Vakuumförpackare Bäst i Test

Bästa Vakuumförpackare

Vi har granskat och analyserat oberoende tester och recensioner av vakuumförpackare för att hitta de som är presterat bäst i test.

Vakuumförpackaren ger dig möjligheten att försegla matvaror i plast där luften samtidigt sugs ut. Det förlänger hållbarheten, ger effektivare förvaring och kan tinas i vatten snabbare. Av samma anledning blir det rekommenderat för de som vill tillaga mat med sous vide.

Det är tydligt i de tester som gjorts att långt ifrån alla vakuumförpackare hanterar alla råvaror bra. Speciellt råvaror med mycket vätska som sylt, marinad eller liknande kan vara svårt för de sämre produkterna.

Här nedanför kan du läsa mer om de vakuumförpackare som presterat bäst och genomgått vår granskning av så väl oberoende tester som konsumenters omdömen.

Champion CHVF410 – Bäst i Test

Champion CHVF410
 • Bäst i Test 2023
 • Bäst i Test när Råd & Rön testade
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Hög byggkvalitet i rostfritt stål
 • Enkel att hantera med flera inställningar
 • Hanterar olika råvaror och livsmedel bra
 • Avsedd för privat & kommersiellt bruk

Priser för Champion CHVF410

1 376 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar
1 699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Champion CHVF410 är den bästa vakuumförpackaren under 2023 med bäst betyg i vår granskning av oberoende tester och recensioner.

När Råd & Rön under 2021 testade många olika vakuumförpackare så var det just Champion CHVF410 som blev bäst i test.

Champion CHVF410 - bästa vakuumförpackare

Den svenska tillverkaren imponerande med CHVF410 med ett högt kvalitetsintryck, enkel hanterbarhet och bra resultat i vakuumförslutningen vilket gjorde att den tog hem vinsten i testet. Om något ska kritiseras så är ljudnivån värd att nämna då flera andra modeller fick klart bättre betyg där.

Även när vi sammanställde konsumenters omdömen så har Champion CHVF410 visat sig vara väldigt bra. Detta har förstärkts sedan produkten lanserades och idag finns det ett klart bättre och starkare underlag från konsumenter.

Champion CHVF410 använder dubbla svetstrådar för ett säker försegling och den har en hög kapacitet att kunna användas dagligen i så väl privat som i professionellt bruk.

Du får givetvis kontroll på intensiteten för pumpen och där även pulsfunktion kan hjälpa dig att hantera svårare och känsligare livsmedel. Vakuumkapaciteten är 20 liter per minut och får anses som väldigt bra.

Vakuumförpackaren levereras med en rulle och kan börja användas direkt. Det är dock inte fel att köpa till fler redan från start om du tänkt använda den regelbundet.

Summering

Champion CHVF410 har ett imponerande testresultat och med en något lägre prispunkt än andra vakuumförpackare som presterat i topp, vilket gör den mycket intressant.

Utmärkelsen ”bäst i test” i kombination med extremt bra betyg från nöjda konsumenter ger även hopp om en långvarig hållbarhet och kvalitet.

Det finns tystare vakuumförpackare men Champion CHVF410 är inte högljudd och har du inte orimliga krav på ljudnivån är det svårt att inte se Champion CHVF410 som den bästa vakuumförpackaren 2023 om priset också är av vikt.

FoodSaver V2860 – Mycket bra val

FoodSaver V2860
 • Bra Produkt 2023
 • Andraplats i Råd & Röns test
 • Tidigare testvinnare sedan 2016
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Inbyggd förvaring av plastpåsar
 • Enkel att använda och förpackar snabbt

Priser för FoodSaver V2860

1 390 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar

FoodSaver V2860 är en riktigt bra vakuumförpackare som blivit utsedd till bäst i test när Råd & Rön testade för många år sedan. I det senaste testet fick de dock nöja sig med en andraplats vilket dock bör ses som en tydlig signal att det fortfarande är ett mycket bra val.

FoodSaver V2860 - testvinnande vakuumförpackareVakuumförpackaren imponerar också när vi granskar konsumenternas omdömen då de får toppbetyg i vår sammanställning.

Det är mycket enkelt att använda FoodSaver V2860 och det går fort att vakuumförpacka råvarorna du önskar oavsett om det är kött, fisk, kyckling, ost eller något annat. De medföljande inställningarna gör det möjligt att välja hastighet som maskinen suger ut luft för att skapa vakuum vilket även tillåter dig att vakuumförpacka känsligare livsmedel.

FoodSaver lyfter själva fram fördelen med hållbarheten av att vakuumförpacka mat. Om du t.ex. normalt sätt fryser ner kött, kyckling eller fisk så håller det normalt sätt ca 6 månader i frysen.

Om du vakuumförpackar maten så tar det dels mindre plats att lagra, men du utökar även hållbarheten till 2 år. Detta är riktigt praktiskt om du fångar mycket fisk under en säsong, är jägare eller bara gillar att köpa matvaror när det är extrapris.

Det finns flera smarta funktioner med FoodSaver V2860 där du t.ex. kanske använda anpassade burkar för att suga luft, vilket passar riktigt bra för vissa produkter.

Det finns även två förslutningsnivåer anpassade för torr mat och saftig mat. Dessutom finns även en pulsfunktion som du kan använda för att försluta väldigt känsliga råvaror.

Sammanfattning

FoodSaver V2860 är en riktigt bra vakuumförpackare som gjort många konsumenter nöjda. En produkt som funnits länge på marknaden men har väldigt få negativa omdömen är en trygghet för köpare.

Samtidigt har modellen blivit utsedd till bäst i test av Råd & Rön 2016 och kammade hem andraplatsen i deras nyare test 2021. Att köpa FoodSaver V2860 bör således vara ett riktigt bra val och ett säkert kort.

Få modeller har funnits lika länge med samma välbeprövade resultat vilket gör den till en av de bästa vakuumförpackare som går att köpa 2023 för det privata köket.

Wilfa Herring – Bästa Budgetval

Wilfa Herring
 • Bästa Budgetval 2023
 • Tredjeplats i Råd & Röns test
 • Bra betyg av konsumenter som testat
 • Pirsvärd vakuumförpackare
 • Bra vakuumkapacitet på 12 l / min
 • Bra funktioner som ger dig kontroll
 • Startpaket med plastpåsar inkluderat

Priser för Wilfa Herring

990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Wilfa Herring (VS-0812S) är en vakuumförpackare som presterade bra i Råd & Röns test och kammade hem tredjeplatsen i testet.

Resultatmässigt kom Wilfa Herring inte långt efter vinnaren sett till totalpoäng. Den plockade dock hem bättre betyg på testet för ljudnivån då den var klart lägre än testvinnaren.

Mängden konsumentomdömen som finns tillgängliga för Wilfa Herring är dock inte många och det är svårt att dra några större slutsatser baserat på dem även om snittbetyget är högt.

Vakuumförpackaren har funnits på marknaden sedan slutet på 2019 och borde således fått ett större antal negativa recensioner om den haft problem värda nämna.

Wilfa Herring vakuumförpackare med bra kontrollWilfa Herring har en vakuumkapacitet på 12 liter / minut vilket är klart godkänt men kan jämföras med testvinnaren Champion CHVF410 som har 20 liter / minut.

Du har bra kontroll på vakuumförpackandet när du använder maskinen. Dels kan du välja mellan normal eller försiktig hastighet men också om det är en torrvara eller ej.

Wilfa har lyckats bra med formfaktorn i Herring som har en relativt kompakt design vilket gör att den är lättare att förvara och stoppa undan.

Det följer med ett startpaket med påsar så du behöver inte nödvändigtvis köpa till det för att kunna använda maskinen från start. Det kan även vara bra att känna till om du vill ge bort en Wilfa Herring som gåva.

Summering

Detta är en vakuumförpackare som lyckats prestera väldigt bra i Råd & Röns test med ett bra betyg. Wilfa Herring har även ett bra betyg från konsumenter även om antalet vi lyckats hitta är få och därför bör inte för stor vikt läggas vid det.

Priset för Wilfa Herring gör den till ett väldigt intressant alternativ där du kan få en vakuumförpackare under tusenlappen som ändå har fått bra betyg.

För oss tyder det mesta på att Wilfa Herring är det bästa budgetvalet och att gå lägre ner i pris för oviss kvalitet och hållbarhet blir en onödig risk.

Champion CHVF210 – Billig vakuumförpackare

Champion CHVF210
 • Bra Produkt 2023
 • Mycket bra betyg av testande konsumenter
 • Liten och smidig design för köket
 • Enkel att använda för snabb ompackning
 • Mycket prisvärd vakuumförpackare

Priser för Champion CHVF210

649 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

Champion CHVF210 är en mindre vakuumförpackare än modellen som presterade bäst i test från samma tillverkare.

Det är inte bara formfaktorn som är mindre utan även designen skiljer sig radikalt från testvinnaren. Dessutom har den marginellt mindre effekt vilket dock kan förklaras av den mindre storleken då värmen vid försegling inte behöver täcka samma yta.

Bland konsumenter som testat Champion CHVF210 är resultatet väldigt bra och den har totalt sätt fått väldigt bra betyg med många nöjda köpare.

Den beskrivs som enkel att använda för att snabbt vakuumförpacka olika livsmedel för frysen, marinering eller sous vide.

Kritiken som lyfts fram för vakuumförpackaren är att byggkvaliteten känns lite plastig och ljudnivån är relativt högt under den tid den används för att vakuumförpacka.

Summering

Champion CHVF210 är en billig vakuumförpackare som fått bra betyg av många konsumenter. Det finns även en viss trygghet i att den större modellen från samma tillverkare blev bäst i test när den testades.

För dig som inte känner behovet av att ha hög byggkvalitet och tror att du klarar dig bra med en lite mindre modell trots att den låter. Då kan Champion CHVF210 vara ett riktigt bra köp som dessutom är mycket prisvärt.

OBH Nordica 7949 Supreme Food Sealer – Toppbetyg

OBH Nordica 7949 Supreme Food Sealer
 • Bra Produkt 2023
 • Väldigt bra betyg av konsumenter
 • Bra betyg när Råd & Rön testade
 • Smarta funktioner som t.ex. anti-crush
 • Perfekt för dig som vill använda Sous Vide
 • Prisvärd vakuumförpackare

Priser för OBH Nordica 7949 Supreme Food Sealer

Vi saknar priser för denna produkten just nu.

OBH Nordica 7949 Supreme Food Sealer är en mycket populär vakuumförpackare från OBH Nordica. Det är också en modell som fått väldigt bra betyg av konsumenter och som även fick toppbetyg när Råd & Rön testade.

Tittar vi under skalet på vakuumförpackaren OBH Nordica 7949 ser vi att det är en kompetent maskin med bra funktioner som gör arbetet både enkelt och bra. Plastrullen placerad enkelt i maskinen och sedan är det bara att mäta ut hur mycket du behöver för den mat du vill vakuumförpacka. Du kan även använda enskilda påsar som inte skärs ut från plasten vilket kan vara bra om du har mer udda storlekar på råvarorna.

OBH Nordica 7949 har en inbyggd anti-crush funktion som gör det möjligt att vakuumförpacka känsligare livsmedel. Det är ett smart sätt att vakuumförpacka sånt som normalt sätt hade gått sönder när luften sugs ut. En funktion som kan bidra till att förlänga livsmedels hållbarhet så att du slipper att slänga mat i onödan.

Påsarna som mat läggs i klarar av både mikrovågsugn och sjudande vatten. Med ord kan du värma dina grönsaker eller kött innan du öppnar förpackningen och slipper problem som extra disk och att det kan skvätta i mikrovågsugnen. Även om du skulle vilja använda Sous Vide så kan du enkelt bara placera plastpåsarna med t.ex. kött i ett vattenbad och låta Sous Vide tillaga köttet, fisken eller kycklingen till perfektion medan du är på jobbet eller gör annat (som att fixa inför kalas och fest).

OBH Nordica 7949 Supreme Food Sealer verkar ha det mesta man behöver av en vakuumförpackare. Det är en maskin som fått väldigt bra betyg i tester och även toppbetyg i många kundrecensioner. Det är också en av OBH Nordica mer påkostade vakuumförpackare vilket stärker vår tro att detta är en av de bästa vakuumförpackarna. Det är en modell som är billigare än FoodSaver V2860, men det kanske också gör den mer prisvärd.

Caso VC300 Pro – Bra val

Caso VC300 Pro
 • Bra Produkt 2023
 • Testvinnare
 • 4,3 av 5 med över 100 betyg hos Amazon
 • Bra omdöme av konsumenter som testat
 • Stark motor och hög sugeffekt
 • Kan suga ut luft ur anpassade behållare
 • Variabelt tryck med upp till 90 % vakuum

Priser för Caso VC300 Pro

1 699 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 90 dagar

En annan riktigt bra vakuumförpackare som är värd att lyfta fram är Caso VC300 Pro som bland annat blivit utsedd till testvinnare i utländska tester samtidigt som den har ett genomsnittsbetyg på 4,3 av 5 hos Amazon.

En funktion med just Caso VC300 Pro är möjligheten att själv justera tycket och på så sätt hur mycket vakuum som ska uppnås. För känsligare livsmedel med t.ex. marinad eller liknande vill man möjligtvis inte applicera lika mycket tryck. Det maximala vakuumet som kan uppnås anges till -0,8 bar eller 90% vakuum.

När du sluter förpackningen appliceras också dubbla svetstrådar i plasten för att göra den extra hållbar. Modellen har en bra kapacitet och suger 12 liter luft i minuten vilket gör att det går väldigt fort att tömma luften ur en påse.

Det finns även ett uttag med slag som gör att du kan suga ut luft ur behållare avsedda för detta. Det är heller inga problem att använda denna vakuumförpackare till att förbereda råvaror för Sous Vide.

Som en testvinnande modell, toppbetyg i över 100 recensioner hos Amazon och många bra svenska kundomdömen är detta utan tvekan ett bra val.

Foodsaver Flow FFS006X – Mycket bra vakuumförpackare

Foodsaver Flow FFS006X
 • Bra Produkt 2023
 • Toppbetyg av konsumenter som testat
 • Kraftfull sugeffekt på 16 liter / minut
 • Smidig försegling och kniv att skära med
 • Enkel att använda för snabb ompackning
 • Flera påsar och rulle medföljer vid köp

Priser för Foodsaver Flow FFS006X

2 290 krTill Butik
 • Öppet köp i 14 dagar
2 990 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

Foodsaver Flow FFS006X är en helautomatisk vakuumförseglare som väldigt bra betyg av konsumenter så väl i Sverige som på den internationella arenan.

Foodsaver Flow FFS006X - sug ut luft ur burkarVakuumförpackaren har många användningsområden och förutom att vakuumförpacka i plastpåsar kan den även suga ut luften ur glasburkar och flaskor för bättre hållbarhet.

Den beskrivs som enkel att använda och har en hög kapacitet för att snabbt vakuumförpacka kött, grönsaker och andra livsmedel. Perfekt för att minimera frysskador och utöka hållbarheten.

Den inbyggda kniven som kapar påsen i rätt längd fungerar väldigt smidigt tillsammans med påsen på rulle. Många konsumenter som köpt maskinen vittnar om att hela processen fungerar smidigt.

Foodsaver Flow FFS006X är mer kraftfull än många andra vakuumförpackare där den med sin förmåga att suga 16 liter luft per minut gör arbetet snabbare. Samtidigt uppnås en högre effekt och vakuumeffekt för optimalt resultat.

Det följer med påsar så att du snabbt och enkelt kan komma igång och använda din vakuumförpackare men det är ingen dum idé att från början redan köpa till extra om du tänkt använda maskinen regelbundet. Det följer med flera påsar i olika storlekar samt en rulle för maskinen.

Bland de mer påkostade vakuumförpackarna så ligger Foodsaver Flow FFS006X bra till efter vår sammanställning och tillhör de maskiner som fått högst betyg.

Summering

Mycket tyder på att Foodsaver Flow FFS006X är en av de bästa vakuumförpackare du kan köpa i det lite dyrare prissegmentet riktade till vanliga hushåll. Vill du ha en kraftfull maskin som fått bra betyg är detta en vakuumförpackare väl värd att överväga.

Fördelar med vakuumförpackning av mat

Vakuumförpackad mat

Vakuumförpackning är något som medför inte bara en utan många fördelar. Det är inte konstigt att det har blivit en del av så många hushåll och intresset fortsätter att öka, vilket det gjort sedan 2010 när maskinerna började hitta hem till vanligt folk.

Idag är vakuumförpackaren för många lika självklart som att ha en mikrovågsugn hemma. Men varför är det så och vilka fördelar finns där? Detta går vi in på här nedanför.

Förlänger hållbarheten

Mat och råvaror som vakuumförpackas håller längre. Kött, fisk och fågel som läggs i vakuumpåsar får 4-5 gånger längre hållbarhet. Om du vill frysa ner det innebär det att du kan spara det i 2 år istället för 6 månader.

Samma egenskaper märks även i behållare där man suger ut luften. De ser ut som matlådor men med ett hål avsett för vakuumförpackare så att de kan suga ut luft. Sallad och andra känsliga råvaror som normalt sätt inte klarar sig speciellt länge får bättre hållbarhet och är fräscht längre.

Tar mindre plats

Vakuumförpackad mat - lite plats i frysenI många fall tar vakuumförpackad mat mycket mindre plats. Eftersom all luft sugs ut och det enda extra materialet förutom råvarorna är en plastficka som omfamnar det.

Det är också mycket lättare att dela upp t.ex. kött i portioner och sen kan du ta fram så många som du behöver oavsett om det bara är till dig själv eller till många gäster.

Den genomskinliga påsen har även fördelen att den är lätt att se igenom och många som satt vakuumförpackandet i system inser snabbt fördelarna med inventeringen i frysen.

Optimal tillagning med Sous Vide

Vakuumförpackad mat i sous vide
Med användning av Sous Vide är det en klar fördel att använda sig av vakuumförpackare för att minimera mängden luft.

Sous Vide är en teknik där mat tillagas genom att vatten cirkulerar i en behållare (t.ex. en gryta) med exakt en temperatur. Resultatet är att du kan få kött och andra varor att tillagas på exakt den temperaturen som ger perfekt resultat.

I en ugn kommer t.ex. alltid det yttersta vara mer varmt än det innersta vilket gör det omöjligt att laga t.ex. en oxfilé som är helt medium från yttersta kant till mitten. Detta är något som är möjligt med Sous Vide och sedan kan man bara slänga på den på stekjärnet för att den ska få den fina stekytan.

Med vakuumförpackning omsluts matvarorna bra vilket gör att vattnet i Sous Vide kommer åt bra och kan arbeta upp temperaturen på ett så bra sätt som möjligt. Detta påskyndar matlagning och kan i vissa fall även ge bättre resultat.

Om du har funderat på hur restauranger tillagar perfekt kött, fisk, grönsaker eller liknande så är det med Sous Vide. Dessutom kan du applicera kryddor, marinad och mycket mer i påsen som gör att du får en mycket starkare och bättre smakupplevelse.

Vi har tidigare skrivit om testade cirkulatorer för Sous Vide.

Bättre marinering av mat

Genom att använda vakuumförpackare och kombinera det med marinad får du kött som marinerar snabbare och som suger åt sig av marinaden på ett bra sätt.

Mindre frysskador

Frysskador på kött och andra råvaror uppstår ofta om varorna utsetts för luft och iskristaller. Mat som legat flera månader i kylen drabbas lätt av detta men om du vakuumförpackar maten slipper du mycket av dessa problem.

Köpguide – Att tänka på vid köp av en vakuumförpackare

Även om vakuumförpackaren kanske inte är den dyraste maskinen i ditt kök är det ändå en extra summa som ska läggas.

Om du ändå ska investera lite pengar i din vakuumförpackare har du stor nytta av att inte bara köpa första bästa. Precis som andra köksmaskiner finns det några funktioner och aspekter som är värda att reflektera över.

Nedan kommer vi lista några punkter som är viktiga art tänka på vid köp av en vakuumförpackare. Lite mer kött på benen brukar leda till klockare val. Så putsa glasögonen och sätt på en kopp kaffe. Här kommer lite matnyttig information.

Funktioner

När det kommer till antalet funktioner råder det en viss skillnad mellan modeller i det högre respektive lägre prisregementet.

En uppskattad funktion som så gott som alla välutvecklade vakuumförpackare är utrustade med är en inbyggd skärfunktion. Med hjälp av denna skär vakuumförpackaren ett snyggt snitt som är anpassad efter var förpackningen börjar och slutar.

En annan aspekt som är mycket viktig för en vakuumförpackare är en välplacerad plastrullebehållare. Denna ska vara enkel att komma åt och enkel att byta när plastrullen börjar ta slut.

När det kommer till funktioner som gör att vissa modeller sticker ut är våtläge, pulsfunktion och möjlighet till hastighetsinställningar bland de mest uppskattade.

Vakuumförpackning av vätska
Möjligheten att vakuumförpacka vätska kan vara en klar fördel om du tillagat gryta.

Ett automatiskt våtläge är väldigt fördelaktigt vid förpackning av blöta produkter. På så sätt anpassas vakuumet efter våtläget för att ge dig optimal förslutning och hållbarhet.

Om man kikar lite närmre på hygien är det speciellt fördelaktigt om vakuumförpackaren går att ställa in på ”gentle” eller ”normal”. Gentle-läget passar perfekt för mjuka och mer ömtåliga produkter medan normal-läget bör tillämpas på vanliga produkter.

Gentle- och normal-läget kan också kompletteras med en pulsfunktion. Via pulsfunktionen tar du manuell kontroll över hur mycket luft som ska styras ut. Detta är ett stort plus när du ska frysa in känsliga varor såsom såser och muffins. På så sätt minskar du risken för att såsen sugs ut tillsammans med luften eller att muffinsen blir alldeles mosade.

Tyvärr saknas pulsfunktionen i många vakuumförpackare. Gentle-läget funkar givetvis bra men det blir en extra dimension om du även ges möjlighet att styra pumpen själv.

Fler manuella inställningsmöjligheter gör också att du kan utvidga användningsområdena för din vakuumförpackare. Genom att själv styra inställningarna kan du även använda maskinen till att vakuumförpacka hygienartiklar. Detta är speciellt tacksamt om du ska ut på resa och inte vill riskera att dina hygienartiklar börjar läcka.

Kvalitet

Det är inte bara maten som ska hålla länge, även vakuumförpackaren bör vara utrustad i ett material som står sig bra över tid.

De allra flesta vakuumförpackarna i premiumklassen är utrustade i ett material av rostfritt stål. Då köket är en plats där mycket väte är i omlopp är det en ren förutsättning att vakuumförpackaren ska klara av en vattendroppe eller två.

När vi tittat närmare på tester och recensioner har det blivit tydligt att vissa budgetmodeller inte håller måttet när det kommer till konstruktion och materialval. Vissa vakuumförpackare är helt enkelt för plastiga vilket påverkar både användarglädje och hållbarhet.

Med detta sagt gör du rätt i att ta en noggrann kik på materialet. Konstruktionen ska kännas robust och vakuumförpackaren ska stå stadigt på köksbänken. Av just denna anledning kan du ha stor nytta av att jämföra några modeller i butik innan köp.

Användarvänlighet

FoodSaver Flow FFS006X - lätt att använda
FoodSaver Flow FFS006X är en populär vakuumförpackare med många funktioner som även är lätt att använda.

Vakuumförpackaren är i regel ingen komplicerad maskin. Det finns dock vakuumförpackare som är mer lättförståeliga än andra. Detta kan vara extra värt att kika närmare på om du är en person som vanligtvis inte orkar lägga så mycket tid på att läsa bruksanvisningen.

Det finns särskilt 1 aspekt som brukar göra vakuumförpackaren mer lättförståelig och detta är om maskinen erbjuder förinställda program eller ej. På så sätt behöver du aldrig fokusera på om hastigheten eller styrkan i vakuumet borde vara högre eller ej. Maskinen sköter allt.

För den som vill avsätta minimalt med tankekraft brukar följande visdomsord gälla ”ju mindre knappar desto bättre”. Vissa vakuumförpackare är onödigt utvecklade och du kan tjäna mycket på att välja en mer avskalad modell.

Köket är för många en plats där utrymmet snabbt blir skralt. Att panga upp en vakuumförpackare kan vara högst förödande om du redan dras med platsbrist.

Om du har ett litet kök och sparsamt med utrymme tjänar du mycket på att välja en vakuumförpackare i en mindre storlek. Även om en vakuumförpackare inte behöver stå framme hela tiden har du en stor fördel om maskinen har en platsbesparande design. På så sätt kan den enkelt stuvas in i en närliggande låda.

Likt andra elektriska köksmaskiner är det även ofrånkomligt att vakuumförpackaren ger ifrån sig någon typ av ljud. Bland modeller i det högre prisregementet är ljudet ofta dovt och mycket lågt.

Bland budgetvarianter har det dock inkommit rapporter om att konsumenter upplever ljudet som lite väl störande. Om du är känslig mot ljud kan detta vara en viktig faktor att väva in.

FAQ – Vanliga frågor & Svar

Här nedanför har vi samlat vanliga frågor och svar som brukar dyka upp inför köpet av en vakuumförpackare.

 1. Hur mycket kostar en bra vakuumförpackare?
 2. Hur fungerar en vakuumförpackare?
 3. Vad kan man använda en vakuumförpackare till?
 4. Kan alla vakuumförpackare hantera våta/fuktiga produkter?
 5. Vilken vakuumförpackare är bäst?

1. Hur mycket kostar en bra vakuumförpackare?

I vår sammanställning ligger de flesta vakuumförpackarna i ett prisspann mellan 1100 – 1800 kronor. Det finns dock att få tag på vakuumförpackare som både är dyrare och bra mycket billigare än så.

Om du är ute efter en riktig budgetmodell går det att få tag på en vakuumförpackare som kostar runt 500-lappen. Dessa modeller har dock gjort avkall på flera viktiga funktioner och vi kan därmed inte garantera deras prestation.

Om vi tittar i det övre prisregementet finns det vakuumförpackare som går för flera tusenlappar. Dessa är i regel riktigt funktionsrika och erbjuder ett högt mått av användarvänlighet. Sen om detta är värt pengarna eller ej är en annan fråga. I vilket fall som helst borde du sätta detta i kontrast till att vår ”bäst i test”-modell ligger ute på marknaden för runt 1800 kronor.

2. Hur fungerar en vakuumförpackare?

Även om en vakuumförpackare är och kan framstå som en mirakelmaskin är konceptet knappast någon trollform. Det enda en vakuumförpackare gör är att avlägsna syret och försegla livsmedlet vilket leder till att maten bibehåller sin smak och konsistens.

En vakuumförpackare är utrustad med en plastrullebehållare. På denna kan du sätta fast olika typer av påsar. Den enklaste varianten är stängd i ena änden vilket gör att du endast behöver försegla den i andra änden.

Du kan även välja att köpa rullplast där du själv anpassar längden. På så sätt kan du själv avgöra hur mycket plast som är nödvändigt innan du förseglar.

Vakuumförpackaren tar endast hänsyn till förpackningens storlek. Det är därför viktigt att du inte fyller förpackningen med mer mat än vad den har potential att rymma.

Som en tumregel bör du lämna minst 7 cm mellan innehållet och påsens öppning. Följs denna rekommendation kan du vara säker på att förpackningen försluts ordentligt.

3. Vad kan man använda en vakuumförpackare till?

En vakuumförpackare ger dig möjlighet att förlänga hållbarheten på i princip alla maträtter och bakverk. Även om du förvarar livsmedel i en kyl kommer den tids nog förlora kvalitet, konsistens och smak. I en vakuumförpackning håller sig livsmedel upp till fem gånger längre.

Förutom livsmedel kan en vakuumförpackare även användas till att förpacka hygienartiklar. Då en vakuumförpackning inte släpper igenom varken syre eller väte kan du vara trygg med att dina hygienartiklar håller sig intakta.

Detta är speciellt fördelaktigt om du ska ut och resa och har en stor väska där hygienartiklar blandas med kläder och andra ömtåliga produkter.

4. Kan alla vakuumförpackare hantera våta/fuktiga produkter?

Dessvärre kan inte alla vakuumförpackare hantera våta/fuktiga produkter. Att välja en maskin som inte är kompatibel med våta/fuktiga produkter begränsar dina användningsområden markant.

Om du dock vet med dig att du inte kommer hantera några fuktiga produkter kan du givetvis klara dig utan denna funktion. Som ett stort plus återfinns dessa avskalade modeller ofta till ett betydligt billigare pris.

5. Vilken vakuumförpackare är bäst?

Det finns en mängd olika varumärken som är med och fightas om att erbjuda den bästa vakuumförpackaren. Vanligtvis brukar det finnas något varumärke som står ut lit extra men i detta fall är det ett ytterst tight race.

Bland modeller som är med och fightas i toppen återfinns välkända varumärken såsom OBH Nordica och Caso. Foodsaver är en uppstickare i sammanhanget och erbjuder mycket bra vakuumförpackare som bör vara med i diskussionen om att vara ”bäst i test”.

Precis som alltid är detta en svår fråga och besvara. Mycket beror på vilken budget och vilka preferenser du har. Att ta en närmare titt på vår sammanställning är en bra början. Tids nog kommer du alldeles säkert hitta den vakuumförpackare som är bäst för just dig.

Utgångna modeller

Tidigare bra vakuumförpackare som slutat säljas.

FoodSaver FFS017X – Populärt val

FoodSaver FFS017X
 • Populärt val bland konsumenter
 • Bra betyg från testvinnande tillverkaren FoodSaver
 • Smarta funktioner för känsliga livsmedel
 • Kan suga ut luft ur behållare
 • Droppbrickan kan maskindiskas

Priser för FoodSaver FFS017X

1 890 krTill Butik
 • Gratis frakt
 • Öppet köp i 30 dagar

En annan populär vakuumförpackare från den testvinnande tillverkaren FoodSaver är FFS017X som är ett bra alternativ till den modellen som fick bäst i test.

Vakuumförpackaren har som många andra modeller en droppbricka som går att ta bort och rengöra. I samband med att du suger ut luften ur förpackningen så hamnar ibland lite vätska och andra rester i denna behållare och för FoodSaver FFS017X kan du diska denna i maskin.

Det finns även en integrerad handhållen vakuumsug som kan användas för att suga ut luften ur behållare. Ett bra sätt att förlänga hållbarheten på kylvaror som annars snabbt blir dåligt i kylen.

Detta är en enkel vakuumförpackare att använda och du sker snabbt upp plastpåsar stora nog för de livsmedel du vill förvara. Sedan lägger du bara i matvarorna och luften sugs snabbt och enkelt. Om du ska förvara känsliga livsmedel som t.ex. innehåller en del vätska finns det egna inställningar för detta på FoodSaver FFS017X. Förutom detta har du även ett marineringsläge som påskyndar marineringen av kött på bara några minuter.

Oavsett om du vill frysa in varor för att förvara dem längre och med färre frysskador eller om du vill använda en vakuumförpackare till Sous Vide så är detta en bra maskin. FoodSaver som tillverkat testvinnande vakuumförpackare har även gjort ett bra jobb med denna vilket även märks på den kundrecensioner som finns.

Tre Spade T-43 Pro – Professionell modell

Tre Spade T-43 ProTre Spade T-43 Pro är en testvinnande vakuumförpackare som snabbt och enkelt låter dig förpacka kött och andra livsmedel. Detta är också en modell med större kapacitet än andra och är främst avsedd för de som använder vakuumförpackaren oftare och till mer råvaror.  Här kan t.ex. gårdsbutiker, rökerier, jaktlag och liknande kunder vara bra exempel på vad denna produkt främst riktar sig till.

Vakuumförpackaren Tre Spade T-43 Pro väger in på 8,3 kg och och är tillverkad i rostfritt stål med hög kvalitet. Det är dessutom en snygg maskin som enkelt kan stå framme och bidra till kvalitetskänslan i rummet.

Maskinen är utrustad med ett speciellt system som gör det lättare att bevara formen, doften och smak av det som förpackas. Det är en avancerad maskin som dels kan förpacka mat i präglade påsar som en vanlig vakuumförpackare för hemmabruk, men den kan också suga ut luften ur rullar och glasburkar med lock.

Som hemmaanvändare är det svårt att argumentera det högre priset, vikten och platsen som denna maskinen tar. Men som gårdsbutik som säljer egen marmelad, geléer, honung eller liknande är detta en given maskin. Samma sak för mindre slakterier, rökerier eller jaktlag som vill förpacka en större mängd kött eller fisk men som ändå inte är i behov av en riktigt stor och professionell maskin.

När Smartson testade vakuumförpackare så fick denna bäst i test följt av den enklare modellen FoodSaver V2860. En så pass dyr modell som Tre Spade T-43 Pro ska givetvis slå en mycket billigare modell avsedd för enklare hemmabruk. Sammanfattningsvis kan man säga att detta är en modell som kanske inte lämpar sig bäst hemma i det vanliga köket utan lämpar sig bäst för de som är ett större behov.

 • Utsågs till bäst i test av Smartson 2011
 • För mindre professionellt bruk
 • Väldigt bra prestanda
 • Kan förpacka i påse, rullar och glasburk med lock
 • Snygg och stilren design ger bra intryck

Så valde vi ut de bästa vakuumförpackarna

Det finns ett par bra test på vakuumförpackare utförda av svenska testföretag. Dessa använder vi som en grund för att ge en bra bas över vilka de bästa vakuumförpackarna är.

Genom att kombinera testresultat med konsumentbetyg som lämnats online hos butiker och Amazon kan vi få ett bra underlag för vilken den absolut bästa vakuumförpackaren är.

En stor fördel med att lyfta in konsumenternas åsikt i beslutet är att de ofta testat produkterna under en längre tid. Om de går sönder orimligt fort eller dras med andra problem är många snabba med att berätta online vad de tycker. En bra produkt bör således även ha gott omdöme från konsumenter.

Nackdelen med att bara väga in konsumenternas omdömen är att de sällan kunnat testa flera modeller för att se vad som saknats. Det finns kanske vakuumförpackare som är mycket bättre än deras modell men som konsument kan man lätt hamna i sitsen ”man vet inte bättre” för man inte haft möjligheten att faktiskt se. Betygen blir bias av den anledning men det gör dem inte helt värdelösa som sagt. Tillsammans med testresultaten får man en mycket bra och komplett bild av marknaden.

I den mån det går kan vi även titta på produktrecensioner för enskilda produkter om de utförts oberoende och av någon som är införstådd i vad man vill få ut av en vakuumförpackare för att kunna ge ett rättvist betyg.

Källor & Test

Lista med källor för test, recensioner och omdömen som vi använt oss av för att utse de bästa vakuumförpackarna.

 • Test av vakuumförpackare – 2021 – Råd & Rön
  Råd & Rön har testat nya vakuumförpackare. Testet har tittat närmare på olika råvaror som kött, fisk, marinerade innehåll och känsliga råvaror som jordgubbar. De olika testen identifierar hur bra vakuumförpackaren hanterar olika livsmedel. Bäst i Test blev Champion CHVF410 tätt följt av FoodSaver V2860 och Wilfa Herring. Andra modeller i testet var den mycket billiga vakuumförpackaren Biltema 84-148 samt Anova Precision, OBH Nordica 7942 Food Sealer, Menuett 802559 m.fl.
 • Test av 10 olika vakuumförpackare – 2016 – Råd & Rön
  Råd & Rön gjorde som vanligt ett väldigt omfattande och bra test av produkterna. I detta fallet genomgick vakuumförpackarna flera testmoment för att komma fram till vilken produkt som är bäst i test. Här testat även påsarna och deras förmåga att inte släppa ifrån sig kemikalier när de utsätts för hög temperatur och starka vätskor som t.ex. etanol och ättika. De kunde dock på flera råvaror inte se att maten förvarades bättre och fick någon längre hållbarhet, något som dock visats på många andra håll. Modellen som blev bäst i testet är FoodSaver V2860.
 • Sex olika vakuumförpackare i test – Smartson
  Ett lite äldre test av vakuumförpackare som kom kort efter att de började bli väldigt populärt att använda i hemmen. Modellen som blev segrande i testet var Tre Spade T-43 Pro som är en modell avsedd för lite mer professionellt bruk där man behöver vakuumförpacka mer än vad modellerna avsedda för normalt hemmabruk är. På andra plats hittar vi dock den mycket populära modellen FoodSaver V2860.
 • Prisjakt – 2023
  Prisjakt är en bra tjänst för att dels jämföra priser, men också för att se vilka butiker som säljer en produkt. Utgående modeller finns normalt sätt hos väldigt få butiker och de kan även ge en indikation om vilka populära produkter som finns just nu. Detta kan man använda för att lyfta in nyare produkter som ännu inte hunnit varit en del av ett stort test. Här kan produktrecensioner gjorda av tidningar eller webbsidor agera som källa för att ge en uppfattning om dessa produkter är bra eller ej.
 • Amazon – 2023
  Amazon som en av världens största e-handelssajter är också en bra källa för att få en uppfattning om en produkt är omtyckt av konsumenter eller ej. För att lämna en recension måste du ha köpt en produkt vilket gör det svårare att förfalska dem. Dessutom är det inte ovanligt med hundratals recensioner från konsumenter som testat produkterna vilket ger ett bra underlag att utgå efter.

Annonser i innehållet

Testat.nu har integrerat annonser i form av affiliatelänkar till återförsäljare, vilka genererar provision till oss vid köp. Det bör noteras att flertalet butiker som inkluderas i vår prisjämförelse är annonslänkar som ger oss provision för när du eller andra besökare väljer att klicka på dem och genomföra ett köp.

Vi vill vara transparenta med vad som är annonser och samtidigt poängtera att det inte påverkar priset för dig som konsument hos butiken.

Du kan läsa mer om vår prisjämförelse och hur detta påverkar vårt arbete i FAQ.

Stäng