Kött är utan tvekan det vanligaste att lägga på grillen, men det är absolut inte det lättaste. Det finns en hel del saker du bör tänka på för att få ett lyckat resultat. Alla köttsorter skiljer sig dessutom åt och kräver olika tillagningsmetoder.
Hur grillar du kött på bästa sätt? I följande guide får du reda på allt du behöver veta för att få ett lyckat resultat med nötkött, fläskkött, fisk och kyckling. Förgyll sommarens grillkvällar med välsmakande, saftigt kött som tillagats till perfektion!
Glöm inte att riktigt gott grillat kött serveras nästan bäst tillsammans med grillade grönsaker och rotfrukter som komplement.
Förbered grillen
Oavsett om du använder en kolgrill, gasolgrill eller elgrill behöver du se till att det finns utrymme för olika temperaturer under tillagningen.
En bra början eller förberedelse är att se till att du har en bra grill att grilla på.
Använder du en stor kolgrill? Då är det en god idé att lämna en del av grillbotten helt fri från kol. Då kan du enkelt flytta köttet till lägre temperaturer eller indirekt värme vid behov.
Om du använder en kolgrill får du inte ha bråttom – i alla fall inte om du vill grilla köttet på bästa sätt. Den optimala grillglöden får du när kolen är silvergrå och glödande.
Glaze och marinad
Marinad förbereder du ett par timmar före grillningen, helst dagen innan. Lägg ner köttet i marinaden och låt det gotta sig ordentligt. Under tiden du grillar kan du pensla på mer marinad.
Glaze ska du pensla på båda sidor av köttet när grillningen närmar sig slutet. Detta ger köttet extra god smak! Om du använder en glaze som är söt, med till exempel honung eller socker, bör du pensla på den precis innan köttet är klart för att undvika att det bränns.
Rumstempererat, förstklassigt kött som saltas i förväg
När det gäller kött får du oftast vad du betalar för. Det kan alltså vara en god idé att lägga några kronor extra för att få en finare kött- eller fiskbit. Du bör inte heller skära bort fett från köttbitarna innan du grillar eftersom mycket av smaken kommer därifrån.
Ta ut köttet från kylen en god stund innan det är dags att grilla. Då hinner det bli rumsvarmt vilket är optimalt för en jämn stekning med fin grillyta. I samma veva bör du salta köttet ungefär en halvtimme innan du lägger det på grillen. Salt får nämligen vätskan att dras ut ur köttet, så om du saltar i god tid hinner vätskan dras tillbaka igen vilket ger dig ett saftigt och mört grillresultat.
En annan detalj som många nog glömmer är att du bör använda en grilltermometer för att kontrollera om grillningen är klar. Om du börjar skära i köttet blir det fort torrt.
Hur grillar du nöt- och fläskkött?
Bäst resultat får du om du grillat ditt nötkött på väldigt hög temperatur. En kolgrill med vanligt grillkol gör detta något enklare men det går bra med briketter och gasolgrill också.
Placera all grillkol på ena sidan av grillen för att få en varm och en lite svalare sida. För att få köttet så saftigt som möjligt ska du grilla på den lite svalare sidan eftersom vätskan stannar kvar i större utsträckning då. Kom ihåg att fläskkött oftast ska grillas kortare tid än nötkött, men att det måste vara genomstekt till skillnad från nötköttet.
Har du däremot t.ex. har en Weber gasolgrill kan du med värmereglagen enkelt själv justera temperaturen för flera sektioner i grillen.
Ta bort köttet från grillen ungefär 5°C innan det nått sin temperatur. Om du vill få en extra fin grillyta kan du fräsa på köttet på varma sidan av grillen i cirka 30 sekunder innan du tar av det från grillen. Du bör sedan låta köttet vila en stund för att låta muskelfibrerna dra ihop sig. Om du börjar skära i köttet på en gång blir det torrt.
Innertemperatur för nötkött
- Biff, flankstek, entrecôte, oxfilé: 55–70°C
- Rostbiff: 58–70°C
- Ryggbiff: 55–70°C
Innertemperatur för fläskkött
- Flintastek, fläskfilé, fläskytterfilé, grillspjut: 70°C
- Fläskkarré: 80–85°C
Hur grillar du kyckling?
Kyckling grillas ungefär likadant som nöt- och fläskkött. Precis som med fläskkött måste du komma ihåg att kyckling behöver bli helt genomstekt innan servering. Du bör dock ändå grilla köttet på den svalare sidan av grillen eftersom kyckling lätt blir torrt när den tillagas för hårt och för snabbt.
När kycklingen är ungefär 5°C från sin rätta temperatur kan du lägga över den på varma sidan av grillen och fräsa på ytan lite mer. När kycklingen är färdig kan du packa in den i lite aluminiumfolie i cirka 5 minuter innan du serverar.
Innertemperatur för kyckling
- Kycklingfilé, kycklinglårfilé, kycklingspett: 72°C
- Kycklingklubba, kycklinglår (intill benet): 82°C
- Kycklingvingar: 82°C
Hur grillar du fisk?
Fisk har en annorlunda konsistens än kött och kyckling, och olika fiskarter bör grillas på olika sätt. Om du vill grilla fisk direkt på grillen är det en god idé att välja lax, tonfisk eller svärdfisk som har lite fastare kött.
Torsk passar i sin tur bättre att tillagas i små foliepaket. Det är dock värt att använda en grillplatta eller ett halster när du grillar fisk eftersom köttet lätt går sönder annars.
Ett alternativ är att välja en laxsida eftersom skinnet då sitter kvar. Då kan du lägga sidan med skinn nedåt mot gallret och låta laxen ligga kvar på samma sätt under lock hela tiden. På så vis blir laxen lite “ugnsbakad” och får en riktigt saftig och rökig smak.
Fisken är färdiglagad när köttet lätt går att separera i flagor. Köttet ska helt enkelt ha en fin färg och vara en aning genomskinlig i mitten.