Bästa Motionscykel

Bästa Motionscykel

En motionscykel kan vara det bästa träningsalternativet ur många perspektiv och varför de historiskt varit en populär träningsmaskin att investera i. Vi har tagit oss en närmare titt på de motionscyklar för utreda vilken som är bäst att ha i hemmet.

Även om spinningcyklar som ett professionellt träningsredskap växt fram och tagit mer mark, så har motionscykeln kvar sin plats som en bra träningsmaskin för uppvärmning, rehab och lättare träningspass.

Vår möjlighet att välja ut den bästa motionscykeln är starkt begränsad av de få tester som gjorts och att det inte heller finns ett stort omfång av kundrecensioner. Det har varit svårt att hitta ett bra underlag och därför lyfter vi inte heller fram lika många modeller trots att det finns betydligt fler alternativ att välja på.

Finnlo Exum – Bästa Motionscykel

Finnlo Exum
 • Toppbetyg på flera internationella sidor
 • Utsedd till bäst i test
 • Bra display med tydliga mätvärden
 • Bra inställningsmöjligheter
 • Transporthjul för enkel förflyttning

Priser för Finnlo Exum

5 982 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
6 349 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Produktbeskrivning

Finnlo Exum är en motionscykel som fått toppbetyg på flera internationella hemsidor och butiker. Det är också i detta prissegment som man får väldigt mycket motionscykel för pengarna.

En tydlig men enkel display där du även kan välja något av de 19 program som följer med motionscykeln. När du väl påbörjat träning så syns din RPM/frekvens, hastighet, sträcka och kaloriförbrukning. Med andra ord de viktigaste detaljerna för att kunna utforma träningen som du önskar.

Du kommer också kunna se vilken belastning du valt på motionscykeln och hur den utvecklats över tid. Denna funktion påminner mycket om det som finns på motionscyklar på gym. Det finns inbyggd pulsmätning vid handtaget och den har även stöd för dig som hellre vill använda ett bälte, men det måste då köpas till separat.

När det kommer till fysiska inställningsmöjligheter så går det att justera sitsen och handtagens höjd. Detta är något man bör förvänta sig av en bra motionscykel och inget sensationellt i sig. Samma sak gäller transporthjulen som gör att man lättare kan förflytta den 39 kg tunga pjäsen.

Maxvikt på den som använder cykeln är satt till 150 kg och där är 3 års garanti på motionscykeln om den används för privat hemmabruk.

Även om en del detaljer på träningscykeln kan uppfattas som plastiga vilket sänker kvalitetskänslan något, så är detta ändå en av de bästa motionscyklarna när man väger in priset som en faktor.

Casall Infinity 1.2B – Bra Träningscykel

Casall Infinity 1.2B
 • Mycket populär träningscykel
 • Fina inställningsmöjligheter
 • Enkel och tydlig display
 • 12 Träningsprogram att välja mellan
 • Transporthjul för enkel förflyttning

Priser för Casall Infinity 1.2B

Priser för produkten saknas

Produktbeskrivning

Casall är en tillverkare som tillverkar många träningsmaskiner och tillbehör. Deras motionscykel Infinity 1.2B är en populär modell som fått bra betyg på många håll. Det är dock inte toppbetyg som alltid lämnas och vi har även kunnat hitta någon miss nöjd kund.

Motionscykeln är dock uppgraderad från den äldre 1.1 och förutom att ha samma funktioner har den stärkts upp med ett kraftfullare svänghjul och större ram för att klara tuffare träningspass.

På displayen kan du välja mellan något av de 12 träningsprogram som följer med träningscykeln. Under träningen visas motståndet du valt, tiden, hastighet, frekvens (RPM) och kaloriförbrukning. Om du placerat händerna på sensorerna så visas även din aktuella puls vilket möjliggör att träna efter puls.

Det finns väldigt bra justeringar på cykeln där du kan både välja höjd på sitsen, men även förflytta den fram eller bak för en mer optimal sits. Behöver du flytta hela motionscykeln så väger den 37 kg men tack vare transporthjulen så blir den uppgiften inte allt för svår på ett plant underlag.

Det är ingen tvekan om att denna träningscykel både är en av de populäraste valen, men också ett ganska prisvärt alternativ.

Monark Ergomedic 828E – Klassisk kvalitet

Monark Ergomedic 828E
 • Ergometercykel för konditionstester
 • Mycket hög kvalitet från Sverige
 • Bra kalibrering och mätvärden
 • Display med tydliga värden
 • Transporthjul för enkel förflyttning

Priser för Monark Ergomedic 828E

24 300 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar
24 999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 14 dagar

Produktbeskrivning

Den svenska tillverkaren Monark har länge varit känd för sina kvalitetsprodukter inom cykling. Deras motionscyklar har varit marknadsledande alternativ för professionella under många år och används idag på många gym, rehab-center och även hemma hos vanligt folk.

Deras träningscyklar har fått bra betyg, håller en hög klass i kvalitet men saknar ofta de där exotiska funktionerna. Monark Ergomedic 828E är egentligen inte en motionscykel i den bemärkelsen utan en ergometercykel avsedd för arbetstester och konditionstester.

Den har en väldigt bra förmåga att ge bra mätvärden samtidigt som den är enkel att kalibrera. Den ger en bra cykelkänsla och varför Monarks träningscyklar används av både idrottsmän och för arbetsprov.

Det finns en tydlig display som visar den mest väsentliga informationen som RPM, puls, hastighet, distans, kaloriförbrukning och även belastning i watt. Det går även att ansluta cykeln till en PC och få in data den vägen. Det finns inbyggt flera olika konditionstest och där finns flera sätt att justera cykeln för personens längd.

Detta är en dyr motionscykel som håller en hög klass men som inte alls tävlar i samma segment som en vanlig motionscykel. Utan detta är en modell avsedd för arbetsprov och konditionstester på en nivå andra enklare motionscyklar inte kan nå.

För sitt segment är detta en av de bästa träningscyklarna du kan välja.

Så väljer du rätt motionscykel

Att välja rätt motionscykel kan vara svårt och idag säljs det ett par hundra olika modeller i Sverige. De billigaste modellerna kostar från ca 1000 kronor och sen sträcker sig priserna långt upp mot 100 000 kronor för en cykel.

De dyraste modellerna är väldigt påkostade, tänkt att användas av medicinska skäl eller av väldigt inbitna cyklister som vill ha det bästa. De billigaste modellerna lider av kvalitetsproblem, instabila, högljudda och mycket mer.

Många prisvärda motionscyklar för privat bruk kan du hitta från ca 4 000 kronor och uppåt. Kanske finns där någon billigare modell som håller en hyfsad nivå, men bortsett från priset finns där en del andra parametrar du kan titta på som dessa nedanför.

Användarvikt

Användarvikten berättar hur mycket den som ska cykla på motionscykeln får väga. Vi rekommenderar att du väljer en cykel som har lite marginal här.

Men användarvikten skvallrar även om konstruktionen av själva träningscykeln. De bästa motionscyklarna ska inte röra sig medan man använder dem och stå stabilt. Samtidigt ska de stå ut med mycket fysiskt påfrestning.

Även om en hög användarvikt inte är någon garanti för att motionscykeln ska vara riktigt bra, så är det ändå en faktor du vill ska vara ganska hög.

Kvalitet

Byggkvalitet varierar kraftigt mellan olika fabrikat och modeller. Det är inte ovanligt att de som tillverkar de absolut billigaste motionscyklarna inte heller kommer tillverka de bästa.

När vi tittat på många olika träningsmaskiner och andra prylar ser man ofta ett tydligt mönster där de bästa fabrikaten som tillverkar prisvärda produkter med hög kvalitet sällan tillhandahåller de billigaste eller dyraste varianterna också.

De har lyckats hitta en balans och även om de har flera modeller brukar kvaliteten bibehållas till en viss del även om det är en billigare modell som säljs.

Som exempel skulle antagligen inte Monark ha sämst kvalitet eftersom de är kända för sina robusta och stabila motionscyklar. Däremot är de inte heller billigast och kanske till och med lite för dyra.

Funktioner

Funktioner är trevligt, men försök inte stirra dig blind för mycket på detta. Skriv ner det som du vet att du vill ha och lägg mindre vikt om någon motionscykel kan jonglera med extra funktioner.

Det kan förvisso vara värt att tänka ett extra varv om man kan se sig själv använda dem i framtiden, men mer än så är det inte värt.

Ljudnivå

Ljudnivån är ofta en kritisk faktor för många. En del placerar sin motionscykel i garaget och där stör de sällan någon mer än eventuellt den som cyklar.

Ska man däremot placera motionscykeln i sin bostad så kan vara värt att fundera på om det kommer störa andra i hushållet eller till och med grannar.

Bor du i lägenhet och har grannar kan det absolut vara värt att försöka hitta en motionscykel som låter mindre. Att använda träningscykeln sent på kvällar eller tidiga mornar kan ge ifrån sig ljud som letar sig in till grannarna.

Ljudnivån brukar vara en viktig aspekt när träningsmaskiner testas och en viktig aspekt för modellerna som utses som bäst i test.

Inbyggda program

Inbyggda träningsprogram i motionscykeln kan vara mycket trevligt att välja på. De flesta motionscyklar har detta, men antalet program kan skilja sig.

Det finns egentligen ingenting som stoppar dig från att cykla dina egna pass där du själv väljer motstånd och intensitet själv. Men att följa ett program kan vara trevligt och motiverande.

Mjukvarustöd

Vill du ta din träning seriöst kanske du iofs har valt en spinningcykel, men det finns även motionscyklar som har möjligheten att anslutas till en dator och kommunicera externt.

Det finns olika anledningar varför du skulle vilja detta, men det kan vara allt ifrån att föra upp träningsstatistik till en träningsdagbok eller för att simulera att du cyklar i en värld med hjälp av en monitor.

Testresultat

Att försöka titta på resultat från oberoende tester kan hjälpa dig att hitta vilken motionscykel som är bäst för dig. Ibland är det inte nödvändigtvis modellerna som fått bäst i test som rätt val för dig. Du kanske vill välja ett billigare alternativ eller att de där extra funktionerna i den dyrare modellen är värt mer för dig.

Tyvärr är antalet tester på motionscyklar i princip obefintligt och det är svårt att förlita sig på detta.

Recensionsbetyg

Betyg på motionscyklar i recensioner eller som lämnats av konsumenter som testat produkten är en annan aspekt man absolut bör titta på också.

Tyvärr finns det heller inte ett stort antal av detta bland motionscyklar hos svenska butiker vilket gör det svårt att dra några slutsatser om man inte lägger ner mycket tid att sammanställa dessa omdömen från flera källor.

Enstaka kundrecensioner med dåligt eller bra betyg går inte att dra några slutsatser på även om man gärna gör det. Dessa är inget annat än anekdoter och slumpfaktorn spelar för stor roll i dessa scenarion. Möjligtvis skulle man kunna dra mer slutsatser om det var ett längre utlägg med bra argument.

Motionscykel eller Spinningcykel?

Motionscyklar och spinningcyklar skiljer sig ganska mycket i utseende där en spinningcykel mer ser ut som en racercykel byggd som en maskin. Många motionscyklar ser knappt ut som cyklar men rent ergonomiskt påminner de mycket om en vanlig enkel stadscykel i hur man sitter.

Motionscyklarna var det som kom först och är ett bra redskap oavsett om du vill värma upp, köra rehab eller då och då lägga ett träningspass på cykeln. Man kan säga att många motionscyklar är skapade för lite lättare träning och uppvärmning jämfört med spinningcyklar som är mer inriktade på högt tempo och tuffare träning.

Vill man köpa en träningscykel att träna inomhus för med målet att förbättra sig när man cyklar på en racercykel utomhus så är det bättre att välja en spinningcykel då det ger en liknande hållning och lämpar sig bättre för tuffare träningspass.

Så valde vi ut de bästa motionscyklarna

Omfånget av oberoende tester som gjorts på motionscyklar är i princip icke existerande och det finns heller inte många recensioner av modeller vilket gör det svårt att välja ut ett stort urval av modeller att rekommendera.

Det finns enstaka kundrecensioner man kan basera några modeller på men när antalet är för få är det bättre att att inte se till dem över huvud taget.

Vi har valt att titta på de mest populära motionscyklarna som säljs och försökt hitta recensioner och omdömen på dessa. Här har vi vänt oss till den internationella marknaden då antalet omdömen ofta är väldigt få hos svenska butiker som säljer dessa.

Där finns stora brister i underlaget och den bästa motionscykeln har förvisso utsetts till bäst i test, men vi hade önskat betydligt bättre testresultat att basera vårt utlåtande på.

I slutändan har vi valt att rekommendera några få modeller för olika situationer och även gå igenom vad du bör tänka på när du köper en motionscykel så du kan hitta det bästa valet för dig.

Källor & Test

För att kunna presentera de bästa motionscyklarna har vi använt oss av olika källor som tester, recensioner, kundomdömen och annan statistik.

 • Prisjakt – 2019
  Vi har kunnat använda oss av Prisjakt för att få information om vilka motionscyklar och träningscyklar som är de mest populära alternativ idag. Vi har även kunnat få information om vilka butiker som säljer olika modeller vilket hjälpt oss med att med att hitta kundomdömen för att välja ut de bästa modellerna.
 • Amazon – 2019
  Den internationella marknaden Amazon kan vara en bra källa att använda sig till för att kundomdömen för produkter. När det kommer till motionscyklar så är flera av de mest populära produkterna i Sverige något som knappt säljs i andra länder, vilket gör det svårt att hitta de omdömen som vi hade önskat. Men vi har använt dem i de fall det gått.
 • Kundomdömen – 2019
  Det kan vara svårt att väga samman kundomdömen från många butiker då det är svårt att få någon säker källa på om det är riktiga konsumenter eller inte. Men i brist på tester som lyckats presentera motionscyklar som bäst i test blir vi illa tvungna att använda oss av denna metod.