Bästa Åkgräsklippare

Bästa Åkgräsklippare

Klippa stora gräsmattor är svårt men kan underlättas mycket med en bra åkgräsklippare. Därför har vi tittat närmare på vilka modeller som är bäst i test för privata tomter.

Förutom att klippa gräset snabbt och enkelt så kan bra åkgräsklippare och trädgårdstraktorer utrustas med tillbehör för att skotta snö, sopa upp grus, riva upp mossa och mycket mer.

Tester visar att vissa modeller är klart lättare att navigera och använda än andra åkgräsklippare. Samtidigt varierar styrka, kapacitet och vilka tillbehör som finns tillgängligt.

Här nedanför kan du läsa mer om de bästa åkgräsklipparna baserat på tester och betyg från konsumenter. Längre ner i artikeln kan du läsa mer om vad du bör tänka på, alternativa metoder och annan viktigt i valet av så väl trädgårdstraktor som åkgräsklippare.

Husqvarna R 214TC – Bästa åkgräsklippare

Husqvarna R 214TC
 • Bäst i Test 2022
 • Mycket bra betyg av konsumenter som testat
 • En av de mest populära åkgräsklipparna
 • Stark motor och mångsidig maskin
 • Bra klippaggregat med mulching-funktion
 • Lätt att manövrera och lämplig för privat bruk

Priser för Husqvarna R 214TC

47 900 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Husqvarna R 214TC är den bästa åkgräsklipparen sett till testresultat, konsumenters betyg och funktioner för 2022.

Efter vår genomgång av testresultat har Husqvarna R 214TC blivit testvinnare i ett test av åkgräsklippare och även fått väldigt bra betyg bland konsumenter som testat den och lämnat omdömen.

R 214TC tillhör Husqvarnas mittenmodell och gör att den har bättre kapacitet och fler funktioner än de billigaste varianterna. Förutom möjligheten att klippa gräs med funktioner som BioClip (mulching) och bakutkast, så kan du även koppla till snöblad, mossrivare och vagn för användning året runt för mer än bara gräsklippning.

Åkgräsklipparen är bestyckad med en tvåcylindrig bensinmotor på 9 900 W effekt och har en tank som rymmer hela 12 liter. Den maximala körhastigheten för åkgräsklipparen är 9,5 km/h både framåt och bakåt vilket är bra jämfört med andra testade åkgräsklippare.

Husqvarna R 214TC klippaggregat

Ljudnivån som upplevs av dig som kör är angiven till 83 dB(A) och som till alla maskiner i detta slag så rekommenderas hörselskydd vid användning.

Klippaggregatet har en klippbredd på 94 cm och är tillverkat i stål som är pulverlackerat för att skydda mot rostangrepp. Klipphöjden går att justera i 10 lägen mellan 25 – 75 mm, vilket gör att du får en flexibel kontroll över gräsklippningen.

Sammanfattning

Husqvarna R 214TC upplevs som väldigt enkel att manövrera och lämpar sig väl för större privata tomter där man känner att robotgräsklippare inte lämpar sig.

Den har en bra kapacitet och möjligheterna att använda den även för snöskottning är uppskattat i stora delar av Sverige även under vinterhalvåret.

Husqvarna R 214TC har mottagit bra betyg i tester och fått väldigt bra betyg av konsumenter som testat åkgräsklipparen. Sett till kapacitet, funktioner och betyg är detta den bästa åkgräsklipparen 2022 och får vår utmärkelse ”Bäst i Test”.

Husqvarna Rider R 216T AWD – Bästa Premiumval

Husqvarna Rider R 216T AWD
 • Bästa Premiumval 2022
 • Premiumval av åkgräsklippare för privatpersoner
 • Mycket kraftfull åkgräsklippare med fyrhjulsdrift
 • Många val av tillbehör för användning året runt
 • Bra styrförmåga och lättmanövrerad
 • Smarta funktioner för körning och underhåll

Priser för Husqvarna Rider R 216T AWD

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Åkgräsklipparen Husqvarna Rider R 216T AWD tillhör premiumalternativen och det märks både på specifikationerna och priset. Fyrhjulsdriften är en viktig detalj som gör att den har betydlig bättre grepp och lämpar sig bra för ojämna gräsmattor och hanterar snöskottning i större volymer bättre.

När Husqvarna Rider R 216T AWD testats har den också presterat väldigt bra där man får se prov på nyttan av en strak motor och drivkraft på fyra hjul jämfört billigare åkgräsklippare.

Klippaggregatet ingår inte i denna modell, vilket dock ger dig möjligheten att välja vilken storlek du önskar du själv. Var dock noga med att du väljer ett klippaggregat avsett för 200-serien av Husqvarnas modeller så att den verkligen passar.

Husqvarna Rider R 216T AWD med snöblad för snöskottningFörutom klippaggregat för att faktiskt klippa gräsmatta så kan du köpa till transportvagn, spridare, mossrivare, grusharv, borste, markluftare, slaghack, snöblad och mycket mer. Möjligheterna vad du kan använda maskinen till är stor och för dig med stor tomt med både gräsmatta, skog och behov av snöröjning på vintern så kan Husqvarna Rider R 216T AWD bli en rejäl hjälpreda.

Designen på Husqvarna Rider R 216T AWD med bakhjulsstyrning gör att du får en väldigt lättmanövrerad åkgräsklippare med minimal oklippt cirkel tack vare sin design och styrning. Även den bakmonterade motorn gör att du får en bättre sikt för hur du klipper samtidigt som du slipper en del avgaser.

Sammanfattning

För privata hushåll med ett större behov av en kraftfull och mångsidig åkgräsklippare så är Husqvarna Rider R 216T AWD det bästa premiumvalet.

Fyrhjulsdriften bidrar starkt till mångsidigheten då driv på flera axlar gör det lättare att ta sig fram i ojämnt eller halt underlag. Även om åkgräsklipparen är klart dyrare än sina billigare syskon, så är den ett prisvärt alternativ för den som behöver en kraftfull maskin.

Husqvarna Rider R 216T AWD blir åkgräsklipparen för dig som vill investera i en riktigt bra maskin med behov av den för flera användningsområden. Kanske har du en väldigt stor tomt, tuffare terräng eller privat väg som ställer högre krav på ditt köp.

Stiga Park 120 2WD – Bra åkgräsklippare

Stiga Park 120 2WD
 • Bra Produkt 2022
 • Populär och prisvärd åkgräsklippare
 • Bra betyg bland konsumenter som testat
 • Välj klippaggregat själv vid köp
 • Lätt att köra och anpassa klippinställningar
 • Byt enkelt tillbehör utan verktyg
 • Bensinmotor på 7 100 W

Priser för Stiga Park 120 2WD

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Stiga Park 120 2WD är en relativt prisvärd åkgräsklippare i det lägre prissegmentet.

Det är en allsidig trädgårdsmaskin som Stiga Park 120 2WD erbjuder med att klippa gräs på sommarhalvåret, borsta grus på höst- och vårkanten samt röja bort snö på vintern.

Eftersom Stiga Park 120 2WD är bakhjulsdriven får du goda köregenskaper och kan enkelt komma runt de flesta hindren i trädgården.

Precis som med de flesta andra åkgräsklippare får du bra översikt över vad du klipper och du kan enkelt ta dig igenom ojämna partier och sluttningar i trädgården.

Stiga Park 120 2WD säljs utan klippaggregat vilket förvisso ger dig som köpare möjligheten att själv välja vad du vill ha men samtidigt luras du lite av priset. Du bör räkna med att lägga till ytterligare 6000 – 10 000 kr för aggregatet.

Ett prisvärt aggregat är Stiga Park 120 QF 85 Combi som har en klippbredd på 85 cm och  ger dig möjligheten att justera klipphöjden mellan 25 – 85 mm. Du kan också enkelt skifta mellan multiclip och bakutkast efter eget önskemål.

Stiga Park 120 2WD kommer med en bensindriven motor som ger en effekt på 7 100 W med elstart och en bränsletank på 4,3 liter som räcker för ett långt arbetspass.

Sammanfattning

Stiga Park 120 2WD en av de mest populära åkgräsklipparna för privatpersoner med lite större tomter och som behöver något kraftfullare än en vanlig bensindriven motorgräsklippare.

Förutom möjligheten att klippa gräs kan du även borsta grus och ploga snö med rätt tillbehör. Med bra allsidighet och ett bra pris blir Stiga Park 120 2WD ett mycket prisvärt alternativ för många privatpersoner med större tomter.

Det finns kraftfullare åkgräsklippare att välja på både i form av prestanda men också klippbredd, utrustning och funktioner som kan vara bättre val om har behov av det. I annat fall är Stiga Park 120 2WD förmodligen en av de bästa åkgräsklipparna du kan välja.

Husqvarna Rider 112C5 – Bästa Budgetval

Husqvarna Rider 112C5
 • Bästa Budgetval 2022
 • Bästa budgetmodell i lägre prissegment
 • Lättstyrd åkgräsklippare från svenska Husqvarna
 • Bra kapacitet för många privata hushåll med stor tomt
 • Möjlighet att köpa till snöblad för snöskottning

Priser för Husqvarna Rider 112C5

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Husqvarnas trädgårdsredskap och trädgårdsmaskiner är väldigt populära val då de ofta korrelerar med hög kvalitet och prisvärda modeller. Husqvarna Rider 112C5 är en åkgräsklippare som tillhör instegssegmentet bland trädgårdsmaskinerna, men som lämpar sig väl för vanliga hushåll med stora trädgårdar.

Åkgräsklipparen kommer med en bensindriven motor med 344 cc och en effekt på 6 400 W vid 3000 rpm. Det finns totalt 5 växlar framåt och en bakåt som väljs genom den manuella växellådan. Bränsletanken rymmer totalt 4 liter, vilket skvallrar om att det inte är en åkgräsklippare avsedd för de med extrema tomter.

Det medföljande klippaggregatet har en total klippbredd på 85 cm och klipphöjden kan justeras mellan 25 till 70 mm i totalt 7 olika steg. Du har även möjlighet att välja BioClip-tekniken vilket är mulching av det klippta gräset, samt även bakutkast för klippning av t.ex. högre gräs.

Den kompakta designen och bakvagnsstyrning gör att du får det väldigt enkelt att manövrera åkgräsklipparen och komma runt hinder, träd och rabatter på ett bra sätt. Att klippaggregatet är frammonterat till skillnad från trädgårdstraktorer gör att du lättare kan komma åt och klippa kanter.

Husqvarna Rider 112C5 har tillbehör för snöskottning och transport av gods samt bråte med vagn. Den saknar många avancerade tillbehör som t.ex. mossrivare och vertikalskärare som de bättre åkgräsklipparna har.

Sammanfattning

Husqvarna Rider 112C5 är en billig och klart enklare åkgräsklippare jämfört med många andra alternativ. Samtidigt har den betydligt billigare i inköp och fungerar bra för lättare tomter som inte har samma storlek, tekniska svårigheter eller behov av tyngre tillbehör.

Är det primära målet att endast klippa en stor gräsmatta som är någorlunda lätt att manövrera så är Husqvarna Rider 112C5 utan tvekan det bästa budgetvalet som ger mycket för pengarna.

Är gräsytan extremt stor finns det vinning att satsa på en kraftfullare åkgräsklippare som kan ha ett större klippaggregat. Samma sak gäller om du har stort behov av andra tillbehör och tuffare snöskottning. I och med att flera tillbehör även saknas till Husqvarna Rider 112C5 så bör du se över behovet för t.ex. mossrivare och vertikalskärare också.

MTD Smart RF125 – Prisvärd trädgårdstraktor

MTD Smart RF125
 • Mycket prisvärd trädgårdstraktor
 • 2 års garanti och bra servicemöjligheter
 • Justerbart klippdäck medföljer med 96 cm klippbredd
 • Utvecklad i USA, men tillverkad i EU
 • Många bra tillbehör som vagnar och snöblad

Priser för MTD Smart RF125

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

MTD Smart RF125 är en trädgårdstraktor där klippaggregatet hamnar mellan hjulen istället för fram som på en åkgräsklippare. Just MTD Smart RF125 har fått ett starkt mottagande bland konsumenter och anses vara väldigt prisvärd.

Traktor-formatet gör att det är mycket enkelt att applicera tillbehör som snöblad, släpkärra, mossrivare, spridare, vertikalskärare och mycket mer. Det blir helt enkelt en komplett maskin för att hantera större privata trädgårdar och marker.

Trädgårdstraktorn kommer med ett klippdäck som har en klippbredd på 96 cm och som kan kombineras med uppsamlare och mulchplugg. Klipphöjden kan även justeras mellan 30 – 95 mm vilket ger bra möjligheter att anpassa gräsets höjd efter eget önskemål.

I övrigt är trädgårdstraktorn väldigt enkel att ställa in och justera för att få rätt ergonomi för dig som ska föra fram den. Även möjlighet att justera maxhastigheten själv underlättar körningen.

Det är kanske inte åkgräsklipparen som är den mest kraftfulla, men det är heller ingen tvekan om att du får väldigt mycket för pengarna om du väljer MTD Smart RF125.

Behövs verkligen åkgräsklippare?

Husqvarna Automower 315X trädgårdDet är ingen tvekan om att robotgräsklippare har kunnat ersätta åkgräsklippare för stora privata gräsmattor upp till några tusen kvadratmeter i alla fall. Även i vissa fall kan man dela upp tomten i två sektioner och låta två robotgräsklippare dela på uppdraget.

Men alla tomter är inte lämpliga för robotgräsklippare då terrängen kan vara för svår för dem eller att gräsmattan som ska klippas inte ligger i direkt anslutning till huset eller förrådet. Även för väldigt stora gräsytor blir det svårt för robotgräsklippare att ersätta en åkgräsklippare.

Fördelen med robotgräsklippare är att de sköter klippningen automatiskt och regelbundet vilket ger en väldigt fin gräsmatta. Så det är inte ett dumt alternativ att titta närmare på om man tror att det kan fungera.

En vanlig motorgräsklippare kräver din tid precis som en åkgräsklippare och du tjänar alltså inget i det avseendet att välja mellan dessa gräsklippare. En åkgräsklippare är mycket bekvämare att använda sig av på större tomter och klipper dessutom mycket snabbare och varför de traditionellt varit det enda lämpliga för väldigt stora tomter.

Därför är heller inte en vanlig bensin- eller eldriven motorgräsklippare ett rimligt alternativ att överväga om du inte har en normalstor gräsmatta och då skulle nog många ändå överväga robotgräsklippare idag.

Där det blir olämpligt robotgräsklipparen att sköta en stort tomt blir det nästan en självklarhet att istället satsa på en bra åkgräsklippare. Har man dessutom privat väg eller stor uppfart så kanske även ploga snö är ett användningsområde som åkgräsklipparen kan hjälpa till med.

Har man skogsmark på sin tomt där man i omgångar fäller träd eller göra andra projekt så kan åkgräsklipparen även bidra med transport av så väl bråte som verktyg för detta.

För ojämna ytor, terräng eller halt underlag kan det dock vara värt att investera i en fyrhjulsdriven maskin som får ett bättre grepp i dessa situationer.

Om din tomt är sammanhängande och under 5 000 m² så kanske en robotgräsklippare bättre kan ta hand om din gräsmatta. En bra början är att läsa om de bästa robotgräsklipparna och utgå från att om din tomt är stor så behöver du förmodligen satsa på något i premiumsegmentet.

Tänk på detta vid köp av åkgräsklippare

Åkgräsklippare finns i mängd olika modeller och tillverkare. De enklaste modellerna passar bra till någorlunda jämna och stora gräsmattor till vanliga hushåll, medan andra modeller är anpassade för större ytor, professionellt användande eller där specifika behov finns.

Att välja den bästa åkgräsklipparen innebär framför allt att välja den som är mest lämplig för dina uppgifter. Att köpa en onödigt dyr åkgräsklippare är bortkastade pengar och på samma sätt kan en billig åkgräsklippare vara ett dåligt köp om man har större behov.

Här nedanför kan du läsa om några av de aspekter som du bör tänka på inför ditt köp. Tänk igenom dina olika krav och försök hitta den åkgräsklippare som passar dig bäst.

Åkgräsklippare eller trädgårdstraktor

Trädgårdstraktor från StigaRent krasst kan man generalisera och säga att det finns vanliga åkgräsklippare och trädgårdstraktorer. Den största skillnaden är utformningen av maskinen och var klippaggregatet är monterat.

På åkgräsklippare hittar du oftast klippaggregatet längst fram och motorn baktill. Du får också en bakstyrd åkgräsklippare som är lätt att styra och du får god sikt framåt där du klipper. Enkelheten i att styra och komma åt hörnor för att klippa är något som uppskattas av denna modell.

En trädgårdstraktor har oftast själva klippaggregatet eller klippdäcket undertill mellan däcken. Du får också motor framtill vilket hjälper till att få tyngd på de främre däcken och ett annat driv för vissa uppgifter.

I många fall kan trädgårdstraktorn uppfattas som mer allsidig för trädgårdsarbete där bl.a. klippning av gräset är en del av uppgifterna. En åkgräsklippare har primärt det senare som uppgift och har andra sysslor som sekundärt.

Motor

Motorns effekt är kanske det som många tittar på och det är inte konstigt då det tillsammans med om den driver på en eller två axlar bidrar till grepp och styrka.

Ska du klippa högt gräs och i ojämn terräng så kan det säkerligen vara bra att välja en kraftfull åkgräsklippare. Ska du dessutom använda den för att ploga snö, köra i backar och tuffare terräng så kanske det är värt en ännu starkare motor med fyrhjulsdrift så du inte kör fast.

Ljus & Belysning

Belysning på åkgräsklipparen ska inte underskattas och väl användbart om man tänkt använda maskinen mer än till bara gräsklippning. Snöskottning och andra uppgifter kan mycket väl infinna sig när dagsljuset är dåligt.

Fyrhjulsdrift

Normalt sett har alla billiga åkgräsklippare tvåhjulsdrift och det varierar mellan om det är framhjulsdrift och bakhjulsdrift.

Bäst grepp får du om du har fyrhjulsdrift (AWD) och det är starkt rekommenderat om du tänkt köra på ojämnt underlag där något hjul kanske inte får markkontakt. Det är också starkt rekommenderat om du ska använda den för ploga större områden under vintern.

För enklare gräsmattor även om där är lite lutning så klarar man sig ofta väldigt bra på en enklare åkgräsklippare med tvåhjulsdrift. Är däremot underlaget ojämnt som på en äng eller i skogsmark, så kan det vara klart fördelaktigt med AWD.

Klippbredd

Klippbredden varierar mellan olika modeller även om det inte rör sig om enorma skillnader mellan konsumentmodeller. Men man kan lite förenklat säga att många modeller har en klippbredd som varierar mellan 90 – 110 cm.

Dyrare och mer professionella åkgräsklippare har i vissa fall ett bredare klippaggregat och når en bredd på ca 130 cm.

Det säger sig själv lite att klippbredden bidrar till hur snabbt du kan klippa en stor gräsyta, men samtidigt blir bredare klippaggregat också svårare att manövrera. Det finns både för- och nackdelar och du bör välja det som är bäst för dina behov.

Uppsamlare

Normalt sett följer det inte med någon uppsamlare till åkgräsklippare, men många bra modeller har stöd för det genom tillbehör. Det är vanligare att åkgräsklipparen tillämpar mulching för hugga ner gräset i mindre delar så det sprids ut som näring till jorden.

Vill du undvika att gräset sprids över gräsmattan så bör du använda dig av en uppsamlare eller klippa gräset ofta. Det är inte säkert det billigaste serierna av åkgräsklippare har stödet för detta tillbehör, vilket då blir en viktig faktor att väga in.

Vändradie

Husqvarna R 214TC svängradieMånga tycker att de bästa åkgräsklipparna är de som är bakstyrda och med klippaggregatet där fram då det gör att vändradien blir mindre och det är lättare att klippa i mer komplexa miljöer. Det är t.ex. inte ovanligt att träd eller små rabatter i gräsmattan kan vara problematiska om vändradien är för stor.

Flera av de populära åkgräsklipparna från Husqvarna är väldigt bra på just detta och klarar av att klippa runt objekt på ett bra sätt. Trädgårdstraktorer är generellt sett sämre på detta, men även här varierar det mellan olika modeller.

Vändradien blir en aspekt att ta hänsyn till när man försöker välja ut en åkgräsklippare som är ”bäst i test”.

Tillbehör

Det finns ett stort antal tillbehör för åkgräsklippare men det är långt ifrån alla modeller som har stöd för allting eller som för den delen är lämpliga för det.

Husqvarna som är en av de största tillverkarna av åkgräsklippare har väldigt många tillbehör, men få av dem passar den billigaste serien. Istället behöver man gå upp till 200- och 300-serien av modeller för att få ett bra utbud av olika tillbehör.

Åkgräsklippare tillbehörSnöskottning i form av snöblad eller plog är ett vanligt tillbehör. Även transportvagnar där du kan lasta virke, verktyg och annat som behöver transporteras är vanligt.

Dessutom finns en mängd tillbehör för gräsmattan som vertikalskärare, mossrivare, spridare och mycket mer för att både lufta gräsmattan och så nytt. Det finns även borste för att sopa bort singel eller annat på sin infart eller privata väg.

För att du ska kunna köpa den bästa åkgräsklipparen för dig, fundera över vilka tillbehör du tror dig behöva.

FAQ – Vanliga frågor & Svar

I samband med köp av åkgräsklippare ställs ofta vanliga frågor som vi sammanställt här för underlätta så du kan köpa den bästa åkgräsklipparen.

 1. Vilken åkgräsklippare är bäst?
 2. Finns det batteridrivna åkgräsklippare?
 3. Vilken bensin ska man ha till åkgräsklippare?
 4. Hur fort går en åkgräsklippare?
 5. Hur stora tomter kan man klippa med åkgräsklippare?
 6. När är åkgräsklippare det bästa valet?
 7. Vad kostar en bra åkgräsklippare?

1. Vilken åkgräsklippare är bäst?

Den bästa åkgräsklipparen är Husqvarna R 214TC för vanliga hustomter med stora gräsytor som behöver klippas.

Riktigt stora tomter, svårare terräng eller annat hårt arbete som snöplogning kan kräva en kraftfullare modell som t.ex. Husqvarna Rider R 216T AWD som blivit utsedd till bästa premiumval.

Har du en lite mindre tomt där behoven inte är så extrema finns det andra billigare åkgräsklippare och trädgårdstraktorer som kan vara det bästa köpet. Här är t.ex. Stiga Park 120 2WD, Husqvarna Rider 112C5 och MTD Smart RF125 bra alternativ att se över.

2. Finns det batteridrivna åkgräsklippare?

Ja, det finns batteridrivna åkgräsklippare.

I jämförelse med de bensindrivna modellerna kostar de dock mer och har inte samma drifttid innan de behöver laddas.

De är dock ett miljövänligare alternativ och under kommande år kan vi nog förvänta oss många fler bra alternativ till marknaden.

3. Vilken bensin ska man ha till åkgräsklippare?

Blyfri bensin som t.ex. 95-oktanig bensin på vanlig bensinstation är ett bra val.

Det viktigaste är att bensinen är blyfri, minst 87 oktan och inte är utblandad med för mycket etanol eller MTBE. Detta gäller de flesta trädgårdsmaskiner.

Sedan augusti 2021 säljs E10-bränsle på svenska bensinmackar. Om du köper en ny åkgräsklippare eller trädgårdstraktor idag bör den fungera bra med detta bränsle.

Om du köper en äldre begagnad åkgräsklippare eller redan äger en äldre modell så kan det innebära problem. De flesta maskiner tillverkade efter 2012 ska då fungera bra att använda tillsammans med E10 bensin.

Är du osäker kan blyfri 98 vara en bättre ersättare till din äldre maskin om du tidigare kört blyfri 95. Eftersom blyfri 98 säljs med 5% blandning av etanol är det ett bättre val för gamla maskiner jämfört med E10 som har 10% etanol.

4. Hur fort går en åkgräsklippare?

En åkgräsklippare går normalt upp till 10 km/h i hastighet. Det finns professionella modeller som kan köra fortare men 7-10 km/h är normala hastigheter för konsumentprodukterna.

5. Hur stora tomter kan man klippa med åkgräsklippare?

Det fina med åkgräsklippare är att det egentligen inte finns någon begränsning. En större och kraftfull åkgräsklippare kan klippa flera fotbollsplaner men man får räkna med att investera mycket tid.

Privata hustomter med mycket gräsmatta fungerar såklart också bra för åkgräsklippare. Fler och fler har börjat gå över till robotgräsklippare som kan sköta all gräsklippning automatiskt istället.

6. När är åkgräsklippare det bästa valet?

Åkgräsklippare är bästa valet för dig som:

 • Har extremt stor tomt där robotgräsklippare inte lämpar sig
 • Har svår och ojämn terräng för en robotgräsklippare
 • Har andra behov som t.ex. snöplogning och sopning där åkgräsklippare är bäst
 • Föredrar att klippa gräset själv framför smart automatisk klippning

7. Vad kostar en bra åkgräsklippare?

De billigaste åkgräsklipparna och trädgårdstraktorerna kostar från ca 15 000 – 20 000 kronor. De fungerar ofta bra för mindre privata tomter som fortfarande är jobbiga att klippa förhand med vanlig motorgräsklippare.

Vissa billiga modeller har även stöd för tillbehör som att ploga snö även om utbudet brukar vara skralt.

Kraftfullare maskiner har större kapacitet, kan användas i tuffare terräng och har flera tillbehör att köpa till. Prisklassen för dessa börjar ofta runt 35 000 kr och går uppåt där flera premiumalternativ för privatpersoner ligger långt över.

Överst i denna artikel hittar du flera bra åkgräsklippare som presterat bra i tester och som rekommenderas för olika behov. Där får du även en bra bild över dess prisklasser.

Så valde vi ut bästa åkgräsklipparna

För att kunna välja ut de bästa åkgräsklipparna har vi i första hand försökt titta på oberoende tester för att se vilka modeller som är ”bäst i test”. Normalt sett är källor som Råd & Rön, Testfakta eller tidningar som Gör Det Själv och Aftonbladet tänkbara alternativ här.

I brist på underlag eller för att komplettera tester används recensioner för specifika produkter i den mån det går. Det kan ge en bra inblick i hur enskilda åkgräsklippare presterar och vilken funktionalitet de har.

Avslutningsvis sammanställer vi även konsumenternas omdömen och betyg. Konsumenter som testat produkter över en längre tid och som hittar fel tenderar att rapportera det i omdömen hos e-handlare eller på andra källor.

Vårt mål är alltid att presentera de produkter som är bäst i tester, men eftersom underlaget varierar så tvingas vi även anpassa oss efter det.

Källor & Test

Sammanställning av test och källor som vi använt oss av för att ta fram de bästa åkgräsklipparna.

 • Test av åkgräsklippare – 2021 – Bäst-i-test.se
  Test av flera olika åkgräsklippare som långtidstestats under sommaren hos olika testare. Resultatet blir således svårt att jämföra och står sig inte lika bra som ett oberoende test där testpanelen fått testa alla modeller själva. Bäst i Test är Husqvarna Rider 214TC som blir den bästa åkgräsklipparen. Husqvarna R 216T AWD är bästa premiumval och Al-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2 kammar hem tredjeplatsen i testet. Även Stiga E-Ride S500, Stiga Park 420 P, Stiga Tornado 3108 HW, Husqvarna R 112C, Husqvarna TS238, Toro TimeCutter ZS 4200 T, AL-KO T 15-110.6 HDS, MTD Smart RG 145, MTD Smart RF 130 H och Stiga Park 220 nämns i testet.
 • Skogsforum – 2022
  Vi har använt oss av Skogsforum och deras medlemmars information om olika åkgräsklippare. Webbplatsen lockar till sig yrkesfolk som gärna delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter gällande olika modeller, fabrikat och vad som kan anses vara viktig i valet av en åkgräsklippare. Det ger en bra grundläggande information om vilka faktorer som är viktigt för att hitta de bästa åkgräsklipparen, men också en bra bild om vilka specifika modeller de anser vara bäst.
 • Prisjakt – 2022
  Vi har använt oss av Prisjakt som en av de främsta prisjämförelsetjänsterna för att kunna identifiera populära åkgräsklippare och vilka modeller som fortfarande är till salu. Prisjakt har även kunnat bistå med ett litet underlag av konsumentomdömen.
 • Konsumentomdömen – 2022
  För att kunna få ett bättre underlag har vi kompletterat övrig data med omdömen och betyg lämnade av konsumenter. Just konsumenter har en bra förmåga att rapportera kvalitetsproblem som uppstår över tid, något som normalt missas i oberoende tester då de inte använder maskinerna lika länge.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng