnadsindikatorn när säcken behöver tömmas.

Wolf Garten 72V Li-Ion Power 37 hopfälld i garagetDenna gräsklippare är liksom många andra elgräsklippare utformad efter principen att du som konsument ska ha en bekväm körning. Handtaget är designat för att erbjuda ett mjukt grepp och är även fällbart för att du ska kunna spara utrymme och plats. Vikten ligger på 21 kilo vilket knappast är sensationellt lågt men det är fortfarande lägre än vad många konkurrenter erbjuder.

Batteriet är som namnet antyder av litiumjon med en spänning på 72 vatt. Gräsklipparens kapacitet är på 300 m² vilket betyder att den har något lägre räckvidd än andra batteridrivna varianter.

Även om Wolf Garten 72V Li-Ion Power 37 inte har några extravaganta kvalitéer som särskiljer gräsklipparen från mängden är det fortfarande en bra elgräsklippare som täcker de flesta behov. Med det sagt är det även värt att återigen belysa 3 års garantin vilket förmodligen ingjuter ett visst mått av trygghet om du väljer att gå för en Wolf Garten 72 V Li-Ion Power 37.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng