Dammsuga och städa bilen

10 Tips för att dammsuga bilen

Året om fylls bilen snabbt med sand och grus från barnens fotbollsträning, besöket på sandstranden eller grusiga vinterstövlar. Kanske har du varken tid eller råd att kosta på dig en dyr bilstädning av ett proffs.

Du kan själv snabbt fräscha upp bilens insida med en enkel dammsugning. Handdammsugare passar utmärkt för att städa bilen eftersom de är lätta och flexibla att använda i små och trånga utrymmen.

10 tips för att dammsuga och städa bilen

En nystädad bil är trevlig att sätta sig i och starkt rekommenderat att göra 2 gånger om året och kanske även inför en eventuell bilsemester eller längre utflykt.

Om du städar hemmavid så är handdammsugaren en mycket bra vän som gör förutom är enkel att använda ger ett bättre sug än de dammsugare som finns på biltvättar.

1. Rensa och töm

Städa rent bilen på alla lösa saker och eventuellt skräp. Glöm inte att kika i alla förvaringsfack. Se till exempel till att det inte ligger någon matrest eller förpackning under något säte som bidrar till att bilen luktar illa.

2. Plocka loss lösa föremål

Plocka ur mattorna ur bilen och lägg dem bredvid för separat rengöring. Detsamma gäller andra lösa föremål du brukar ha i bilen som en förbandsväska, reflexväst, startkablar eller ficklampa.

3. Dammsug textilmattor

Skaka av mattorna rejält så du blir av med den värsta smutsen. Dammsug mattorna noga. Mycket av smutsen i bilen samlas på mattorna och golven eftersom både förare och passagerare året om placerar sina smutsiga skor i dessa utrymmen.

4. Skölj gummimattor

Har du gummimattor kan du skölja av med varmt vatten och skrubba med en borste eller rengöra dem med en fuktig trasa. Även tygmattor tål en rejäl rengöring med borste eller trasa.

5. Öppna alla bildörrar

Låt alla bilens dörrar vara öppna medan du städar så bilen ventileras ordentligt.

6. Börja med bilgolven och jobba dig uppåt

Gör en grovdammsugning av alla utrymmen först. Handdammsugare och skaftdammsugare är användbara eftersom de smidigt kommer åt i trånga utrymmen och du slipper sladden.

Börja med golven och under sätena där det ofta samlas mycket sand och grus. Använd dammsugarens olika munstycken för att komma ner i springor mellan sätena och små utrymmen under säten och mellan pedaler.

Om dammsugaren har ett borstmunstycke är detta skonsammast mot bilens tygklädsel.

7. Dammsug även ventilation och paneler

Dammsug även fläktar, ventiler och paneler där det lätt samlas damm. Det gäller även förvaringsfacken och dryckeshållarna.

8. Taket

Titta upp! Även taket kan behöva dammsugas.

Lägg även märken till fläckar som du i ett senare skede kanske vill ta bort med rengöringsmedel avsett för textilrengöring i bilen.

9. Bagageutrymmet

Glöm inte bagageutrymmet. Här samlas ofta smuts, damm och grus från husdjur, matkassar, träningsväskor, barnleksaker eller annat du har i bagageutrymmet.

10. Små fläckar

Har sätena fått små fläckar kan du försiktigt försöka ta bort dem med en fuktig trasa. Använd inga starka kemikalier utan vatten och lite såpa räcker utmärkt. Torka av instrumentpaneler och ratten med en mikrofiberduk.

Svårare fläckar kan behöva tuffare medel men vänd dig till en välsorterad bilbutik som Biltema, Mekonomen eller en bra bensinstation som kan rekommendera rengöringsmedel som lämpar sig bra. Följ instruktionerna och prova gärna först på ett mindre synligt ställe så du kan säkerställa att rengöringsmedlet inte missfärgar tyget.

Handdammsugare eller skaftdammsugare?

Handdammsugare för städa säte i bilen
Handdammsugaren gör det enkelt att komma åt och dammsuga sätena i bilen.

Hand- och skaftdammsugare är sladdlösa och särskilt smarta när du ska städa bilen. Du behöver inte bekymra dig om det finns ett eluttag i närheten. De är kompakta och inte lika tunga som vanliga dammsugare.

I och med att de är batteridrivna som slipper du köra bilen nära eluttag eller använda dig av förlängningskablar.

Se till att hand- eller skaftdammsugaren är ordentligt laddad. Annars får du skjuta upp bilstädningen tills dammsugaren har fullt batteri igen.

Nackdelen med att använda en hand- eller skaftdammsugare är att batteriet inte håller så länge, särskilt om du har den på högsta sugeffekt vilket en smutsig bil kanske kräver. Men 8-10 minuters dammsugning på hög effekt bör räcka långt för en bil.

De bästa handdammsugarna är s.k. 2-in-1 skaftdammsugare som kan delas för en mindre handhållen dammsugare som lämpar sig väl för trängre utrymmen. Det finns ofta bra tillbehör också som gör att du kommer åt på udda ställen.

Även vid veckostädning eller storstädning av hemmet så kommer dessa väl till pass för olika ytor som soffor och trappor där en vanlig dammsugare kan vara klumpig.

De flesta gillar inte att lägga mycket tid på att städa och varför effektivisering av städningen är viktig oavsett om du städar garaget, hemmet eller bilen.

2 Husmorsknep för att städa bilen

Om du har pälsdjur kan det vara svårt att få bort håren ur bilens klädsel. Ta på dig ett par gummihandskar och gnugga klädseln till djurhåren lossnar. Dammsug upp dem.

Om bilen luktar illa och instängt kan du strö bikarbonat på tygklädsel, golv eller mattor. Låt verka i cirka 20 minuter och dammsug sedan upp bikarbonatet. Bikarbonat suger upp fukt, motverkar dålig lukt och är ett effektivt rengöringsmedel.

Småstäda ofta så slipper du grovjobbet

Städar du bilen regelbundet undviker du att den blir så smutsig att du verkligen måste storstäda den varje gång. Rensa, dammsug och torka av – svårare än så behöver det inte vara. Sen kan du njuta av att köra din fräscha och nystädade bil.