Vem drömmer inte om en tät, grön gräsmatta att gå barfota på under varma sommardagar? Även om man lätt glömmer bort det, så behöver en gräsmatta rätt underhåll för att hålla sig riktigt fin och frisk.
För att gräsmattan ska kunna få och tillgodogöra sig den näring som den behöver för att växa fint och tätt, så behöver den ibland luftas. Men vad innebär då detta?
Vad betyder det att lufta sin gräsmatta?
Med tiden pressas jorden i gräsmattan ihop och syre och vatten får svårare att ”röra sig” genom jorden under gräset. För att din gräsmatta ska kunna bryta ner till exempel växtdelar till näring på ett bra sätt, så behöver det komma ner syre i gräsmattan.
Beroende på vilken jordtyp du har i sin trädgård så kan detta behövas göra lite olika ofta. Finns det lerjord under gräsmattan så behöver du ofta lufta din gräsmatta en eller två gånger per år för att syre och näring ska nå ner till rötterna.
Om du inte luftar gräsmattan riskerar du att få problem med till exempel mossa i gräsmattan, då vattnet inte dräneras på ett bra sätt. Du kan också få problem med vatten efter regn som ligger på gräsmattans yta och inte rinner bort. Detta försämrar ytterligare försämrar gräsets hälsa. Gräsmattan kommer dessutom inte att få den näring den behöver för att växa och bli en stark och grön gräsmatta om den inte luftas.
Hur luftar man sin gräsmatta?
Det vanligaste sättet att lufta gräsmattan är med vertikalskärare. Man kan också använda en manuell gräsmatteluftare, men många väljer en eldriven vertikalskärare när det är en större gräsmatta som ska luftas.
Principen för dessa verktyg är dock densamma, vertikala knivar som trycks ned i gräsmattan för att på så sätt skapa ”lufthål” som syret kan transporteras ned till gräsrötterna i.
Börja med att klippa din gräsmatta med en vanlig gräsklippare (till exempel en elgräsklippare eller en robotgräsklippare). Du bör klippa gräset så att det är max 3 cm högt innan du vertikalskär. Använd sedan vertikalskäraren på gräsmattan. Var noga med att gräsmattan inte är för blöt när du gör detta. Du behöver oftast bara skära åt ett håll med en vertikalskärare.
Om det var länge sedan du luftade din gräsmatta kan du behöva skära i fler riktningar för att luftningen ska bli ordentligt gjord.

Det är inte konstigt om gräsmattan ser sämre ut efter du kört med vertikalskäraren. Många modeller fungerar även som mossrivare och drar upp sånt som inte ska finnas i gräsmattan vilket lämnar tumma ytor som nytt gräs kan växa upp i.
Efter att du luftat din gräsmatta med vertikalskärare är det bra att gödsla gräsmattan samt att stödså gräset med gräsfrön, även kallad toppdress. Efter detta ska du vattna det nysådda gräset ungefär tre gånger om dagen tills det grott. Efter en luftning ska du undvika att gå på gräsmattan så att det nysådda gräset hinner att rota sig ordentligt.
Hur ofta ska man lufta sin gräsmatta?
En gång per år behöver de flesta lufta sin gräsmatta med en så kallad vertikalskärare. Om du har en mer kompakt jord som snabbt packas ihop, till exempel lerjord, kan du behöva göra detta oftare.
Om du vertikalskär din gräsmatta en gång per år är det bäst att göra detta på våren för att gräset ska gro på bästa sätt. Om du ska lufta gräset två gånger per år kan du även göra det en gång på hösten.
På hösten är det dock viktigt att inte skära för mycket, då gräset inte kommer att kunna återhämta sig efteråt på samma sätt som på våren. Om du skär för mycket på hösten så kan du få kala fläckar i gräsmattan som riskerar att bli permanenta eller fyllda med ogräs eller mossa när våren kommer.
Du ska heller inte lufta en nyanlagd gräsmatta, då gräset behöver några år på sig att rota sig. Om du vertikalskär en ny gräsmatta riskerar du att förstöra den. Det är därför bra att vänta ungefär 3 år efter det att du anlagt en ny gräsmatta innan den luftas för första gången.
Att lufta din gräsmatta med en vertikalskärare är ett enkelt sätt att ge din gräsmatta de bästa förutsättningarna för att växa sig stark och grön, och gör också att gräsmattan bättre står emot mossa och ogräs.