Tips för Sous Vide

6 tips för att lyckas med sous vide

Sous vide har länge varit hemligheten bakom restaurangernas perfekta köttbitar och smakrika grönsaker, men metoden kan även användas hemma. Om du tycker att det verkar svårt och krångligt, ska du ta en titt på våra fem smarta tips för att lyckas med sous vide.

Sous vide innebär i praktiken ett vattenbad där vattnet cirkulerar och håller en exakt temperatur för att över en lång tid få råvarorna till samma temperatur. En av de viktigaste aspekterna för att ett riktigt bra resultat är en bra cirkulation i vattnet vilket även tester visat. Om vattnet inte håller en bra temperatur och cirkulerar så riskerar man att hamna lite fel i temperaturen och får inte riktigt det resultatet man önskar.

Förutom tips på hur du hittar den bästa sous viden så finns här nedanför även andra tips för hur du lyckas.

1: Vakuumförpacka maten

Vakuumförpacka matenEftersom sous vide betyder just vakuumförpacka, så är det just det du behöver göra. Genom att placera maten i en särskild vakuumpåse, och sedan suga ut all luft ur denna med en vakuumförpackare, blir förpackningen helt lufttät.

Tack vare vakuumet, stannar aromer och näringsämnen kvar i påsen och därmed i maten. Du kan därför få smakrikare mat, som tillagas perfekt. Dessutom kommer vattnet att omsluta maten bättre om ingen luft är kvar i påsen.

Det finns olika varianter av vakuumförpackare på marknaden, från små och smidiga handhållna modeller till större och mer kraftfulla varianter som kan förpacka även större mängder. Vilken modell du väljer beror förstås helt och hållet på dina egna behov.

Om du är intresserad av att köpa en vakuumförpackare så bör du titta närmare på vår artikel om de bästa modellerna baserat på tester. Förutom att använda den till sous vide kan vakuumförpackad mat användas för att förlänga hållbarheten och ge smidig förvaring i frysen.

Det är viktigt att vakuumförpackaren är tillräckligt kraftfull för att skapa ett bra vakuum med en försegling som håller, men här kan du ofta hitta flera modeller som passar in. Det kan kanske vara bra att skaffa en kraftfull modell redan från början.

Vakuumförpackaren kan dessutom användas även till andra saker, såsom förpackning av mat som ska hålla längre i kylen eller frysen. Perfekt för att frysa in sommarens frukt och bär med andra ord!

2: Glöm inte smaksättningen!

Smaksättning vid sous vide

Eftersom vakuumförpackningen gör det möjligt för maten att behålla mycket av sina smaker och aromer så kanske du inte behöver krydda eller smaksätta lika mycket. Det betyder dock inte att du ska strunta i det helt.

Vakuumpåsen gör så att maten enklare drar till sig smak från till exempel kryddor, lök, vitlök och andra smaksättare, och du kan på detta sätt få helt nya smaker än du är van vid. Inga smaker eller aromer kommer att försvinna ut som ånga.

Vakuumförpackat kött med smak av citron
En bit kött vakuumförpackad med smaksättning.

Eftersom mer av smaken kommer maten till godo, behöver du oftast inte salta lika mycket för att få fram en bra arom. Detta kan dessutom vara positivt ur en hälsosynpunkt. Perfekt för dig som behöver undvika allt för mycket salt i maten av olika skäl.

Experimentera gärna med olika smaksättare som grönsaker, kryddgrönt och matfett i vakuumpåsen. Du kommer snart att ha skapat dina egna, nya favoritrecept, även för gamla klassiska rätter.

3: Tillagning på låg temperatur

Sous Vide cirkulatorEn av sakerna som gör sous vide speciellt, och som också bidrar till den möra och goda konsistensen, är att maten tillagas på lägre temperatur än du kanske är van vid. På detta sätt lagas maten till skonsamt och gör att resultatet blir mört och jämnt tillagat.

Vilken temperatur du ska tillaga maten på beror först och främst på vilken typ av mat det är. Här kan du också prova dig lite fram för att få fram det resultat du själv gillar.

Det finns dock några riktmärken som kan vara bra att utgå ifrån. Fläskfilé bör tillagas vid 70 grader i ungefär en timme för att vara “well done”. Mörare styckdetaljer av nötkött, som oxfilé eller skivad entrecote kan tillagas på 58 grader i ungefär 1 ½ timme för att bli det man kallar “medium”.

Styckdetaljer som passar bättre för så kallade långkok, som till exempel högrev eller bringa, kan tillagas i ungefär 65 grader. Tillagningstiden blir då mellan 16 och 24 timmar för ett riktigt mört och gott resultat.

Till skillnad från stekning, kokning eller tillagning i ugn så får råvaran perfekt temperatur rakt igenom vilket gör att du kan få perfekt konsistens på t.ex. kött. Det tar däremot tid men inget hindrar råvarorna från att tillagas över natten för att få perfekt resultat.

Vill du veta vilka sous vide cirkulatorer som är bäst så bör du läsa vår granskning av de bästa modellerna. Där har vi tittat närmare på oberoende tester, recensioner och konsumenters egna omdömen för att se vilka produkter som får bäst betyg.

4: Håll koll på tiden!

För att maten ska bli tillagad på rätt sätt, är det förstås viktigt att temperaturen hålls jämn genom att vattnet får cirkulera runt i behållaren. Det är därför också viktigt att ha koll på tiden för tillagningen.

Genom att värma upp vatten till exakt rätt temperatur och cirkulera det runt vakuumförpackade påsen så värms råvarorna upp. När de nått samma temperatur som vattnet är det färdigt.

För kött innebär det oftast att den lägsta temperaturen är där bakterier dör för t.ex. fisk, fågel och gris medan nöt oftast anpassas efter vad som är bäst. Det gör sällan någonting om maten tillagas längre än tänkt. Eftersom ingenting kokar och vätska inte lämnar påsen riskerar du inte att överlaga något eller torka ut råvarorna.

5: Bryn köttet!

Även om köttet blir både mört och smakrikt om det tillagas med sous vide, så kanske du saknar den där härliga stek- eller grillytan. För ett perfekt resultat kan du då bryna på köttet snabbt efter tillagning, eller helt enkelt slänga det på grillen, så får du det bästa av två världar.

Köttet ska bara stekas till väldigt snabbt på hög värme för att få en yta. Låt alltså inte stekpannan eller grillen användas för att tillaga köttet.

6. Välj Testade Produkter

För att maximera din matlagningsupplevelse, speciellt med sous vide-metoden, är det avgörande att välja rätt köksutrustning. Produkter som har klassats som ”bäst i test” garanterar kvalitet och effektivitet i varje steg av matlagningen.

Sous Vide och Stekpannor

Sous vide är en fantastisk teknik för att uppnå perfekt tillagade rätter. Men för att få den där perfekta stekytan, behövs en högkvalitativ stekpanna. En bäst i test stekpanna som har testats för jämn värmefördelning är idealisk för att ge dina sous vide-tillagade rätter en vackert brynt yta. Det är detta sista steg som förvandlar en bra rätt till en fantastisk.

Vakuumförpackare för optimal resultat

För att sous vide-metoden ska lyckas, börjar allt med hur väl maten är förberedd. En kvalitetstestad vakuumförpackare är avgörande för att säkra en jämn och exakt tillagning. Genom att förpacka råvaror lufttätt kan du säkerställa en jämn temperaturfördelning under hela tillagningen, vilket resulterar i konsekvent perfektion.

Sous Vide-Maskiner och cirkulatorer

Kärnan i sous vide-metoden är själva sous vide-maskinen. En testad sous vide-maskin som är bäst i test garanterar precision i temperaturkontroll, vilket är kritiskt för metoden. Med rätt maskin kan du lita på att råvarorna tillagas till perfektion varje gång.

Risker med Icke testade produkter

Att använda icke-testade produkter kan starkt påverka resultatet av sous vide-matlagningen. En sous vide-maskin som inte upprätthåller korrekt temperatur eller en vakuumförpackare som inte förseglar ordentligt kan leda till oönskade och ibland osäkra matlagningsresultat.

Att investera i testade produkter är inte bara en fråga om kvalitet, utan också om att säkra det bästa möjliga resultatet för din sous vide-matlagning. Genom att välja beprövade produkter, kan du njuta av en säker, effektiv och njutbar matlagningsprocess.