Trädgårdsmaskiner till hus

Trädgårdsmaskiner för dig som köpt hus

Den nyblivna husägaren kan lätt gå vilse bland alla trädgårdsmaskiner som finns på marknaden: gräsklippare, vertikalskärare, lövblås, häcksax, trimmer och högtryckstvätt.

Utöver dessa finns en uppsjö andra mer eller mindre nödvändiga maskiner, så det är inte alltid lätt att veta vad man faktiskt behöver för skötsel av trädgården.

Alla verktyg är kanske inte nödvändiga för dig som just köpt hus, men det finns en hel del trädgårdsmaskiner som kan göra jobbet i trädgården både enklare och smidigare.

Gräsklippare

Den första trädgårdsmaskinen man tänker på är förmodligen gräsklippare, och det är kanske inte så konstigt med tanke på hur ofta den bör användas.

Under högsäsong är gräsklipparen antagligen den maskin i trädgården som används allra oftast. Rekommendationen är att klippa gräsmattan 1–2 gånger per vecka under sommaren.

Gräsklippare till trädgårdenDärför är det viktigt att skaffa en gräsklippare som passar trädgården och dina behov. En handgräsklippare eller en eldriven gräsklippare passar kanske bäst om du har en trädgård med liten yta gräsmatta som måste klippas.

En åkgräsklippare eller en robotgräsklippare kan vara bekvämt om du har mycket gräs. Tänk dock på att en åkgräsklippare kan kräva en del underhåll för att fungera på bästa sätt.

Ett bra mellanting som också är miljövänligt är en eldriven gräsklippare med batteri. De fungerar bra upp till medelstora tomter men kostar en slant då priserna för batterier drar upp kostnaden.

För mindre tomter fungerar elgräsklippare med sladd bra eller för den delen en klassisk manuell gräsklippare.

Vertikalskärare

Vertikalskärare för snyggare gräsmattaMånga som just blivit med trädgård kanske inte vet att gräsmattan behöver luftas för att kunna tillgodogöra sig näring och växa sig frisk och stark.

Innan du gödslar kan det därför vara bra att använda en vertikalskärare för att göra lufthål i gräsmattan som gör att syre och näring kan tränga ner till gräsets rötter.

Du kan också använda ett manuellt verktyg för att lufta gräsmattan, men med en vertikalskärare blir arbetet enklare och blir snabbt klart. Efter att du luftat gräsmattan är det bra att gödsla och eventuellt stödså om gräsmattan är sliten.

Lövblås

Lövblås i trädgårdenOm du har många träd på tomten, eller för den delen strax utanför tomten, är det bra att ta bort dessa från gräsmattan innan vintern, för att gräsmattan ska kunna växa optimalt.

För mycket löv försämrar syretillförseln till gräsmattan och kan innebära att delar börjar ruttna.

Löv kan du räfsa bort, men det kräver en hel del arbete. Du riskerar dessutom att skada gräsmattan om du räfsar för hårt och för mycket. Då kan en lövblås eller lövsug vara ett praktiskt verktyg.

En lövblås låter dig snabbt och enkelt blåsa ihop alla löv till en hög, som du sedan kan samla ihop och kompostera eller slänga bort. Om lövblåsen har sugfunktion kan den suga upp löven och samla dem i en behållare som är lätt att tömma.

Häcksax

Välskötta häckar är varken svårt eller jobbigt att få till med rätt verktyg, även om det finns grundläggande tips för när och hur du klipper. Att klippa med en vanlig häcksax går förstås alldeles utmärkt, men kan bli jobbigt om det är en längre häck som ska klippas.

För enstaka buskage eller mindre buskar är häcksaxen ett smidigt och lättanvänt verktyg. Det är dock viktigt att se till så att den är vass, så att buskarnas grenas inte ska skadas och för att snitten i grenarna ska bli ”rena”.

motordriven häcksax

Har du en längre häck så kan du med fördel skaffa en elektrisk häcksax. Med en sådan är det enkelt att få häcken jämn och rak, men akta sladden när du klipper.

Det finns också sladdlösa häcksaxar som i stället har ett uppladdningsbart batteri. Nackdelen med dessa är att de måste laddas innan användning och att du riskerar att behöva ladda mitt under arbetets gång vilket kan lösas med flera batterier.. Fördelen är förstås att du slipper trassel med sladd.

För stort trädgårdsarbete med många häckar som behöver klippas kan en mer professionell häcksax som är bensindriven möjligtvis bli ett bättre val.

Högtryckstvätt

Högtryckstvätten är en klart underskattad trädgårdsmaskin och många tänker nog på att tvätta bilen när de tänker på det.

Att spola och tvätta bilen på sin egen uppfart är idag kontroversiellt och anses vara miljöfarligt då olja och farliga partiklar spolas av ner i marken.

En högtrycktsvätt med bra tillbehör har dock många fler användningsområden som är bra. Du kan rengöra plattor, trädäck och husfasaden vid behov.