Bästa Åkgräsklippare

Bästa Åkgräsklippare

Åkgräsklippare har länge varit det lättaste sättet att klippa stora gräsytor med. Vi har tagit en titt på de bästa åkgräsklipparna baserat på tester, recensioner och konsumenternas egna omdömen.

Att investera i en bra åkgräsklippare är högst aktuellt om du har en väldigt stor gräsmatta som måste klippas antingen i anslutning till ditt privata hus eller för så väl företag som föreningar. När ytan blir för stor blir det helt enkelt inte längre hållbart att använda sig av en vanlig motordriven bensingräsklippare.

Åkgräsklipparen har fått konkurrens av robotgräsklipparna de senaste åren. Många konsumenter uppskattar övergången till robotgräsklippare i de situationer där lämpar sig väl. Privata tomter i anslutning till bostaden där man kan skydda sin robotgräsklippare och där tomterna inte är för extremt stora så kan de fungera bättre då man slipper lägga tid på att klippa själv. För större tomter och tomter som inte ligger i direkt anslutning till en bostad så är åkgräsklippare fortfarande det bästa alternativet.

Här nedanför hittar du några av de bästa åkgräsklipparna i olika prisgrupper och för olika ändamål. En del modeller har även möjlighet till att skotta snö på vintern, vilket gör att de får dubbla användningsområden.

Husqvarna R 214TC – Bästa åkgräsklippare

Husqvarna R 214TC
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
 • En av de mest populära åkgräsklipparna
 • Stark motor och mångsidig maskin
 • Bra klippaggregat med mulching-funktion
 • Lätt att manövrera och lämplig för privat bruk

Priser för Husqvarna R 214TC

41 900 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Husqvarna R 214TC är en av de mest populära åkgräsklipparna i Sverige och har även mottagit stor uppskattning från konsumenter som testat den.

Åkgräsklipparen tillhör Husqvarnas mittenmodell och gör att den har bättre kapacitet och fler funktioner än de billigaste varianterna. Förutom möjligheten att klippa gräs med funktioner som BioClip (mulching) och bakutkast, så kan du även koppla till snöblad, mossrivare och vagn för användning året runt för mer än bara gräsklippning.

Husqvarna R 214TC är bestyckad med en tvåcylindrig bensinmotor på 9 900 W effekt och har en tank som rymmer 12 liter. Den maximala körhastigheten för åkgräsklipparen är 9,5 km/h både framåt och bakåt. Ljudnivån som upplevs av dig som kör är angiven till 83 dB(A) och varför hörselkåpor är rekommenderat.

Husqvarna R 214TC klippaggregatKlippaggregatet har en klippbredd på 94 cm och är tillverkat i stål som är pulverlackerat för att skydda mot rostangrepp. Klipphöjden går att justera i 10 lägen mellan 25 – 75 mm, vilket gör att du får en flexibel kontroll över gräsklippningen. Normalt sett vill du inte klippa av för mycket av gräset och varför det kan vara smidigt att höja klippläget om man inte klippt gräset på länge. Det klarar även torra perioder bättre om det är lite längre.

Husqvarna R 214TC upplevs som väldigt enkel att manövrera och lämpar sig väl för större privata tomter där man känner att robotgräsklippare inte lämpar sig. Den har en bra kapacitet och möjligheterna att använda den även för snöskottning är uppskattat i stora delar av Sverige även under vinterhalvåret. Det goda betyget lämnade av konsumenter som testat den gör att Husqvarna R 214TC den tillhör de bästa åkgräsklipparna du bör titta närmare på.

Husqvarna Rider R 216T AWD – Bästa Premiumval

Husqvarna Rider R 216T AWD
 • Premiumval av åkgräsklippare för privatpersoner
 • Mycket kraftfull åkgräsklippare med fyrhjulsdrift
 • Många val av tillbehör för användning året runt
 • Bra styrförmåga och lättmanövrerad
 • Smarta funktioner för körning och underhåll

Priser för Husqvarna Rider R 216T AWD

54 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Åkgräsklipparen Husqvarna Rider R 216T AWD tillhör premiumalternativen och det märks både på specifikationerna och priset. Fyrhjulsdriften är en viktig detalj som gör att den har betydlig bättre grepp och lämpar sig bra för ojämna gräsmattor och hanterar snöskottning i större volymer bättre.

Klippaggregatet ingår inte i denna modell, vilket dock ger dig möjligheten att välja vilken storlek du önskar du själv. Var dock noga med att du väljer ett klippaggregat avsett för 200-serien av Husqvarnas modeller så att den verkligen passar.

Husqvarna Rider R 216T AWD med snöblad för snöskottningFörutom klippaggregat för att faktiskt klippa gräsmatta så kan du köpa till transportvagn, spridare, mossrivare, grusharv, borste, markluftare, slaghack, snöblad och mycket mer. Möjligheterna vad du kan använda maskinen till är stor och för dig med stor tomt med både gräsmatta, skog och behov av snöröjning på vintern så kan Husqvarna Rider R 216T AWD bli en rejäl hjälpreda.

Designen på Husqvarna Rider R 216T AWD med bakhjulsstyrning gör att du får en väldigt lättmanövrerad åkgräsklippare med minimal oklippt cirkel tack vare sin design och styrning. Även den bakmonterade motorn gör att du får en bättre sikt för hur du klipper samtidigt som du slipper en del avgaser.

För privata hushåll med ett större behov av en kraftfull och mångsidig åkgräsklippare så är Husqvarna Rider R 216T AWD ett av de bästa valen. Fyrhjulsdriften bidrar starkt till mångsidigheten då driv på flera axlar gör det lättare att ta sig fram i ojämnt eller halt underlag. Även om åkgräsklipparen är klart dyrare än sina billigare syskon, så är den ett prisvärt alternativ för den som behöver en kompetent maskin med fyrhjulsdrift.

Husqvarna Rider R 216T AWD blir åkgräsklipparen för dig som vill investera i en riktigt bra maskin med behov av den för flera användningsområden. Du har förmodligen en väldigt stor tomt med många tusen kvadratmeter gräsmatta och där terrängen kräver fyrhjulsdrift. Du kanske även har en del skogsmark och behov skottning på vintern vilket gör maskinen blir användbar stora delar av året.

Husqvarna Rider 112C5 – Bästa Budgetval

Husqvarna Rider 112C5
 • Bästa budgetmodell i lägre prissegment
 • Lättstyrd åkgräsklippare från svenska Husqvarna
 • Bra kapacitet för många privata hushåll med stor tomt
 • Möjlighet att köpa till snöblad för snöskottning

Priser för Husqvarna Rider 112C5

23 750 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Produktbeskrivning

Husqvarnas trädgårdsredskap och trädgårdsmaskiner är väldigt populära val då de ofta korrelerar med hög kvalitet och prisvärda modeller. Husqvarna Rider 112C5 är en åkgräsklippare som tillhör instegssegmentet bland trädgårdsmaskinerna, men som lämpar sig väl för vanliga hushåll med stora trädgårdar.

Åkgräsklipparen kommer med en bensindriven motor med 344 cc och en effekt på 6 400 W vid 3000 rpm. Det finns totalt 5 växlar framåt och en bakåt som väljs genom den manuella växellådan. Bränsletanken rymmer totalt 4 liter, vilket skvallrar om att det inte är en åkgräsklippare avsedd för de med extrema tomter.

Det medföljande klippaggregatet har en total klippbredd på 85 cm och klipphöjden kan justeras mellan 25 till 70 mm i totalt 7 olika steg. Du har även möjlighet att välja BioClip-tekniken vilket är mulching av det klippta gräset, samt även bakutkast för klippning av t.ex. högre gräs.

Den kompakta designen och bakvagnsstyrning gör att du får det väldigt enkelt att manövrera åkgräsklipparen och komma runt hinder, träd och rabatter på ett bra sätt. Att klippaggregatet är frammonterat till skillnad från trädgårdstraktorer gör att du lättare kan komma åt och klippa kanter.

Har du en väldigt kuperad trädgård som ska klippas eller en väldigt stor tomt så kanske du bör välja något kraftfullare än Husqvarna Rider 112C5. Det är helt enkelt en åkgräsklippare avsedd för dig med mindre tomt och som inte behöver så många andra tillbehör då det saknas stöd för mossrivare, vertikalskärare m.m. De tillbehör som finns är däremot snöblad för snöskottning och en vagn för transport av t.ex. bråte eller verktyg.

Överlag är detta en väldigt bra och prisvärd åkgräsklippare från en svensk tillverkare som funnits länge. Det gör att service och reservdelar är lätt att få tag på, vilket underlättare ägandet ytterligare. Det förblir en av de bästa åkgräsklipparna i det lägre prissegmentet för de utan speciella behov.

MTD Smart RF125 – Bra Budgetval

MTD Smart RF125
 • Mycket prisvärd trädgårdstraktor
 • 2 års garanti och bra servicemöjligheter
 • Justerbart klippdäck medföljer med 96 cm klippbredd
 • Utvecklad i USA, men tillverkad i EU
 • Många bra tillbehör som vagnar och snöblad

Priser för MTD Smart RF125

16 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
17 995 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
20 995 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

MTD Smart RF125 är en trädgårdstraktor där klippaggregatet hamnar mellan hjulen istället för fram som på en åkgräsklippare. Just MTD Smart RF125 har fått ett starkt mottagande bland konsumenter och anses vara väldigt prisvärd.

Traktor-formatet gör att det är mycket enkelt att applicera tillbehör som snöblad, släpkärra, mossrivare, spridare, vertikalskärare och mycket mer. Det blir helt enkelt en komplett maskin för att hantera större privata trädgårdar och marker.

Trädgårdstraktorn kommer med ett klippdäck som har en klippbredd på 96 cm och som kan kombineras med uppsamlare och mulchplugg. Klipphöjden kan även justeras mellan 30 – 95 mm vilket ger bra möjligheter att anpassa gräsets höjd efter eget önskemål.

I övrigt är trädgårdstraktorn väldigt enkel att ställa in och justera för att få rätt ergonomi för dig som ska föra fram den. Även möjlighet att justera maxhastigheten själv underlättar körningen.

Det är kanske inte åkgräsklipparen som är den mest kraftfulla, men det är heller ingen tvekan om att du får väldigt mycket för pengarna om du väljer MTD Smart RF125.

Behövs verkligen åkgräsklippare?

Husqvarna Automower 315X trädgårdDet är ingen tvekan om att robotgräsklippare har kunnat ersätta åkgräsklippare för stora privata gräsmattor upp till en några tusen kvadratmeter i alla fall. Även i vissa fall kan man dela upp tomten i två sektioner och låta två robotgräsklippare dela på uppdraget.

Men alla tomter är inte lämpliga för robotgräsklippare då terrängen kan vara för svår för dem eller att gräsmattan som ska klippas inte ligger i direkt anslutning till huset eller förrådet. Även för väldigt stora gräsytor blir det svårt för robotgräsklippare att ersätta en åkgräsklippare.

Fördelen med robotgräsklippare är att de sköter klippningen automatiskt och regelbundet vilket ger en väldigt fin gräsmatta. Så det är inte ett dumt alternativ att titta närmare på om man tror att det kan fungera.

En vanlig motorgräsklippare kräver din tid precis som en åkgräsklippare och du tjänar alltså inget i det avseendet att välja mellan dessa. En åkgräsklippare är mycket bekvämare att använda sig av på större tomter och klipper dessutom mycket snabbare och varför de traditionellt varit det enda lämpliga för väldigt stora tomter. Därför är heller inte en vanlig bensin- eller eldriven motorgräsklippare ett rimligt alternativ att överväga om du inte har en normalstor gräsmatta och då skulle nog många ändå överväga robotgräsklippare idag.

Där det blir olämpligt robotgräsklipparen att sköta en stort tomt blir det nästan en självklarhet att istället satsa på en bra åkgräsklippare. Har man dessutom privat väg eller stor uppfart så kanske även ploga snö är ett användningsområde som åkgräsklipparen kan hjälpa till med.

Har man skogsmark på sin tomt där man i omgångar fäller träd eller göra andra projekt så kan åkgräsklipparen även bidra med transport av så väl bråte som verktyg för detta.

För ojämna ytor, terräng eller halt underlag kan det dock vara värt att investera i en fyrhjulsdriven maskin som får ett bättre grepp i dessa situationer.

Tänk på detta vid köp av åkgräsklippare

Åkgräsklippare finns i mängd olika modeller och tillverkare. De enklaste modellerna passar bra till någorlunda jämna och stora gräsmattor till vanliga hushåll, medan andra modeller är anpassade för större ytor, professionellt användande eller där specifika behov finns.

Att välja den bästa åkgräsklipparen innebär framför allt att välja den som är mest lämplig för dina uppgifter. Att köpa en onödigt dyr åkgräsklippare är bortkastade pengar och på samma sätt kan en billig åkgräsklippare vara ett dåligt köp om man har större behov.

Här nedanför kan du läsa om några av de aspekter som du bör tänka på inför ditt köp. Tänk igenom dina olika krav och försök hitta den åkgräsklippare som passar dig bäst.

Åkgräsklippare eller trädgårdstraktor

Trädgårdstraktor från StigaRent krasst kan man generalisera och säga att det finns vanliga åkgräsklippare och trädgårdstraktorer. Den största skillnaden är utformningen av maskinen och var klippaggregatet är monterat.

På åkgräsklippare hittar du oftast klippaggregatet längst fram och motorn baktill. Du får också en bakstyrd åkgräsklippare som är lätt att styra och du får god sikt framåt där du klipper. Enkelheten i att styra och komma åt hörnor för att klippa är något som uppskattas av denna modell.

En trädgårdstraktor har oftast själva klippaggregatet eller klippdäcket undertill mellan däcken. Du får också motor framtill vilket hjälper till att få tyngd på de främre däcken och ett annat driv för vissa uppgifter.

I många fall kan trädgårdstraktorn uppfattas som mer allsidig för trädgårdsarbete där bl.a. klippning av gräset är en del av uppgifterna. En åkgräsklippare har primärt det senare som uppgift och har andra sysslor som sekundärt.

Motor

Motorns effekt är kanske det som många tittar på och det är inte konstigt då det tillsammans med om den driver på en eller två axlar bidrar till grepp och styrka.

Ska du klippa högt gräs och i ojämn terräng så kan det säkerligen vara bra att välja en kraftfull åkgräsklippare. Ska du dessutom använda den för att ploga snö, köra i backar och tuffare terräng så kanske det är värt en ännu starkare motor med fyrhjulsdrift så du inte kör fast.

Ljus & Belysning

Belysning på åkgräsklipparen ska inte underskattas och väl användbart om man tänkt använda maskinen mer än till bara gräsklippning. Snöskottning och andra uppgifter kan mycket väl infinna sig när dagsljuset är dåligt.

Fyrhjulsdrift

Normalt sett har alla billiga åkgräsklippare tvåhjulsdrift och det varierar mellan om det är framhjulsdrift och bakhjulsdrift.

Bäst grepp får du om du har fyrhjulsdrift (AWD) och det är starkt rekommenderat om du tänkt köra på ojämnt underlag där något hjul kanske inte får markkontakt. Det är också starkt rekommenderat om du ska använda den för ploga större områden under vintern.

För enklare gräsmattor även om där är lite lutning så klarar man sig ofta väldigt bra på en enklare åkgräsklippare med tvåhjulsdrift. Är däremot underlaget ojämnt som på en äng eller i skogsmark, så kan det vara klart fördelaktigt med AWD.

Klippbredd

Klippbredden varierar mellan olika modeller även om det inte rör sig om enorma skillnader mellan konsumentmodeller. Men man kan lite förenklat säga att många modeller har en klippbredd som varierar mellan 90 – 110 cm.

Dyrare och mer professionella åkgräsklippare har i vissa fall ett bredare klippaggregat och når en bredd på ca 130 cm.

Det säger sig själv lite att klippbredden bidrar till hur snabbt du kan klippa en stor gräsyta, men samtidigt blir bredare klippaggregat också svårare att manövrera. Det finns både för- och nackdelar och du bör välja det som är bäst för dina behov.

Uppsamlare

Normalt sett följer det inte med någon uppsamlare till åkgräsklippare, men många bra modeller har stöd för det genom tillbehör. Det är vanligare att åkgräsklipparen tillämpar mulching för hugga ner gräset i mindre delar så det sprids ut som näring till jorden.

Vill du undvika att gräset sprids över gräsmattan så bör du använda dig av en uppsamlare eller klippa gräset ofta. Det är inte säkert det billigaste serierna av åkgräsklippare har stödet för detta tillbehör, vilket då blir en viktig faktor att väga in.

Vändradie

Husqvarna R 214TC svängradieMånga tycker att de bästa åkgräsklipparna är de som är bakstyrda och med klippaggregatet där fram då det gör att vändradien blir mindre och det är lättare att klippa i mer komplexa miljöer. Det är t.ex. inte ovanligt att träd eller små rabatter i gräsmattan kan vara problematiska om vändradien är för stor.

Flera av de populära åkgräsklipparna från Husqvarna är väldigt bra på just detta och klarar av att klippa runt objekt på ett bra sätt. Trädgårdstraktorer är generellt sett sämre på detta, men även här varierar det mellan olika modeller.

Vändradien blir en aspekt att ta hänsyn till när man försöker välja ut en åkgräsklippare som är ”bäst i test”.

Tillbehör

Det finns ett stort antal tillbehör för åkgräsklippare men det är långt ifrån alla modeller som har stöd för allting eller som för den delen är lämpliga för det.

Husqvarna som är en av de största tillverkarna av åkgräsklippare har väldigt många tillbehör, men få av dem passar den billigaste serien. Istället behöver man gå upp till 200- och 300-serien av modeller för att få ett bra utbud av olika tillbehör.

Åkgräsklippare tillbehörSnöskottning i form av snöblad eller plog är ett vanligt tillbehör. Även transportvagnar där du kan lasta virke, verktyg och annat som behöver transporteras är vanligt.

Dessutom finns en mängd tillbehör för gräsmattan som vertikalskärare, mossrivare, spridare och mycket mer. Det finns även borste för att sopa bort singel eller annat på sin infart eller privata väg.

För att du ska kunna köpa den bästa åkgräsklipparen för dig, fundera över vilka tillbehör du tror dig behöva.

Så valde vi ut bästa åkgräsklipparna

För att kunna välja ut de bästa åkgräsklipparna har vi i första hand försökt titta på oberoende tester för att se vilka modeller som är ”bäst i test”. Normalt sett är källor som Råd & Rön, Testfakta eller tidningar som Gör Det Själv och Aftonbladet tänkbara alternativ här.

I brist på underlag eller för att komplettera tester används recensioner för specifika produkter i den mån det går. Det kan ge en bra inblick i hur enskilda åkgräsklippare presterar och vilken funktionalitet de har.

Avslutningsvis sammanställer vi även konsumenternas omdömen och betyg. Konsumenter som testat produkter över en längre tid och som hittar fel tenderar att rapportera det i omdömen hos e-handlare eller på andra källor.

Vårt mål är alltid att presentera de produkter som är bäst i tester, men eftersom underlaget varierar så tvingas vi även anpassa oss efter det.

Källor & Test

Sammanställning av test och källor som vi använt oss av för att ta fram de bästa åkgräsklipparna.

 • Skogsforum – 2020
  Vi har använt oss av Skogsforum och deras medlemmars information om olika åkgräsklippare. Webbplatsen lockar till sig yrkesfolk som gärna delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter gällande olika modeller, fabrikat och vad som kan anses vara viktig i valet av en åkgräsklippare. Det ger en bra grundläggande information om vilka faktorer som är viktigt för att hitta de bästa åkgräsklipparen, men också en bra bild om vilka specifika modeller de anser vara bäst.
 • Prisjakt – 2020
  Vi har använt oss av Prisjakt som en av de främsta prisjämförelsetjänsterna för att kunna identifiera populära åkgräsklippare och vilka modeller som fortfarande är till salu. Prisjakt har även kunnat bistå med ett litet underlag av konsumentomdömen.
 • Konsumentomdömen – 2020
  För att kunna få ett bättre underlag har vi kompletterat övrig data med omdömen och betyg lämnade av konsumenter. Just konsumenter har en bra förmåga att rapportera kvalitetsproblem som uppstår över tid, något som normalt missas i oberoende tester då de inte använder maskinerna lika länge.