Bästa Fritöserna

Bästa Fritöserna

Vi tittar närmare på de bästa fritöserna på marknaden och hjälper dig att hitta rätt val i vår köpguide – oavsett om du vill fritera med eller utan olja.

Vi har primärt granskat vilka fritöser med olja som är här nedanför men lyfter fram några alternativ i form av varmluftsfritöser. Vi har separat tittat på airfryers vilket är en bättre källa om du vill hitta bästa varmluftsfritös.

Även om fritering med olja avtagit i intresse kan de inte helt ersättas och det är fortfarande många konsumenter som önskar den absolut perfekta krispiga smaken som endast kan uppnås med fritering av olja.

Här nedanför kan du läsa mer om vilka fritöser som presterat bra och fått bäst betyg i så väl tester som i recensioner.

Tefal Oleoclean Pro FR8040 – Bästa Fritös med olja

Tefal Oleoclean Pro FR8040
 • Bästa Valet 2023
 • Mycket populär fritös med olja
 • Toppbetyg från konsumenter som testat
 • Genomtänkt design för traditionell fritös
 • Inbyggt filter rengör oljan
 • Avtagbar behållare för olja
 • Många delar går att diska i maskin

Priser för Tefal Oleoclean Pro FR8040

1 289 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 är en relativt stor klassisk fritös som fått väldigt bra betyg från konsumenter som testat den.

Tefal som i tidigare tester av fritöser presterat i topp och fått mycket bra betyg visat att de vet hur man tillverkar en riktigt bra fritös. Det är således inte förvånande att denna modell idag är en av de mest populära fritöserna med olja.

Tefal Oleoclean Pro FR8040 - bra fritösFritösen rymmer 3,5 liter olja vilket är bra och räcker upp till 1,2 kg livsmedel eller motsvarande 4 portion. Den stora volymen gör också att modellen är relativt stor jämfört andra fritöser.

Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 har en effekt på 2 300 W vilket i sig inte är konstigt då den behöver kapacitet att värma upp oljan till höga temperaturer inför fritering.

Ovanpå fritösen hittar du en digital timer och på- & avknapp för fritösen. Här hittar du även temperaturregleringen som ett steglöst vred med märkta temperaturer från 150 upp till 190 grader.

Tefal Oleoclean Pro FR8040 har flera bra fördelar som även bidragit till det höga betyget från konsumenter. Oljan filtreras t.ex. automatiskt och sparas i en separat behållare som gör att du kan använda samma olja betydligt fler gånger än om den inte skulle filtreras och lagras smidigt.

Många av delarna är helt löstagbara och går att ta loss för att lättare diska och rengöra. Skålen, lock, frityrkorgen och oljeuppsamlare är dessutom diskmaskinsäker så underhållet blir klart lättare där med.

Slutsats

Tefal Oleoclean Pro FR8040 är utan tvekan en väldigt bra fritös och ett mycket bra val för dig som letar efter en modern fritös som fortfarande använder olja.

Oavsett om du ska fritera pommes frites, kycklingnuggets eller andra rätter så kommer den här göra ett riktigt bra jobb där du uppnår perfekt resultat. Det är också den modell som fått bäst betyg i vår granskning och vinner utmärkelsen ”Bästa Valet” tack vare bra design, funktioner och kvalitet.

Tefal Easy Pro – Bästa Budgetval

Tefal Easy Pro
 • Bra Produkt 2023
 • Toppbetyg i testet hos Råd & Rön
 • Bra betyg av konsumenter
 • Smidig hantering och möjlighet att demontera modellen
 • Lätt att diska och rengöra i maskin
 • Volym på 3 liter

Priser för Tefal Easy Pro

999 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Tefal har en prisvärd och populär fritös som även placerat sig bra i tester under namnet Tefal Easy Pro.

När Råd & Rön testade fritöser så fick Tefal Easy Pro ett toppbetyg och konstaterades vara en av de bästa vanliga fritöserna som använder olja. Modellen är även väldigt prisvärd och kan sammanfattas som ett bra köp för den som är på jakt efter en modell i denna klass.

Även användarrecensioner och omdömen från kunder tyder på samma sak där modellen ofta får toppbetyg. Det tyder på att modellen levererar en bra användarupplevelse som att den är smidig att hantera, lätt att rengöra och faktiskt friterar livsmedel på ett bra sätt.

Tefal Easy Pro har en kapacitet på 3 liter, har ett justerbar termostat för temperaturen och en kontrollampa för att visa att den är i drift. Fritösen har en inbyggd överhettningsskydd som kickar in automatiskt om temperaturen blir för hög.

En stor fördel med modellen är att den går att demontera på ett bra sätt och allting utom den elektroniska kontrollpanelen går att diska i maskin. Det gör att det är lätt att rengöra den utan att onödig tid måste läggas på att diska fritösen.

För den som letar efter en prisvärd men bra fritös som använder olja så är Tefal Easy Pro en av den bästa alternativen som nästan blev utsedd till bäst i test.

Slutsats

Tefal Easy Pro en väldigt bra klassisk fritös och som även fick bra betyg när den testades av Råd & Rön. Även konsumenter har gett modellen väldigt bra betyg.

Fritösen har varit ett populärt val på marknaden under många år nu och ett säkert samt väl beprövat alternativ. Vill du köpa en fritös som friterar i olja och vill komma lite billigare undan så är detta ett riktigt bra val. Den vinner vår utmärkelse ”Bästa Budgetval” då den på bästa sätt kombinerar ett bra pris med hög kvalitet och bra fritering.

Wilfa Crispy DFR-1600S – Bra fritös

Wilfa Crispy DFR-1600S
 • Bra Produkt 2023
 • Bra betyg av de som testat
 • Smidig storlek med volym på 2,4 l
 • Enkel att reglera temperaturen rätt
 • Smidig rengöring och avtagbara delar

Priser för Wilfa Crispy DFR-1600S

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

Wilfa Crispy DFR-1600S - friterade skaldjurWilfa DFR-1600S är en fritös som är enkel att använda och som fått bra betyg av konsumenter som testat den.

Fritösen från Wilfa är smart designad för att göra det enkelt att använda den. Den är utrustad med ett värmereglage som tydligt visar temperaturen som oljan värms upp till. Dessutom har du påminnelser för bästa temperatur för att fritera grönsaker, skaldjur, pommes frites, kött och frysvaror.

Behållaren för olja rymmer 2,4 liter och kan tas av för enklare rengöring. Även locket går att lossa för samma syfte och kan båda kan diskas i maskin.

Den mindre volymen på Wilfa Crispy DFR-1600S gör att den är en liten och smidig fritös som passar perfekt till det mindre köket. Samtidigt är den tillräckligt stor för att fritera pommes frites till en hel familj som en del av rätt.

Slutsats

Enkelheten att rengöra och använda Wilfa Crispy DFR-1600S beskrivs som de bästa egenskaperna av de som testat fritösen. Dessutom har den ett rimligt pris vilket sammanlagt är de avgörande faktorerna för att vi ska utse den som ”Bra Produkt”.

Tristar FR-6937 – Stor fritös

Tristar FR-6937
 • Bra Produkt 2023
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Fritera två olika livsmedel samtidigt
 • Rymmer 2 × 3 liter olja
 • Cool zone håller oljan fräsch längre
 • Avtagbara delar kan diskas i maskin

Priser för Tristar FR-6937

827 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Tristar FR-6937 är en stor fritös med dubbla korgar som riktar sig till den stora familjen och de som älskar friterade mat.

Fritösen är designad för att kunna fritera två olika typer av livsmedel samtidigt utan att de smaksätter varandra. Givetvis kan du även använda dem för samma livsmedel om du har en stor familj eller t.ex. en bjudning där du vill servera mycket pommes frites till den grillade maten.

Tristar FR-6937 - friterar pommes fritesPå ett sätt kan man se det som två fritöser kopplade till samma strömkälla. Du behöver inte använda båda två om du inte vill vilket är praktiskt om du vill fritera mindre mat.

Nackdelen med produkten är dess storlek som kräver hela 3 600 W att använda. Det är en stor strömförbrukning och belastar den valda fasen rejält. Det kan leda till problem om du samtidigt har fler elektronikprodukter inkopplade samtidigt över samma fas.

Tristar FR-6937 är väldigt enkel att använda och du behöver bara snurra värmereglaget för att slå på fritösen och starta värmeelementen. Det finns även inbyggt överhettningsskydd som ser till så du inte når för höga temperaturer vilket är en bra säkerhetsfunktion.

Fritösen har lösa delar som kan diskas i diskmaskin för lättare rengöring. Tristar FR-6937 har även en inbyggd ”cool zone” som innebär att där ett avstånd mellan oljan och värmeelementet. Det gör att matrester som trillar ner inte bränns vilket gör att oljan håller sig färsk längre. De flesta fritöser har något liknande system men det är ändå värt att lyfta fram.

I vår sammanställning av konsumentomdömen så har Tristar FR-6937 presterat väldigt bra och är en omtyckt fritös.

Slutsats

Tristar FR-6937 är en stor fritös och är kanske inte det självklara valet för de flesta hushåll som vill investera i en bra fritös. Om du däremot har behov av en större fritös och möjligheten att fritera två livsmedel samtidigt så är Tristar FR-6937 en av de bästa fritöser du kan köpa.

Philips Airfryer XXL HD9650 – Bra Varmluftsfritös

Philips Airfryer XXL HD9650
 • Bra Produkt 2023
 • Bästa varmluftsfritösen
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Många bra förvalda matlagningsprogram
 • Enkel att rengöra med nonstick-beläggning
 • Fritera, grilla och rosta mat med lite olja

Priser för Philips Airfryer XXL HD9650

3 240 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

Philips Airfryer XXL HD9650 - mindre olja i varmluftsfritösPhilips väldigt populära varmluftsfritös med det långa produktnamnet Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650 är ett av de bästa alternativen för dig som letar efter en varmluftsfritös idag.

När Råd & Rön under 2021 testade varmluftsfritöser kammade denna hem andraplatsen strax efter den klart dyrare premiummodellen som blev testvinnare.

Varmluftsfritösen som tagit plats som trogen ersättare till traditionella fritöser har en möjlighet att fritera och tillaga mat med mycket lite användning av olja eller t.o.m. helt utan olja. Det gör användningen mer miljömedveten och nyttigare utan att för den delen försämra resultatet. Faktum är att många föredrar resultatet från en varmluftsfritös framför de traditionella.

Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650 har en stor kapacitet på 1,4 kg och använder en effekt på 2 225 W vid tillagning. Du får tillgång till flera förvalda program som kan med enkelhet väljas genom knapparna och det digitala gränssnittet. Där en vanlig fritös endast kan fritera så får du här möjligheten att även steka, grilla och rosta råvaror på bra sätt.

Philips Airfryer XXL HD9650 - Kyckling i varmluftsfritös

Kapaciteten på 1,4 kg går att direkt översätta till pommes frites vilket ger ca 6 portioner. Du får även plats med en hel kyckling i fritösen vilket gör det enkelt och smidigt att grilla det. Med hjälp av Twin TurboStar-tekniken ska även tillagningen kunna ta bort överflödigt fett från maten.

Philips har varit marknadsledande i flera år när det kommer till bra varmluftsfritöser. Denna modell lanserades under 2018 och har tagit emot väldigt bra betyg från konsumenter som testat den.

Många familjer vittnar om enkelheten att låta Airfryer från Philips tillaga stora delar av måltiden medan man själv fixar de kringliggande råvarorna som t.ex. en sallad. Möjligheten att tillaga allt ifrån en hel kyckling till nuggets och pommes frites samt alla andra recept som inkluderar bakning, rostning och grillning. Det faktum att matlagningen förenklas och att man får mer tid till annat är en avgörande faktor för väldigt många.

Det som utmärker denna varmluftsfritös från andra modeller på marknaden är det goda betyget från hundratals recensioner och omdömen. Den är också väldigt rymlig och gör det enkelt att fixa mat till hela familjen.

Slustats

Philips Airfryer XXL HD9650 är en mycket populär varmluftsfritös som varit med länge och sett tills pris och prestanda är det en av de bästa alternativen.

Priset är klart lägre än Philips Premium Airfryer HD9867 som blev testvinnare i Råd & Röns test samtidigt som poängskillnaden var mycket liten. Även konsumenterna håller med i att det är en bra produkt och det gör den till ett prisvärt alternativ för dig som letar efter en varmluftsfritös.

Philips Premium Airfryer XXL HD9867

Philips Premium Airfryer XXL HD9867
 • Bra Produkt 2023
 • Testvinnare hos Råd & Rön 2021
 • Toppbetyg bland konsumenter som testat
 • Enklare tillagning med smart teknik
 • Bra krispighet på maten
 • Smart förvaring av kabel

Priser för Philips Premium Airfryer XXL HD9867

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

När Råd & Rön testade varmluftsfritöser under 2021 så var det Philips Premium Airfryer HD9867 som blev testvinnare och tog hem utmärkelsen ”bäst i test”.

Även bland konsumenter som köpt Airfryern och testat den så har den fått bra betyg vilket är en bra indikation på att fritösen lever upp till förväntningarna.

Philips Premium Airfryer XXL HD9867 - testvinnande varmluftsfritös

En uppskattande faktor med Philips Premium Airfryer XXL HD9867 är storleken som rymmer 7,3 liter vilket få andra varmluftsfritöser ligger på. Det ger bra möjligheter att tillaga mycket mat åt gången.

Att fritera med mindre olja eller till och med helt utan olja ger ett lite annat resultat och uppskattas även av vissa som önskar ett nyttigare alternativ. Samtidigt kan man inte förvänta sig exakt samma resultat.

Philips verkar också ha lyckats väldigt bra med att själv identifiera hur länge något ska tillagas vilket underlättar tillagningen avsevärt. Samtidigt kan du enkelt ställa in temperatur och tid om du själv föredrar det.

Philips Premium Airfryer XXL HD9867 är helt enkelt en maskin som snabbt låter dig tillaga mat på ett sätt som påminner om en blandning mellan klassisk fritös och ugn. Eftersom många delar är avtagbara och kan köras i diskmaskin är rengöringen väldigt enkel.

Slutsats

Det är inte konstigt att varmluftsfritöserna blivit så pass populära. Även om de inte alla situationer kan ersätta en klassisk fritös kan de uppnå fantastiskt bra resultat som klart bättre än en vanlig ugn med krispig fritös-resultat.

Den största nackdelen med modellen är helt klart priset som ligger i premiumnivå. Det finns billigare alternativ att välja om du önskar en mer prisvärd motsvarighet även om du får göra avkall på några funktioner.

Philips Premium Airfryer XXL HD9867 som presterat bäst i oberoende test och som även fått väldigt bra betyg av expertrecensenter och konsumenter är ett riktigt bra premiumval.

Varmluftsfritös tar bort oljan

Varmluftsfritös
Den bästa varmluftsfritösen från Philips – En populär modell som öppnat dörren för matlagning på ett sätt som tidigare inte var möjligt.

Varmluftsfritöserna som tillåter dig att tillaga mat utan att tillsätta någon olja alls eller endast tillsätta väldigt lite gör att dessa har fått ett stort uppsving på marknaden. Det är även dessa modeller som satt tillbaka fritösen som en populär köksmaskin att investera i.

Vi har gjort ett separat test av de bästa airfryers på marknaden om du är intresserad av att se vilka modeller som är bäst där.

Genom att blåsa varm luft väldigt snabbt kan man både grilla, baka och fritera mat i en varmluftsfritös och vill man just komma åt friteringen gör man det genom att tillsätta lite olja.

I jämförelse med en traditionell fritösen blir maten hälsosammare och upplevs även som godare av många. Även att fritera egna pommes frites med lite olja fungerar väldigt bra och ger enligt många en bättre frasighet än en klassisk vanlig fritös.

Att slippa använda mycket olja som med en klassisk fritös är också en ekonomisk fördel då du ofta behöver flera liter och även om den går att återanvända ett antal gånger så är det ändå en stor förbrukning av olja med en klassisk fritös.

Varmluftsfritösen öppnar upp för att tillaga Hummer, Vårrullar, Räkor, Brownies, Ratatouille, Cheesecake, Drumsticks och mycket mer. Du kan se det lite som en varmluftsugn men där luften rör sig snabbare och där du har möjligheten att applicera olja på ett sätt som normalt sätt inte går i en vanlig ugn.

Varmluftsugnarna är dyrare i investering än vad en vanlig fritös är men med tanke på att man slipper oljan tar inte så lång tid innan priset justerat ut sig. Dessutom äter du hälsosammare och kan använda din fritös till mycket mer än att bara sänka ner livsmedel i varm olja.

Tittar man på kundomdömena är det tydligt att det är varmluftsfritöserna som är de mest populära produkterna och de fritöser som det skrivs mest gott om.

Den svenska matprofilen MatGeek har testat varmluftsfritös från Philips vilket kan ge en bättre förståelse för vad en varmluftsfritös kan bidra med. Du hittar videon här nedan:

Tillaga mer än bara pommes frites

Fritera skaldjur räkor
Möjligheten att t.ex. fritera skaldjur som räkor.

Att investera i en fritös till hemmet förknippas ofta med att fritera pommes frites och även om det kanske är den mest kända friterade maten så går det att tillaga mycket mer med en fritös.

Chicken Nuggets och Munkar är två andra klassiska exempel som vanliga fritöser med olja hanterar fint och som är väldigt vanligt. Egentligen kan man generalisera och säga att nästan allting som går att panera förmodligen även går att fritera. En del recept är svårare än andra men möjligheterna finns där och fantasin är kanske det som främst sätter gränserna.

Med varmluftsfritösens infart har tillagningsmetoderna förändrats lite och möjligheterna blivit större.

Eftersom inte en varmluftsfritös behöver tillsätta någon olja så länge man inte vill kan man mycket väl använda den till att bara grilla eller på annat sätt tillaga råvaror. Det är inte omöjligt att t.ex. baka eller rosta råvaror i en varmluftsfritös vilket helt öppnar upp för nya möjligheter.

Vi har här ovan tidigare nämnt flera olika möjligheter med varmluftsfritösen och att baka kakor, grilla kyckling eller skaldjur är något som öppnar upp för helt andra rätter och inte minst mycket hälsosammare alternativ.

Vad ska man tänka på när man väljer fritös?

Sedan fritöser som börjat använda varmluft kommit in på marknaden och som dessutom gör ett bra resultat är det inte längre lika självklart vad man ska välja. Det finns en del att tänka på och även om vi listar de bästa fritöserna baserat på tester och recensioner här ovan så är det trots allt ändå ditt behov och dina önskemål som borde styra.

Här nedanför går vi igenom olika områden gällande fritöser som du kan resonera kring för att komma fram till vilken modell som är bäst för dig.

Användningsområde

Letar man efter en fritös är det inte ovanligt att fritera mat är det främsta ändamålet. De vanliga fritöserna med olja gör ett bra jobb här om du väljer någon av de modeller som fått bäst i test.

Nackdelen är att du måste hantera oljan med dessa modeller. Du behöver köpa in olja som du kan använda, rengöra (sila) den efter användning och spara den till nästa gång. Det skapar ett moment som tar tid och är krävande.

En vanlig fritös friterar dock med ett väldigt gott resultat med oljan vilket är deras starkaste ståndpunkt.

En varmluftsfritös friterar väldigt bra med minimalt med olja. Här är snarare styrkan att du får ett väldigt bra resultat utan att måltiden behöver bli fetare och onyttigare. Samtidigt ger varmluftsfritösen möjligheten att tillaga mat på flera olika sätt och du får fler alternativ.

Tillagningstid

Tillagningstiden har också betydelse och här bör man nog även räkna in förberedelser och den tid det tar att rengöra efteråt.

Med en varmluftsfritös kan du bara ta fram den ur skåpet och starta tillagningen så fort den är varm vilket går fort. Efteråt kan du diska de avtagbara delarna i diskmaskinen vilket gör att det egentligen inte krävs någon förberedelse alls.

Med en vanlig fritös måste du ha olja och denna tar längre tid att hetta upp. Samtidigt tar det tid att hälla upp, rengöra oljan efteråt och hälla tillbaka den så du kan använda samma olja flera gånger. I övrigt går ofta dessa delar också att diska manuellt.

Pris & Kostnader

Här är en mycket intressant aspekt att titta närmare på och som skiljer en del beroende på om du köper en klassisk fritös som använder olja eller en varmluftsfritös.

Varmluftsfritöserna är dyrare även om den billigaste modellen ligger nära inpå de vanliga modellerna som fått bäst i test. Ska man däremot satsa på de dästa varmluftsfritöserna kostar de en betydelsefull summa mer att köpa in.

En klassisk fritös som använder mycket olja har dock en betydligt högre driftkostnad än en som använder varmluft. Dels drar den mer ström och det krävs mer energi för att fritera samma mängd mat, men det kostar också i olja. En sats med olja till en fritös kostar en slant att köpa in och kan bara användas några gånger innan den måste bytas ut. En typisk frityrolja kan ha ett pris på runt 40-50 kronor för 2 liter. Ibland behöver du 3-4 liter olja till fritösen.

Så även om en varmluftsfritös kostar mer pengar att köpa in så kommer du med största sannolikhet redan inom ett år eller två sparat in pengarna. Använder du den ofta är chansen stor att du sparar in pengarna ännu fortare.

Kapacitet och storlek

Fritöser kommer i olika storlekar och med olika kapaciteter. Detta är givetvis någonting som kan ha betydelse om man är en större familj eller vill kunna tillaga mat till många samtidigt.

Det är inte säkert att fritöser som är större kostar avsevärt mycket mer. För traditionella fritöser som använder olja innebär dock en större fritös att du kommer behöva använda mer olja vilket ökar förbrukningskostnaden ytterligare. Försök därför att välja en modell som passar ditt behov så du slipper onödiga utgifter.

Funktioner

Fritöser kommer med olika funktioner. För att hitta bästa fritösen för dig kan det vara värt att titta närmare på följande:

 • Temperaturreglage – Hur bra går det att ställa inte temperaturen för fritösen
 • Automatisk avstängning – Stänger fritösen av sig själv efter en viss tid?
 • Överhettningsskydd – Om temperaturen blir för hög, kan det stänga av sig själv?
 • Avtagbara delar – Hur enkel är modellen att plocka isär för rengöring?
 • Rengöring – Går fritösen att diska i maskin?

Rengöring

De flesta fritöser är skapade för att vara enkla att rengöra. Ofta går de flesta delarna att ta av och köra i diskmaskin för att lätt kunna rengöra dem. Speciellt korgen  i nät är svårt att rengöra förhand och här blir det uppskattat om den gör att köra i diskmaskin.

Skålarna brukar även vara klädda med nonstick beläggning för att göra att olja och smuts lättare lossnar och inte fästs.

Övriga ytor kan man oftast enkelt torka av så själva rengöringen bör inte vara något problem. Skillnader kan uppstå men de modeller som fått bra betyg, blivit testvinnare och på andra sätts utsätts till fritöser med bäst i test har inte haft några som helst nackdelar här.

FAQ – Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor och svar om fritöser och fritera mat.

 1. Vilken fritös är bäst?
 2. Vilken olja ska man använda i fritösen?
 3. Hur ofta bör man byta olja i fritösen?
 4. Är varmluftsfritös ett bättre alternativ?
 5. Vad är en Airfryer?
 6. Vad gör man med gammal olja från fritösen?
 7. Kan man använda olja flera gånger i en fritös?

1. Vilken fritös är bäst?

Den bästa fritösen är den modell som presterat bäst i test och fått bra betyg från konsumenter som testat den. Här ovanför hittar du testvinnande fritöser och andra modeller som presterat bra.

Exakt vilken modell som är bäst för dig beror på dina behov, din budget och andra önskemål.

Det första valet är att välja mellan en vanlig fritös med olja eller en varmluftsfritös utan olja. Efter det är det betydligt lättare att zooma in och se vilken modell som är bäst för dig.

Du hittar mer information om de bästa fritöserna här ovan.

2. Vilken olja ska man använda i fritösen?

Det viktigaste är att du väljer en värmetålig olja för fritering så inga cancerogena ämnena skapas i samband med uppvärmningen och friteringen.

Raps- och solrosolja är populära exempel på bra oljor att använda. Köper du olja till fritösen med högre kvalitet kan du även minimera risken för dåliga dofter.

Olivolja är ett dåligt val då den inte är lika värmetålig.

3. Hur ofta bör man byta olja i fritösen?

Olja är generellt sett ganska hållbart och kan förvaras länge men efter varje användning förstörs oljan och en stor anledning till att byta är att oljan börjar lukta illa eller så tråkig ut.

Om du endast friterar samma typ av råvaror är chansen större att du kan använda samma olja vid flera tillfällen. I annat fall kan du redan efter en eller par gångers användning behöva byta olja vilket är både dåligt för miljön men också en kostnad.

4. Är varmluftsfritös ett bättre alternativ?

Varmluftsfritösen kan vara en bättre fritös om man vill minimera mängden olja och således fett i resultatet. Det blir mer hälsosammare och enligt vissa även godare.

I vissa fall kan en varmluftsfritös ge ett väldigt bra resultat som påminner om vad en vanlig fritös kan åstadkomma. I andra fall är det svårt att uppnå samma friterade och krispiga yta som en riktig klassisk fritös med olja.

5. Vad är en Airfryer?

En Airfryer är en varmluftsfritös och var ursprungligen Philips varumärke på just varmluftsfritöser. Namnet har dock blivit entydigt mer varmluftsfritös och används av många flyktigt för att beskriva det.

Vi har en egen artikel som fokuserar på de bästa airfryers om du vill köpa en sådan.

6. Vad gör man med gammal olja från fritösen?

Att hälla ut oljan i vasken är en väldigt dålig idé då det förstör avloppen. Det bästa är att hälla över oljan på en gammal PET-flaska och när tillfället passar slänga det på återvinningscentralen under brännbart.

Oljan kan också placeras i behållare och sedan läggas i hushållsavfallet då det räknas som brännbart. Då bör behållaren lämpa sig bättre för hushållsavfall och kanske en försluten mjölkförpackning kan fungera bättre. Det viktigaste är att inte hälla ut oljan i avloppet.

Olja och fett som spolas ner i avloppet orsakar problem både nära bostaden med förstoppning men också längre ner i kedjan och kan ge stora driftproblem när det stelnar på vägen till renhållningsverket.

7. Kan man använda olja flera gånger i en fritös?

Ja, man kan använda olja flera gånger i en fritös, men det finns viktigt att tänka på vid återanvändning av olja. Olja kan tappa sin kvalitet och bli osmaklig efter flera användningar, så det är bra att kontrollera oljans kvalitet och färg innan man använder den igen.

Det är också viktigt att rengöra fritösen och oljan på rätt sätt efter varje användning, så att den inte blir smutsig eller får en osmaklig smak. Olja som har använts för att fritera livsmedel som har en stark smak, som exempelvis lök eller vitlök, kan äventyra smaken på andra livsmedel om den används igen.

Om du däremot friterar samma livsmedel flera gånger i raken som t.ex. pommes frites så kan och bör du återanvända oljan flera gånger.

Modeller som utgått

Fritöser som utgått men som tidigare blivit utsedda till bäst i test eller som på annat sätt presterat bra.

OBH Nordica 6357 Pro Digital – Bäst i Test

OBH Nordica 6357 Deep Fryer Pro
 • Bäst i Test 2022
 • Bäst i test hos Råd & Rön
 • Toppbetyg av konsumenter
 • Prisvärd fritös av nordisk tillverkare
 • Enkel att använda & rengöra
 • Inställningsbar temperatur 130-190 grader

Priser för OBH Nordica 6357 Deep Fryer Pro

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

OBH Nordicas klassiska fritös Deep Fryer 6357 är en modell som fått toppbetyg av konsumenter och som tog hem bästa betyget när Råd & Rön testade fritöser för ett antal år sedan. Tyvärr har fritösen mer eller mindre utgått och försvunnit från marknaden.

OBH Nordica gör vanligtvis prisvärda produkter och denna fritös är både prisvärd, enkel att använda och friterar med ett bra resultat.

OBH Nordica 6357 Pro Digital - ställ grader för fritösModellen har en kapacitet på 4 liter olja och en inställbar temperatur på 130-190 grader. Fritösen kommer även med en Cool Zone funktion som förlänger oljans livslängd och gör att du kan använda den flera gånger.

Den digital displayen visar temperaturen och tiden och en signallampa som signalerar om fritösen är inkopplad och redo att användas.

Den löstagbara behållaren som håller oljan är bearbetad med en nonstick beläggning och som gör det lättare att diska och rengöra den. Både behållaren och locket till fritösen går att rengöra i diskmaskinen.

För den som vill fritera mat med olja och inte lägga ut en allt för stor peng på sin fritös så är detta antagligen den bästa fritösen att satsa på.

Slutsats

OBH Nordica 6357 Pro Digital är en väldigt prisvärd och bra fritös som plockade hem bäst betyg i ett äldre oberoende test av Råd & Rön. Även konsumenter som köpt och använt fritösen ger tummen upp.

Modellen som funnits på marknaden sedan 2014 är en pålitlig klassisk fritös för dig som vill fritera med olja. Under 2023 kan vi konstatera att utbudet i butikerna är skralt och produkten har mer eller mindre helt försvunnit.

Så valde vi ut bästa fritöserna

De bästa fritöserna är inte så lätta att välja ut då det idag finns två helt olika fritöser som egentligen överlappar varandra i användningsområde.

Varmluftsfritöser eller Airfryers som de också kallas är idag mer populära men ger inte samma resultat som att fritera i rikligt med fett. Vi har därför valt att separera dem i två olika test och där vi här främst fokuserar på klassiska fritöser med olja.

I takt med att testerna för klassiska fritöser blir äldre får vi istället förlita oss mer på expertrecensioner och konsumentomdömen. Flera nya modeller har nått marknaden och det är inte längre lika självklart vilka som är bäst i test.

Vi har försökt samla testresultat, recensioner och konsumenters omdömen för att hitta vilken fritös med olja som är bäst. Vi ger också alternativ på varmluftsfritöser som kan vara ett alternativ om du föredrar det.

Test & Källor

Test, recensioner och andra källor som ligger till underlag för de fritöser som vi listar som bäst i test. För övrig information på sidan kan andra källor ha använts.

 • 27 varmluftsfritöser testade – 2021 – Råd & Rön
  Råd & Rön har testat 27 olika varmluftsfritöser under hösten 2021 från flera olika tillverkare så som Philips, Electrolux, OBH Nordica, Emerio, Delonghi, Princess, Severin m.fl. Bäst i test blev Philips Premium Airfryer XXL HD9867 som är en relativt dyr premiumprodukt. OBH Nordica AG401DS0 Easy Fry Deluxe presterade också bra i testet och med sin klart lägre prislapp plockade den hem utmärkelsen ”bra köp”. Är du intresserad av hur poängfördelningen ser ut i testet och vilka delar i testet de presterar bäst i så rekommenderar vi att du läser testet i sin helhet.
 • Test av tio olika fritöser – 2016 – Icakuriren
  Den billiga fritösen Waves DF 107 086 tog hem priset som bäst i test när Icakuriren testade. Men trots 5 av 5 hjärtan så lyfts det fram att den gav mycket ånga och os, blev varmt på arbetsbänken och att angivna temperaturer och tider inte stämmer. Att modellen heller inte säljs mer får oss att ifrågasätta valet av testvinnare helt och hållet. På andra plats hittar vi istället Tefal Easy Pro och OBH Nordica Deep Fryer Pro som båda är två prisvärda fritöser som använder olja. Här är även de negativa sidorna färre än den testvinnande modellen vilket är mycket förvirrande. Testresultatet tas med en nypa salt men eftersom Tefal och OBH Nordica fått bra i andra tester framställs de ändå som trovärdiga alternativ.
 • 19 fritöser testade – 2015 – Råd & Rön
  Stort test med hela 19 olika fritöser i testet. Råd & Rön brukar leverera bra tester som är väl utförda och det kan absolut vara värt att ge sig över och sätta sig in i vilka modeller de tyckte var bäst och vilka specifika minus de ger för olika modeller. OBH Nordica Pro Digital placerade sig i topp och även Tefal Easy Pro hamnade på en bra poäng i testet. Varmluftsfritösen Philips HD9220 gick in i toppen bland de bästa fritöserna som inte använder olja. Testresultatet finns inte längre kvar på Råd & Rön.
 • Konsumtomdömen – 2023
  Konsumenters omdömen är viktiga för att avgöra om produkter dels lever upp till förväntningarna men också hur de presterar över tid. Vi har sammanställt betyg från flera källor i så väl Sverige som internationellt för att få en bra helhetsbild. Vi har också läst omdömen för att hitta röda trådar med problem och brister hos fritöserna.
 • Prisjakt – 2023
  Prisjakt är en bra källa för att utvärdera vilka fritöser som fortfarande säljs och vilka som är populära. Det är två viktiga signaler som bör vägas in när man sammanställer vilka fritöser som är bäst. Det är inte ovanligt att modeller som är några år gamla inte längre säljs och dessa finns det ingen anledning att rekommendera. Även kundrecensioner och omdömen kan användas för att ge en fingervisning om vilka fritöser som är bäst. Det är inte ovanligt att kunder hitta andra problem än vad testarna gör under den korta tid de använder fritöserna för att utse vilken modell som är bäst. Det kan även vara så att fel som uppstår efter en längre tid som tyder på kvalitetsproblem är något som rapporteras om i kundomdömen.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng